Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΕΚΘΕΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Σχεδιαγράμματα θεμάτων ενότητες 1-10)

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ :https://www.meletontas.gr/blog/paidagogiki/ta-12-klidia-tou-arista-stin-ekthesi

 Το περιεχόμενο του σχολικού εγχειριδίου της Α’ Γυμνασίου από μια στοχοκεντρική οπτική αποτυπώνεται αδρομερώς στον παρακάτω πίνακα:
Θεματικοί άξονες: Σχολείο, Φύση Υγεία και Διατροφή, Θέατρο/ κινηματογράφος, Δραστηριότητες, Ο κόσμος μέσα από την οθόνη/ εικόνα, Αθλητισμός, Γνώση, Τόπος και πολιτισμός ,

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ και ΎΛΗ

Για τη διδασκαλία του μαθήματος χρησιμοποιούνται:
Νεοελληνική Γλώσσα Α΄ ΓυμνασίουΒιβλίο Μαθητή (διαδραστικά βιβλία) . ΤετράδιοΕργασιών Α΄, Β΄ & Γ΄ τάξεων Γυμνασίου, τα οποία αντιμετωπίζονται με τις ίδιες διδακτικές αρχές που αναφέρονται στο εισαγωγικό κείμενο.
Κείμενα από έγκριτες πηγές, έντυπες ή / και ηλεκτρονικές, καθώς και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για την ανάπτυξη γνωστικών και γλωσσικών δεξιοτήτων εκ μέρους των μαθητών/τριών (βλ. ενδεικτικοί διαδικτυακοί πόροι για διδακτική αξιοποίηση).
Γραμματική της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου των Σ. Χατζησαββίδη – Α. Χατζησαββίδου.
Ερμηνευτικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής, Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου των Μ. Γαβριηλίδου, Π. Λαμπροπούλου, Κ. Αγγελάκου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Για την περιγραφή και τη στοχοθεσία των επιμέρους ενοτήτων του σχολικού εγχειριδίου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβουλευτούν τις παρακάτω ηλ. διευθύνσεις: http://ebooks.edu.gr/new/tautotita.php?course=DSGYM-A112, καθώς και  http://ebooks.edu.gr/info/newps/Γλώσσα-Λογοτεχνία.pdf για την περιγραφή και τη στοχοθεσία των ‘Συμπληρωματικών προς τα ισχύοντα Προγραμμάτων Σπουδών’. Εξυπακούεται ότι η στοχοθεσία μπορεί να συμπληρωθεί, να εμπλουτιστεί ή να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την επιλογή των κειμένων και τη διδακτική μεθόδευση που θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί.
Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Α΄ Γυμνασίου ως τάξη μετάβασης από τη μία βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη επιβάλλει τη διεύρυνση της στοχοθεσίας του γλωσσικού μαθήματος και με παιδαγωγικούςκοινωνικούς και συναισθηματικούς στόχους. Έτσι, στο γλωσσικό μάθημα ενσωματώνονται αρχές της βιωματικής μάθησης και του μαθήματος των ‘Βιωματικών Δράσεων: Σχολική και Κοινωνική Ζωή’, http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/gymnasia/1565-odhgies-mathimata-viwmatikes-draseis- gymnasio.html, με τις οποίες υποστηρίζονται οι μαθητές/τριες σε αυτή τη φάση της προσαρμογής στο νέο περιβάλλον.
Για τον λόγο αυτό στη γλωσσική διδασκαλία μεθοδεύεται η εργασία των πρώτων/ αρχικών διδακτικών ωρών στη λογική ενός project. Ενδεικτικό θέμα του project: «Γνωρίζομαι με τους/τις συμμαθητές/τριες μου, μιλώ για το παλιό και καινούργιο σχολείο μου ή/και μιλώ για τις αγαπημένες μου δραστηριότητες», που επιλέγεται ως οικείο, προσιτό, ευχάριστο, σχετικό με τις εμπειρίες των μαθητών/τριών και κατάλληλο για παραγωγή λόγου από όλους τους/τις μαθητές/τριες ανεξαρτήτως του πολιτισμικού τους κεφαλαίου. Παράλληλα, το θέμα αυτό καλύπτει πραγματικές ανάγκες των μαθητών/τριών τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η διαφοροποίηση της διδακτικής μεθοδολογίας (βλ. παράδειγμα 1 στο Παράρτημα) ενδεχομένως να δίνει στον/στη μαθητή/τρια την εντύπωση συμμετοχής σε δραστηριότητες που εντάσσονται σε ένα όχι και τόσο αυστηρό διδακτικό πλαίσιο, όμως αυτές υπηρετούν, με απόλυτη συνέπεια γλωσσικούς και κοινωνικούς στόχους. Η εργασία σε project πάνω σε ένα οικείο και επίκαιρο θέμα α) διασφαλίζει ότι όλοι οι μαθητές/τριες παρακολουθούν και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, β) δημιουργεί ευχάριστο κλίμα στην τάξη όπου οι μαθητές/τριες νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια, γ) είναι ευέλικτη και προσαρμόζεται στις ανάγκες των παιδιών και δ) βοηθά στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Τα τέσσερα αυτά σημεία προτείνονται στον/στην εκπαιδευτικό ως μέσα πρόληψης και αντιμετώπισης των δυσκολιών προσαρμογής που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/τριες και ως ένας τρόπος , πιο συστηματικός και αποτελεσματικός, για την ένταξή τους στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Εντέλει, η στοχοθεσία του γλωσσικού μαθήματος, για τις εισαγωγικές ενότητες διευρύνεται για να συμπεριλάβει και τη δημιουργία προϋποθέσεων για:
  • Γνωριμίακοινωνικοποίηση και ομαδική εργασία στη σχολική τάξη
  • Έκφραση των εμπειριών των μαθητών/τριών και των συναισθημάτων τους
Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 το περιεχόμενο του σχολικού εγχειριδίου της Α΄ Γυμνασίου θα διδαχθείόχι με γραμμικό τρόπο, αλλά με αναδιάταξη ορισμένων ενοτήτων και ενσωμάτωση δεξιοτήτων και γραμματικοσυντακτικών φαινομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επιλογές οι οποίες υπαγορεύονται από τα εξής:
  • την αναγκαιότητα για απαλλαγή από τη συσσώρευση της διδακτέας ύλης, και την αξιοποίησητου διδακτικού χρόνου για περισσότερες δραστηριότητες των μαθητών/τριών στο σχολείο.
  • την αναγκαιότητα ενίσχυσης της επικοινωνιακής, γλωσσικής και κριτικής ικανότητας των μαθητών/τριών, μέσω της εμβάθυνσης στους προβλεπόμενους για τη διδασκαλία τύπους κειμένων, αλλά και την κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου.
  • το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, στο μάθημα της ΝΕΓ και σε συγκεκριμένες ενότητες (βλ. αναλυτικά στη συνέχεια) θα ενσωματωθεί το περιεχόμενο του μαθήματος των Βιωματικών Δράσεων της Α’ Γυμνασίου: ‘Σχολική και Κοινωνική Ζωή’ με διπλή εστίαση: την ομαλή ένταξη και την προσαρμογή των μαθητών/τριών στο Γυμνάσιο, αλλά και την ενίσχυση της γλωσσικής και επικοινωνιακής τους ικανότητας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Οι θεματικοί άξονες, τα κειμενικά είδη, οι δεξιότητες, τα γραμματικοσυντακτικά φαινόμενα και τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα που εμφανίζονται στην Α΄ Γυμνασίου, παρουσιάζονται     αναλυτικά          στο         ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ (http://ebooks.edu.gr/info/cps/3deppsaps_GlossasGimnasiou.pdf), αλλά και στα ‘Συμπληρωματικά προς τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών’ (ΠΣ) (http://ebooks.edu.gr/new/ps.php). Με βάση τις σύγχρονες γλωσσοπαιδαγωγικές απόψεις, η διδασκαλία του περιεχομένου του γλωσσικού μαθήματος με στοχοκεντρική οπτική και με μη γραμμικό τρόπο (βλ. εισαγωγικό κείμενο) απαλλάσσει τον εκπαιδευτικό από την παρακολούθηση μιας, συνήθως, ογκώδους διδακτικής ύλης και μετατρέπει το διδακτικόυλικό σε εργαλείο επίτευξης συγκεκριμένων μαθησιακών στόχων. Το περιεχόμενο του σχολικού εγχειριδίου της Α’ Γυμνασίου από μια στοχοκεντρική οπτική αποτυπώνεται αδρομερώς στον παρακάτω πίνακα:
Θεματικοί άξονες: Σχολείο, Φύση Υγεία και Διατροφή, Θέατρο/ κινηματογράφος, Δραστηριότητες, Ο κόσμος μέσα από την οθόνη/ εικόνα, Αθλητισμός, Γνώση, Τόπος και πολιτισμός
Γένη λόγου – Κειμενικά Είδη: Περιγραφή, Αφήγηση, Επιχειρηματολογία, Πολυτροπικά κείμενα
Δεξιότητες: Κατανόηση προφορικού λόγου, Κατανόηση γραπτού λόγου, Παραγωγή προφορικού λόγου, Παραγωγή γραπτού λόγου, Παράγραφος, Περίληψη
Γραμματικά- συντακτικά φαινόμενα: Προτάσεις, Ονοματική φράση – Επιθετικός προσδιορισμός, Κλίση ουσιαστικών – επιθέτων, Ρήμα, Οι πτώσεις και οι λειτουργίες τους, Οριστικό και αόριστο άρθρο, Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση, Ασύνδετο σχήμα.
Σύμφωνα με την οπτική αυτή, ο/η εκπαιδευτικός δε χρειάζεται να αντιμετωπίζειτη διδακτέα ύλη ως άθροισμα σελίδων, αλλά ως σύνολο στόχων που χρειάζεται να καλυφθούν στη διάρκεια του σχολικού έτους. Υπ’ αυτό το πρίσμα ο σχεδιασμός της διδασκαλίας δε χρειάζεται να ακολουθεί τη γραμμική διάταξη του σχολικού εγχειριδίου, αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών, σε συνεργασία μεταξύ τους, να κάνουν επιλογές ως προς τη θεματική των διδακτικών ενοτήτων με βάση τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών. Ως εκ τούτου, από το σχολικό εγχειρίδιο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν από τις διδακτικές ενότητες τα θέματα που θα προσπελάσουν, με όποια σειρά κρίνουν σκόπιμη, αυτοτελώς ή και σε συνδυασμό (βλ. περαιτέρω ενδεικτική αναδιάταξη της ύλης), πάντοτε κοινά για όλα τα τμήματα της ίδιας τάξης.

Ενδεικτική αναδιάταξη της ύλης:


Διδακτική ενότητα:
Γνωριμία και προσαρμογή στο νέο σχολείο
Ενότητες 1η, 2η, πιθανόν 6η
Ενδεικτική διδακτική ενότητα:
Ελεύθερος χρόνος
Ενδεικτικές ενότητες 5η, 6η, 7η, 8η, 9η
Ενδεικτική διδακτική ενότητα:
Υγεία, άσκηση, διατροφή
Ενότητες για διατροφή, αθλητισμό, υγεία 4η, 8η
Ενδεικτική διδακτική ενότητα:
Ανακαλύπτω τη γνώση: Ανακαλύπτω τον τόπο μου
Ενδεικτικές ενότητες: 9η, 10η
ΣΗΜ. Η αφήγηση, περιγραφή και επιχειρηματολογία που περιλαμβάνονται στην τρίτη ενότητα δε θα διδαχθούν αυτόνομα στις εν λόγω ενότητες. Λόγω της σπουδαιότητάς τους, κείμενα αφήγησης,
Νεοελληνική Γλώσσα/Έκθεση Α’ Γυμνασίου: Το Εκπαιδευτικό Τμήμα του schooltime.gr προτείνει 10 σχεδιαγράμματα εκθέσεων για τις ενότητες 1-10 της Α’ Γυμνασίου.
Ενότητα 1η
 «Οι πρώτες μέρες στο σχολείο»

https://samara.gr/wp-content/uploads/2018/06/%CE%91-%CE%93%CE%A5%CE%9C%CE%9D.%CE%9D-.%CE%93%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%A3.%CE%95%CE%9D.1-6.pdf
ΣΧΟΛΕΙΟ 
Σημασία: 
 γνώση  μόρφωση  καλλιέργεια  ομαδικότητα  συνεργασία  διδάσκει πρότυπα συμπεριφοράς, ήθους, στάσεις ζωής  διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες 
Εκπαιδευτικός: 
 διδάσκει, καθοδηγεί  ενθαρρύνει την σκέψη και τις απορίες των μαθητών  καλλιεργεί κλίσεις και δεξιότητες των μαθητών  ασκεί το διάλογο - δε διαχωρίζει τους μαθητές  μεταδίδει τις αξίες της ομαδικότητας, της αλληλεγγύης, της φιλίας και της αγάπης



ΕΝΟΤΗΤΑ 1
Β) Γνωστικό υλικό 
Παιδιά,στο μέρος αυτό παραθέτουμε γνωστικό υλικό γύρω από τη θεματική ενότητα: «Σχολείο - Μαθητής». Η ανάγνωσή του θα σας βοηθήσει να εμπλουτίσετε τις ιδέες σας, να εφοδιαστείτε, δηλαδή, με το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό, προκειμένου να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε σε κάθε θέμα, που θα σας ζητηθεί σχετικό με τις παραπάνω έννοιες.

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A112/337/2291,8727/

ΔPAΣTHPIOTHTEΣ ΠAPAΓΩΓHΣ ΛOΓOY E
ΕικόναKείμενο 8 [Το διαγώνισμα]
Εικόνα
ΕικόναKείμενο 9 [Ένα σύνθημα στον τοίχο]
Εικόνα
Στάθης, Πληροφοριακό Δελτίο της OΛME,
τεύχ. 676, 2003
Graeca sunt, non leguntur*
Από αυθεντικό μαθητικό κείμενο
Aκούω και μιλώ
  1. Tο κείμενο 8 αποτελεί αυθεντικό μαθητικό γραπτό. Ποιους κώδικες χρησιμοποίησε ο μαθητής που το έγραψε;  Εσείς χρησιμοποιήστε τον γλωσσικό κώδικα και πείτε τι δείχνει το σκίτσο στο τέλος της άσκησης.  Ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα των πράξεων;
  2. Δείτε το κείμενο 9.  Σε ποιους κώδικες είναι γραμμένα τα συνθήματα στον τοίχο;  Μπορείτε να καταλάβετε το δεύτερο σύνθημα;  Σε ποιον κώδικα μιλά ο κύριος στο σκίτσο;  Μπορείτε να αποδώσετε με λόγο το μήνυμα της γελοιογραφίας;
Διαβάζω και γράφω
  1. Συλλέξτε στοιχεία για τις πρώτες μορφές γραφής από το βιβλίο της Ιστορίας (από την ιστορία των Ανατολικών λαών και την Eποχή του χαλκού στην Ελλάδα).  Παρουσιάστε στους συμμαθητές σας την ιστορία της γραφής και παραδείγματα από πρώτα δείγματά της.
  2. Γράψτε μια επιστολή σε έναν φίλο σας που πηγαίνει σε άλλο Γυμνάσιο.  Μοιραστείτε μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας από τις πρώτες μέρες στο νέο σας σχολείο.  Αξιοποιήστε το λεξιλόγιο που έχετε μελετήσει στα κείμενα και τις ασκήσεις αυτής της ενότητας.
    Κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθεί το κείμενό σας:
    1. Πληρότητα περιεχομένου όσον αφορά σκέψεις και συναισθήματα.
    2. Kατάλληλο ύφος – φιλικό (ανάλογο με τις συνθήκες της επικοινωνίας).
    3. Xρήση προτάσεων που το είδος τους ταιριάζει με τις συνθήκες της επικοινωνίας.
ΕικόναΔιαθεματική εργασία Εικόνα
Χωριστείτε σε ομάδες και φωτογραφίστε χώρους του σχολείου σας.
  •  Φτιάξτε ανάλογα σήματα που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν χώρους που απεικονίζονται στις φωτογραφίες.
  •  Στη συνέχεια, ταξινομήστε το υλικό που θα συγκεντρώσετε σε κατηγορίες (π.χ. εσωτερικοί – εξωτερικοί χώροι).
  •  Tέλος, γράψτε σε κάθε φωτογραφία μια λεζάντα στην οποία να περιγράφετε σύντομα και να σχολιάζετε ό,τι εικονίζεται στη φωτογραφία.
AΣ ΘYMHΘOYME TI MAΘAME Σ ' AYTH THN ENOTHTA
 – Eπικοινωνία είναι η ανταλλαγή . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . μεταξύ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . και
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
– Για να επιτευχθεί επικοινωνία χρειάζεται ένας κοινός . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
– H γλωσσική επικοινωνία επηρεάζεται από . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
 Yπάρχουν διάφορα είδη προτάσεων:
α. Aνάλογα με τα συστατικά τους:
πρόταση
Εικόνα
απλή
...............
................
β. Ανάλογα με τη σημασία τους:
πρόταση
Εικόνα
αποφαντική
...............
................
...............
 Kάντε τις σωστές αντιστοιχίσεις:
αποφαντικές
ερωτηματικές
επιφωνηματικές
προστακτικές
 ερωτηματικό
 θαυμαστικό
 τελεία
 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α

Περιγραφή του Ελληνικού Εκπαιδευτικού συστήματος
 Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις σύγχρονες χώρες, υπάρχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα τριών βαθμίδων εκπαίδευσης. 
Βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης 
α) Στην πρώτη βαθμίδα της Ελληνικής εκπαίδευσης φοιτούν παιδιά από πέντε έως δώδεκα ετών. Αυτή περιλαμβάνει το ∆ημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) 
Σκοπός του νηπιαγωγείου είναι η αρμονική ανάπτυξη και εξέλιξη των ψυχικών δεξιοτήτων του παιδιού, η διατήρηση της υγείας του σώματος και η ανάπτυξη σε μια ευτυχισμένη προσαρμοσμένη προσωπικότητα, ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζωής. 

Σκοπός του δημοτικού σχολείου είναι η πολύπλευρη και σωματική ανάπτυξη των μαθητών μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο ευρύτερος σκοπός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
β) Στη δεύτερη βαθμίδα φοιτούν παιδιά από δώδεκα έως δέκα οχτώ ετών. Αυτή περιλαμβάνει το Γυμνάσιο (τρία έτη) και το Λύκειο (τρία έτη) (∆ευτεροβάθμια εκπαίδευση).
Γενικός σκοπός του Γυμνασίου είναι να προωθήσει, μέσα στο πνεύμα του ευρύτερου σκοπού της εκπαίδευσης, την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουν στην ηλικία αυτή και τις αντίστοιχες απαιτήσεις της ζωής. 

Το Λύκειο επιδιώκει την ολοκλήρωση των σκοπών της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα βοηθάει τους μαθητές να κατανοούν καλύτερα την κοινωνική πραγματικότητα, να κάνουν σωστές επιλογές για τις παραπέρα σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση και να διαμορφώνουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους έτσι, ώστε να εντάσσονται αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο και να συμβάλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πατρίδας.

 γ) Στην τρίτη βαθμίδα φοιτούν νέοι που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά το σχολείο. Αυτή περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο, τα Τεχνολογικά ιδρύματα, κ.λπ. (http://www.pedia.gr) 20

 Γενικά χαρακτηριστικά του Γυμνασίου 

Το Γυμνάσιο καλύπτει τα τρία τελευταία χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και οι μαθητές φοιτούν σ' αυτό από την ηλικία των δώδεκα μέχρι των δεκαπέντε ετών.
 Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Γυμνάσιο, όπως αναφέρεται στο σχετικό Νόμο, έχει ως στόχο να προωθήσει την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών με βάση τις δυνατότητες που έχουν στην ηλικία αυτή και τις απαιτήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη ζωή.
 Ειδικότερα, το Γυμνάσιο βοηθά τους μαθητές να διευρύνουν το σύστημα αξιών τους, να συμπληρώσουν και να συνδυάσουν την κατάκτηση της γνώσης με τους ανάλογους κοινωνικούς προβληματισμούς, να καλλιεργήσουν τη γλωσσική τους έκφραση, να αναπτύξουν ομαλά το σώμα τους, να γνωρίσουν τις διάφορες μορφές της τέχνης, να διαμορφώσουν αισθητικό κριτήριο, να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες, κλίσεις, δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

 Λειτουργούν ημερήσια Γυμνάσια καθώς και εσπερινά. Στα εσπερινά Γυμνάσια γίνονται δεκτοί εργαζόμενοι μαθητές εφόσον έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης, στην Ελλάδα λειτουργούν Μουσικά Γυμνάσια, Γυμνάσια ∆ιαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Γυμνάσια με τμήμα Αθλητικής ∆ιευκόλυνσης.

Για τους μαθητές του Γυμνασίου με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και για τους αλλοδαπούς μαθητές παρέχεται Ενισχυτική ∆ιδασκαλία με την παρακολούθηση ιδιαίτερου προγράμματος στα μαθήματα στα οποία έχουν δυσκολίες. 

Παράλληλα, λειτουργούν Ειδικά Γυμνάσια και Τάξεις Ένταξης για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης από το 1996 λειτουργούν Σχολεία ∆ιαπολιτισμικής Εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών ομάδων με κοινωνικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές ιδιαιτερότητες.

Η αξιολόγηση στο Γυμνάσιο προκύπτει συνθετικά από την καθημερινή προφορική εξέταση και την όλη συμμετοχή του μαθητή στη διδακτική-μαθησιακή διαδικασία, τις ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες, τις ωριαίες υποχρεωτικές γραπτές δοκιμασίες, και τέλος, τις γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις μετά τη λήξη των μαθημάτων στο τέλος του έτους. 
Στο τέλος του σχολικού έτους οι μαθητές που δε συμπληρώνουν βαθμό προαγωγής σε κάποια μαθήματα, παραπέμπονται σε συμπληρωματική εξέταση 
 Εκείνοι που δεν κρίνονται άξιοι προαγωγής οφείλουν να φοιτήσουν και πάλι στην ίδια τάξη ή εφόσον πρόκειται για μαθητές της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου, έχουν δικαίωμα να προσέρχονται σε επαναληπτική εξέταση στις προβλεπόμενες εξεταστικές περιόδους. 
Οι απόφοιτοι Γυμνασίου λαμβάνουν απολυτήριο τίτλο, ο οποίος τους παρέχει τη δυνατότητα ένταξης στο Β' Κύκλο της ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 Επίσης, απόφοιτοι Γυμνασίου, ηλικίας άνω των 18 ετών, μπορούν να γίνουν δεκτοί σε Τμήματα των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι. Ε. Κ.) σε συγκεκριμένες ειδικότΗ τες, όπου φοιτούν μέχρι δύο εξάμηνα και αποκτούν Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 
1. Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού 
Ποια είναι η προσφορά του σχολείου στους μαθητές; 
Στο σχολείο οι μαθητές μαθαίνουν να: o συνεργάζονται με τους καθηγητές / δασκάλους και τους συμμαθητές τους o σέβονται τις αντίθετες γνώμες o λύνουν προβλήματα με δημοκρατικές διαδικασίες o συμμετέχουν σε πολιτικές διαδικασίες, καθώς εκλέγουν τους συμμαθητές τους στα αντιπροσωπευτικά συμβούλια o συμμετέχουν ενεργά στις πολιτιστικές σχολικές εκδηλώσεις o φροντίζουν για τη σωματική τους υγεία συμμετέχοντας σε αθλητικές εκδηλώσεις o αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα o προσανατολίζονται σωστά για το μελλοντικό τους επάγγελμα o γίνονται δραστήρια κύτταρα της δημοκρατικής σχολικής ζωής o ακολουθούν το πρόγραμμα και τον κανονισμό του σχολείου Σχολείο κοινωνικοποίηση μετάδοση γνώσεων (ένταξη και προσαρμογή πνευματικών και ηθικών αξιών των μαθητών στο κοινωνικό σύνολο) Παιδεία ανάπτυξη ανθρώπινου νου ηθική και ψυχική καλλιέργεια
 Μόρφωση Μόρφωση είναι η διάπλαση της ψυχής του ανθρώπου με την επίδραση της παιδείας. Η αληθινή μόρφωση εξευγενίζει την καρδιά και τα συναισθήματα του ανθρώπου. ∆ιαπλάθει τον αδιαμόρφωτο χαρακτήρα του. Αναπτύσσει όλες τις ικανότητές του. ∆ιευρύνει τα ενδιαφέροντά του. Ανυψώνει το νου του ανθρώπου από τις γνώσεις στην αλήθεια. 

  Ο μορφωμένος είναι καλλιεργημένος. Έχει αυτογνωσία, ισχυρή θέληση, υπευθυνότητα. Έχει βαθιά συναίσθηση της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Είναι φιλελεύθερος, ευσυνείδητος, αντικειμενικός, αξιοπρεπής. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ζωής με λογική, αυτοκυριαρχία και σύνεση. 

Η σχολική φοβία
Με τον όρο "σχολική φοβία" περιγράφεται ο παράλογος φόβος του παιδιού να πάει σχολείο. Έτσι, ενώ λέει ότι φοβάται να πάει σχολείο, δεν ξέρει το λόγο. Συχνά δίνει λογικοφανείς εξηγήσεις, όπως η άσχημη συμπεριφορά ενός δασκάλου απέναντί του, ότι το κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά, ότι αδικήθηκε για κάποιο λόγο κ.λπ. 
Σωματικά συμπτώματα όπως εμετοί, διάρροια, ταχυκαρδία, πονοκέφαλοι, κοιλιακοί πόνοι, αποτελούν τις αιτίες τις οποίες το παιδί προβάλλει για να μην πάει σχολείο. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν πλησιάζει η ώρα του σχολείου, ενώ δεν υπάρχουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Ακόμη και αν καταφέρει το παιδί να πάει σχολείο, φαίνεται αξιολύπητο, φοβισμένο, παραπονείται στο δάσκαλο και με την παραμικρή ευκαιρία ζητά να γυρίσει σπίτι. 

Προσαρμογή στο σχολείο και μαθησιακές δυσκολίες 
Το ξεκίνημα του σχολείου οδηγεί το παιδί σε μια καινούρια πραγματικότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον αποχωρισμό από τους γονείς και την ασφάλεια του οικογενειακού περιβάλλοντος, να κοινωνικοποιηθεί στην τάξη, να ανταγωνιστεί και να αντιμετωπίσει, όταν χρειαστεί, τα άλλα παιδιά. Ταυτόχρονα του ζητούνται αποδείξεις ότι μπορεί να τα καταφέρει, να μάθει, να γίνει καλός μαθητής. Πρέπει να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών των γονέων και των δασκάλων του. Όσο μεγαλύτερες είναι αυτές οι προσδοκίες τόσο περισσότερο το παιδί θα δυσκολευτεί να αντεπεξέλθει. Ορισμένοι γονείς προβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες και τα δικά τους βιώματα. Αν ήταν οι ίδιοι καλοί μαθητές ή αν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, απαιτούν από το παιδί τους να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Πολλές φορές μπορεί να το πιέζουν υπερβολικά, με αποτέλεσμα εκείνο να αντιδράσει και οτιδήποτε έχει σχέση με το σχολείο να του προξενεί δυσαρέσκεια. 
Το παιδί θα πρέπει να αναπτύξει μια αυτόνομη σχέση με το σχολείο έτσι ώστε το διάβασμα να είναι μια προσωπική του υπόθεση. Οι γονείς είναι εκεί για να ενθαρρύνουν και να βοηθήσουν, αν χρειαστεί, όταν οι συνθήκες της σχολικής πραγματικότητας αποδεικνύονται δύσκολες. 

Ορισμένα παιδιά θα τα καταφέρουν. Ένα μεγάλο ποσοστό όμως, που σύμφωνα με μελέτες φτάνει το 25 με 30 %, θα παρουσιάσει από την πρώτη τάξη του σχολείου μαθησιακές δυσκολίες και θα βρεθεί αντιμέτωπο με την σχολική αποτυχία, η οποία βιώνεται τις πιο πολλές φορές από τους γονείς με πίκρα και απογοήτευση. Το ίδιο το παιδί έχει μια άσχημη εικόνα για τον εαυτό του. Νιώθει την απογοήτευση των γονιών του και ταυτόχρονα την αδυναμία του να τους ικανοποιήσει. [...] 

Ενότητα 1η
 «Οι πρώτες μέρες στο σχολείο»
https://samara.gr/wp-content/uploads/2018/06/%CE%91-%CE%93%CE%A5%CE%9C%CE%9D.%CE%9D-.%CE%93%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%A3.%CE%95%CE%9D.1-6.pdf
 ΣΧΟΛΕΙΟ 
Σημασία:
  γνώση  μόρφωση  καλλιέργεια  ομαδικότητα  συνεργασία  διδάσκει πρότυπα συμπεριφοράς, ήθους, στάσεις ζωής  διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες Εκπαιδευτικός:  διδάσκει, καθοδηγεί  ενθαρρύνει την σκέψη και τις απορίες των μαθητών  καλλιεργεί κλίσεις και δεξιότητες των μαθητών  ασκεί το διάλογο - δε διαχωρίζει τους μαθητές  μεταδίδει τις αξίες της ομαδικότητας, της αλληλεγγύης, της φιλίας και της αγάπης

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  Πομπός: εκπέμπει ένα μήνυμα
 – Δέκτης: λαμβάνει το μήνυμα
.  Επιτυχής επικοινωνία:
 ο δέκτης μπορεί να καταλάβει το μήνυμα που του στέλνει ο πομπός.
  Μέσο επικοινωνίας:
 φυσικό (πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία), ή τεχνητό (τηλέφωνο, επιστολή, το διαδίκτυο).
  Κώδικας
σύστημα σημείων με κανόνες και αρχές (γλωσσικός, μαθηματικών, πληροφορικής, ζωγραφικής, μουσικής κ.α.)
  Η κατανόηση του μηνύματος από την πλευρά του δέκτη εξαρτάται απ τους εξής παράγοντες:
 απ τον κώδικα που χρησιμοποιεί ο πομπός και κατά πόσο αυτός είναι γνωστός – κοινός, τον καταλαβαίνει δηλαδή ο δέκτης.  από το επίπεδο γνώσης του γλωσσικού κώδικα.  από την σαφήνεια του μηνύματος.  από την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο δέκτης και από τις μέχρι τότε εμπειρίες (βιώματα) που έχει απ τα περιβάλλοντα (π.χ. οικογενειακό, σχολικό, κοινωνικό… κ.λπ), μέσα στα οποία έμαθε να σκέφτεται και να λειτουργεί.  Η διαδικασία επικοινωνίας έχει πάντα κάποιο συγκεκριμένο στόχο.
 Ο πομπός, δηλαδή, στέλνει ένα μήνυμα με το οποίο προσπαθεί να πετύχει κάτι. Προσπαθεί για παράδειγμα να δώσει ή να λάβει κάποια πληροφορία, να προτείνει κάτι, να ζητήσει κάτι, να συμβουλέψει, να απειλήσει, να συμφωνήσει με μια πρόταση ή να εκφράσει συναισθήματα όπως (χαρά/φόβο/λύπη) και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ή να νιώσει και θέλει να το μεταδώσει στους άλλους ανθρώπους.
  Η επικοινωνία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.
 Αρχικά γινόταν με το λόγο (προφορικός λόγος/ομιλία), στη συνέχεια με παραστάσεις εικόνων και κατόπιν με την γραφή (γραπτός λόγος).
 Σήμερα ο άνθρωπος χρησιμοποιεί αυτούς τους τρείς τρόπους, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ενότητα 1η
 - ΣΧΟΛΕΙΟ 
ΠΗΓΗ :http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-1-%CE%A3%CE%A7%CE%9F%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%9F.pdf
Σημασία:
 • γνώση • μόρφωση • καλλιέργεια • ομαδικότητα • συνεργασία • διδάσκει πρότυπα συμπεριφοράς, ήθους, στάσεις ζωής • διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες 
Εκπαιδευτικός:
 - διδάσκει, καθοδηγεί - ενθαρρύνει την σκέψη και τις απορίες των μαθητών - καλλιεργεί κλίσεις και δεξιότητες των μαθητών - ασκεί το διάλογο - δε διαχωρίζει τους μαθητές - μεταδίδει τις αξίες της ομαδικότητας, της αλληλεγγύης, της φιλίας και της αγάπης

ΔΕΣ https://app.box.com/s/2gguk8hfz2ezpftay3l0us6wp62npw5i

Σκέψεις και συναισθήματα από τις πρώτες μέρες στο νέο μου σχολείο
(ενότητα 1)

Πρόλογος
Η νέα σχολική χρονιά με βρίσκει σε καινούριο περιβάλλον, στο Γυμνάσιο κι αποφάσισα να σου γράψω τις εντυπώσεις μου!
                             
Κύριο μέρος
  • 1η παράγραφος - Σκέψεις                                            
    - Πολλά και καινούρια μαθήματα, όπως τα Αρχαία Ελληνικά και η Βιολογία.
    - Περισσότερο διάβασμα και λιγότερος ελεύθερος χρόνος.
    - Κάποια είναι δύσκολα και βαρετά ενώ άλλα είναι πιο εύκολα και ενδιαφέροντα.
    - Διαφορετικοί καθηγητές για κάθε μάθημα όχι ένας δάσκαλος.
    - Κάποιοι καλοί και πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, άλλοι αυστηροί και απαιτητικοί.
    - Πολλά παιδιά σε κάθε αίθουσα.
    - Καινούριοι συμμαθητές νέοι φίλοι.
    - Κτίριο τεράστιο προαύλιο με γήπεδα, μεγάλες και πολλές αίθουσες.
                                                                   
  • 2η παράγραφος - Συναισθήματα                                                        
    - Αγωνία και άγχος για τα μαθήματα και τους καθηγητές.
    - Φόβος για τα τεστ και τα διαγωνίσματα τριμήνου.
    - Λύπη που τελείωσα το Δημοτικό και δεν είμαι στο ίδιο τμήμα με όλους τους παλιούς συμμαθητές μου.
    - Χαρά που μεγάλωσα και πηγαίνω στο Γυμνάσιο.
    - Περιέργεια να δω πώς θα είναι.
    - Ηρεμία, όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα και γνώρισα τους καθηγητές.
Επίλογος
Περιμένω με ανυπομονησία τα νέα σου! Καλή σχολική χρονιά!
                                                              
Ενότητα 2η
 «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
https://samara.gr/wp-content/uploads/2018/06/%CE%91-%CE%93%CE%A5%CE%9C%CE%9D.%CE%9D-.%CE%93%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%A3.%CE%95%CE%9D.1-6.pdf
 Είδη προφορικού και γραπτού λόγου 
Η γλωσσική επικοινωνία διακρίνεται σε προφορική και γραπτή. 
Ο προφορικός λόγος διαφέρει σε πολλά σημεία από το γραπτό, είναι όμως ισάξιοι ως τρόποι επικοινωνίας.
Προφορικός λόγος 
Ο προφορικός λόγος χρησιμοποιείται καθημερινά, σε διάφορες περιστάσεις: όταν μιλάμε με τους γονείς και τους φίλους μας, στο σπίτι και στο σχολείο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, ακόμη και σε συζητήσεις μέσω υπολογιστή.
 Χαρακτηριστικά του προφορικού λόγου: 
 είναι άμεσος, αυθόρμητος και απροσχεδίαστος
  χαρακτηρίζει τη διαπροσωπική επικοινωνία 
 είναι εφήμερος, στιγμιαίος και έχει μικρή διάρκεια
  παρουσιάζει προχειρότητα στην έκφραση, διακοπές, επαναλήψεις, δισταγμούς, διορθώσεις, φράσεις και προτάσεις ανολοκλήρωτες, π.χ. Θα μπορούσατε, εεε, μπορείτε να μου δώσετε το κόκκινο… ναι, αυτό! 
 χαρακτηρίζεται από συχνή χρήση λέξεων ασαφούς σημασίας: κάτι, κάποιος, πράγμα, μέρος κ.λπ.
  χαρακτηρίζεται από σύντομες φράσεις
  συνήθως ο πομπός και ο δέκτης επικοινωνούν την ίδια χρονική στιγμή και συχνά βρίσκονται στον ίδιο χώρο, οπότε εκτός από τις λέξεις χρησιμοποιούν και συμπληρωματικά στοιχεία όπως χειρονομίες, εκφράσεις του προσώπου, κινήσεις του σώματος, βλέμματα Χαρακτηριστικά του γραπτού λόγου: 
 είναι προσχεδιασμένος και οργανωμένος, καθώς ο συγγραφέας έχει χρόνο στη διάθεσή του να σχεδιάσει, να διορθώσει και να επιμεληθεί το κείμενό του
  χαρακτηρίζει την επίσημη επικοινωνία 
 παρουσιάζει συνοχή, καθώς περιέχει ποικιλία μεταβατικών λέξεων και φράσεων, π.χ. την ίδια στιγμή, εντούτοις, μολονότι 
 χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιόδους και προτάσεις, που εκφράζουν ολοκληρωμένα νοήματα, π.χ. Πολύ συχνά οι διατροφικές οδηγίες απεικονίζονται με τη μορφή τριγώνου ή πυραμίδας, η βάση της οποίας αναφέρεται σε τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά και η κορυφή σε τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια με τα υπόλοιπα τρόφιμα να καταλαμβάνουν ενδιάμεσες θέσεις.
  χαρακτηρίζεται από επιμελημένες εκφράσεις και φροντισμένο λεξιλόγιο
 έχει διάρκεια και αυτονομία, επειδή δεν εξαρτάται από το χώρο και το χρόνο
  συντελεί στη διάδοση των γνώσεων και στην ανάπτυξη των τεχνών και των επιστημών. 

Γλωσσική ποικιλία – Μέσο και περίσταση επικοινωνίας

Όταν μελετούμε τον προφορικό ή το γραπτό λόγο αναζητούμε τον πομπό: ποιος μιλάει το δέκτη: σε ποιον το σκοπό: για ποιο σκοπό το μήνυμα: ποιες πληροφορίες

. Η παράγραφος
Η παράγραφος είναι σημαντικό στοιχείο για την οργάνωση ενός κειμένου.
  Έχει αυτονομία, αφού αναπτύσσουμε σε αυτή ένα θέμα (μια πληροφορία, μια ιδέα), ταυτόχρονα όμως συνδέεται με την επόμενη παράγραφο και όλες μαζί αποτελούν ένα κείμενο.
  Είναι και η ίδια ένα κείμενο ενιαίο με αρχή, μέση και τέλος. 
Η δομή της θυμίζει τη δομή της έκθεσης:
 Παράγραφος:
 1. Θεματική πρόταση     1. Πρόλογος 
 2. Σχόλια και λεπτομέρειες     2. Κυρίως θέμα 
 3. Κατακλείδα Έκθεση:    3. Επίλογος

  Στην αρχή της παραγράφου (θεματική πρόταση) βρίσκεται το θέμα που αναλύεται παρακάτω σε προτάσεις (λεπτομέρειες).
  Κάθε παράγραφος δίνει μία βασική πληροφορία, περιέχει όμως και άλλες πληροφορίες.Κάποιες φορές η κατακλείδα παραλείπεται
 Το εσωτερικό της παραγράφου έχει συνοχή που επιτυγχάνεται με τις κατάλληλες συνδετικές λέξεις (δηλώνουν αντίθεση, επεξήγηση, συμπέρασμα, παράδειγμα κ.λπ.)

. Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ: «Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ»
Ποια είναι η δομή της
α. Θεματική περίοδος.
Δηλώνει το θέμα της παραγράφου.ευθυν
 Είναι η πρόταση που εκφράζει-αποδίδει τη βασική-καττήρια ιδέα της παραγράφου, πληροφορεί δηλαδή τον αναγνώστη γι’ αυτό που πρόκειται να αναπτυχθεί στην παράγραφο. Βρίσκεται συνήθως στην αρχή της παραγράφου.
 β. Λεπτομέρειες/σχόλια.
Οι Λεπτομέρειες/Σχόλια αποτελούν τις επιμέρους ιδέες με τις οποίες διερευνάται και αναπτύσσεται η Θεματική Πρόταση. 
Πρόκειται, δηλαδή, για αναλυτικές προτάσεις, οι οποίες θα αναπτύξουν με πληρότητα και θα πληροφορήσουν με επάρκεια τον αναγνώστη, σχετικά με τη Θ.Π. και το λόγο ύπαρξης της παραγράφου, δηλαδή με τη σχέση της με τον ευρύτερο προς διαπραγμάτευση θέμα. γ. 
Κατακλείδα.
 Το τελείωμα της παραγράφου. 
Είναι η πρόταση η οποία επισφραγίζει την παράγραφο, συνοψίζοντας τα όσα έχουν λεχθεί σχετικά με την κατευθυντήρια ιδέα της παραγράφου και δίνοντας στην παράγραφο μια ολοκληρωμένη μορφή. 
 1. Να εντοπίσετε τα δομικά μέρη των παρακάτω παραγράφων. 
Πρώτο Κείμενο
       Οι Έλληνες έχουν μια χαρακτηριστική λέξη που περιγράφει θαυμάσια τη διάθεσή τους απέναντι στους ξένους: φιλοξενία. Η φιλοξενία είναι μια αρετή των Ελλήνων από τότε που εμφανίστηκαν στην ιστορία. Ήδη στα ομηρικά έπη περιγράφονται σκηνές πολύ εγκάρδιας φιλοξενίας, όπου ο ξένος επισκέπτης αντιμετωπίζεται ως ιερό πρόσωπο. Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων – και ειδικά ο Δίαςπολύ συχνά έπαιρναν ανθρώπινη μορφή και εμφανίζονταν ως ξένοι στα σπίτια των ανθρώπων, για να τους βοηθήσουν σε διάφορα σημαντικά ζητήματα αλλά και για προσωπικές τους υποθέσεις. Οι αρχαίοι Έλληνες λοιπόν, κάθε φορά που ένας ξένος χτυπούσε την πόρτα τους, τον υποδέχονταν με τιμές και τον αντιμετώπιζαν ως ιερό πρόσωπο, έχοντας πάντα στο νου τους ότι μπορεί να είναι κάποιος θεός. Του έβαζαν να φάει, του γέμιζαν το ποτήρι με εκλεκτό κρασί, του έστρωναν να κοιμηθεί, και μόνο όταν είχε χορτάσει και είχε ξεκουραστεί έπαιρναν το θάρρος να τον ρωτήσουν ποιος είναι και από πού έρχεται.

 Δεύτερο Κείμενο
 Αστερίξ, ο ήρωας αυτών των περιπετειών. Μικρόσωμος πολεμιστής αλλά παμπόνηρος και με κοφτερό μυαλό, του εμπιστεύονται χωρίς αμφιβολίες όλες τις επικίνδυνες αποστολές, για τις οποίες συνήθως καταστρώνει και το σχέδιο δράσης. Ο Αστερίξ αντλεί την υπεράνθρωπη δύναμη του από το μαγικό ζωμό του Δρύίδη Πανοραμίξ. 
Τρίτο Κείμενο 
    Το ράφτινγκ είναι ο ιδανικός τρόπος για να πλησιάσουμε την ομορφιά της φύσης. Περισσότερο κι από την έκκριση αδρεναλίνης, απ' το πνεύμα ομαδικότητας, το ράφτινγκ μάς προσφέρει πρόσβαση σε υδάτινα τοπία που δεν μπορείς να τα γνωρίσεις με κανέναν άλλο τρόπο. Επιπλέον το ράφτινγκ είναι μια ήπια δραστηριότητα, που μπορούν να τη γευτούν παιδιά και μεγάλοι. Αρκεί να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, να ξέρουν κολύμπι και φυσικά να σέβονται τη δύναμη του νερού και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του συνοδού. 



Τα θετικά και τα αρνητικά του σχολείου μου
(ενότητα 2)
  • 1η παράγραφος - Τα θετικά                                
    - Πολλά και καινούρια μαθήματα, που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
    - Οι περισσότεροι καθηγητές είναι προσιτοί και ευγενικοί και αγαπούν τη δουλειά τους.
    - Ο σύλλογος των καθηγητών είναι οργανωμένος και βρίσκεται κοντά στους γονείς και στους μαθητές.
    - Γίνονται συχνά ενημερώσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και τις περισσότερες φορές τα αιτήματα των μαθητών, που τίθενται υπό συζήτηση, ικανοποιούνται.
    - Το κτίριο είναι σχετικά καινούριο, με πολλές αίθουσες, εργαστήρια, μεγάλη αυλή και γήπεδα.
                                                                 


  • 2η παράγραφος - Τα αρνητικά                                    
    - Οι τοίχοι, τα θρανία και οι καρέκλες είναι βαμμένα.
    - Οι τουαλέτες δεν είναι πάντοτε καθαρές.
    - Δεν υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων και κλειστό γυμναστήριο. (αν συμβαίνει)
    - Κάποια βιβλία δεν έχουν έρθει ακόμη.
    - Οι υπολογιστές είναι αρκετά παλιοί και ως εκ τούτου αργοί.
    - Αποφεύγεται η χρήση της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα το μάθημα να είναι βαρετό.
    - Μερικοί καθηγητές είναι πολύ αυστηροί και απρόσιτοι. Βάζουν πολλές ασκήσεις και συχνά τεστ.
    - Τα διαγωνίσματα συχνά λόγω κακού προγραμματισμού πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.


Ευτράπελα, κωμικά επεισόδια στο σχολείο και σχέσεις με συμμαθητές και καθηγητές

(ενότητα 2)
  • 1η παράγραφος
    Θέμα:
     Διάφορα ευτράπελα κωμικά επεισόδια που συμβαίνουν στο σχολείο μου.

    Θεματική πρόταση: Καθημερινά στο σχολείο μου συμβαίνουν πολλά ευτράπελα επεισόδια.
    Λεπτομέρειες:
    - Παρατσούκλια σε καθηγητές. Κάποιος μαθητής μπερδεύτηκε και φώναξε τον καθηγητή με το παρατσούκλι του.
    - Ένας μαθητής είπε ένα ανέκδοτο / έφερε το κατοικίδιό του μέσα στην τάξη.
    - Μία καθηγήτρια γλίστρησε κι έπεσε πάνω στον κάδο απορριμμάτων / ήρθε ντυμένη στην τρίχα, αλλά ξέχασε φεύγοντας από το σπίτι να βγάλει τις παντόφλες της.
    Κατακλείδα: Χάρη σ’ αυτά τα κωμικά επεισόδια οι ώρες στο σχολείο περνούν πιο ευχάριστα!
                              
    Προσοχή!!
    Δεν αναφέρω απλώς τα περιστατικά αλλά τ' αναπτύσσω, δηλαδή γράφω τι έγινε στη συνέχεια και πώς αντέδρασαν τα πρόσωπα της ιστορίας
                                    
  • 2η παράγραφος
    Θέμα: Οι σχέσεις με τους συμμαθητές / καθηγητές μου.
    Θεματική πρόταση: Οι σχέσεις μου με τους συμμαθητές και τους καθηγητές μου είναι πάρα πολύ καλές!
    Λεπτομέρειες:
    - Είμαι φίλος με όλα τα παιδιά. Στα διαλείμματα παίζουμε και συζητάμε για όλα όσα μας απασχολούν. Με κάποιους συμμαθητές μου βρισκόμαστε και εκτός σχολείου. Μπορεί να καβγαδίζουμε για ασήμαντους λόγους, όμως, αμέσως ξαναγινόμαστε φίλοι.
    - Οι καθηγητές είναι συνεργάσιμοι, ευγενικοί και πρόθυμοι να λύσουν κάθε μας απορία. Έχουν κατανόηση και προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Κάποιοι είναι αυστηροί και απόμακροι, άλλοι βαρετοί.
    Κατακλείδα: Στο σχολείο τα περνώ αρκετά καλά και έχω δεθεί με τους συμμαθητές μου.
                                                           
2η παράγραφος – Συναισθήματα
  • Αγωνία και άγχος για τα μαθήματα και τους καθηγητές.
  • Φόβος για τα τεστ και τα διαγωνίσματα τριμήνου.
  • Λύπη που τελείωσα το Δημοτικό και δεν είμαι στο ίδιο τμήμα με όλους τους παλιούς συμμαθητές μου.
  • Χαρά που μεγάλωσα και πηγαίνω στο Γυμνάσιο.
  • Περιέργεια να δω πώς θα είναι.
  • Ηρεμία, όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα και γνώρισα τους καθηγητές.
Επίλογος – Περιμένω με ανυπομονησία τα νέα σου! Καλή σχολική χρονιά!
  •  Στην επιστολή γράφουμε πάνω δεξιά τον τόπο και την ημερομηνία
ενώ κάτω αριστερά γράφουμε την προσφώνηση, δηλαδή :
                                                                               Λαμία, 10 Οκτωβρίου 2013
Αγαπημένε μου φίλη / Άννα, 
Στο τέλος γράφουμε την αποφώνηση:
                                                                                                          Με αγάπη,
                                                                                                              Μαρία
Μαρία Αθανασίου*
Φιλόλογος



  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 2η
ENOTHTA 2
ΘΕΜΑ: «Έχετε αρχίσει να χρησιμοποιείτε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και θέλετε να στείλετε ένα κείμενο στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου. Περιγράψτε στην πρώτη παράγραφο διάφορα ευτράπελα- κωμικά επεισόδια που συμβαίνουν στο σχολείο σας και στη συνέχεια αναλύστε πώς είναι οι σχέσεις σας με τους συμμαθητές και τους καθηγητές σας
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
1η παράγραφος – Διάφορα ευτράπελα – κωμικά επεισόδια που συμβαίνουν στο σχολείο μου
Θεματική πρόταση: Καθημερινά στο σχολείο μου συμβαίνουν πολλά ευτράπελα επεισόδια.
Λεπτομέρειες:
  • Παρατσούκλια σε καθηγητές. Κάποιος μαθητής μπερδεύτηκε και φώναξε τον καθηγητή με το παρατσούκλι του.
  • Ένας μαθητής είπε ένα  ανέκδοτο / έφερε το κατοικίδιό του μέσα στην τάξη.
  • Μία καθηγήτρια γλίστρησε κι έπεσε πάνω στον κάδο απορριμμάτων / ήρθε ντυμένη στην τρίχα,  αλλά ξέχασε φεύγοντας από το σπίτι να βγάλει τις παντόφλες της.
Κατακλείδα: Χάρη σ’ αυτά τα κωμικά επεισόδια οι ώρες στο σχολείο περνούν πιο ευχάριστα!
(Προσοχή!!!Δεν αναφέρω απλώς τα περιστατικά, αλλά τ’ αναπτύσσω, δηλαδή γράφω τι έγινε στη συνέχεια και πώς αντέδρασαν τα πρόσωπα της ιστορίας)
2η παράγραφος – Οι σχέσεις με τους συμμαθητές / καθηγητές μου
Θεματική πρόταση: Οι σχέσεις μου με τους συμμαθητές και τους καθηγητές μου είναι πάρα πολύ καλές!
Λεπτομέρειες:
  • Είμαι φίλος με όλα τα παιδιά. Στα διαλείμματα παίζουμε και συζητάμε για όλα όσα μας απασχολούν. Με κάποιους συμμαθητές μου βρισκόμαστε και εκτός σχολείου. Μπορεί να καβγαδίζουμε για ασήμαντους λόγους, όμως, αμέσως ξαναγινόμαστε φίλοι.
  • Οι καθηγητές είναι συνεργάσιμοι, ευγενικοί και πρόθυμοι να λύσουν κάθε μας απορία. Έχουν κατανόηση και προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Κάποιοι είναι αυστηροί και απόμακροι, άλλοι βαρετοί.
Κατακλείδα: Στο σχολείο τα περνώ αρκετά καλά και έχω δεθεί με τους συμμαθητές και τους καθηγητές μου.
  •  Η εκφώνηση ζητά να αναπτυχθεί το θέμα σε δύο παραγράφους. Γι’αυτό από το σχεδιάγραμμα απουσιάζουν ο πρόλογος και ο επίλογος.
  • Ξεκινάμε γράφοντας πάνω αριστερά :
  •  Αγαπημένοι μου φίλοι,
Κλείνουμε το κείμενο γράφοντας κάτω δεξιά Περιμένω τα δικά σας νέα!
                                                                            Γιώργος ,
                                                                      από το 3o Γυμνάσιο Αθηνών
Φιλόλογος

Ενότητα 3 η 
- ΦΥΣΗ
http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-3-%CE%A6%CE%A5%CE%A3%CE%97.pdf
 Θετικά: 
 μας ηρεμεί  μας χαλαρώνει  μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις)  μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) 

Σήμερα (αρνητικά): 
Ο άνθρωπος:
  την καταστρέφει συστηματικά  δεν κατανοεί τη σημασία και τη σπουδαιότητά της για την επιβίωσή του  τα ζώα οδηγούνται σε σταδιακή εξαφάνιση 

Επιπτώσεις: 
 - Ρυπαίνεται ο αέρας, η θάλασσα, το νερό - Το περιβάλλον στις πόλεις είναι αποπνικτικό · - Φαινόμενο θερμοκηπίου - αρρώστιες - θάνατοι - κακή υγεία - βία & επιθετικότητα - άγχος, στρες

 Τρόποι αντιμετώπισης:
 άνθρωπος
 να κατανοήσει τη σημασία της φύσης για τον ίδιο  να αποκτήσει παιδεία  να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί  να αναλαμβάνει τις ευθύνες του  να μην αδιαφορεί και να περιμένει από τους άλλους να δραστηριοποιηθούν κοινωνία:  η οικογένεια να διδάσκει ορθά πρότυπα στα παιδιά της και να μην αδιαφορεί για τη ρύπανση του περιβάλλοντος  το σχολείο να ενημερώνει και να δραστηριοποιεί τους μαθητές  τα ΜΜΕ να ενημερώνουν και να κινητοποιούν τους πολίτες σχετικά με τη μόλυνση και την καταστροφή της φύσης  η πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα απέναντι σε όσους καταστρέφουν τη φύση  οι χώρες να συνεργαστούν μεταξύ τους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος 

ΤΑΞΙΔΙΑ
 Θετικά: 
o μας ηρεμούν. o μας ψυχαγωγούν. o μας χαλαρώνουν και μας ξεκουράζουν από το φόρτο και την καθημερινότητα. o γνωρίζουμε καινούργια μέρη, μαθαίνουμε τον πολιτισμό άλλων λαών. o γνωρίζουμε πολιτιστικά μνημεία και ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία, είτε τη δική μας είτε άλλων λαών. o γνωρίζουμε καλύτερα τη χώρα μας. o δημιουργούμε φιλίες και γνωρίζουμε τη νοοτροπία των ατόμων άλλων τόπων και χωρών. 
Γιατί σήμερα τα άτομα δεν ταξιδεύουν συχνά;
 o έλλειψη ελεύθερου χρόνου. o γονείς: πολλές ώρες εργασίας. o παιδιά: πολλές δραστηριότητες (σχολείο, φροντιστήριο κ.α.). o ανεργία: οικονομικές δυσκολίες. o κούραση από τις πολλές υποχρεώσεις.

 ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 
► Με τον όρο περιγραφή εννοούμε την αναπαράσταση χώρων, προσώπων, αντικειμένων, φαινομένων μέσω του λόγου.
 Η περιγραφή τοπίου 
• Ακολουθεί πορεία από το γενικό στο ειδικό, από γενικές εικόνες σε λεπτομερειακές.

 Οργανώνεται: α. με βάση ένα σταθερό σημείο περιγραφής, όταν ο συγγραφέας μένει ακίνητος και από εκεί περιγράφει το χώρο. β. με βάση την κίνηση προς ένα τέρμα - από μακριά πάμε κοντά. - από βόρεια πάμε νότια κτλ. - από πάνω πάμε κάτω και το αντίστροφο. Η επιλογή του υλικού μιας περιγραφής εξαρτάται: • από την οπτική γωνία, τη θέση δηλαδή αυτού που περιγράφει στο χώρο. • από το χαρακτήρα του. • από τη σκοπιά που αντιμετωπίζει τα γεγονότα.

 Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ 
► Η γλώσσα της περιγραφής χαρακτηρίζεται από:
• σαφήνεια, ακρίβεια • χρήση επιθέτων που προσδίδουν ζωντάνια και παραστατικότητα • κυριαρχία του ενεστώτα και εξακολουθητικών ρημάτων που δηλώνουν τη διάρκεια.
 Έχουμε συχνή χρήση βοηθητικών ρημάτων (είμαι, έχω). • χρήση επιρρημάτων για προσωρινές ιδιότητες των περιγραφόμενων στοιχείων.

 ΕΙΔΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ 
► Περιγραφικά κείμενα συναντάμε σε διάφορους τομείς: 
- στη λογοτεχνία, στην επιστήμη, στα σχολικά εγχειρίδια, στις εφημερίδες, σε διαφημίσεις, σε ενημερωτικά φυλλάδια, σε μικρές αγγελίες κτλ.
 ► Υπάρχουν διάφορα είδη περιγραφής, όπως: - τοπίου, προσώπου, αντικειμένου, κτιρίου, έργου τέχνης κτλ. 
► Η περιγραφή διακρίνεται επίσης σε αντικειμενική και υποκειμενική. 
α. Η αντικειμενική περιγραφή χρησιμοποιείται σε κείμενα πληροφοριακά (π.χ. εγκυκλοπαίδειες, ρεπορτάζ, δελτία καιρού κ.ά.).
 Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι: 
- αυτός που περιγράφει αποφεύγει να αναμειχθεί προσωπικά ή να δηλώσει τη στάση του απέναντι σ' αυτό που περιγράφεται γι' αυτό απουσιάζουν τα σχόλια, η διατύπωση κάποιας γνώμης ή η έκφραση συναισθημάτων.
 - η κυριαρχία του γ' προσώπου και η παθητική σύνταξη. 
β. Η υποκειμενική περιγραφή χρησιμοποιείται κυρίως στη λογοτεχνία.
 Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι: 
- η παρουσία του α' προσώπου, η χρήση ποιητικής γλώσσας, το έντονο προσωπικό στοιχείο, η έκφραση συναισθημάτων ή η διατύπωση προσωπικών κρίσεων και σχολίων.

 ΑΦΗΓΗΣΗ 
Με τον όρο αφήγηση εννοούμε την προφορική ή γραπτή παρουσίαση ενός γεγονότος ή μιας σειράς γεγονότων πραγματικών ή φανταστικών. 
Η αφήγηση οργανώνεται με άξονα το χρόνο, αλλά τα γεγονότα ή οι καταστάσεις που εξιστορούνται συνδέονται αιτιολογικά μεταξύ τους.

Η αφήγηση στηρίζεται στην ακόλουθη δομή: 

Α. Πληροφορίες για τους «πρωταγωνιστές/ήρωες», το χώρο, το χρόνο, την κατάσταση από την οποία ξεκινά η αφήγηση. 
Β. Η εξέλιξη της αφήγησης και η έκβασή της.
 Γ. Η λύση (το τέλος της ιστορίας) και η κρίση του αφηγητή για το νόημα της ιστορίας


Κύριος χρόνος της αφήγησης είναι ο αόριστος, αλλά χρησιμοποιείται και ο παρατατικός. 

► Στην αφήγηση χρησιμοποιούνται συνδετικές λέξεις ή φράσεις που δείχνουν: α. τη χρονική σειρά των γεγονότων (π.χ. ύστερα, μετά, στη συνέχεια κ.λπ.
β. την αιτιολογική σχέση μεταξύ τους (π.χ. επειδή, καθώς, αφού, ενώ, έτσι κ.λπ.).

 ΕΙΔΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ 
► Υπάρχουν τρία είδη αφήγησης
α. Η μυθοπλαστική αφήγηση, στην οποία κυριαρχεί ο κόσμος της φαντασίας και του μύθου.
 β. Η ιστορική αφήγηση, η οποία συνδέεται με την παρουσίαση γεγονότων του πρόσφατου ή παλαιότερου παρελθόντος και συναντάται στην ιστορία
. γ. Η ρεαλιστική αφήγηση, η οποία συνδέεται με την παρουσίαση με σαφή και πειστικό τρόπο γεγονότων του παρόντος και η οποία συναντάται στις καθημερινές συζητήσεις, στα ρεπορτάζ των ειδήσεων κλπ.

 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 
Σε μια συζήτηση ή σ' ένα κείμενο, για να υποστηρίξουμε τις θέσεις ή για να αντικρούσουμε τις απόψεις των άλλων, χρησιμοποιούμε τα επιχειρήματα.
 Η χρήση των επιχειρημάτων μάς βοηθάει:
 α. να κατανοήσουμε ποιες θέσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες.
 β. να πείσουμε τους άλλους για την ορθότητα των θέσεων μας 
Δύο είδη επιχειρημάτων είναι: 
α. τα επιχειρήματα διά μέσου παραδειγμάτων
. Για να στηρίξουμε τη θέση ,ας χρησιμοποιούμε παραδείγματα π.χ. από την ιστορία, την επιστήμη κ.λπ.) 
β. τα επιχειρήματα με αιτίες Χρησιμοποιούνται περισσότερο σε επίσημα κείμενα, κυρίως στο χώρο των επιστημών. 

ΔΟΜΗ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
► Τα κείμενα στα οποία χρησιμοποιούνται επιχειρήματα μπορεί να έχουν την εξής δομή:
 Α. Εισαγωγή: παρουσίαση της θέσης πάνω σ' ένα θέμα
 Β. Δεδομένα: χρήση επιχειρημάτων για τη στήριξη της θέσης
. Γ. Ανασκευή: αντίκρουση αντίθετων θέσεων - επιχειρημάτων.
 Δ. Κατάληξη: τελική θέση - συμπέρασμα και προϋποθέσεις - συνθήκες για να ισχύσει η θέση αυτή 
Όσον αφορά τη γλώσσα των επιχειρηματολογικών κειμένων παρατηρούμε:
 α. τη χρήση ρητορικών ερωτήσεων 
β. την επανάληψη στοιχείων δομής ή περιεχομένου
 γ. τη χρήση συνδετικών λέξεων ή φράσεων που: 
- δηλώνουν ανάλογη σημασία:
 επίσης, συνεπώς, φυσικά, με αποτέλεσμα κ.ά. 
- εκφράζουν πιθανότητα: μπορεί, ενδέχεται, είναι δυνατόν, πιστεύω, υποθέτω κ.ά. - εκφράζουν δεοντολογία (κάτι που πρέπει να γίνει): πρέπει, χρειάζεται, κρίνεται απαραίτητο, επιτρέπεται κ.α.

Ενότητα 3η 
«ΦΥΣΗ»
 Θετικά:
  μας ηρεμεί  μας χαλαρώνει  μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις)  μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) 
Σήμερα (αρνητικά):
 Ο άνθρωπος:  την καταστρέφει συστηματικά  δεν κατανοεί τη σημασία και τη σπουδαιότητά της για την επιβίωσή του  τα ζώα οδηγούνται σε σταδιακή εξαφάνιση 

Επιπτώσεις:

  Ρυπαίνεται ο αέρας, η θάλασσα, το νερό  Το περιβάλλον στις πόλεις είναι αποπνικτικό·  Φαινόμενο θερμοκηπίου  αρρώστιες  Θάνατοι  κακή υγεία  βία & επιθετικότητα  άγχος, στρες 

Τρόποι αντιμετώπισης:
άνθρωπος:  να κατανοήσει τη σημασία της φύσης για τον ίδιο  να αποκτήσει παιδεία  να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί  να αναλαμβάνει τις ευθύνες του  να μην αδιαφορεί και να περιμένει από τους άλλους να δραστηριοποιηθούν κοινωνία:  η οικογένεια να διδάσκει ορθά πρότυπα στα παιδιά της και να μην αδιαφορεί για τη ρύπανση του περιβάλλοντος  το σχολείο να ενημερώνει και να δραστηριοποιεί τους μαθητές  τα ΜΜΕ να ενημερώνουν και να κινητοποιούν τους πολίτες σχετικά με τη μόλυνση και την καταστροφή της φύσης  η πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα απέναντι σε όσους καταστρέφουν τη φύση  οι χώρες να συνεργαστούν μεταξύ τους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

 «ΤΑΞΙΔΙΑ»
 Θετικά: 
 μας ηρεμούν. o μας ψυχαγωγούν.  μας χαλαρώνουν και μας ξεκουράζουν από το φόρτο και την καθημερινότητα.  γνωρίζουμε καινούργια μέρη, μαθαίνουμε τον πολιτισμό άλλων λαών.  γνωρίζουμε πολιτιστικά μνημεία και ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία, είτε τη δική μας είτε άλλων λαών.  γνωρίζουμε καλύτερα τη χώρα μας.  δημιουργούμε φιλίες και γνωρίζουμε τη νοοτροπία των ατόμων άλλων τόπων και χωρών.

 Γιατί σήμερα τα άτομα δεν ταξιδεύουν συχνά; 

 έλλειψη ελεύθερου χρόνου.  γονείς πολλές ώρες εργασίας.  παιδιά: πολλές δραστηριότητες (σχολείο, φροντιστήριο κ.α.).  ανεργία: οικονομικές δυσκολίες.  κούραση από τις πολλές υποχρεώσεις 
 Με τον όρο περιγραφή 
εννοούμε την αναπαράσταση χώρων, προσώπων, αντικειμένων, φαινομένων μέσω του λόγου. 

Η περιγραφή τοπίου

  Ακολουθεί πορεία από το γενικό στο ειδικό, από γενικές εικόνες σε λεπτομερειακές. Οργανώνεται: 
α. με βάση ένα σταθερό σημείο περιγραφής, όταν ο συγγραφέας μένει ακίνητος και από εκεί περιγράφει το χώρο.
 β. με βάση την κίνηση προς ένα τέρμα
- από μακριά πάμε κοντά. - από βόρεια πάμε νότια κτλ. - από πάνω πάμε κάτω και το αντίστροφο. 

Η επιλογή του υλικού μιας περιγραφής εξαρτάται:
  από την οπτική γωνία, τη θέση δηλαδή αυτού που περιγράφει στο χώρο.  από το χαρακτήρα του.  από τη σκοπιά που αντιμετωπίζει τα γεγονότα. 

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

 Η γλώσσα της περιγραφής χαρακτηρίζεται από:
  σαφήνεια, ακρίβεια 
 χρήση επιθέτων που προσδίδουν ζωντάνια και παραστατικότητα 
 κυριαρχία του ενεστώτα και εξακολουθητικών ρημάτων που δηλώνουν τη διάρκεια. Έχουμε συχνή χρήση βοηθητικών ρημάτων (είμαι, έχω). 
 χρήση επιρρημάτων για προσωρινές ιδιότητες των περιγραφόμενων στοιχείων 

ΕΙΔΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ 
Περιγραφικά κείμενα συναντάμε σε διάφορους τομείς: - στη λογοτεχνία, στην επιστήμη, στα σχολικά εγχειρίδια, στις εφημερίδες, σε διαφημίσεις, σε ενημερωτικά φυλλάδια, σε μικρές αγγελίες κτλ.
  Υπάρχουν διάφορα είδη περιγραφής, 
όπως: 
- τοπίου, προσώπου, αντικειμένου, κτιρίου, έργου τέχνης κτλ.

  Η περιγραφή διακρίνεται επίσης σε αντικειμενική και υποκειμενική
α. Η αντικειμενική περιγραφή χρησιμοποιείται σε κείμενα πληροφοριακά (π.χ. εγκυκλοπαίδειες, ρεπορτάζ, δελτία καιρού κ.ά.). 
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι:
 - αυτός που περιγράφει αποφεύγει να αναμειχθεί προσωπικά ή να δηλώσει τη στάση του απέναντι σ' αυτό που περιγράφεται γι' αυτό απουσιάζουν τα σχόλια, 
η διατύπωση κάποιας γνώμης ή η έκφραση συναισθημάτων.
 - η κυριαρχία του γ' προσώπου και η παθητική σύνταξη.

 β. Η υποκειμενική περιγραφή χρησιμοποιείται κυρίως στη λογοτεχνία. 
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι: 
- η παρουσία του α' προσώπου, η χρήση ποιητικής γλώσσας, το έντονο προσωπικό στοιχείο, η έκφραση συναισθημάτων ή η διατύπωση προσωπικών κρίσεων και σχολίων. 

ΕΙΔΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
 ► Υπάρχουν τρία είδη αφήγησης:
  α. Η μυθοπλαστική αφήγηση, στην οποία κυριαρχεί ο κόσμος της φαντασίας και του μύθου.
 β. Η ιστορική αφήγηση, η οποία συνδέεται με την παρουσίαση γεγονότων του πρόσφατου ή παλαιότερου παρελθόντος και συναντάται στην ιστορία.
 γ. Η ρεαλιστική αφήγηση, η οποία συνδέεται με την παρουσίαση με σαφή και πειστικό τρόπο γεγονότων του παρόντος και η οποία συναντάται στις καθημερινές συζητήσεις, στα ρεπορτάζ των ειδήσεων κλπ. 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 
Σε μια συζήτηση ή σ' ένα κείμενο, για να υποστηρίξουμε τις θέσεις ή για να αντικρούσουμε τις απόψεις των άλλων, χρησιμοποιούμε τα επιχειρήματα

Δύο είδη επιχειρημάτων είναι:
 α. τα επιχειρήματα διά μέσου παραδειγμάτων. Για να στηρίξουμε τη θέση ,ας χρησιμοποιούμε παραδείγματα π.χ. από την ιστορία, την επιστήμη κ.λπ.) 
β. τα επιχειρήματα με αιτίες Χρησιμοποιούνται περισσότερο σε επίσημα κείμενα, κυρίως στο χώρο των επιστημών.

ΔΟΜΗ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
► Τα κείμενα στα οποία χρησιμοποιούνται επιχειρήματα μπορεί να έχουν την εξής δομή: 
Α. Εισαγωγή: παρουσίαση της θέσης πάνω σ' ένα θέμα. 
Β. Δεδομένα: χρήση επιχειρημάτων για τη στήριξη της θέσης.
 Γ. Ανασκευή: αντίκρουση αντίθετων θέσεων - επιχειρημάτων.
 Δ. Κατάληξη: τελική θέση - συμπέρασμα και προϋποθέσεις - συνθήκες για να ισχύσει η θέση αυτή 

ΠΩΣ ΓΡΑΦΩ ΜΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ
 Για να γράψω μια σωστή περίληψη ΠΡΕΠΕΙ: 

ΣΤΑΔΙΟ 1° 
1. Να διαβάσω καλά και να καταλάβω το κείμενο που πρέπει να πυκνώσω.
 2. Να υπογραμμίσω τις σημαντικές φράσεις ή λέξεις (δηλαδή τις λέξεις-κλειδιά). 3. Να φτιάξω τους πλαγιότιτλους κάθε παραγράφου.

 ♦ Είναι πολύ απλό!
 ♦ Πρέπει να «πυκνώσω» ένα κείμενο, δηλαδή να το ξαναγράψω με δικά μου λόγια κρατώντας μόνο τα σημαντικά σημεία που περιέχει. 

Επομένως, η περίληψη μου θα είναι ένα νέο κείμενο που θα έχει το ίδιο περιεχόμενο με το αρχικό κείμενο, αλλά θα είναι μικρότερο.

ΣΤΑΔΙΟ 2°

 1. Να γράψω στην αρχή της περίληψης μου μια φράση που να παρουσιάζει το θέμα του κειμένου.
 2. Να ακολουθήσω τη σειρά του κείμενου. 
3. Να συνδέσω τους πλαγιότιτλους με συνδετικές λέξεις. 
4. Να αναφέρω τον συγγραφέα. 

Για να γράψω μια σωστή περίληψη ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ

1. Να αντιγράφω το κείμενο (φυσικά και μπορώ να χρησιμοποιήσω λέξεις του κειμένου)

 2. Να γράφω τα παραδείγματα, αν υπάρχουν 

3. Να αλλάζω τη σειρά του κειμένου.

 4. Να προσθέτω δικές μου απόψεις / σχόλια ή πληροφορίες.

1° ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ
 ΚΕΙΜΕΝΟ (απόσπασμα) 

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής και Εκπαίδευση 

  Η εισβολή του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή στην καθημερινή ζωή μας είναι γεγονός. Η χρήση του έχει εξαπλωθεί σε όλους σχεδόν τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην εκπαίδευση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελεί ένα νέο εκπαιδευτικό μέσο. με ξεχωριστές δυνατότητες. Ποια είναι λοιπόν η εκπαιδευτική αξία του ηλεκτρονικού υπολογιστή; Κατ' αρχάς, η γνώση της λειτουργίας και των δυνατοτήτων του αποτελεί πλέον σήμερα απαραίτητο προσόν. Ακόμα, ο υπολογιστής μπορεί να κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα. Υπάρχουν και σχεδιάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στο να κάνουν τη μάθηση παιγνίδι. Ο μαθητής παίζει και μαθαίνει. Δεν σημαίνει βέβαια ότι η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην εκπαίδευση είναι ακίνδυνη. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη σωστή του χρήση.

 1. Διαβάζω προσεκτικά το κείμενο, το κατανοώ και υπογραμμίζω τις σημαντικές φράσεις ή λέξεις σε κάθε παράγραφο 
2. Αφού υπογραμμίσω φράσεις ή λέξεις που κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικές, γράφω τους πλαγιότιτλους κάθε παραγράφου με βάση όσα υπογράμμισα.

 ΠΛΑΓΙΟΤΙΤΛΟΙ
  Η είσοδος του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή στη σύγχρονη ζωή και στην εκπαίδευση. 
 Ο εκπαιδευτικός ρόλος του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή: όχι μόνο ο μαθητής μαθαίνει τη χρήση του αλλά συνδυάζει τη μάθηση και το παιχνίδι 
 Η σωστή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι απαραίτητη 

 ♦ Τι παρατηρώ στους πλαγιότιτλους κάθε παραγράφου; 
1. Είναι σύντομοι. 
2. Ο δεύτερος πλαγιότιτλος είναι μεγάλος και περιλαμβάνει σημαντικές λεπτομέρειες της παραγράφου. 
Πρόκειται για α ν α λ υ τ ι κ ό πλαγιότιτλο: η παράγραφος έχει πολλές πληροφορίες που είναι σημαντικές για την περίληψη, οπότε εμπλουτίζω με αυτές τον πλαγιότιτλο μου. 
3. Βασίζονται σε όσα υπογράμμισα. 
4. Δεν αντιγράφουν το κείμενο 

2° ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 
3. Συνδέω τους πλαγιότιτλους (υπότιτλους) μεταξύ τους με συνδετικές λέξεις 
4. Κάνω αναφορά στον συγγραφέα. 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Προσθήκη (επίσης, ακόμα, επιπλέον, επιπρόσθετα, πρώτον... δεύτερον…) 
Αντίθεση (αντίθετα, όμως, ωστόσο, εντούτοις, παρ’ όλα αυτά, αφενός... αφετέρου, από τη μια ... από την άλλη, μεν... δε ) 
Συμπέρασμα (επομένως, συμπερασματικά, λοιπόν, άρα…) 

ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ; 
Με φράσεις όπως :
 Σύνδεσμοι Λέξεις ή Εκφράσεις που δηλώνουν 
Ο συγγραφέας λέει..//υποστηρίζει ότι… //επισημαίνει ότι… //ισχυρίζεται ότι… διαπιστώνει ότι
 ή με φράσεις όπως :
 Στο τέλος μπορώ να γράψω: 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 
► Στην εποχή μας λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης χρησιμοποιούνται πολύ συχνά πολυτροπικά κείμενα, κείμενα δηλαδή που εκτός από το λόγο χρησιμοποιούν και άλλους τρόπους έκφρασης και μεταφοράς ενός μηνύματος, όπως πίνακες, σχεδιαγράμματα, χάρτες και κυρίως εικόνες.
Χωρίς αυτά τα στοιχεία τα κείμενα μερικές φορές δεν έχουν νόημα ή δε μεταφέρουν αποτελεσματικά το μήνυμα τους.

 ► Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της εικόνας, καθώς:
άλλοτε συμπληρώνει το νόημα των λέξεων (ιδιαίτερα όταν το κείμενο μας δίνει πληροφορίες) κάνοντας έτσι πιο κατανοητό το μήνυμα για τον αναγνώστη,
  άλλοτε ενισχύει το μήνυμα που επιδιώκει να μεταφέρει το κείμενο επηρεάζοντας συναισθηματικά το δέκτη (συνήθως σε διαφημίσεις ή αφίσες ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά ζητήματα, 
 και άλλοτε κάνει απλώς πιο ελκυστικό το κείμενο. 

ΠΡΟΣΟΧΗ
Υπάρχει περίπτωση οι λέξεις απλώς να επεξηγούν την εικόνα, οπότε η εικόνα να παίζει τον κύριο ρόλο, ενώ το κείμενο βοηθητικό.

  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 3η

ENOTHTA 3
ΘΕΜΑ: «Στην περιοχή σας οργανώνεται από το Δήμο και διάφορες οικολογικές ομάδες μια εκστρατεία διαφώτισης των πολιτών για τη μείωση της ρύπανσης και των σκουπιδιών. Η τάξη σας ανέλαβε να γράψει ένα κείμενο τεσσάρων παραγράφων, το οποίο θα απευθύνεται στους μεγαλύτερους συμπολίτες σας. Αφού περιγράψετε την κατάσταση, να τους προτείνετε τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης και των σκουπιδιών στην πόλη σας
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Μεγάλο πρόβλημα η μόλυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας. Συνεργασία του σχολείου μας με το Δήμο και οικολογικές ομάδες για τη διαφώτιση και την ευαισθητοποίησή σας.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Πώς επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα και μολύνουμε το περιβάλλον;
  • Χρήση πολλών φυτοφαρμάκων από τους αγρότες.
  • Αδιαφορία. Δεν ανακυκλώνουμε και σπαταλάμε τους φυσικούς πόρους της γης.
  • Πετάμε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους – δυσοσμία.
  • Καυσαέρια από τα αυτοκίνητα (έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στις μεγαλουπόλεις) και από τα εργοστάσια.
  • Λύματα από τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, που καταλήγουν στις ακτές.
2η παράγραφος – Τρόποι αντιμετώπισης της ρύπανσης και των σκουπιδιών
  • Πετάμε τα σκουπίδια στους ειδικούς κάδους, που έχει τοποθετήσει ο Δήμος
  • Ανακυκλώνουμε ό,τι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί π.χ. γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο.
  • Μειώνουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις με το αμάξι και χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο ή πηγαίνουμε με τα πόδια.
  • Οι αγρότες να στραφούν στις βιολογικές καλλιέργειες και να χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα.
  • Βιολογικός καθαρισμός των εργοστασίων και των επιχειρήσεων.
Επίλογος – Χρέος και ευθύνη όλων μας να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού!
  •  Ξεκινάμε την έκθεση γράφοντας:
  •  Αγαπητοί συμπολίτες,
και κλείνουμε :
                                                                          Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας!
Φιλόλογος

Ενότητα 4η «ΥΓΕΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ» Σημασία:  απαραίτητη για την επιβίωση του ατόμου.  η καλή υγεία εξασφαλίζει ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τον συγγραφέα… Κατά την άποψη του συγγραφέα… Ο συγγραφέας κλείνει το κείμενο υποστηρίζοντας ότι… Ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι… Α’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – Νεοελληνική Γλώσσα Φροντιστήρια Σαμαρά Επιμέλεια: Κούτρα Βασιλική Σελ 13  η καλή υγεία βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του ατόμου.  η σωματική υγεία απαιτεί την πνευματική και ψυχική υγεία.  μας προστατεύει από αρρώστιες και προβλήματα υγείας.  μας βοηθά να ζούμε ήρεμα και χαρούμενα Σήμερα:  οι περισσότεροι και ιδίως τα παιδιά αδιαφορούν για τη διατροφή τους.  έντονο το φαινόμενο των «φάστφουντ». • γρήγοροι ρυθμοί ζωής.  έλλειψη ελεύθερου χρόνου.  αδιαφορία ή αμέλεια των γονέων για τη διατροφή των παιδιών τους.  διαφήμιση: επηρεάζει και παροτρύνει τα παιδιά να προτιμούν τυποποιημένα φαγητά. Συνέπειες:  κακή διατροφή.  «κακή» υγεία και σωματικές ασθένειες.  οι πνευματικές ικανότητες του παιδιού «μειώνονται» (ασθενής μνήμη) και οι επιδόσεις του στο σχολείο ελαττώνονται. Προτάσεις:  ενημέρωση γονέων και παιδιών για τη σημασία της σωστής διατροφής για καλή υγεία  σχολείο: συζητήσεις και διάλογος προς τους γονείς, σχετικά με το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουν για τη διατροφή των παιδιών τους.  πολιτεία: ενημέρωση και λήψη μέτρων που θα μπορέσουν να περιορίσουν τη συνεχή προβολή διαφημίσεων σχετικά με «έτοιμα» φαγητά.  γονείς: να επιδιώξουν, όσο μπορούν, να βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους την ώρα του μεσημεριανού φαγητού. 


Ενότητα 4η 
– ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ 
http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-4-%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97.pdf
Σημασία:
• απαραίτητη για την επιβίωση του ατόμου. • η καλή υγεία εξασφαλίζει ποιότητα ζωής. • η καλή υγεία βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του ατόμου. • η σωματική υγεία απαιτεί την πνευματική και ψυχική υγεία. • μας προστατεύει από αρρώστιες και προβλήματα υγείας. • μας βοηθά να ζούμε ήρεμα και χαρούμενα.

 Σήμερα: 
• οι περισσότεροι και ιδίως τα παιδιά αδιαφορούν για τη διατροφή τους. • έντονο το φαινόμενο των «φάστφουντ». • γρήγοροι ρυθμοί ζωής. • έλλειψη ελεύθερου χρόνου. • αδιαφορία ή αμέλεια των γονέων για τη διατροφή των παιδιών τους. 
• διαφήμιση: επηρεάζει και παροτρύνει τα παιδιά να προτιμούν τυποποιημένα φαγητά. 

Συνέπειες: 
• κακή διατροφή. • «κακή» υγεία και σωματικές ασθένειες. • οι πνευματικές ικανότητες του παιδιού «μειώνονται» (ασθενής μνήμη) και οι επιδόσεις του στο σχολείο ελαττώνονται. 

Προτάσεις: 
- ενημέρωση γονέων και παιδιών για τη σημασία της σωστής διατροφής για καλή υγεία. 
- σχολείο: συζητήσεις και διάλογος προς τους γονείς, σχετικά με το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουν για τη διατροφή των παιδιών τους.
 - πολιτεία: ενημέρωση και λήψη μέτρων που θα μπορέσουν να περιορίσουν τη συνεχή προβολή διαφημίσεων σχετικά με «έτοιμα» φαγητά.
 - γονείς: να επιδιώξουν, όσο μπορούν, να βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους την ώρα του μεσημεριανού φαγητού
  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 4η
ΕΝΟΤΗΤΑ 4
ΘΕΜΑ: «Περιγράψτε σε ένα κείμενο τριών παραγράφων ένα γιορτινό τραπέζι στο σπίτι σας στο οποίο είχατε προσκεκλημένους. Ξεκινήστε την περιγραφή σας από τη διακόσμηση του χώρου, προχωρήστε μετά στην περιγραφή των προσώπων που συμμετείχαν. Τέλος, να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο του τραπεζιού, περιγράφοντας όλη τη διαδικασία προετοιμασίας, παρασκευής και απόλαυσης των κύριων – «αγαπημένων» σας φαγητών
 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
 1η παράγραφος – Διακόσμηση χώρου και καλεσμένοι
  • Πότε έγινε το τραπέζι και με ποια αφορμή;
  • Περιγραφή του χώρου και του στολισμού (αφίσα που καλωσόριζε τους καλεσμένους στην εξωτερική πόρτα, το σαλόνι ήταν στολισμένο στο πνεύμα του πάρτυ : τραπεζομάντηλο, πλαστικά πιάτα και ποτήρια , χαρτοπετσέτες γενεθλίων, πρωτότυπες κατασκευές, μπαλόνια, κεριά, μουσική).
  • Καλεσμένοι (θείοι, ξαδέρφια, φίλοι).
2η παράγραφος – Περιεχόμενο τραπεζιού
  • Απαρίθμηση φαγητών (μπριζολάκια, ριζότο, τηγανιτές πατάτες, πίτσες, τυροπιτάκια, τοστάκια, σαλάτες του σεφ και του Καίσαρα).
  • Αναψυκτικά και χυμοί για όλους.
  • Περιγραφή της προετοιμασίας όλων των παραπάνω (Ποιος τα έφτιαξε; Ποιοι βοήθησαν ; Συμμετείχα καθόλου ; Πότε ; Ποια ήταν η σειρά παρασκευής των εδεσμάτων;)
3η παράγραφος – Τούρτα και εντυπώσεις
  • Τούρτα σοκολάτας με κρέμα και φρούτα εποχής (Ποιος την έφτιαξε ; Είχε κάποιο σχέδιο ή κάτι γραμμένο πάνω της ; Έσβησα όλα τα κεριά 
  • Cupcakes / Φρουτοσαλάτες.
  • Περιγραφή πάρτυ (χορός, καραόκε, παιχνίδια επιτραπέζια ή στον υπολογιστή μέχρι αργά).
  • Εντυπώσεις / Ευχή!
_________________________________________
  • Επειδή η 4η ενότητα διδάσκεται λίγο πριν ή μετά τα Χριστούγεννα, μπορείτε να περιγράψετε το τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς (ο στολισμός είναι χριστουγεννιάτικος με το δέντρο, τις κάλτσες του ‘Αι – Βασίλη, τα πολύχρωμα λαμπιόνια, όπως και τα φαγητά – γαλοπούλα, βασιλόπιτα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες).
  • Η 1η παράγραφος αντιστοιχεί στον πρόλογο, αν και είναι μεγαλύτερη σε έκταση, καθώς και η 3ηστον επίλογο.
Ενότητα 5η – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – ΘΕΑΤΡΟ Κινηματογράφος: Θετικά:  Αποτελεί ένα είδος ψυχαγωγίας για τον άνθρωπο.  Η παρακολούθηση μιας ταινίας δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να ταυτιστούν με τους ήρωες της και να ζήσουν φανταστικές καταστάσεις και μαγικές περιπέτειες  Τους προκαλούν μοναδικές συγκινήσεις, τις οποίες είναι δύσκολο να βιώσουν στην πραγματική τους ζωή. Α’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – Νεοελληνική Γλώσσα Φροντιστήρια Σαμαρά Επιμέλεια: Κούτρα Βασιλική Σελ 16  Αποτελεί μια διέξοδο από την ανία, τη μονοτονία και την πλήξη της καθημερινότητας που φθείρουν τον άνθρωπο.  Απαλλάσσει από το άγχος και την πίεση που της ασκεί η ρουτίνα  Καλλιεργεί πολύπλευρα τον άνθρωπο. Του προσφέρει γνώσεις, τον προβληματίζει και τον ευαισθητοποιεί πάνω σε ποικίλα ζητήματα της ζωής  Προκαλεί έντονα συναισθήματα, χαρά, φόβο, αγωνία, συγκίνηση, που αναζωογονούν την ψυχή του. Συμπέρασμα Για όλους αυτούς τους λόγους ο κινηματογράφος θα ελκύει συνεχώς τους ανθρώπους που επιζητούν μοναδικές στιγμές απόλαυσης και ψυχαγωγίας. 

Ενότητα 5η 
– ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – ΘΕΑΤΡΟ
Κινηματογράφος:
 Θετικά: 
 Αποτελεί ένα είδος ψυχαγωγίας για τον άνθρωπο. 
 Η παρακολούθηση μιας ταινίας δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να ταυτιστούν με τους ήρωες της και να ζήσουν φανταστικές καταστάσεις και μαγικές περιπέτειες 
 Τους προκαλούν μοναδικές συγκινήσεις, τις οποίες είναι δύσκολο να βιώσουν στην πραγματική τους ζωή
.  Αποτελεί μια διέξοδο από την ανία, τη μονοτονία και την πλήξη της καθημερινότητας που φθείρουν τον άνθρωπο. 
 Απαλλάσσει από το άγχος και την πίεση που της ασκεί η ρουτίνα
  Καλλιεργεί πολύπλευρα τον άνθρωπο. Του προσφέρει γνώσεις, τον προβληματίζει και τον ευαισθητοποιεί πάνω σε ποικίλα ζητήματα της ζωής
  Προκαλεί έντονα συναισθήματα, χαρά, φόβο, αγωνία, συγκίνηση, που αναζωογονούν την ψυχή του.
 Συμπέρασμα
Για όλους αυτούς τους λόγους ο κινηματογράφος θα ελκύει συνεχώς τους ανθρώπους που επιζητούν μοναδικές στιγμές απόλαυσης και ψυχαγωγίας
  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 5η
ΕΝΟΤΗΤΑ 5
ΘΕΜΑ: «Αφηγηθείτε το σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας ή ενός θεατρικού έργου που παρακολουθήσατε και σας άρεσε.»
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Τίτλος της ταινίας / του θεατρικού έργου. Πότε και πού την/το είδα; Μαζί με ποιους πήγα;
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Το σενάριο της ταινίας / του θεατρικού έργου (περίληψη)
Ποιοι είναι οι ήρωες και ποια τα υπόλοιπα πρόσωπα που παίρνουν μέρος;
Ποια είναι η υπόθεση; (αρχική κατάσταση – ανατροπή της/εμπόδια – αντιδράσεις προσώπων – τελική έκβαση)
2η παράγραφος – Εντυπώσεις
Τι μου άρεσε περισσότερο και γιατί; (ερμηνείες ηθοποιών, χαρακτήρας ηρώων, υπόθεση γεμάτη σασπένς και δράση, πλούσιο σκηνικό, εντυπωσιακά εφέ, κοστούμια εποχής, υπερπαραγωγή, μυστήριο, χιούμορ, περιπέτεια, παραμυθένιος κόσμος)
Επίλογος 
– Συμπέρασμα / Ευχή/ Προτροπή να τη/το δουν και οι συμμαθητές μου
Διαβάστε ακόμα:

Ενότητα 6η «ΜΟΥΣΕΙΑ – ΜΝΗΜΕΙΑ» Κατηγορίες: πολιτιστικά, λαογραφικά, πολεμικά, ιστορικά. Σημασία:  παρουσιάζουν την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας.  παρουσιάζουν τη νοοτροπία και τη ζωή των προγόνων μας.  καταλαβαίνουμε καλύτερα το παρόν, καθώς διδασκόμαστε από το παρελθόν.  προσφέρουν αφορμή για έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία.  αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο για να προσεγγίσουμε τη γνώση.  αποτελούν μια αλλαγή της καθημερινής σχολικής ρουτίνας.  μας ευαισθητοποιούν. μας εξάπτουν την περιέργεια. Αιτίες καταστροφής των μνημείων: α) φυσικά αίτια (σεισμοί, ρύπανση περιβάλλοντος). β) πόλεμοι και καταστροφές. γ) αδιαφορία κράτους (εγκατάλειψη και έλλειψη συντήρησης). δ) αδιαφορία πολιτών και κοινωνίας. Προτάσεις:  ουσιαστική παιδεία του ατόμου για τη σημασία των μνημείων.  διάλογος γονέων με τα παιδιά και επαφή με την ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας.  Σχολείο: επαφή του μαθητή με τα μνημεία (εκπαιδευτικές εκδρομές, συζητήσεις, δραστηριότητες).  ΜΜΕ: ενημέρωση πολιτών και προβολή της ιστορίας του τόπου μας.  Πολιτεία: προστασία και αξιοποίηση μουσείων, ενημέρωση του πολίτη. «ΒΙΒΛΙΟ» Σημασία:  γνώση και καλλιέργεια πνεύματος, φαντασίας  δημιουργία προβληματισμού και περιέργειας.  βελτίωση λεξιλογίου.  επαφή με τον κόσμο και τους γύρω μας. Α’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – Νεοελληνική Γλώσσα Φροντιστήρια Σαμαρά Επιμέλεια: Κούτρα Βασιλική Σελ 19  καλλιέργεια ηθικών αξιών (αγάπη, φιλία, εντιμότητα).  ψυχαγωγία. 
  1. Σχεδιάγραμμα Έκθεσης – Ενότητα 6η
ΕΝΟΤΗΤΑ 6
ΘΕΜΑ: «Έχετε κάποια αγαπημένη δημιουργική απασχόληση (κάποιο παιχνίδι που γεμίζει ευχάριστα τις ώρες σας, κάποιο μουσικό όργανο που μαθαίνετε) ή συμμετέχετε σε κάποια περιβαλλοντική ή άλλη ομάδα εξορμήσεων στη φύση ; Οποιαδήποτε κι αν είναι η αγαπημένη σας ασχολία, συζητήστε στην τάξη : α. Πότε και πώς αρχίσατε να ασχολείστε με αυτή ; β. Τ σας προσφέρει ; γ. Γατί σας αρέσει
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Ποια είναι η αγαπημένη μου δημιουργική απασχόληση ; Πότε και πώς άρχισα ν’ασχολούμαι μ’αυτή ;
Κύριο μέρος (για τον αθλητισμό)
1η παράγραφος–Τι μου προσφέρει αυτή η δημιουργική απασχόληση;
  • Αθλούμαι και αποκτώ καλή φυσική κατάσταση.
  • Γίνομαι πειθαρχημένος. Υπακούω στις οδηγίες του προπονητή.
  • Μαθαίνω να συνεργάζομαι με τους συμπαίκτες μου για την επίτευξη της νίκης.
  • Εμπλουτίζω τις γνώσεις μου για το άθλημα (κανόνες, κινήσεις, τακτική).
  • Γίνομαι καλύτερος χαρακτήρας. Μαθαίνω να έχω υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσω στο στόχο μου.   
2η παράγραφος – Γιατί μου αρέσει ;
  • Ξεσκώ και χαλαρώνω. Ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τα όποια προβλήματα έχω.
  • Με τους συμπαίκτες και τον προπονητή είμαστε μια ομάδα. Ανυπομονώ κάθε φορά να πάω να τους δω και να πούμε τα νέα μας.
  • Χαρά και συγκίνηση αγώνα. Προσπάθεια να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να κερδίσω.
  • Γνωρίζω καινούρια άτομα και νέα μέρη, όταν πηγαίνω για αγώνες σε άλλες πόλεις.
Επίλογος – Ευχή να έχω χρόνο και στο μέλλον, για ν’ασχοληθώ με την αγαπημένη μου δραστηριότητα
  •  Δημιουργική απασχόληση δεν είναι   μόνο ο αθλητισμός. Μπορείτε να γράψετε για τη μουσική, τη ζωγραφική, την κατασκευή κοσμημάτων, τους προσκόπους, μια εθελοντική οργάνωση στην οποία είστε μέλη ή για ό,τι άλλο αγαπάτε να κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο.   
Μαρία Αθανασίου*
Φιλόλογος

Έκθεση Α' Γυμνασιου (Σχεδιαγράμματα θεμάτων ενότητες 6-10)

ΕΝΟΤΗΤΑ 6
Πηγή: http://laventer.blogspot.com/

• ΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ


Κατηγορίες: πολιτιστικά, λαογραφικά, πολεμικά, ιστορικά.

Σημασία:
• παρουσιάζουν την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας.
• παρουσιάζουν τη νοοτροπία και τη ζωή των προγόνων μας.
• καταλαβαίνουμε καλύτερα το παρόν, καθώς διδασκόμαστε από το παρελθόν.
• προσφέρουν αφορμή για έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία.
• αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο για να προσεγγίσουμε τη γνώση.
• προσαρμόζονται συχνά αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον.
• αποτελούν μια αλλαγή της καθημερινής σχολικής ρουτίνας.
• μας ευαισθητοποιούν.
• μας εξάπτουν την περιέργεια.

Αιτίες καταστροφής των μνημείων:
• φυσικά αίτια (σεισμοί, ρύπανση περιβάλλοντος).
• πόλεμοι και καταστροφές.
• αδιαφορία κράτους (εγκατάλειψη και έλλειψη συντήρησης).
• αδιαφορία πολιτών και κοινωνίας.

Προτάσεις:
• ουσιαστική παιδεία του ατόμου για τη σημασία των μνημείων.
• διάλογος γονέων με τα παιδιά και επαφή με την ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας.
• σχολείο: επαφή του μαθητή με τα μνημεία (εκπαιδευτικές εκδρομές, συζητήσεις, δραστηριότητες).
• ΜΜΕ: ενημέρωση πολιτών και προβολή της ιστορίας του τόπου μας.
• Πολιτεία: προστασία και αξιοποίηση μουσείων, ενημέρωση του πολίτη.

• ΒΙΒΛΙΟ


Σημασία:
• γνώση και καλλιέργεια πνεύματος.
• καλλιέργεια φαντασίας.
• δημιουργία προβληματισμού και περιέργειας.
• βελτίωση λεξιλογίου.
• επαφή με τον κόσμο και τους γύρω μας.
• καλλιέργεια ηθικών αξιών (αγάπη, φιλία, εντιμότητα).
• ψυχαγωγία.

Γιατί σήμερα το άτομο έχει απομακρυνθεί από το βιβλίο;
• πολλές υποχρεώσεις.
• έλλειψη ελεύθερου χρόνου.
• διαδίκτυο και άλλες μορφές ψυχαγωγίας
• απουσία ενημέρωσης από την οικογένεια και το σχολείο.
• προβολή καταναλωτισμού.
• έλλειψη δανειστικών βιβλιοθηκών (κυρίως στην επαρχία).
• ΜΜΕ: δεν προβάλλουν τα βιβλία ως μέσο ψυχαγωγίας.
• σημερινός στόχος του ατόμου: η απόκτηση υλικών αγαθών.


Ενότητα 6η 
ΜΟΥΣΕΙΑ – ΜΝΗΜΕΙΑ-ΒΙΒΛΙΟ
Πηγή: http://laventer.blogspot.com/
http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-6-%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%91.pdf
 Κατηγορίες:
 πολιτιστικά, λαογραφικά, πολεμικά, ιστορικά.
 Σημασία:
• παρουσιάζουν την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας. • παρουσιάζουν τη νοοτροπία και τη ζωή των προγόνων μας. • καταλαβαίνουμε καλύτερα το παρόν, καθώς διδασκόμαστε από το παρελθόν. • προσφέρουν αφορμή για έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία. • αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο για να προσεγγίσουμε τη γνώση. • αποτελούν μια αλλαγή της καθημερινής σχολικής ρουτίνας. • μας ευαισθητοποιούν. • μας εξάπτουν την περιέργεια. 

Αιτίες καταστροφής των μνημείων:
 α) φυσικά αίτια (σεισμοί, ρύπανση περιβάλλοντος). 
β) πόλεμοι και καταστροφές.
 γ) αδιαφορία κράτους (εγκατάλειψη και έλλειψη συντήρησης).
 δ) αδιαφορία πολιτών και κοινωνίας.

 Προτάσεις
 ουσιαστική παιδεία του ατόμου για τη σημασία των μνημείων.  διάλογος γονέων με τα παιδιά και επαφή με την ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας.  Σχολείο: επαφή του μαθητή με τα μνημεία (εκπαιδευτικές εκδρομές, συζητήσεις, δραστηριότητες).  ΜΜΕ: ενημέρωση πολιτών και προβολή της ιστορίας του τόπου μας.  Πολιτεία: προστασία και αξιοποίηση μουσείων, ενημέρωση του πολίτη. 

ΒΙΒΛΙΟ

 Σημασία:
  γνώση και καλλιέργεια πνεύματος, φαντασίας  δημιουργία προβληματισμού και περιέργειας.  βελτίωση λεξιλογίου.  επαφή με τον κόσμο και τους γύρω μας.  καλλιέργεια ηθικών αξιών (αγάπη, φιλία, εντιμότητα).  ψυχαγωγία.

 Γιατί σήμερα το άτομο έχει απομακρυνθεί από το βιβλίο;
 πολλές υποχρεώσεις. έλλειψη ελεύθερου χρόνου. διαδίκτυο και άλλες μορφές ψυχαγωγίας απουσία ενημέρωσης από την οικογένεια και το σχολείο. προβολή καταναλωτισμού. έλλειψη δανειστικών βιβλιοθηκών. ΜΜΕ: δεν προβάλλουν τα βιβλία ως μέσο ψυχαγωγίας.

• ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ


Εθελοντής: ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.

Ο εθελοντής:
• βλέπει τα άτομα ισότιμα.
• δε θεωρεί ότι ο ίδιος είναι ανώτερος, ότι ξέρει περισσότερα, ότι είναι "καλύτερος".

Τα προσόντα του εθελοντή
• Να είναι οργανωμένος και εκπαιδευμένος.
• Να έχει εξειδικευτεί στον τομέα του για να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα τη στιγμή που θα του ζητηθεί.
• Να μπορεί ύστερα από την κατάλληλη εκπαίδευση να αναλάβει πρωτοβουλίες όπου και όταν χρειαστεί.
• Να είναι πρόθυμος να οργανωθεί και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες εθελοντών ή με άλλες κρατικές υπηρεσίες ή οργανωμένες ομάδες που έχουν αναπτύξει ένα εσωτερικό δεσμό και μπορούν να λειτουργούν πιο εύκολα μεταξύ τους.

Θετικές συνέπειες του εθελοντισμού:
• Δυναμώνουν οι κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των πολιτών.
• Δημιουργείται ισχυρή συνείδηση με στόχο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του.
• αυξάνεται η ευαισθησία για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων,
• αποκτώνται νέα ενδιαφέροντα κι εμπειρίες ζωής
• σε κοινό επίπεδο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις στόχων κι ευνοείται η εθνική ενότητα
• βελτιώνεται ο διεθνής ρόλος κι η γενικότερη φυσιογνωμία ενός λαού.

ΕΝΟΤΗΤΑ 6
ΘΕΜΑ: «Έχετε κάποια αγαπημένη δημιουργική απασχόληση (κάποιο παιχνίδι που γεμίζει ευχάριστα τις ώρες σας, κάποιο μουσικό όργανο που μαθαίνετε) ή συμμετέχετε σε κάποια περιβαλλοντική ή άλλη ομάδα εξορμήσεων στη φύση ; Οποιαδήποτε κι αν είναι η αγαπημένη σας ασχολία, συζητήστε στην τάξη : α. Πότε και πώς αρχίσατε να ασχολείστε με αυτή ; β. Τ σας προσφέρει ; γ. Γατί σας αρέσει
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Ποια είναι η αγαπημένη μου δημιουργική απασχόληση ; Πότε και πώς άρχισα ν’ασχολούμαι μ’αυτή ;
Κύριο μέρος (για τον αθλητισμό)
1η παράγραφος–Τι μου προσφέρει αυτή η δημιουργική απασχόληση;
  • Αθλούμαι και αποκτώ καλή φυσική κατάσταση.
  • Γίνομαι πειθαρχημένος. Υπακούω στις οδηγίες του προπονητή.
  • Μαθαίνω να συνεργάζομαι με τους συμπαίκτες μου για την επίτευξη της νίκης.
  • Εμπλουτίζω τις γνώσεις μου για το άθλημα (κανόνες, κινήσεις, τακτική).
  • Γίνομαι καλύτερος χαρακτήρας. Μαθαίνω να έχω υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσω στο στόχο μου.   
2η παράγραφος – Γιατί μου αρέσει ;
  • Ξεσκώ και χαλαρώνω. Ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τα όποια προβλήματα έχω.
  • Με τους συμπαίκτες και τον προπονητή είμαστε μια ομάδα. Ανυπομονώ κάθε φορά να πάω να τους δω και να πούμε τα νέα μας.
  • Χαρά και συγκίνηση αγώνα. Προσπάθεια να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να κερδίσω.
  • Γνωρίζω καινούρια άτομα και νέα μέρη, όταν πηγαίνω για αγώνες σε άλλες πόλεις.
Επίλογος – Ευχή να έχω χρόνο και στο μέλλον, για ν’ασχοληθώ με την αγαπημένη μου δραστηριότητα
  •  Δημιουργική απασχόληση δεν είναι   μόνο ο αθλητισμός. Μπορείτε να γράψετε για τη μουσική, τη ζωγραφική, την κατασκευή κοσμημάτων, τους προσκόπους, μια εθελοντική οργάνωση στην οποία είστε μέλη ή για ό,τι άλλο αγαπάτε να κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο.   
Μαρία Αθανασίου*
Φιλόλογος
Ενότητα 7 η 
Πηγή: http://laventer.blogspot.com/
- ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 
http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-7-%CE%A4%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%9F%CE%A1%CE%91%CE%A3%CE%97.pdf
Θετικά:
 • Ενημερώνει. • Ψυχαγωγεί. • Προβάλλει προϊόντα με στόχο την πώλησή τους. • Μας φέρνει σε επαφή με άλλα άτομα και άλλους πολιτισμούς. • Μαθαίνουμε τα έθιμα και τη νοοτροπία των άλλων. 

Αρνητικά: 
• Διαφήμιση: «πλύση» εγκεφάλου δημιουργεί πλαστές ανάγκες. • Προβάλλει σκηνές βίας και εγκληματικότητας. • Αποκρύπτει την αλήθεια και πολλές φορές οι πολίτες παραπλανούνται. • Προβάλλει εκπομπές «χαμηλής» ποιότητας με αποτέλεσμα: - τα άτομα να χρησιμοποιούν φτωχό λεξιλόγιο. - να αλλοιώνεται η γλώσσα μας. • Συχνά η παραπληροφόρηση κάνει τα άτομα να ασχολούνται με ασήμαντα θέματα και να μην ενδιαφέρονται για σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας.
 • Μαθητές: - οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση τους απομονώνουν από τους γύρω τους. - οι επιδόσεις τους στο σχολείο ελαττώνονται. - δεν ασκούν την κριτική τους σκέψη. 

Προτάσεις:
 Άτομο
- να αποκτήσει παιδεία. - να ασκεί το διάλογο και να ενημερώνεται. - να αναπτύσσει την κριτική του σκέψη. Έτσι θα κρίνει σωστά και δε θα δέχεται χωρίς σκέψη όσα πληροφορείται και όσα ακούει. 
Οικογένεια και Σχολείο
Θα πρέπει να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη του παιδιού μέσα από: - το διάλογο - τη συζήτηση - την ενημέρωση - να συμβουλεύουν το παιδί να ενημερώνεται και να συζητά τα προβλήματα και τις απορίες του. - η οικογένεια και το σχολείο να αποτελούν σωστά πρότυπα για τα παιδιά. Πολιτεία: - λήψη μέτρων κατά των διαφημίσεων που δε σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και των ενηλίκων ατόμων. - ενημέρωση των γονέων σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν τα αρνητικά αποτελέσματα από την πολύωρη παρακολούθηση των παιδιών τους μπροστά στην τηλεόραση. - να κινητοποιήσει τους πολίτες μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 
Θετικά: 
• απόκτηση γνώσεων. • πολλές δυνατότητες επικοινωνίας. • δυνατότητα για επικοινωνία λαών. • διάλογος, γνωριμίες. • ψυχαγωγία. • καταργεί τις αποστάσεις. • ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Ταχύτατη μετάδοση των μηνυμάτων).
 Αρνητικά: 
• αδυναμία ελέγχου όσων δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. • παραποιούνται οι πληροφορίες. • κυριαρχεί η αγγλική γλώσσα στα δίκτυα. • υπερπληροφόρηση. • παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα. 
Τα άτομα:
• πολύωρη και άσκοπη περιπλάνηση στο Διαδίκτυο. • απομακρύνονται από το βιβλίο. • μοναξιά, εσωστρέφεια. • παθητικότητα, αδράνεια. • αδιαφορία για αξίες και πνευματικά αγαθά. • σωματικές βλάβες = πόνος στον αυχένα, κόπωση. 

Προτάσεις: 
Άτομο • να ελέγχει και να αξιολογεί τα μηνύματα που δέχεται. • να τηρεί το μέτρο. • να επιδιώκει να μορφώνεται και να αναπτύσσει τα ταλέντα του. • να επιστρέψει στην ανάγνωση βιβλίων.
 Οικογένεια
• διάλογος. • συζήτηση προβλημάτων. • έλεγχος από τους γονείς σχετικά με το χρόνο που αφιερώνει το παιδί στο διαδίκτυο. 
Εκπαίδευση 
• ουσιαστική παιδεία. • διάλογος και ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών. • να εισάγει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην εκπαιδευτική διαδικασία. • ενημέρωση των γονέων.

ΡΙΑΛΙΤΥ ΣΟΟΥ


Εκπομπές με χαμηλό κόστος παραγωγής που προβάλλουν στοιχεία από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και πολλές φορές εμφανίζουν και προσωπικές τους στιγμές. 

Αρνητικά: 
• στόχος τους είναι η αύξηση της τηλεθέασης. • χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να πετύχουν «μεγάλα νούμερα». • δραματοποιούν τις καταστάσεις. • παρουσιάζουν προσωπικές στιγμές των ατόμων. • δημιουργούν εντάσεις μεταξύ των παιχτών για να αυξήσουν την τηλεθέαση. 

Συνέπειες
• παραβιάζεται το προσωπικό απόρρητο των ατόμων. • το κοινό παραπληροφορείται. • «χρησιμοποιείται» ο ανθρώπινος πόνος με σκοπό την τηλεθέαση. • ο κόσμος ασχολείται με ανούσια προβλήματα και αδιαφορεί για τα ουσιαστικά. • εξευτελίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Θετικά: 
• κάνει γνωστό το καταναλωτικό προϊόν στους αγοραστές. • βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων. • ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει όποιο προϊόν καλύπτει τις ανάγκες του. • δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. • βοηθά στην εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη. 

Αρνητικά: 

• δημιουργεί «πλαστές» ανάγκες. • οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό. • προκαλεί «πλύση εγκεφάλου». • προβάλλει ως τρόπο ζωής την αφθονία υλικών αγαθών. • απευθύνεται κυρίως στα μικρά παιδιά, καθώς τα δελεάζει με παιχνίδια, ήχους και χρώματα. • ασκεί έμμεση πίεση στους γονείς να αγοράσουν στα παιδιά τους ό,τι τους ζητούν. 

Προτάσεις: 

Άτομο 
• παιδεία. • να επιδιώκει να μορφώνεται για να μπορεί ελέγχει ότι προβάλλεται. Οικογένεια • διάλογος. • συζήτηση προβλημάτων. • έλεγχος στα παιδιά σχετικά με τις ώρες που αφιερώνουν μπροστά στην τηλεόραση. 
Εκπαίδευση 
• ουσιαστική παιδεία. • διάλογος και ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών. • ενημέρωση των γονέων. Πολιτεία: • να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των διαφημίσεων που παραπλανούν τα άτομα. • να ενημερώνει το κοινό για τις βλαπτικές επιδράσεις της διαφήμισης. • να δημιουργήσει κίνητρα στους πολίτες, έτσι ώστε να στραφούν στην πνευματική και σωματική τους καλλιέργεια.


ΕΝΟΤΗΤΑ 7

Πηγή: http://laventer.blogspot.com/

• ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Θετικά:
• Ενημερώνει.
• Ψυχαγωγεί.
• Προβάλλει προϊόντα με στόχο την πώλησή τους.
• Μας φέρνει σε επαφή με άλλα άτομα και άλλους πολιτισμούς.
• Μαθαίνουμε τα έθιμα και τη νοοτροπία των άλλων.
• Καλλιεργούμε την κριτική μας σκέψη, καθώς ακούμε πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Αρνητικά:
• Διαφήμιση: «πλύση» εγκεφάλου δημιουργεί πλαστές ανάγκες.
• Προβάλλει σκηνές βίας και εγκληματικότητας.
• Αποκρύπτει την αλήθεια και πολλές φορές οι πολίτες παραπλανούνται.
• Προβάλλει εκπομπές «χαμηλής» ποιότητας με αποτέλεσμα:
- τα άτομα να χρησιμοποιούν φτωχό λεξιλόγιο
- να αλλοιώνεται η γλώσσα μας
• Συχνά η παραπληροφόρηση κάνει τα άτομα να ασχολούνται με ασήμαντα θέματα και να μην ενδιαφέρονται για σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας.
Μαθητές:
- οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση τους απομονώνουν από τους γύρω τους
- οι επιδόσεις τους στο σχολείο ελαττώνονται
- δεν ασκούν την κριτική τους σκέψη

Προτάσεις:
• Άτομο:
- να αποκτήσει παιδεία.


- να ασκεί το διάλογο και να ενημερώνεται.
- να αναπτύσσει την κριτική του σκέψη.
Έτσι θα κρίνει σωστά και δε θα δέχεται χωρίς σκέψη όσα πληροφορείται και όσα ακούει.

Οικογένεια και Σχολείο:
- να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη του παιδιού μέσα από:
- το διάλογο
- τη συζήτηση
- την ενημέρωση
- να συμβουλεύουν το παιδί να ενημερώνεται και να συζητά τα προβλήματα και τις απορίες του.
- η οικογένεια και το σχολείο να αποτελούν σωστά πρότυπα για τα παιδιά.

Πολιτεία:
- λήψη μέτρων κατά των διαφημίσεων που δε σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και των ενηλίκων ατόμων.
- ενημέρωση των γονέων σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν τα αρνητικά αποτελέσματα από την πολύωρη παρακολούθηση των παιδιών τους μπροστά στην τηλεόραση.
- να κινητοποιήσει τους πολίτες μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο.


• ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Θετικά:
• απόκτηση γνώσεων (πληθώρα πηγών).
• πολλές δυνατότητες επικοινωνίας.
• δυνατότητα για επικοινωνία λαών.
• διάλογος, γνωριμίες.
• ψυχαγωγία.
• καταργεί τις αποστάσεις.
• ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Ταχύτατη και ασφαλέστατη μετάδοση των μηνυμάτων).

Αρνητικά:
• Αδυναμία ελέγχου όσων δημοσιεύονται στο διαδίκτυο
• παραποιούνται οι πληροφορίες.
• κυριαρχεί η αγγλική γλώσσα στα δίκτυα.
• Υπερπληροφόρηση.
• παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα

Τα άτομα:
• πολύωρη και άσκοπη περιπλάνηση στο Διαδίκτυο.
• απομακρύνονται από το βιβλίο.
• μοναξιά, εσωστρέφεια.
• παθητικότητα, αδράνεια.
• αδιαφορία για αξίες και πνευματικά αγαθά.
• σωματικές βλάβες = πόνος στον αυχένα, κόπωση στους τένοντες των χεριών από την πληκτρολόγηση και το πάτημα του «ποντικιού».

Προτάσεις:

Άτομο

• να ελέγχει και να αξιολογεί τα μηνύματα που δέχεται.
• να τηρεί το μέτρο.
• να επιδιώκει να μορφώνεται και να αναπτύσσει τα ταλέντα του.
• να επιστρέψει στην ανάγνωση βιβλίων.

Οικογένεια
• διάλογος.
• συζήτηση προβλημάτων.
• έλεγχος από τους γονείς σχετικά με το χρόνο που αφιερώνει το παιδί στο διαδίκτυο.

Εκπαίδευση
• ουσιαστική παιδεία.
• διάλογος και ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών.
• να εισάγει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην εκπαιδευτική διαδικασία.
• ενημέρωση των γονέων.



• ΡΙΑΛΙΤΥ ΣΟΟΥ

Εκπομπές με χαμηλό κόστος παραγωγής που προβάλλουν στοιχεία από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και πολλές φορές εμφανίζουν ιδιαίτερες και προσωπικές τους στιγμές.

Αρνητικά:
• στόχος τους είναι η αύξηση της τηλεθέασης.
• χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να πετύχουν «μεγάλα νούμερα».
• δραματοποιούν τις καταστάσεις.
• παρουσιάζουν προσωπικές στιγμές των ατόμων.
• δημιουργούν εντάσεις μεταξύ των παιχτών για να αυξήσουν την τηλεθέαση.

Συνέπειες:
• παραβιάζεται το προσωπικό απόρρητο των ατόμων.
• το κοινό παραπληροφορείται.
• «χρησιμοποιείται» ο ανθρώπινος πόνος με σκοπό την τηλεθέαση.
• ο κόσμος ασχολείται με ανούσια προβλήματα και αδιαφορεί για τα ουσιαστικά.
• εξευτελίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

• ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θετικά:
• κάνει γνωστό το καταναλωτικό προϊόν στους αγοραστές.
• βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων.
• ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει όποιο προϊόν καλύπτει τις ανάγκες του.
• δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
• βοηθά στην εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Αρνητικά:
• δημιουργεί «πλαστές» ανάγκες.
• οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό.
• οδηγεί το άτομο σε σύγχυση και αδιέξοδο.
• προκαλεί «πλύση εγκεφάλου».
• προβάλλει ως τρόπο ζωής την αφθονία υλικών αγαθών.
• απευθύνεται κυρίως στα μικρά παιδιά, καθώς τα δελεάζει με παιχνίδια, ήχους και χρώματα.
• ασκεί έμμεση πίεση στους γονείς να αγοράσουν στα παιδιά τους ό,τι τους ζητούν.

Προτάσεις:
Άτομο
• παιδεία.
• να επιδιώκει να μορφώνεται για να μπορεί ελέγχει ό,τι προβάλλεται.

Οικογένεια
• διάλογος.
• συζήτηση προβλημάτων.
• έλεγχος στα παιδιά σχετικά με τις ώρες που αφιερώνουν μπροστά στην τηλεόραση.

Εκπαίδευση
• ουσιαστική παιδεία.
• διάλογος και ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών.
• ενημέρωση των γονέων.

Πολιτεία:
• να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των διαφημίσεων που παραπλανούν τα άτομα.
• να ενημερώνει το κοινό για τις βλαπτικές επιδράσεις της διαφήμισης.
• να δημιουργήσει κίνητρα στους πολίτες, έτσι ώστε να στραφούν στην πνευματική και σωματική τους καλλιέργεια.




ΕΝΟΤΗΤΑ 7
ΘΕΜΑ: «Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πλοήγηση (το σερφάρισμα) στο διαδίκτυο περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί. Γράψτε ένα κείμενο για τα οφέλη και τους κινδύνους από την πλοήγηση στο διαδίκτυο
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Σε όλα σχεδόν τα σπίτια υπάρχει ένας Η/Υ. Καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο ιδίως της νεολαίας.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Τα οφέλη του διαδικτύου
  • Επικοινωνία με φίλους (ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται σε άλλη πόλη ή χώρα).
  • Απόκτηση καινούριων φίλων.
  • Ψυχαγωγία και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερού μας χρόνου (ταινίες, μουσική, παιχνίδια, συζητήσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης).
  • Εμπλουτισμός των γνώσεων και διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων. Περιήγηση σε ιστοσελίδες μουσείων και βιβλιοθηκών, ανάγνωση ηλεκτρονικών εφημερίδων και εγκυκλοπαιδειών.
  • Χρήσιμο εργαλείο για το σχολείο (αναζήτηση πληροφοριών για διάφορες εργασίες).
  • Τηλεκπαίδευση (μάθηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή).
  • Προώθηση της επιστήμης π.χ. τηλεϊατρική.
  • Οικονομική ανάπτυξη (αγορές μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικό εμπόριο).
2η παράγραφος – Οι κίνδυνοι του διαδικτύου
  • Εθισμός. Πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του Η/Υ. Σύγχυση της πραγματικής με την εικονική ζωή.
  • Απομόνωση. Δε βγαίνουμε έξω, δεν έχουμε ενδιαφέροντα, δεν παίζουμε και δεν έχουμε φίλους.
  • Παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα.
  • Ηλεκτρονικό έγκλημα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις συνομιλίες μας με αγνώστους, γιατί δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται από πίσω και ποιες είναι οι προθέσεις του.
  • Παραπληροφόρηση. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των πληροφοριών που διαβάζουμε.
Επίλογος – Το διαδίκτυο είναι ένα χρηστικό εργαλείο που διευκολύνει τη ζωή μας. Η χρήση του να γίνεται με προσοχή και μέτρο.
  •  Η εκφώνηση του σχολικού βιβλίου ζητά μόνο τα θετικά του διαδικτύου. Στο σχεδιάγραμμα το θέμα δίνεται ολοκληρωμένο.
Μαρία Αθανασίου*
Φιλόλογος


ΕΝΟΤΗΤΑ 8

• ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-8-%CE%91%CE%98%CE%9B%CE%97%CE%A4%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3.pdf
Πηγή: http://laventer.blogspot.com/
Θετικά:

• βοηθά στην αρμονική σωματική ανάπτυξη του ατόμου.
• εξασφαλίζει την υγεία και ένα υγιές σώμα.
• βοηθά το άτομο να καλλιεργήσει την ετοιμότητα, την προσοχή και την αντοχή του.
• καλλιεργεί ισομερώς το σώμα και το πνεύμα.
• βοηθά στην ομαλή ένταξη του ατόμου στην κοινωνία.
• ενισχύει την ομαδικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.
• ενώνει λαούς και άτομα μεταξύ τους.

Σήμερα:

Αρνητικά
:
• οικονομικές σκοπιμότητες.
• έγινε μέσο διαφήμισης και απόκτησης κέρδους.
• οι αθλητές αδιαφορούν για τα ιδανικά του αθλητισμού.
• αποσκοπούν στο χρήμα και στην εύκολη ζωή.
• χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες.
• φανατισμός στα γήπεδα.
• περισσότεροι είναι οι οπαδοί παρά οι φίλαθλοι.
• καταστροφές και εκδηλώσεις βίας στους αθλητικούς χώρους.

Προτάσεις:
• παιδεία και καλλιέργεια ευγενούς άμιλλας.
• ενημέρωση πολιτείας για τα αγαθά του αθλητισμού σε όλους τους τομείς.
- αθλητικές εγκαταστάσεις.
- κίνητρα σε παιδιά και νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.
• ορθή προβολή του αθλητισμού από τα ΜΜΕ.
• αθλητές:
- σεβασμός απέναντι στο άθλημα.
- να αγωνίζονται με βάση τις προσπάθειες και την προσωπική τους αξία.
- να μην αποσκοπούν στο χρήμα, αλλά στα ευγενή ιδανικά του αθλητισμού, που εξυψώνει τον άνθρωπο και διδάσκει τα αγαθά της ειρήνης και της ισότητας ατόμων και λαών.





ΕΝΟΤΗΤΑ 8
ΘΕΜΑ: «Αφηγηθείτε ένα αθλητικό γεγονός που ζήσατε οι ίδιοι από κοντά είτε ως θεατές είτε ως αθλητές
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Ποιο ήταν αυτό το αθλητικό γεγονός ; Πότε και πού έγινε ; Ποιες ήταν οι αντίπαλες ομάδες ; Γιατί ήταν σημαντικό ; Πού το παρακολούθησα ;
Κύριο μέρος (για αγώνα ποδοσφαίρου)
1η παράγραφος – Συναισθήματα πριν τον αγώνα και περιγραφή α΄ ημιχρόνου
  • Κατάμεστο το γήπεδο από τους φιλάθλους και των 2 ομάδων. Συνθήματα, προβλέψεις, ενθουσιασμός, πανό.
  • Ξεκίνημα του αγώνα, τακτική των 2 αντιπάλων και αποτέλεσμα του α’ ημιχρόνου. Καλή άμυνα και γρήγορες επιθέσεις. Αποφασισμένοι οι παίκτες για τη νίκη. Ένταση και δράση. Επεισόδιο ανάμεσα σε 2 αθλητές. Κόκκινη κάρτα από το διαιτητή. Διαμαρτυρίες των υποστηρικτών της ομάδας.
  • Αγωνία, άγχος, ανησυχία. Ταύτιση με τους αθλητές της ομάδας μου. Χαρά / Απογοήτευσηγια το αποτέλεσμα.
2η παράγραφος – Περιγραφή β΄ημιχρόνου και τέλους του αγώνα
  • Σκληρότερος ο αγώνας, πιο επιθετικοί οι παίκτες. Πλούσιο θέαμα. Η μια ομάδα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τα λάθη της άλλης. Κόκκινη / κίτρινη κάρτα. Διακοπή του αγώνα. Διαμαρτυρία για οφσάιντ.
  • Παράταση αγώνα. Η αγωνία στο κατακόρυφο. Τελικό αποτέλεσμα.
  • Φωνές φιλάθλων. Έξαλλοι πανηγυρισμοί. Απερίγραπτη χαρά και ενθουσιασμός.
Επίλογος – Τι μου άρεσε τόσο πολύ στον αγώνα ; Τι μου προσέφερε ;
  •  Μπορείτε να αφηγηθείτε τον αγώνα οποιουδήποτε αθλήματος θέλετε.
  • Περιγράφω τα συναισθήματα μου ταυτόχρονα με την αφήγηση του αθλητικού γεγονότος.
Μαρία Αθανασίου*
Φιλόλογος

ΕΝΟΤΗΤΑ 9

Πηγή: http://laventer.blogspot.com/
http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-9-%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F.pdf

• ΒΙΒΛΙΟ


Σημασία:
• γνώση και καλλιέργεια πνεύματος.
• καλλιέργεια φαντασίας.
• δημιουργία προβληματισμού και περιέργειας.
• βελτίωση λεξιλογίου.
• επαφή με τον κόσμο και τους γύρω μας.
• καλλιέργεια ηθικών αξιών (αγάπη, φιλία, εντιμότητα).
• ψυχαγωγία.

Γιατί σήμερα το άτομο έχει απομακρυνθεί από το βιβλίο;
• πολλές υποχρεώσεις.
• έλλειψη ελεύθερου χρόνου.
• διαδίκτυο και άλλες μορφές ψυχαγωγίας
• απουσία ενημέρωσης από την οικογένεια και το σχολείο.
• προβολή καταναλωτισμού.
• έλλειψη δανειστικών βιβλιοθηκών (κυρίως στην επαρχία).
• ΜΜΕ: δεν προβάλλουν τα βιβλία ως μέσο ψυχαγωγίας.
• σημερινός στόχος του ατόμου: η απόκτηση υλικών αγαθών.

Προτάσεις
• παιδεία ατόμου, για να αναπτύξει το λόγο και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα.
• συμβολή οικογένειας και σχολείου, που θα εμπνεύσουν στο παιδί την αγάπη για το βιβλίο.
• κατάλληλη προβολή του βιβλίου από τα ΜΜΕ είτε και με εκθέσεις βιβλίου.
• δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών (κυρίως στην επαρχία).
• να μειωθεί το κόστος του βιβλίου, έτσι ώστε να είναι προσιτό σε όλους τους αναγνώστες.

ΕΝΟΤΗΤΑ 9
ΘΕΜΑ: «Από μια εταιρεία νέων τεχνολογιών σας έστειλαν ένα διαφημιστικό φυλλάδιο (κειμ.9) για να αγοράσετε ή εσείς ή το σχολείο σας ένα ρομπότ – δάσκαλο αγγλικώνΑπαντήστε στην πρότασή τους με μια επιστολή 2-3 παραγράφων (λαμβάνοντας υπόψη και το κείμενο 3 του Τετραδίου Εργασιών).
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Ευχαριστίες για το κατατοπιστικό διαφημιστικό φυλλάδιο. Ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά ενστάσεις.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Τα πλεονεκτήματα του ρομπότ-δασκάλου
  • Η τεχνολογία μπαίνει δυναμικά στο χώρο της εκπαίδευσης. Η διδασκαλία θα βασίζεται στους Η/Υ και στα ρομπότ. Καινοτομία και τεράστιες δυνατότητες.
  • Η καθημερινή παρουσία των παιδιών στο σχολείο δε θα είναι απαραίτητη. Μάθημα και από το σπίτι. Πολύ καλό για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τα παιδιά που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.
  • Πρόσβαση στη γνώση όλο το 24ωρο. Περισσότερες πρωτοβουλίες και γνώσεις στους μαθητές. Αυτενέργεια.
  • Το μάθημα θα είναι πιο ενδιαφέρον για τα παιδιά.
2η παράγραφος – Τα μειονεκτήματα του ρομπότ-δασκάλου
  • Είναι μια μηχανή, ένα άψυχο και απρόσωπο αντικείμενο. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο. Ο δάσκαλος δεν προσφέρει μόνο γνώσεις στους μαθητές, αλλά τους εμπνέει και τους βοηθά να αναπτύξουν και να εξελίξουν τη σκέψη τους. Αποτελεί πρότυπο γι’αυτούς.
  • Η μάθηση μέσω ρομπότ είναι μια μοναχική δραστηριότητα. Κάθε μαθητής εργάζεται μόνος του. Δεν ανταλλάσσει απόψεις ούτε συνεργάζεται με τους συμμαθητές του. Ένας, όμως, από τους στόχους του σχολείου είναι η κοινωνικοποίηση των μαθητών και το ομαδικό πνεύμα.
Επίλογος – Απόφαση για αγορά του ρομπότ-δασκάλου βοηθητικά και μόνο για το μάθημα των αγγλικών.
  • Στην επιστολή γράφουμε πάνω δεξιά τον τόπο και την ημερομηνία
ενώ κάτω αριστερά γράφουμε την προσφώνηση, δηλαδή :
       Θεσσαλονίκη , 6 Απριλίου 2013
Αγαπητοί κύριοι, / Αγαπητή εταιρεία,
Στο τέλος γράφουμε την αποφώνηση :
                                                                          Με εκτίμηση,
                                                          οι μαθητές του δεκαπενταμελούς συμβουλίου
                                                           του 15ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Μαρία Αθανασίου*
Φιλόλογος

ΕΝΟΤΗΤΑ 10

Πηγή: http://laventer.blogspot.com/

• ΠΟΛΗ – ΧΩΡΙΟ


ΠΟΛΗ:

Πλεονεκτήματα:
• ευκαιρίες για εργασία.
• μεγαλύτερες ευκαιρίες για μόρφωση (εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολές, πνευματικά κέντρα).
• δυνατότητες ποικίλης ψυχαγωγίας (θέατρο, κινηματογράφος).
• δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης.

Μειονεκτήματα:
• άγχος και ένταση, από το γρήγορο ρυθμό ζωής.
• βία και εγκληματικότητα.
• έλλειψη πρασίνου.
• καυσαέρια και μόλυνση περιβάλλοντος.
• μεγάλες αποστάσεις.
• ψυχική απομάκρυνση των ατόμων μεταξύ τους.
• λιγοστές κοινωνικές επαφές.

ΧΩΡΙΟ

Πλεονεκτήματα:
• υγιεινό και καθαρό περιβάλλον.
• στενές διαπροσωπικές επαφές.
• διάλογος και κοινωνικότητα των ατόμων.
• διατήρηση ηθών και των εθίμων.
• ηρεμία και ξεκούραση.
• ομαλός τρόπος διαβίωσης.

Μειονεκτήματα:
• λιγότερες ευκαιρίες για εργασία και επαγγελματική αποκατάσταση.
• συνήθως απουσιάζει η παροχή ιατρικής περίθαλψης των κατοίκων.
• λιγοστά σχολεία και βιβλιοθήκες.


Πηγή: http://laventer.blogspot.com/

ΚΑΙ http://eu-mathein.gr/wp-content/uploads/2015/04/%CE%95%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-10-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%97.pdf


ΕΝΟΤΗΤΑ 10
ΘΕΜΑ: «Από ένα σχολείο που βρίσκεται μακριά από το δικό σας, σας ζητούν ένα κείμενο για την περιοχή σας, για να το δημοσιεύσουν στη σχολική τους εφημερίδα. Γράψτε τους για τον τόπο σας, το όνομά του, τις φυσικές ομορφιές του, το πώς ήταν παλιότερα και σήμερα (σπίτια, δρόμοι κ.λ.π.) , κάποια γνωστή προσωπικότητα που έζησε σε αυτόν ή όποιο άλλο στοιχείο σας εντυπωσιάζει
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Ποιος είναι ο τόπος μου ; Πού βρίσκεται ; Πού οφείλει την ονομασία του ;
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Οι φυσικές του ομορφιές
Βουνά, παραλίες, ποτάμια, λίμνες, ιαματικά λουτρά, γραφικά χωριά, προτεινόμενες δραστηριότητες στη θάλασσα ή στο βουνό.
2η παράγραφος 
– Ο τόπος μου παλιά και σήμερα
Παλιά: καλαίσθητα σπίτια με 1 ή 2 ορόφους και αυλή, μικροί και στενοί δρόμοι, μικρά μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, λιγότεροι κάτοικοι, άμαξες, περισσότερο πράσινο.
Σήμερα: σύγχρονη πόλη, απρόσωπα κτίρια, πολυκαταστήματα, πολυκατοικίες, ταβέρνες, καφετέριες, δημόσιες υπηρεσίες, τσιμέντο, περισσότεροι κάτοικοι, λιγότερο πράσινο, κυκλοφοριακό πρόβλημα, καυσαέριο.
Υπάρχει κάποιο κτίριο / κάποια περιοχή που παραμένει αναλλοίωτο / η στο χρόνο ;
3η παράγραφος
 – Προσωπικότητες που έζησαν, έδρασαν ή πέρασαν από την περιοχή μου
 / Κάποιο μοναδικό και εντυπωσιακό αξιοθέατο
Επίλογος 
– Σκέψεις και συναισθήματα / μία ευχή για τον αγαπημένο μου τόπο μου.
  •  Στο σχεδιάγραμμα παρατίθενται μόνο οι λεπτομέρειες της 2ης παραγράφου που είναι σχεδόν κοινές για όλες τις περιοχές. 

Φιλόλογος

Γενικές οδηγίες για το γράψιμο της έκθεσης
https://filologikigonia.gr/images/ekth-a-gymn----ektiposi.pdf

 - Αρχικά αναλύουμε τον τίτλο την επικεφαλίδα του θέματος μας.
Μετά κάνουμε ένα σκελετό, ένα περίγραμμα πάνω στο οποίο θα κινηθούμε.
 - Οι φράσεις ή οι προτάσεις που μιλάνε για ένα πράγμα γράφονται η μια κοντά στην άλλη και αποτελούν την παράγραφο.
- Πρέπει να εκφράζουν σωστά νοήματα και να τελειώνουν με τελεία. Οι προτάσεις της δεν είναι σωστό να αρχίζουν με την ίδια λέξη, γιατί τότε θα κάνουν μονότονη και άχαρη όλη την παράγραφο. Κάθε παράγραφος για να ξεχωρίζει από την άλλη πρέπει να αρχίζει σε άλλη σειρά. Κάθε έκθεση καλό είναι να περιέχει πρόλογο, κυρίως θέμα και επίλογο. - Με τον πρόλογο προετοιμάζουμε τον αναγνώστη για το θέμα που θα ακολουθήσει. Έχει μεγάλη σημασία γιατί δημιουργεί την πρώτη εντύπωση. - Πρέπει να ενημερώνουμε τον αναγνώστη με λίγα λόγια όσο πιο καθαρά μπορούμε. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να απαντάμε στα ερωτήματα: τι, πως, που, πότε, γιατί. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να απαντά με σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αν δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ο πρόλογος ή ο επίλογος να είναι 6 φορές περίπου μικρότεροι από το κυρίως θάμα. Αντί προλόγου μπορούμε επίσης να αρχίσουμε την έκθεσή μας με μια ωραία στροφή ποιήματος ή με μια παροιμία ή με ένα γνωμικό, αρκεί να είναι σχετικό με το θέμα. Κυρίως θέμα - Ο πρόλογος με το κυρίως θέμα είναι ενωμένα και δε χωρίζεται το ένα από το άλλο. Θα προσέξουμε τον τίτλο της έκθεσης για να αναπτύξουμε σωστά το θέμα μας. Στο χώρο του κυρίου θέματος αφηγούμεθα με χρονολογική σειρά γεγονότα και περιστατικά. Περιγράφουμε τοπία, εικόνες, αντικείμενα και χαρακτηρίζουμε πρόσωπα. Προσέχουμε πολύ να έχουν τα νοήματά μας λογική σειρά και να ανταποκρίνονται στο θέμα μας. Οι προτάσεις να είναι μικρές και να εκφράζουν σωστό νόημα. Επίσης χρειάζεται προσοχή να μην επεκταθούμε σε περιττά πράγματα και παραλείψουμε βασικά και ουσιώδη. - Για να έχει η έκθεσή μας ζωντάνια, χάρη και ομορφιά πρέπει να στολίζουμε τις εκφράσεις μας με κοσμητικά επίθετα, προσωποποιήσεις, παρομοιώσεις και διάλογο όπου χρειάζεται. Επίλογος : είναι μια μικρή παράγραφος στην οποία διατυπώνουμε: - συμπεράσματα ή διαπιστώσεις - εντυπώσεις που μένουν 2 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 2 ] - διδάγματα που βγαίνουν από το θέμα μας ή προτροπές και συναισθήματα. - Αντί επιλόγου μπορούμε να κλείσουμε την έκθεση με ένα δίδαγμα, γνωμικό ή μια στροφή ποιήματος σχετικής με το θέμα. Άφθονο υλικό για τις εκθέσεις μας θα έχουμε, αν παρατηρούμε με προσοχή τα πάντα γύρω μας, διαβάζουμε πολλά και κατάλληλα βιβλία λογοτεχνίας, προσέχουμε διάφορες διηγήσεις των μεγαλυτέρων μας και παρακολουθούμε τις μορφωτικές εκπομπές της τηλεόρασης για να γνωρίσουμε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία, μεγάλες μορφές της ιστορίας μας, σπουδαία ιστορικά γεγονότα και διάφορα αξιοθέατα της πατρίδας μας. - Σπουδαίος επίσης παράγοντας είναι η σωστή εμφάνιση του γραπτού. Αυτό θα το πετύχουμε με τα ευανάγνωστα γράμματα, το καθαρό γραπτό, τη σωστή τοποθέτηση προτάσεων και παραγράφων. - Όταν τελειώσετε την έκθεσή σας να την διαβάσετε με μεγάλη προσοχή από την αρχή ως το τέλος. Κοιτάξτε αν έχει ανακρίβειες, ορθογραφικά σφάλματα, παραλείψεις σημείων στίξης. Ενότητα 1η α΄ γυμν. Σχολείο - μαθητής Προτεινόμενο θέμα για ανάπτυξη: To διάλειμμα Πρόλογος - γρήγορη περιγραφή της σχολικής μέρας - Ανακούφιση από το μάθημα που διακόπτεται Κυρίως θέμα - έξοδος από τους διαδρόμους στην αυλή - ο καιρός - οι περισσότεροι μαθητές παίζουν, άλλοι διαβάζουν 3 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 3 ] - το κουδούνι ξαναχτυπά επίλογος η αξία του διαλείμματος Ανάπτυξη σε έκθεση Πρόλογος Άλλη μια κουραστική μέρα έχει αρχίσει. Το σημερινό πρόγραμμα ιδιαίτερα βαρύ. Είναι η τρίτη ώρα, έχουμε Φυσική, την επόμενη Μαθηματικά και ύστερα Αρχαία. Ξαφνικά, ενώ ο καθηγητής μας εξηγεί μια δύσκολη άσκηση, χτυπά το κουδούνι. Γεμάτοι ανακούφιση βγαίνουμε από την αίθουσα. Κυρίως θέμα Οι διάδρομοι πλημμυρίζουν από μαθητές που τρέχουν να βγουν στην αυλή όσο πιο γρήγορα μπορούν. Ο καιρός είναι υπέροχος και θέλουμε να προλάβουμε να τον χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται. Αρχίζουμε τα παιχνίδια με φωνές. Το κυνηγητό, το κρυφτό και η μπάλα έχουν την πρώτη θέση. Πολλοί τρέχουν στο κυλικείο να αγοράσουν αναψυκτικά, γλυκά ή τυρόπιτες. Σπρώχνονται για να πάρουν αυτό που θέλουν γρήγορα, φωνάζουν και γελάνε με τους διπλανούς τους. Κάποιοι άλλοι σχηματίζουν πηγαδάκια και συζητάνε. Τους απασχολούν οι τελευταίες εξελίξεις για τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές σειρές, οι φήμες για τους καλλιτέχνες που θαυμάζουν, το δύσκολο διαγώνισμα που θα γράψουν, ένας αυστηρός καθηγητής ή οι κακοί βαθμοί που πήραν. Μερικοί – οι λιγότεροι απ΄ όλους - διαβάζουν το μάθημα της επόμενης ώρας και προσπαθούν να αποστηθίσουν όσα μέχρι τώρα δεν έμαθαν. Δυστυχώς όμως όλα τα ωραία πράγματα δεν κρατούν πολύ. Το κουδούνι χτυπά ξανά. Εμείς πρέπει να μπούμε στις αίθουσες και να συνεχίσουμε το δύσκολο πρόγραμμά μας. 4 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 4 ] Η ώρα του διαλείμματος έφυγε σαν αστραπή και τώρα στεναχωρημένοι ανοίγουμε τα βιβλία μας μέχρι το επόμενο διάλειμμα. Επίλογος Χωρίς όμως αυτή την προσωρινή διακοπή η σχολική ζωή δεν θα ήταν ίδια. Θα αποδίδαμε λιγότερο, γιατί δεν θα ξεκουραζόταν το μυαλό ούτε θα κινιόταν το σώμα μας. Εκτός από αυτό δεν θα δινόταν η ευκαιρία να αναπτυχθεί η κοινωνικότητα των παιδιών, να γνωριστούν καλύτερα οι μαθητές μεταξύ τους και να συνάψουν φιλίες που συχνά διαρκούν μια ζωή ΓΛΩΣΣΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ α3 Oικολογία Προτεινόμενο θέμα για ανάπτυξη Για ποιους λόγους νομίζεις ότι οι άνθρωποι στην εποχή μας αναζητούν τη Φύση; Πρόλογος - επιτακτικό το αίτημα να επιστρέψουμε στη φύση. Κυρίως θέμα Οι λόγοι: - οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις έχουν γίνει αβίωτες - η εργασία μας προκαλεί άγχος - βρίσκουμε την ψυχική μας ηρεμία - η φύση αποτελεί δάσκαλο και πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επίλογος Ένα συμπέρασμα ανάπτυξη σε έκθεση Πρόλογος Σήμερα στην τεχνοκρατική και καταναλωτική κοινωνία μας με τον εντατικό ρυθμό ζωής και τους ανθρώπους, που τρέχουν με συνεχές άγχος για να εξοικονομήσουν τα απαραίτητα χρήματα με τις ποικίλες δουλειές τους, περισσότερο από ποτέ προβάλλει επιτακτικό το αίτημα να επιστρέψουμε - έστω για λίγο χρόνο - στη φύση. 5 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 5 ] Κυρίως θέμα Οι λόγοι για αυτό το γεγονός είναι πολλοί. Αρχικά οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις έχουν γίνει αβίωτες για τον άνθρωπο με την μόλυνση του περιβάλλοντος, τα σκουπίδια, τη ρύπανση της θάλασσας, το νέφος και τους θορύβους. Εξάλλου η εργασία συχνά δεν αποτελεί πηγή χαράς, αλλά του προκαλεί άγχος και έλλειψη ενδιαφέροντος. Εκτός από αυτά κοντά στη φύση ο άνθρωπος μπορεί να αναπνεύσει καθαρό αέρα, να απολαύσει το υπέροχο θέαμα της , είτε λουλουδιασμένης την άνοιξη είτε το χειμώνα είτε φθινοπωρινής, και να αναζωογονηθεί. Μέσα στη γαλήνη της βρίσκει την ψυχική του ηρεμία, τον εαυτό του και αισθάνεται αληθινός άνθρωπος και όχι ένα θλιβερό ενεργούμενο (ρομπότ). Επιπλέον η φύση του χαρίζει την ελευθερία που τόσο έχει ανάγκη, γίνεται καταφύγιο από την καταπιεστική ζωή στην πόλη. Για αυτό άλλωστε βλέπουμε πως οι κάτοικοι που βρίσκονται στις κωμοπόλεις μακριά από τις πολύβουες πόλεις είναι πιο ισορροπημένοι και ήρεμοι. Τέλος η φύση αποτελεί για τον άνθρωπο δάσκαλο και πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας. Άρχισε να αναρωτιέται για τα μυστικά του κόσμου ο πρωτόγονος παρατηρώντας τον έναστρο ουρανό και την αλλαγή των εποχών. Πόσοι ακόμη μεγάλοι καλλιτέχνες δημιούργησαν αριστουργήματα παίρνοντας αφορμή από ένα ήρεμο ή άγριο τοπίο. Επίλογος ΓΛΩΣΣΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ α5 ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΘΕΜΑ : «Αφηγηθείτε το σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας ή ενός θεατρικού έργου που παρακολουθήσατε και σας άρεσε.» ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Πρόλογος – Τίτλος της ταινίας / του θεατρικού έργου. Πότε και πού την/το είδα; Μαζί με ποιους πήγα; ΄Ενα κινηματοφραφικό έργο που με συγκλόνισε όταν το είδα, πριν αρκετά χρόνια είναι ο Τιτανικός. Είχα πάει με τον αδελφό μου και τη μητέρα μου Κύριο μέρος 1 η παράγραφος – Το σενάριο της ταινίας / του θεατρικού έργου (περίληψη) Το σενάριο αφορούσε την τραγική ιστορία του υπερωκεάνιου «Τιτανικός» , που ήταν το τελειότερο δείγμα της ναυπηγικής τέχνης στις αρχές του 20 ου αιώνα και εθεωρείτο αβύθιστο. Δυστυχώς όμως η μανία του πλοιοκτήτη του να σπάσει κάθε όριο ταχύτητας, είχε ως συνέπεια να χτυπηθεί από ένα παγόβουνο, να βυθιστεί σε ελάχιστες ώρες και εκατοντάδες άνθρωποι να χαθούν στα παγωμένα νερά του ωκεανού. 6 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 6 ] Οι κεντρικοί ήρωες του ήταν ένας φτωχός νεαρός αγγλος και μια κοπέλα της αριστοκρατίας που βρισκόταν στο πλοίο με τον μνηστήρα της. Αν και τους χώριζε κοινωνικό χάος, ερωτεύονται παράφορα, ζουν το πάθος, αλλά τελικά εκείνος παγώνει στη θάλασσα ενώ το κορίτσι σώζεται. Ποιοι είναι οι ήρωες και ποια τα υπόλοιπα πρόσωπα που παίρνουν μέρος; Ποια είναι η υπόθεση; (αρχική κατάσταση – ανατροπή της/εμπόδια – αντιδράσεις προσώπων – τελική έκβαση) 2 η παράγραφος – Εντυπώσεις Τι μου άρεσε περισσότερο και γιατί; (ερμηνείες ηθοποιών, χαρακτήρας ηρώων, υπόθεση γεμάτη δράση, πλούσιο σκηνικό, εντυπωσιακά εφέ, κοστούμια εποχής, υπερπαραγωγή, μυστήριο, χιούμορ, περιπέτεια, παραμυθένιος κόσμος) Ενότητα 3η 3 Ένας ναυαγός αφηγείται την περιπέτειά του ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Πρόλογος - Από πληροφορήθηκες την περιπέτειά του, - Πως ήταν η κατάσταση πριν το ναυάγιο Κυρίως θέμα - η αιτία του ναυαγίου - τι συνέβη μέχρι που άφησαν το πλοίο - οι περιπέτειες μετά το ναυάγιο - οι αντιδράσεις και οι σκέψεις του ναυαγού μετά την περιπέτειά του Επίλογος - τα δικά μου συναισθήματα για αυτή τη διήγηση ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ Πρόλογος Από την τηλεόραση την προηγούμενη βδομάδα άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον για την περιπέτεια ενός ναυαγού. Το καράβι του , η « Σαντορίνη», στο οποίο ήταν β΄ μηχανικός, μετέφερε λιπάσματα και μηχανήματα από τον Πειραιά στην Αίγυπτο, ναυάγησε μετά από πυρκαγιά και παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα. Το ναυάγιο συνέβη στα ανοιχτά της Κρήτης. Διάβασα πριν απο λίγες μέρες στο διαδίκτυο για την άσχημη περιπέτεια των ναυτικών ενός πλοίου, που παρ΄ολίγο να χάσουν τη ζωή τους σε ναυάγιο. Μετέφεραν πετρέλαιο από τον Περσικό κόλπο στην Ευρώπη. Το ναυάγιο συνέβη ανοιχτά της Σικελίας. 7 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 7 ] Κυρίως θέμα Ενώ όμως όλα ήταν ήρεμα , ξαφνικά ο καιρός άλλαξε. Άρχισε να φυσάει μανιασμένος ο αέρας και θάλασσα αγρίεψε, έγινε μαύρη σχεδόν και τεράστια κύματα υψώθηκαν στην επιφάνειά της. Ο καπετάνιος πήρε τη θέση του στο πηδάλιο και όλο το πλήρωμα βρισκόταν σε ετοιμότητα. Στο πλοίο υπήρχαν 40 άτομα πλήρωμα και πέντε επιβάτες. Δυστυχώς το πλοίο κλυδωνιζόταν επικίνδυνα, τα τεράστια κύματα μανιασμένα ήθελαν να το παρασύρουν σε υγρό τάφο. Το πλήρωμα έτρεχε στο κατάστρωμα για να μαζέψει τα νερά, αλλά ο ισχυρότατος άνεμος τους εμπόδιζε. Φόβος κατέλαβε τους ναυτικούς ότι θα χάνονταν και δε θα ξαναέβλεπαν τα αγαπημένα τιους πρόσωπα. Προσευχήθηκαν βουβά και ο ένας προσπαθούσε να δώσει θάρρος στον άλλον. Η φοβερή αυτή κακοκαιρία διήρκεσε πάνω από 24 ώρες. Η αγωνία των ναυτικών έφτασε στο κορύφωμα της. Ένας από αυτούς παρασύρθηκε από τα άγρια κύματα. Επεσαν σωσίβια , αλλά μέσα στην κοσμοχαλασιά όλα ήταν μάταια. Από στιγμή σε στιγμή μπορούσαν να τελειώσουν όλα. Στην απόγνωσή τους έριξαν πολλά κιβώτια με λάδι για να κοπάσει για λίγο η τρικυμία. Ευτυχώς όμως κάποια στιγμή η θάλασσα άρχισε να ηρεμεί. Το πλοίο όμως ειχε πάθει σοβαρές ζημιές και βγήκε από την πορεία του. Οταν επιτέλους είδαν να διαγράφεται στεριά , συγκινημένοι άρχισαν να πανηγυρίζουν και να ευχαριστούν το Θεό για τη σωτηρία τους. Επιλ Εγώ όταν πληροφορήθηκα αυτή την ιστορία, ένιωσα συμπάθεια για τους παρ΄ολίγον ναυαγούς. Σκεφτόμουν πόσο σκληρή είναι η ζωή τους. Μπορεί να ταξιδεύουν για βδομάδες ολόκληρες μεταξύ ουρανού και θάλασσας, με αισθήματα μοναξιάς μακριά από τις οικογένειες του και με το φόβο του ναυαγίου κάθε στιγμή να τους απειλεί. Σύμφωνα με την αφήγησή του ο καιρός ήταν σχετικά καλός πριν το ναυάγιο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τα όσα τραγικά θα ακολουθούσαν. Σουρούπωνε και το πλήρωμα εργαζόταν όπως συνήθως. Ξαφνικά φωτιά ξέσπασε στο μηχανοστάσιο από λάθος ενός θερμαστή, όπως διαπιστώθηκε αργότερα. Σύντομα η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και οι εκρήξεις με τα εύφλεκτα υλικά που υπήρχαν ακολουθούσαν η μια την άλλη. Στο πλοίο βρίσκονταν 23 άτομα ως πλήρωμα και τρεις γυναίκες, σύζυγοι αξιωματικών. Αρχικά όλοι προσπάθησαν με τους πυροσβεστήρες να σβήσουν τη φωτιά χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς. Έστειλαν sos με τον ασύρματο και ο ένας προσπαθούσε να ενθαρρύνει τον άλλον. Ο φόβος, η απελπισία και ο πανικός τους κυρίεψαν. Ο καιρός στο μεταξύ άλλαξε. Άνεμος άρχισε να φυσά δυνατά και τα κύματα φούντωναν. Η φωτιά συνέχιζε το καταστροφικό της και σε λίγο το πλοίο θα βυθιζόταν. Δεν υπήρχε άλλη σωτηρία παρά μόνον να απομακρυνθούν γρήγορα με τις βάρκες. Τελικά αυτό έκαναν, ενώ προσεύχονταν να ηρεμήσει κάπως ο καιρός και να μπορέσει να τους βρει κάποιο από τα πλοία που είχαν ειδοποιηθεί και έπλεαν ολοταχώς για βοήθεια τους. Η ώρα μέσα στη βάρκα, στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, αυτήν την ολοσκότεινη άγρια νύχτα φαινόταν ατελείωτη. Υπήρχε φόβος κάθε στιγμή το μικρό πλοιάριο να 8 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 8 ] αναποδογυρίσει και να βρεθούν στην παγωμένη θάλασσα στην οποία συχνά είχαν παρουσιαστεί καρχαρίες. Ο Θεός όμως τους λυπήθηκε και τελικά μετά από αρκετή ώρα ένα πλοίο που είχε πάρει το σήμα τους έφτασε. Με ανείπωτα συναισθήματα χαράς και ευτυχίας ανέβηκαν στο καράβι που τους έσωσε. Ο ναυαγός που αφηγήθηκε την ιστορία πίστεψε ότι πραγματικά είχε φτάσει το τέλος του και πως ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών, τους γλίτωσε από το θάνατο. Επίλογος Εγώ όταν άκουσα αυτή την ιστορία ένιωσα συμπάθεια για τους ναυαγούς. Σκεφτόμουν πόσο σκληρή είναι η ζωή των ναυτικών. Μπορεί να ταξιδεύουν για βδομάδες ολόκληρες μεταξύ ουρανού και θάλασσας, με αισθήματα μοναξιάς μακριά από τις οικογένειες του και με το φόβο του ναυαγίου κάθε στιγμή να τους απειλεί. Α 4 ΘΕΜΑ : «Περιγράψτε σε ένα κείμενο τριών παραγράφων ένα γιορτινό τραπέζι στο σπίτι σας στο οποίο είχατε προσκεκλημένους. Ξεκινήστε την περιγραφή σας από τη διακόσμηση του χώρου, προχωρήστε μετά στην περιγραφή των προσώπων που συμμετείχαν. Τέλος, να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο του τραπεζιού, περιγράφοντας όλη τη διαδικασία προετοιμασίας, παρασκευής και απόλαυσης των κύριων – «αγαπημένων» σας φαγητών.» ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΟΛ. Πότε έγινε το τραπέζι και με ποια αφορμή; 2 η παράγραφος – Διακόσμηση χώρου και καλεσμένοι Περιγραφή του χώρου και του στολισμού (το σαλόνι ήταν στολισμένο στο πνεύμα του πάρτυ : τραπεζομάντηλο, πλαστικά πιάτα και ποτήρια , χαρτοπετσέτες γενεθλίων, πρωτότυπες κατασκευές, μπαλόνια, κεριά, μουσική). Καλεσμένοι (θείοι, ξαδέρφια, φίλοι). 3 η παράγραφος – Περιεχόμενο τραπεζιού Απαρίθμηση φαγητών (μπριζολάκια, ριζότο, τηγανιτές πατάτες, πίτσες, τυροπιτάκια, τοστάκια, σαλάτες). Αναψυκτικά και χυμοί για όλους. 9 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 9 ] Περιγραφή της προετοιμασίας όλων των παραπάνω (Ποιος τα έφτιαξε; Ποιοι βοήθησαν ; Συμμετείχα καθόλου ; Πότε ; Ποια ήταν η σειρά παρασκευής των εδεσμάτων;) 4 η παράγραφος – Τούρτα και εντυπώσεις Τούρτα σοκολάτας με κρέμα και φρούτα εποχής (Ποιος την έφτιαξε ; Είχε κάποιο σχέδιο ή κάτι γραμμένο πάνω της ; Έσβησα όλα τα κεριά). Περιγραφή πάρτυ (χορός, παιχνίδια επιτραπέζια ή στον υπολογιστή μέχρι αργά). Επίλογος Εντυπώσεις / Ευχή! ΓΛΩΣΣΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ α6 EΝΟΤΗΤΑ 6 1 ΘΕΜΑ : «Έχετε κάποια αγαπημένη δημιουργική απασχόληση (κάποιο παιχνίδι που γεμίζει ευχάριστα τις ώρες σας, κάποιο μουσικό όργανο που μαθαίνετε) ή συμμετέχετε σε κάποια περιβαλλοντική ή άλλη ομάδα εξορμήσεων στη φύση ; Οποιαδήποτε κι αν είναι η αγαπημένη σας ασχολία, συζητήστε στην τάξη : α. Πότε και πώς αρχίσατε να ασχολείστε με αυτή ; β. Τ σας προσφέρει ; γ. Γατί σας αρέσει ;» ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Πρόλογος – Ποια είναι η αγαπημένη μου δημιουργική απασχόληση ; Πότε και πώς άρχισα ν’ασχολούμαι μ’αυτή ; Κύριο μέρος (για τον αθλητισμό) 1 η παράγραφος–Τι μου προσφέρει αυτή η δημιουργική απασχόληση ;  Αθλούμαι και αποκτώ καλή φυσική κατάσταση.  Γίνομαι πειθαρχημένος. Υπακούω στις οδηγίες του προπονητή.  Μαθαίνω να συνεργάζομαι με τους συμπαίκτες μου για την επίτευξη της νίκης.  Εμπλουτίζω τις γνώσεις μου για το άθλημα (κανόνες, κινήσεις, τακτική).  Γίνομαι καλύτερος χαρακτήρας. Μαθαίνω να έχω υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσω στο στόχο μου. 2 η παράγραφος – Γιατί μου αρέσει ;  Ξεσκώ και χαλαρώνω. Ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τα όποια προβλήματα έχω.  Με τους συμπαίκτες και τον προπονητή είμαστε μια ομάδα. Ανυπομονώ κάθε φορά να πάω να τους δω και να πούμε τα νέα μας. 10 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 10 ]  Χαρά και συγκίνηση αγώνα. Προσπάθεια να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να κερδίσω.  Γνωρίζω καινούρια άτομα και νέα μέρη, όταν πηγαίνω για αγώνες σε άλλες πόλεις. Επίλογος – Ευχή να έχω χρόνο και στο μέλλον, για ν’ασχοληθώ με την αγαπημένη μου δραστηριότητα  Δημιουργική απασχόληση δεν είναι μόνο ο αθλητισμός. Μπορείτε να γράψετε για τη μουσική, τη ζωγραφική, την κατασκευή κοσμημάτων, τους προσκόπους, μια εθελοντική οργάνωση στην οποία είστε μέλη ή για ό,τι άλλο αγαπάτε να κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο. 2 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Η ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ Ποιοι πιστεύεις ότι είναι οι εχθροί του βιβλίου; ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Πρόλογος Κάποια γενικά στοιχεία Κυρίως θέμα Εχθροί του είναι: - οι αδιάφοροι - τα ανελεύθερα πολιτικά καθεστώτα - το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Επίλογος Συναισθήματα και σκέψεις ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ Πρόλογος Ο περισσότερος κόσμος συμφωνεί πως το βιβλίο αποτελεί τον καλύτερο και πιο πιστό μας φίλο. Κάποιοι όμως δυστυχώς το παραμερίζουν, το θεωρούν βλαβερό, το περιφρονούν και συχνά το καταστρέφουν. Παρακάτω θα αναφέρουμε τους πιο σοβαρούς εχθρούς του. Κυρίως θέμα Υπάρχουν αρχικά οι αδιάφοροι που ποτέ σχεδόν δεν διαβάζουν ή αρκούνται σε φτηνά περιοδικά χαμηλής ποιότητας, «τα περιοδικά του χαρτοπολτού» όπως ονομάζονται. Με αυτόν τον τρόπο όμως υποβαθμίζεται η αξία του καλού βιβλίου αλλά επίσης γενικότερα η μόρφωση και η καλλιέργεια του ανθρώπου. 11 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 11 ] Πιο σοβαρούς όμως εχθρούς του αποτελούν τα διάφορα ανελεύθερα πολιτικά καθεστώτα. Δεν ανέχονται να ακούν ή να βλέπουν τυπωμένες ιδέες αντίθετες με τις δικές τους. Αρνούνται την κριτική, γιατί η μεγάλη αλλά επιφανειακή δύναμή τους θα κλονιστεί. Ακόμη όμως κάποιες κοινωνικές ομάδες επιδιώκουν να εξαφανίσουν κάθε βιβλίο που περιέχει ιδέες αντίθετες με τις πεποιθήσεις τους. Εχθροί τέλος του βιβλίου είναι συχνά το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Αυτό γιατί το βιβλίο παραμερίζεται. Ειδικά η τηλεόραση - ακόμη περισσότερο από το ραδιόφωνο - με τα οπτικά και ακουστικά μέσα που χρησιμοποιεί γοητεύει τους ανθρώπους που προτιμούν την ανώδυνη - Πότε έγινε το περιστατικό, που. 3 Προτεινόμενο θέμα για ανάπτυξη; Στην ώρα της Γυμναστικής Πρόλογος - γιατί μου αρέσει το μάθημα της Γυμναστικής Κυρίως θέμα - η προετοιμασία μας - αρχίζουμε με τρέξιμο στην αυλή - απασχόληση κατά ομάδες - χτύπημα του κουδουνιού, - εμφάνιση συμμαθητών μου στο τέλος της ώρας. Επίλογος - συναισθήματα και σκέψεις ανάπτυξη σε έκθεση Πρόλογος Αγαπώ ιδιαίτερα το μάθημα της Γυμναστικής για πολλούς λόγους. Αρχικά διασκεδάζω με τα παιχνίδια, γυμνάζω το σώμα μου που μένει ώρες ακίνητο, όταν μελετώ, ενώ ξεκουράζομαι από τα άλλα μαθήματα που θέλουν διάβασμα. Παρακάτω θα περιγράψω μια ώρα γυμναστικής. Κυρίως θέμα Από το διάλειμμα ήδη προετοιμαζόμαστε στα αποδυτήρια. Φοράμε φόρμες, αθλητικά παπούτσια και κάνουμε πειράγματα μεταξύ μας. Συχνά οι φωνές μας ακούγονται σε βαθμό ενοχλητικό και ο γυμναστής μας κάνει παρατήρηση. Όταν χτυπά το κουδούνι τα υπόλοιπα παιδιά πηγαίνουν στις τάξεις τους μελαγχολικά, ενώ εμείς χαρούμενοι βγαίνουμε στην αυλή. Για να ζεσταθούμε, 12 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 12 ] αρχίζουμε τρέξιμο. ξεκινάμε τον συναγωνισμό αντοχής γελώντας. Κάποιοι - κυρίως οι παχουλοί συμμαθητές μας - λαχανιάζουν, κουράζονται και σταματούν. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν και φτάνουν πανηγυρικά στο τέλος. Κατόπιν ο γυμναστής μας χωρίζει σε ομάδες. Κάποιοι παίζουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ στον ειδικό χώρο που υπάρχει στην αυλή και φωνάζουν δυνατά αν η ομάδα τους πετύχει μια νίκη. Οι περισσότεροι προτιμούν να πάνε στο γυμναστήριο για να γυμναστούν με τα στρώματα και τα εφαλτήρια. Κάνουν ακόμη σουηδικές ασκήσεις για να βρίσκονται πάντα σε φόρμα. Τέλος κάποιοι άλλοι κάνουν άλματα στο σκάμμα και προσπαθούν να πετύχουν το μεγαλύτερο μήκος. Η ώρα δυστυχώς περνά γρήγορα και το κουδούνι χτυπά. Όλοι είμαστε κατακόκκινοι, μέσα στον ιδρώτα και λαχανιασμένοι αλλά ευχαριστημένοι, γιατί διασκεδάσαμε αρκετά. Κατευθυνόμαστε στα αποδυτήρια και ντυνόμαστε για το επόμενο μάθημα Επίλογος θα θέλαμε να συνεχιζόταν αυτή η ευχάριστη παρένθεση μέσα στη μονοτονία των μαθημάτων, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Ήμαστε στενοχωρημένοι, καθώς πηγαίνουμε στις αίθουσες. Τι να γίνει όμως, η επόμενη ώρα γυμναστικής είναι μεθαύριο. Υπομονή λοιπόν μέχρι τότε… ΓΛΩΣΣΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ α7 ΕΝΟΤΗΤΑ 7 ΘΕΜΑ: «Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πλοήγηση (το σερφάρισμα) στο διαδίκτυο περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί. Γράψτε ένα κείμενο για τα οφέλη και τους κινδύνους από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.» ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Πρόλογος – Σε όλα σχεδόν τα σπίτια υπάρχει ένας Η/Υ. Καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο ιδίως της νεολαίας. Κύριο μέρος 1 η παράγραφος – Τα οφέλη του διαδικτύου  Επικοινωνία με φίλους (ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται σε άλλη πόλη ή χώρα).  Απόκτηση καινούριων φίλων.  Ψυχαγωγία και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερού μας χρόνου (ταινίες, μουσική, παιχνίδια, συζητήσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης). 13 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 13 ]  Εμπλουτισμός των γνώσεων και διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων. Περιήγηση σε ιστοσελίδες μουσείων και βιβλιοθηκών, ανάγνωση ηλεκτρονικών εφημερίδων και εγκυκλοπαιδειών.  Χρήσιμο εργαλείο για το σχολείο (αναζήτηση πληροφοριών για διάφορες εργασίες).  Τηλεκπαίδευση (μάθηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή).  Προώθηση της επιστήμης π.χ. τηλεϊατρική.  Οικονομική ανάπτυξη (αγορές μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικό εμπόριο). 2 η παράγραφος – Οι κίνδυνοι του διαδικτύου  Εθισμός. Πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του Η/Υ. Σύγχυση της πραγματικής με την εικονική ζωή.  Απομόνωση. Δε βγαίνουμε έξω, δεν έχουμε ενδιαφέροντα, δεν παίζουμε και δεν έχουμε φίλους.  Παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα.  Ηλεκτρονικό έγκλημα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις συνομιλίες μας με αγνώστους, γιατί δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται από πίσω και ποιες είναι οι προθέσεις του.  Παραπληροφόρηση. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των πληροφοριών που διαβάζουμε. Επίλογος – Το διαδίκτυο είναι ένα χρηστικό εργαλείο που διευκολύνει τη ζωή μας. Η χρήση του να γίνεται με προσοχή και μέτρο. Η μουσική Προτεινόμενο θέμα για ανάπτυξη Γιατί οι περισσότεροι νέοι σήμερα προτιμούν την μοντέρνα μουσική; Πρόλογος Λίγα γενικά στοιχεία Κυρίως θέμα ποια είναι η μοντέρνα μουσική - τι όργανα χρησιμοποιεί - αρέσει στους νέους γιατί: ---- είναι πιο ορμητική, πιο επιθετική, ----- έχει πρωτογονισμό και μιλά για τις ανάγκες των νέων ---- δημιουργεί πρωτότυπα μουσικά ακούσματα που τους ενθουσιάζουν. 14 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr 14 ] Επίλογος συμπέρασμα ανάπτυξη σε έκθεση Πρόλογος Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι η μουσική χρειάζεται στη ζωή μας. Την κάνει όμορφη και ενδιαφέρουσα, ενώ ασκεί ευεργετική επίδραση στο χαρακτήρα μας. Στην εποχή μας αξιοποιεί τη μεγάλη ανάπτυξη της ηλεκτροακουστικής τεχνικής και η μοντέρνα ηλεκτρονική μουσική αρέσει ιδιαίτερα στους νέους. Κυρίως θέμα Όταν λέμε μοντέρνα μουσική εννοούμε την ροκ, την ποπ, τη ντίσκο, την πανκ, τη heavy metal, ενώ τα όργανα που χρησιμοποιεί είναι ντραμς, σαξόφωνο και συνθεσάιζερς που δημιουργούν ένα καταπληκτικό μουσικό αποτέλεσμα. Οι τόνοι και οι ρυθμοί αυτής της μουσικής ενθουσιάζουν τους νέους. Υπάρχουν όμως και αρκετοί άλλοι λόγοι που αρέσει σε αυτούς. Είναι πιο ορμητική, πιο επιθετική, πιο αισιόδοξη και αυτό ταιριάζει στον αυθορμητισμό, τη δύναμη, τη ζωηρότητα και τη διάθεση τους για αγώνες και δράση. Έχει ακόμα κάποιο πρωτογονισμό που δυναμώνει τα ένστικτα και συχνά οι νέοι δεν ενθουσιάζονται απλώς ακούγοντας της, αλλά φτάνουν στην μαζική υστερία στις διάφορες μουσικές εκδηλώσεις με συνέπεια να χάνεται η μοναξιά τους και να γεμίζει η ύπαρξη τους. Επιπλέον η μοντέρνα μουσική δεν μιλά πια για βάσανα, δυστυχία ή καημούς , όπως παλιότερα είδη, αλλά για τα καυτά προβλήματα της εποχής μας και τις σημερινές 15 www.mariafilologos.gr Φιλόλογος – συγγραφέας Μαρία Χρήστου Ζωντανά και on line μαθήματα σε Εκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, 6943729366. christouxmaria@yahoo.gr


3 ΜΟΥΣΕΙΑ
 ΜΝΗΜΕΙΑ
 Κατηγορίες: πολιτιστικά, λαογραφικά, πολεμικά, ιστορικά.
 Σημασία:
 παρουσιάζουν την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας.
παρουσιάζουν τη νοοτροπία και τη ζωή των προγόνων μας. καταλαβαίνουμε καλύτερα το παρόν, καθώς διδασκόμαστε από το παρελθόν. προσφέρουν αφορμή για έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία. αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο για να προσεγγίσουμε τη γνώση. προσαρμόζονται συχνά αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον. αποτελούν μια αλλαγή της καθημερινής σχολικής ρουτίνας. μας ευαισθητοποιούν. μας εξάπτουν την περιέργεια. Αιτίες καταστροφής των μνημείων: 
φυσικά αίτια (σεισμοί, ρύπανση περιβάλλοντος). πόλεμοι και καταστροφές. αδιαφορία κράτους (εγκατάλειψη και έλλειψη συντήρησης). αδιαφορία πολιτών και κοινωνίας.
Προτάσεις:
ουσιαστική παιδεία του ατόμου για τη σημασία των μνημείων. διάλογος γονέων με τα παιδιά και επαφή με την ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας. σχολείο: επαφή του μαθητή με τα μνημεία (εκπαιδευτικές εκδρομές, συζητήσεις, δραστηριότητες).
 ΜΜΕ:
 ενημέρωση πολιτών και προβολή της ιστορίας του τόπου μας. 
Πολιτεία: 
προστασία και αξιοποίηση μουσείων, ενημέρωση του πολίτη. 
 ΒΙΒΛΙΟ 
Σημασία:
 γνώση και καλλιέργεια πνεύματος. καλλιέργεια φαντασίας.
δημιουργία προβληματισμού και περιέργειας. βελτίωση λεξιλογίου. επαφή με τον κόσμο και τους γύρω μας. καλλιέργεια ηθικών αξιών (αγάπη, φιλία, εντιμότητα). ψυχαγωγία.
 Γιατί σήμερα το άτομο έχει απομακρυνθεί από το βιβλίο;
πολλές υποχρεώσεις. έλλειψη ελεύθερου χρόνου. διαδίκτυο και άλλες μορφές ψυχαγωγίας απουσία ενημέρωσης από την οικογένεια και το σχολείο. προβολή καταναλωτισμού. έλλειψη δανειστικών βιβλιοθηκών (κυρίως στην επαρχία).
ΜΜΕ: 
δεν προβάλλουν τα βιβλία ως μέσο ψυχαγωγίας. σημερινός στόχος του ατόμου: η απόκτηση υλικών αγαθών.
 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 
Εθελοντής: 
ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει α- ντάλλαγμα.
 Ο εθελοντής:
 βλέπει τα άτομα ισότιμα. δε θεωρεί ότι ο ίδιος είναι ανώτερος, ότι ξέρει περισσότερα, ότι είναι "καλύτερος". Τα προσόντα του εθελοντή Να είναι οργανωμένος και εκπαιδευμένος. Να έχει εξειδικευτεί στον τομέα του για να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα τη στιγμή που θα του ζητηθεί. Να μπορεί ύστερα από την κατάλληλη εκπαίδευση να αναλάβει πρωτοβουλίες όπου και όταν χρειαστεί. Να είναι πρόθυμος να οργανωθεί και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες εθελοντών ή με άλλες κρατικές υπηρεσίες ή οργανωμένες ομάδες που έχουν αναπτύξει ένα εσωτερικό δεσμό και μπορούν να λειτουργούν πιο εύκολα μεταξύ τους.
Θετικές συνέπειες του εθελοντισμού:
 Δυναμώνουν οι κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των πολιτών. Δημιουργείται ισχυρή συνείδηση με στόχο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του. αυξάνεται η ευαισθησία για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων, αποκτώνται νέα ενδιαφέροντα κι εμπειρίες ζωής σε κοινό επίπεδο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις στόχων κι ευνοείται η εθνική ενότητα βελτιώνεται ο διεθνής ρόλος κι η γενικότερη φυσιογνωμία ενός λαού.

13 13
14 14
15 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
 15 Θετικά:
 Ενημερώνει. Ψυχαγωγεί. Προβάλλει προϊόντα με στόχο την πώλησή τους. Μας φέρνει σε επαφή με άλλα άτομα και άλλους πολιτισμούς. Μαθαίνουμε τα έθιμα και τη νοοτροπία των άλλων. Καλλιεργούμε την κριτική μας σκέψη, καθώς ακούμε πολλές και διαφορετικές απόψεις. Αρνητικά: Διαφήμιση: «πλύση» εγκεφάλου δημιουργεί πλαστές ανάγκες. Προβάλλει σκηνές βίας και εγκληματικότητας. Αποκρύπτει την αλήθεια και πολλές φορές οι πολίτες παραπλανούνται. Προβάλλει εκπομπές «χαμηλής» ποιότητας με αποτέλεσμα: - τα άτομα να χρησιμοποιούν φτωχό λεξιλόγιο - να αλλοιώνεται η γλώσσα μας Συχνά η παραπληροφόρηση κάνει τα άτομα να ασχολούνται με ασήμαντα θέματα και να μην ενδιαφέρονται για σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας.
Μαθητές: - οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση τους απομονώνουν από τους γύρω τους - οι επιδόσεις τους στο σχολείο ελαττώνονται - δεν ασκούν την κριτική τους σκέψη
Προτάσεις: Άτομο:
16 - να αποκτήσει παιδεία. - να ασκεί το διάλογο και να ενημερώνεται. - να αναπτύσσει την κριτική του σκέψη. Έτσι θα κρίνει σωστά και δε θα δέχεται χωρίς σκέψη όσα πληροφορείται και όσα ακούει.
16 Οικογένεια και Σχολείο: - να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη του παιδιού μέσα από: - το διάλογο - τη συζήτηση - την ενημέρωση - να συμβουλεύουν το παιδί να ενημερώνεται και να συζητά τα προβλήματα και τις απορίες του. - η οικογένεια και το σχολείο να αποτελούν σωστά πρότυπα για τα παιδιά. Πολιτεία: - λήψη μέτρων κατά των διαφημίσεων που δε σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και των ενηλίκων ατόμων. - ενημέρωση των γονέων σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν τα αρνητικά αποτελέσματα από την πολύωρη παρακολούθηση των παιδιών τους μπροστά στην τηλεόραση. - να κινητοποιήσει τους πολίτες μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο.
17 17
18 18
19 19
20 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 
Θετικά: απόκτηση γνώσεων (πληθώρα πηγών). πολλές δυνατότητες επικοινωνίας.
20 δυνατότητα για επικοινωνία λαών. διάλογος, γνωριμίες. ψυχαγωγία. καταργεί τις αποστάσεις. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Ταχύτατη και ασφαλέστατη μετάδοση των μηνυμάτων).
Αρνητικά: 
Αδυναμία ελέγχου όσων δημοσιεύονται στο διαδίκτυο παραποιούνται οι πληροφορίες. κυριαρχεί η αγγλική γλώσσα στα δίκτυα. Υπερπληροφόρηση. παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα Τα άτομα: πολύωρη και άσκοπη περιπλάνηση στο Διαδίκτυο. απομακρύνονται από το βιβλίο. μοναξιά, εσωστρέφεια. παθητικότητα, αδράνεια. αδιαφορία για αξίες και πνευματικά αγαθά. σωματικές βλάβες = πόνος στον αυχένα, κόπωση στους τένοντες των χεριών από την
21 πληκτρολόγηση και το πάτημα του «ποντικιού».
 Προτάσεις:
 Άτομο να ελέγχει και να αξιολογεί τα μηνύματα που δέχεται.
 21
να τηρεί το μέτρο. να επιδιώκει να μορφώνεται και να αναπτύσσει τα ταλέντα του. να επιστρέψει στην ανάγνωση βιβλίων. Οικογένεια διάλογος. συζήτηση προβλημάτων. έλεγχος από τους γονείς σχετικά με το χρόνο που αφιερώνει το παιδί στο διαδίκτυο. Εκπαίδευση ουσιαστική παιδεία. διάλογος και ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών. να εισάγει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην εκπαιδευτική διαδικασία. ενημέρωση των γονέων.
22 22
23 23
24 24
25 ΡΙΑΛΙΤΥ ΣΟΟΥ 
Εκπομπές με χαμηλό κόστος παραγωγής που προβάλλουν στοιχεία από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και πολλές φορές εμφανίζουν ιδιαίτερες και προσωπικές τους στιγμές.
 25 Αρνητικά:
 στόχος τους είναι η αύξηση της τηλεθέασης. χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να πετύχουν «μεγάλα νούμερα». δραματοποιούν τις καταστάσεις. παρουσιάζουν προσωπικές στιγμές των ατόμων. δημιουργούν εντάσεις μεταξύ των παιχτών για να αυξήσουν την τηλεθέαση.
Συνέπειες:
 παραβιάζεται το προσωπικό απόρρητο των ατόμων. το κοινό παραπληροφορείται. «χρησιμοποιείται» ο ανθρώπινος πόνος με σκοπό την τηλεθέαση. ο κόσμος ασχολείται με ανούσια προβλήματα και αδιαφορεί για τα ουσιαστικά. εξευτελίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
26 26
27 27
28 28
29 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 
Θετικά: 
κάνει γνωστό το καταναλωτικό προϊόν στους αγοραστές. βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων.
29
 ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει όποιο προϊόν καλύπτει τις ανάγκες του. δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. βοηθά στην εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη.
Αρνητικά: 
δημιουργεί «πλαστές» ανάγκες. οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό. οδηγεί το άτομο σε σύγχυση και αδιέξοδο. προκαλεί «πλύση εγκεφάλου». προβάλλει ως τρόπο ζωής την αφθονία υλικών αγαθών. απευθύνεται κυρίως στα μικρά παιδιά, καθώς τα δελεάζει με παιχνίδια, ήχους και χρώματα. ασκεί έμμεση πίεση στους γονείς να αγοράσουν στα παιδιά τους ό,τι τους ζητούν.
 Προτάσεις: 
Άτομο παιδεία. να επιδιώκει να μορφώνεται για να μπορεί ελέγχει ό,τι προβάλλεται. Οικογένεια διάλογος.
30 συζήτηση προβλημάτων. έλεγχος στα παιδιά σχετικά με τις ώρες που αφιερώνουν μπροστά στην τηλεόραση. Εκπαίδευση
30
 ουσιαστική παιδεία. διάλογος και ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών. ενημέρωση των γονέων. Πολιτεία: να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των διαφημίσεων που παραπλανούν τα άτομα. να ενημερώνει το κοινό για τις βλαπτικές επιδράσεις της διαφήμισης. να δημιουργήσει κίνητρα στους πολίτες, έτσι ώστε να στραφούν στην πνευματική και σωματική τους καλλιέργεια.
31 31
32 32
33 33
34 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
 Θετικά:
 βοηθά στην αρμονική σωματική ανάπτυξη του ατόμου. εξασφαλίζει την υγεία και ένα υγιές σώμα.
34
 βοηθά το άτομο να καλλιεργήσει την ετοιμότητα, την προσοχή και την αντοχή του. καλλιεργεί ισομερώς το σώμα και το πνεύμα. βοηθά στην ομαλή ένταξη του ατόμου στην κοινωνία. ενισχύει την ομαδικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. ενώνει λαούς και άτομα μεταξύ τους.
Σήμερα:
 Αρνητικά: 
οικονομικές σκοπιμότητες. έγινε μέσο διαφήμισης και απόκτησης κέρδους. οι αθλητές αδιαφορούν για τα ιδανικά του αθλητισμού. αποσκοπούν στο χρήμα και στην εύκολη ζωή. χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες. φανατισμός στα γήπεδα. περισσότεροι είναι οι οπαδοί παρά οι φίλαθλοι. καταστροφές και εκδηλώσεις βίας στους αθλητικούς χώρους.
 Προτάσεις:
 παιδεία και καλλιέργεια ευγενούς άμιλλας. ενημέρωση πολιτείας για τα αγαθά του αθλητισμού σε όλους τους τομείς. - αθλητικές εγκαταστάσεις.
35 - κίνητρα σε παιδιά και νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. ορθή προβολή του αθλητισμού από τα ΜΜΕ. αθλητές: - σεβασμός απέναντι στο άθλημα. - να αγωνίζονται με βάση τις προσπάθειες και την προσωπική τους αξία να μην αποσκοπούν στο χρήμα, αλλά στα ευγενή ιδανικά του αθλητισμού, που εξυψώνει τον άνθρωπο και διδάσκει τα αγαθά της ειρήνης και της ισότητας ατόμων και λαών.
36 36
37 37
38 38
39 ΒΙΒΛΙΟ
 Σημασία: γνώση και καλλιέργεια πνεύματος. καλλιέργεια φαντασίας.
39 δημιουργία προβληματισμού και περιέργειας. βελτίωση λεξιλογίου. επαφή με τον κόσμο και τους γύρω μας. καλλιέργεια ηθικών αξιών (αγάπη, φιλία, εντιμότητα). ψυχαγωγία. Γιατί σήμερα το άτομο έχει απομακρυνθεί από το βιβλίο; πολλές υποχρεώσεις. έλλειψη ελεύθερου χρόνου. διαδίκτυο και άλλες μορφές ψυχαγωγίας απουσία ενημέρωσης από την οικογένεια και το σχολείο. προβολή καταναλωτισμού. έλλειψη δανειστικών βιβλιοθηκών (κυρίως στην επαρχία). ΜΜΕ: δεν προβάλλουν τα βιβλία ως μέσο ψυχαγωγίας. σημερινός στόχος του ατόμου: η απόκτηση υλικών αγαθών. Προτάσεις παιδεία ατόμου, για να αναπτύξει το λόγο και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα. συμβολή οικογένειας και σχολείου, που θα εμπνεύσουν στο παιδί την αγάπη για το βιβλίο. κατάλληλη προβολή του βιβλίου από τα ΜΜΕ είτε και με εκθέσεις βιβλίου. δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών (κυρίως στην επαρχία).
40 να μειωθεί το κόστος του βιβλίου, έτσι ώστε να είναι προσιτό σε όλους τους α- ναγνώστες. 40
41 41
42 42
 ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΟ
 ΠΟΛΗ 
Πλεονεκτήματα:
 ευκαιρίες για εργασία.
 μεγαλύτερες ευκαιρίες για μόρφωση (εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολές, πνευματικά κέντρα). δυνατότητες ποικίλης ψυχαγωγίας (θέατρο, κινηματογράφος). δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης.
Μειονεκτήματα:
 άγχος και ένταση, από το γρήγορο ρυθμό ζωής. βία και εγκληματικότητα. έλλειψη πρασίνου. καυσαέρια και μόλυνση περιβάλλοντος. μεγάλες αποστάσεις. ψυχική απομάκρυνση των ατόμων μεταξύ τους. λιγοστές κοινωνικές επαφές.
ΧΩΡΙΟ 
Πλεονεκτήματα:
 υγιεινό και καθαρό περιβάλλον. στενές διαπροσωπικές επαφές. διάλογος και κοινωνικότητα των ατόμων. διατήρηση ηθών και των εθίμων. ηρεμία και ξεκούραση. ομαλός τρόπος διαβίωσης.
 Μειονεκτήματα:
λιγότερες ευκαιρίες για εργασία και επαγγελματική αποκατάσταση. συνήθως απουσιάζει η παροχή ιατρικής περίθαλψης των κατοίκων. λιγοστά σχολεία και βιβλιοθήκες.
Περιεχόμενα
  1.  Άνθη – κήποι (Θέμα: Ο κήπος του σπιτιού μου)
  2.  Τόποι, περιγραφή (Θέμα: Η περιγραφή του σχολείου μου)
  3.  Εργασία – επαγγέλματα (Θέμα: Τα αποτελέσματα της τεμπελιάς και της εργατικότητας)
  4.  Θέατρο – τσίρκο (Θέμα: Ένα απόγευμα στο τσίρκο)
  5.  Η θάλασσα (Θέμα: Ένας ναυαγός αφηγείται την περιπέτειά του)
  6.  Μουσεία (Θέμα: Οι εντυπώσεις μου από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κορίνθου που επισκέφτηκα)
  7.  Η μαγειρική (Θέμα: Τι κάνεις όταν επιστρέφεις στο σπίτι πεινασμένος και δεν βρίσκεις φαγητό.)
  8.  Υγεία, ασθένειες, ατυχήματα (Θέμα: Μια ξαφνική αρρώστια της μητέρας μου)
  9.  Συγγενικές σχέσεις (Θέμα: Η βάφτιση του μικρού μου αδελφού.)
  10.  Συγκοινωνίες, ταξίδια, τουρισμός (Θέμα:  Ένα ταξίδι με τρένο)
  11.  Παιχνίδια, δώρα (Θέμα: Το αγαπημένο μου ποδήλατο και πως το απέκτησα)
  12.  Διαστημικά ταξίδια (Θέμα: Μια επίσκεψη στο πλανητάριο)
  13.  Η διαφήμιση (Θέμα: Η διαφήμιση έχει κυριαρχήσει στην καταναλωτική κοινωνία μας. Ποιες είναι οι θετικές και ποιες οι αρνητικές συνέπειες της.)
  14.  Το βιβλίο (Θέμα: Ποιοι πιστεύεις ότι είναι οι εχθροί του βιβλίου;)
  15.  Αγροτική ζωή (Θέμα: Οι εντυπώσεις μου από μια επίσκεψη στο χωριό του πατέρα μου)
  16.  Η ζωή στην πόλη (Θέμα: Μέσα στο λεωφορείο, μια βροχερή μέρα, όταν επιστρέφω από το σχολείο σπίτι μου.)
  17.  Ειρήνη (Θέμα: Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνίζονται να επικρατήσει η ειρήνη και να αποφύγουν τον πόλεμο;)