Μαρία Ιορδανίδου: «Στην εποχή του τσιμέντου και της πολυκατοικίας»

Μαρία Ιορδανίδου: «Στην εποχή του τσιμέντου και της πολυκατοικίας»


Image result for στον καιρό του τσιμέντου και της πολυκατοικίαςImage result for στον καιρό του τσιμέντου και της πολυκατοικίαςImage result for στον καιρό του τσιμέντου και της πολυκατοικίας


Εισαγωγικά: Το απόσπασμα προέρχεται από το μυθιστόρημα της Μ. Ιορδανίδου «Η αυλή μας», στο οποίο η συγγραφέας μας περιγράφει σκηνές από τη ζωή στη σύγχρονη τσιμεντούπολη. Το μυθιστόρημα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό.

    
    
    
Θεματικά κέντρα:
 •  Η απρόσωπη ζωή στις πολυκατοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων
 • Τα προβλήµατα από τη συγκατοίκηση πολλών οικογενειών στις σύγχρονες πολυκατοικίες
 • Εργαζόµενες µητέρες µε παιδιά
 • Οι δυσκολίες στην ανατροφή και στη διαπαιδαγώγηση τους.
Χώρος: Πολυκατοικία, ίσως στην Αθήνα
Χρόνος: Απροσδιόριστος (πρόκειται μάλλον για τη δεκαετία του '70)
Περιεχόμενο: Κοινωνικό

Ενότητες - Ανάλυση
 • 1η ενότητα («Ζούμε στην εποχή… που κρέμεται στον τοίχο»): Η τυποποιημένη κατασκευή των διαμερισμάτων και ο ομοιόμορφος τρόπος ζωής των ενοίκων.
  Στην πρώτη ενότητα θίγεται το θέμα της ασφυκτικής ζωής σε ένα διαμέρισμα. Τα σύγχρονα διαμερίσματα μοιάζουν με κλουβιά, χωρίς φως, χωρίς παράθυρα. Αυλές δεν υπάρχουν, μόνο ακάλυπτοι χώροι, συνήθως ανήλιαγοι. Τα διαμερίσματα είναι στενάχωρα και απρόσωπα, βαρετά, αποπνικτικά, απωθητικά και τελικά θλιβερά. Τα μακρόστενα μπαλκόνια τους παρομοιάζονται εύστοχα στο κείμενο με κατάστρωμα βαποριού. Τα δωμάτια είναι τόσο μικρά που μοιάζουν διάδρομοι. Η αυλή της μονοκατοικίας αντικαταστάθηκε από τα μπαλκόνια. Η ζωή σε αυτά τα ανήλιαγα, τσιμεντένια κλουβιά είναι ασφυκτική. Δεν μπορεί η νοικοκυρά να φροντίσει τη διαρρύθμιση του σπιτιού της, αφού όλα είναι προσχεδιασμένα από τον εργολάβο. Η διακόσμηση είναι προαποφασισμένη συνεπώς το προσωπικό στοιχείο απουσιάζει. Η έλλειψη χώρου έκανε τους εργολάβους να αξιοποιήσουν όλες τις γωνιές του διαμερίσματος. Έτσι από την αρχή έχει οριστεί η θέση για κάθε έπιπλο και χρηστικό αντικείμενο του σπιτιού. Τα παραδείγματα του ομοιόμορφου και στενάχωρου αυτού τρόπου ζωής στο κείμενο, στην πρώτη ενότητα, είναι πολλά. Η νοικοκυρά έχασε το δικαίωμα να φτιάξει τη γωνιά της. Αυτό για τη συγγραφέα- αφηγήτρια, που είναι Κωνσταντινοπολίτισσα, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού οι Πολίτισσες είναι «βασίλισσες» του σπιτιού τους. Με ειρωνικό τρόπο η αφηγήτρια μας δείχνει πως οι άνθρωποι έχασαν την ελευθερία τους. Όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια του αποσπάσματος, αυτές οι τυποποιημένες κατοικίες επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Αυτή η ισοπεδωτική οµοιοµορφία, σε συνδυασµό και µε το φόβο, που εµπνέει η ανωνυµία της συγκατοίκησης στην πολυκατοικία, οδηγούν τους ανθρώπους στην αποξένωση και στην εσωστρέφεια.
 • 2η ενότητα («Αλλάζουν οι καιροί… μας χωρίζει ένας τοίχος»): Η ζωή των ενοίκων και οι σχέσεις μεταξύ τους.
  Στη δεύτερη ενότητα μας παρουσιάζει κάποια άλλα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμβίωση πολλών ενοίκων στην πολυκατοικία. Στην ισοπεδωτική ομοιομορφία των διαμερισμάτων, που ανάφερε πριν, έρχεται να προστεθεί ο φόβος, που κάνει τους ανθρώπους ψυχρούς (αγγλοπρεπείς). Η ανωνυμία της συγκατοίκησης οδηγεί στην αποξένωση, στην εσωστρέφεια, στις απρόσωπες σχέσεις. Χαρακτηριστικά λέει η αφηγήτρια «έχασαν οι ρωμιοί τη ρωμιοσύνη τους» και εννοεί πως έχασαν τις παραδοσιακές αξίες της φιλίας, της φιλοξενίας, της συμπόνιας, της ευγένειας, της αλληλεγγύης. Αυτές τις αρετές η Πολίτισσα αφηγήτρια τις έχει συνδυασμένες με τη φύση του Έλληνα. Τώρα απογοητευμένη διαπιστώνει πως χάθηκαν και οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με εσωστρέφεια, φόβο, είναι τυπικοί, δεν ανοίγουν τα σπίτια και τις καρδιές τους, είναι καχύποπτοι, αδιάφοροι («ρινοκερίτις»), αντικοινωνικοί. Πολλές φορές δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.
  Ακόμη αναφέρεται σε άλλα χαρακτηριστικά προβλήματα της ζωής στις πολυκατοικίες, όπως είναι η ενόχληση από τους θορύβους και τις συζητήσεις των γειτόνων. Οι τοίχοι των διαμερισμάτων είναι τόσο λεπτοί ώστε οι ένοικοι γνωρίζουν τις φωνές και τις συνήθειες των γειτόνων τους. Έτσι συχνά η προσωπική ζωή των ενοίκων απασχολεί το γείτονα, ο οποίος άθελα του την παρακολουθεί και κατά κάποιον τρόπο συμπάσχει.
  «Έχασαν οι Ρωμιοί τη ρωμιοσύνη τους»
  Ρωμιοσύνη: ο Ελληνισμός, η ελληνική ψυχή, το φρόνημα και τα ιδανικά του ελληνικού έθνους και εδώ ο τρόπος συμπεριφοράς των Ελλήνων που περικλείει τις παραδοσιακές αρετές που αναφέρθηκαν παραπάνω δηλαδή τη φιλοξενία, την αλληλεγγύη, τη φιλία, την ψυχική ευγένεια, τη συμπόνια .Άλλωστε με αυτές τις αρετές μεγάλωσε όταν ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι γείτονες γνωρίζονταν μεταξύ τους, αντάλλασσαν επισκέψεις και μοιράζονταν τις χαρές και τις λύπες, είναι γεμάτες με εικόνες από βεγγέρες, γιορτές, μουσαφιριά και τραπεζώματα» Τώρα όμως στην Αθήνα διαπιστώνει μια άλλη κοινωνική πραγματικότητα. Οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει ξενικές συνήθειες. Έχουν γίνει τυπικοί κι εσωστρεφείς. Δεν ανοίγουν τα σπίτια τους και τις καρδιές τους. Έτσι στη θέση των παραδοσιακών αξιών έχει μπει η καχυποψία, η αδιαφορία, ο φόβος, η αντικοινωνικότητα.
  Οι ένοικοι των πολυκατοικιών πολλές φορές δε γνωρίζονται. Γι' αυτό λοιπόν η αφηγήτρια καταλήγει ότι έχασαν οι ρωμιοί τη ρωμιοσύνη τους δηλαδή την ελληνική τους φυσιογνωμία, αφού αλλοτριώθηκαν από τα ξενικά πρότυπα (αλλοτρίωση: αποξένωση του ανθρώπου από τη φύση, από τον άλλο άνθρωπο και από τον ίδιο του τον εαυτό).
  (Η παράγραφος στην οποία συναντούμε αυτή την πρόταση, είναι υποδειγματική ως προς τη δομή της – θεματική πρόταση, λεπτομέρειες, κατακλείδα).
 • 3η ενότητα («Από το λουτροκαμπινέ… και ησυχάσαμε»): Η καταπιεστική συμπεριφορά της μητέρας του διπλανού διαμερίσματος και η έντονη αντίδραση του παιδιού.
  Στην τελευταία ενότητα η αφηγήτρια αναφέρεται σε μια οικογένεια που ζει στο διπλανό διαμέρισμα. Η αφηγήτρια άθελά της παρακολουθεί τη σχέση της γυναίκας του διπλανού διαμερίσματος με τη μικρή της κόρη. Η εργαζόμενη μητέρα συμπεριφέρεται υστερικά στο παιδί της και το παιδί αντιδρά νευρωτικά και τρομαγμένα. Η μητέρα κουρασμένη από τη δουλειά και αγχωμένη δεν ξέρει πώς να διαπαιδαγωγήσει το μικρό παιδί, του φέρεται εξουσιαστικά και αντιπαιδαγωγικά. Αντιλαμβανόμαστε πόσο πιεστική είναι η ζωή των μεγάλων που ξεσπούν στα παιδιά τους και δεν ξέρουν πώς να τα μεγαλώσουν. Οι αντιδράσεις του παιδιού είναι νευρικές και δείχνουν πως το επηρεάζει αρνητικά αυτή η στάση της μητέρας του. Η αξιοπρέπεια του μικρού παιδιού έχει πληγωθεί και για να αμυνθεί αρνείται να φάει. Έτσι εκδικείται για το ξύλο και την εγκατάλειψη. (η μητέρα είχε πάει διακοπές με τον πατέρα αφήνοντας το παιδί στη γιαγιά του) Η αφηγήτρια παρακολουθεί τη σκηνή και προβληματίζεται. Αντιδρά και αρχικά επεμβαίνει διακριτικά και ευγενικά, συμβουλεύοντας την μητέρα να συμπεριφέρεται με ηρεμία στο παιδί της και να του δίνει πρωτοβουλίες .Η μητέρα όμως δεν δέχθηκε την παρατήρηση. Όταν η μητέρα απείλησε να μπατσίσει το παιδί η αφηγήτρια οργίστηκε. Η δυναμική στάση της δείχνει άτομο σκεπτόμενο, με ευαισθησία, καλλιέργεια, πείρα και καλοπροαίρετη διάθεση. Πονάει για το παιδί και εξοργίζεται με τη μητέρα, μια εργαζόμενη που δεν μπόρεσε να βρει την ισορροπία ανάμεσα στους πολλαπλούς της ρόλους. Η γνώση και διαίσθησή της την οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει πληγωθεί η αξιοπρέπεια του παιδιού, το οποίο χρησιμοποιεί ως άμυνα απέναντι στη μητέρα του την άρνηση του φαγητού. Η αφηγήτρια γνωρίζει προφανώς τη λειτουργία της παιδικής ψυχής. O δραματικός ενεστώτας δίνει ζωντάνια στην αφήγηση καθώς τα γεγονότα παρουσιάζονται σαν να συμβαίνουν μπροστά στον αναγνώστη.
  Η φράση «έχουν την αξιοπρέπειά τους τα παιδιά» σε συνδυασμό με το γαλλικό ρητό συνοψίζουν τις θέσεις της συγγραφέως και αφηγήτριας για τα δικαιώματα και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Τα παιδιά έχουν κι αυτά δικαιώματα και χρειάζονται σωστή διαπαιδαγώγηση. Χρειάζονται αγάπη, στοργή, υπομονή.
Χαρακτηρισμός προσώπων
   
Αφηγήτρια: Είναι μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας που δεν αντέχει την ασφυκτική ζωή στο διαμέρισμα. Από την αρχή του αποσπάσματος φαίνεται η απογοήτευση, η δυσφορία της και αυτό το εκφράζει με την ειρωνική στάση της στην πρώτη ενότητα. Νοιώθει εγκλωβισμένη, δεν μπορεί να έχει τη δική της γωνιά. Ακόμη απογοητεύεται από την ψυχρότητα, το φόβο και την αποξένωση στις πολυκατοικίες. Προβληματίζεται και απορεί που οι Έλληνες έχασαν τις παραδοσιακές τους αξίες. Παρακολουθεί, άθελα της τις ζωές των άλλων. Από την παρέμβασή της στη σκηνή της μητέρας και του παιδιού, φαίνεται πως νοιάζεται, είναι ευαίσθητη, αξιοπρεπής, σκεπτόμενη, καλοπροαίρετη και προβληματισμένη. Δεν αποδέχεται τη βία. Προβληματίζεται, αγωνιά για την τύχη του παιδιού. Αντιδρά αρχικά ήρεμα κι έπειτα οργισμένα. («Ναι, πραγματικά τρελάθηκα»).
    
Μητέρα: Υστερική, βίαιη, αγχωτική, εξουσιαστική. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αγχωτική εργασία, το πιεστικό ωράριο, την έχουν κάνει να μη διαπαιδαγωγεί σωστά το παιδί, να του φέρεται άσχημα. Χάνει τον έλεγχο και αντιδρά άσχημα.

Αφηγηματικά στοιχεία και τεχνικές
      
Αφηγήτρια: Είναι ομοδιηγητική, δραματοποιημένη- συμμετέχει στη δράση. Είναι ένα από τα πρόσωπα της ιστορίας που αφηγείται. Αυτό φαίνεται και από το πρόσωπο στο οποίο γίνεται η αφήγηση, δηλαδή σε α΄ ενικό ( πρωτοπρόσωπη αφήγηση και εσωτερική εστίαση). Μιλάει για τον εαυτό της, αυτή είναι η πρωταγωνίστρια. Άλλωστε έχει στοιχεία αυτοβιογραφικά που μας κάνουν να ταυτίζουμε την αφηγήτρια με τη συγγραφέα.
     
Αφηγηματικοί τρόποι: Στο απόσπασμα εναλλάσσονται η αφήγηση με το διάλογο και έτσι το κείμενο γίνεται πιο ζωντανό και παραστατικό. Παρατηρούμε κι ένα σχόλιο της αφηγήτριας («Αλλάζουν οι καιροί…τη ρωμιοσύνη τους»).
    
Σχήματα λόγου
    
 • Παρομοίωση: «Θυμίζει κατάστρωμα βαποριού», «μοιάζει διάδρομος», «Στέκεται μπροστά σου σαν κολόνα πάγου»
 • Μεταφορά: «Εκεί που θα κουρνιάσει» (η νοικοκυρά)
 • Προσωποποίηση: «να αφουγκραστεί την ανάσα του σπιτιού της»
 • Ειρωνεία: «Εσωτερικά τα λένε τώρα τα διαμερίσματα που δε βλέπουν στο δρόμο…», «μπαλκόνι που ζώνει την πολυκατοικία ένα γύρο και θυμίζει κατάστρωμα» «η κάθε κάμαρα… διάδρομος», «Πως επιπλώνεται… της μόδας», «Η απόσταση… στον τοίχο». Η αφηγήτρια ειρωνεύεται τον ομοιόμορφο και τυποποιημένο τρόπο ζωής στα σύγχρονα διαμερίσματα, την τυποποιημένη διάταξη των επίπλων, που δεν αφήνουν την νοικοκυρά να ανασάνει και να φτιάξει το χώρο της.
 • Αξιοπρόσεκτα είναι και τα γνωμικά: «Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν οι άνθρωποι», «Έχουν την αξιοπρέπεια τους τα παιδιά».
 • Γλώσσα: Παρατηρούμε αμεσότητα προφορικού λόγου και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται είναι απλό, καθημερινό. Οι λέξεις είναι απλές, καθημερινές, όχι μόνο στα διαλογικά μέρη, αλλά και στα αφηγηματικά. ( « είναι όλο μπαλκονόπορτες, την κόχη της, να πιει το καφεδάκι της, να μην κουτουλήσεις, τα μούτρα, αγουροξυπνημένο, το μπικ-μπικ του αυτοκινήτου, θα σε μπατσίσω, με τραβοκοπά, πάω να πιάσω την πόρτα τους με τις κλωτσιές, έγινε πετσί και κόκαλο κλπ.» )
 • Συμπέρασμα-μήνυμα: «όσο πλησιάζουν οι στέγες των σπιτιών, τόσο απομακρύνονται οι καρδιές των ανθρώπων». Η ζωή στις πολυκατοικίες είναι απάνθρωπη. Αυτό οδηγεί στην ψυχική απομάκρυνση των ανθρώπων μεταξύ τους, την αλλαγή στην συμπεριφορά τους, τις απρόσωπες σχέσεις, την αδιαφορία.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις πολυκατοικίες
        
Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα κατοικούν σε αστικά κέντρα και μέσα σε πολυκατοικίες, οι οποίες έφεραν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και δημιούργησαν πολλά προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Πρώτα πρώτα αντέστρεψαν ριζικά τη φυσιολογική μορφή της συμβίωσης. Έτσι, αντί οι άνθρωποι να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον, οριζόντια, συγκατοικούν ο ένας πάνω από τον άλλον (κάθετα), μετέωροι, και μέσα στα τσιμέντα. Τα περισσότερα διαμερίσματα είναι μικρά σαν κλουβιά και πολλά από αυτά ανήλιαγα και σκοτεινά, σαν φυλακές. Η έννοια «γειτονιά» κοντεύει να χαθεί, δεν υπάρχουν αυλές ούτε αλάνες, για να παίξουν τα παιδιά, και το φυσικό περιβάλλον έχει σχεδόν περιοριστεί σε μερικές θλιβερές γλάστρες στα μπαλκόνια.
Όμως το κυριότερο είναι ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την ελευθερία τους, γιατί η συμπεριφορά τους καθορίζεται από κανόνες τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν, όπως, για παράδειγμα, στο ωράριο της θέρμανσης ή στις ώρες κοινής ησυχίας. Ακόμα, μέσα σε μια πολυκατοικία όλοι έχουν παράπονα: οι κάτω από τους επάνω, γιατί θορυβούν όσοι δεν έχουν παιδιά, από τα παιδιά των άλλων εκείνοι που δεν έχουν ζώα από αυτούς που έχουν. Αυτή η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια καταλήγει στη διαμόρφωση τυπικών, στην καλύτερη περίπτωση, σχέσεων μεταξύ των γειτόνων. Και στις μεγάλες πολυκατοικίες συχνά δε γνωρίζεις αν ο συνεπιβάτης σου, στο ασανσέρ, είναι ένοικος του κτιρίου και αν τον γνωρίζεις, δεν τον χαιρετάς...
     
Μονοκατοικία ...εναντίον πολυκατοικίας
           
Τα υπέρ και τα κατά μιας μονοκατοικίας
      
Με μια πρώτη σκέψη η μονοκατοικία δείχνει να είναι η καταλληλότερη επιλογή, αφού τις περισσότερες φορές συνεπάγεται και άφθονο χώρο για κήπο, παιχνίδι, μπάρμπεκιου, φυσικά... στάθμευση και πολλά άλλα. Αυτές είναι ανέσεις που μπορεί να προσφέρει αποκλειστικά μια μονοκατοικία και πάντα υπό προϋποθέσεις. Άλλα σημεία στα οποία υπερέχει μια μονοκατοικία είναι το γεγονός ότι περιβάλλεται από καθαρότερο και σίγουρα πιο πράσινο περιβάλλον, καθώς και το ότι οι γείτονες είναι σε τέτοια απόσταση που αποτρέπονται οι συνήθεις παρεξηγήσεις για την απαγόρευση ή μη κατοικιδίων, την ηχορύπανση, την υπερκατανάλωση πετρελαίου κ.λπ.
      
Μερικά ακόμη προτερήματα της ζωής σε μονοκατοικία είναι τα εξής: ο ιδιοκτήτης είναι ο κύριος του σπιτιού και μπορεί να διαχειριστεί τους χώρους του όπως ακριβώς θέλει, χωρίς να αναγκάζεται να συμβιβαστεί και να έρθει σε συμφωνία με κανέναν άλλο, όπως συμβαίνει στις πολυκατοικίες όπου οι περιορισμοί στην διακόσμηση τουλάχιστον των εξωτερικών χώρων (χρωματισμός τοίχων, ανακαίνιση, αλλαγή τεντών κ.λπ.) εξαρτώνται από τη σύμφωνη γνώμη και... ενίοτε την τσέπη όλων των συνιδιοκτητών.
        
Αλλος ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μπορεί η επιλογή της μονοκατοικίας να φαντάζει καλύτερη λύση, είναι ότι συνήθως το εμβαδόν της δεν είναι περιορισμένο όσο αυτό των διαμερισμάτων. Τα σπίτια με δικό τους κήπο είναι συχνά μεζονέτες και μπορούν να καλύψουν ευκολότερα τις ανάγκες μια πολυμελούς οικογένειας.
    
Ωστόσο η μονοκατοικία έχει και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον υποψήφιο ιδιοκτήτη πριν φτάσει στη φάση των συμβολαίων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει, αφού κοπάσει ο ενθουσιασμός για την απόκτηση ενός δικού τους και αυτόνομου σπιτιού, να υπολογίσουν με ακρίβεια τα έξτρα έξοδα που απαιτεί η καθημερινή λειτουργία και συντήρηση της μονοκατοικίας. Διότι μπορεί το σπίτι να θερμαίνεται όποτε και όσες ώρες επιθυμούν -χωρίς διαφωνίες και γκρίνιες για υπερκατανάλωση πετρελαίου- ωστόσο τα έξοδα για την αγορά και τη συντήρηση των καυστήρων, των boiler κ.λπ. θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τους ίδιους.
     
Στην ουσία ο ιδιοκτήτης πρέπει παράλληλα να παίζει και το ρόλο του διαχειριστή της οικίας του, να φροντίζει δηλαδή ο ίδιος για τη συντήρηση του σπιτιού του. Αυτό απαιτεί έξοδα για επισκευές που απαιτούνται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σπίτια που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα. Αρκετά μεγάλο είναι και το κόστος διαμόρφωσης και συντήρησης του κήπου, αφού ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού μπορεί να αποτελεί το κατεξοχήν σημείο χαλάρωσης και αναψυχής, απαιτεί όμως πολλά έξοδα για να είναι πάντα περιποιημένος.
      
Ένας ακόμη παράγοντας που ανεβάζει έμμεσα το κοστολόγιο του κήπου, είναι το γεγονός ότι για λόγους ασφαλείας, αλλά και αισθητικούς, πρέπει μετά το σούρουπο να είναι πάντα φωτισμένος, ιδιαίτερα σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Ο φωτισμός των εξωτερικών χώρων επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το λογαριασμό του ρεύματος και αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο, που στην πολυκατοικία είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
       
Τέλος, το γεγονός ότι οι μονοκατοικίες προσφέρουν ήσυχο περιβάλλον μακριά από την κίνηση και την οχλαγωγία των πυκνοκατοικημένων περιοχών, εκτός από πλεονεκτήματα έχει και μειονεκτήματα. Η ζωή σε πιο απομονωμένες περιοχές μπορεί να προσφέρει ηρεμία και αναζωογόνηση, ωστόσο δεν διευκολύνει ιδιαίτερα τη σύγχρονη καθημερινότητα, αφού σε πολλά προάστια που αναπτύσσονται οικοδομικά δεν υπάρχουν οι υποδομές για να καλύπτονται άμεσα όλες οι ανάγκες των κατοίκων (καταστήματα, γυμναστήρια κ.λπ.).
       
Τα υπέρ και τα κατά ενός διαμερίσματος
     
Αντίθετα, ζώντας σε ένα τυπικό διαμέρισμα σε κάποια γειτονιά της Αθήνας μία οικογένεια μπορεί να υποφέρει από την ηχορύπανση και την πολυκοσμία, μπορεί όμως να έχει σε απόσταση αναπνοής αστικές συγκοινωνίες, σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, σχολεία, πάρκα, φαρμακεία και άλλες τέτοιες ανέσεις που συχνά στερούνται οι κάτοικοι σπιτιών σε προάστια λίγο πιο έξω από την πόλη. Ο σημαντικότερος λόγος λοιπόν για τον οποίο για πολλούς το διαμέρισμα υπερέχει ξεκάθαρα από μία μονοκατοικία είναι το γεγονός ότι "τα έχουν όλα μες στα πόδια τους" και αυτό αποτελεί ακράδαντο επιχείρημα για τα λεγόμενα "παιδιά της πόλης", που δύσκολα μπορούν να συμβιβαστούν με τη χρήση του αυτοκινήτου για να αγοράσουν π.χ. τσιγάρα.
    
Η ζωή στο διαμέρισμα για πολλούς βοηθάει τον άνθρωπο να μην αποξενώνεται και να γίνεται πιο επικοινωνιακός αφού μπορεί να συναναστραφεί καθημερινά με τους -σε απόσταση αναπνοής- γείτονές τους, κάτι που δεν ευνοείται στη ζωή σε μονοκατοικία, αφού συχνά το διάστημα που απέχουν τα σπίτια μεταξύ τους είναι αρκετό για να μην ευνοούνται οι προσωπικές επαφές.
     
Βέβαια, η "μεσοτοιχία" με τους γείτονες μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, αφού δεν είναι λίγοι οι τσακωμοί που βιώνουν οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας λόγω της συνήθους γκρίνιας για τη φασαρία, την έλλειψη θέρμανσης κ.λπ.
      
Ακόμη όμως κι αν υπάρχουν δείγματα καλής γειτονίας, όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα διαμέρισμα πρέπει πρώτα να ελέγξουν τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και τον κανονισμό της πολυκατοικίας για να γνωρίζουν εκ των προτέρων την αναλογία τους σε κοινόχρηστα, καθώς και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να αποφευχθούν οι μετέπειτα παρεξηγήσεις.
      
Αλλος ένας κίνδυνος περιπετειών σε ένα διαμέρισμα είναι τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν στο διαμέρισμα του ακριβώς από πάνω ορόφου (π.χ. βλάβη στα υδραυλικά, υγρασία κ.λπ.). Τις περισσότερες φορές η ζημιά επεκτείνεται και στον κάτω όροφο, οι εργασίες αποκατάστασης των προβλημάτων είναι χρονοβόρες και συχνά αποτελούν αιτίες παρεξηγήσεων.
       
Διαμέρισμα ή μονοκατοικία λοιπόν, έχουν και οι δύο μορφές κατοικίας τη θετική και αρνητική πλευρά τους, η απόφαση είναι υποκειμενική και διαφέρει ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες του καθενός.Αναρτήθηκε από zeta stavropoulou

ΠΗΓΕΣ:
 1. http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=207&catid=186&artid=827
 2. https://sites.google.com/site/blogotexnia/extra-credit/phylloergasiassteniordanidou
 3. http://www.scribd.com/doc/
 4. http://filologikagymnasium.blogspot.gr/2012/09/blog-post_24.html
 5. http://blogs.sch.gr/gymkoris/2014/01/13/
 6. http://alexgger.blogspot.gr/2015/01/blog-post_14.html
 7. http://eumathein.gr/wp-
Πρόσθετο υλικό:
 1. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=99355
 2. http://karahaliou.blogspot.gr/2013/05/blog-post_12.html
         
Ένα παιδί παραπονιέται για τη ζωή στην πολυκατοικία (Πηγή)

Μαμά, δεν αντέχω άλλο να ζω εδώ. Όλα είναι τόσο ψεύτικα και ξένα. Μένουμε δύο μήνες εδώ, και δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν ένοικο από την πολυκατοικία. Και σαν να μη φτάνει αυτό, με όλη αυτή την ενοχλητική φασαρία δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε. Από τον δρόμο όλο περνάνε αμάξια και μηχανάκια, και αυτό το μωρό των από κάτω όλο κλαίει. Πού θα πάει αυτό; Έχουμε καταντήσει όλοι ξένοι. Προχθές που κατέβηκα κάτω, είδα δύο μεθυσμένους να μπαίνουν στην πολυκατοικία παραπατώντας, και φοβήθηκα. Δεν ήξερα ποιοι ήταν. Το καταλαβαίνεις;
      
Έπειτα, δεν μου δίνει κανείς σημασία, ούτε εσύ ούτε ο μπαμπάς. Όλο δουλεύετε και φωνάζετε, και εγώ κάθομαι εδώ κλεισμένη σε αυτή τη “φυλακή” Σε αυτό το σημείο φτάσαμε. Βαρέθηκα πια και το σπίτι και εσάς και ΟΛΑ! Καλύτερα να ζούσαμε στο χωριό! Εκεί τουλάχιστον θα ήταν διαφορετικά μακριά από όλη αυτή τη βαβούρα. Είχαμε και την αυλή με τον κήπο, έπαιζα εκεί με τις φίλες μου...
Ερωτήσεις επί του κειμένου (Πηγή)
 1. Να διακρίνετε το απόσπασμα σε δύο νοηματικές ενότητες και να γράψετε ένα πλαγιότιτλο για την καθεμιά.
 2. Σύμφωνα με τη συγγραφέα η σύγχρονη νοικοκυρά «αγαπά» το σπίτι της; Αν όχι, γιατί συμβαίνει αυτό;
 3. Πού οδηγεί η ισοπεδωτική ομοιομορφία των σημερινών τσιμεντουπόλεων;
 4. «Έχασαν οι Ρωμιοί τη ρωμιοσύνη τους»: Τι αντιπροσωπεύει η λέξη «ρωμιοσύνη»;
 5. Να εντοπίσετε μέσα στο απόσπασμα μερικά χαρακτηριστικά προβλήματα της ζωής στις πολυκατοικίες.
 6. Ποια είναι η συμπεριφορά της εργαζόμενης μητέρας προς το παιδί της; Αναζητήστε τις αιτίες της «υστερικής» συμπεριφοράς της.
 7. Αν εσείς ήσασταν η γειτόνισσα - μάνα και δεχόσασταν τις υποδείξεις της συγγραφέως για την ανατροφή του παιδιού σας, πώς θα αντιδρούσατε;
 8. Να σκιαγραφήσετε την προσωπικότητα της ηρωίδας - αφηγήτριας.
 9. Να διακρίνετε τις αφηγηματικές τεχνικές του αποσπάσματος.
 10. Να σχολιάσετε τη φράση «έχουν την αξιοπρέπειά τους και τα παιδιά». Κατά τη γνώμη σας μέσα σ’ αυτή την φράση συνοψίζονται οι θέσεις της Ιορδανίδου για τα δικαιώματα και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών;
 11. Αν ζείτε σε πολυκατοικία, να καταγράψετε τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκατοίκηση πολλών οικογενειών. Αν πάλι κατοικείτε σε μονοκατοικία, ποια πλεονεκτήματα αλλά και ποια μειονεκτήματα έχει η έλλειψη συγκατοίκων;
Σημείωση: Το σπίτι γίνεται σπιτικό από τους ανθρώπους του. Οι σχέσεις με τους γείτονες οικοδομούνται σταδιακά και με αμοιβαία καλοπροαίρετη διάθεση. Έζησα σε πολυκατοικία όλα τα παιδικά μου χρόνια και γνώριζα κάθε ένοικο. Θυμάμαι τη μητέρα μου να πίνει καφέ στο μπαλκόνι με τις γειτόνισσες, να παίζουμε όλοι χιονοπόλεμο όταν χιόνισε ακόμα και μέχρι τα βράχια της Πειραϊκής στις αρχές του '80. Τότε που όλοι μαζί ζήσαμε το σεισμό του '81. Και όλες τις χαρές και τις λύπες που θα ερχόντουσαν. Αποχαιρέτησα με κλάματα την πολυκατοικία εκείνη και πάντα περνάω από εκεί όταν πηγαίνω στον Πειραιά. Καμιά μονοκατοικία δεν αντικατέστησε την πολυκατοικία στην Καλλίπολη. Τους ανθρώπους της δηλαδή, που άλλοι ζουν άλλοι έφυγαν αλλά ήταν όλοι τους η "γειτονιά"μου.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Η απρόσωπη ζωή, οι άνθρωποι και τα διαµερίσµατα σε µια σύγχρονη τσιµεντούπολη.  Προβλήµατα από τη συγκατοίκηση πολλών οικογενειών στις σύγχρονες πολυκατοικίες.  Εργαζόµενες µητέρες µε παιδιά. Οι δυσκολίες στην ανατροφή και στη διαπαιδαγώγηση.

ΔΟΜΗ 1 η Ενότητα: « Ζούμε στην εποχή… στον τοίχο»: η τυποποιημένη κατασκευή των διαμερισμάτων και ο ομοιόμορφος τρόπος ζωής των ενοίκων. 2 η ενότητα: « Αλλάζουν οι καιροί… ένας τοίχος»: η αποξένωση, ο φόβος της ανώνυμης συγκατοίκησης στην πολυκατοικία και η ενόχληση από τους θορύβους και τις συζητήσεις των γειτόνων. 3 η Ενότητα: « Από το λουτροκαμπινέ… και ησυχάσαμε»: η υστερική συμπεριφορά της μητέρας του διπλανού διαμερίσματος και οι νευρικές αντιδράσεις του παιδιού. Τα κυριότερα θέματα που θίγονται στο απόσπασμα είναι: η ζωή, οι άνθρωποι και τα διαμερίσματα σε μια σύγχρονη τσιμεντούπολη, τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκατοίκηση πολλών οικογενειών στις σύγχρονες πολυκατοικίες, οι εργαζόμενες μητέρες και η δυσκολίες στην ανατροφή και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ Αφηγητής: η αφηγήτρια συμμετέχει στη δράση. Είναι ένα από τα πρόσωπα της ιστορίας που αφηγείται. Αυτό φαίνεται και από το πρόσωπο στο οποίο γίνεται η αφήγηση, δηλαδή σε α΄ ενικό. Μιλάει για τον εαυτό της, αυτή είναι η πρωταγωνίστρια. Άλλωστε έχει στοιχεία αυτοβιογραφικά που μας κάνουν να ταυτίζουμε την αφηγήτρια με τη συγγραφέα. - Αφήγηση - Διάλογος

ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Παρομοιώσεις: «θυμίζει κατάστρωμα βαποριού», «μοιάζει διάδρομος», «Στέκεται μπροστά του σαν κολόνα πάγου» Μεταφορά: «Εκεί που θα κουρνιάσει..» Ειρωνεία: «Εσωτερικά τα λένε…δρόμο», «… μπαλκόνι που ζώνει… βαποριού», «η κάθε κάμαρα… διάδρομος», «Πως επιπλώνεται… της μόδας», «Η απόσταση… στον τοίχο». Η αφηγήτρια ειρωνεύεται τον ομοιόμορφο και τυποποιημένο τρόπο ζωής στα σύγχρονα διαμερίσματα, την τυποποιημένη διάταξη των επίπλων, που δεν αφήνουν την νοικοκυρά να ανασάνει και να φτιάξει το χώρο της.
ΓΛΩΣΣΑ: Απλή, καθημερινή
ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Αφηγήτρια: είναι μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας που δεν αντέχει την ασφυκτική ζωή στο διαμέρισμα. Από την αρχή του αποσπάσματος φαίνεται η απογοήτευση, η δυσφορία της και αυτό το εκφράζει με τις ειρωνείες στην πρώτη ενότητα. Νοιώθει εγκλωβισμένη, δεν μπορεί να έχει τη δική της γωνιά. Ακόμη απογοητεύεται από την ψυχρότητα, το φόβο και την αποξένωση στις πολυκατοικίες. Προβληματίζεται και απορεί που οι Έλληνες έχασαν τις παραδοσιακές τους αξίες. Παρακολουθεί, άθελα της τις ζωές των άλλων. Από την παρέμβασή της στη σκηνή της μητέρας και του παιδιού, φαίνεται πως νοιάζεται. Είναι ένα σκεπτόμενο άτομο, με πείρα, καλοπροαίρετο. Δεν αποδέχεται τη βία. Ξέρει από παιδιά και τα αγαπά. Προβληματίζεται, αγωνιά για την τύχη του παιδιού. Αντιδρά αρχικά ήρεμα κι έπειτα οργισμένα. Είναι έτοιμη να ορμίσει στην μητέρα.(Ναι, πραγματικά τρελάθηκα). Μητέρα: υστερική, βίαιη, αγχωτική. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αγχωτική εργασία, το πιεστικό ωράριο, την έχουν κάνει να μη διαπαιδαγωγεί σωστά το παιδί, να του φέρεται άσχημα. Χάνει τον έλεγχο και αντιδρά άσχημα
http://eumathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%A5%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%99%CE%91%CE%A3.pdf