Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

ΕΚΘΕΣΗ Β’ Γυμνασίου .σχεδιαγράμματα θεμάτων για τις ενότητες 1-9

ΕΝΟΤΗΤΑ 1
ΠΗΓΗ:http://alexgger.blogspot.com/2012/10/blog-post.html

ΤΑΞΙΔΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Τουρισμός
Είναι η μετακίνηση των ανθρώπων μακριά από τον τόπο της διαμονής τους με σκοπό τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία και τη γνωριμία με καινούριους τόπους.
Διακρίνεται σε:  εσωτερικό τουρισμό: οι άνθρωποι ταξιδεύουν μέσα στα όρια της χώρας τους και σε εξωτερικό τουρισμό: οι άνθρωποι ταξιδεύουν έξω από τα όρια της χώρας τους.
Διακρίνεται επίσης στο μαζικό τουρισμό: η μαζική συγκέντρωση τουριστών σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς και στον εναλλακτικό τουρισμό:αγροτουρισμός και οικοτουρισμός.
Αγροτουρισμός: είναι μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, κάτι το ιδιαίτερο για το μεγαλύτερο ποσοστό του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη, κατοίκου αστικής περιοχής. Πέρα από την υποδοχή και τη φιλοξενία του επισκέπτη σε ένα περιβάλλον λιτό με τοπικό χαρακτήρα και όλες τις απαραίτητες ανέσεις, προβλέπεται και η ενεργή συμμετοχή του τουρίστα σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων(ο ορισμός προέρχεται από τη Βικιπαίδεια).
Οικοτουρισμός:  μορφή τουρισμού που έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας τους πόρους του περιβάλλοντος: βουνά, λίμνες, λιμνοθάλασσες, κοιλάδες, σπηλιές, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. (ο ορισμός προέρχεται από τη Βικιπαίδεια).Οι τουρίστες προσφέρουν εργασία και τις υπηρεσίες τους εθελοντικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οφέλη τουρισμού
  • οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.(εισροή συναλλάγματος, ίδρυση νέων επιχειρήσεων, δημιουργία θέσων εργασίας)
  • προβολή της χὠρας στο εξωτερικό
  • κατασκευή και βελτίωση των έργων υποδομής(συγκοινωνιακό δίκτυο)
  • πολιτιστική ανάπτυξη(γνωριμία μεταξύ ανθρώπων και λαών, εισαγωγή νέων πολιτισμικών στοιχείων, καλλιέργεια της ανεκτικότητας απέναντι στο διαφορετικό στοιχείο).
Αρνητικές συνέπειες τουρισμού
  •  Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος(μεγάλη συγκέντρωση τουριστών σε μικρές περιοχές και δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων μέσα στο φυσικό τοπίο.)
  • Αλλοίωση πολιτισμού(εμπορευματοποίηση παράδοσης, ξενομανία, αλλαγή της καθημερινότητας των ανθρώπων, απώλεια των αυθεντικών στοιχείων που διακρίνουν τη φυσιογνωμία ενός λαού και αλλοτρίωση των ανθρώπων)
  • Επικράτηση του καταναλωτικού πνεύματος και χαλάρωση των στενών κοινωνικών σχέσεων.
  • Άναρχη τουριστική ανάπτυξη, προβολή ορισμένων περιοχών και παραγκωνισμός άλλων περιοχών.
Τα οφέλη των ταξιδιών
  • Γνωριμία με τόπους και ανθρώπους, διαφορετικά ήθη και έθιμα, μνημεία και πολιτισμούς.
  • Διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των ανθρώπων.
  • Διασκέδαση και ψυχαγωγία:οι άνθρωποι ξεφεύγουν για λίγο από την καθημερινότητα τους, χαλαρώνουν και συσφίγγουν τις σχέσεις τους.
  • Ενίσχυση τουριστικής οικονομίας.
Προτερήματα Ελλάδας 
  • το ήπιο κλίμα της και ο άπλετος ήλιος.
  • ακρογιαλιές, καθαρές θάλασσες
  • ποικιλότητα και ποικιλομορφία του Ελληνικού τοπίου
  • συνδυασμός αντίθετων στοιχείων(βουνό και θάλασσα)
  • ανεκτίμητοι αρχαιολογικοί θησαυροί, μουσεία, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
  • μέτρο και ισορροπία του Ελληνικού τοπίου.
  • Φιλοξενία
  • Αυθορμητισμός και αυθεντικότητα Ελλήνων.






Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων για τις ενότητες 1-9 της Β’ Γυμνασίου
ΠΗΓΗ :schooltime.gr


ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΟΣ 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Τουρισμός είναι τα ταξίδια σε άλλους τόπους, διαφορετικούς από τον τόπο διαμονής μας. Γίνονται με σκοπό την αναψυχή, την ξεκούραση, την επικοινωνία ή τη γνωριμία με άλλους λαούς.

Μορφές τουρισμού
α) εσωτερικός
β) εξωτερικός

Ο τουρισμός είναι γνωστός από την αρχαίοτητα με το όνομα "περιήγηση". Σπουδαίοι αρχαίοι περιηγητές ήταν ο Ηρόδοτος, ο Πυθαγόρας, ο Πλάτων και ο Παυσανίας.

Γιατί αναπτύχθηκε ο τουρισμός στην εποχή μας;
1. Η ανάπτυξη μέσων μαζικής μεταφοράς  έδωσε τη δυνατότητα να γίνονται τα ταξίδια με ασφάλεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
2. Η συγκέντρωση πληθυσμού στις πόλεις και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής δημιούργησαν την ανάγκη για φυγή και ξεκούραση.
3. Η μείωση του ωραρίου εργασίας και η καθιέρωση των αργιών και των αδειών πολλαπλασίασαν τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων.
4. Η διασφάλιση της ειρήνης και η πολιτική ομαλότητα στις αναπτυγμένες χώρες βοήθησαν στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Τι κερδίζω με τα ταξίδια;
1. χαλάρωση, εκτόνωση, νέες εμπειρίες
2. έρχομαι σε επαφή με διαφορετικές μορφές συμπεριφοράς και νέους τρόπους σκέψης. Διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες.
3. μαθαίνω ήθη, έθιμα και παραδόσεις άλλων λαών και αποκτώ καινούριες γνώσεις.
4. γίνομαι πρεσβευτής της χώρας μου και του πολιτισμού μας, όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό.


Δείτε το εκπαιδευτικό υλικό στα παρακάτω links:
  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 1η
Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων για τη Β’ Γυμνασίου – Ενότητα 1η
ENOTHTA 1
ΘΕΜΑ: «Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακαλύψατε πολλές διευθύνσεις σχολείων ή φορέων στα οποία προβάλλεται με απλό και αισθητικά σύγχρονο τρόπο η περιοχή τους ή η πόλη τους. Σ’ ένα κείμενο – πρόσκληση τριών παραγράφων το οποίο απευθύνεται στους μαθητές ενός Γυμνασίου μιας άλλης περιοχής της χώρας καλέστε τους να επισκεφτούν την περιοχή σας».
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Απόφαση να σας καλέσουμε στον τόπο μας και να περάσουμε όλοι μαζί ένα όμορφο σαββατοκύριακο.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Ιστορία
Μυθικά ή ιστορικά πρόσωπα που έζησαν ή έδρασαν στην περιοχή μας. Σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Μοναστήρια.
2η παράγραφος – Φυσικές ομορφιές
Παραλίες, λιμάνια, γραφικά χωριά στα βουνά, λίμνες, ποτάμια, ιαματικές πηγές, τουριστικά μέρη, δραστηριότητες στη θάλασσα ή στο βουνό (ορειβασία, σκι, κατάβαση ποταμού, θαλάσσια σπορ).
3η παράγραφος – Η πόλη μας
Αξιοθέατα (κάστρο, πλατείες), πολυχώροι για ψυχαγωγία και αγορές, τοπικές λιχουδιές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (φεστιβάλ), τοπικές γιορτές.
Επίλογος – Ανυπομονησία για την απάντηση και ευχή για την πραγματοποίηση της επίσκεψής τους .
  • Tο θέμα κάθε παραγράφου – Ιστορία, Φυσικές ομορφιές, Πόλη – παραμένει το ίδιο. Αλλάζουν μόνο οι λεπτομέρειες από περιοχή σε περιοχή.
  • Αρχή και τέλος πρόσκλησης / καλέσματος :
Αγαπημένοι μας φίλοι,
                                                                   οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ρόδου








Ενότητα 2 η
ΠΗΓΗ 
:http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%9D%CE%9F%CE%A4%
CE%97%CE%A4%CE%91-2-%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%9F%
CE%93%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%99%CE%91.pdf
 - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
 Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας ενώ παράλληλα γίνονται μητέρες και συντηρούν τις οικογένειές τους. Η εργασία της μητέρας επέφερε δραματικές αλλαγές στο οικογενειακό σύστημα, επαναπροσδιορίστηκαν όλοι οι καθιερωμένοι ρόλοι στην οικογένεια και παραδοσιακές αξίες ανατράπηκαν. 

Τι άλλαξε στην οικογένεια από την εργασία της μητέρας: 

 Πλέον εργάζονται και οι δύο γονείς. Η μητέρα λείπει πολλές ώρες απ’ το σπίτι.  Τις ώρες που απουσιάζει η μητέρα στη δουλειά , τα παιδιά τα αναλαμβάνει κάποια νταντά, γιαγιά ή πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.  Οι ευθύνες πλέον μοιράζονται, όλα τα μέλη της οικογένειας συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, ο σύζυγος αναλαμβάνει πολλές από τις οικιακές εργασίες που παραδοσιακά θεωρούνται γυναικεία υπόθεση.  Η μητέρα συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι.  Αποποιείται παραδοσιακές συνήθειες και ρόλους π. χ κέντημα , πλέξιμο, υφαντά, περίτεχνες συνταγές και ασχολείται μόνο με τα απολύτως απαραίτητα στο σπίτι.  Η μητέρα πλέον έχει λόγο στη διαχείριση και στις αποφάσεις του οίκου, δεν αποφασίζει μόνο ο σύζυγος.  Υπάρχει λίγος ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθεί με τα παιδιά της.

 Αρνητικές συνέπειες από την εργασία της μητέρας:

 o Τα παιδιά μένουν πολλές ώρες μόνα τους χωρίς τους γονείς. Ελλιπής διαπαιδαγώγηση των παιδιών που πολλές φορές δημιουργεί συναισθηματικά προβλήματα και αδιέξοδα. Τα παιδιά νιώθουν πολλές φορές έντονη παραμέληση και πικρία και ότι δεν βρίσκουν συμπαράσταση στα προβλήματα τους. o Οι γονείς αδυνατούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη και τις συνήθειες των παιδιών τους, τις παρέες τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς. o Δεν υπάρχει η γυναικεία παρουσία στο σπίτι που καθορίζει με την αγάπη της και τη στοργή της το συναισθηματικό κλίμα του σπιτιού. Ψυχρό και άτονο το κλίμα στο σπίτι λόγω απουσίας της μητέρας. o Συγκρούσεις κι εντάσεις λόγω πιεστικού τρόπου ζωής και απαιτητικών εργασιών. 
Η μητέρα βιώνει την ένταση της καθημερινότητας και το άγχος του βιοπορισμού και το μεταφέρει εντός σπιτιού. Εντάσεις και ανάμεσα στους συζύγους λόγω σύγχυσης των ρόλων. o Έλλειψη ελεύθερου χρόνου, οι υποχρεώσεις πνίγουν τους γονείς, με συνέπεια οι γονείς να μην έχουν διάθεση να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. o Δεν συγκεντρώνεται η οικογένεια γύρω απ’ το οικογενειακό τραπέζι, αποξένωση , μοναξιά , συναισθηματικά κενά. 

Θετικές συνέπειες από την εργασία της μητέρας:

  Η μητέρα ενισχύει οικονομικά την οικογένεια, άνοδος του βιοτικού επιπέδου της οικογένειας- κάλυψη των υλικών αναγκών αλλά και δυνατότητα για επιπλέον δραστηριότητες , ταξίδια, αγορές , χόμπι λόγω της αυξημένης αγοραστικής δύναμης της οικογένειας.  Η μητέρα αισθάνεται δραστήρια και ισορροπημένη μέσα απ’ την εργασία της έτσι έχει περισσότερα ψυχικά αποθέματα και γυρίζει στο σπίτι πιο χαρούμενη.  Τα παιδιά βλέπουν μια δραστήρια και δυναμική μητέρα που τη θεωρούν πρότυπο. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
 Η σημασία και η αξία της οικογένειας είναι πολύ μεγάλη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το κοινωνικό σύνολο γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν συστηματικές προσπάθειες από όλους για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας. 




2η ενότητα: ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΠΗΓΗ:http://2stav-glossa.blogspot.com/2013/10/2.html

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Εμπλουτισμένο βιβλίο


Κείμενο 3 

[Αχ αυτοί οι γονείς μας!]εικόνα

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1608245416169569&set=gm.980099292057317&type=3 
Μαμάδες - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής fromilias il










Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΜΟΡΦΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C109/67/540,1953/ 





 


img





























Κείμενο 2 [Η μητέρα 
συχνά εργάζεται]


ΠΗΓΗ:http://2stav-glossa.blogspot.com/2013/10/2.html


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας ενώ παράλληλα γίνονται μητέρες και συντηρούν τις οικογένειές τους. Η εργασία της μητέρας επέφερε δραματικές αλλαγές στο οικογενειακό σύστημα, επαναπροσδιορίστηκαν όλοι οι καθιερωμένοι ρόλοι στην οικογένεια και παραδοσιακές αξίες ανατράπηκαν.

Τι άλλαξε στην οικογένεια από την εργασία της μητέρας:
  • Πλέον εργάζονται και οι δύο γονείς. Η μητέρα λείπει πολλές ώρες απ’ το σπίτι
  • Τις ώρες που απουσιάζει η μητέρα στη δουλειά , τα παιδιά τα      αναλαμβάνει κάποια νταντά, γιαγιά ή πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς
  •  και παιδικούς σταθμούς.
  • Οι ευθύνες πλέον μοιράζονται, όλα τα μέλη της οικογένειας       συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, ο σύζυγος αναλαμβάνει  πολλές από τις οικιακές εργασίες που παραδοσιακά θεωρούνται  γυναικεία υπόθεση.
  • Η μητέρα συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι.
  • Αποποιείται παραδοσιακές συνήθειες και ρόλους π. χ κέντημα , πλέξιμο, υφαντά, περίτεχνες συνταγές και ασχολείται μόνο με τα  απολύτως απαραίτητα στο σπίτι.
  • Η μητέρα πλέον έχει λόγο στη διαχείριση και στις αποφάσεις του οίκου, δεν αποφασίζει μόνο ο σύζυγος.
  • Υπάρχει λίγος ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθεί με τα παιδιά   της.

Αρνητικές συνέπειες από την εργασία της μητέρας:

  • Τα παιδιά μένουν πολλές ώρες μόνα τους χωρίς τους γονείς.      Ελλιπής διαπαιδαγώγηση των παιδιών που πολλές φορές           δημιουργεί συναισθηματικά προβλήματα και αδιέξοδα. Τα παιδιά νιώθουν πολλές φορές έντονη παραμέληση και πικρία και ότι δεν βρίσκουν συμπαράσταση στα προβλήματα τους.
  • Οι γονείς αδυνατούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη και τις    συνήθειες των παιδιών τους, τις παρέες τους με αποτέλεσμα να  μην μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς.
  • Δεν υπάρχει η γυναικεία παρουσία στο σπίτι που καθορίζει με την αγάπη της και τη στοργή της το συναισθηματικό κλίμα του        σπιτιού. Ψυχρό και άτονο το κλίμα στο σπίτι λόγω απουσίας της μητέρας.
  • Συγκρούσεις κι εντάσεις λόγω πιεστικού τρόπου ζωής και           απαιτητικών εργασιών. Η μητέρα βιώνει την ένταση της             καθημερινότητας και το άγχος του βιοπορισμού και το μεταφέρει εντός  σπιτιού. Εντάσεις και ανάμεσα στους συζύγους λόγω        σύγχυσης των ρόλων.
  • Έλλειψη ελεύθερου χρόνου, οι υποχρεώσεις πνίγουν τους γονείς, αδυναμία συναισθηματικής αποφόρτισης με συνέπεια οι γονείς να μην έχουν διάθεση να ασχοληθούν με τα παιδιά τους.
  • Δεν συγκεντρώνεται η οικογένεια γύρω απ’ το οικογενειακό        τραπέζι, αποξένωση , μοναξιά , συναισθηματικά κενά.

Θετικές συνέπειες από την εργασία της μητέρας:
  • Η μητέρα ενισχύει οικονομικά την οικογένεια, άνοδος του         βιοτικού επιπέδου της οικογένειας κάλυψη των υλικών   αναγκών αλλά και δυνατότητα για επιπλέον δραστηριότητες ,     ταξίδια, αγορές , χόμπι λόγω της αυξημένης αγοραστικής δύναμης της οικογένειας.
  • Η μητέρα αισθάνεται δραστήρια και ισορροπημένη μέσα απ’ την  εργασία της  κι έτσι έχει περισσότερα ψυχικά αποθέματα και       γυρίζει στο σπίτι πιο χαρούμενη. Δεν αισθάνεται θύμα αλλά ότι   παράλληλα με την οικογένειά της προσφέρει και στον εαυτό της.
  • Τα παιδιά βλέπουν μια δραστήρια και δυναμική μητέρα που τη    θεωρούν πρότυπο και δε νιώθουν ότι καταπιέζεται και γίνεται     θύμα εξαιτίας τους.









Ποια προβλήματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών από τους γονείς τους και τις μεταξύ τους σχέσεις προβάλλονται μέσα από το βίντεο.

Στηριζόμενοι σε αυτά που παρακολουθήσατε να καταγράψετε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην οικογένεια του χθές και στην οικογένεια του σήμερα.




Γιατί περνάει κρίση η σημερινή οικογένεια;


  • Νέες ανάγκες μετέβαλλαν την μορφή της παλαιότερης οικογένειας (π.χ. εργαζόμενη μητέρα , ανατροφή παιδιών από ξένα προς την οικογένεια κάποτε άτομα, η συντροφιά κι ο έρωτας βρίσκονται παντού, έξω όμως από την οικογένεια…)


  • Περιορισμένος ο ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθεί ο ένας με τον άλλο , αφού το κυνήγι του χρήματος και η κάλυψη των καθημερινών υποχρεώσεων γίνεται αυτοσκοπός, με άμεσο αποτέλεσμα την αποξένωση και τη μεταβολή των σπιτιών απλά σε «κέντρα διερχομένων». Δουλειά και δουλεία παράλληλα, ιδιαίτερα στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις
  • Λείπει, λοιπόν, ο διάλογος και η ουσιαστική επικοινωνία των μελών. Οι σχέσεις τους κάποτε μετατρέπονται σε καθαρά οικονομική συναλλαγή.
  • Η ασυνέπεια και η ανευθυνότητα κάποτε των γονιών που λειτουργούν αντιφατικά θεωρώντας το παιδί άλλοτε μικρό κι άλλοτε μεγάλο.

  •  Η αντίληψη των νέων ότι η οικογένεια δρα περιοριστικά και αυταρχικά τους κάνει να την βιώνουν ως θεσμό καταπίεσης επιθυμώντας να απαγκιστρωθούν από αυτήν πολύ γρήγορα.


Υπάρχει άραγε λύση;

  • Ορθή εκτίμηση των αλλαγών στην οικογένεια και σωστή διαχείρισή τους.
  •  Επαναπροσδιορισμός της θέσης κάθε ατόμου της οικογένειας και αμοιβαία κατανόηση, ώστε να πάψει η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ τους.
  •  Μεγαλύτερη υποχωρητικότητα και αλληλοσεβασμός ανεξάρτητα από φύλλο και ηλικία, ώστε μέσα σε πνεύμα ισότητας να υπάρχει ομαλή συνεργασία

  • Υιοθέτηση του γόνιμου διαλόγου και  διάθεση προσφοράς του ενός για τον άλλο.

  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 2η
Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων για τη Β’ Γυμνασίου – Ενότητα 2η
ΕΝΟΤΗΤΑ 2
ΘΕΜΑ: «Περιγράψτε την καθημερινή ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας. Πότε ξυπνάει, ποιες δουλειές κάνει στο σπίτι, ποιες εκτός σπιτιού και ποιες αναθέτει σε σας. Επιπρόσθετα, αναφερθείτε στις επιπτώσεις που έχει η εργασία τόσο σε αυτή όσο και στην οικογένειά της».
Πρόλογος – Πολλές οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα που είναι εργαζόμενη και μητέρα.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Η καθημερινή ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας
  • Το πρωί: ξυπνά πρώτη, ετοιμάζει το πρωινό και το κολατσιό των παιδιών, τα ξυπνά, τα βοηθά με τις τσάντες και τα ρούχα τους, ετοιμάζεται για τη δουλειά της.
  • Το μεσημέρι / το απόγευμα (μετά τη δουλειά) :
Στο σπίτι: ετοιμάζει το φαγητό, στρώνει το τραπέζι, βοηθά τα παιδιά στα μαθήματά τους, πλένει τα πιάτα, σιδερώνει τα ρούχα, καθαρίζει το σπίτι.
Εκτός σπιτιού: πηγαίνει τα παιδιά στο φροντιστήριο και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, ψωνίζει για το σπίτι και την οικογένειά της.
  • Το βράδυ: βλέπει τηλεόραση (αν έχει χρόνο), βάζει τα παιδιά για ύπνο.
  • Επομένως, δεν έχει πολύ χρόνο για τον εαυτό της, ν’ασχοληθεί με μία αγαπημένη δραστηριότητα, να βγει έξω και να διασκεδάσει.
2η παράγραφος – Οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις της γυναικείας εργασίας τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένειά της
Θετικά
  • Η γυναίκα γίνεται ανεξάρτητη, δυναμική και δραστήρια. Τονώνεται η αυτοπεποίθησή της και ολοκληρώνεται ως προσωπικότητα.
  • Ενισχύει οικονομικά την οικογένειά της.
  • Όλα τα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν να προσφέρουν. Τα παιδιά κάνουν δουλειές, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, την τακτοποίηση του δωματίου τους, τα ψώνια. Έτσι, ωριμάζουν γρηγορότερα.
Αρνητικά
  • Πολλές φορές οι σύζυγοι είναι απρόθυμοι να κατανοήσουν και να βοηθήσουν την εργαζόμενη γυναίκα τους – συγκρούσεις και προστριβές.
  • Όταν και οι 2 γονείς δουλεύουν και γυρίζουν στο σπίτι κουρασμένοι, δεν περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους – μοναξιά και προβληματική συμπεριφορά παιδιών.
  • Συχνά η εργαζόμενη μητέρα μεταφέρει την πίεση και το άγχος της δουλειάς στο σπίτι. Απουσία ηρεμίας και ασφάλειας.
Επίλογος
 – Η παρουσία της γυναίκας στο χώρο εργασίας είναι απαραίτητη και γι’ αυτό η οικογένειά της πρέπει να τη στηρίζει.
  • Το σχεδιάγραμμα αναπτύσσει δύο θέματα – καθημερινότητα της εργαζόμενης μητέρας και συνέπειες της γυναικείας εργασίας. Στο σχολικό βιβλίο ζητείται μόνο το πρώτο.


ΕΝΟΤΗΤΑ 3η 


Φιλία: 

Προϋποθέσεις ορθής φιλίας: 
• Σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου. • Ειλικρίνεια και τιμιότητα. • Κατανόηση προβλημάτων. • Αλληλοβοήθεια. • Κοινά ενδιαφέροντα. • Απουσία εγωισμού. • Συνεχής επικοινωνία. 

Αξία της φιλίας:

 • Βαθύτερη επικοινωνία. • Εμπιστοσύνη. • Αποφυγή της μοναξιάς. • Συμπαράσταση στις δύσκολες στιγμές. • Διάλογος. • Μας βοηθά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. • Μας βελτιώνει σαν άτομα. • Μας εντάσσει ομαλά στην κοινωνία.

 Η φιλία στην εποχή μας περνάει κρίση. 
Αίτια: 
α. Έλλειψη ελεύθερου χρόνου. β. Ανταγωνισμός. γ. Καταναλωτικό πνεύμα της εποχής. δ. Τηλεόραση μας αποξενώνει. ε. Ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη



Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 3η

Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων για τη Β’ Γυμνασίου 
– Ενότητα 3η
ΕΝΟΤΗΤΑ 3
ΘΕΜΑ: «Σε μία σελίδα του ημερολογίου σας γράψτε για τον πιο καλό σας φίλο ή φίλη (πότε και κάτω από ποιες συνθήκες άρχισε η φιλία σας, ποια τα χαρακτηριστικά του φίλου ή της φίλης – σωματικά, ψυχικά, πνευματικά – , ποιες δυσκολίες ή κρίσεις πέρασε η φιλία σας, ποιες σκέψεις κάνετε για το μέλλον της φιλίας σας κτλ.). Γράψτε το κείμενο σε 2 – 3 παραγράφους».
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Ποιος είναι ο καλύτερός μου φίλος / η καλύτερή μου φίλη ;
Πώς τον / την λένε και πόσο χρονών είναι ;
Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες άρχισε η φιλία μας ;
  • Αν έχω να διηγηθώ κάποιο περιστατικό σχετικά με το πώς ξεκίνησε η φιλία μας, το γράφω σε ξεχωριστή παράγραφο στο κύριο μέρος, δηλαδή κάνω 3 παραγράφους.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Τα χαρακτηριστικά του φίλου / της φίλης μου
  • Εξωτερικά / σωματικά χαρακτηριστικά 
Ανάστημα (ψηλός, κοντός, μικροκαμωμένος, μεσαίου αναστήματος) , χαρακτηριστικά προσώπου (μαλλιά, μάτια) , στυλ ντυσίματος (σπορ, απλό, ακριβό, προσεγμένο), κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (έντονα ζυγωματικά, γαλλική μύτη)
  • Εσωτερικά (ψυχικά, πνευματικά) χαρακτηριστικά
Συμπεριφορά, προτερήματα – ελαττώματα (ευγενικός, ανοιχτόκαρδος, καλοσυνάτος, με αίσθηση του χιούμορ, βρίσκει πάντα χρόνο για τους φίλους του και τους στηρίζει, άριστος μαθητής, οξύθυμος, εγωιστής, μαλώνει με το παραμικρό, νευριάζει εύκολα, δεν παραδέχεται τα λάθη του), αγαπημένες συνήθειες
2η παράγραφος – Ποιες δυσκολίες ή κρίσεις πέρασε η φιλία μας;
Περιγραφή κάποιας παρεξήγησης ή ενός καβγά (Πότε έγινε; Για ποιο λόγο; Πώς αντιδράσαμε; Τι ένιωθε ο ένας για τον άλλο ; Πώς λύθηκε η παρεξήγηση και  ξαναγίναμε φίλοι; Τι εκτιμώ περισσότερο στον φίλο / στη φίλη μου και είμαστε ακόμα φίλοι 
Επίλογος – Ποιες σκέψεις κάνω για το μέλλον της φιλίας μας ;
Τι εύχομαι ;
  •  Όταν γράφουμε στο ημερολόγιο, ξεκινάμε με την φράση : Αγαπημένο μου ημερολόγιο ,
  • Το ύφος μας είναι οικείο και εξομολογητικό σα να μιλάμε σε φίλο μας.

Φίλοι για πάντα

Αξία της φιλίας

  • Καλύπτει την ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα και επικοινωνία.
  • Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον, αναζητά την παρέα των άλλων, ζει μαζί με άλλους και χρειάζεται τους άλλους για να βρίσκεται σε ψυχική ισορροπία. 
  • Μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους γνωρίζουμε καλύτερα τους εαυτούς μας: αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας, τα πράγματα που μας αρέσουν, δοκιμάζουμε νέες συμπεριφορές, μαθαίνουμε να σεβόμαστε, να ακούμε, αλλά και ζητάμε να μας σέβονται και να μας ακούν.  
  • Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να συνυπάρχουμε με τους άλλους. 
  • Παρατηρώντας τις συμπεριφορές των φίλων μας, αυτά που μας ενοχλούν, όσα δεν θα θέλαμε να μας κάνουν, όσα θαυμάζουμε αποκτούμε ένα κοινωνικό κριτήριο για το καλό και το κακό.
  • Ο φίλος λυπάται με τη λύπη και χαίρεται με τη χαρά του φίλου του. Προσφέρει συμπαράσταση και υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές, αλλά και χαρά στις ευχάριστες.
Picture

Χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας

Picture


  • Αγάπη, ενδιαφέρον, φροντίδα, νοιάξιμο, καλοσύνη.
  • ​Συναισθηματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές, αλλά και συναισθηματική συμμετοχή στη χαρά.
  • Συνεργασία, αλληλεγγύη, από κοινού προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του καθενός. 
  • Ειλικρίνεια, εντιμότητα, αξιοπρέπεια.
  • Ανιδιοτέλεια, έλλειψη σκοπιμότητας και εξυπηρέτησης ατομικών ή άλλων συμφερόντων. 
  • Σεβασμός, του άλλου γι’ αυτό που είναι, χωρίς υποκρισία και διάθεση εμπαιγμού. 

Νέες μορφές φιλίας

Οι ηλεκτρονικές φιλίες είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Καθώς οι ηλεκτρονικοί φίλοι πληθαίνουν ο θεσμός της φιλίας φαίνεται να αλλάζει ριζικά. Είναι τελικά ο @asteraki34 ένας πραγματικός φίλος;
Ηλεκτρονικοί φίλοι
φυσικοί φίλοι
Είναι μαζί σου σχεδόν κάθε στιγμή. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε γεωγραφικοί, ούτε χρονικοί. Αρκεί και τα δύο μέρη να είναι συνδεδεμένα στο internet. 
Δεν είναι πάντοτε μαζί σου. Ειδικά τα παιδιά που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, μπορούν να δουν τους φίλους τους μόνο στο σχολείο.
Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουμε στη ζωή μας και στη συνέχεια οι δρόμοι μας χωρίζουν. Τελειώνοντας το σχολείο οι συμμαθητές χάνονται. Τελειώνοντας η κατασκήνωση, οι κατασκηνωτές επιστρέφουν σπίτια τους. Το internet μας δίνει τη δυνατότητα να κρατάμε επαφή με τους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί τους πολύ εύκολα και να τους κρατάμε περισσότερο στη ζωή μας. 
Πριν από την εποχή του internet οι άνθρωποι συναντιούνταν και χωρίζονταν. Ένας συμμαθητής που κάποια στιγμή άλλαζε σχολείο, χανόταν και μετά από μερικά χρόνια ξεχνιόταν. Μια φίλη που μετακόμισε σε άλλη πόλη έστελνε γράμματα με το ταχυδρομείο μια φορά τον μήνα, ώσπου χανόταν και μετά ξεχνιόταν και αυτή. 
Η ηλεκτρονική επικοινωνία στερείται ζωντάνιας, αμεσότητας και παραστατικότητας. Μια φιλία μέσα από το chat του facebook είναι καταδικασμένη να εκφράζει μόνο εκείνα τα συναισθήματα που ο κατασκευαστής έχει προβλέψει να απεικονίσει με emoji.
Ο τόνος της φωνής, η στάση του σώματος, μια γκριμάτσα του προσώπου, ένας στιγμιαίος δισταγμός… είναι μόνο λίγα από τα εξωγλωσσικά στοιχεία που προσφέρει η δια ζώσης επικοινωνία. Μέσα από αυτά συνδεόμαστε με τους άλλους, τους γνωρίζουμε πραγματικά και επικοινωνούμε σε βάθος. 
Η εικόνα που δείχνει κανείς στα social media είναι πάντοτε η ιδανική πλευρά του εαυτού του, όχι η πραγματική και ανθρώπινη. Οι ηλεκτρονικοί φίλοι, τους οποίους δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ δια ζώσης, μπορεί ακόμη και να μην είναι πραγματικοί, αλλά επικίνδυνοι ενήλικες που δεν διστάζουν να αναλάβουν ένα προσωπείο για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς. 
Οι φυσικοί φίλοι υπάρχουν όπως τους βλέπουμε: χωρίς ρετουσαρισμένο πρόσωπο, χωρίς Photoshop στους γλουτούς, χωρίς φίλτρο. Όταν συναντάμε κάποιον δια ζώσης, δεν συναντάμε ένα στιγμιαίο κλικ της μηχανής, αλλά έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο, με τις αδυναμίες και τα ελαττώματά του. Έναν άνθρωπο που μοιάζει πιο πολύ με εμάς. 
Η επικοινωνία μέσα από το internet μας εξασκεί στην πόζα, στην κορνίζα και στη διατήρηση μιας εικόνας για τον εαυτό μας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Προσπαθούμε να αποδείξουμε στους «φίλους» μας ότι είμαστε όμορφοι, ταλαντούχοι, ενδιαφέροντες, κοινωνικοί κ.ο.κ. και πολύ συχνά καταναλωνόμαστε από αυτή την προσπάθεια και ξεχνάμε ποιοι πραγματικά είμαστε. 
Η δια ζώσης φιλία είναι πιο ειλικρινής. Ακόμη και αν κάποιος θέλει να παρουσιάσει μια εικόνα διαφορετική από αυτό που πραγματικά είναι, τα εξωγλωσσικά στοιχεία της ζωντανής επικοινωνίας θα προδώσουν την αμηχανία του. Η ζωντανή επικοινωνία είναι περισσότερο άμεση, αυθόρμητη, ανεξέταστη, αληθινή. Παρουσιάζει τον εαυτό μας στους άλλους χωρίς δεύτερες σκέψεις, αυθόρμητα και ειλικρινά με όλα τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά μας.





Αριστοτέλης, "Ηθικά Νικομάχεια 1158a 1-20: 
 Φιλίες που στηρίζονται στην ισότητα και φιλίες που στηρίζονται σε σχέσεις υπεροχής
Σε τι στηρίζεται η φιλία"
Ανάμεσα στους στρυφνούς και γέρους αναπτύσσεται φιλία, τόσο πιο σπάνια, όσον είναι πιο στρυφνοί κι όσο τους ευχαριστεί λιγότερο η συναναστροφή με τους συνανθρώπους των. Επειδή οι φιλικές διαθέσεις κι η κοινωνικότητα είναι, όπως φαίνεται, ιδιαίτερα κατάλληλα για την διατήρηση και σύναψη φιλικών σχέσεων. (5) Γι' αυτό οι νέοι γίνονται γρήγορα φίλοι, όχι όμως κι οι γέροι. Γιατί κανένας δεν κάμνει σύνδεσμο μ' εκείνους κοντά στους οποίους δεν βρίσκει απόλαυση. Κάτι όμοιο συμβαίνει και με τους στρυφνούς. (Αλλά τέτοιοι άνθρωποι είναι δυνατό να επιθυμούν το αγαθό και να έρχονται βοηθοί σε μιαν ανάγκη), πραγματικοί όμως φίλοι δεν μπορούν να είναι, ένεκα του ότι δεν έρχονται σ' επικοινωνία μεταξύ τους και δεν βρίσκουν ευχαρίστηση ο ένας κοντά στον άλλο, (10) πράγμα που είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία της φιλίας.
Φίλος με την έννοια της αληθινής φιλίας δε μπορεί να είναι κανείς με πολλούς ανθρώπους, όπως δεν μπορεί αν είναι ερωτευμένος με πολλά πρόσωπα συγχρόνως. Γιατί η πραγματική φιλία μοιάζει με την υπερβολή, και η υπερβολή όταν πρόκειται για αγάπη, στρέφεται, από τη φύση της σ' ένα ορισμένο πρόσωπο. Και φυσικά, δεν είναι δυνατό, ν' αρέσουν πολλοί στο μεγαλύτερο βαθμό στο ίδιο πρόσωπο. (15) Εκτός απ' αυτά πρέπει ν' αποκτήσει κανείς με μακροχρόνια επικοινωνία σχετική πείρα (για το χαρακτήρα τους), πράγμα πάρα πολύ δύσκολο. Είναι ενδεχόμενο, όταν πρόκειται για συμφέρον και ευχαρίστηση ν' αρέσει κάποιος σε πολλούς, γιατί είναι πολλοί οι τέτοιοι, κι η (αμοιβαία) παροχή υπηρεσιών χρειάζεται λίγο χρόνο.
Από τα δύο αυτά είδη των φιλικών σχέσεων, εκείνη που μοιάζει με την αληθινή φιλία είναι εκείνη που στηρίζεται στην απόλαυση, όταν οι δυο φίλοι συμπεριφέρονται μεταξύ τους με τον ίδιο τρόπο, ή όταν ο ένας βρίσκει ευχαρίστηση στον άλλον ή τα ίδια πράγματα. (20) Τέτοια είναι η φιλία των νέων, επειδή σ' αυτούς επικρατεί περισσότερο η ιδεαλιστική πλευρά, ενώ εκείνη η φιλία που βασίζεται στο συμφέρον θυμίζει καπηλεία.
Μτφρ. Β. Μοσκόβης. 1993. Αριστοτέλους Ηθικά Νικομάχεια. Ι–ΙΙ. Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη.


 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ-ΡΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ
Αγάπα το φίλο σου με τα ελαττώματά του.
[Ελληνική]
Αδειανό βαρέλι, φίλο δεν πιάνει.
[Ελληνική]
Αν δεν έχεις φίλο, είσαι μ’ ένα χέρι…
[Ελληνική]
Αυτός που έπαψε να είναι φίλος, ποτέ του δεν υπήρξε τέτοιος.
[Ελληνική]
Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι.
[Ελληνική]
Εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.
[Ελληνική]
Ένας αληθινός φίλος είναι σαν ένα ακριβό μυστικό, που το χρησιμοποιούμε, όταν έχουμε μεγάλη ανάγκη.
[Ελληνική]
Έξω από μένα κι ας είναι και στο φίλο μου.
[Ελληνική]
Καινούριο φίλο έπιασες; Παλιό μη λησμονήσεις…
[Ελληνική]
Κάλλιο δολερό εχθρό παρά δολερό φίλο. (ή φίλο σκύλο)
[Ελληνική]
Κάλλιο φίλο παρά χίλια γρόσια.
[Ελληνική]
Με τον καλά σου (καλύτερό σου) κάθιζε και νηστικός σηκώσου.
[Ελληνική]
Με τον καλό σου (κολλητό σου) κάθισε και νηστικός σηκώσου…
[Ελληνική]
Μη βιάζεσαι να πας στις χαρές των φίλων σου, μα στις ανάγκες τους τρέξε όσο μπορείς γρηγορότερα.
[Ελληνική]
Μη εμπιστευτείς το φίλο σου και πεις το μυστικό σου ο φίλος στο φίλο θα το πει, κι είναι κακό δικό σου…
[Ελληνική]
Μπρος φίλος και πίσω σκύλος.
[Ελληνική]
Μπροστά σ’ απλώνει χαλιά και πίσω ανοίγει λάκκο … (Διπρόσωπος φίλος)
[Ελληνική]
Ο διπρόσωπος φίλος είναι φίδι κολοβό.
[Ελληνική]
Ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται.
[Ελληνική]
Ο φίλος είναι πιο απαραίτητος κι απ’ τη φωτιά κι απ’ το νερό.
[Ελληνική]
Ο φίλος της ανάγκης είναι αληθινός φίλος.
[Ελληνική]
Ο χειρότερος τόπος είναι εκείνος που δεν έχεις φίλους.
[Ελληνική]
Οι καβγάδες των φίλων, είναι η χαρά των εχθρών.
[Ελληνική]
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
[Ελληνική]
Όποιος έχει φίλο εκλεκτό, έχει μεγάλο θησαυρό.
[Ελληνική]
Όταν έχει το πουγκί σου, όλοι είναι φίλοι σου…
[Ελληνική]
Πες μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι.
[Ελληνική]
Στο θάνατο είναι δύναμη και στο γκρεμό λαχτάρα… (οι φίλοι)
[Ελληνική]
Στραβός βελόνα γύρευε μέσα σε αχυρώνα κι εσύ φιλία μου ζητάς στον εικοστό αιώνα…
[Ελληνική]
Τέτοιος φίλος τέτοια πίτα… (Ανάλογη η αξία)
[Ελληνική]
Το νερό με τη φωτιά φίλοι δε γίνονται.
[Ελληνική]
Το φίλο σου τον διαλέγεις, το συγγενή σου όχι!
[Ελληνική]
Φάγαμε ψωμί κι αλάτι….(Ζήσαμε μαζί - είμαστε φίλοι)
[Ελληνική]
Φίλος που γίνηκε εχθρός ποτέ δεν ήταν φίλος.
[Ελληνική]
Η έχθρα είναι πάντοτε ειλικρινής, η φιλία όμως δεν είναι πάντοτε τόσο τίμια
Αυτός που έπαψε να είναι φίλος, ποτέ του δεν υπήρξε τέτοιος
Καλύτερα να έχεις έναν αλλά άξιο φίλο παρά πολλούς που δεν αξίζουν τίποτα.
Ο σοφός πρέπει να έχει την ικανότητα όχι μόνο ν’ αγαπά τους εχθρούς του αλλά και να μισεί τους φίλους του.
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ αγάπης και φιλίας είναι ότι δεν μπορείς να έχεις ανταπόδοση χωρίς φιλία.

Χριστίνα-Δημήτρης
ΦΙΛΟΣ – ΦΙΛΙΑ
Παροιμίες :
1.Αγάπα το φίλο σου με τα ελαττώματά του.
2.Αδειανό βαρέλι, φίλο δεν πιάνει.
3.Αν δεν έχεις φίλο, είσαι μ’ ένα χέρι…
4.Αυτός που έπαψε να είναι φίλος, ποτέ του δεν υπήρξε τέτοιος.
5.Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι.
6.Εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.
7.Ένας αληθινός φίλος είναι σαν ένα ακριβό μυστικό, που το χρησιμοποιούμε, όταν έχουμε μεγάλη ανάγκη.
8.Έξω από μένα κι ας είναι και στο φίλο μου.
9.Καινούριο φίλο έπιασες; Παλιό μη λησμονήσεις…
10.Κάλλιο δολερό εχθρό παρά δολερό φίλο. (ή φίλο σκύλο)
11.Κάλλιο φίλο παρά χίλια γρόσια.
12.Με τον καλά σου (καλύτερό σου) κάθιζε και νηστικός σηκώσου.
13.Με τον καλό σου (κολλητό σου) κάθισε και νηστικός σηκώσου…
14.Μη βιάζεσαι να πας στις χαρές των φίλων σου, μα στις ανάγκες τους τρέξε όσο μπορείς γρηγορότερα.
15.Μη εμπιστευτείς το φίλο σου και πεις το μυστικό σου ο φίλος στο φίλο θα το πει, κι είναι κακό δικό σου…
16.Μπρος φίλος και πίσω σκύλος.
17.Μπροστά σ’ απλώνει χαλιά και πίσω ανοίγει λάκκο … (Διπρόσωπος φίλος)
18.Ο διπρόσωπος φίλος είναι φίδι κολοβό.
19.Ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται.
20.Ο φίλος είναι πιο απαραίτητος κι απ’ τη φωτιά κι απ’ το νερό.
21.Ο φίλος της ανάγκης είναι αληθινός φίλος.
22.Ο χειρότερος τόπος είναι εκείνος που δεν έχεις φίλους.
23.Οι καβγάδες των φίλων, είναι η χαρά των εχθρών.
24.Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
25.Όποιος έχει φίλο εκλεκτό, έχει μεγάλο θησαυρό.
26.Όταν έχει το πουγκί σου, όλοι είναι φίλοι σου…
27.Πες μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι.
28.Στο θάνατο είναι δύναμη και στο γκρεμό λαχτάρα… (οι φίλοι)
29.Στραβός βελόνα γύρευε μέσα σε αχυρώνα κι εσύ φιλία μου ζητάς στον εικοστό αιώνα…
30Τέτοιος φίλος τέτοια πίτα… (Ανάλογη η αξία)
Ρητά :
1.Αληθινος φίλος είναι αυτός που παραβλέπει της αποτυχίες σου και αντέχει τις επιτυχίες σου
2.Τον φίλο πρέπει να τον προσέχεις σαν τον εαυτό σου είναι ένας άλλος σου εαυτός
3.Κάθε πράγμα είναι κάλο όταν είναι καινούργιο, ο φίλος και το κρασί είναι καλύτερα όταν παλιώσουν
4.Ο φίλος σου είναι άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για σένα και, παρόλα αυτά ,ακόμη του αρέσεις
5.Πραγματικός φίλος που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.
6.Αν ψάχνεις για ένα φίλο, θα ανακαλύψεις ότι είναι δυσεύρετοι. Αν είσαι διατεθειμένος
7.Η φιλία μοιάζει με τα παλιά βιβλία που ο χρόνος έρχεται και τους προσδίδει πολύ μεγαλύτερη αξία.
8.Δε χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις. Οι εχθροί σου έτσι και αλλιώς δεν θα τις πιστέψουν και οι φίλοι σου δεν τις χρειάζονται
9.Φίλων παρόντων και απόντων μεμνήσθαι
10.Φιλία είναι μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/proverbs/categories/129#ixzz3Lt2WCR6r ΠΗΓΗ: 

Ποιήματα για τη φιλία
1. Σαν καλύτερη μου φίλη είσαι εσύ ξεχωριστή και σ’ όλο τον κόσμο είσαι μία και μοναδική.
2. Σαν τα χιόνια στα βουνά, σαν τα ψάρια στα νερά, έτσι δεν μπορούμε να ζούμε χωριστά.
3. Περπατάμε μαζί σ’ αυτήν την όμορφη ζωή και είμαστε μαζί σε κάθε δύσκολη στιγμή.
4. Είσαι ένα δώρο είσαι μια ευχή που έκανα σ’ ένα αστέρι και βγήκε αληθινή.
5. Και το αστέρι έδειξε ότι με συμπαθεί με το να εκπληρώσει την καλύτερη ευχή.
6. Όταν είμαστε μαζί ο χρόνος σταματά και όλα πια γύρω μας γίνονται μαγικά.
7. Μπορεί να μαλώνουμε, μπορεί να φωνάζουμε και μετά από λίγη ώρα μαζί διασκεδάζουμε.
8. Δεν μπορώ χωρίς εσένα να ζήσω, είσαι το οξυγόνο μου, το κλειδί για να ευτυχήσω.
9. Τέλος δεν μπορώ άλλο να σου πω γιατί θα εξαντλήσω τις

Πάουλο Κοέλο, " περί φιλίας..."


Ενότητα 4η
Ν. ΓΛΩΣΣΑ, Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
4η
ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΡΙΣΜΟΙ:
Παιδεία:Είναι ένα σύστημα αγωγής που έχει ως σκοπό να δια...

Προώθηση του φιλειρηνικού πνεύματος, της διακρατικής συνεργασίας /
καταπολέμηση εθνικισμών / αντιπολεμικά μηνύματα…
Σημεί...
Ισότιμη μεταχείριση μαθητών και αποφυγή ρατσιστικών διακρίσεων από
τους εκπαιδευτικούς.
Σεβασμός από τους μαθητές προς τ...
Παιδεία- Εκπαίδευση, Ν. Γλώσσα Β΄ Γυμνασίου







Ενότητα 4η
 Προσφορά:

• Καλλιεργεί πνευματικά το παιδί. • Βοηθά στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. • Διδάσκει ηθικές αρχές και αξίες. • Βοηθά στην ομαδικότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη. • Καταργεί τις διαφορές μεταξύ των ατόμων. • Καλλιεργεί την περιέργεια και την αναζήτηση. • Βοηθά το παιδί να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του. • Ολοκληρώνει την προσωπικότητα. 

Τα προσόντα του εκπαιδευτικού: 

- Αγάπη για τους μαθητές και το έργο του. - Ηθικός, τίμιος, δίκαιος. - Καθοδηγεί τους μαθητές. - Διατηρεί το ενδιαφέρον των παιδιών για τη γνώση. - Δεν κάνει διακρίσεις. - Σέβεται τα παιδιά και τις δυνατότητές τους. - Ενημερώνεται διαρκώς. - Ανανεώνει τη διδασκαλία του. - Συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη. - Αποτελεί σωστό πρότυπο για τα παιδιά. 
Σήμερα:
 Αρνητικά:
 • Πολλά μαθήματα, κούραση μαθητών. • Έλλειψη σχολικών κτιρίων • Έλλειψη έμπειρων εκπαιδευτικών. • Απουσία οργάνωσης μαθημάτων. • Καλλιεργεί το «κυνήγι του βαθμού» (βαθμοθηρία). • Ξεπερασμένες μέθοδοι διδασκαλίας. • Ο μαθητής δε μαθαίνει να καλλιεργεί την κριτική του σκέψη και να προβληματίζεται. • Ανεπαρκής υλικοτεχνική υποδομή (εργαστήρια, βιβλιοθήκες, χώροι άθλησης). 

Προτάσεις:
 Πολιτεία:
 • Ίδρυση σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές. • Σύγχρονος εξοπλισμός σχολικών κτιρίων (βιβλιοθήκες, εργαστήρια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές). • Μετάδοση ηθικών αξιών και αρχών. • Ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. • Έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών. • Ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά. Εκπαιδευτικοί: • Προσιτοί και συνεργάσιμοι. • Να μετεκπαιδεύονται. • Να μην έχουν ξεπερασμένες παιδαγωγικές αντιλήψεις
  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 4η
Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων για τη Β’ Γυμνασίου 
– Ενότητα 4η
ΕΝΟΤΗΤΑ 4
ΘΕΜΑ: «Ένας φίλος σας που μένει μακριά σας γράφει ότι πρόκειται να εγκαταλείψει το σχολείο. Γράψτε του μια απάντηση τονίζοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το συνεχίσει».
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Χαρά που έλαβα το γράμμα του. Έκπληξη και στεναχώρια για την απόφασή του.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος 
– Τι μας προσφέρει το σχολείο
  • Στο σχολείο αποκτάμε εφόδια και βάσεις για το μέλλον. Μας εξασφαλίζει επαγγελματικά. Αν το εγκαταλείψει, θα είναι άνεργος ή θα υποαπασχολείται σε όλη του τη ζωή, αφού το απολυτήριο Γυμνασίου θεωρείται πλέον απαραίτητο προσόν.
  • Το σχολείο αποτελεί ένα σταθερό και υγιές περιβάλλον. Βρισκόμαστε μαζί με συνομηλίκους μας και με καθηγητές, που νοιάζονται για μας. Έξω υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.
  • Είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνίας. Εδώ μαθαίνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, να συμπεριφερόμαστε με βάση κανόνες και να πειθαρχούμε. Έτσι, ωριμάζουμε.
2η παράγραφος – Τι μας προσφέρει το σχολείο (συνέχεια)
  • Στο σχολείο κοινωνικοποιούμαστε. Αποκτάμε καινούριους φίλους και μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε με άλλα άτομα, να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε μαζί τους πράγματα κι εμπειρίες.
  • Διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Σκεφτόμαστε, εκφραζόμαστε κι αποκτάμε γνώσεις πάνω σε διάφορα αντικείμενα.
  • Μας βοηθά να ανακαλύψουμε τις κλίσεις, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά μας και να γίνουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Επίλογος – Προτροπή να ξανασκεφτεί την απόφασή του και να μην εγκαταλείψει το σχολείο.
  • Στην επιστολή γράφουμε πάνω δεξιά τον τόπο και την ημερομηνία
ενώ κάτω αριστερά την προσφώνηση, δηλαδή :
        Λαμία, 14 Ιανουαρίου 2013
Αγαπημένε μου φίλε / Δημήτρη,
Στο τέλος γράφουμε την αποφώνηση:
                                                                                                      Με αγάπη,
                                                                                                          Μάνος


 – ΕΡΓΑΣΙΑ 
 Μορφές:
 α) Χειρωνακτική β) Πνευματική γ) Μεικτή
 Προσφορά: 
• Παρέχει υλικά αγαθά για την επιβίωσή μας. • Βοηθά στη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια. • Το άτομο αναγνωρίζει την προσφορά των άλλων. • Αίσθημα ανεξαρτησίας. • Ομαλή ένταξη του ατόμου στην κοινωνία. • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ατόμου. • Το άτομο αισθάνεται ότι προσφέρει και είναι ικανό. • Ολοκληρώνεται η προσωπικότητα του ατόμου. 

Νέοι και επάγγελμα 
Ποιοί τους επηρεάζουν; 

- Οικογένεια - Φίλοι – παρέες - Κοινωνικό περιβάλλον - Internet (διαδίκτυο) - Μέσα μαζικής ενημέρωσης 
Σήμερα: 
• Γίνεται διάκριση των επαγγελμάτων. 
• Ανεργία, σταδιακά «χάνονται» παραδοσιακά επαγγέλματα. • Η μηχανή αντικατέστησε τον άνθρωπο. • Εξειδίκευση • Πλήξη, κούραση, το άτομο δεν αισθάνεται ότι δημιουργεί. • Πολύωρη εργασία. • Χαμηλοί μισθοί. • Άγχος για εύρεση δεύτερης και τρίτης δουλειάς. • Ακατάλληλοι και επικίνδυνοι χώροι εργασίας. Νέοι • Αποπροσανατολίζονται από τους στόχους τους. • Πιέζονται από την οικογένεια τους, ακολουθούν επάγγελμα που δεν τους ταιριάζει. • Άγχος για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. • Δεν επιλέγουν επάγγελμα με βάση τις ικανότητες και τις κλίσεις τους. • Απογοητεύονται. • Αντιμετωπίζουν την ανεργία, ψυχολογικά προβλήματα. 

Προτάσεις 
Νέοι 
• Παιδεία • Ολόπλευρη μόρφωση. • Να γνωρίσουν τι θέλουν. • Να κατανοήσουν τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους. Οικογένεια – σχολείο • Σωστή παιδεία. • Ηθικές αρχές. • Να βοηθήσουν το παιδί να γνωρίσει τον εαυτό του. Πολιτεία • Έμφαση στην εκπαίδευση. • Σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων. • Μείωση ανεργίας με τη λήψη κατάλληλων μέτρων.
  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 5η
Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων για τη Β’ Γυμνασίου – Ενότητα 5η
ΕΝΟΤΗΤΑ 5
ΘΕΜΑ: «Γράψτε ένα μικρό κείμενο – απάντηση σε έρευνα επαγγελματικού προσανατολισμού που γίνεται στο σχολείο σας, για το επάγγελμα που αυτή τη στιγμή σας ενδιαφέρει. Στο κείμενο να απαντήσετε και στις εξής ερωτήσεις.
α. Το επιλέξατε με κριτήριο το κύρος του, τα οικονομικές προοπτικές ή την κλίση σας ;
β. Επηρεαστήκατε από τους γονείς σας, το κοινωνικό περιβάλλον ή το σχολείο ;
γ. Είναι επάγγελμα που έχει σχέση με το φύλο σας ;»
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Με ποιο επάγγελμα θα ήθελα ν’ασχοληθώ, όταν μεγαλώσω;
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Λόγοι
  • Είναι ένα επάγγελμα που έχει προοπτικές; Θα βρω εύκολα δουλειά στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα; Μπορώ να δουλέψω στο εξωτερικό;
  • Ο μισθός είναι ικανοποιητικός; Θα βγάζω πολλά χρήματα;
  • Απαιτεί σπουδές σε κάποια σχολή (ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ) ;
  • Χρειάζονται ιδιαίτερα σωματικά προσόντα (στρατιωτικές σχολές, γυμναστική ακαδημία);
  • Μου προσφέρει κύρος και κοινωνική καταξίωση;
  • Έχει σχέση με το φύλο μου;
2η παράγραφος – Λόγοι (συνέχεια)
  • Γιατί μου αρέσει αυτό το επάγγελμα; Τι μου προσφέρει (ηρεμία, έντονα συναισθήματα, προσφορά στο συνάνθρωπο) ;
  • Ασχολούμαι στον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι αντίστοιχο;
  • Επηρεάστηκα από τους γονείς μου; Ασχολείται κάποιος με αυτό; Συμφωνούν με την απόφασή μου;
  • Επηρεάστηκα από τον κοινωνικό περίγυρο ή από το σχολείο (φιλόλογος-πρότυπο, ξάδερφος μηχανικός) ;
  • Υπήρξε κάποιο καθοριστικό περιστατικό, που επηρέασε την απόφασή μου (επιθυμία να γίνω κτηνίατρος ύστερα από τη σωτηρία ενός ζώου) ;
Επίλογος – Προσπάθεια να πραγματοποιήσω τ’ όνειρό μου!
Ενότητα 6 η

 - ΜΜΕ 


ΠΗΓΗ:http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-6-MME.pdf

Μ.Μ.Ε. 

Τα κυριότερα:
 Τύπος, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση.

 Θετικά:
 • Ενημερώνουν για όλα τα θέματα. • Καταργούν τις αποστάσεις. • Προβληματίζουν και αναπτύσσουν τη φαντασία. • Μας φέρνουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και άλλες χώρες. • Μας διασκεδάζουν. • Προβάλλουν έργα τέχνης και πολιτιστικές δραστηριότητες. • Ευαισθητοποιούν για κοινωνικά θέματα.

 Αρνητικά: 
• Παραπληροφορούν. • Αλλοιώνουν την πραγματικότητα. • Προξενούν «πλύση εγκεφάλου». • Αποδυναμώνουν την κριτική σκέψη του ατόμου. • Απομονώνουν το άτομο από τους γύρω του. • Προωθούν την ξενομανία. • Αλλοιώνουν τη γλώσσα. 

Προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας 

• Ουσιαστική ενημέρωση. • Σεβασμός στις ανάγκες του τηλεθεατή. • Καλλιέργεια ηθικών αξιών και αρχών. • Έντιμοι δημοσιογράφοι. • Η πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα. Διαδίκτυο Προσφορά: • Πληροφορίες στον παγκόσμιο ιστό. • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. • Συνομιλία με άλλους. • Ψυχαγωγία. • Εκπαίδευση μέσω απόστασης. • Ελεύθερη πρόσβαση πληροφοριών. • Κοινωνικοποίηση του ατόμου.

 Κίνδυνοι: 
• Παραπληροφόρηση. • Αδυναμία ελέγχου ψευδών μηνυμάτων. • Απομόνωση του ατόμου. • «πλύση εγκεφάλου». • Κυριαρχία Αγγλικής γλώσσας > αλλοίωση άλλων γλωσσών. 

Προτάσεις:
 Γονείς:
 • Συζήτηση και διάλογος με τα παιδιά για τους κινδύνους του διαδικτύου. • Να επιβλέπουν. • Να παροτρύνουν το παιδί να συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες. 
  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 6η
Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων για τη Β’ Γυμνασίου: Ενότητα 6η
ΕΝΟΤΗΤΑ 6
ΘΕΜΑ : «Το χαμηλότερο ποσοστό αναγνωστών συναντούμε στις ηλικίες 13 έως 17 ετών. Υποθέστε ότι σας ζητούν με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία σας να γράψετε ένα σύντομο άρθρο για τη σχολική εφημερίδα (2-3 παράγραφων) στο οποίο θα δικαιολογήσετε το γεγονός ότι οι νέοι αυτής της ηλικίας δε διαβάζουν εφημερίδες.»
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Διαπίστωση ότι οι νέοι δε διαβάζουν εφημερίδες παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλές και ποικίλης ύλης.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Κυριαρχία της τηλεόρασης, του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών
  • Τα παραπάνω συνδυάζουν εικόνα με ήχο και γοητεύουν τα παιδιά.
  • Είναι πανεύκολα στο χειρισμό και δεν απαιτούν χρόνο, ιδιαίτερη προσπάθεια και σκέψη.
  • Τους προσφέρουν άπειρες δυνατότητες (ενημέρωση, ταινίες, μουσική, επικοινωνία).
  • Συνδυάζουν τη γνώση με την ψυχαγωγία.
  • Τα παιδιά αποστρέφονται οτιδήποτε έχει σχέση με το διάβασμα.
  • Στον ελεύθερό τους χρόνο, όταν δεν ασχολούνται με τα παραπάνω, προτιμούν να βγαίνουν έξω με τους φίλους τους ή να αθλούνται.
2η παράγραφος – Μη εξοικείωση των νέων με την ανάγνωση εφημερίδων
  • Σε πολλά σπίτια δεν μπαίνει ούτε μία φορά την εβδομάδα εφημερίδα. Οι γονείς προτιμούν να κάθονται με τα παιδιά τους και να βλέπουν τηλεόραση.
  • Το σχολείο δεν τα ενθαρρύνει να εκδώσουν σχολική εφημερίδα ή να ανατρέξουν σε άρθρα εφημερίδων.
  • Οι εφημερίδες απευθύνονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ελάχιστα άρθρα είναι γραμμένα και αφορούν τους νέους. 
  • Η ανάγνωση εφημερίδων απαιτεί χρόνο, σκέψη και κριτική ικανότητα.
Επίλογος – Προσπάθεια για ένταξη της εφημερίδας στην καθημερινότητά των εφήβων, καθώς τα οφέλη της είναι πολλαπλά.

Ενότητα 7η 
– ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
 Αιτίες:
 • Μεγάλη ταχύτητα. • Παραβίαση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. • Κατάσταση μέθης. • Απροσεξία – επιπολαιότητα. • Επιδεικτική συμπεριφορά. • Έλλειψη φωτεινών σηματοδοτών σε διασταυρώσεις. • Έλλειψη διαβάσεων. Προτάσεις: • Ενημέρωση πολιτών. • Κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία. • Λήψη μέτρων από την Πολιτεία (φωτεινοί σηματοδότες, διαβάσεις …). 
Άγχος 
Αίτια: • Επαγγελματικοί λόγοι. • Ψυχολογικοί λόγοι. • Γρήγορες συνθήκες ζωής. Μαθητές: • Αυξημένες υποχρεώσεις. • Έλλειψη ελεύθερου χρόνου. • Πίεση περιβάλλοντος (οικογένεια – σχολείο). 
Συνέπειες:
 • Σωματικά προβλήματα (κούραση, ασθενής μνήμη). • Βίαιη και νευρική συμπεριφορά. • Αρνητικές σχέσεις με τους άλλους. • Χαμηλή επίδοση στο σχολείο.
Προτάσεις:
 • Ουσιαστική παιδεία και καλλιέργεια. • Ελεύθερος χρόνος. • Συζήτηση – διάλογος (οικογένεια – φίλοι). • Επαφή με τη φύση. • Να γνωρίσουμε τον εαυτό μας

https://www.slideshare.net/katerinaathanasiou/ss-7560844
ΣΕΝΑΡΙΟ: Νεοελληνική γλώσσα Α΄,Β΄,Γ΄,Γυμνασίου διαθεματικά μεΚοινωνική και Πολιτική Αγωγή Γ΄Γυμνασίου.ΤΙΤΛΟΣ: Περιγραφή-αφ...

οπτικοακουστικού υλικού από το διαδίκτυο και τη συγγραφή και παρουσίασήτης στο λογισμικό παρουσίασης.ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες.ΦΥΛΛ...

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3ο.Τάξη :Ονοματεπώνυμο μαθητών:ΟΔΗΓΙΕΣ:‘’Είσαι τραυματιοφορέας και βρίσκεσαι επί τόπου σε τροχαίο ατύχημα,κ...



ΔΕΣ https://blogs.sch.gr/gymevrop/files/2013/02/%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A7%CE%91%CE%99%CE%91-%CE%91%CE%A4%CE%A5%CE%A7%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91-%CE%9A%CE%A5%CE%9A%CE%9B%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%97-%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97.pdf
(ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ_


Έκθεση Γ΄ Λυκείου: Οδική συμπεριφορά και τροχαία ατυχήματα




Έκθεση Γ΄ Λυκείου: Οδική συμπεριφορά και τροχαία ατυχήματα

Η οδική συμπεριφορά των Ελλήνων χαρακτηρίζεται συχνά από έλλειψη επίγνωσης του κινδύνου και ανωριμότητα. Διαρκείς παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας και του ερυθρού σηματοδότη∙ παρακινδυνευμένες και δίχως έλεγχο προσπεράσεις, χρήση κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης, καθώς και οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, αποτελούν μερικά από τα πιο επικίνδυνα «καθημερινά» σφάλματα των Ελλήνων οδηγών.
Τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς είναι οδυνηρά και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το 2014 η χώρα θρήνησε 798 νεκρούς από τροχαία ατυχήματα, ενώ το 2015 ο αριθμός των νεκρών -ελάχιστα μειωμένος- έφτασε τους 789. Επιπλέον, το 2014 ο αριθμός των βαριά τραυματισμένων ήταν 1.068 και κινήθηκε ακριβώς στα ίδια επίπεδα και το 2015. Ενώ, τα τροχαία με ελαφρούς τραυματισμούς ξεπέρασαν τις δεκατρείς και τις δώδεκα χιλιάδες το 2014 και το 2015 αντίστοιχα.  

Το αρνητικό προφίλ του Έλληνα οδηγού

Ο Έλληνας οδηγός είναι κατά κανόνα βιαστικός και αδιαφορεί πλήρως για τα όρια ταχύτητας και τους λοιπούς κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Αν βρεθεί σε κάποιον αυτοκινητόδρομο ή σε κάποια οδό ταχείας κυκλοφορίας, θα αυξήσει ταχύτητα, όχι με βάση τους ισχύοντες νόμους, αλλά με βάση τη δυνατότητα του οχήματός του, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που συνοδεύουν την οδήγηση με υψηλές ταχύτητες. Θεωρεί, μάλιστα, δεδομένη την παραβίαση των ορίων ταχύτητας όταν πραγματοποιεί κάποιο ταξίδι, κι αν βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιον έλεγχο της τροχαίας, αντί να εκτιμήσει την προσπάθεια των αρχών να προφυλάξουν την ασφάλεια των οδηγών, θα εκλάβει το γεγονός ως μεγάλη ατυχία. Έχει, άλλωστε, πάντοτε την εντύπωση πως όσο πιο μεγάλες ταχύτητες αναπτύξει, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσει στον προορισμό του, παραγνωρίζοντας τελείως τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτει τον εαυτό του και τους άλλους.
Ο Έλληνας οδηγός θα προτιμήσει να οδηγήσει το αυτοκίνητό του σε κάποια βραδινή έξοδο, ακόμη κι αν έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, θεωρώντας εντελώς λανθασμένα πως το αλκοόλ δεν τον επηρεάζει και πως είναι σε θέση να οδηγήσει εξίσου αποτελεσματικά και στο ίδιο επίπεδο εγρήγορσης, όπως όταν είναι νηφάλιος. Εκλαμβάνοντας, μάλιστα, ως μεγάλη ατυχία κάποιον πιθανό έλεγχο για αλκοτέστ από την τροχαία, έστω κι αν είναι ακριβώς αυτός ο έλεγχος που τον προφυλάσσει από τη δική του απερισκεψία.
Ο Έλληνας οδηγός θα θελήσει να παρκάρει το όχημά του όσο πιο κοντά στον προορισμό του μπορεί, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να παρκάρει παράνομα, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να παρεμποδίζει την κανονική κυκλοφορία των άλλων οχημάτων. Η σκέψη του είναι πως ό,τι προέχει είναι να εξυπηρετηθεί ο ίδιος, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που τυχόν δημιουργεί στους άλλους οδηγούς. Αντιστοίχως, βέβαια, αν λάβει κλήση για το παράνομο αυτό παρκάρισμα ή αν του αφαιρεθούν οι πινακίδες, θα αποδώσει το γεγονός αυτό στη συνήθη «ατυχία» του, αρνούμενος να συνειδητοποιήσει πως οι σχετικοί κανόνες για το παρκάρισμα υπάρχουν για τη διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας των οχημάτων.
Ο Έλληνας οδηγός εν γένει αρνείται να σεβαστεί τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, παραβιάζοντας με χαρακτηριστική ευκολία τα όρια ταχύτητας ή τους ερυθρούς σηματοδότες, κρίνοντας πως τέτοιου είδους περιορισμοί δεν αφορούν τον ίδιο και πολύ περισσότερο πως δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθειά του να φτάσει εκεί που θέλει όσο πιο γρήγορα μπορεί.

Αίτια τροχαίων ατυχημάτων

Ριψοκίνδυνη οδήγηση. Πολλοί οδηγοί είτε διότι «βιάζονται» να φτάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους είτε διότι είναι νεαρής ηλικίας και δεν έχουν πλήρη συναίσθηση του κινδύνου, επιχειρούν με κάθε ευκαιρία να αναπτύξουν ταχύτητα και να προσπεράσουν εκείνους τους οδηγούς που ακολουθούν τα υποδεικνυόμενα όρια ταχύτητας. Τόσο, όμως, η υπερβολική ταχύτητα, όσο και οι βεβιασμένες προσπεράσεις οχημάτων, οδηγούν συχνά σε τροχαία ατυχήματα, εφόσον, αφενός το όχημα που έχει αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τον οδηγό του (α. εκμηδενίζονται τα περιθώρια αντίδρασης του οδηγού και β. καθίσταται απρόβλεπτη η αντίδραση του οχήματος σε περίπτωση ξαφνικού φρεναρίσματος), κι αφετέρου διότι κατά την προσπέραση ενδέχεται να μην έχουν ληφθεί υπόψη τα οχήματα που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση.
- Ένας οδηγός νέας ηλικίας και άπειρος, παρά το γεγονός ότι επιθυμεί να επιδείξει τις υποτιθέμενες ικανότητές του ή να ευχαριστηθεί την αίσθηση της ταχύτητας, οφείλει να λαμβάνει πάντοτε υπόψη του πως δεν είναι σε θέση να ελέγξει το όχημά του αν αυτό κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

[Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, ορίζεται σε 50 χιλιόμετρα την ώρα.]

Απρόσεκτη οδήγηση. Ένας από τους συχνότερους παράγοντες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων είναι η απόσπαση της προσοχής του οδηγού, που μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι συζητά με τον συνοδηγό είτε -συνηθέστερα- διότι μιλά στο κινητό τηλέφωνο ή επιχειρεί να στείλει κάποιο γραπτό μήνυμα.
Είναι, ωστόσο, προφανές πως αν ο οδηγός στρέψει έστω και για ελάχιστα δευτερόλεπτα αλλού την προσοχή του και δεν ελέγχει το δρόμο, αυτό αρκεί για την πρόκληση κάποιου σοβαρού ατυχήματος.

Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Ο οδηγός που βρίσκεται υπό την επίδραση αλκοόλ, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων που επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού, έχει περιορισμένη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης και σαφώς μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, γεγονός που τον καθιστά επικίνδυνο.
Πρόκειται για μια συνήθη αιτία πρόκλησης ατυχημάτων, έστω κι αν μπορεί εύκολα να αποφευχθεί με την ανάθεση της οδήγησης σε κάποιο νηφάλιο άτομο.

- Κάθε δευτερόλεπτο που καθυστερεί ο οδηγός να αντιδράσει, όταν οδηγεί με 50km/h, το όχημά του διανύει σχεδόν 14 επιπλέον μέτρα στην άσφαλτο.

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή σήματος για την υποχρεωτική διακοπή κυκλοφορίας (STOP). Σύνηθες φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους είναι η αντίδραση εκείνων των οδηγών που επιταχύνουν, όταν ο σηματοδότης είναι κίτρινος ή ακόμη και ερυθρός. Ενώ, τόσο ο κίτρινος όσο και ο ερυθρός σηματοδότης υποδηλώνουν υποχρεωτικό σταμάτημα του οχήματος, εκείνοι, προκειμένου να εξοικονομήσουν ελάχιστα λεπτά, σπεύδουν να παραβιάσουν το σηματοδότη θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή όσο και τη ζωή άλλων.
Παρόμοια είναι η συμπεριφορά πολλών οδηγών και απέναντι στις σχετικές πινακίδες απαγόρευσης, τις οποίες επιλέγουν να αγνοήσουν, ενώ γνωρίζουν πως οφείλουν να ακινητοποιήσουν το όχημά τους.

Νυχτερινή οδήγηση. Η οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ατυχήματος, διότι ο οδηγός δεν έχει επαρκή ορατότητα και, άρα, δεν αντιλαμβάνεται εγκαίρως τα πιθανά εμπόδια, τις κινήσεις των άλλων οχημάτων και την κατάσταση του δρόμου μπροστά του.

Οδήγηση υπό επικίνδυνες ή αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η βροχή, το χιόνι και ο παγετός καθιστούν ιδιαιτέρως επικίνδυνη την οδήγηση, διότι αυξάνεται η πιθανότητα να χαθεί ο έλεγχος του οχήματος. Η ολισθηρότητα των δρόμων είναι συχνά τέτοια, ώστε πολύ εύκολα το όχημα μπορεί να παρεκκλίνει σημαντικά από την πορεία του, χωρίς ο οδηγός να έχει την παραμικρή δυνατότητα να το σταματήσει ή να το επαναφέρει στην κανονική του πορεία.
Αντιστοίχως, η ύπαρξη ομίχλης περιορίζει δραστικά την ορατότητα του οδηγού και καθιστά πιθανό κάποιο ατύχημα, εφόσον δεν γίνεται έγκαιρα αντιληπτό το σταμάτημα του προπορευόμενου οχήματος ή ύπαρξη κάποιου εμποδίου στο δρόμο.

Κόπωση του οδηγού. Αν ο οδηγός βρίσκεται σε κατάσταση σημαντικής κόπωσης, δεν έχει τη δυνατότητα έγκαιρων αντιδράσεων και, εύλογα, δεν είναι επαρκώς συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Απρόβλεπτες αντιδράσεις των πεζών. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε κατοικημένες περιοχές, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο κάποιος πεζός -ένα παιδί που κυνηγά την μπάλα του, ένας ηλικιωμένος που περπατά αφηρημένος κτλ.- να βρεθεί αίφνης μπροστά στο κινούμενο όχημα. Πρόκειται για καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν, γι’ αυτό και ο οδηγός οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και να λαμβάνει υπόψη του τις κινήσεις των πεζών γύρω του.

Οργισμένες αντιδράσεις του οδηγού. Με δεδομένο το γεγονός ότι στους δρόμους συνυπάρχουν οδηγοί διαφορετικών ηλικιών και συμπεριφορών, είναι συχνό το φαινόμενο ένας οδηγός να εξοργίζεται διότι κάποιος μπροστά του οδηγεί πολύ αργά ή γιατί κάποιος έχει παρκάρει παράνομα εμποδίζοντας την κίνηση, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Το αποτέλεσμα αυτού του εκνευρισμού, ωστόσο, μπορεί να αποβεί μοιραίο, διότι στην προσπάθειά του να προσπεράσει εκείνον που οδηγεί αργά ή προκειμένου να εξοικονομήσει το χρόνο που έχασε, καταφεύγει σε παρακινδυνευμένες και βεβιασμένες κινήσεις.

Κακή κατάσταση οδοστρώματος. Σε πολλούς δρόμους της Ελλάδας η ποιότητα του οδοστρώματος δεν είναι πάντοτε καλή, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν λακκούβες και κακοτεχνίες, που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αντίδραση του οχήματος ή να του προκαλέσουν ζημιές.

Αιφνίδια βλάβη στα ελαστικά του οχήματος. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ιδίως όταν αυτή γίνεται με μεγάλη ταχύτητα, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να προκληθεί κάποια βλάβη στα ελαστικά, όπως είναι το σκάσιμο, με πιθανό αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του οχήματος.

Μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Μια βασική αρχή της προσεκτικής οδήγησης είναι να διατηρείται πάντοτε μια επαρκής απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης σε περίπτωση που αυτό σταματήσει ξαφνικά ή κινηθεί ανεξέλεγκτα. Πολλοί οδηγοί, εντούτοις, έχουν την τάση να κινούνται πολύ κοντά στο προπορευόμενο όχημα, προκαλώντας αφενός εκνευρισμό στον άλλο οδηγό, εφόσον αισθάνεται πως δεν του παρέχεται το περιθώριο να αντιδράσει ως οφείλει σε περίπτωση ανάγκης, και αφετέρου διακινδυνεύοντας την πρόκληση ατυχήματος ακριβώς στην περίπτωση που ο άλλος οδηγός χρειαστεί να φρενάρει απότομα.

Απότομη αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε δρόμους μεγάλης ταχύτητας, όπως είναι η εθνική οδός, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς όταν αλλάζουν λωρίδα, διότι αν δεν προειδοποιήσουν εγκαίρως τα οχήματα που ακολουθούν ή αν δεν προσέξει τα οχήματα που κινούνται ήδη στην άλλη λωρίδα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος.

Παλαιότητα οχήματος ή ελλιπής συντήρησή του. Συχνά η απρόβλεπτη ή η κακή αντίδραση του οχήματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης οφείλεται στην παλαιότητά του ή στο γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη συντήρησή του. Αν, για παράδειγμα, τα ελαστικά δεν έχουν αλλαχθεί όταν πρέπει, δεν διασφαλίζουν την αναγκαία σταθερότητα του οχήματος ή ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια αιφνίδια βλάβη αν το όχημα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα.

Ανήλικοι οδηγοί: Ένα ανησυχητικό σύμπτωμα της νεοελληνικής κοινωνίας είναι η τάση των γονιών είτε να μην ελέγχουν επαρκώς τα ανήλικα παιδιά τους είτε να τα παροτρύνουν ακόμη και οι ίδιοι να οδηγήσουν, με αποτέλεσμα άτομα εφηβικής ηλικίας, χωρίς εμπειρία και χωρίς δίπλωμα οδήγησης, να βρίσκουν την ευκαιρία να οδηγήσουν το αυτοκίνητο των γονιών τους ή κάποιο μηχανάκι. Με τη συνήθη εφηβική απερισκεψία οι νέοι αυτοί παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας ή επιχειρούν χάριν εντυπωσιασμού ριψοκίνδυνους ελιγμούς και καταλήγουν πολύ συχνά να προκαλούν τροχαία ατυχήματα, που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Κόντρες με αυτοκίνητα ή μηχανές: Η αγάπη των νέων για την ταχύτητα και τον εντυπωσιασμό τους οδηγεί συχνά σε επικίνδυνες αυτοσχέδιες αναμετρήσεις ταχύτητας, που διενεργούνται κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να μην υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη και απερίσκεπτη συμπεριφορά που οδηγεί αναπόφευκτα σε σοβαρά ατυχήματα και τραυματισμούς.   

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Μέριμνα για την κατάλληλη κυκλοφοριακή αγωγή των νέων. Είναι ζωτικής σημασίας να μαθαίνουν οι νέοι από νωρίς τους σημαντικούς κινδύνους που κρύβει η απρόσεκτη οδήγηση, ώστε να θελήσουν αφενός να εκπαιδευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προτού ξεκινήσουν να οδηγούν και αφετέρου ώστε να είναι στη συνέχεια προσεκτικοί οδηγοί οι ίδιοι, με σαφή επίγνωση πως η ταχύτητα και η παραγνώριση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας μπορούν να επιφέρουν μοιραία αποτελέσματα.

Αυστηρότερο πλαίσιο για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Το δίπλωμα οδήγησης θα πρέπει να παραχωρείται μόνο σε άτομα που έχουν αποδεδειγμένα αποκτήσει τη σχετική ικανότητα, με σαφή πρόβλεψη για την εκπαίδευση του νέου οδηγού ακόμη και σε συνθήκες κακών καιρικών συνθηκών, ώστε να διασφαλίζεται πως έχει κατανοήσει πλήρως τις πιθανές δυσκολίες της οδήγησης.

Διασφάλιση της τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Ο μερικός και περιστασιακός έλεγχος για την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, δημιουργεί στους οδηγούς την εντύπωση πως έχουν το ελεύθερο να παραβιάζουν τους σχετικούς κανόνες κατά βούληση.

Ποιοτικότερος έλεγχος των οχημάτων. Παρά το γεγονός ότι το κράτος έχει θεσπίσει νόμους για τον ανά διαστήματα έλεγχο των οχημάτων, αυτός δεν καλύπτει πλήρως όλες τις αναγκαίες παραμέτρους, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν οχήματα που δεν είναι απολύτως ασφαλή.

Αλλαγή οδικής κουλτούρας. Με τη συνδρομή της εκπαίδευσης, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα πρέπει να επιδιωχθεί η δραστική αλλαγή στον τρόπο που οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την οδήγηση. Το αυτοκίνητο ή η μηχανή δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως μέσο επίδειξης ή εκτόνωσης. Κι αντιστοίχως οι κίνδυνοι από την απρόσεκτη οδήγηση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται απλώς ως πιθανοί, αλλά ως απολύτως δεδομένοι.

Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
  • Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Σέβομαι τα όρια ταχύτητας
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
  • Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος
  • Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω

7η ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ




Κείμενο 2:[Πρωταθλητές στα τροχαία ατυχήματα!]





  



Από τις παρακάτω πηγές μπορούμε να ενημερωθούμε για την οδική μας ασφάλεια.



«Και ο πεζός έχει δικαιώματα» (βίντεο, 08:42min) [πηγή: Εκπαιδευτική Τηλεόραση]

«Ασφαλής πορεία» (βίντεο, 12:17min) [πηγή: Εκπαιδευτική Τηλεόραση]





«Τροχαία - Οδική ασφάλεια» [πηγή: Ελληνική Αστυνομία]



«Ατυχήματα στο δρόμο - Κυκλοφοριακή αγωγή» [πηγή: Οικιακή Οικονομία Α΄ Γυμνασίου]


«Οδική ασφάλεια» [πηγή: Υγεία - ΕΕ. Η δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημόσια υγεία]


Πηγή:
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B110/244/1810,5820/extras/activities/index_07_odiki_asfaleia/metaselida_odiki_asfaleia.html





Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων:
·         Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
·         Η μη χρήση προστατευτικού κράνους
·         Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
·         Η υπερβολική ταχύτητα
·         Η παραβίαση της προτεραιότητας
·         Η παραβίαση σήμανσης
·         Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
·         Η απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος
·         Η μη οδήγηση στο άκρο δεξιό της οδού
·         Η ολισθηρότητα του οδοστρώματος

«Οδηγώ με ασφάλεια» σημαίνει:

·         Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
·         Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
·         Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
·         Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
·         Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
·         Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
·         Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
·         Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
·         Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
·         Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
·         Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
·         Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
·         Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.








Κείμενο 3: Η ντροπή των πλαστικών






 

 Κλιματική αλλαγή: το κλίμα είναι στο χέρι σου



Κείμενο 4 [Ας αποβάλουμε το άγχος από τη ζωή μας]
  

Νιώθουμε ενοχές, όταν χαλαρώνουμε; Νευρικοί, όταν δε βρισκόμαστε, διαρκώς, "εν δράσει"; Μένουμε άγρυπνοι, ανησυχώντας, για την αυριανή ημέρα; Αισθανόμαστε σφιγμένοι, ειδικά, στο σβέρκο μας; Είμαστε ανυπόμονοι, ευέξαπτοι και διακόπτουμε τους άλλους, όταν μιλούν;



  • Δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε και μας απασχολούν πολλά πράγματα;
  • Καπνίζουμε ή τρώμε περισσότερο, τελευταία;
  • Τρώμε βιαστικά;
  • Η ζωή μας φαίνεται γεμάτη κρίσεις και τσακωνόμαστε, συχνά;
  • Δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις;
  • Ενοχλούμαστε και απογοητευόμαστε, όταν οι άλλοι δεν κάνουν αυτό που θέλουμε;
  • Νιώθουμε συχνά σφίξιμο στο στομάχι, το στόμα μας στεγνό, τις παλάμες μας ιδρωμένες; Την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά;

Αν απαντήσαμε ΝΑΙ, σε μερικές, από τις παραπάνω ερωτήσεις, το άγχος μας βρίσκεται, μάλλον, σε αυξημένα επίπεδα. Κατά πάσα πιθανότητα, εργαζόμαστε πολύ, μας αρέσουν οι προκλήσεις και είμαστε φιλόδοξοι.



Τι είναι τελικά το άγχος;


Είναι υπερέκκριση ορμονών, που πλημμυρίζουν το αίμα μας, κάνουν την καρδιά μας να χτυπάει, πιο έντονα και την αναπνοή μας να γίνεται βαριά. Ταυτόχρονα, σφίγγονται οι μύες μας. Όλος ο οργανισμός μας είναι έτοιμος, για δράση. Το άγχος, σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι απαραίτητο, γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση. Όταν, όμως, είναι αυξημένο και το νιώθουμε, έντονα, σε μικρές καθημερινές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στο πρωινό μποτιλιάρισμα, τότε, αυτή η υπερέκκριση των ορμονών του άγχους μπορεί να ανεβάσει την πίεση του αίματος και να προκαλέσει βλάβες, σε όλο μας το σώμα και, βέβαια, στην καρδιά μας.

Το άγχος, μαζί με την υψηλή πίεση του αίματος, το υπερβολικό βάρος, την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα είναι ένας από τους παράγοντες, που μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις.



Αντιμετωπίζουμε το άγχος συνολικά


Ας ανακαλύψουμε ποιες καταστάσεις, στη ζωή μας, προκαλούν το μεγαλύτερο άγχος και ας προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε, θετικά. Όταν υπολογίζουμε το χρόνο, που χρειαζόμαστε, για να κάνουμε κάτι, ας φανούμε γενναιόδωροι! Ας δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο, στον εαυτό μας, ώστε να μη χρειάζεται να πιεστούμε. Ας μάθουμε να λέμε ΟΧΙ, σε ό,τι δε θέλουμε ή δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε. Ας κάνουμε πολλά διαλείμματα, μέσα στην ημέρα, για να μπορέσουμε να σκεφτούμε τι κάνουμε και για να ηρεμήσουμε.

Ας βρούμε μια μορφή άσκησης, που μας ταιριάζει και ας της αφιερώσουμε λίγο χρόνο, καθημερινά, χωρίς, όμως, να κουραζόμαστε. Ας προσπαθήσουμε το βράδυ να ξεχάσουμε ό,τι μας απασχολεί και να κοιμηθούμε. Ούτως ή άλλως, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα εποικοδομητικό, μέχρι το επόμενο πρωί! Κι αν ένα βράδυ μείνουμε άυπνοι, ας μη μας απασχολεί. Όσο περισσότερο το σκεφτόμαστε, τόσο ενθαρρύνουμε την αϋπνία, να μας γίνει συνήθεια!

Άγχος και διατροφή

Η ώρα του γεύματος πρέπει να είναι ώρα χαλάρωσης και απόλαυσης. Τρώμε πάντα καθιστοί, χωρίς να διαβάζουμε, να γράφουμε ή να απασχολούμαστε, με άλλες δουλειές. Τρώμε, αργά, μασώντας καλά κάθε μπουκιά και φροντίζουμε τα γεύματά μας να είναι ισορροπημένα, με ποικιλία τροφών. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τις τροφές που την περιέχουν, το αλάτι, τα έτοιμα γεύματα, το κόκκινο κρέας και τους πολλούς καφέδες. Προτιμούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κοτόπουλο, ψάρι, δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ελαιόλαδο και μαργαρίνη, με χαμηλά κεκορεσμένα.
Ας περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ και ας πίνουμε 2 λίτρα νερό, κάθε μέρα.

Πηγή: FDA

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Απριλίου - Μαΐου 2004

 

  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 7η
Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων για τη Β’ Γυμνασίου: Ενότητα 7η
ΕΝΟΤΗΤΑ 7
ΘΕΜΑ: «Στην πρόσφατη εκδρομή του σχολείου σας επισκεφτήκατε μία από τις ομορφότερες παραλίες (ή φυσικό τοπίο) του νομού ή της περιοχής σας και μείνατε έκπληκτοι από τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών και πλαστικών που «εγκατέλειψαν» εκεί οι διάφοροι επισκέπτες. Επιστρέφοντας στο σχολείο αποφασίσατε να στείλετε μια επιστολή στο Δήμαρχο της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που είδατε και απαιτώντας ταυτόχρονα να λάβει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Στο τέλος της επιστολής εκφράστε την επιθυμία να βοηθήσετε εθελοντικά στο έργο αυτό
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Λόγος για τον οποίο γράφουμε την επιστολή (να διαμαρτυρηθούμε για την τραγική κατάσταση στην οποία βρήκαμε την παραλία της περιοχής μας και να προτείνουμε κάποια μέτρα για την επίλυση του προβλήματος). Πότε και πού πήγαμε ;
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Περιγραφή της κατάστασης της παραλίας
  •  Πεταμένα σκουπίδια και πλαστικά (κουτάκια από αναψυκτικά, σακούλες, αποτσίγαρα, παλιά αντικείμενα) στην παραλία και μέσα στη θάλασσα.
  • Οι κάδοι σκουπιδιών και ο χώρος γύρω από αυτούς ήταν γεμάτοι σκουπίδια. Εικόνα ενός τεράστιου και εγκαταλελειμμένου σκουπιδότοπου.
  • Έντονη δυσοσμία. Σκυλιά και γάτες άνοιγαν τις σακούλες ψάχνοντας για τροφή.
  • Δεν μπορούσαμε ούτε να καθίσουμε ούτε να περπατήσουμε στην παραλία.
  • Απειλείται η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
2η παράγραφος – Μέτρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών
Ο Δήμαρχος της περιοχής πρέπει :
  • να βάλει συνεργεία καθαρισμού να καθαρίσουν την παραλία.
  • να προσλάβει φύλακα, για να επιτηρεί το χώρο.
  • να βάλει απορριμματοφόρο να αδειάζει τους κάδους σκουπιδιών τακτικά.
  • να τοποθετήσει πινακίδες στην παραλία, που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες ότι απαγορεύεται να τη ρυπαίνουν.
  • να ενημερώσει τους κατοίκους για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη σημασία της ανακύκλωσης.
Επίλογος – Ανάγκη να διατηρήσουμε την παραλία και το περιβάλλον καθαρά. Επιθυμία μας ως σχολείο να βοηθήσουμε εθελοντικά στο έργο αυτό.
  • Όταν γράφω επιστολή, γράφω πάνω δεξιά τον τόπο και την ημερομηνία και κάτω αριστερά την προσφώνηση :
                                                                               Κέρκυρα, Δευτέρα 7 Απριλίου 2013
Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,
Στο τέλος κλείνουμε γράφοντας κάτω δεξιά :
                                                                                                Με εκτίμηση,
                                                                            οι μαθητές του 5ου  Γυμνασίου Κέρκυρας

Ενότητα 8η

 - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 
http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-8%CE%97-%CE%9D%CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91.pdf

Αιτίες: 
• Συναναστροφή με «ύποπτες παρέες». • Μοναξιά. • Προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. • Έλλειψη ουσιαστικής παιδείας. Συνέπειες: • Το άτομο βυθίζεται στον εφιάλτη των ναρκωτικών. • Σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. • Απομόνωση. • Βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά. 

Προτάσεις: 
• Ενημέρωση πολιτών. • Παιδεία. • Αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον. • Δραστηριοποίηση σχολείου. 
  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 8η
ΕΝΟΤΗΤΑ 8
ΘΕΜΑ: «Το κείμενο 4 (κόμικς) και το κείμενο 7 (τραγούδι) μιλούν για τη μοναξιά του σημερινού ανθρώπου. Πολλοί από εσάς, όταν τα διάβασαν, γέλασαν και είπαν ότι «εμείς δε νιώθουμε μοναξιά, όπως οι μεγαλύτεροι, γιατί έχουμε τους φίλους μας». Η θέση τους αυτή έγινε αφορμή να συζητηθεί το θέμα στην τάξη. Εκφράστε την άποψή σας για το θέμα αυτό σ’ ένα κείμενο δύο τριών παραγράφων, το οποίο θα είναι βασισμένο στις αρχές ανάπτυξης επιχειρημάτων που μάθαμε παραπάνω».
Πρόλογος – Οι νέοι είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι και κοινωνικοί. Ωστόσο, αν και έχουν παρέες νιώθουν μοναξιά.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Οι νέοι δεν είναι μόνοι
  • Φίλοι από το σχολείο, το φροντιστήριο και τη γειτονιά.
  • Οι νέοι έχουν ανάγκη από φίλους σε αυτή την ηλικία, για να μοιράζονται μαζί τους τα όνειρα και τους προβληματισμούς τους, να παίζουν και να διασκεδάζουν, να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους και να συζητούν.
  • Στην εφηβεία οι φιλίες είναι αληθινές και αγνές, γιατί δε βασίζονται σε οικονομικές και κοινωνικές σκοπιμότητες.
2η παράγραφος – Οι νέοι νιώθουν μοναξιά
  • Δεν έχουν φίλους εξαιτίας της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας βρίσκονται στο σχολείο και στα φροντιστήρια. Πίεση και άγχος για τα μαθήματα.
  • Η τεχνολογία δυσκολεύει τα πράγματα. Οι νέοι περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού. Απομόνωση και εθισμός. Προσπάθεια να καλύψουν τη μοναξιά τους αναζητώντας φίλους στο διαδίκτυο.
  • Στις μεγαλουπόλεις, όπου ζουν οι περισσότεροι, υπάρχει καχυποψία. Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι τυπικές και ψυχρές.
  • Ανταγωνισμός και ατομισμός. Συχνά ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και την προβολή τους και όχι για τους άλλους. Έτσι, δε μοιράζονται πράγματα.
  • Οι νέοι συχνά επιζητούν τη μοναξιά, για ν’ανακαλύψουν τον κόσμο και την ταυτότητά τους.
Επίλογος – Περίεργη φάση με αντιφατικά συναισθήματα η εφηβεία. Αίσθηση ότι ανήκεις κάπου και ταυτόχρονα μοναξιά!
  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 9η

  1. ΕΝΟΤΗΤΑ 9
    ΘΕΜΑ: « Έπειτα από μία επίσκεψη της τάξης σας στο Πλανητάριο και τη μελέτη αρκετών άρθρων, συζητάτε αν έχει νόημα η εξερεύνηση του διαστήματος και τα ποσά που ξοδεύονται γι’αυτή , τη στιγμή που στη Γη υπάρχουν τόσα προβλήματα (πείνα, φτώχεια κτλ.). Σ’ένα κείμενο 2-3 παραγράφων να επιχειρηματολογήσετε καταγράφοντας τη θέση σας.»
    ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
    Πρόλογος – Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει πραγματικότητα ένα από τα θεωρούμενα ως «άπιαστα» όνειρα της ανθρωπότητας, η εξερεύνηση του διαστήματος.
    Κύριο μέρος
    1η παράγραφος – Η αξία της εξερεύνησης του διαστήματος
    • Διεύρυνση των γνώσεων του ανθρώπου και κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζει. Ανάπτυξη των επιστημών.
    • Ικανοποίηση της περιέργειας και της έμφυτης τάσης του να ανακαλύπτει το άγνωστο.
    • Αξιοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων (φορητοί υπολογιστές, δορυφόροι) στην καθημερινή ζωή. Συγκεκριμένα οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες, στην τηλεόραση, στη μετεωρολογία και στη γεωγραφία.
    • Δυνατότητα αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων, όπως η εύρεση νέων πηγών ενέργειας και ο υπερπληθυσμός.
    • Για αρκετά από τα προβλήματα της ανθρωπότητας απαιτούνται πρωτίστως η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός και έπειτα η χρηματοδότηση.
    2η παράγραφος – Η αναγκαιότητα για την επίλυση των «επίγειων» προβλημάτων
    • Καταπολέμηση με αυτά τα υπέρογκα ποσά της φτώχειας, της πείνας, των αρρωστιών, του αναλφαβητισμού και της εξαθλίωσης στις χώρες του τρίτου κόσμου.
    • Αντιμετώπιση της ανεργίας, της εγκληματικότητας και της φτώχειας στις υπόλοιπες χώρες.
    • Χρηματοδότηση πειραμάτων για την αντιμετώπιση θανατηφόρων και μη ασθενειών και μελετών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και για την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
    Επίλογος – Ανάγκη για ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Προσπάθεια για επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων συγχρόνως με το ταξίδι στο διάστημα.