(Τρωϊκός πόλεμος, Τα βασίλεια των Αχαιών
ΠΗΓΗ
Ιστορία α' γυμνασίου: Οι Μυκήνες σε τρισδιάστατη αναπαράσταση
ΠΗΓΗ https://www.youtube.com/watch?v=M2xzLgOSqKc
Ακρόπολη Μυκηνών (3D Animation-Ντοκιμαντέρ)
Πελλάνα - το ανάκτορο σε 3Δ αναπαράσταση
https://www.youtube.com/watch?v=vO4LrqfW20U
ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ
Μυκηναϊκή Ακρόπολις. Παλάτι. Mycenae Palace.
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΜΥΚΗΝΑΙ MYCENAE ΜΥΚΗΝΕΣ
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πύλη των λεόντων
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
- Πότε, που διαμορφώθηκε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός και γιατί ονομάστηκε έτσι;
- Ποιοι δημιούργησαν αυτόν τον πολιτισμό και τι επιδράσεις δέχτηκαν;
- Που εγκαταστάθηκαν τα Ελληνικά φύλλα και ποια είναι τα σπουδαιότερα κέντρα του μυκηναϊκού κόσμου;
- Ποιος μας δίνει τις πρώτες πληροφορίες για τον μυκηναϊκό κόσμο και ποιος έκανε τις πρώτες ανασκαφές στις Μυκήνες;
- Τι γνωρίζετε για τη Γραμμική Β;
- Τι γνωρίζετε για τις οικονομικές δραστηριότητες των Μυκηναϊκών κέντρων;
- Πως ήταν οργανωμένες οι Μυκηναϊκές κοινωνίες;
- Ο μυκηναϊκός κόσμος ήταν οργανωμένος σε ένα ενιαίο κράτος;
- Σε ποιες περιοχές επεκτάθηκαν οι Μυκηναΐοι και τι γνωρίζετε για την τρωική εκστρατεία;
- Ποια εποχή αρχίζει το Μυκηναϊκό κράτος να παρακμάζει και για ποιο λόγο;
- Ποια είναι τα ενοποιητικά χαρακτηριστικά που δείχνουν την πολιτιστική συνοχή του Μυκηναϊκού κόσμου;
- Τι γνωρίζετε για τα Μυκηναϊκά ανάκτορα;
- Τι γνωρίζετε για τους θολωτούς τάφους και τις τοιχογραφίες που διακοσμούσαν τα ανάκτορα;
Αναπαράσταση του μεγάρου στο ανάκτορο της Πύλου
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
- Μυκηναϊκός πολιτισμός: 1600-1100 π.Χ, Μυκήνες
- Τον πολιτισμό αυτό δημιούργησαν Ελληνικά φύλλα που δέχτηκαν την επίδραση άλλων αιγαιακών πολιτισμών και εγκαταστάθηκαν εκτός από την Ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά, στην Κρήτη, και στις ακτές της Μικράς Ασίας.
- Σημαντικότερα Μυκηναϊκά κέντρα: Μυκήνες, Άργος, Τίρυνθα, Πύλος, Ορχομενός, Θήβα, Αθήνα, Ιωλκός …..
- Πρώτες πληροφορίες για τον Μυκηναϊκό κόσμο: ομηρικά έπη, ο Σλήμαν τις πρώτες ανασκαφές.
- Γραμμική Β: συλλαβική γραφή, τα σύμβολα της αποδίδουν λέξεις της Ελληνικής γλώσσας, οι πινακίδες που είναι γραμμένες σε αυτή τη γλώσσα έχουν πληροφορίες με λογιστικό περιεχόμενο.
- Οικονομικές δραστηριότητες: επίκεντρο της οικονομική δραστηριότητας ήταν το μέγαρο. Η πλειοψηφία ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, υπήρχαν ειδικευμένοι τεχνίτες, έμποροι και ναυτικοί.
- Κοινωνική οργάνωση: Ανώτατος άρχοντας ήταν ο άνακτας, ο κύριος του ανακτόρου. Υποτελείς σε αυτόν ήταν οι τοπικοί άρχοντες(λααγέτας), στην τάξη των ευγενών αναφέρονται οι επέτες, ενώ σημαντικά πρόσωπα στην περιφέρεια ήταν οι τελεστές. Λιγότερο τιμητικός τίτλος ήταν ο βασιλεύς(επικεφαλής οποιασδήποτε ομάδας). Στην κοινωνική ιεραρχία ιδιαίτερη θέση: ιερείς και στρατός. Στη βάση της κοινωνικής ιεραρχίας βρίσκονταν οι δούλοι.
- Ο Μυκηναϊκός κόσμος δεν αποτέλεσε ενιαίο κράτος.
Αναπαράσταση της Ακρόπολης των Μυκηνών
- Εξάπλωση των Μυκηναΐων: κύρια πηγή πλούτου το εμπόριο. Οι Μυκηναΐοι κυριαρχούν στο χώρο του Αιγαίου και επεκτείνονται σε : Κύπρο, Φοινίκη, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Δυτική Μεσόγειο, Εύξεινος Πόντος. Η Τρωική εκστρατεία ίσως συνδέεται με την προσπάθεια των Αχαιών να ελέγξουν τα στενά του Ελλήσποντου.
Η προσωπίδα του Αγαμέμνονα
- Από τις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ. αρχίζει η παρακμή του Μυκηναϊκού κράτους. Οι πολεμικές επιδρομές στις χώρες της Ανατολής προκάλεσαν αναστάτωση στις εμπορικές επαφές του Μυκηναϊκού κόσμου με τις χώρες της Ανατολής έτσι κλονίστηκε η οικονομία των ανακτόρων.
Η Μυκηναία
Κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά Μυκηναϊκού κόσμου:
Κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά Μυκηναϊκού κόσμου:
- Κοινή γλώσσα(Γραμμική Β)
- Κοινές θρησκευτικές δοξασίες
- Ομοιομορφία σε όλες τις πτυχές του υλικού βίου.
- Τέχνη
Ανάκτορα: περιβάλλονταν από ισχυρά τείχη Πυρήνας ήταν το μέγαρο. Αποτελούντων από τρία μέρη:
- Ένα μεγάλο χώρο που επικοινωνούσε με μια μεγάλη αυλή
- Τον πρόδρομο-προθάλαμο
- Το κυρίως μέγαρο. Σε αυτό υπήρχε μεγάλη εστία και γύρω από αυτήν τέσσερις κίονες που στήριζαν την οροφή. Αριστερά και δεξιά από την αυλή και το μέγαρο υπήρχαν πολλά διαμερίσματα.
Ο θολωτός τάφος του Μινύου
- Θολωτοί τάφοι: διαμορφώνονταν από ένα θάλαμο εξολοκλήρου χτιστό σε σχήμα κυψέλης. Ένας μακρύς διάδρομος οδηγούσε στην είσοδο. Τόσο ο τάφος όσο και ο διάδρομος καλύπτονταν με χώμα.
- Τοιχογραφίες: απεικόνιση κυρίως πολεμικών σκηνών ή σκηνών κυνηγιού.
Μαχαίρι με σκηνή κυνηγιού
Αγγείο από κρύσταλλο που έχει τη μορφή πάπιας
5. Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
6. ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ
Πότε ; : Στο τέλος της εποχής του Χαλκού και συγκεκριμένα από το 1.600 π.Χ. ως το 1.100 π.Χ.
Γιατί Μυκηναϊκός ; : Ονομάστηκε έτσι από το σημαντικότερο κέντρο της εποχής, τις Μυκήνες.
Ποίος ανέσκαψε τις Μυκήνες ; : Ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν.
Περίοδοι Μυκηναϊκού Πολιτισμού :
α) Περίοδος των βασιλικών τάφων : 1.600 –1.450 π.Χ.
β) Ανακτορική Περίοδος : 1.400 – 1.200 π.Χ. Τότε έχουμε ανάκτορα στις Μυκήνες, την Τίρυνθα, την Πύλο και τη Θήβα. Στα 1.200 π.Χ. καταστρέφονται τα ανάκτορα λόγω της Καθόδου των Δωριέων (νέα ελληνικά φύλλα που ήρθαν από το βορρά), των εσωτερικών αναταραχών και της αναστάτωσης στην περιοχή της Μεσογείου εξ’αιτίας των «λαών της θάλασσας»
Χαρακτηριστικά του Μυκηναϊκού Πολιτισμού :Επηρεάστηκε σε πολλά σημεία (τέχνη, γραφή κτλ) από το Μινωικό Πολιτισμό μιας και οι Μυκηναίοι είχαν στενές εμπορικές σχέσεις με την Κρήτη ήδη από τον 17ο αιώνα. Οι Μυκηναίοι πρωτοτύπησαν όμως στη μνημειακή αρχιτεκτονική :α) με τις κυκλώπειες οχυρώσεις και β) με τους θολωτούς τάφους
Ασχολίες Μυκηναίων : Ασχολήθηκαν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιοτεχνία, τη μεταλλουργία και κυρίως με τη ναυτιλία και το εμπόριο (ιδιαίτερα από τα μισά του 15ου αιώνα π.Χ., οπότε και κυριαρχούν στη Μεσόγειο, καταλαμβάνοντας την Κρήτη).
Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των ελληνικών φύλων στη Μυκηναϊκή εποχή ; :
α) Η κοινή γλώσσα :Πρόκειται για τη Γραμμική Β. Οι επιγραφές με τη Γραμμική Β βρέθηκαν στις Μυκήνες και στην Πύλο και χρονολογούνται στο 1.400 π.Χ. Οι Βρετανοί Μάικλ Βέντρις και Τζον Τσάντγουικ αποκρυπτογράφησαν τις επιγραφές, διαπιστώνοντας ότι η Γραμμική Β’είναι ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για συλλαβική γραφή, όπως είναι και η Γραμμική Α’ της Κρήτης. Όσον αφορά την προέλευσή της, υπάρχουν δύο απόψεις :Είτε γεννήθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε προήλθε από την Κρήτη. Στα μυκηναϊκά χρόνια γραφή ήξεραν ελάχιστοι, οι οποίοι εργάζονταν ως γραφείς. Γι’αυτό το λόγο με την καταστροφή των ανακτόρων (το 1.200 π.Χ) η γραφή εξαφανίστηκε.
β) Η κοινή θρησκεία :Υπήρχε παλαιότερα η αντίληψη ότι η θρησκεία των Μυκηναίων ήταν ίδια με αυτή των Μινωιτών. Όταν αποκρυπτογραφήθηκε η Γραμμική Β’, διαπιστώθηκε ότι οι Μυκηναίοι πίστευαν στους μεγάλους Έλληνες θεούς (εκτός του Απόλλωνα, του οποίου το όνομα απουσιάζει από τις πινακίδες). Η πιο σημαντική όμως θεά ονομάζεται «Πότνια» (σε αυτή πρόσφεραν συχνά πρόβατα, αρρωματικά έλαια, μαλλί και μέλι). Δεν είχαν κι αυτοί (όπως και οι Μινωίτες) μεγάλους ναούς, αλλά μικρά ιερά. Το ιερατείο τους το αποτελούσαν άντρες και γυναίκες και είχε υψηλή θέση στην διοικητική πυραμίδα.
γ) Η ίδια διοκητική οργάνωση : Θυμίζει έντονα πυραμίδα :ανώτατος άρχοντας ήταν ο άναξ που μαζί με την οικογένειά του κατοικούσε στο ανάκτορο. Πιο κάτω στην ιεραρχία ήταν οι αυλικοί και το ιερατείο. Ακολουθούσαν οι δήμοι (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, τεχνίτες κτλ που κατοικούσαν σε χωριά). Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονταν οι δούλοι.
Οι εμπορικές σχέσεις των Μυκηναίων : Μετά το 1.450 π.Χ., οπότε κυριαρχούν στην Κρήτη, ιδρύουν διάφορες αποικίες και ταξιδεύουν για την αναζήτηση πρώτων υλών και αγορών ως τη Μικρά Ασία, τη νότια Ιταλία, τη Σικελία, την Ισπανία, την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, την Κύπρο και την χώρα των Χετταίων. Η εξάπλωση των Μυκηναίων δεν έγινε μόνο ειρηνικά. Ο Τρωικός Πόλεμος ήταν η μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση της εποχής.
Τα ανάκτορα : Ήταν χτισμένα στις κορυφές ακροπόλεων.Τις ακροπόλεις τις οχύρωναν με τεράστια τείχη (τα «κυκλώπεια» τείχη).Ήταν πολύ πιο απλά στο σχέδιο από τα μινωικά. Αποτελούνταν από έναν προθάλαμο που έβλεπε στην αυλή και από ένα κύριο δωμάτιο που είχε στη μέση κυκλική εστία. Ο τύπος αυτός του ανακτόρου λέγεται «μέγαρο». Γύρω από το μέγαρο υπήρχαν και άλλοι δευτερεύοντες χώροι κατοικίας των ηγεμόνων. Ήταν διοικητικά κέντρα των διαφόρων επικρατειών της Μυκηναϊκής Ελλάδας.
Οι θολωτοί τάφοι : Οι πιο σημαντικοί είναι ο «θησαυρός του Ατρέα», που θεωρήθηκε ως τάφος του Αγαμέμνονα και ο «τάφος της Κλυταιμνήστρας». Ένας μακρύς διάδρομος που αριστερά και δεξιά του είχε πέτρινους τοίχους οδηγούσε σε έναν κυκλικό θάλαμο που είχε θολωτή οροφή. Μετά την ταφή σκεπάζαν το διάδρομο και τον θάλαμο με χώμα κι έτσι εξωτερικά έμοιαζε με χαμηλό λόφο. Παρόμοιοι τάφοι έχουν βρεθεί σε πολλά Μυκναϊκά κέντρα
Επιτύμβιες στήλες : Είναι πέτρινες πλάκες που στήνονταν από τους Μυκηναίους πάνω στους λακκοειδείς τάφους (πιο απλοί τάφοι από τους θολωτούς) για να τιμήσουν το νεκρό. Ήταν διακοσμημένες με σκηνές πολεμικές ή κυνηγετικές.
Η Τέχνη : Σημαντικές τοιχογραφίες βρέθηκαν και στα Μυκηναϊκά ανάκτορα। Επίσης έχουν βρεθεί αγγεία με παραστάσεις ανθρώπων, ζώων κλπ, χρυσά κύπελλα, ξίφη, χρυσές προσωπίδες (μάσκες) κ.α.
Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης
Μυκηναϊκός Πολιτισμός
Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1700-1001 Π.Κ.Χ., κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα.
Το επίθετο «μυκηναϊκός» προέρχεται από την πρώτη αρχαιολογική θέση στην οποία εντοπίστηκε, τις Μυκήνες, που αποτελούν και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του. Κατά την περίοδο ακμής του εξαπλώθηκε και στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός ταυτίζεται με την τελευταία περίοδο του Ελλαδικού Πολιτισμού, τον Υστεροελλαδικό Πολιτισμό।
Ταξινομείται κλασικά ως προϊστορικός, καθώς οι γνώσεις μας για αυτόν βασίζονται μέχρι σήμερα κυρίως σε αρχαιολογικά ευρήματα
Χρονολόγηση
Οι περίοδοι εξέλιξης του Μυκηναϊκού Πολιτισμού
Οι περίοδοι εξέλιξης του Μυκηναϊκού Πολιτισμού ορίζονται με διάφορα κριτήρια.
Από χρονολογική άποψη σημαντική είναι η κεραμική, η οποία, καθώς εξελίσσεται με σχετικά γοργούς ρυθμούς, επιτρέπει την οριοθέτηση σύντομων φάσεων και την κατάρτιση ενός ευέλικτου χρονολογικού συστήματος
. Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός καλύπτει χρονολογικά τις κεραμικές φάσεις
Υστεροελλαδική (συντ. ΥΕ) Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, με μικρότερες υποδιαιρέσεις.
Φαινόμενα που προοιωνίζονται την εμφάνισή του παρατηρούνται ήδη κατά τη Μεσοελλαδική (ΜΕ) ΙΙΙ και παλιότερα.
Η απόλυτη χρονολόγηση αυτών των φάσεων σε ημερολογιακά έτη π.Χ. παρουσιάζει διακυμάνσεις και οι αριθμοί που δίνονται στο διπλανό χρονολογικό πίνακα είναι ενδεικτικοί. Ακολουθούν σε γενικές γραμμές την άποψη της «υψηλής χρονολόγησης», που είναι σήμερα η περισσότερο αποδεκτή, και τοποθετεί τις εξελίξεις μέχρι και 100 χρόνια παλιότερα απ' ό,τι η «χαμηλή χρονολόγηση».
Σημαντικότερες για την παρακολούθηση ιστορικών φαινομένων είναι οι περίοδοι που ορίζονται με βάση πολιτισμικά χαρακτηριστικά, όπως η ταφή σε λακκοειδείς τάφους από τη ΜΕ ΙΙΙ ως την πρώιμη ΥΕ ΙΙΑ (Περίοδος των Λακκοειδών Τάφων) και η ύπαρξη ανακτόρων κυρίως κατά τις φάσεις ΥΕ ΙΙΙΑ1-ΥΕ ΙΙΙΒ2 (Ανακτορική Περίοδος). Σε χρήση είναι επίσης οι όροι «Πρώιμη Μυκηναϊκή Περίοδος» (ΜΕ ΙΙΙ-ΥΕ ΙΙΒ) και «Ύστερη Μυκηναϊκή Περίοδος» (ΥΕ ΙΙΙΑ1-ΥΕ ΙΙΙΓ).
Την παρακμή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού στο τέλος της ΥΕ ΙΙΙΓ φάσης ακολουθεί η περίοδος που, λόγω των πρώιμων γεωμετρικών μοτίβων της κεραμικής της, έχει ονομαστεί Πρωτογεωμετρική.
Γεωγραφία
Σημαντικότερη πηγή για την πολιτισμική γεωγραφία του μυκηναϊκού κόσμου παραμένουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, με δεύτερη σημαντικότερη τα κείμενα της Γραμμικής Β γραφής.
Η μελέτη της μυκηναϊκής γεωγραφίας με βάση την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, που κυριάρχησε στην έρευνα τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι εν πολλοίς παραπλανητική.
Τα ομηρικά έπη χρονολογούνται πέντε αιώνες αργότερα από το τέλος του Mυκηναϊκού Πολιτισμού και είναι έργα ποιητικά-μυθολογικά, όχι ιστορικά-γεωγραφικά.
Σήμερα πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζουν την εποχή που γράφτηκαν, καθώς και την αμέσως προηγούμενη περίοδο.
Η αντιπαραβολή των μυκηναϊκών αρχαιολογικών και των ομηρικών λογοτεχνικών δεδομένων είναι θεμιτή στο βαθμό που συνειδητοποιείται ότι από αυτή την αντιπαραβολή φωτίζονται περισσότερο τα ίδια τα ομηρικά έπη και ειδικότερα η ποιητική εκμετάλλευση του παρελθόντος από τον ποιητή τους, παρά ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός ως ιστορικό φαινόμενο.
Στο γεωγραφικό πυρήνα του μυκηναϊκού κόσμου ανήκει η νότια ηπειρωτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία).
Ιδιαίτερη συγκέντρωση αρχαιολογικών θέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και ανακτορικές ακροπόλεις, παρουσιάζουν η Αργολίδα και η Μεσσηνία, που μπορούν να θεωρηθούν τα δύο αρχαιότερα και σημαντικότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, αν και η εικόνα αυτή οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι αυτές οι περιοχές είναι και οι πιο εντατικά ερευνημένες.
Σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα έχουν έλθει στο φως τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, που επιτρέπουν να εντάξουμε και τη Θεσσαλία στις περιοχές εξάπλωσης του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, όπως και την Ήπειρο, αλλά και την Μακεδονία.
Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός εξαπλώθηκε σταδιακά προς νότια και ανατολικά μέσω των θαλάσσιων δρόμων, ώστε για την εποχή ακμής του, το 13ο αι. Π.Κ.Χ., να μπορεί να αναγνωριστεί μια ομοιογενής πολιτισμική σφαίρα επιρροής του Μυκηναϊκού Πολιτισμού τουλάχιστον στο χώρο του Αιγαίου, η λεγόμενη «Μυκηναϊκή Κοινή».
Τα άφθονα ευρήματα εισηγμένης μυκηναϊκής κεραμικής στα νησιά του Αιγαίου και σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ανάπτυξη επιτόπιων απομιμήσεων, δίνουν τα σημαντικότερα στοιχεία.
Ωστόσο από μόνη της η κεραμική δεν αποδεικνύει και την παρουσία Mυκηναίων εποίκων ούτε και διαφωτίζει τη σχέση πιθανών τέτοιων εποίκων με τους ιθαγενείς πληθυσμούς. Η παρουσία σε μια περιοχή ξένων ταφικών ή λατρευτικών εθίμων, που είναι στενά συνδεδεμένα με ένα λαό, και η γραφή, ως ενδεικτική της γλώσσας του, δίνουν πιο ισχυρές ενδείξεις.
Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παρουσία Μυκηναίων στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από την ΥΕ ΙΙΒ (περ. 1500 Π.Κ.Χ.), στις Κυκλάδες από την ΥΕ ΙΙΙΑ, τα Δωδεκάνησα και τα παράλια της Μ. Ασίας λίγο αργότερα, και στην Κύπρο από τα τέλη της ΥΕ ΙΙΙΓ (τέλη 12ου αι. Π.Κ.Χ.).
Η εξάπλωση των Μυκηναίων στα νησιά του Αιγαίου, όπου προηγουμένως κυριαρχούσαν οι Μινωίτες, σχετίζεται ασφαλώς με τη μυκηναϊκή κυριαρχία στην Κρήτη.
Γραπτές πηγές των Χετταίων μιλούν για τα βασίλεια Ahhiyawa και Millawanda, όμως τόσο η ετυμολογική σχέση αυτών των όρων με τις λέξεις «Αχαιός» και «Μίλητος», όσο και η γεωγραφική τοποθέτηση των βασιλείων που δηλώνουν είναι αντικείμενα έντονης διαφωνίας των ειδικών.
Πληθυσμιακές ομάδες μυκηναϊκής καταγωγής είναι πιθανόν να εγκαταστάθηκαν στην Κιλικία της Μ. Ασίας, στη νότια συροπαλαιστινιακή ακτή και στην Ιταλία κατά την ΥΕ ΙΙΙΓ (τέλη 12ου αι. Π.Κ.Χ.).
Το φαινόμενο συνδέεται ίσως με την αναστάτωση και την παρακμή που επικράτησε μετά την κατάρρευση των μυκηναϊκών βασιλείων στη μητροπολιτική Ελλάδα.
Μακρινούς απόηχους αυτών των μετακινήσεων μπορεί να διασώζουν και οι αναφορές της Παλαιάς Διαθήκης στους Φιλισταίους, αν προέρχονται πράγματι από το Αιγαίο.
Η «ξαφνική» ίδρυση νέων οικισμών (ή ο εξοπλισμός παλαιών) με οχυρωματικά τείχη μυκηναϊκού τύπου στις Κυκλάδες και στην Κύπρο είναι άλλη μια ένδειξη αναταραχών στη διάρκεια του 12ου αι. Π.Κ.Χ.
Πέρα από τις περιοχές με επαρκή στοιχεία για μόνιμη εγκατάσταση και κυριαρχία των Μυκηναίων, είναι γνωστές συστηματικές επαφές με σημαντικά ναυτικά και εμπορικά κέντρα της εποχής.
Σε αυτά συγκαταλέγονται η Τροία στη βορειοδυτική Μικρά Ασία, η Ουγκαρίτ στη Συρία, η Σαρδηνία και η Ιβηρική Χερσόνησος.
Τα μυκηναϊκά ευρήματα στην Αίγυπτο είναι σπάνια, υπάρχουν όμως αιγυπτιακές γραπτές πηγές και αιγυπτιακά ευρήματα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, που φανερώνουν επαφές με τη χώρα των φαραώ, και μάλιστα σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο
. Μυκηναϊκά ευρήματα και αντικείμενα με γραμμική Β εχουν όμως βρεθει και στη Γερμανία, Γεωργία, στην Ιρλανδία και στην Μεγάλη Βρεττανία
Αρχιτεκτονική
- Κυρίως άρθρο Μυκηναϊκή αρχιτεκτονική
Από τη μυκηναϊκή αρχιτεκτονική είναι γνωστές οχυρές ακροπόλεις, που περιλαμβάνουν ανάκτορα, και ταφικά μνημεία.
Τειχισμένες ακροπόλεις έχουν βρεθεί στην Τίρυνθα, τις Μυκήνες και τη Μιδέα της Αργολίδας, στη Λάρισα του Άργους, στον Γλα της Βοιωτίας, καθώς και στην Αθήνα, στη θέση της μεταγενέστερης Ακρόπολης.
Οι Έλληνες της πρώτης χιλιετίας αισθάνονταν δέος βλέποντας τα ερείπεια των μυκηναϊκών ακροπόλεων και απέδιδαν την κατασκευή τους στους Κύκλωπες. Από εκεί προήλθε ο χαρακτηρισμός των μυκηναϊκών τειχών ως «κυκλώπειων».
Στην ταφική αρχιτεκτονική κυριαρχούν τρεις τύποι τάφων: ο λακκοειδής, ο λαξευτός θαλαμοειδής ή θαλαμωτός και ο θολωτός.
Οι θολωτοί τάφοι συγκαταλέγονται χωρίς αμφιβολία στα πιο λαμπρά και εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.
Κοινωνικοπολιτική οργάνωση
Επαγγέλματα στα μυκηναϊκά κείμενα | |
---|---|
a-to-po-qo | αρτοποιός |
to-ko-so-wo-ko | κατασκευαστής τόξων |
to-ro-no-wo-ko | επιπλοποιός |
di-da-ka-ro | δάσκαλος |
de-ku-tu-wo-ko | κατασκευαστής διχτυών |
a-ra-ka-te-ja | υφάντρα |
du-ru-to-mo | ξυλοκόπος |
ri-na-ko-ro | συλλογέας λιναριού |
e-re-ta | κωπηλάτης |
ru-ra-ta | λυράρης |
i-ja-te | γιατρός |
ra-pte | ράφτης |
ra-pi-ti-ra2 | ράφτρα |
i-je-re-u | ιερέας |
i-je-re-ja | ιέρεια |
to-ko-do-mo | χτίστης |
ku-ru-so-wo-ko | χρυσοχόος |
ka-ke-u | χαλκιάς |
o-pi-su-ko | επόπτης των σύκων |
ka-ru-ke | κήρυκας |
ke-ra-me-u | αγγειοπλάστης |
ku-na-ke-ta | κυνηγός |
na-u-do-mo | ναυπηγός |
pu-ka-wo | θερμαστής |
Οι γνώσεις μας για την κοινωνική οργάνωση και το πολιτικό σύστημα των μυκηναϊκών βασιλείων στην εποχή της ακμής τους προέρχονται από τις πινακίδες Γραμμικής Β γραφής που βρέθηκαν κυρίως στην Πύλο, αλλά και στην Κνωσό.
Τα ευρήματα πινακίδων από άλλα ανάκτορα είναι λίγα, δεν φαίνεται όμως να υπήρχαν σημαντικές διαφορές από βασίλειο σε βασίλειο.
Ανώτατος άρχοντας ενός μυκηναϊκού βασιλείου είναι ο wa-na-ka (ἄναξ).
Η εξουσία του δεν στηρίζεται σε προσωποπαγές δίκαιο και δυναστικές γενεαλογίες, αλλά στην ικανότητά του να ρυθμίζει την αναδιανομή προϊόντων και υπηρεσιών στα όρια του βασιλείου του, να οργανώνει πλούσια συμπόσια με πάνδημη συμμετοχή και να εξασφαλίζει την εύνοια των θεών με την οργάνωση και διεξαγωγή της λατρείας.
Υπάρχουν μαρτυρίες ότι αναγνωριζόταν και στον ίδιο θεϊκή υπόσταση, και εδώ φαίνεται η επίδραση της μινωικής ιδεολογίας της εξουσίας στη μυκηναϊκή.
Ο wa-na-ka δεν φαίνεται να διεκδικούσε κύρος με την απόδοσή του στο πεδίο της μάχης, όπως οι ομηρικοί ή οι μακεδόνες βασιλείς αργότερα.
Η αρχηγία του στρατού ήταν ίσως υπόθεση ενός άλλου ανώτατου αξιωματούχου, του ra-wa-ke-ta(«αρχηγός του λαού», από το λαός + ἄγω), που εμφανίζεται δεύτερος στην ιεραρχία.
Έτσι εξηγείται μια σημαντική ιδιομορφία των μυκηναϊκών βασιλείων, η αδιαφορία των αρχείων και της τέχνης για τον άνακτα ως άτομο, για το όνομα, την ιστορία και τη γενεαλογία του.
Ένα σώμα ανώτατων πολεμιστών κοντά στον άνακτα αποτελούσαν οι e-qe-ta (ἐπέται, ακόλουθοι, σύντροφοι).
Ο τίτλος qa-si-re-u (βασιλεύς) υπάρχει στα μυκηναϊκά κράτη, η έννοιά του όμως είναι ασαφής και οπωσδήποτε δεν δηλώνει τον ανώτατο άρχοντα. qa-si-re-u είναι περισσότεροι από ένας στην Πύλο και ασχολούνται, σε μια περίπτωση, με την επιστασία χαλκουργών.
Έχουν ίσως και θρησκευτικά καθήκοντα, όπως ο ἄρχων βασιλεύς στην Κλασική Περίοδο, καθώς και καθήκοντα τοπικού άρχοντα.
Ο ko-re-te με βοηθό έναν po-ro-ko-re-te (περιέχει το πρόθεμα προ-) ηγείται ενός οικονομικού διαμερίσματος από τα 16 που είναι γνωστά στο βασίλειο της Πύλου σαν ένα είδος επάρχου (πρβλ. curator και procurator της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας).
Τα κείμενα της Γραμμικής Βαναφέρουν πλήθος άλλων αξιωματούχων, των οποίων οι τίτλοι όμως δεν έχουν ερμηνευθεί ακόμα ικανοποιητικά.
Ο da-mo (δῆμος) είναι το οργανωμένο σώμα του λαού, η κοινότητα, που έχει στην ιδιοκτησία της το μεγαλύτερο μέρος της γης και την παραχωρεί κατά τεμάχια στον wa-na-ka, τον ra-wa-ke-ta και σε άλλους αξιωματούχους για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Ο da-mo αποτελεί επίσης τη βάση για το σχηματισμό του πιθανόν στρατιωτικού σώματος που διοικεί ο ra-wa-ke-ta.
Στην Πύλο υπάρχει και μια μοναδική αναφορά σε ένα συμβούλιο γερόντων, την ke-ro-si-ja (γερουσία).
Η υπόλοιπη κοινωνική ιεραρχία βασίζεται, όπως και αργότερα στην αρχαία Ελλάδα, στην αυστηρή διάκριση μεταξύ e-re-u-te-ro (ἐλεύθερος) και do-e-ro (δοῦλος).
Οι τελευταίοι ήταν στην ιδιοκτησία ελεύθερων ιδιωτών ή θρησκευτικών ιδρυμάτων (te-o-jo do-e-ro θεοῦ δοῦλος), μπορούσαν να μεταπωληθούν, και αναφέρονται με το όνομα του κυρίου τους, όχι με το δικό τους.
Μπορούσαν όμως και οι ίδιοι να αναπτύξουν αυτόνομη οικονομική δραστηριότητα μισθώνοντας γη ή ασκώντας κάποια τέχνη, όπως η μεταλλουργία.
Για την εσωτερική ιεραρχία των ελευθέρων δεν διαθέτουμε πολλά στοιχεία.
Η διαστρωμάτωσή τους συνάγεται από διαφορές στην ποσότητα ή το είδος του οπλισμού και στην έκταση γης που τους παραχωρείται από τον da-mo.
Με το τελευταίο κριτήριο ξεχωρίζουν στην Πύλο λίγοι te-re-ta(τελεσταί) ως κάτοχοι μεγάλων εκτάσεων γης με έδρα το θρησκευτικό κέντρο pa-ki-ja-ne στην περιφέρεια του βασιλείου. Ως κάτοχοι γης αναφέρονται επίσης βοσκοί και μελισσουργοί (me-ri-te-u).
Οι ka-ma-e-u αντίθετα μισθώνουν γη της ιδιαίτερης κατηγορίας ka-ma και είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορές.
Η έκταση ενός τεμαχίου γης μετριέται με τους σπόρους που απαιτούνται για τη σπορά του και οι σπόροι μετριούνται με δοχεία. Μονάδα μέτρησης της γης είναι συνεπώς ο αριθμός δοχείων με σπόρους.
Θρησκεία
Θεότητες στα μυκηναϊκά κείμενα | |
---|---|
di-we | Δίας |
e-ra | Ήρα |
e-ma-a | Ερμής |
a-re | Άρης |
a-pe-ro2 | Απόλλων |
po-se-da-o-ne | Ποσειδών |
di-wo-nu-so | Διόνυσος |
a-ta-na-po-ti-ni-ja | Ποτνία Αθηνά |
a-ti-mi-te | Άρτεμις |
e-nu-wa-ri-jo | Ενυάλιος |
pa-ja-wo-ne | Παιήων |
e-ri-nu-we | Ερινύς |
da-pu2-ri-to-jo po-ti-ni-ja | Λαβυρίνθου Ποτνία |
si-to po-ti-ni-ja | Σίτου Ποτνία |
e-re-u-ti-ja | Ειλείθυια |
te-o-i | θεοί |
Οι πηγές που διαθέτουμε για τη μυκηναϊκή θρησκεία είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα σε χώρους ιερών, οι εικονογραφικές μαρτυρίες στη μυκηναϊκή τέχνηκαι ιδιαίτερα στη σφραγιδογλυφία, και οι αναφορές των κειμένων της Γραμμικής Β σε θεότητες (βλ. διπλανό πίνακα), αφιερώματα και τελετουργίες.
Οι πηγές αυτές δεν είναι χωρίς προβλήματα.
Η αρχαιολογική ταύτιση ιερών χώρων και ευρημάτων (ειδωλίων, λατρευτικών σκευών), καθώς και η θρησκευτική ερμηνεία εικονογραφικών παραστάσεων εμπεριέχουν πάντοτε το στοιχείο της υποκειμενικότητας και της αβεβαιότητας, καθώς δεν υπάρχουν επιγραφές που να καθοδηγούν αυτές τις ερμηνείες.
Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι οι λατρευτικές πρακτικές, τα ιερά σκεύη και σύμβολα και η θρησκευτική τέχνη των Μυκηναίων αναπτύχθηκε υπό την έντονη επίδραση του Μινωικού Πολιτισμού σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμα και στο επίπεδο της έκφρασης να είναι εξαιρετικά δύσκολη η διάκριση του καθαρά μυκηναϊκού από το μινωικό στοιχείο ήδη από την ΥΕ Ι περίοδο.
Η διάκριση της μυκηναϊκής από τη μινωική θρησκεία είναι πράγματι ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα της θρησκειολογικής έρευνας του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.
Τέλος, τα κείμενα της Γραμμικής Β είναι διοικητικά-λογιστικά και όχι θρησκευτικά, μυθολογικά ή τελετουργικά και διασώζουν πληροφορίες για τέτοια θέματα μόνο στο βαθμό που άπτονται οικονομικών και διοικητικών θεμάτων.
Έτσι, η μελέτη της μυκηναϊκής θρησκείας παραμένει αναγκαστικά στο πεδίο έρευνας της προϊστορικής αρχαιολογίας και ερευνάται ως πνευματικό δημιούργημα με βάση κυρίως υλικά κατάλοιπα, όσο κι αν αυτό ηχεί αντιφατικό.
Η προσφυγή σε ελληνικά κείμενα της ιστορικής περιόδου για τη μελέτη της προϊστορικής θρησκείας κυριάρχησε στα πρώιμα στάδια της μελέτης του μυκηναϊκού παρελθόντος, σήμερα όμως θεωρείται εν πολλοίς αναχρονιστική.
Ωστόσο πολλά στοιχεία της ιστορικής ελληνικής θρησκείας εντοπίζονται με βάση τις παραπάνω πηγές και στο Μυκηναϊκό Πολιτισμό, σε βαθμό που να μπορούμε να μιλάμε για συνέχεια της θρησκείας από τα προϊστορικά χρόνια.
Οι περισσότερες ελληνικές θεότητες μαρτυρούνται ήδη στα μυκηναϊκά κείμενα (βλ. το διπλανό πίνακα, όπου οι μυκηναϊκοί τύποι αναγράφονται συνήθως στη
δοτική, όπως αναφέρονται στις πινακίδες).
Ζωοθυσίες και συμπόσια
Η θυσία ζώων και η ακόλουθη τελετουργική κατανάλωση του κρέατος των σφαγίων (sa-pa-ke-te-ri-ja) είναι δύο σημαντικά λατρευτικά έθιμα στο μυκηναϊκό κόσμο.
Στη Σειρά Wu των αρχείων της Θήβας και στην πινακίδα Un 138 από το μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου είναι καταχωρισμένες οι εισφορές ζώων και άλλων τροφίμων από νομικά και φυσικά πρόσωπα, που αρκούν για την τροφοδοσία μέχρι και 1000 ατόμων κάθε φορά στα πλαίσια θρησκευτικών συμποσίων που οργανώνονται από την κεντρική διόίκηση.
Άλλα σκεύη, έπιπλα και σχετικός εξοπλισμός αναφέρονται στα αρχεία της Κνωσού και στη Σειρά Ta από την Πύλο. Στο ανάκτορο της Πύλου, που προφανώς χρησιμοποιήθηκε και για τη διοργάνωση πολυπληθών συμποσίων, βρέθηκαν 2854 κύλικες, το πιο διαδεδομένο αγγείο πόσεως κρασιού στη μυκηναϊκή περίοδο, μόνο στο Δωμάτιο 19
. Άλλες βρέθηκαν διάσπαρτες στις αυλές του ανακτόρου.
Στις μαρτυρίες αυτές προστίθεται η αποσπασματική Τοιχογραφία του Λυρωδού, που κοσμούσε τον τοίχο πίσω από το θρόνο στην κεντρική αίθουσα του μεγάρου της Πύλου. Εκεί διακρίνονται ένας ταύρος, μάλλον πάνω σε τράπεζα προσφορών έτοιμος για θυσία, άγνωστος αριθμός συμποσιαστών καθισμένων σε τραπέζια ανά δύο με υψωμένα χέρια (κρατώντας κύλικες;) και ένας μουσικός, που συνοδεύει με τη λύρα του την τελετή. Στην τοιχογραφία η τελετή φαίνεται να λαμβάνει χώρα στο ύπαιθρο, όμως και μέσα στο ίδιο δωμάτιο, δίπλα στο θρόνο, υπάρχουν αύλακες στο δάπεδο, που προφανώς χρησιμοποιούνταν για προσφορές υγρών στη θεότητα.
Στον προθάλαμο του μεγάρου απεικονίζονταν λατρευτές να μεταφέρουν δώρα.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο ἄναξ κατείχε κεντρική θέση στη μυκηναϊκή λατρεία ως οργανωτής και ως αποδέκτης της.
Αναφορές που τον εμφανίζουν να λαμβάνει προσφορές λαδιού ανάμεσα μαζί με άλλες θεότητες, οδηγούν πολλούς μελετητές στο συμπέρασμα ότι αναγνωριζόταν θεϊκή υπόσταση και στον ίδιο τον άνακτα, όπως πιθανότατα και στους ηγεμόνες των μινωικών ανακτόρων παλιότερα.
Το τέλος
Τα πρώτα σημάδια κρίσης στα ανακτορικά κέντρα εμφανίζονται με εκτεταμένες καταστροφές από σεισμό στο τέλος της ΥΕ ΙΙΙΒ1. Λίγο αργότερα καίγεται η ακρόπολη του Γλα και εγκαταλείπεται.
Στην Τίρυνθα, τις Μυκήνες και την Αθήνα συνεχίζεται η ζωή, στις αρχές της ΥΕ ΙΙΙΒ2 όμως προστίθενται ολόκληρες πτέρυγες στους οχυρωματικούς περιβόλους για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις πηγές νερού από το εσωτερικό των ακροπόλεων.
Εργασίες οχύρωσης καταγράφονται στη Μιδέα και στη Φυλακωπή της Μήλου την ίδια περίοδο, ενώ στις Μυκήνες και την Πύλο επεκτείνονται οι αποθηκευτικοί χώροι και οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν άμεσα με τα ανάκτορα.
Όλα αυτά μοιάζουν με μέτρα ασφαλείας σε αναμονή κάποιας πολιορκίας.
Επίσης κατά την ΥΕ ΙΙΙΒ2 αρχίζει η ανάπτυξη τοπικών ιδιαιτεροτήτων στο μυκηναϊκό κόσμο και η διάσπαση της πολιτισμικής ομοιομορφίας της ανακτορικής περιόδου, προφανώς λόγω χειροτέρευσης της επικοινωνίας.
Στο πέρασμα από τον 12ο στον 11ου αι. Π.Κ.Χ.παρατηρείται ένα δεύτερο, ισχυρότερο κύμα καταστροφών, από το οποίο δεν θα συνέλθουν ποτέ τα μυκηναϊκά βασίλεια. Η Τίρυνθα, οι Μυκήνες και η Μιδέα καταστρέφονται από ισχυρό σεισμό, ενώ η Πύλος και η Θήβα καίγονται και σχεδόν εγκαταλείπονται. Εγκαταλείπονται επίσης οικισμοί στην Τσούγγιζα της Κορινθίας και στα Νιχώρια της Μεσσηνίας, αν και δεν φανερώνουν ίχνη καταστροφής
. Ο πληθυσμός μειώνεται δραματικά κατά την ΥΕ ΙΙΙΓ, η κατοίκηση όμως συνεχίζεται σε οχυρούς οικισμούς στην Τίρυνθα, τις Μυκήνες, τη Μιδέα και την Ασίνη της Αργολίδας, την Αθήνα, την Αχαΐα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τη Φωκίδα και τις Κυκλάδες.
Ο διοικητικός μηχανισμός των ανακτόρων καταρρέει και η Γραμμική Β γραφή εγκαταλείπεται και ξεχνιέται.
Κατάρρευση των μυκηναϊκών βασιλείων και τη συνακόλουθη παρακμή Μυκηναϊκού Πολιτισμού:
Τρεις κυρίως εξηγήσεις έχουν προταθεί για την κατάρρευση των μυκηναϊκών βασιλείων και τη συνακόλουθη παρακμή Μυκηναϊκού Πολιτισμού: η φυσική καταστροφή, η εξωτερική εισβολή και οι εσωτερικές διαμάχες.
Φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές και ίσως κλιματικές αλλαγές) έχουν πιστοποιηθεί αρχαιολογικά, στο πρώτο κύμα τους όμως άντεξε το σύστημα και τα ανάκτορα ξαναχτίστηκαν.
Η απειλή από εξωτερικούς εισβολείς μπορεί να είναι η αιτία για την ενίσχυση των οχυρώσεων, όμως ο υλικός πολιτισμός της ΥΕ ΙΙΙΓ δείχνει αδιάκοπη συνέχεια με την ανακτορική περίοδο πριν την καταστροφή.
Ακόμα και αν επιτέθηκαν τελικά εξωτερικοί εισβολείς, δεν εγκαταστάθηκαν στις περιοχές που έλεγχαν οι Μυκηναίοι
. Ξίφη του ιδιαίτερου τύπου Naue II και χονδροειδής κεραμική κατασκευασμένη χωρίς τροχό, πολύ διαφορετική από τη μυκηναϊκή, έχουν συνδεθεί με πιθανούς εισβολείς.
Και τα δύο όμως εμφανίζονται ήδη πριν από τις καταστροφές και όχι με την έλευση πληθυσμών που μπορεί να ευθύνονται για τις καταστροφές.
Νέα ταφικά έθιμα (καύση νεκρών, κιβωτιόσχημοι τάφοι) εμφανίζονται με χρονική απόσταση από το τέλος της ΥΕ ΙΙΙΒ, στην προχωρημένη ΥΕ ΙΙΙΓ. Ο μύθος της Καθόδου των Δωριέων, που έπλασαν οι Έλληνες της πρώτης χιλιετίας Π.Κ.Χ. για να εξηγήσουν την καταγωγή τους, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αρχαιολογικά.
Στα μέσα της ΥΕ ΙΙΙΓ σημειώνεται μια «αναγέννηση», που εκφράζεται κυρίως στη διακόσμηση αγγείων με εικονιστικές σκηνές.
Το υπερπόντιο εμπόριο εξακολουθεί και τώρα μάλιστα στρέφεται και προς τα δυτικά, στην Ιταλία.
Τελευταίες έρευνες στην Τίρυνθα, τη Μιδέα και τη Νάξο δείχνουν πως στην ΥΕ ΙΙΙΓ υπήρξαν ακόμα και προσπάθειες να επισκευαστούν τα μέγαρα της ανακτορικής περιόδου και να ανασυγκροτηθούν οι δομές εξουσίας.
Όμως οι προσπάθειες αυτές δεν απέτρεψαν το οριστικό τέλος με ένα τρίτο κύμα καταστροφών στα τέλη του 12ου αι. Π.Κ.Χ.
Η θεωρία της εσωτερικής κατάρρευσης του συστήματος λόγω διαμάχης ανάμεσα στα μυκηναϊκά βασίλεια ή στις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις εξηγεί γιατί με τις καταστροφές παράκμασε κυρίως ο πολιτισμός των ηγετικών στρωμάτων της μυκηναϊκής κοινωνίας (ο αρχιτεκτονικός τύπος του μεγάρου, ο διοικητικός μηχανισμός, η γραφή, το εμπόριο με την Ανατολή, ανακτορικές τέχνες όπως η τοιχογραφία).
Η ζωή σε χαμηλότερα επίπεδα συνεχίστηκε σχεδόν ανεπηρέαστη.
Το γενικό συμπέρασμα είναι πως όλες οι παραπάνω αιτίες ευθύνονται ως ένα βαθμό για την παρακμή του ανακτορικού μυκηναϊκού πολιτισμού, με διαφορετική βαρύτητα σε κάθε συγκεκριμένη περιοχή.
Καμία από αυτές τις θεωρίες δεν μπορεί να εξηγήσει το τέλος από μόνη της ή να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το μυκηναϊκό κόσμο.
πηγή : http://el.wikipedia.org/विकी
ΠΗΓΗ https://www.slideshare.net/epimorfomenipap/ss-40447463
ΠΗΓΗ https://www.slideshare.net/epimorfomenipap/ss-40730141
ΠΗΓΗ https://www.slideshare.net/irinikel/m-41089298
" Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" - (ΙΣΤΟΡΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)
Ο μυκηναϊκός πολιτισμός (1600 - 1100 π.Χ.) :
- Είναι ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός, που αναπτύχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα.
- Επηρεάστηκε από το μινωικό πολιτισμό, αλλά είχε το δικό του χαρακτήρα.
- Αρχικά βρέθηκαν πλούσιοι βασιλικοί τάφοι από τον Ερρίκο Σλήμαν.
- Έπειτα ανάκτορα σε διάφορες περιοχές : Μυκήνες, Τίρυνθα, Πύλος κ.τ.λ.
Οικονομία της μυκηναϊκής εποχής :
- Ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη βιοτεχνία
- Οι Μυκηναίοι ήταν σπουδαίοι έμποροι και ναυτικοί και κυριαρχούσαν στη Μεσόγειο θάλασσα
Στοιχεία που ένωναν τους Μυκηναίους :
- Η γραφή τους, η Γραμμική Β’ ,ίδια θρησκεία και οργάνωση στην κοινωνία και την πολιτική
Πώς ήταν χωρισμένη η κοινωνία (Κοινωνική πυραμίδα) :
- Άναξ (βασιλιάς)
- Αυλικοί και αξιωματούχοι
- Ιερατείο
- Δήμοι (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, τεχνίτες)
- Δούλοι
Η Γραμμική γραφή Β’ :
- Διαβάστηκε από τους Βέντρις και Τσάντγουικ
- Είναι γραμμένη πάνω σε πήλινες πινακίδες.
- Είναι γραφή ελληνική και συλλαβική, τη χρησιμοποιούσαν λίγοι γραφείς στα ανάκτορα.
- Μας δίνει πληροφορίες κυρίως για το εμπόριο των Μυκηναίων
Ακμή των Μυκηναίων (το ανώτερο σημείο της ανάπτυξής τους) :
- 1450 : καταλαμβάνουν την Κρήτη, κυριαρχούν στις θάλασσες, φτάνουν μέχρι την Ισπανία και την Εγγύς Ανατολή.
Παρακμή (εξασθένιση) των Μυκηναίων το 1200 : πολλοί οικισμοί και ανάκτορακαταστρέφονται και χάνεται η Γραμμική Β’.
Γιατί καταστράφηκε ο μυκηναϊκός πολιτισμός
o Νέα ελληνικά φύλα, οι Δωριείς εμφανίζονται (Κάθοδος των Δωριέων)
o Εσωτερικές ταραχές και αναστάτωση στη Μεσόγειο από επιθέσεις άλλων λαών.
→ μείωση του μυκηναϊκού εμπορίου και οικονομική κρίση
ΔΕΣ ΚΑΙ
https://www.slideshare.net/Kvarnalis75/5-o
ΔΕΣ ΚΑΙ
https://www.slideshare.net/Kvarnalis75/5-o
ΔΕΣ ΚΑΙ
ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄Γυμνασίου: Η εποχή του Χαλκού (Ενότητες&Ασκήσεις)
ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄Γυμνασίου: Η εποχή του Χαλκού (Ενότητες&Ασκήσεις)
Ενότητες | Ασκήσεις |
2. Κυκλαδικός Πολιτισμός | |
3. Μινωικός Πολιτισμός |
|
5. Μυκηναϊκός Πολιτισμός |
Για τον κυκλαδικό το μινωικό και τον μυκηναϊκό
|