" ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" - (ΙΣΤΟΡΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)
Οι Μακεδόνες : - για πολλά χρόνια ζούσαν απομονωμένοι από τους υπόλοιπους Έλληνες στην περιοχή τους.
- το πολίτευμά τους ήταν η βασιλεία
- ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις με τη νότια Ελλάδα μέσω των αποικιών που υπήρχαν στα παράλια της Μακεδονίας.
- ήταν έμπειροι πολεμιστές, αφού ήταν αναγκασμένοι να αποκρούουν τις επιθέσεις των βόρειων εχθρών τους (Ιλλυριοί, Παίονες).
Μετά τους περσικούς πολέμους : αποκτούν στενότερες σχέσεις με τους Έλληνες στη νότια Ελλάδα : γιατί τότε οι Αθηναίοι αγοράζουν από αυτούςξυλεία, για να κατασκευάζουν τα πλοία τους.
Σημαντικοί βασιλείς μέχρι τη βασιλεία του Φιλίππου Β΄ ήταν:
Ο Αλέξανδρος Α΄:
Ο Αρχέλαος :
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ :
ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ
Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ :
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ :
Ιστορία Α' Γυμνασίου : Το κράτος της Μακεδονίας
ΠΗΓΗ :http://skapanefs.blogspot.com/2012/02/blog-post_20.html
Οι Μακεδόνες ζουν απομονωμένοι
Για πάρα πολλά χρόνια οι Μακεδόνες έζησαν απομονωμένοι, μένοντας πιστοί στο θεσμό της βασιλείας. Τα παράλια της Μακεδονίας αποικίστηκαν από ελληνικές πόλεις της νότιας Ελλάδας. Οι αποικίες ανέπτυξαν εμπορικές επαφές με τους κατοίκους της ενδοχώρας. Οι Μακεδόνες απέκτησαν από νωρίς πολεμική πείρα, καθώς ήταν αναγκασμένοι να αποκρούουν τις επιθέσεις των γειτόνων τους (Ιλλυριών και Παιόνων)
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Περσικοί Πόλεμοι (492-479 π.Χ.) : Το 492 π.Χ. ο Μαρδόνιος ανάγκασε τη Μακεδονία να γίνει υπόδουλος σύμμαχος της Περσίας. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Α’ (495-450 π.Χ.) συμβούλευσε και βοήθησε κατά τη διάρκεια της 3ης εκστρατείας των Περσών (πριν τη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ.) τους Έλληνες.
Μετά τους Περσικούς Πολέμους : Οι σχέσεις των Μακεδόνων με τους νότιους Έλληνες έγιναν στενότερες. Οι Αθηναίοι, καθώς φτιάχνουν ισχυρό ναυτικό, προμηθεύονται τα ξύλα αποκλειστικά από τη Μακεδονία. Ο Αλέξανδρος Α’ οργανώνει το πεζικό και το ιππικό των Μακεδόνων και μεγαλώνει το κράτος του.
Τα χρόνια του Αρχέλαου (413-399 π.Χ.) : Ο Αρχέλαος μεταφέρει την πρωτεύουσα του κράτους από τις Αιγές (σημερινή Βεργίνα) στην Πέλλα. Στις Αιγές εξακολουθούσαν όμως να θάβονται οι Μακεδόνες βασιλείς. Στα χρόνια του Αρχέλαου η Μακεδονία σημείωσε ανάπτυξη. Όταν οι Αθηναίοι έχασαν στη Σικελία (415-412 π.Χ) κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, οι Μακεδόνες ξαναπήραν πίσω τα ορυχεία που τους είχαν αφαιρέσει πιο πριν οι Αθηναίοι. Στην αυλή του Αρχέλαου συγκεντρώθηκαν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Ευριπίδης. Η ιερή πόλη της Μακεδονίας (κάτι σαν την Ολυμπία) ήταν το Δίον, όπου συγκεντρώνονταν οι Μακεδόνες για να τιμήσουν τους θεούς και ιδιαίτερα τον Δία.
Μετά το θάνατο του Αρχέλαου : Η Μακεδονία πέρασε πολλά χρόνια αβεβαιότητας και ανασφάλειας, μέχρι που ανέβηκε στο θρόνο ο Φίλιππος Β’.
Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης
1. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣΜΑΚΕΔΟΝIΑΣ | |
Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας. Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, 1865-1939, Ιρλανδός ποιητής, Νόμπελ 1923