Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ,ΠΗΓΕΣ


ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ :ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ;


1.Ιστορια της νεοελληνικης λογοτεχνιας - Διαδραστικά Σχολικά .http://ebooks.edu.gr/…/52404e1f53ea/52404e478zph.pdf-Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Α, Β, Γ Γυμνασίου)
http://ebooks.edu.gr/…/eb…/show.php/DSGL105/583/3814,16758/-


2.Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: e-logotexnia
http://e-logotexnia.gr/index.php…
3. Νεοελληνική λογοτεχνία - Βικιπαίδεια
https://el.wikipedia.org/…/%CE%9D%CE%B5%CE%BF%CE%B5%CE%BB%C…
4 ΙΣΤΟΡΙΑ Ν . ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ:
.https://eclass.upatras.gr/…/L.%20Politis,%20Istoria%20tis%2…
ttps://www.politeianet.gr/books/9789602506059-politis-linos-miet-morfotiko-idruma-ethnikis-trapezis-istoria-tis-neoellinikis-logotechnias-chartodeti-ekdosi-185163


5. -ΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Συγγραφέας: ΒΙΤΤΙ ΜΑΡΙΟ ,Εκδότης: ΟΔΥΣΣΕΑΣ- https://www.ianos.gr/istoria-tis-neoellinikis-logotexnias-0…


6--Νεοελληνική-Λογοτεχνία-σε-77-ερωτήσεις.pdf
http://2gym-efkarp.thess.sch.gr/…/%CE%97-%CE%9D%CE%B5%CE%BF…
7Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας,ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΕΥΗ




.http://www.grigorisbooks.gr/…/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8…
8.ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-http://www.greek-language.gr/…/apostolidou-literature-histo…



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ;

ΓΡΑΦΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΘΗΝΑ Ν. ΜΑΛΑΠΑΝΗ,
 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ:
 Τί είναι η Λογοτεχνία; 
Με τον όρο Λογοτεχνία, ορίζονται τα γραπτά και προφορικά προϊόντα-κείμενα του έντεχνου λόγου. 
Η λογοτεχνία είναι έννοια στενότερη 
από τη γραμματεία, που περιλαμβάνει το σύνολο των - γραπτών κατά κανόνα- κειμένων μιας συγκεκριμένης κοινότητας

Αυτό, λοιπόν, που διαφοροποιεί τα λογοτεχνικά κείμενα από τα μη λογοτεχνικά είναι η λογοτεχνικότητα. 

Η έννοια της λογοτεχνικότητας βέβαια δεν μπορεί να οριστεί εύκολα, γι' αυτό και ο χώρος της Λογοτεχνίας δεν μπορεί να καθοριστεί με αυστηρά όρια.

 Η Λογοτεχνία ως μυθοπλασία
Μυθοπλασία είναι η σύνθεση ενός πλαστού μύθου, δηλαδή ενός μύθου επινοημένου από τον συγγραφέα, με φαντασιακά στοιχεία. Ωστόσο, στη Λογοτεχνία συμπεριλαμβάνονται και κείμενα που δεν μπορούν να θεωρηθούν μυθοπλαστικά, όπως επιστολές, πραγματείες, φιλοσοφικά κείμενα. 
Επιπλέον, τα μυθοπλαστικά κείμενα δεν θεωρούνται πάντα λογοτεχνικά, όπως για παράδειγμα τα κόμικς. 

Η Λογοτεχνία ως ιδιαίτερη χρήση της γλώσσας

Ένας πολύ συνηθισμένος ορισμός της Λογοτεχνίας είναι ο ορισμός της λογοτεχνικής γραφής ως γραφής που αποκλίνει από τη συνηθισμένη χρήση της γλώσσας.
 Αυτήν την κατεύθυνση στη μελέτη της λογοτεχνίας έδωσαν οι Ρώσοι φορμαλιστές, οι οποίοι θεωρούσαν χαρακτηριστικό της λογοτεχνικότητας την ιδιαίτερη οργάνωση της γλώσσας: ο λογοτέχνης με τη χρήση διαφόρων «τεχνασμάτων» «παραμόρφωνε» τη συμβατική γλώσσα, η οποία γινόταν «ανοίκεια» -εξ ου και η περιώνυμη ανοικείωση, στην οποία οι οπαδοί του κλάδου συμπύκνωναν τη λογοτεχνικότητα της λογοτεχνίας . 
Το πρόβλημα που προκύπτει από αυτόν τον ορισμό είναι οι δυσκολίες του ακριβούς καθορισμού της συμβατικής γλώσσας, από την οποία αποκλίνει η λογοτεχνική. Το λογοτεχνικό κείμενο ως μη πρακτικό κείμενο 

Το λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να οριστεί ως κείμενο που δεν εξυπηρετεί κάποιον πρακτικό σκοπό, για παράδειγμα την πληροφόρηση για κάποιο θέμα. Έτσι το λογοτεχνικό κείμενο διαφέρει, για παράδειγμα, από ένα επιστημονικό κείμενο.
Η πρακτική από τη μη πρακτική χρήση των κειμένων όμως είναι δύσκολο να διαχωριστεί, αφού δεν εξαρτάται μόνο από την πρόθεση του συγγραφέα να γράψει ένα κείμενο «πρακτικό» ή «λογοτεχνικό», αλλά (κυρίως) και από τον τρόπο με τον οποίο ο αναγνώστης επιλέγει να διαβάσει το κείμενο.
 Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι δυνατόν κάποιο κείμενο να γραφτεί με λογοτεχνική πρόθεση, αλλά σταδιακά να πάψει να αντιμετωπίζεται ως λογοτεχνικό, ενώ αντίθετα κάποιο άλλο να ανήκει σε είδος λόγου που δεν θεωρείται «λογοτεχνικό», αλλά με την πάροδο του χρόνου να συμπεριλαμβάνεται στα λογοτεχνικά κείμενα. 
Η Λογοτεχνία ως αισθητική απόλαυση 
Υπάρχει η τάση να ορίζονται ως λογοτεχνικά κείμενα τα κείμενα που θεωρούνται καλά, αισθητικά ωραία, που έχουν δηλαδή αξιολογηθεί ως ανώτερα από κάποια άλλα και προσφέρουν στον αναγνώστη αισθητική απόλαυση. 
Μια τέτοια θεώρηση είναι προβληματική, γιατί δεν υπάρχουν κάποια εγγενή κριτήρια με τα οποία μπορεί να αξιολογηθεί ένα κείμενο.
 Επιπλέον, οι αισθητικές αντιλήψεις δεν παραμένουν αμετάβλητες μέσα στον χρόνο, γιατί εξαρτώνται απόλυτα από το περιβάλλον, τις πεποιθήσεις και τους προβληματισμούς κάθε εποχής.
 Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, ένα κείμενο που σε μια συγκεκριμένη εποχή είχε αναγνωρισμένη λογοτεχνική αξία, σε κάποια άλλη να πάψει να ανταποκρίνεται στους σύγχρονους προβληματισμούς και να χάσει την αξία του. 

Επιπλέον, η αξιολόγηση ενός έργου συχνά καθορίζεται από τη συγκεκριμένη εικόνα που έχουμε σχηματίσει για τον «λογοτεχνικό κανόνα»: αν διαβάσουμε ένα έργο γνωρίζοντας ότι είναι έργο ενός αναγνωρισμένου και καταξιωμένου λογοτέχνη θα το αξιολογήσουμε θετικά με αυτό το κριτήριο, ενώ μπορεί να απορρίψουμε κάποιο άλλο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πρόκειται για έργο ενός λογοτέχνη που θεωρείται ελάσσων.

 Γένη και είδη του λόγου 

Γένη του λόγου, ονομάζονται οι ευρείες κατηγορίες, στις οποίες εντάσσονται τα μνημεία του λόγου και είδη οι μικρότερες υποδιαιρέσεις τους
Υπάρχουν πολλές προτάσεις για την κατάταξη των κειμένων σε είδη και γένη και συχνά αμφισβητείται ακόμα και η χρησιμότητα της κατηγοριοποίησης, αφού τα λογοτεχνικά είδη συνεχώς εξελίσσονται αλλά και συχνά αναμειγνύονται. 
Στην Ελλάδα 
χρησιμοποιείται κυρίως η ταξινόμηση στις τρεις μεγάλες κατηγορίες της πεζογραφίας, της ποίησης και του θεάτρου
Κάποια από τα σημαντικότερα είδη του λόγου είναι: μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα, έπος, ωδή, σονέτο, μπαλάντα, πεζόμορφο ποίημα, τραγωδία, κωμωδία. 
Είδη του πεζού λόγου, όπως τα απομνημονεύματα, το δοκίμιο, το χρονογράφημα, η αυτοβιογραφία, η βιογραφία και τα ταξιδιωτικά κείμενα συχνά αντιμετωπίζονται ως λογοτεχνικά με την ευρεία σημασία του όρου.
 ΓΕΝΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
 Πεζογραφία
 Ποίηση
 Θέατρο 
ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
 μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα, βιογραφία, αυτοβιογραφία, χρονογράφημα, άρθρο, δοκίμιο, χρονογράφημα, ταξιδιωτικά κείμενα (ΠΕΖΟΣ ΛΟΓΟΣ
έπος, ωδή, σονέτο, μπαλάντα, πεζόμορφο ποίημα, τραγωδία, κωμωδία (ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ)