ΔΕΣ ΚΑΙ http://e-didaskalia.blogspot.gr/2017/11/glwssa-b-gymnasiou-askiseis.html
ΠΗΓΗ http://www.schooltime.gr/wp-content/uploads/2014/02/sxediagrammata-ektheseon-b-gimnasiou-athanasiou-ekdoseis-schooltime.gr-2014.pdf
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακαλύψατε πολλές διευθύνσεις σχολείων ή φορέων στα οποία προβάλλεται με απλό και αισθητικά σύγχρονο τρόπο η περιοχή τους ή η πόλη τους.
Σ’ ένα κείμενο – πρόσκληση τριών παραγράφων το οποίο απευθύνεται στους μαθητές ενός Γυμνασίου μιας άλλης περιοχής της χώρας καλέστε τους να επισκεφτούν την περιοχή σας».
Πρόλογος:
Απόφαση να σας καλέσουμε στον τόπο μας και να περάσουμε όλοι μαζί ένα όμορφο σαββατοκύριακο.
Κύριο μέρος 1η παράγραφος – Ιστορία Μυθικά ή ιστορικά πρόσωπα που έζησαν ή έδρασαν στην περιοχή μας. Σημαντικά ιστορικά γεγονότα.Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Μοναστήρια.
2η παράγραφος – φυσικές ομορφιές Παραλίες, λιμάνια, γραφικά χωριά στα βουνά, λίμνες, ποτάμια, ιαματικές πηγές, τουριστικά μέρη, δραστηριότητες στη θάλασσα ή στο βουνό (ορειβασία, σκι, κατάβαση ποταμού, θαλάσσια σπορ). 3η παράγραφος – Η πόλη μας Αξιοθέατα (κάστρο, πλατείες), πολυχώροι για ψυχαγωγία και αγορές, τοπικές λιχουδιές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (φεστιβάλ), τοπικές γιορτές.
Επίλογος: Ανυπομονησία για την απάντηση και ευχή για την πραγματοποίηση της επίσκεψής σας. Tο θέμα κάθε παραγράφου - Ιστορία, Φυσικές ομορφιές, Πόλη - παραμένει το ίδιο. Αλλάζουν μόνο οι λεπτομέρειες από περιοχή σε περιοχή.
Αρχή και τέλος πρόσκλησης / καλέσματος :
Αγαπημένοι μας φίλοι,
οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ρόδου
Έκθεση 2η
ΘΕΜΑ: «Η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά του τουρισμού;».
Πρόλογος: Η χώρα μας ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως κάθε χρόνο κατακλύζεται από εκατομμύρια τουρίστες.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος: Oι θετικές συνέπειες του τουρισμού στη χώρα μας
Οικονομική πρόοδος και ευημερία. Οι τουρίστες ξοδεύουν χρήματα για τη διαμονή και τη διασκέδασή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα της χώρας μας. Προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι ξένοι έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και μεταφέρουν την αγάπη τους γι' αυτόν στην πατρίδα τους. Με άλλα λόγια, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του. Πολιτιστικές ανταλλαγές. Οι Έλληνες, που ζουν στις τουριστικές περιοχές είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και αποδέχονται ευκολότερα το διαφορετικό, καθώς γνωρίζουν διαφορετικούς τρόπους ζωής, ήθη και έθιμα. Μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Φιλιάδες Έλληνες εργάζονται στις τουριστικές περιοχές. Δημιουργία έργων υποδομής (αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις) και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
2η παράγραφος: Oι αρνητικές συνέπειες του τουρισμού στη χώρα μας
Ξενομανία. Οι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών υιοθετούν τον τρόπο ζωής των ξένων (μουσική, φαγητό, διασκέδαση) και υποτιμούν το δικό τους πολιτισμό. Πολλές φορές νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού και όχι στην Ελλάδα. Οι τουρίστες συχνά λειτουργούν ως αρνητικό πρότυπο, καθώς, επειδή θεωρούν την Ελλάδα χώρα της απόλυτης ελευθερίας και του τρελού ξεφαντώματος, μεθούν, παραφέρονται και φτάνουν σε ακρότητες . Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό ενδιαφέρονται μόνο για το εύκολο και γρήγορο κέρδος και γι’ αυτό χρησιμοποιούν κάθε μέσο. Ως συνέπεια, χάνεται ο παραδοσιακός τρόπος φιλοξενίας ενώ απουσιάζουν η ευγένεια και η φιλοξενία. Εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανοικοδόμησης καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και απειλείται η ισορροπία του οικοσυστήματος.
Επίλογος: Ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία, για να γίνουμε πιο ποιοτικοί και ανταγωνιστικοί.
Έκθεση
3η ΘΕΜΑ: «Περιγράψτε στην τάξη ή στους συμμαθητές σας / φίλους σας έναν τόπο (πόλη, περιοχή) της Ελλάδας που έχετε επισκεφτεί. Δώστε έμφαση σ’εκείνα τα στοιχεία του τόπου που σας εντυπωσίασαν και σ’εκείνα που σας απογοήτευσαν».
Πρόλογος:
Ποια περιοχή επισκέφτηκα ; Πότε ; Για πόσες μέρες; Μαζί με ποιους; Κύριο μέρος 1η παράγραφος – Σι μου άρεσε Η υπέροχη θέα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στην παραλία. Η πεντακάθαρη θάλασσα με τα κρυστάλλινα νερά. Ο κήπος του ξενοδοχείου με τα πανύψηλα δέντρα και τα πολύχρωμα λουλούδια. Σο θαλάσσιο πάρκο και το ενυδρείο της περιοχής. Σο μουσείο και οι αρχαιολογικοί χώροι, που ήταν ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς και οι πλήρως ενημερωμένοι ξεναγοί. Οι ευγενικοί και φιλόξενοι κάτοικοι.
2η παράγραφος – Τι δε μου άρεσε Σο δωμάτιο του ξενοδοχείου ήταν βρώμικο και μικρό. Δεν είχε καμία σχέση με τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Οι επιλογές στο πρωινό ήταν περιορισμένες και τα φαγητά δεν ήταν πάντα φρέσκα και καλομαγειρεμένα. Οι τιμές στα εστιατόρια και στα καταστήματα, όπως και στις ομπρέλες στην παραλία, ήταν ιδιαίτερα τσουχτερές. Σο προσωπικό του ξενοδοχείου δεν ήταν πολύ εξυπηρετικό και πολλοί δε μιλούσαν ελληνικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Επίλογος: Προτάσεις για βελτίωση. Απαραίτητος
2 η ενότητα
Η 2η ενότητα είναι αυστηρώς οικογενειακή υπόθεση! Θα περιγράψουμε το καθημερινό πρόγραμμα της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας και θα αναφερθούμε στα θετικά και στα αρνητικά, όταν η μητέρα εργάζεται. Επιπλέον, θα μιλήσουμε για τη σημασία του θεσμού της οικογένειας και για τους λόγους, για τους οποίους περνάει κρίση.
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Περιγράψτε την καθημερινή ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας. Πότε ξυπνάει, ποιες δουλειές κάνει στο σπίτι, ποιες εκτός σπιτιού και ποιες αναθέτει σε σας. Επιπρόσθετα, αναφερθείτε στις επιπτώσεις που έχει η εργασία τόσο σε αυτή όσο και στην οικογένειά της». Πρόλογος: Πολλές οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα, που είναι εργαζόμενη και μητέρα.
Κύριο μέρος 1η παράγραφος – Η καθημερινή ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας Σο πρωί: ξυπνά πρώτη, ετοιμάζει το πρωινό και το κολατσιό των παιδιών, τα ξυπνά, τα βοηθά με τις τσάντες και τα ρούχα τους, ετοιμάζεται για τη δουλειά της. Σο μεσημέρι / το απόγευμα (μετά τη δουλειά) : Στο σπίτι : ετοιμάζει το φαγητό, στρώνει το τραπέζι, βοηθά τα παιδιά στα μαθήματά τους, πλένει τα πιάτα, σιδερώνει τα ρούχα, καθαρίζει το σπίτι. Εκτός σπιτιού : πηγαίνει τα παιδιά στο φροντιστήριο και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, ψωνίζει για το σπίτι και την οικογένειά της. Σο βράδυ : βλέπει τηλεόραση (αν έχει χρόνο), βάζει τα παιδιά για ύπνο. Επομένως, δεν έχει πολύ χρόνο για τον εαυτό της, ν'ασχοληθεί με μία αγαπημένη δραστηριότητα, να βγει έξω και να διασκεδάσει.
2η παράγραφος - Οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις της γυναικείας εργασίας τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένειά της Θετικά Η γυναίκα γίνεται ανεξάρτητη, δυναμική και δραστήρια. Σονώνεται η αυτοπεποίθησή της και ολοκληρώνεται ως προσωπικότητα. Ενισχύει οικονομικά την οικογένειά της. Όλα τα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν να προσφέρουν. Σα παιδιά κάνουν δουλειές, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, την τακτοποίηση του δωματίου τους, τα ψώνια. Έτσι, ωριμάζουν γρηγορότερα. Αρνητικά
Πολλές φορές οι σύζυγοι είναι απρόθυμοι να κατανοήσουν και να βοηθήσουν την εργαζόμενη γυναίκα τους - συγκρούσεις και προστριβές. Όταν και οι 2 γονείς δουλεύουν και γυρίζουν στο σπίτι κουρασμένοι, δεν περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους - μοναξιά και προβληματική συμπεριφορά παιδιών. Συχνά η εργαζόμενη μητέρα μεταφέρει την πίεση και το άγχος της δουλειάς στο σπίτι. Απουσία ηρεμίας και ασφάλειας.
Επίλογος: Η παρουσία της γυναίκας στο χώρο εργασίας είναι απαραίτητη και γι’ αυτό η οικογένειά της πρέπει να τη στηρίζει. Σο σχεδιάγραμμα αναπτύσσει δύο θέματα – καθημερινότητα της εργαζόμενης μητέρας και συνέπειες της γυναικείας εργασίας. το σχολικό βιβλίο ζητείται μόνο το πρώτο.
Έκθεση 2 η ΘΕΜΑ: «Η οικογένεια είναι το αρχικό κύτταρο της κοινωνίας. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σημασία της και γιατί στην εποχή μας ο θεσμός της οικογένειας περνάει κρίση; »
Πρόλογος: Η οικογένεια αποτελεί το θεμέλιο λίθο και τη μικρογραφία της κοινωνίας. Δυστυχώς, στην εποχή μας περνά κρίση.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος - Ο ρόλος της οικογένειας Καλύπτει τις βιολογικές ανάγκες των μελών της - τροφή, στέγη, ενδυμασία. Βοηθά στην πνευματική τους ανάπτυξη και ωρίμανση. την οικογένεια το παιδί μαθαίνει να μιλά και αποκτά τις πρώτες του γνώσεις για τον κόσμο. Κοινωνικοποιεί τα μέλη της, καθώς μαθαίνουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να συνυπάρχουν αρμονικά με τους γύρω τους. Προσφέρει αίσθημα γαλήνης και ασφάλειας. Αποτελεί το καταφύγιο όλων ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Διαμορφώνει το χαρακτήρα των παιδιών και τους μεταδίδει αρχές και αξίες, όπως η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Στηρίζει οικονομικά τα μέλη της κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς και στη μετέπειτα ζωή τους.
2η παράγραφος - Η κρίση της οικογένειας Συχνά και οι δύο γονείς εργάζονται και απουσιάζουν για αρκετές ώρες από το σπίτι. Συνεπώς, δε μένει χρόνος, για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Κυριαρχεί ο εγωισμός και η ανωριμότητα ενώ απουσιάζει ο διάλογος από τη οικογένεια. Μοιραία δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις και ο καθένας κλείνεται στον εαυτό του. Η ανωριμότητα και η απουσία διάθεσης για ανάληψη ευθυνών από την πλευρά των γονιών επιδεινώνουν τις σχέσεις των μελών της. Η απουσία ελεύθερου χρόνου, η επιθυμία για καριέρα και το κυνήγι του χρήματος απομακρύνουν το άτομο από τη δημιουργία οικογένειας.
Επίλογος: Η οικογένεια αποτελεί το κύτταρο
3 η ενότητα
Η 3η ενότητα αφορά τους αγαπημένους μας φίλους! Εδώ θα περιγράψουμε τον καλύτερο μας φίλο καθώς και τα σκαμπανεβάσματα της φιλίας μας. Εκτός από αυτό, θα συζητήσουμε για την αξία της φιλίας και γιατί αυτή απουσιάζει από τη ζωή μας. Τέλος, θα μάθουμε πώς να γράφουμε σε ημερολόγιο!
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Σε μία σελίδα του ημερολογίου σας γράψτε για τον πιο καλό σας φίλο ή φίλη (πότε και κάτω από ποιες συνθήκες άρχισε η φιλία σας, ποια τα χαρακτηριστικά του φίλου ή της φίλης – σωματικά, ψυχικά, πνευματικά - ποιες δυσκολίες ή κρίσεις πέρασε η φιλία σας, ποιες σκέψεις κάνετε για το μέλλον της φιλίας σας κτλ.). Γράψτε το κείμενο σε 2 – 3 παραγράφους».
Πρόλογος: Ποιος είναι ο καλύτερός μου φίλος / η καλύτερή μου φίλη; Πώς τον / την λένε και πόσο χρονών είναι ; Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες άρχισε η φιλία μας ; Αν έχω να διηγηθώ κάποιο περιστατικό σχετικά με το πώς ξεκίνησε η φιλία μας, το γράφω σε ξεχωριστή παράγραφο στο κύριο μέρος, δηλαδή κάνω 3 παραγράφους.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Τα χαρακτηριστικά του φίλου / της φίλης μου Εξωτερικά / σωματικά χαρακτηριστικά Ανάστημα (ψηλός, κοντός, μικροκαμωμένος, μεσαίου αναστήματος) , χαρακτηριστικά προσώπου (μαλλιά, μάτια) , στυλ ντυσίματος (σπορ, απλό, ακριβό, προσεγμένο), κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (έντονα ζυγωματικά, γαλλική μύτη).
Εσωτερικά (ψυχικά, πνευματικά) χαρακτηριστικά υμπεριφορά, προτερήματα - ελαττώματα (ευγενικός, ανοιχτόκαρδος, καλοσυνάτος, με αίσθηση του χιούμορ, βρίσκει πάντα χρόνο για τους φίλους του και τους στηρίζει, άριστος μαθητής - οξύθυμος, εγωιστής, μαλώνει με το παραμικρό, νευριάζει εύκολα, δεν παραδέχεται τα λάθη του), αγαπημένες συνήθειες.
2η παράγραφος – Ποιες δυσκολίες ή κρίσεις πέρασε η φιλία μας; Περιγραφή κάποιας παρεξήγησης ή ενός καβγά (Πότε έγινε; Για ποιο λόγο; Πώς αντιδράσαμε; Σι ένιωθε ο ένας για τον άλλο ; Πώς λύθηκε η παρεξήγηση και ξαναγίναμε φίλοι; Σι εκτιμώ περισσότερο στον φίλο / στη φίλη μου και είμαστε ακόμα φίλοι ;)
Επίλογος:
Ποιες σκέψεις κάνω για το μέλλον της φιλίας μας; Τι εύχομαι ;
Όταν γράφουμε στο ημερολόγιο, ξεκινάμε με την φράση : Αγαπημένο μου ημερολόγιο…
Το ύφος μας είναι οικείο και εξομολογητικό σα να μιλάμε σε φίλο μας.
Έκθεση 2 η
ΘΕΜΑ: «Οι φίλοι είναι τα αδέρφια που θα θέλαμε να έχουμε. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σημασία της φιλίας και γιατί στην εποχή μας περνάει κρίση;»
Πρόλογος: Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και γι’ αυτό έχει ανάγκη από φίλους. Δυστυχώς, όμως, η φιλία, που είναι ένας από τους σημαντικότερους και διαχρονικότερους θεσμούς, στις μέρες μας περνά κρίση.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Η αξία της φιλίας Εντασσόμαστε σε μία ομάδα. Έχουμε καλύτερη ψυχολογία, γιατί νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου και ότι δεν είμαστε μόνοι. Αποκτάμε αυτογνωσία μέσα από τις συζητήσεις, τα σχόλια και την κριτική των φίλων μας. Κοινωνικοποιούμαστε. Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε πράγματα, να συνυπάρχουμε αρμονικά με άλλα άτομα και να υποχωρούμε. Με τους φίλους μας περνάμε ευχάριστα στον ελεύθερό μας χρόνο -βγαίνουμε έξω, διασκεδάζουμε και μοιραζόμαστε τα κοινά μας ενδιαφέροντα. Οι φίλοι είναι το καταφύγιό μας στις δύσκολες στιγμές. ’αυτούς μπορούμε να εμπιστευτούμε τα μυστικά μας και να ζητήσουμε συμβουλές για τα προβλήματά μας.
2η παράγραφος – Η κρίση στο θεσμό της φιλίας Οι περισσότερες φιλίες στηρίζονται στην επίδειξη και στη σκοπιμότητα. Επιλέγουμε τους φίλους μας με κριτήριο τα χρήματα ή τη δύναμη που έχουν και όχι το χαρακτήρα τους. Είμαστε καχύποπτοι και δεν εμπιστευόμαστε κανένα, με συνέπεια να μένουμε κλεισμένοι στον εαυτό τους και μόνοι. Εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών ζωής – πολλές ώρες στο σχολείο και στα φροντιστήρια, μακρινές αποστάσεις - απουσιάζει ο χρόνος για τη δημιουργία και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας. Ο ανταγωνισμός, ο ατομικισμός και η επιθυμία για απόκτηση μόνο υλικών αγαθών μας απομακρύνουν από τους φίλους μας. Η κυριαρχία του διαδικτύου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι έχουμε φίλους ή ότι δεν τους έχουμε ανάγκη.
Επίλογος: Οι φίλοι είναι άγγελοι χωρίς φτερά. Δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την ύπαρξή τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ, ώστε να τους αποκτήσουμε και να τους κάνουμε κομμάτι της ζωής μας.
4 η ενότητα
Η 4η ενότητα είναι αποκλειστικά ενδοσχολική υπόθεση. Θα μιλήσουμε για τη σημασία του σχολείου, θα απαριθμήσουμε τα προβλήματά του και θα προτείνουμε τρόπους για την επίλυσή τους. Επίσης, θα αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και θα περιγράψουμε το σχολείο του μέλλοντος! Θα μάθουμε πώς να γράφουμε γράμμα και άρθρο.
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Ένας φίλος σας που μένει μακριά σας γράφει ότι πρόκειται να εγκαταλείψει το σχολείο. Γράψτε του μια απάντηση τονίζοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το συνεχίσει».
Πρόλογος:
Φαρά που έλαβα το γράμμα σου. Έκπληξη και στεναχώρια για την απόφασή σου.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Σι μας προσφέρει το σχολείο το σχολείο αποκτάμε εφόδια και βάσεις για το μέλλον. Μας εξασφαλίζει επαγγελματικά. Αν το εγκαταλείψεις, θα είσαι άνεργος ή θα υποαπασχολείσαι σε όλη του τη ζωή, αφού το απολυτήριο Γυμνασίου θεωρείται πλέον απαραίτητο προσόν. Σο σχολείο αποτελεί ένα σταθερό και υγιές περιβάλλον. Βρισκόμαστε μαζί με συνομηλίκους μας και με καθηγητές, που νοιάζονται για μας. Έξω υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνίας. Εδώ μαθαίνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, να συμπεριφερόμαστε με βάση κανόνες και να πειθαρχούμε. Έτσι, ωριμάζουμε. 2η παράγραφος
– Τι μας προσφέρει το σχολείο (συνέχεια) το σχολείο κοινωνικοποιούμαστε. Αποκτάμε καινούριους φίλους και μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε με άλλα άτομα, να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε μαζί τους πράγματα κι εμπειρίες. Διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Σκεφτόμαστε, εκφραζόμαστε κι αποκτάμε γνώσεις πάνω σε διάφορα αντικείμενα. Μας βοηθά να ανακαλύψουμε τις κλίσεις, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά μας και να γίνουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Επίλογος: Προτροπή να ξανασκεφτείς την απόφασή σου και να μην εγκαταλείψεις το σχολείο. την επιστολή γράφουμε πάνω δεξιά τον τόπο και την ημερομηνία ενώ κάτω αριστερά την προσφώνηση, δηλαδή :
Λαμία, 14 Ιανουαρίου 2013
Αγαπημένε μου φίλε / Δημήτρη,
Στο τέλος γράφουμε την αποφώνηση
: Με αγάπη, Μάνος
Έκθεση 2 η
ΘΕΜΑ: «Περιγράψτε πώς θέλετε να είναι το σχολείο στο μέλλον. Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιγραφή σας από το σχολικό χώρο (κτίριο, αίθουσες), το διδακτικό υλικό και να συνεχίσετε με τους εκπαιδευτικούς, τον τρόπο διδασκαλίας κτλ.»
Πρόλογος: Ονειρεύομαι ότι το σχολείο στο μέλλον δε θα έχει καμία σχέση με το σημερινό. Θα είναι σύγχρονο και λειτουργικό και θα έχει ως κέντρο του το μαθητή.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Σο κτίριο και οι αίθουσες Σο κτίριο θα είναι μεγάλο και σύγχρονο, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και θα βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Θα υπάρχουν 2 κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ καθώς και πισίνα. Οι μαθητές θα μετακινούνται με ανσασέρ και κυλιόμενες σκάλες. Εκτός από το κυλικείο θα λειτουργεί εστιατόριο, που θα παρέχει γεύματα στους μαθητές και στο οποίο θα μπορούν να κάθονται τις κρύες μέρες του χειμώνα Θα υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για τα πειράματα της Φυσικής και της Φημείας, αίθουσα μουσικής και καλλιτεχνικών. Για κάθε μάθημα θα υπάρχει ξεχωριστή αίθουσα. Σο σχολείο θα έχει μία μεγάλη βιβλιοθήκη που θα είναι εμπλουτισμένη με εγκυκλοπαίδειες και εξωσχολικά βιβλία, καθώς μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.
2η παράγραφος – Διδακτικό υλικό Σα βιβλία θα είναι σύγχρονα, κατανοητά και ευχάριστα. Θα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα των επιστημών και της τεχνολογίας, καθώς και στις ανάγκες των μαθητών. Ο μαθητής θα επιλέγει τα βιβλία που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει και να διδαχθεί. Σο μάθημα θα γίνεται κατεξοχήν με τη χρήση tablet, υπολογιστών και διαδραστικών πινάκων. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι μαθητές θα χρησιμοποιούν διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές και θα δημιουργούν δικά τους προγράμματα. Θα επικοινωνούν με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
3η παράγραφος – Ο εκπαιδευτικός και ο τρόπος διδασκαλίας Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή και το κέντρο διδασκαλίας θα είναι ο μαθητής και τα ενδιαφέροντά του. Ο μαθητής θα επιλέγει τα μαθήματα με τα οποία θέλει ν’ ασχοληθεί και τον καθηγητή που επιθυμεί να έχει. Σο μάθημα δε θα γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, αλλά θα έχει τη μορφή συζήτησης. Οι μαθητές θα συμμετέχουν ενεργά. Θα σκέφτονται, θα ψάχνουν και θα συγκεντρώνουν υλικό ενώ ο καθηγητής θα τους καθοδηγεί και θα τους ενθαρρύνει. Σο μάθημα θα παρουσιάζεται από ομάδες μαθητών και δε θα υπάρχουν ασκήσεις για το σπίτι, καθώς όλα θα γίνονται μέσα στην τάξη. Θα υπάρχει η δυνατότητα κάποια μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Σέλος, οι εκπαιδευτικές εκδρομές θα είναι περισσότερες ενώ συχνά θα προβάλλονται ταινίες και θα γίνεται συζήτηση για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους εφήβους.
Επίλογος: Αυτό είναι το σχολείο του μέλλοντος – δημιουργικό, ανοιχτό στην κοινωνία και διαδραστικό! Ελπίζω να γίνει σύντομα πραγματικότητα. Σο μέλλον είναι κοντινό, αλλά και μακρινό. Επομένως, το σχολείο σας μπορεί να γίνει ακόμα πιο διαστημικό στην περιγραφή του!
Έκθεση 3η
ΘΕΜΑ: «Για τη μαθητική εφημερίδα που θα εκδώσετε στην επόμενη Διαθεματική εργασία σας ζητούν να γράψετε ένα σύντομο άρθρο (2-3 παραγράφων) στο οποίο θα παρουσιάζετε τα προβλήματα του σχολείου σας και στη συνέχεια τις προτάσεις σας για τη βελτίωσή του στο άμεσο μέλλον»
Πρόλογος: Σο σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι μας, αφού περνάμε αρκετές ώρες σ’αυτό. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, που δυσχεραίνουν τη σχολική μας ζωή. Γι’ αυτό είναι καιρός να παρέμβουμε και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Σα προβλήματα του σχολείου Σο σχολικό κτίριο είναι παλιό και θέλει συντήρηση και βάψιμο. Πολλοί χώροι του σχολείου είναι βρώμικοι - από τις αίθουσες και τις τουαλέτες μέχρι την αυλή - πράγμα που εκτός από αντιαισθητικό είναι και επικίνδυνο για την υγεία μας. Οι αίθουσες δεν επαρκούν, τα θρανία είναι γραμμένα και φθαρμένα και οι καρέκλες σπασμένες. Κρυώνουμε, καθώς τις περισσότερες μέρες δεν έχουμε θέρμανση. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Σα εργαστήρια δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα ενώ οι υπολογιστές είναι λίγοι και δεν επαρκούν για όλους τους μαθητές. Ο χώρος για το κλειστό γυμναστήριο είναι πολύ μικρός και δεν υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων.
2η παράγραφος – Προτάσεις για βελτίωση Σο κτίριο πρέπει να βαφεί και να καθαριστεί. Συγχρόνως, όλοι θα πρέπει να φροντίσουμε να το διατηρούμε καθαρό και να ρίχνουμε τα σκουπίδια στους κάδους. Εφόσον οι αίθουσες δεν επαρκούν και τα τμήματα είναι πολυμελή, θα πρέπει να είμαστε ήσυχοι και προσεκτικοί, ώστε να διευκολύνουμε τους καθηγητές στη διεξαγωγή του μαθήματος. Όσον αφορά το κλειστό γυμναστήριο και την αίθουσα εκδηλώσεων, μπορούμε να ζητήσουμε από το διευθυντή του σχολείου ν’ αξιοποιήσει το χώρο του υπογείου και να τον διαμορφώσει κατάλληλα. Μπορούμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση, με σκοπό να συγκεντρώσουμε χρήματα, τα οποία θα διαθέσουμε για τον εξοπλισμό του σχολείου μας και την προμήθεια πετρελαίου.
Επίλογος: Με καλή διάθεση, υπομονή και πάντα σε συνεργασία με το σύλλογο των εκπαιδευτικών και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων θα μπορέσουμε να παρέμβουμε δημιουργικά και να μετατρέψουμε τη διαμονή μας στο σχολείο σε μια ευχάριστη εμπειρία! Σο άρθρο έχει πάντα τίτλο σχετικό με το θέμα. Επειδή απευθυνόμαστε στους συμμαθητές μας, χρησιμοποιούμε το α' πληθυντικό πρόσωπο και το ύφος μας είναι οικείο.
5 η ενότητα
Η 5η ενότητα είναι εισαγωγή στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Εδώ θα αποκαλύψουμε τι ονειρευόμαστε να γίνουμε, όταν μεγαλώσουμε. Εκτός από αυτό, θα μιλήσουμε για τη σημασία της εργασίας και τις συνέπειες της ανεργίας, καθώς και για το θλιβερό φαινόμενο της παιδικής εργασίας.
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Γράψτε ένα μικρό κείμενο – απάντηση σε έρευνα επαγγελματικού προσανατολισμού που γίνεται στο σχολείο σας, για το επάγγελμα που αυτή τη στιγμή σας ενδιαφέρει. το κείμενο να απαντήσετε και στις εξής ερωτήσεις. α. Σο επιλέξατε με κριτήριο το κύρος του, τα οικονομικές προοπτικές ή την κλίση σας ; β. Επηρεαστήκατε από τους γονείς σας, το κοινωνικό περιβάλλον ή το σχολείο; γ. Είναι επάγγελμα που έχει σχέση με το φύλο σας ;»
Πρόλογος: Με ποιο επάγγελμα θα ήθελα ν'ασχοληθώ, όταν μεγαλώσω;
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Λόγοι Είναι ένα επάγγελμα που έχει προοπτικές; Θα βρω εύκολα δουλειά στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα; Μπορώ να δουλέψω στο εξωτερικό; Ο μισθός είναι ικανοποιητικός; Θα βγάζω πολλά χρήματα; Απαιτεί σπουδές σε κάποια σχολή (ΙΕΚ, ΣΕΙ, ΑΕΙ) ; Φρειάζονται ιδιαίτερα σωματικά προσόντα (στρατιωτικές σχολές, γυμναστική ακαδημία); Μου προσφέρει κύρος και κοινωνική καταξίωση; Έχει σχέση με το φύλο μου; 2η παράγραφος – Λόγοι (συνέχεια) Γιατί μου αρέσει αυτό το επάγγελμα; ι μου προσφέρει (ηρεμία, έντονα συναισθήματα, προσφορά στο συνάνθρωπο); Ασχολούμαι στον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι αντίστοιχο; Επηρεάστηκα από τους γονείς μου; Ασχολείται κάποιος με αυτό; υμφωνούν με την απόφασή μου; Επηρεάστηκα από τον κοινωνικό περίγυρο ή το σχολείο (φιλόλογος πρότυπο, ξάδερφος μηχανικός); Τπήρξε κάποιο καθοριστικό περιστατικό, που επηρέασε την απόφασή μου (επιθυμία να γίνω κτηνίατρος ύστερα από τη σωτηρία ενός ζώου);
Επίλογος: Προσπάθεια να πραγματοποιήσω τ' όνειρό μου!
Έκθεση 2 η
ΘΕΜΑ: «Η σημασία της εργασίας και οι συνέπειες της ανεργίας».
Πρόλογος: Η εργασία είναι πηγή χαράς και δημιουργίας για τον άνθρωπο. Φάρη σ’αυτή προοόδευσε και δημιούργησε πολιτισμό. Ωστόσο, στις μέρες μας τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται με καταστροφικές συνέπειες για όλους.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Η σημασία της εργασίας Σο άτομο καλύπτει τις βασικές του ανάγκες (στέγη, τροφή, ενδυμασία, υγεία) με την εξασφάλιση χρημάτων. Έτσι, νιώθει ασφάλεια. Απολαμβάνει ποιότητα ζωής, καθώς έχει πρόσβαση σε καλύτερη εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ μπορεί να πραγματοποιεί ταξίδια και να ψυχαγωγείται. Μέσα από την εργασία συναναστρέφεται με κόσμο, με αποτέλεσμα να μαθαίνει να συνεργάζεται και να κοινωνικοποιείται. Η εργασία καλλιεργεί το πνεύμα του ανθρώπου, οξύνει την κριτική του ικανότητα και αναπτύσσει τη φαντασία του. Σο άτομο γίνεται υπεύθυνο και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Η εργασία προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας, καθώς ο άνθρωπος νιώθει ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος, αφού η ζωή του έχει αποκτήσει κάποιο νόημα. Σο κράτος προοδεύει, εφόσον αναπτύσσεται η οικονομία και ο πολιτισμός. 2η παράγραφος – Οι συνέπειες της ανεργίας Σο άτομο έρχεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Βιώνει αρνητικά συναισθήματα (οργή, άγχος, απαισιοδοξία), καθώς δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Συχνά οδηγείται στο περιθώριο της κοινωνίας και ωθείται σε παραβατικές συμπεριφορές π.χ. κλοπές. Ο άνθρωπος δεν καλλιεργεί το πνεύμα του και δεν έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την εκπαίδευση ή τις σπουδές του. Έτσι, είναι καταδικασμένος στην αμάθεια ή την ημιμάθεια. Απουσιάζει η ανάπτυξη και το κράτος καταρρέει. Πολλά άτομα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν προς αναζήτηση καλύτερης δουλειάς και ζωής.
Επίλογος: Η εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Σο κράτος, αλλά και οι ιδιώτες, οφείλουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας, για να εξαλειφθεί ο εφιάλτης της ανεργίας.
Έκθεση 3η
ΘΕΜΑ: « Σα ποσοστά παιδικής εργασίας, αντί να μειώνονται, αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Ποια είναι τα αίτια και ποιες οι συνέπειες της;»
Πρόλογος: Καθημερινά συναντάμε ή ακούμε ιστορίες για παιδιά, που αντί να απολαμβάνουν τη ξεγνοιασιά και να πηγαίνουν στο σχολείο, εργάζονται. Δυστυχώς το φαινόμενο της παιδικής εργασίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Σα αίτια Η φτώχεια και η εξαθλίωση αναγκάζουν πολλά παιδιά να εργαστούν από πολύ μικρή ηλικία συχνά ύστερα από παρότρυνση των γονιών τους. Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που εργάζονται δεν έχουν γονείς, προέρχονται από προβληματικές οικογένειες ή είναι θύματα πολέμου και κρίσεων. Σο κράτος αδιαφορεί και δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, για να τα προστατέψει. Οι ισχυρές χώρες εθελοτυφλούν έχοντας ως απώτερο στόχο να τα χρησιμοποιήσουν ως φτηνό εργατικό δυναμικό και να πλουτίζουν οι πολυεθνικές τους.
2η παράγραφος – Οι συνέπειες Σα παιδιά έχουν ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών, που έχουν βιώσει. Συχνά οδηγούνται σε παραβατικές και ανήθικες πράξεις, για να επιβιώσουν. Πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης των επιτηδείων. Είναι καταδικασμένα στην αμάθεια ή 6 η ενότητα
Η 6η ενότητα αφορά τα παρεξηγημένα ΜΜΕ. Θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους εσείς οι έφηβοι δε διαβάζετε εφημερίδες και θα διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στο ομιχλώδες τηλεοπτικό τοπίο. Τέλος, θα μάθουμε πώς να γράφουμε επιστολή.
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Σο χαμηλότερο ποσοστό αναγνωστών συναντούμε στις ηλικίες 13 έως 17 ετών. Τποθέστε ότι σας ζητούν με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία σας να γράψετε ένα σύντομο άρθρο για τη σχολική εφημερίδα (2-3 παράγραφων) στο οποίο θα δικαιολογήσετε το γεγονός ότι οι νέοι αυτής της
Πρόλογος: Διαπίστωση ότι οι νέοι δε διαβάζουν εφημερίδες παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλές και ποικίλης ύλης.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Κυριαρχία της τηλεόρασης, του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών Σα παραπάνω συνδυάζουν εικόνα με ήχο και γοητεύουν τα παιδιά. Είναι πανεύκολα στο χειρισμό και δεν απαιτούν χρόνο, ιδιαίτερη προσπάθεια και σκέψη. Σους προσφέρουν άπειρες δυνατότητες (ενημέρωση, ταινίες, μουσική, επικοινωνία). Συνδυάζουν τη γνώση με την ψυχαγωγία. Σα παιδιά αποστρέφονται οτιδήποτε έχει σχέση με το διάβασμα. τον ελεύθερό τους χρόνο, όταν δεν ασχολούνται με τα παραπάνω, προτιμούν να βγαίνουν έξω με τους φίλους τους ή να αθλούνται.
2η παράγραφος – Μη εξοικείωση των νέων με την ανάγνωση εφημερίδων ε πολλά σπίτια δεν μπαίνει ούτε μία φορά την εβδομάδα εφημερίδα. Οι γονείς προτιμούν να κάθονται με τα παιδιά τους και να βλέπουν τηλεόραση. Σο σχολείο δεν τα ενθαρρύνει να εκδώσουν σχολική εφημερίδα ή να ανατρέξουν σε άρθρα εφημερίδων. Οι εφημερίδες απευθύνονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ελάχιστα άρθρα είναι γραμμένα και αφορούν τους νέους. Η ανάγνωση εφημερίδων απαιτεί χρόνο, σκέψη και κριτική ικανότητα.
Επίλογος:
Προσπάθεια για ένταξη της εφημερίδας στην καθημερινότητά των εφήβων, καθώς τα οφέλη της είναι πολλαπλά.
Έκθεση 2 η
ΘΕΜΑ: «Συμμετέχετε σε μια συζήτηση στην οποία εσείς και οι συμμαθητές σας κατηγορείται συνεχώς την ελληνική τηλεόραση για τα προγράμματά της. Αποφασίζετε να γράψετε ως συμβούλιο της τάξης μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τους διευθυντές των σημαντικότερων τηλεοπτικών σταθμών».
Πρόλογος:
Αποφασίσαμε ως συμβούλιο της τάξης μας να σας στείλουμε αυτή την επιστολή, για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ποιότητα των ειδήσεων και των εκπομπών του τηλεοπτικού σας σταθμού.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Περιγραφή της κατάστασης στα δελτία ειδήσεων Η ενημέρωση είναι μονομερής. Σις περισσότερες φορές προβάλλεται ένα μόνο θέμα και ακολουθεί εκτενής σχολιασμός του. Έτσι, παραλείπονται άλλες σημαντικές ειδήσεις ή δεν αφιερώνεται πολύς χρόνος σ’ αυτές. Η πληροφόρηση δεν είναι αντικειμενική, καθώς είστε δέσμιοι οικονομικών και πολιτικών συμφέροντων. Οι σχολιαστές στο πάνελ με παρότρυνση του παρουσιαστή ειδήσεων φωνάζουν και τσακώνονται, με αποτέλεσμα να μη μπορεί κανείς να τους παρακολουθήσει ούτε να καταλάβει τι λένε. Τα δελτία ειδήσεων διαρκούν πολύ και γι’ αυτό είναι κουραστικά. Μισή ώρα είναι αρκετή για την ενημέρωση του τηλεθεατή. Συχνά προβάλλονται ανούσιες ειδήσεις κουτσομπολίστικου περιεχομένου επισκιάζοντας σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο.
2η παράγραφος – Περιγραφή της κατάστασης σε άλλα είδη εκπομπών Κυριαρχούν οι κουτσομπολίστικες εκπομπές και οι τύπου ριάλιτι. Αυτές είναι χαμηλού επιπέδου, υποτιμούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Προβάλλουν λανθασμένα πρότυπα και δε μας προσφέρουν τίποτε άλλο παρά μόνο φτηνή ψυχαγωγία. Εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και υπερπροβάλλουν τη βία προς χάρην της τηλεθέασης. Απουσιάζουν οι καλές και προσεγμένες σειρές. Αντιθέτως, παίζονται συνεχώς επαναλήψεις παλιότερων επιτυχημένων σειρών. Λείπουν τα ντοκιμαντέρ, οι εκπομπές που προβάλλουν τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και οι καλές ξένες σειρές και ταινίες. Με άλλα λόγια, προγράμματα που διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες και μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι. Δεν υπάρχουν εκπομπές για εφήβους ενώ τα παιδικά προγράμματα είναι περιορισμένα.
Επίλογος:
Η τηλεόραση είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι υποχρέωσή σας να διορθώσετε τα κακώς κείμενα. Αυτό θα γίνει, αν έχετε στόχο όχι την τηλεθέαση και τα χρήματα, αλλά τον ίδιο τον τηλεθεατή.
Η εκφώνηση ζητά να γράψουμε επιστολή.
Πάνω δεξιά γράφουμε τον τόπο και την ημερομηνία: Αθήνα, 17 Μαρτίου 2014
Από κάτω την προσφώνηση : Αξιότιμε κύριε διευθυντά / Κύριοι,
Στο τέλος την επιφώνηση :
Με εκτίμηση, το μαθητικό συμβούλιο του τμήματος Β1 του 2ου Γυμνασίου Λαμία
ΠΗΓΗ http://www.schooltime.gr/wp-content/uploads/2014/02/sxediagrammata-ektheseon-b-gimnasiou-athanasiou-ekdoseis-schooltime.gr-2014.pdf
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακαλύψατε πολλές διευθύνσεις σχολείων ή φορέων στα οποία προβάλλεται με απλό και αισθητικά σύγχρονο τρόπο η περιοχή τους ή η πόλη τους.
Σ’ ένα κείμενο – πρόσκληση τριών παραγράφων το οποίο απευθύνεται στους μαθητές ενός Γυμνασίου μιας άλλης περιοχής της χώρας καλέστε τους να επισκεφτούν την περιοχή σας».
Πρόλογος:
Απόφαση να σας καλέσουμε στον τόπο μας και να περάσουμε όλοι μαζί ένα όμορφο σαββατοκύριακο.
Κύριο μέρος 1η παράγραφος – Ιστορία Μυθικά ή ιστορικά πρόσωπα που έζησαν ή έδρασαν στην περιοχή μας. Σημαντικά ιστορικά γεγονότα.Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Μοναστήρια.
2η παράγραφος – φυσικές ομορφιές Παραλίες, λιμάνια, γραφικά χωριά στα βουνά, λίμνες, ποτάμια, ιαματικές πηγές, τουριστικά μέρη, δραστηριότητες στη θάλασσα ή στο βουνό (ορειβασία, σκι, κατάβαση ποταμού, θαλάσσια σπορ). 3η παράγραφος – Η πόλη μας Αξιοθέατα (κάστρο, πλατείες), πολυχώροι για ψυχαγωγία και αγορές, τοπικές λιχουδιές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (φεστιβάλ), τοπικές γιορτές.
Επίλογος: Ανυπομονησία για την απάντηση και ευχή για την πραγματοποίηση της επίσκεψής σας. Tο θέμα κάθε παραγράφου - Ιστορία, Φυσικές ομορφιές, Πόλη - παραμένει το ίδιο. Αλλάζουν μόνο οι λεπτομέρειες από περιοχή σε περιοχή.
Αρχή και τέλος πρόσκλησης / καλέσματος :
Αγαπημένοι μας φίλοι,
οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ρόδου
Έκθεση 2η
ΘΕΜΑ: «Η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά του τουρισμού;».
Πρόλογος: Η χώρα μας ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως κάθε χρόνο κατακλύζεται από εκατομμύρια τουρίστες.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος: Oι θετικές συνέπειες του τουρισμού στη χώρα μας
Οικονομική πρόοδος και ευημερία. Οι τουρίστες ξοδεύουν χρήματα για τη διαμονή και τη διασκέδασή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα της χώρας μας. Προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι ξένοι έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και μεταφέρουν την αγάπη τους γι' αυτόν στην πατρίδα τους. Με άλλα λόγια, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του. Πολιτιστικές ανταλλαγές. Οι Έλληνες, που ζουν στις τουριστικές περιοχές είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και αποδέχονται ευκολότερα το διαφορετικό, καθώς γνωρίζουν διαφορετικούς τρόπους ζωής, ήθη και έθιμα. Μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Φιλιάδες Έλληνες εργάζονται στις τουριστικές περιοχές. Δημιουργία έργων υποδομής (αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις) και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
2η παράγραφος: Oι αρνητικές συνέπειες του τουρισμού στη χώρα μας
Ξενομανία. Οι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών υιοθετούν τον τρόπο ζωής των ξένων (μουσική, φαγητό, διασκέδαση) και υποτιμούν το δικό τους πολιτισμό. Πολλές φορές νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού και όχι στην Ελλάδα. Οι τουρίστες συχνά λειτουργούν ως αρνητικό πρότυπο, καθώς, επειδή θεωρούν την Ελλάδα χώρα της απόλυτης ελευθερίας και του τρελού ξεφαντώματος, μεθούν, παραφέρονται και φτάνουν σε ακρότητες . Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό ενδιαφέρονται μόνο για το εύκολο και γρήγορο κέρδος και γι’ αυτό χρησιμοποιούν κάθε μέσο. Ως συνέπεια, χάνεται ο παραδοσιακός τρόπος φιλοξενίας ενώ απουσιάζουν η ευγένεια και η φιλοξενία. Εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανοικοδόμησης καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και απειλείται η ισορροπία του οικοσυστήματος.
Επίλογος: Ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία, για να γίνουμε πιο ποιοτικοί και ανταγωνιστικοί.
Έκθεση
3η ΘΕΜΑ: «Περιγράψτε στην τάξη ή στους συμμαθητές σας / φίλους σας έναν τόπο (πόλη, περιοχή) της Ελλάδας που έχετε επισκεφτεί. Δώστε έμφαση σ’εκείνα τα στοιχεία του τόπου που σας εντυπωσίασαν και σ’εκείνα που σας απογοήτευσαν».
Πρόλογος:
Ποια περιοχή επισκέφτηκα ; Πότε ; Για πόσες μέρες; Μαζί με ποιους; Κύριο μέρος 1η παράγραφος – Σι μου άρεσε Η υπέροχη θέα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στην παραλία. Η πεντακάθαρη θάλασσα με τα κρυστάλλινα νερά. Ο κήπος του ξενοδοχείου με τα πανύψηλα δέντρα και τα πολύχρωμα λουλούδια. Σο θαλάσσιο πάρκο και το ενυδρείο της περιοχής. Σο μουσείο και οι αρχαιολογικοί χώροι, που ήταν ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς και οι πλήρως ενημερωμένοι ξεναγοί. Οι ευγενικοί και φιλόξενοι κάτοικοι.
2η παράγραφος – Τι δε μου άρεσε Σο δωμάτιο του ξενοδοχείου ήταν βρώμικο και μικρό. Δεν είχε καμία σχέση με τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Οι επιλογές στο πρωινό ήταν περιορισμένες και τα φαγητά δεν ήταν πάντα φρέσκα και καλομαγειρεμένα. Οι τιμές στα εστιατόρια και στα καταστήματα, όπως και στις ομπρέλες στην παραλία, ήταν ιδιαίτερα τσουχτερές. Σο προσωπικό του ξενοδοχείου δεν ήταν πολύ εξυπηρετικό και πολλοί δε μιλούσαν ελληνικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Επίλογος: Προτάσεις για βελτίωση. Απαραίτητος
2 η ενότητα
Η 2η ενότητα είναι αυστηρώς οικογενειακή υπόθεση! Θα περιγράψουμε το καθημερινό πρόγραμμα της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας και θα αναφερθούμε στα θετικά και στα αρνητικά, όταν η μητέρα εργάζεται. Επιπλέον, θα μιλήσουμε για τη σημασία του θεσμού της οικογένειας και για τους λόγους, για τους οποίους περνάει κρίση.
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Περιγράψτε την καθημερινή ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας. Πότε ξυπνάει, ποιες δουλειές κάνει στο σπίτι, ποιες εκτός σπιτιού και ποιες αναθέτει σε σας. Επιπρόσθετα, αναφερθείτε στις επιπτώσεις που έχει η εργασία τόσο σε αυτή όσο και στην οικογένειά της». Πρόλογος: Πολλές οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα, που είναι εργαζόμενη και μητέρα.
Κύριο μέρος 1η παράγραφος – Η καθημερινή ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας Σο πρωί: ξυπνά πρώτη, ετοιμάζει το πρωινό και το κολατσιό των παιδιών, τα ξυπνά, τα βοηθά με τις τσάντες και τα ρούχα τους, ετοιμάζεται για τη δουλειά της. Σο μεσημέρι / το απόγευμα (μετά τη δουλειά) : Στο σπίτι : ετοιμάζει το φαγητό, στρώνει το τραπέζι, βοηθά τα παιδιά στα μαθήματά τους, πλένει τα πιάτα, σιδερώνει τα ρούχα, καθαρίζει το σπίτι. Εκτός σπιτιού : πηγαίνει τα παιδιά στο φροντιστήριο και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, ψωνίζει για το σπίτι και την οικογένειά της. Σο βράδυ : βλέπει τηλεόραση (αν έχει χρόνο), βάζει τα παιδιά για ύπνο. Επομένως, δεν έχει πολύ χρόνο για τον εαυτό της, ν'ασχοληθεί με μία αγαπημένη δραστηριότητα, να βγει έξω και να διασκεδάσει.
2η παράγραφος - Οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις της γυναικείας εργασίας τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένειά της Θετικά Η γυναίκα γίνεται ανεξάρτητη, δυναμική και δραστήρια. Σονώνεται η αυτοπεποίθησή της και ολοκληρώνεται ως προσωπικότητα. Ενισχύει οικονομικά την οικογένειά της. Όλα τα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν να προσφέρουν. Σα παιδιά κάνουν δουλειές, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, την τακτοποίηση του δωματίου τους, τα ψώνια. Έτσι, ωριμάζουν γρηγορότερα. Αρνητικά
Πολλές φορές οι σύζυγοι είναι απρόθυμοι να κατανοήσουν και να βοηθήσουν την εργαζόμενη γυναίκα τους - συγκρούσεις και προστριβές. Όταν και οι 2 γονείς δουλεύουν και γυρίζουν στο σπίτι κουρασμένοι, δεν περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους - μοναξιά και προβληματική συμπεριφορά παιδιών. Συχνά η εργαζόμενη μητέρα μεταφέρει την πίεση και το άγχος της δουλειάς στο σπίτι. Απουσία ηρεμίας και ασφάλειας.
Επίλογος: Η παρουσία της γυναίκας στο χώρο εργασίας είναι απαραίτητη και γι’ αυτό η οικογένειά της πρέπει να τη στηρίζει. Σο σχεδιάγραμμα αναπτύσσει δύο θέματα – καθημερινότητα της εργαζόμενης μητέρας και συνέπειες της γυναικείας εργασίας. το σχολικό βιβλίο ζητείται μόνο το πρώτο.
Έκθεση 2 η ΘΕΜΑ: «Η οικογένεια είναι το αρχικό κύτταρο της κοινωνίας. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σημασία της και γιατί στην εποχή μας ο θεσμός της οικογένειας περνάει κρίση; »
Πρόλογος: Η οικογένεια αποτελεί το θεμέλιο λίθο και τη μικρογραφία της κοινωνίας. Δυστυχώς, στην εποχή μας περνά κρίση.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος - Ο ρόλος της οικογένειας Καλύπτει τις βιολογικές ανάγκες των μελών της - τροφή, στέγη, ενδυμασία. Βοηθά στην πνευματική τους ανάπτυξη και ωρίμανση. την οικογένεια το παιδί μαθαίνει να μιλά και αποκτά τις πρώτες του γνώσεις για τον κόσμο. Κοινωνικοποιεί τα μέλη της, καθώς μαθαίνουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να συνυπάρχουν αρμονικά με τους γύρω τους. Προσφέρει αίσθημα γαλήνης και ασφάλειας. Αποτελεί το καταφύγιο όλων ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Διαμορφώνει το χαρακτήρα των παιδιών και τους μεταδίδει αρχές και αξίες, όπως η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Στηρίζει οικονομικά τα μέλη της κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς και στη μετέπειτα ζωή τους.
2η παράγραφος - Η κρίση της οικογένειας Συχνά και οι δύο γονείς εργάζονται και απουσιάζουν για αρκετές ώρες από το σπίτι. Συνεπώς, δε μένει χρόνος, για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Κυριαρχεί ο εγωισμός και η ανωριμότητα ενώ απουσιάζει ο διάλογος από τη οικογένεια. Μοιραία δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις και ο καθένας κλείνεται στον εαυτό του. Η ανωριμότητα και η απουσία διάθεσης για ανάληψη ευθυνών από την πλευρά των γονιών επιδεινώνουν τις σχέσεις των μελών της. Η απουσία ελεύθερου χρόνου, η επιθυμία για καριέρα και το κυνήγι του χρήματος απομακρύνουν το άτομο από τη δημιουργία οικογένειας.
Επίλογος: Η οικογένεια αποτελεί το κύτταρο
3 η ενότητα
Η 3η ενότητα αφορά τους αγαπημένους μας φίλους! Εδώ θα περιγράψουμε τον καλύτερο μας φίλο καθώς και τα σκαμπανεβάσματα της φιλίας μας. Εκτός από αυτό, θα συζητήσουμε για την αξία της φιλίας και γιατί αυτή απουσιάζει από τη ζωή μας. Τέλος, θα μάθουμε πώς να γράφουμε σε ημερολόγιο!
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Σε μία σελίδα του ημερολογίου σας γράψτε για τον πιο καλό σας φίλο ή φίλη (πότε και κάτω από ποιες συνθήκες άρχισε η φιλία σας, ποια τα χαρακτηριστικά του φίλου ή της φίλης – σωματικά, ψυχικά, πνευματικά - ποιες δυσκολίες ή κρίσεις πέρασε η φιλία σας, ποιες σκέψεις κάνετε για το μέλλον της φιλίας σας κτλ.). Γράψτε το κείμενο σε 2 – 3 παραγράφους».
Πρόλογος: Ποιος είναι ο καλύτερός μου φίλος / η καλύτερή μου φίλη; Πώς τον / την λένε και πόσο χρονών είναι ; Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες άρχισε η φιλία μας ; Αν έχω να διηγηθώ κάποιο περιστατικό σχετικά με το πώς ξεκίνησε η φιλία μας, το γράφω σε ξεχωριστή παράγραφο στο κύριο μέρος, δηλαδή κάνω 3 παραγράφους.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Τα χαρακτηριστικά του φίλου / της φίλης μου Εξωτερικά / σωματικά χαρακτηριστικά Ανάστημα (ψηλός, κοντός, μικροκαμωμένος, μεσαίου αναστήματος) , χαρακτηριστικά προσώπου (μαλλιά, μάτια) , στυλ ντυσίματος (σπορ, απλό, ακριβό, προσεγμένο), κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (έντονα ζυγωματικά, γαλλική μύτη).
Εσωτερικά (ψυχικά, πνευματικά) χαρακτηριστικά υμπεριφορά, προτερήματα - ελαττώματα (ευγενικός, ανοιχτόκαρδος, καλοσυνάτος, με αίσθηση του χιούμορ, βρίσκει πάντα χρόνο για τους φίλους του και τους στηρίζει, άριστος μαθητής - οξύθυμος, εγωιστής, μαλώνει με το παραμικρό, νευριάζει εύκολα, δεν παραδέχεται τα λάθη του), αγαπημένες συνήθειες.
2η παράγραφος – Ποιες δυσκολίες ή κρίσεις πέρασε η φιλία μας; Περιγραφή κάποιας παρεξήγησης ή ενός καβγά (Πότε έγινε; Για ποιο λόγο; Πώς αντιδράσαμε; Σι ένιωθε ο ένας για τον άλλο ; Πώς λύθηκε η παρεξήγηση και ξαναγίναμε φίλοι; Σι εκτιμώ περισσότερο στον φίλο / στη φίλη μου και είμαστε ακόμα φίλοι ;)
Επίλογος:
Ποιες σκέψεις κάνω για το μέλλον της φιλίας μας; Τι εύχομαι ;
Όταν γράφουμε στο ημερολόγιο, ξεκινάμε με την φράση : Αγαπημένο μου ημερολόγιο…
Το ύφος μας είναι οικείο και εξομολογητικό σα να μιλάμε σε φίλο μας.
Έκθεση 2 η
ΘΕΜΑ: «Οι φίλοι είναι τα αδέρφια που θα θέλαμε να έχουμε. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σημασία της φιλίας και γιατί στην εποχή μας περνάει κρίση;»
Πρόλογος: Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και γι’ αυτό έχει ανάγκη από φίλους. Δυστυχώς, όμως, η φιλία, που είναι ένας από τους σημαντικότερους και διαχρονικότερους θεσμούς, στις μέρες μας περνά κρίση.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Η αξία της φιλίας Εντασσόμαστε σε μία ομάδα. Έχουμε καλύτερη ψυχολογία, γιατί νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου και ότι δεν είμαστε μόνοι. Αποκτάμε αυτογνωσία μέσα από τις συζητήσεις, τα σχόλια και την κριτική των φίλων μας. Κοινωνικοποιούμαστε. Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε πράγματα, να συνυπάρχουμε αρμονικά με άλλα άτομα και να υποχωρούμε. Με τους φίλους μας περνάμε ευχάριστα στον ελεύθερό μας χρόνο -βγαίνουμε έξω, διασκεδάζουμε και μοιραζόμαστε τα κοινά μας ενδιαφέροντα. Οι φίλοι είναι το καταφύγιό μας στις δύσκολες στιγμές. ’αυτούς μπορούμε να εμπιστευτούμε τα μυστικά μας και να ζητήσουμε συμβουλές για τα προβλήματά μας.
2η παράγραφος – Η κρίση στο θεσμό της φιλίας Οι περισσότερες φιλίες στηρίζονται στην επίδειξη και στη σκοπιμότητα. Επιλέγουμε τους φίλους μας με κριτήριο τα χρήματα ή τη δύναμη που έχουν και όχι το χαρακτήρα τους. Είμαστε καχύποπτοι και δεν εμπιστευόμαστε κανένα, με συνέπεια να μένουμε κλεισμένοι στον εαυτό τους και μόνοι. Εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών ζωής – πολλές ώρες στο σχολείο και στα φροντιστήρια, μακρινές αποστάσεις - απουσιάζει ο χρόνος για τη δημιουργία και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας. Ο ανταγωνισμός, ο ατομικισμός και η επιθυμία για απόκτηση μόνο υλικών αγαθών μας απομακρύνουν από τους φίλους μας. Η κυριαρχία του διαδικτύου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι έχουμε φίλους ή ότι δεν τους έχουμε ανάγκη.
Επίλογος: Οι φίλοι είναι άγγελοι χωρίς φτερά. Δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την ύπαρξή τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ, ώστε να τους αποκτήσουμε και να τους κάνουμε κομμάτι της ζωής μας.
4 η ενότητα
Η 4η ενότητα είναι αποκλειστικά ενδοσχολική υπόθεση. Θα μιλήσουμε για τη σημασία του σχολείου, θα απαριθμήσουμε τα προβλήματά του και θα προτείνουμε τρόπους για την επίλυσή τους. Επίσης, θα αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και θα περιγράψουμε το σχολείο του μέλλοντος! Θα μάθουμε πώς να γράφουμε γράμμα και άρθρο.
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Ένας φίλος σας που μένει μακριά σας γράφει ότι πρόκειται να εγκαταλείψει το σχολείο. Γράψτε του μια απάντηση τονίζοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το συνεχίσει».
Πρόλογος:
Φαρά που έλαβα το γράμμα σου. Έκπληξη και στεναχώρια για την απόφασή σου.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Σι μας προσφέρει το σχολείο το σχολείο αποκτάμε εφόδια και βάσεις για το μέλλον. Μας εξασφαλίζει επαγγελματικά. Αν το εγκαταλείψεις, θα είσαι άνεργος ή θα υποαπασχολείσαι σε όλη του τη ζωή, αφού το απολυτήριο Γυμνασίου θεωρείται πλέον απαραίτητο προσόν. Σο σχολείο αποτελεί ένα σταθερό και υγιές περιβάλλον. Βρισκόμαστε μαζί με συνομηλίκους μας και με καθηγητές, που νοιάζονται για μας. Έξω υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνίας. Εδώ μαθαίνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, να συμπεριφερόμαστε με βάση κανόνες και να πειθαρχούμε. Έτσι, ωριμάζουμε. 2η παράγραφος
– Τι μας προσφέρει το σχολείο (συνέχεια) το σχολείο κοινωνικοποιούμαστε. Αποκτάμε καινούριους φίλους και μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε με άλλα άτομα, να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε μαζί τους πράγματα κι εμπειρίες. Διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Σκεφτόμαστε, εκφραζόμαστε κι αποκτάμε γνώσεις πάνω σε διάφορα αντικείμενα. Μας βοηθά να ανακαλύψουμε τις κλίσεις, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά μας και να γίνουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Επίλογος: Προτροπή να ξανασκεφτείς την απόφασή σου και να μην εγκαταλείψεις το σχολείο. την επιστολή γράφουμε πάνω δεξιά τον τόπο και την ημερομηνία ενώ κάτω αριστερά την προσφώνηση, δηλαδή :
Λαμία, 14 Ιανουαρίου 2013
Αγαπημένε μου φίλε / Δημήτρη,
Στο τέλος γράφουμε την αποφώνηση
: Με αγάπη, Μάνος
Έκθεση 2 η
ΘΕΜΑ: «Περιγράψτε πώς θέλετε να είναι το σχολείο στο μέλλον. Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιγραφή σας από το σχολικό χώρο (κτίριο, αίθουσες), το διδακτικό υλικό και να συνεχίσετε με τους εκπαιδευτικούς, τον τρόπο διδασκαλίας κτλ.»
Πρόλογος: Ονειρεύομαι ότι το σχολείο στο μέλλον δε θα έχει καμία σχέση με το σημερινό. Θα είναι σύγχρονο και λειτουργικό και θα έχει ως κέντρο του το μαθητή.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Σο κτίριο και οι αίθουσες Σο κτίριο θα είναι μεγάλο και σύγχρονο, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και θα βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Θα υπάρχουν 2 κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ καθώς και πισίνα. Οι μαθητές θα μετακινούνται με ανσασέρ και κυλιόμενες σκάλες. Εκτός από το κυλικείο θα λειτουργεί εστιατόριο, που θα παρέχει γεύματα στους μαθητές και στο οποίο θα μπορούν να κάθονται τις κρύες μέρες του χειμώνα Θα υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για τα πειράματα της Φυσικής και της Φημείας, αίθουσα μουσικής και καλλιτεχνικών. Για κάθε μάθημα θα υπάρχει ξεχωριστή αίθουσα. Σο σχολείο θα έχει μία μεγάλη βιβλιοθήκη που θα είναι εμπλουτισμένη με εγκυκλοπαίδειες και εξωσχολικά βιβλία, καθώς μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.
2η παράγραφος – Διδακτικό υλικό Σα βιβλία θα είναι σύγχρονα, κατανοητά και ευχάριστα. Θα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα των επιστημών και της τεχνολογίας, καθώς και στις ανάγκες των μαθητών. Ο μαθητής θα επιλέγει τα βιβλία που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει και να διδαχθεί. Σο μάθημα θα γίνεται κατεξοχήν με τη χρήση tablet, υπολογιστών και διαδραστικών πινάκων. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι μαθητές θα χρησιμοποιούν διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές και θα δημιουργούν δικά τους προγράμματα. Θα επικοινωνούν με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
3η παράγραφος – Ο εκπαιδευτικός και ο τρόπος διδασκαλίας Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή και το κέντρο διδασκαλίας θα είναι ο μαθητής και τα ενδιαφέροντά του. Ο μαθητής θα επιλέγει τα μαθήματα με τα οποία θέλει ν’ ασχοληθεί και τον καθηγητή που επιθυμεί να έχει. Σο μάθημα δε θα γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, αλλά θα έχει τη μορφή συζήτησης. Οι μαθητές θα συμμετέχουν ενεργά. Θα σκέφτονται, θα ψάχνουν και θα συγκεντρώνουν υλικό ενώ ο καθηγητής θα τους καθοδηγεί και θα τους ενθαρρύνει. Σο μάθημα θα παρουσιάζεται από ομάδες μαθητών και δε θα υπάρχουν ασκήσεις για το σπίτι, καθώς όλα θα γίνονται μέσα στην τάξη. Θα υπάρχει η δυνατότητα κάποια μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Σέλος, οι εκπαιδευτικές εκδρομές θα είναι περισσότερες ενώ συχνά θα προβάλλονται ταινίες και θα γίνεται συζήτηση για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους εφήβους.
Επίλογος: Αυτό είναι το σχολείο του μέλλοντος – δημιουργικό, ανοιχτό στην κοινωνία και διαδραστικό! Ελπίζω να γίνει σύντομα πραγματικότητα. Σο μέλλον είναι κοντινό, αλλά και μακρινό. Επομένως, το σχολείο σας μπορεί να γίνει ακόμα πιο διαστημικό στην περιγραφή του!
Έκθεση 3η
ΘΕΜΑ: «Για τη μαθητική εφημερίδα που θα εκδώσετε στην επόμενη Διαθεματική εργασία σας ζητούν να γράψετε ένα σύντομο άρθρο (2-3 παραγράφων) στο οποίο θα παρουσιάζετε τα προβλήματα του σχολείου σας και στη συνέχεια τις προτάσεις σας για τη βελτίωσή του στο άμεσο μέλλον»
Πρόλογος: Σο σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι μας, αφού περνάμε αρκετές ώρες σ’αυτό. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, που δυσχεραίνουν τη σχολική μας ζωή. Γι’ αυτό είναι καιρός να παρέμβουμε και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Σα προβλήματα του σχολείου Σο σχολικό κτίριο είναι παλιό και θέλει συντήρηση και βάψιμο. Πολλοί χώροι του σχολείου είναι βρώμικοι - από τις αίθουσες και τις τουαλέτες μέχρι την αυλή - πράγμα που εκτός από αντιαισθητικό είναι και επικίνδυνο για την υγεία μας. Οι αίθουσες δεν επαρκούν, τα θρανία είναι γραμμένα και φθαρμένα και οι καρέκλες σπασμένες. Κρυώνουμε, καθώς τις περισσότερες μέρες δεν έχουμε θέρμανση. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Σα εργαστήρια δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα ενώ οι υπολογιστές είναι λίγοι και δεν επαρκούν για όλους τους μαθητές. Ο χώρος για το κλειστό γυμναστήριο είναι πολύ μικρός και δεν υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων.
2η παράγραφος – Προτάσεις για βελτίωση Σο κτίριο πρέπει να βαφεί και να καθαριστεί. Συγχρόνως, όλοι θα πρέπει να φροντίσουμε να το διατηρούμε καθαρό και να ρίχνουμε τα σκουπίδια στους κάδους. Εφόσον οι αίθουσες δεν επαρκούν και τα τμήματα είναι πολυμελή, θα πρέπει να είμαστε ήσυχοι και προσεκτικοί, ώστε να διευκολύνουμε τους καθηγητές στη διεξαγωγή του μαθήματος. Όσον αφορά το κλειστό γυμναστήριο και την αίθουσα εκδηλώσεων, μπορούμε να ζητήσουμε από το διευθυντή του σχολείου ν’ αξιοποιήσει το χώρο του υπογείου και να τον διαμορφώσει κατάλληλα. Μπορούμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση, με σκοπό να συγκεντρώσουμε χρήματα, τα οποία θα διαθέσουμε για τον εξοπλισμό του σχολείου μας και την προμήθεια πετρελαίου.
Επίλογος: Με καλή διάθεση, υπομονή και πάντα σε συνεργασία με το σύλλογο των εκπαιδευτικών και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων θα μπορέσουμε να παρέμβουμε δημιουργικά και να μετατρέψουμε τη διαμονή μας στο σχολείο σε μια ευχάριστη εμπειρία! Σο άρθρο έχει πάντα τίτλο σχετικό με το θέμα. Επειδή απευθυνόμαστε στους συμμαθητές μας, χρησιμοποιούμε το α' πληθυντικό πρόσωπο και το ύφος μας είναι οικείο.
5 η ενότητα
Η 5η ενότητα είναι εισαγωγή στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Εδώ θα αποκαλύψουμε τι ονειρευόμαστε να γίνουμε, όταν μεγαλώσουμε. Εκτός από αυτό, θα μιλήσουμε για τη σημασία της εργασίας και τις συνέπειες της ανεργίας, καθώς και για το θλιβερό φαινόμενο της παιδικής εργασίας.
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Γράψτε ένα μικρό κείμενο – απάντηση σε έρευνα επαγγελματικού προσανατολισμού που γίνεται στο σχολείο σας, για το επάγγελμα που αυτή τη στιγμή σας ενδιαφέρει. το κείμενο να απαντήσετε και στις εξής ερωτήσεις. α. Σο επιλέξατε με κριτήριο το κύρος του, τα οικονομικές προοπτικές ή την κλίση σας ; β. Επηρεαστήκατε από τους γονείς σας, το κοινωνικό περιβάλλον ή το σχολείο; γ. Είναι επάγγελμα που έχει σχέση με το φύλο σας ;»
Πρόλογος: Με ποιο επάγγελμα θα ήθελα ν'ασχοληθώ, όταν μεγαλώσω;
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Λόγοι Είναι ένα επάγγελμα που έχει προοπτικές; Θα βρω εύκολα δουλειά στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα; Μπορώ να δουλέψω στο εξωτερικό; Ο μισθός είναι ικανοποιητικός; Θα βγάζω πολλά χρήματα; Απαιτεί σπουδές σε κάποια σχολή (ΙΕΚ, ΣΕΙ, ΑΕΙ) ; Φρειάζονται ιδιαίτερα σωματικά προσόντα (στρατιωτικές σχολές, γυμναστική ακαδημία); Μου προσφέρει κύρος και κοινωνική καταξίωση; Έχει σχέση με το φύλο μου; 2η παράγραφος – Λόγοι (συνέχεια) Γιατί μου αρέσει αυτό το επάγγελμα; ι μου προσφέρει (ηρεμία, έντονα συναισθήματα, προσφορά στο συνάνθρωπο); Ασχολούμαι στον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι αντίστοιχο; Επηρεάστηκα από τους γονείς μου; Ασχολείται κάποιος με αυτό; υμφωνούν με την απόφασή μου; Επηρεάστηκα από τον κοινωνικό περίγυρο ή το σχολείο (φιλόλογος πρότυπο, ξάδερφος μηχανικός); Τπήρξε κάποιο καθοριστικό περιστατικό, που επηρέασε την απόφασή μου (επιθυμία να γίνω κτηνίατρος ύστερα από τη σωτηρία ενός ζώου);
Επίλογος: Προσπάθεια να πραγματοποιήσω τ' όνειρό μου!
Έκθεση 2 η
ΘΕΜΑ: «Η σημασία της εργασίας και οι συνέπειες της ανεργίας».
Πρόλογος: Η εργασία είναι πηγή χαράς και δημιουργίας για τον άνθρωπο. Φάρη σ’αυτή προοόδευσε και δημιούργησε πολιτισμό. Ωστόσο, στις μέρες μας τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται με καταστροφικές συνέπειες για όλους.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Η σημασία της εργασίας Σο άτομο καλύπτει τις βασικές του ανάγκες (στέγη, τροφή, ενδυμασία, υγεία) με την εξασφάλιση χρημάτων. Έτσι, νιώθει ασφάλεια. Απολαμβάνει ποιότητα ζωής, καθώς έχει πρόσβαση σε καλύτερη εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ μπορεί να πραγματοποιεί ταξίδια και να ψυχαγωγείται. Μέσα από την εργασία συναναστρέφεται με κόσμο, με αποτέλεσμα να μαθαίνει να συνεργάζεται και να κοινωνικοποιείται. Η εργασία καλλιεργεί το πνεύμα του ανθρώπου, οξύνει την κριτική του ικανότητα και αναπτύσσει τη φαντασία του. Σο άτομο γίνεται υπεύθυνο και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Η εργασία προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας, καθώς ο άνθρωπος νιώθει ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος, αφού η ζωή του έχει αποκτήσει κάποιο νόημα. Σο κράτος προοδεύει, εφόσον αναπτύσσεται η οικονομία και ο πολιτισμός. 2η παράγραφος – Οι συνέπειες της ανεργίας Σο άτομο έρχεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Βιώνει αρνητικά συναισθήματα (οργή, άγχος, απαισιοδοξία), καθώς δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Συχνά οδηγείται στο περιθώριο της κοινωνίας και ωθείται σε παραβατικές συμπεριφορές π.χ. κλοπές. Ο άνθρωπος δεν καλλιεργεί το πνεύμα του και δεν έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την εκπαίδευση ή τις σπουδές του. Έτσι, είναι καταδικασμένος στην αμάθεια ή την ημιμάθεια. Απουσιάζει η ανάπτυξη και το κράτος καταρρέει. Πολλά άτομα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν προς αναζήτηση καλύτερης δουλειάς και ζωής.
Επίλογος: Η εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Σο κράτος, αλλά και οι ιδιώτες, οφείλουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας, για να εξαλειφθεί ο εφιάλτης της ανεργίας.
Έκθεση 3η
ΘΕΜΑ: « Σα ποσοστά παιδικής εργασίας, αντί να μειώνονται, αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Ποια είναι τα αίτια και ποιες οι συνέπειες της;»
Πρόλογος: Καθημερινά συναντάμε ή ακούμε ιστορίες για παιδιά, που αντί να απολαμβάνουν τη ξεγνοιασιά και να πηγαίνουν στο σχολείο, εργάζονται. Δυστυχώς το φαινόμενο της παιδικής εργασίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Σα αίτια Η φτώχεια και η εξαθλίωση αναγκάζουν πολλά παιδιά να εργαστούν από πολύ μικρή ηλικία συχνά ύστερα από παρότρυνση των γονιών τους. Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που εργάζονται δεν έχουν γονείς, προέρχονται από προβληματικές οικογένειες ή είναι θύματα πολέμου και κρίσεων. Σο κράτος αδιαφορεί και δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, για να τα προστατέψει. Οι ισχυρές χώρες εθελοτυφλούν έχοντας ως απώτερο στόχο να τα χρησιμοποιήσουν ως φτηνό εργατικό δυναμικό και να πλουτίζουν οι πολυεθνικές τους.
2η παράγραφος – Οι συνέπειες Σα παιδιά έχουν ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών, που έχουν βιώσει. Συχνά οδηγούνται σε παραβατικές και ανήθικες πράξεις, για να επιβιώσουν. Πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης των επιτηδείων. Είναι καταδικασμένα στην αμάθεια ή 6 η ενότητα
Η 6η ενότητα αφορά τα παρεξηγημένα ΜΜΕ. Θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους εσείς οι έφηβοι δε διαβάζετε εφημερίδες και θα διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στο ομιχλώδες τηλεοπτικό τοπίο. Τέλος, θα μάθουμε πώς να γράφουμε επιστολή.
Έκθεση 1η
ΘΕΜΑ: «Σο χαμηλότερο ποσοστό αναγνωστών συναντούμε στις ηλικίες 13 έως 17 ετών. Τποθέστε ότι σας ζητούν με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία σας να γράψετε ένα σύντομο άρθρο για τη σχολική εφημερίδα (2-3 παράγραφων) στο οποίο θα δικαιολογήσετε το γεγονός ότι οι νέοι αυτής της
Πρόλογος: Διαπίστωση ότι οι νέοι δε διαβάζουν εφημερίδες παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλές και ποικίλης ύλης.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Κυριαρχία της τηλεόρασης, του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών Σα παραπάνω συνδυάζουν εικόνα με ήχο και γοητεύουν τα παιδιά. Είναι πανεύκολα στο χειρισμό και δεν απαιτούν χρόνο, ιδιαίτερη προσπάθεια και σκέψη. Σους προσφέρουν άπειρες δυνατότητες (ενημέρωση, ταινίες, μουσική, επικοινωνία). Συνδυάζουν τη γνώση με την ψυχαγωγία. Σα παιδιά αποστρέφονται οτιδήποτε έχει σχέση με το διάβασμα. τον ελεύθερό τους χρόνο, όταν δεν ασχολούνται με τα παραπάνω, προτιμούν να βγαίνουν έξω με τους φίλους τους ή να αθλούνται.
2η παράγραφος – Μη εξοικείωση των νέων με την ανάγνωση εφημερίδων ε πολλά σπίτια δεν μπαίνει ούτε μία φορά την εβδομάδα εφημερίδα. Οι γονείς προτιμούν να κάθονται με τα παιδιά τους και να βλέπουν τηλεόραση. Σο σχολείο δεν τα ενθαρρύνει να εκδώσουν σχολική εφημερίδα ή να ανατρέξουν σε άρθρα εφημερίδων. Οι εφημερίδες απευθύνονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ελάχιστα άρθρα είναι γραμμένα και αφορούν τους νέους. Η ανάγνωση εφημερίδων απαιτεί χρόνο, σκέψη και κριτική ικανότητα.
Επίλογος:
Προσπάθεια για ένταξη της εφημερίδας στην καθημερινότητά των εφήβων, καθώς τα οφέλη της είναι πολλαπλά.
Έκθεση 2 η
ΘΕΜΑ: «Συμμετέχετε σε μια συζήτηση στην οποία εσείς και οι συμμαθητές σας κατηγορείται συνεχώς την ελληνική τηλεόραση για τα προγράμματά της. Αποφασίζετε να γράψετε ως συμβούλιο της τάξης μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τους διευθυντές των σημαντικότερων τηλεοπτικών σταθμών».
Πρόλογος:
Αποφασίσαμε ως συμβούλιο της τάξης μας να σας στείλουμε αυτή την επιστολή, για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ποιότητα των ειδήσεων και των εκπομπών του τηλεοπτικού σας σταθμού.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Περιγραφή της κατάστασης στα δελτία ειδήσεων Η ενημέρωση είναι μονομερής. Σις περισσότερες φορές προβάλλεται ένα μόνο θέμα και ακολουθεί εκτενής σχολιασμός του. Έτσι, παραλείπονται άλλες σημαντικές ειδήσεις ή δεν αφιερώνεται πολύς χρόνος σ’ αυτές. Η πληροφόρηση δεν είναι αντικειμενική, καθώς είστε δέσμιοι οικονομικών και πολιτικών συμφέροντων. Οι σχολιαστές στο πάνελ με παρότρυνση του παρουσιαστή ειδήσεων φωνάζουν και τσακώνονται, με αποτέλεσμα να μη μπορεί κανείς να τους παρακολουθήσει ούτε να καταλάβει τι λένε. Τα δελτία ειδήσεων διαρκούν πολύ και γι’ αυτό είναι κουραστικά. Μισή ώρα είναι αρκετή για την ενημέρωση του τηλεθεατή. Συχνά προβάλλονται ανούσιες ειδήσεις κουτσομπολίστικου περιεχομένου επισκιάζοντας σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο.
2η παράγραφος – Περιγραφή της κατάστασης σε άλλα είδη εκπομπών Κυριαρχούν οι κουτσομπολίστικες εκπομπές και οι τύπου ριάλιτι. Αυτές είναι χαμηλού επιπέδου, υποτιμούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Προβάλλουν λανθασμένα πρότυπα και δε μας προσφέρουν τίποτε άλλο παρά μόνο φτηνή ψυχαγωγία. Εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και υπερπροβάλλουν τη βία προς χάρην της τηλεθέασης. Απουσιάζουν οι καλές και προσεγμένες σειρές. Αντιθέτως, παίζονται συνεχώς επαναλήψεις παλιότερων επιτυχημένων σειρών. Λείπουν τα ντοκιμαντέρ, οι εκπομπές που προβάλλουν τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και οι καλές ξένες σειρές και ταινίες. Με άλλα λόγια, προγράμματα που διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες και μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι. Δεν υπάρχουν εκπομπές για εφήβους ενώ τα παιδικά προγράμματα είναι περιορισμένα.
Επίλογος:
Η τηλεόραση είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι υποχρέωσή σας να διορθώσετε τα κακώς κείμενα. Αυτό θα γίνει, αν έχετε στόχο όχι την τηλεθέαση και τα χρήματα, αλλά τον ίδιο τον τηλεθεατή.
Η εκφώνηση ζητά να γράψουμε επιστολή.
Πάνω δεξιά γράφουμε τον τόπο και την ημερομηνία: Αθήνα, 17 Μαρτίου 2014
Από κάτω την προσφώνηση : Αξιότιμε κύριε διευθυντά / Κύριοι,
Στο τέλος την επιφώνηση :
Με εκτίμηση, το μαθητικό συμβούλιο του τμήματος Β1 του 2ου Γυμνασίου Λαμία