Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Η σοουλ μουσικη και η Αρίθα Φράνκλιν (Aretha Louise Franklin,"Βασίλισσα της Σόουλ".)


Σόουλ είναι ένα είδος δυνατής χορευτικής μουσικής που έκανε την εμφάνιση της την δεκαετία του 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μίξη με πολλά στοιχεία της R&B, της γκόσπελ και της σπιρίτσουαλ μουσικής, με σαφείς επιρροές και από την doo-woop. Κατά πολλούς θεωρείται μια πιο κοσμική μορφή της γκόσπελ. 

Πατέρας της μουσικής αυτής θεωρείται ο Ρέι Τσαρλς, ενώ οι πιο διάσημοι εκπρόσωποι του είδους είναι ο Τζέιμς Μπράουν, η Αρίθα Φράνκλιν, γνωστή και ως βασίλισσα της Σόουλ και πιο πρόσφατα η Amy Winehouse.
 

Χαρακτηριστικά όργανα που συμμετέχουν στις συνθέσεις της σόουλ είναι τα χάλκινα πνευστά, με κυριότερα το σαξόφωνο και την τρομπέτα. 

Από την σόουλ μουσική προέκυψαν πολλά άλλα, κυρίως χορευτικά, είδη με πιο σημαντικά την ντίσκο και την ποπ.




Η Αρίθα Φράνκλιν (Aretha Louise Franklin 25 Μαρτίου1942) είναι Αμερικανή τραγουδίστρια, συνθέτης, και πιανίστρια. Στους θαυμαστές της είναι γνωστή ως "Βασίλισσα της Σόουλ".Είναι φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, αλλά έχει τραγουδίσει επίσης τζαζροκbluesποπγκόσπελ, μέχρι και όπερα.[ Είναι ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στυλ, και τις φωνητικές της δυνατότητες.
Η Φράνκλιν, είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Έχει κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία "Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία" πήρε το παρατσούκλι "Το βραβείο της Αρίθα".