Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Επιλεγμένα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας





Επιλεγμένα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μεταγράφονται από σύγχρονους συγγραφείς και συστήνονται στους σύγχρονους λιλιπούτειους αναγνώστες – από τις εκδόσεις Πατάκη.    

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα, με την οποία συστήνονται στους νεαρούς αναγνώστες μεγάλα αθάνατα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από μια «συνεργασία» παλιών και σύγχρονων συγγραφέων! Δέκα από τις σημαντικότερες ιστορίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας προσαρμόστηκαν από μεγάλους σύγχρονους συγγραφείς σε δέκα καλαίσθητα βιβλία. Αναλαμβάνοντας τον παραδοσιακό ρόλο της γιαγιάς αφηγήτριας, οι σύγχρονοι «παραμυθάδες» προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες ένα αγαπημένο τους ανάγνωσμα, ένα ανάγνωσμα - σταθμό, με το οποίο θα συναντηθούν εκ νέου ως ενήλικες. Οι καλαίσθητοι τυπογραφικά αυτοί τόμοι είναι διακοσμημένοι με σύγχρονες εικονογραφήσεις και η δομή των ιστοριών χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια, περίπου ισομερή, κρατώντας τον αφηγηματικό ρυθμό ενιαίο, ώστε η ανάγνωση να είναι ευχάριστη και ελκυστική.

Αυτή η ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα σειρά, που απευθύνεται αναγνωστικά στις νεαρές ηλικίες – δίχως να αποκλείει τις άλλες! – περιλαμβάνει έργα κορυφαίων συγγραφέων.

Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει ένα κεφάλαιο με τίτλο «Από πού προέρχεται αυτή η ιστορία». Σ’ αυτό, ο σύγχρονος συγγραφέας - αφηγητής εξηγεί στα παιδιά το νόημα του έργου παρέχοντάς τους ταυτόχρονα διάφορες χρήσιμες πληροφορίες, προκειμένου η ανάγνωση να γίνει πιο κατανοητή, περισσότερο οικεία και εν τέλει πιο συναρπαστική!

> Το «Έγκλημα και τιμωρία» του Φ. Ντοστογιέφσκι, αυτή τη συγκλονιστική ιστορία, αφηγείται ο Ισραηλινός συγγραφέας Αβραάμ Β. Γεσούα. «Το ‘‘Έγκλημα και τιμωρία’’ είναι ένα βιβλίο πολύπλοκο, του οποίου ο βασικός πρωταγωνιστής, ένας φοιτητής όμορφος και ευφυής, μα ψυχικά βασανισμένος, στην αρχή του μυθιστορήματος διαπράττει ένα έγκλημα αξιώνοντας, ως δικαίωμά του, να είναι υπεράνω του νόμου».

> Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη χωρία των εμβληματικών συγγραφέων. Το έργο του «Βασιλιάς Ληρ» μας διηγείται η Ματζούκο Μελάνια, συγγραφέας από τη Ρώμη. Από τη συγγραφέα - αφηγήτρια μαθαίνουμε, εκτός των άλλων, ότι η ιστορία του «Βασιλιά Ληρ» είναι μια πολύ παλιά ιστορία, που πέρασε από στόμα σε στόμα, μέχρι που ο Σαίξπηρ τη διηγήθηκε τόσο ωραία που έγινε δική του, μια και κανείς δεν τόλμησε να την αφηγηθεί ξανά!

> Στη σειρά εντάσσεται κι ένα έργο της αρχαιότητας. Έτσι, την ιστορία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, μας τη διηγείται μια συγγραφέας από τη Σκωτία, η Άλι Σμιθ. Πρόκειται για μια ιστορία πάντα επίκαιρη, παρά τους αιώνες που πέρασαν από την εποχή στην οποία αναφέρεται – και μας μιλά για τον σεβασμό στους νόμους.

> Ο γνωστός μας Ουμπέρτο Έκο δεν λείπει από αυτή τη συντροφιά. Έτσι, μας αφηγείται κι αυτός με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ιστορία του Αλεσσάντρο Ματσόνι «Οι λογοδοσμένοι», ενός πολύ σημαντικού βιβλίου της ιταλικής λογοτεχνίας.

> Φυσικά από τη συλλογή αυτή δεν θα μπορούσε να λείψει και η «Ιστορία του Γκιούλιβερ», του Τζόναθαν Σουίφτ. Το πασίγνωστο αυτό έργο το αφηγείται ο Άγγλος συγγραφέας Τζόναθαν Κόου. Ο Τζόναθαν Σουίφτ έγραψε αυτή την ιστορία για να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής του, που ήταν ο πόλεμος και η φτώχεια.

> Ο «Πλοίαρχος Νέμο» του μοναδικού Ιουλίου Βερν έρχεται να προστεθεί στα επιλεγμένα βιβλία αυτής της σειράς. Την ιστορία του βιβλίου διηγείται ο Ντέιβ Έγκερς.

> Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σουμερικό έπος «Γκιλγκαμές», το οποίο αφηγείται η Κινέζα Γίγεν Λι. Πρόκειται για ένα από τα παλαιοτέρα ποιήματα - ιστορίες της ανθρωπότητας.

> Ο Γκόγκολ είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς. Αν και έζησε λίγο, τα έργα του θεωρούνται αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ένα από αυτά είναι και η «Μύτη», και την ευθύνη της διήγησής του ανέλαβε ο Αντρέα Καμιλλέρι από τη Σικελία.

> Ποιος δεν ξέρει ή δεν έχει ακούσει για τον Δον Ζουάν, τον μεγάλο καρδιοκατακτητή! Την ενδιαφέρουσα ιστορία του μας διηγείται ο Ιταλός συγγραφέας Αλεσσάντρο Μπαρίκο.

> Τέλος, ο Στέφανο Μπένι προσθέτει τη δική του πινελιά, την ιστορία του Συρανό ντε Μπερζεράκ του Εντμόν Ροστάν.

ΠΗΓΗ: ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1888 στις 28-10-2015 (ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗ)
ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ