Για τις καντάδες υπήρχαν τα ψυχαγωγικά και τα καθαρά συναισθηματικά κίνητρα. Στα ψυχαγωγικά ήταν οι περιπτώσεις, που για την ολοκλήρωση της διασκέδασης μιας παρέας, ύστερα από μια κρασοκατάνυξη, έβγαιναν στους δρόμους και τα σοκάκια τη νύχτα, χωρίς άλλο ιδιαίτερο λόγο, πέρα από την ευθυμία και την ιδιαίτερη ψυχολογία που δημιουργεί η νύχτα στους κανταδόρους, στις σιωπηλές γειτονιές και τραγουδούσαν συνήθως εύθυμα τραγούδια, για τα λουλούδια, για τις φυσικές ομορφιές, για τις ομορφιές της ζωής.
Οι καντάδες, που κατείχαν ιδιαίτερη θέση, ήταν εκείνες που υπαγορευόταν από το συναίσθημα, τον έρωτα, την αγάπη. Ήταν αυτές που ανέσυραν από τα βάθη της ψυχής τα πιο έντονα, τα πιο αγνά και πραγματικά αισθήματα. Οι καντάδες αυτές δεν είχαν σχέση με την ψυχαγωγία, αλλά με την ανάγκη εκτόνωσης του ερωτικού πάθους με την Πλατωνική έννοια. Αυτές οι καντάδες δεν χρειαζόταν προοίμιο το κρασί. Η μέθη υπήρχε, εκείνη της ψυχής, του έρωτα, που καθοδηγούσε και αποφάσιζε για λογαριασμό των κανταδόρων.
Οι καντάδες όμως συνδέθηκαν στενά, με τη συνήθεια των νέων να τραγουδούν τα βράδια κάτω από το παράθυρο της αγαπημένης τους, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τα αισθήματά τους.
Οι Καντάδες ανήκουν πια στο παρελθόν. Μαζί με τις καντάδες, έφυγε και η αθωότητα του ερωτικού καλέσματος.
http://e-ptolemeos.gr/%CE%BD%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BB/