Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ,Ο ΒΙΟΣ ,ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ



 
γέλασα πολύ δυνατά για να μπορέσω επιτέλους να πω κ’ εγώ τα πράγματα με το πραγματικό όνομά τους

πηγή εικόνας:https://www.yannisritsos.gr/?p=1968

https://www.youtube.com/watch

?v=UyiGZbQBS0c








Βιογραφια

Γιάννης Ρίτσος. Ένα σχεδίασμα βιογραφίας Της Αγγελικής Κώττη
επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου
Χρονολογία της γέννησής του: 1909. Ξημερώνοντας Πρωτομαγιά, στη Μονεμβασιά της Λακωνίας. Εσπούδασε, “ιστορία του παρελθόντος και του μέλλοντος στη σύγχρονη σχολή του Αγώνα” και, μαζί, τους ανθρώπους, τους πόθους και τα πάθη τους. Επάγγελμά του: ποιητής. Εδήλωνε “απαρηγόρητος παρηγορητής του κόσμου” και διατράνωνε: “είμαι κι εγώ από την ίδια ράτσα· επιμένω· δεν το βάζω κάτω”. Το όνομά του, Γιάννης Ρίτσος. “Ερωτευμένος πάντα με τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα και τους ανθρώπους, / ερωτευμένος προπάντων με το κάλλος των καθάριων στοχασμών / και με το κάλλος των νεανικών σωμάτων”.

Το “Σχεδίασμα βιογραφίας” παρακολουθεί τη ζωή του ποιητή, “που πολύ τον τυράννησε” και την οποία εκείνος ευγνωμονούσε ακριβώς γι’ αυτό, επειδή του έδωσε “πολύ υλικό για την ποίησή του”. Νοσηλείες σε σανατόρια σε θέση απόρου, εξορίες, διωγμοί, απαγορεύσεις της ποίησής του, αλλά και έρωτες, φιλίες, ήρεμες οικογενειακές στιγμές. Και πάνω απ’ όλα, η “Ποίηση”. Μέσα από αυτήν “πάλεψε με τις λέξεις, με το χρόνο, με τα πράγματα”. Έδωσε θέση “στην πεταλούδα, στο χαλίκι, στ’ αλογάκι της Παναγίας, / στους ολονύκτιους στεναγμούς των άστρων, στη δροσοστάλα / που πέφτει απ’ το ροδόφυλλο, στ’ άρρωστο αηδόνι, στις μεγάλες σημαίες, / στο γαλάζιο, στο κόκκινο, στο κίτρινο”. Πλούτισε “τον κόσμο με μόχθο κι εγκαρτέρηση”. Να τον θυμόμαστε.

Η Βιογραφία του Γιάννη Ρίτσου στο site του ΕΚΕΒΙ

Βιογραφία στο blog The History of Greece

Αφιέρωμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Νεοελληνικής Γλώσσας Πρόσωπα και θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Γιάννης Ρίτσος





Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών
Ρίτσος Γιάννης
 
Τόπος Γέννησης:Πελοπόννησος- Μονεμβασιά
Έτος Γέννησης:1909
Έτος Θανάτου:1990
Λογοτεχνικές Κατηγορίες:Ποίηση
Θέατρο - Σενάριο
Μετάφραση
Μελέτη

Βιογραφικό Σημείωμα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ (1909-1990)


Γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την Πρωτομαγιά του 1909. Η οικογένειά του, μεγαλοκτηματίες της περιοχής, καταστράφηκε οικονομικά λίγα χρόνια αργότερα και, το χειρότερο, βυθίστηκε στο πένθος. Το 1921 πεθαίνει φυματικός ο μεγάλος γιος, δόκιμος αξιωματικός του ναυτικού, καθώς και η μητέρα, το λατρεμένο πρόσωπο του ποιητή, από την ίδια αρρώστια. Το «νεκρό σπίτι» έμελλε να σφραγίσει τη ζωή και το έργο του. Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύονται στη "Διάπλαση των παίδων" το 1924, με το ψευδώνυμο «Ιδανικό όραμα». Το 1925 εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου εργάζεται για λίγο ως δακτυλογράφος και αντιγραφέας συμβολαίων. Το επόμενο έτος προσβάλλεται κι αυτός από φυματίωση. Η ζωή του για πολλά χρόνια θα μοιράζεται ανάμεσα σε φθισιατρεία και σε διάφορες δουλειές με εξευτελιστικούς όρους (ηθοποιός, χορευτής, διορθωτής και επιμελητής κειμένων). Στο σανατόριο "Σωτηρία" όπου νοσηλεύεται (1927-30) μυείται στον μαρξισμό από μέλη του ΚΚΕ. Το «ιδανικό όραμα» ανακαλύπτει το κοινωνικό όραμα.

1934-36: Χρησιμοποιώντας τον παραδοσιακό στίχο, στις συλλογές «Τρακτέρ» (1934), «Πυραμίδες» (1935), εκφράζει τους νέους προσανατολισμούς του, επιχειρώντας μια ρήξη που αποδεικνύεται, όμως, αρκετά επώδυνη.
Τον Μάιο του 1936 η αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης των απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη τού εμπνέει τον «Επιτάφιο», μοιρολόι της μάνας μπροστά στο σώμα του σκοτωμένου γιου της, που μετατρέπεται σε κοινωνική διαμαρτυρία. Αντίτυπα του "Επιτάφιου" ρίχτηκαν στην πυρά από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, μαζί με άλλα βιβλία, σε ειδική "τελετή" στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

1937-43: Είναι η περίοδος της λυρικής έκρηξης. Το 1937, συγκλονισμένος από την ψυχική ασθένεια της αδελφής του Λούλας, που οδηγείται στο Δαφνί, γράφει «Το τραγούδι της αδελφής μου» (στο ίδιο ίδρυμα βρίσκεται ο πατέρας του από το 1932). Είναι το ποίημα που θα του εξασφαλίσει το «χρίσμα» από τον ηλικιωμένο Παλαμά: «Παραμερίζουμε, Ποιητή, για να περάσεις».
Η «Εαρινή συμφωνία» (1938) έρχεται να επουλώσει πληγές: ψυχική ανάταση μπροστά στο θαύμα του πρωτοφανέρωτου έρωτα. Στο «Εμβατήριο του ωκεανού» (1940) το όνειρο του μεγάλου ταξιδιού τρέφεται με μνήμες του μονεμβασιώτικου βράχου.
Την έντονη μουσικότητα διαδέχεται ένας υπόγειος ρυθμός στην «Παλιά μαζούρκα σε ρυθμό βροχής» (1943) και στη «Δοκιμασία» (1943), όπου κάνουν την εμφάνισή τους σταδιακά συμβολικές αναφορές στη ζοφερή κατοχική πραγματικότητα.

1944-53: Σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής ο ποιητής είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι από σοβαρή υποτροπή της αρρώστιας. Συμμετέχει στο καλλιτεχνικό τμήμα του ΕΑΜ. Πολλά από τα γραπτά του, μεταξύ των οποίων και ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα, καταστράφηκαν στα Δεκεμβριανά. Στον Εμφύλιο, εξορίζεται στη Λήμνο (1948), στη Μακρόνησο (1949), στον Αϊ-Στράτη (1950). Απελευθερώνεται το 1952.
Από την «Τελευταία π. Α. εκατονταετία» (1942), που γράφεται παράλληλα με τη «Δοκιμασία», αρχίζει μια καινούργια περίοδος, η οποία καλύπτει όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για ποιήματα του αγώνα και της εξορίας, τα οποία, αν και διαφέρουν μορφολογικά μεταξύ τους, τα συνδέουν η θεματική συνάφεια και η νωπή ιστορική εμπειρία.
Η κοινότητα του πόνου θα εκφραστεί με τη μορφή του χορικού («Τρία χορικά», 1944-47). Την εποποιία της Αντίστασης ζωντανεύουν τα δίδυμα έργα «Ρωμιοσύνη» και «Η Κυρά των Αμπελιών» (1945-47). Στον «Πέτρινο χρόνο» (1949), ο λόγος απογυμνώνεται, γίνεται κραυγή που ανεβαίνει από την κόλαση της Μακρονήσου. Συμπύκνωση, εξομολογητικότητα στα απέριττα «Ημερολόγια εξορίας». Παράλληλα, ένα ποίημα ποταμός (5.500 στίχοι), «Οι γειτονιές του κόσμου» (1949-51), «χρονικό» της δεκαετίας 1940-50. Με πολλά ενδιάμεσα στάδια, ο κύκλος κλείνει με την «Ανυπόταχτη πολιτεία» (1952-53), συνειδητοποίηση του βάθους της ήττας της αριστεράς με την επιστροφή στη μουδιασμένη και «εκσυγχρονιζόμενη» Αθήνα. Προσπάθεια επανένταξης και εσωτερικός αγώνας για την ανάκτηση των χαμένων ελπίδων.

1954-67: Το 1954 ο Ρίτσος παντρεύεται τη γιατρό Γαρυφαλιά (Φαλίτσα) Γεωργιάδη. Τα χρόνια που ακολουθούν είναι ανάπαυλα ειρήνης και γαλήνης στο σπιτικό περιβάλλον. Τη γέννηση της κόρης του Έρης ακολουθεί χαρίζει το ευφρόσυνο «Πρωινό άστρο» (1955). Η εποχή αυτή θα φέρει καινούργια καρποφορία. Εσωτερικές διεργασίες και αντικειμενικές συνθήκες αποδεσμεύουν πολύτιμη ύλη που θα οδηγήσει το έργο του στην αιχμή της σύγχρονης ποίησης. Είναι η περίοδος των υψηλών συλλήψεων και των ευρηματικών μορφικών τρόπων της «Τέταρτης διάστασης» (1972), που εγκαινιάζεται με την κλασική στην οικονομία της και την υποβλητική της γοητεία «Σονάτα του σεληνόφωτος» (1956, Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης).
Στα πολύστιχα αυτά ποιήματα –δραματικοί μονόλογοι τα περισσότερα–, ο Ρίτσος με διαφορετικά προσωπεία, σύγχρονα ή μυθολογικά, θα επιχειρήσει καταβυθίσεις στο σκοτεινό πηγάδι της ψυχής και του υποσυνείδητου, θα μιλήσει για τη μοναξιά, την ερωτική στέρηση, το γήρασμα του σώματος και των πραγμάτων («Σονάτα...», «Το νεκρό σπίτι», 1959• «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού», 1960), θα αναδείξει την αξία της απλής ζωής όπου συντελείται το θαύμα, αποενοχοποιώντας τον αντιήρωα («Ισμήνη», 1972), θα ανατάμει τις συνειδησιακές συγκρούσεις του ατόμου-φορέα της κοινωνικής πράξης («Ορέστης», 1966• «Φιλοκτήτης», 1965). Επίσης, θα επιχειρήσει μια δυναμική ανακατάκτηση του χρόνου μέσα από την ατομική και ιστορική μνήμη («Όταν έρχεται ο Ξένος», 1958).
Παράλληλα με τις συνθέσεις της «Τέταρτης διάστασης», καλλιεργεί συστηματικά το ολιγόστιχο ποίημα, που δείχνει να συμπυκνώνει τους πληθωρικούς μονολόγους. Λιτό, συχνά αινιγματικό, καταγράφει χαμηλόφωνα τις ελάχιστες χειρονομίες, τους ψυχικούς κραδασμούς, καθηλώνει το φευγαλέο καθαγιάζοντας την καθημερινότητα. Ο ποιητής διαλέγεται με τον κόσμο των πραγμάτων (έπιπλα, σκεύη, εργαλεία της δουλειάς), αυτών των «απλών, απτών, αδιανόητων και κατευναστικών αντικειμένων, αυτών των μικρών συσσωρευτών της χρήσιμης ανθρώπινης ενέργειας», καθώς λέει ο ίδιος σχολιάζοντας τις «Μαρτυρίες» (1963, 1966).

1967-72: Αμέσως μετά το πραξικόπημα του 1967, ο Ρίτσος οδηγείται πάλι στην εξορία (Γυάρος, Λέρος) και, στη συνέχεια, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σάμο έως το τέλος του 1970. Παράλληλα, αντιμετωπίζει το φάσμα του θανάτου (νοσηλεύεται στον "Άγιο Σάββα" φρουρούμενος). Από την άλλη, η διάσπαση του ΚΚΕ και η επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία κάθε άλλο παρά θα τονώσουν το ηθικό του. Και όμως, η ζοφερή επταετία θα είναι η πιο παραγωγική του περίοδος. Το πλήθος των βραβείων και των τιμητικών διακρίσεων στο εξωτερικό, όπως και οι μεταφράσεις ποιημάτων του σε διάφορες γλώσσες μαρτυρούν την ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση του έργου του.
Η τριπλή συλλογή «Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα» (1968-69) εκδόθηκε δίγλωσση στη Γαλλία: καταγγελία του καθεστώτος, έκφραση πικρίας, αλλά και αίσθημα «απορφανισμού», απόρροια της κρίσης στις σοσιαλιστικές χώρες. Χωρίς να λείπει η αντιστασιακή δόνηση, όπως στο χορικό «Ο Αφανισμός της Μήλος» (1974), ή στα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» (1973), το κύριο σώμα των ποιημάτων αυτών διαποτίζεται από αίσθηση ματαιότητας και θανάτου. Σε συλλογές όπως «Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη» (1974), «Διάδρομος και Σκάλα» (1973), «Γραφή τυφλού» (1979) εισβάλλει ο κόσμος του «ημερινού και νυχτερινού εφιάλτη». Ένας κόσμος σακατεμένος, παραμορφωμένος, παρανοϊκός.
Αλλά και σε μονολόγους της «Τέταρτης διάστασης» (1972), όπως ο «Αγαμέμνων», η «Χρυσόθεμις», «Η Ελένη», «Η επιστροφή της Ιφιγένειας», το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στο υπαρξιακό πεδίο. Είναι η ώρα των απολογισμών: ο Τρωικός Πόλεμος, η θυσία της Ιφιγένειας, η καθαρτήρια μητροκτονία θέτουν τώρα το τραγικό αναπάντητο ερώτημα: Προς τι;
Και όμως, κατά την περίοδο της δικτατορίας θα ακουστούν συνθέσεις εξόδου που προοιωνίζονται μια καρποφόρα δημιουργία, ενδεικτική της εγρήγορσης, της θεληματικότητας και του πάθους του ακατάβλητου ποιητή.

1972-83: Η "Γκραγκάντα" (1972) και το "Κωδωνοστάσιο" (1974) ευαγγελίζονται τον αντιδικτατορικό ξεσηκωμό (Πολυτεχνείο), αλλά και εγκαινιάζουν νέους εκφραστικούς τρόπους. Μετα-υπερρεαλιστική, εξπρεσιονιστική γραφή, αμάλγαμα λόγιας και λαϊκής γλώσσας. Ένας κόσμος ρευστός, όπου άνθρωποι, ζώα, πράγματα συνδιαλέγονται απειθάρχητα: «...Και τα λόγια διασταυρούμενα, ανταποκρίσεις, απομακρύνσεις, παρεξηγήσεις, τυχαίες συνέχειες –το πιότερο μονόλογοι– λόγια ασυνάρτητα, ασήμαντα, ερευνητικά, αναπάντητα, απαραίτητα...», σχολιάζει ο ίδιος. Ένα αλλόκοτο σύμπαν μυρμηγκιάζει στην αστείρευτη φαντασία του ποιητή. Ίσως αυτό να σημαίνει ο τίτλος «Γίγνεσθαι» (συγκεντρωτικός τόμος που εκδόθηκε το 1988), σε σχέση μ’ ένα προηγούμενο «είναι». Τα «Επινίκια», επίσης συγκεντρωτικός τόμος που περικλείει ποιητικές συνθέσεις από το 1977 έως το 1983, ανακαλούν επικές μνήμες που προβάλλονται στο μέλλον. Ενορατικές συλλήψεις του υπερώριμου Ρίτσου, ο οποίος επενδύει, με όλη την ποιητική σκευή του και τον παράφορο λυρισμό του, άλλη μια φορά στο ιστορικό στοίχημα.
Προέκταση της ποίησής του η πεζή εννεαλογία «Εικονοστάσιο Ανώνυμων Αγίων» (1983-86), σύντηξη ατομικών και κοινωνικών βιωμάτων, αλλά και ερωτικών φαντασιώσεων.

Ο Γιάννης Ρίτσος πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 1990, αφήνοντας πενήντα (!) ανέκδοτες συλλογές ποιημάτων.
Οι συλλογές που εκδόθηκαν αμέσως μετά το θάνατό του με τον τίτλο «Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα» (1991) είναι η ύστατη χειρονομία του. Απογοητευμένος από τη διάψευση των προσδοκιών του, κοιτάζει κατάματα το θάνατο μεταγγίζοντας και τις τελευταίες στιγμές του στο λόγο. «Γεύση βαθιά του τέλους προηγείται του ποιήματος. Αρχή».


Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Γιάννη Ρίτσου βλ. Βελουδής Γ., «Ρίτσος Γιάννης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό9α. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988, Κώττη Αγγελική, «Χρονολόγιο Γιάννη Ρίτσου», Νέα Εστία130, Χριστούγεννα 1991, αρ.1547, σ.4-9, Πετρόπουλος Θοδωρής, «Χρονολόγιο Γιάννη Ρίτσου», Διαβάζω205, 21/12/1988, σ.34-46, Κώττη Αγγελική, Γιάννης Ρίτσος • Ένα σχεδίασμα βιογραφίας, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 1997 και Παππάς Γιάννης Η., «Χρονολόγιο Γιάννη Ρίτσου», Ελί - τροχος4-5, Χειμώνας 1994-1995, σ.15-31.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

1

• Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Αθήνα, Κέδρος, 1981. (επιμέλεια Αικατερίνη Μακρυνικόλα. Γράφουν οι: Αλεξανδρόπουλος Μήτσος, Αλεξίου Έλλη, Ανδρόνικος Μανόλης, Βασιλικός Βασίλης, Βαφόπουλος Γ.Θ., Βελουδής Γιώργος, Βόρνινγκ Αγγελική, Βρεττάκος Νικηφόρος, Γιατρομανωλάκης Γιώργης, Γκάμπε Ντόρα, Γκιλλιέν Νικολά, Γκραμόν Ντομινίκ, Δεκαβάλλες Αντώνης, Δεσποτόπουλος Κώστας, Δούκα Μάρω, Ρεμόν Ζαν, Ζαμπελεάνου Εουτζέν, Θασίτης Πάνος, Θεοδωράκης Μίκης, Ιλίνσκαγια Σόνια, Οζντεμίρ Ίντζε, Κακλαμανάκη Ρούλα, Κασιαν Νίνα, Κήλυ Έντμουντ, Κοκόλης Ξ.Α., Λακαριέρ Ζακ, Λεμαίρ Ζεράρ - Ζωρζ, Λήβι Πήτερ, Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Μαρωνίτης Δ.Ν., Ματεφ Πάβελ, Μερακλής Μ.Γ., Μέρτσαντ Πωλ, Μιλλιέξ - Γκρίτση Τατιάνα, Μιλλιέξ Ροζέ, Μοσκώφ Κωστής, Μπανους Μαρία, Μπελέτσκι Αντρέι, Μπόγκζα Τζεο, Μποζίλωφ Μποζινταρ, Μποσκέ Αλαίν, Μυρσιάδης Κώστας, Νεσίν Αζίζ, Ντιντιέρ-Καστίγιο Μιγκέλ, Οικονόμου Ζήσης, Παπ Αρπαντ, Παπαγεωργίου Κώστας, Πέρι Μάσσιμο, Πολεβοϊ Μπορίς, Πολίτης Λίνος, Πρεβελάκης Παντελής, Προκοπάκη Χρύσα, Ρότολο Βιντσέντσο, Σάββας Μηνάς, Σαββίδης Γ.Π., Σαμαράκης Αντώνης, Σάμπο Καλμάν, Σαντζίλιο Κρεσέντσιο, Σαντζίλιο Τίνο, Σερένι Βιτόριο, Σιώτης Ντίνος, Σκιαδάς Αριστόξενος Δ., Σοκολιούκ Βικτόρ, Στυλιανός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Ταμπάρ Πιερ, Τοπούζης Κώστας, Τρυς Ρενέ, Τσαρούχης Γιάννης, Τσερνισοβα Τατιάνα, Φραγκόπουλος Θ.Δ., Φράιερ Κίμων)
• Βελουδής Γιώργος, Γιάννης Ρίτσος: Προβλήματα μελέτης του έργου του. Αθήνα, Κέδρος, 1983.
• Βελουδής Γιώργος, Προσεγγίσεις στο έργο του Γιάννη Ρίτσου. Αθήνα, Κέδρος, 1984.
• Βελουδής Γιώργος, «Ρίτσος Γιάννης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό9α. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988.
• Γιάννης Ρίτσος · Μελέτες για το έργο του · Γράφουν: Αραγκόν · Αλεξανδρόπουλος Μ. · Αναγνωστάκη Ν. · Ιλίνσκαγια Σ. · Μπανούς Μ. · Μπηαν Π. · Σπανος Β. Ουϊλ. · Θασίτης Π. · Κακλαμανάκη Ρ. · Κουλουφάκος Κ. · Λειβαδίτης Τ. Αθήνα, Διογένης, 1975.
• Γκίνης Σπύρος Α., Για τον Γιάννη Ρίτσο. Αθήνα, Ιστορική Έρευνα, 1974.
• Γκιβάλου-Κατσίκη Άντα, «Ο μύθος και η πραγματικότητα στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου (μερικές επισημάνσεις)», Νέα Εποχή206, 1-2/1991, σ.8-20.
• Διαλησμάς Στέφανος, Εισαγωγή στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Αθήνα, Επικαιρότητα, 1981.
• Κακλαμανάκη Ρούλα, «Απόσταγμα αισθητικής λειτουργίας» (κριτική για το Ρόπτρο), Διαβάζω13, 9/1978, σ.60-61.
• Κεντρώτης Γιώργος, «Η Ελένη ή Το τρίτο ρόδο · Μια συγκριτική και ερμηνευτική προσέγγιση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου Η Ελένη», Πόρφυρας81-82 (Κέρκυρα), 4-9/1996, σ.577-594.
• Λαμπρινού Χρύσα, Για την Τριλογία του Γιάννη Ρίτσου. Αθήνα, 1964 (ανάτυπο από την Επιθεώρηση Τέχνης110, 2/1964, σ.159-172).
• Μακρυνικόλα Αικατερίνη (επιμέλεια), Ο Αραγκόν για το Ρίτσο. Αθήνα, Κέδρος, 1983.
• Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου · 1924-1989. Αθήνα, Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας · Ιδρυτής Σχολή Μωραϊτη, 1993.
• Μαρωνίτης Δ.Ν., «Προβλήματα ποιητικής οικονομίας στο έργο του Γιάννη Ρίτσου», Η λέξη8, 10/1981.
• Μαστροδημήτρης Π.Δ., Εγκώμιο στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Αθήνα, Καρδαμίτσα, 1987.
• Μπήαν Πήτερ, Αντίθεση και σύνθεση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου · μετάφραση Γιάννης Κρητικός · επιμέλεια Αικατερίνη Μακρυνικόλα. Αθήνα, Κέδρος, 1980.
• Παπαντωνάκης Γ.Δ., Εισαγωγή στην παιδική ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Αθήνα, Οδυσσέας, 1996.
• Παράσχος Κλέων, «Γιάννη Ρίτσου: Τρακτέρ», Νέα Εστία16, ετ.Η΄, 15/10/1934, αρ.188, σ.955-956.
• Πιερά Ζεράρ, Η μακριά πορεία ενός ποιητή · μετ. Ελένη Γαρίδη. Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Πρεβελάκης Παντελής, Ο ποιητής Γιάννης Ρϊτσος · Συνολική θεώρηση του έργου του. Αθήνα, Κέδρος, 1981.
• Προκοπάκη Χρύσα, Η πορεία προς τη Γκραγκάντα · ή οι περιπέτειες του οράματος. Αθήνα, Κέδρος, 1981.
• Ρίτσου-Γλέζου Λούλα, Τα παιδικά χρόνια του αδελφού μου Γιάννη Ρίτσου · Καταγραφή αφήγησης και επιμέλεια Μιχάλης Δημητρίου. Αθήνα, Κέδρος, 1981.
• Σάββας Μηνάς, «Ο Ευριπίδης επαυξημένος μέσα από τη Φαίδρα του Γιάννη Ρίτσου», Πόρφυρας79, (Κέρκυρα), 10-12/1996, σ.36-42.
• Σαντζίλιο Κρεσέντσιο, Μύθος και ποίηση στον Ρίτσο · μετ. Θόδωρος Ιωαννίδης. Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Τοπούζης Κώστας, Γιάννης Ρίτσος · Πρώτες σημειώσεις στο έργο του. Αθήνα, Κέδρος, 1979.
Αφιερώματα περιοδικών
• Αντί3, 19/7/1975, αρ.23.
• Αιολικά γράμματα6, 3-6-/1976, αρ.32-33.
• The Falcon , Άνοιξη 1978.
• Δρόμοι της ειρήνης, VII-IIX/1979.
• Θεατρικά Τετράδια1, 1/1980, αρ.2.
• Η λέξη7, 9/1981.
• Διαβάζω205, 21/12/1988.
• Νέα Εστία130, Χριστούγεννα 1991, αρ.1547.
• Ελί-τροχος4-5, Χειμώνας 1994-1995.
1. Για εξαντλητική βιβλιογραφία και εργογραφία του Γιάννη Ρίτσου ως το 1989 βλ. Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου · 1924-1989. Αθήνα, Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας · Ιδρυτής Σχολή Μωραϊτη, 1993.

Εργογραφία


(πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις) 1
Ι.Ποίηση
• Τρακτέρ. Αθήνα, Γκοβόστης, 1934.
• Πυραμίδες . Αθήνα, Γκοβόστης, 1935.
• Επιτάφιος. Αθήνα, εκδ. Ριζοσπάστη, 1936.
• Το τραγούδι της αδελφής μου . Αθήνα, Γκοβόστης, 1937.
• Εαρινή συμφωνία . Αθήνα, Γκοβόστης, 1938.
• Το εμβατήριο του Ωκεανού . Αθήνα, Γκοβόστης, 1940.
• Παλιά μαζούρκα σε ρυθμό βροχής. Αθήνα, Γκοβόστης, 1943.
• Δοκιμασία. Αθήνα, Γκοβόστης, 1943 (οριστική μορφή το 1961 στον τόμο Ποιήματα Α’).
• Ο σύντροφός μας · Νίκος Ζαχαριάδης. Αθήνα, Γκοβόστης, 1945.
• Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο. Βουκουρέστι, εκδοτικό Νέα Ελλάδα, 1952.
• Αγρύπνια . Αθήνα, Η Πυξίδα, 1954.
• Πρωινό Άστρο · Μικρή Εγκυκλοπαίδεια υποκοριστικών για την κορούλα μου. Αθήνα, 1955.
• Η σονάτα του σεληνόφωτος . Αθήνα, Κέδρος, 1956.
• Χρονικό . Αθήνα, Δίφρος, 1957.
• Αποχαιρετισμός · Οι τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου μες στη φλεγόμενη σπηλιά . Αθήνα, Κέδρος, 1957.
• Μακρονησιώτικα [=Πέτρινος χρόνος] (Μακρόνησος, Αύγουστος - Σεπτέμβρης 1949). Βουκουρέστι, Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις, 1957.
• Οι γειτονιές του κόσμου . Βουκουρέστι, Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις, 1957.
• Υδρία · Ελεγεία για μια σύντομη άνοιξη . Αθήνα, 1957.
• Χειμερινή διαύγεια . Αθήνα, Κέδρος, 1957.
• Όταν έρχεται ο Ξένος (1958). Αθήνα, Κέδρος, 1958.
• Ανυπόταχτη Πολιτεία . Βουκουρέστι, Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις, 1958.
• Η αρχιτεκτονική των δέντρων. Βουκουρέστι, Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις, 1958.
• Οι γερόντισσες και η θάλασσα · Χορικό. Αθήνα, Δίφρος, 1959.
• Το παράθυρο . Αθήνα, Κέδρος, 1960.
• Η γέφυρα . Αθήνα, Κέδρος, 1960.
• Ο Μαύρος Άγιος . Αθήνα, Κέδρος, 1961.
• Το νεκρό σπίτι . Αθήνα, Κέδρος, 1962.
• Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού . Αθήνα, Κέδρος, 1962.
• Το δέντρο της φυλακής και οι γυναίκες · Πέντε ξυλογραφίες της Ζιζής Μακρή. Αθήνα, εκδ. Επιθεώρησης Τέχνης, 1963.
• 12 ποιήματα για τον Καβάφη . Αθήνα, Κέδρος, 1963.
• Μαρτυρίες · Σειρά πρώτη . Αθήνα, Κέδρος, 1963.
• Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού. Αθήνα, Κέδρος, 1964.
• Φιλοκτήτης . Αθήνα, Κέδρος, 1965.
• Ρωμιοσύνη. Αθήνα, Θεμέλιο, 1966.
• Μαρτυρίες · Σειρά δεύτερη. Αθήνα, Κέδρος, 1966.
• Ορέστης. Αθήνα, Κέδρος, 1966.
• Όστραβα. Αθήνα, Κέδρος, 1967.
• Pierres Repetitions Barreaux - Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα. Gallimard, Paris, 1971. (πρώτη ελληνική έκδοση - Αθήνα, Κέδρος, 1972)
• Η Ελένη (1970). Αθήνα, Κέδρος, 1972.
• Χειρονομίες . Αθήνα, Κέδρος, 1972.
• Τέταρτη διάσταση . Αθήνα, Κέδρος, 1972.
• Η επιστροφή της Ιφιγένειας . Αθήνα, Κέδρος, 1972.
• Χρυσόθεμις . Αθήνα, Κέδρος, 1972.
• Ισμήνη . Αθήνα, Κέδρος, 1972.
• Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Αθήνα, Κέδρος, 1973.
• Διάδρομος και σκάλα. Αθήνα, Κέδρος, 1973.
• Γκραγκάντα . Αθήνα, Κέδρος, 1973.
• Ο αφανισμός της Μήλος . Αθήνα, Κέδρος, 1974.
• Σεπτήρια και δαφνηφόρια · Ένας ποιητής ένα ποίημα · Γιάννης Ρίτσος. Αθήνα, Αστερίας, 1973.
• Καπνισμένο τσουκάλι . Αθήνα, Κέδρος, 1974.
• Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο . Αθήνα, Κέδρος, 1974.
• Κωδωνοστάσιο . Αθήνα, Κέδρος, 1974.
• Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη. Αθήνα, Κέδρος, 1974.
• Χάρτινα. Αθήνα, Κέδρος, 1974.
• Η Κυρά των Αμπελιών . Αθήνα, Κέδρος, 1975.
• Η τελευταία προ Ανθρώπου εκατονταετία . Αθήνα, Κέδρος, 1975.
• Τα Επικαιρικά. Αθήνα, Κέδρος, 1975.
• Το υστερόγραφο της δόξας · Άρης Βελουχιώτης . Αθήνα, Κέδρος, 1975.
• Ημερολόγια εξορίας · 1948-1950. Αθήνα, Κέδρος, 1975.
• Μαντατοφόρες. Αθήνα, Κέδρος, 1975.
• Θυρωρείο. Αθήνα, Κέδρος, 1976.
• Το μακρινό . Αθήνα, Κέδρος, 1977.
• Γίγνεσθαι · Προμετωπίδα Γιάννη Τσαρούχη. Αθήνα, Κέδρος, 1977.
• Το ρόπτρο . Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Τα παιδιά της ΚΝΕ. Αθήνα, εκδ. Οδηγητή, 1977.
• Λοιπόν ; Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Βολιδοσκόπος . Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Η Πύλη . Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Τροχονόμος . Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Τοιχοκολλητής . Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Μονεμβασιώτισσες . Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Το σώμα και το αίμα. Αθήνα, Κέδρος,1978.
• Το τερατώδες αριστούργημα . Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Φαίδρα . Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα · Σχέδια Τζένη Δρόσου. Αθήνα, Κέδρος, 1978.
• Γραφή τυφλού. Αθήνα, Κέδρος, 1979.
• Μονόχορδα . Αθήνα, Κέδρος, 1980.
• Πάροδος. Αθήνα, Κέδρος, 1980.
• Διαφάνεια. Αθήνα, Κέδρος, 1980.
• Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού · Σχέδια Τζένη Δρόσου. Αθήνα, Κέδρος, 1981.
• Τα Ερωτικά . Αθήνα, Κέδρος, 1981.
• Συντροφικά τραγούδια . Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 1981.
• Ιταλικό τρίπτυχο. Αθήνα, Κέδρος, 1982.
• Υπόκωφα . Αθήνα, Κέδρος, 1982.
• Μονοβασιά . Αθήνα, Κέδρος, 1982.
• Αριόστος ο Προσεχτικός αφηγείται στιγμές του βίου του και του ύπνου του (1942-1971). Αθήνα, Κέδρος, 1982.
• Το χορικό των σφουγγαράδων . Αθήνα, Κέδρος, 1983.
• Τειρεσίας . Αθήνα, Κέδρος, 1983.
• Τι παράξενα πράματα · Μυθιστόρημα (;) . Αθήνα, Κέδρος, 1983.
• Με το σκούντημα του αγκώνα. Αθήνα, Κέδρος, 1984.
• Ταναγραίες . Αθήνα, Κέδρος, 1984.
• Ίσως να’ναι κι έτσι . Αθήνα, Κέδρος, 1985.
• Επινίκια. Αθήνα, Κέδρος, 1984.
• Ο γέροντας με τους χαρταϊτούς . Αθήνα, Κέδρος, 1985.
• Όχι μονάχα για σένα . Αθήνα, Κέδρος, 1985.
• Σφραγισμένα μ’ ένα χαμόγελο . Αθήνα, Κέδρος, 1986.
• Λιγοστεύουν οι ερωτήσεις 1-9. Αθήνα, Κέδρος, 1986.
• Ο Αριόστος αρνείται να γίνει Άγιος · Πεζογράφημα. Αθήνα, Κέδρος, 1986.
• Ανταποκρίσεις . Αθήνα, Κέδρος, 1987.
• 3 x 111 Τρίστιχα . Αθήνα, Κέδρος, 1987.
ΙΙ. Μελέτες
• Μελετήματα· Μαγιακόβσκη - Χικμέτ - Έρενμπουργκ - Ελυάρ - “Μαρτυρίες” - “Θυρωρείο”. Αθήνα, Κέδρος, 1974.
ΙΙΙ.Θέατρο
• Πέρα απ’ τον ίσκιο των κυπαρισσιών · Επικό δράμα σε τρεις πράξεις - 27 εικόνες. Βουκουρέστι, Πολιτικές και Λογοτεχνικές εκδόσεις, 1958.
• Μια γυναίκα πλάι στη θάλασσα · Δράμα σε τρεις πράξεις. Βουκουρέστι, Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις, 1959.
ΙV. Μεταφράσεις
• Ναζίμ Χικμέτ · Ποιήματα · Μεταφραστής Πέτρος Βελιώτης [= Γιάννης Ρίτσος]. Αθήνα, Σύγχρονα βιβλία, 1953.
• Αλέξη Τολστόη · (διασκευή) · Η γκρινιάρα κατσίκα και άλλα ρωσικά λαϊκά παραμύθια · Μετάφραση από τα ρωσικά: Α. Σαραντόπουλου · Διασκευή στα ελληνικά: Πέτρου Βελιώτη [=Γιάννη Ρίτσου]. Αθήνα, Κέδρος, 1956.
• Αλεξάνδρου Μπλοκ · Οι δώδεκα · απόδοση Γιάννη Ρίτσου · Σχέδια και επιμέλεια Τ. Καλμούχου. Αθήνα, Κέδρος, 1957.
• Ανθολογία ρουμανικής ποίησης · Πρόλογος και απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Αθήνα, Κέδρος, 1961.
• Αττίλα Γιόζεφ · Ποιήματα · Μετάφραση Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιάννη Ρίτσου. Αθήνα, Κέδρος, 1963.
• Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκη · Ποιήματα · Πρόλογος και απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Αθήνα, Κέδρος, 1964.
• Ντόρα Γκάμπε · Εγώ, η μητέρα μου κι ο κόσμος · Μετάφραση Γιάννη Ρίτσου · Εικόνες Φώτη Φιλιακου. Αθήνα, Κέδρος, 1965.
• Ναζίμ Χικμέτ · Ποιήματα · Πρόλογος και απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Αθήνα, Κέδρος, 1966.
• Ηλία Έρενμπουργκ · Το δέντρο · Πρόλογος και απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Αθήνα, Κέδρος, 1966.
• Νικολας Γκιλλιέν · Ο μεγάλος ζωολογικός κήπος · απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Αθήνα, Θεμέλιο, 1966.
• Σεργκέη Γιεσενιν · Ποιήματα · Απόδοση Γιάννη Ρίτσου · Βασισμένη στην κατά λέξη μετάφραση της Κατίνας Ζορμπαλά. Αθήνα, Κέδρος, 1981.
• Φερεϋντούν Φαριάντ · Όνειρα με χαρταετούς και περιστέρια · Απόδοση Γιάννης Ρίτσος. Αθήνα, Κέδρος, 1988.
V. Συγκεντρωτικές εκδόσεις
• Ποιήματα 1930-1960· Τόμος Α΄. Αθήνα, Κέδρος, 1961.
• Ποιήματα 1930-1960· Τόμος Β΄. Αθήνα, Κέδρος, 1961.
• Ποιήματα 1930-1960 · Τόμος Γ΄. Αθήνα, Κέδρος, 1964.
• Ποιήματα 1938-1971 · Τόμος Δ΄. Αθήνα, Κέδρος, 1975.
• ΠοιήματαΙΒ΄. Αθήνα, Κέδρος, 1997.
• Γλυκειά μου Λούλα· επιμέλεια Δέσποινα Γλέζου. Αθήνα, Νέα Σύνορα, 1997 (αλληλογραφία του Γιάννη Ρίτσου με την αδελφή του).

1. Για εξαντλητική βιβλιογραφία και του Γιάννη Ρίτσου ως το 1989 βλ. Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου · 1924-1989. Αθήνα, Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας · Ιδρυτής Σχολή Μωραϊτη, 1993.

Επιπλέον Πληροφορίες

Χειρόγραφα του λογοτέχνη υπάρχουν στο Γενικό Αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.)


Ο Ρίτσος μιλάει για τη ΤΙΜΩΡΙΑ και τις ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ : ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ

   

ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣΣΓΟΥΡΑΚΗ ΗΡΩ

Κωδ. Πολιτείας: 0505-0002



Εργα

Ο κατάλογος προέρχεται από την αντίστοιχη σελίδα του ΕΚΕΒΙ

Ποίηση

Ρίτσος Γιάννης, Τρακτέρ, Αθήνα, εκδόσεις Γκοβόστη, 1934, [Α1]
{5}
Ρίτσος Γιάννης, Πυραμίδες, Αθήνα, εκδόσεις Γκοβόστη, 1935, [Α2]
{6}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, έκδοση «Ριζοσπάστη», 1936, [Α3]
{7}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, εκδόσεις Γκοβόστη, 1937, [Α4]
{8}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, εκδόσεις Γκοβόστη, 1937, 2η έκδ., [Α5]
{9}
Ρίτσος Γιάννης, Εαρινή Συμφωνία, Αθήνα, εκδόσεις Γκοβόστη, 1938, [Α6]
{10}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, εκδόσεις Γκοβόστη, 1939, 3η έκδ., [Α7]
{14}
Ρίτσος Γιάννης, Το εμβατήριο του ωκεανού, Αθήνα, εκδόσεις Γκοβόστη, 1940, [Α8]
{15}
Ρίτσος Γιάννης, Δοκιμασία, Αθήνα, εκδόσεις Γκοβόστη, 1943, [Α9]
{16}
Ρίτσος Γιάννης, Παλιά μαζούρκα σε ρυθμό βροχής, Αθήνα, εκδόσεις Γκοβόστη, 1943, [Α10]
{17}
Ρίτσος Γιάννης, Ο σύντροφός μας Νίκος Ζαχαριάδης, Αθήνα, εκδόσεις Γκοβόστη, 1945, [Α11]
{18}
Ρίτσος Γιάννης, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Βουκουρέστι, εκδοτικό «Νέα Ελλάδα», 1952, [Α12]
{19}
Ρίτσος Γιάννης, Αγρύπνια, Αθήνα, εκδόσεις «Η πυξίδα», 1954, [Α14]
{21}
Ρίτσος Γιάννης, Αγρύπνια, Βουκουρέστι, Πολιτικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, 1955, 3η έκδ., [Α15]
{22}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο. Μικρή εγκυκλοπαίδεια υποκοριστικών για την κορούλα μου, Αθήνα, 1955, 2η έκδ., [Α16]
{23}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1956, 2η έκδ., [Α19]
{26}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1956, [Α18]
{25}
Ρίτσος Γιάννης, Αποχαιρετισμός. Οι τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου μες στη φλεγόμενη σπηλιά, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1957, [Α20]
{27}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1957, 2η έκδ., [Α24]
{31}
Ρίτσος Γιάννης, Μακρονησιώτικα, Βουκουρέστι, Πολιτικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, 1957, [Α22]
{29}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γειτονιές του κόσμου (Η ποίηση πρέπει να ‘ναι ένας οδηγός μάχης και ευτυχίας, ένα όπλο στα χέρια του λαϊκού αγωνιστή και μια σημαία στα χέρια της ελευθερίας), Βουκουρέστι, Πολιτικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, 1957, [Α23]
{30}
Ρίτσος Γιάννης, Υδρία. Ελεγεία για μια σύντομη Άνοιξη, σχέδιο και εξώφυλλο Βασιλειάδης Β., Αθήνα, 1957, [Α25]
{32}
Ρίτσος Γιάννης, Χειμερινή διαύγεια, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1957, [Α26]
{33}
Ρίτσος Γιάννης, Χρονικό, Αθήνα, εκδόσεις Δίφρος, 1957, [Α21]
{28}
Ρίτσος Γιάννης, Ανυπόταχτη πολιτεία, Βουκουρέστι, Πολιτικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, 1958, [Α29]
{36}
Ρίτσος Γιάννης, Η αρχιτεκτονική των δέντρων, Βουκουρέστι, Πολιτικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, 1958, [Α30]
{37}
Ρίτσος Γιάννης, Όταν έρχεται ο ξένος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1958, [Α28]
{35}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γερόντισσες κ’ η θάλασσα (χορικό), Αθήνα, εκδόσεις Δίφρος, 1959, [Α32]
{39}
Ρίτσος Γιάννης, Η γέφυρα, σχέδιο και εξώφυλλο Βασιλειάδης Β., Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1960, [Α34]
{41}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1960, 3η έκδ., [Α36]
{43}
Ρίτσος Γιάννης, Το παράθυρο, σχέδιο και εξώφυλλο Βασιλειάδης Β., Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1960, [Α35]
{42}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1961, 4η έκδ., [Α40]
{47}
Ρίτσος Γιάννης, Ο μαύρος άγιος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1961, [Α37]
{44}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Α΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1961, [Α38]
{45}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Β’, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1961, [Α41]
{48}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Βουκουρέστι, Πολιτικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, 1962, 5η έκδ., [Α42]
{49}
Ρίτσος Γιάννης, Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1962, [Α43]
{50}
Ρίτσος Γιάννης, Το νεκρό σπίτι, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1962, [Α44]
{51}
Ρίτσος Γιάννης, 12 Ποιήματα για τον Καβάφη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1963, [Α46]
{53}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά πρώτη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1963, [Α47]
{54}
Ρίτσος Γιάννης, Το δέντρο της φυλακής και οι γυναίκες, ξυλογραφίες Μακρή Ζιζή, Αθήνα, εκδόσεις Επιθεώρηση Τέχνης, 1963, [Α45]
{52}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1964, 6η έκδ., [Α51]
{58}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1964, 4η έκδ., [Α54]
{61}
Ρίτσος Γιάννης, Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1964, 2η έκδ., [Α52]
{59}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Α΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1964, 2η έκδ., [Α53]
{60}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1931 – 1960, τ. Γ΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1964, [Α50]
{57}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1964, 3η έκδ., [Α55]
{62}
Ρίτσος Γιάννης, Φιλοκτήτης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1965, [Α56]
{63}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1966, 8η έκδ., [Α64]
{71}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά δεύτερη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1966, [Α65]
{72}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γερόντισσες κ’ η θάλασσα. Χορικό, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1966, 2η έκδ., [Α61]
{68}
Ρίτσος Γιάννης, Ορέστης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1966, [Α66]
{73}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, εκδόσεις Θεμέλιο, 1966, 5η έκδ., [Α58]
{65}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1966, 6η έκδ., [Α59]
{66}
Ρίτσος Γιάννης, Όστραβα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1967, [Α69]
{76}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Α΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1967, 3η έκδ., [Α70]
{77}
Ρίτσος Γιάννης, 12 Ποιήματα για τον Καβάφη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 2η έκδ., [Α72]
{79}
Ρίτσος Γιάννης, Η γέφυρα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 3η έκδ., [Α71]
{78}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 5η έκδ., [Α82]
{210}
Ρίτσος Γιάννης, Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 2η έκδ., [Α73]
{80}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά δεύτερη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 2η έκδ., [Α75]
{82}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά πρώτη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 2η έκδ., [Α74]
{81}
Ρίτσος Γιάννης, Όταν έρχεται ο ξένος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 2η έκδ., [Α77]
{84}
Ρίτσος Γιάννης, Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 3η έκδ., [Α78]
{206}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 4η έκδ., [Α81]
{209}
Ρίτσος Γιάννης, Το νεκρό σπίτι, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 2η έκδ., [Α76]
{83}
Ρίτσος Γιάννης, Το παράθυρο, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 2η έκδ., [Α79]
{207}
Ρίτσος Γιάννης, Φιλοκτήτης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 2η έκδ., [Α83]
{211}
Ρίτσος Γιάννης, Χειμερινή διαύγεια, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 2η έκδ., [Α84]
{212}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γερόντισσες κ’ η θάλασσα. Χορικό, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1971, 3η έκδ., [Α87]
{216}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Β΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1971, 2η έκδ., [Α80]
{208}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1971, 9η έκδ., [Α88]
{217}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 11η έκδ., [Α94]
{223}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, σχέδια Eiriz Antonia, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 12η έκδ., [Α95]
{224}
Ρίτσος Γιάννης, Η Ελένη, εξώφυλλο Κατράκη Βάσω, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, [Α91]
{220}
Ρίτσος Γιάννης, Η Ελένη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 3η έκδ., [Α102]

Η Ελένη (αποσπάσματα)
{231}
Ρίτσος Γιάννης, Η επιστροφή της Ιφιγένειας, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 2η έκδ., [Α99]
{228}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 7η έκδ., [Α97]
{226}
Ρίτσος Γιάννης, Ισμήνη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 2η έκδ., [Α100]
{229}
Ρίτσος Γιάννης, Ορέστης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 3η έκδ., [Α96]
{225}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρες Επαναλήψεις Κιγκλίδωμα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, [Α90]
{219}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Α΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 4η έκδ., [Α92]
{221}
Ρίτσος Γιάννης, Τέταρτη Διάσταση, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, [Α98]
{227}
Ρίτσος Γιάννης, Τέταρτη Διάσταση, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 2η έκδ., [Α104]
{233}
Ρίτσος Γιάννης, Χειρονομίες, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, [Α93]
{222}
Ρίτσος Γιάννης, Χρονικό, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 3η έκδ., [Α103]
{232}
Ρίτσος Γιάννης, Χρυσόθεμις, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1972, 2η έκδ., [Α101]
{230}
Ρίτσος Γιάννης, Γκραγκάντα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, [Α113]
{258}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, 3η έκδ., [Α114]
{259}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, 2η έκδ., [Α112]
{257}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, [Α110]
{255}
Ρίτσος Γιάννης, Διάδρομος και σκάλα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, [Α115]
{260}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά Δεύτερη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, 3η έκδ., [Α107]
{252}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρες Επαναλήψεις κιγκλίδωμα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, 2η έκδ., [Α111]
{256}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Α΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, 5η έκδ., [Α116]
{261}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Γ΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, 4η έκδ., [Α106]
{235}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Β΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, 4η έκδ., [Α105]
{234}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, 8η έκδ., [Α109]
{254}
Ρίτσος Γιάννης, Σεπτήρια και δαφνηφορία. Ένας ποιητής, ένα ποίημα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, [Α117]
{262}
Ρίτσος Γιάννης, 12 Ποιήματα για τον Καβάφη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 3η έκδ., [Α138]
{282}
Ρίτσος Γιάννης, Αποχαιρετισμός. Οι τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου μες στη φλεγόμενη σπηλιά, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 7η έκδ., [Α140]
{284}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 5η έκδ., [Α151]
{295}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 4η έκδ., [Α118]
{263}
Ρίτσος Γιάννης, Διάδρομος και σκάλα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 2η έκδ., [Α139]
{283}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 16η έκδ., [Α142]
{286}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 15η έκδ., [Α119]
{264}
Ρίτσος Γιάννης, Η γέφυρα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 6η έκδ., [Α128]
{272}
Ρίτσος Γιάννης, Η Ελένη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 5η έκδ., [Α143]
{287}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 10η έκδ., [Α121]
{266}
Ρίτσος Γιάννης, Καπνισμένο τσουκάλι, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 6η έκδ., [Α152]
{296}
Ρίτσος Γιάννης, Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 5η έκδ., [Α129]
{273}
Ρίτσος Γιάννης, Κωδωνοστάσιο, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, [Α154]
{298}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά δεύτερη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 4η έκδ., [Α131]
{275}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά πρώτη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 4η έκδ., [Α130]
{274}
Ρίτσος Γιάννης, Ο αφανισμός της Μήλος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 2η έκδ., [Α124]
{269}
Ρίτσος Γιάννης, Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, [Α158]
{302}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γερόντισσες κ’ η θάλασσα. Χορικό, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 4η έκδ., [Α141]
{285}
Ρίτσος Γιάννης, Όστραβα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 3η έκδ., [Α133]
{277}
Ρίτσος Γιάννης, Όταν έρχεται ο ξένος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 4η έκδ., [Α144]
{288}
Ρίτσος Γιάννης, Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 7η έκδ., [Α145]
{289}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρες Επαναλήψεις Κιγκλίδωμα, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 3η έκδ., [Α135]
{279}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρινος Χρόνος (Μακρονησιώτικα), Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 2η έκδ., [Α156]
{300}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Α΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 6η έκδ., [Α157]
{301}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Β΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 5η έκδ., [Α125]
{270}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 7η έκδ., [Α127]
{271}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 9η έκδ., [Α120]
{265}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 11η έκδ., [Α146]
{290}
Ρίτσος Γιάννης, Τέταρτη διάσταση, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 3η έκδ., [Α150]
{294}
Ρίτσος Γιάννης, Το δέντρο της φυλακής και οι γυναίκες, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 2η έκδ., [Α137]
{281}
Ρίτσος Γιάννης, Το νεκρό σπίτι, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 5η έκδ., [Α132]
{276}
Ρίτσος Γιάννης, Το παράθυρο, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 5η έκδ., [Α134]
{278}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 11η έκδ., [Α122]
{267}
Ρίτσος Γιάννης, Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, [Α153]
{297}
Ρίτσος Γιάννης, Φιλοκτήτης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 5η έκδ., [Α147]
{291}
Ρίτσος Γιάννης, Χάρτινα, επιμέλεια Ράππας Λ., Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, [Α159]
{303}
Ρίτσος Γιάννης, Χειμερινή διαύγεια, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 5η έκδ., [Α148]
{292}
Ρίτσος Γιάννης, Χειρονομίες, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 2η έκδ., [Α136]
{280}
Ρίτσος Γιάννης, «Τα ψέματα», Αντί, 23 (Ιούλιος 1975) 42, [Δ463.15]
[Το ποίημα φέρει τόπο και ημερομηνία συγγραφής: «Σόφια, 24.5.1975».]
{862}
Ρίτσος Γιάννης, Γκραγκάντα, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 2η έκδ., [Α182]
{2307}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 19η έκδ., [Α174]
{2299}
Ρίτσος Γιάννης, Η Κυρά των Αμπελιών, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 6η έκδ., [Α161]
{340}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 12η έκδ., [Α165]
{344}
Ρίτσος Γιάννης, Η τελευταία προ Ανθρώπου εκατονταετία, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 7η έκδ., [Α166]
{345}
Ρίτσος Γιάννης, Ημερολόγια εξορίας 1948-1950, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 2η έκδ., [Α179]
{2304}
Ρίτσος Γιάννης, Καπνισμένο τσουκάλι, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 8η έκδ., [Α175]
{2300}
Ρίτσος Γιάννης, Καπνισμένο τσουκάλι, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 9η έκδ., [Α185]
{2310}
Ρίτσος Γιάννης, Μαντατοφόρες 1967-1969, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 3η έκδ., [Α180]
{2305}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά δεύτερη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 5η έκδ., [Α163]
{342}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά πρώτη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 5η έκδ., [Α162]
{341}
Ρίτσος Γιάννης, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 3η έκδ., [Α169]
{708}
Ρίτσος Γιάννης, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 2η έκδ., [Α160]
{305}
Ρίτσος Γιάννης, Ορέστης, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 7η έκδ., [Α187]
{2312}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρες Επαναλήψεις Κιγκλίδωμα, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 4η έκδ., [Α188]
{2313}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Β΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 6η έκδ., [Α170]
{709}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Γ΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 6η έκδ., [Α171]
{710}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930 – 1960, τ. Α΄, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 7η έκδ., [Α173]
{712}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 7η έκδ., [Α189]
{2314}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ’, Αθήνα, Κέδρος, 1975, [Α186]
{2311}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 8η έκδ., [Α183]
{2308}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 14η έκδ., [Α176]
{2301}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 12η έκδ., [Α164]
{343}
Ρίτσος Γιάννης, Τα Επικαιρικά, Αθήνα, Κέδρος, 1975, [Α178]
{2303}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 13η έκδ., [Α167]
{346}
Ρίτσος Γιάννης, Το Υστερόγραφο της δόξας. Άρης Βελουχιώτης, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 2η έκδ., [Α181]
{2306}
Ρίτσος Γιάννης, Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 2η έκδ., [Α177]
{2302}
Ρίτσος Γιάννης, «Ανέκδοτα ποιήματα από τη Ρωγμή», Αιολικά Γράμματα, 32-33 (Μάρτης-Ιούνης 1976), [Δ 518.3]
[Μέρος τεύχους-αφιερώματος στον Γ. Ρ.]
{3164}
Ρίτσος Γιάννης, Αποχαιρετισμός. Οι τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου μες στη φλεγόμενη σπηλιά, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 10η έκδ., [Α195]
{2320}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 6η έκδ., [Α204]
{2329}
Ρίτσος Γιάννης, Διάδρομος και σκάλα, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 4η έκδ., [Α192]
{2317}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 20η έκδ., [Α193]
{2318}
Ρίτσος Γιάννης, Η Ελένη, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 7η έκδ., [Α196]
{2321}
Ρίτσος Γιάννης, Η επιστροφή της Ιφιγένειας, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 6η έκδ., [Α211]
{2336}
Ρίτσος Γιάννης, Η Κυρά των Αμπελιών, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 9η έκδ., [Α205]
[Λεπτομέρειες για την αρίθμηση της έκδοσης βλ. Μακρυνικόλα.]
{2330}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 13η έκδ., [Α194]
{2319}
Ρίτσος Γιάννης, Ημερολόγια εξορίας 1948-1950, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 3η έκδ., [Α212]
{2337}
Ρίτσος Γιάννης, Θυρωρείο, Αθήνα, Κέδρος, 1976, [Α218]
{2343}
Ρίτσος Γιάννης, Ισμήνη, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 6η έκδ., [Α208]
{2333}
Ρίτσος Γιάννης, Καπνισμένο τσουκάλι, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 10η έκδ., [Α201]
{2326}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά δεύτερη, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 6η έκδ., [Α215]
{2340}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά πρώτη, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 6η έκδ., [Α206]
{2331}
Ρίτσος Γιάννης, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 5η έκδ., [Α200]
{2325}
Ρίτσος Γιάννης, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 5η έκδ., [Α191]
[Λεπτομέρειες για την αρίθμηση της έκδοσης βλ. Μακρυνικόλα, 123.]
{2316}
Ρίτσος Γιάννης, Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 2η έκδ., [Α203]
{2328}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρινος χρόνος, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 4η έκδ., [Α202]
{2327}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 8η έκδ., [Α213]
{2338}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Γ’, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 7η έκδ., [Α198]
{2323}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ’, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 2η έκδ., [Α214]
{2339}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 16η έκδ., [Α197]
{2322}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη. 10 Μεταξοτυπίες του Δημήτρη Περδικίδη. Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο, Αθήνα, Κέδρος, 1976, [Α217]
{2342}
Ρίτσος Γιάννης, Τα Επικαιρικά, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 2η έκδ., [Α216]
{2341}
Ρίτσος Γιάννης, Τέταρτη Διάσταση, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 4η έκδ., [Α207]
{2332}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 15η έκδ., [Α209]
{2334}
Ρίτσος Γιάννης, Χρυσόθεμις, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 6η έκδ., [Α210]
{2335}
Ρίτσος Γιάννης, 12 Ποιήματα για τον Καβάφη, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 4η έκδ., [Α226]
{2351}
Ρίτσος Γιάννης, Αποχαιρετισμός. Οι τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου μες στη φλεγόμενη σπηλιά, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 12η έκδ., [Α232]
{2357}
Ρίτσος Γιάννης, Γίγνεσθαι, Αθήνα, Κέδρος, 1977, [Α241]
{2376}
Ρίτσος Γιάννης, Γίγνεσθαι, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 2η έκδ., [Α256]
{2391}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 22η έκδ., [Α227]
{2352}
Ρίτσος Γιάννης, Η Κυρά των Αμπελιών, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 12η έκδ., [Α250]
{2385}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 15η έκδ., [Α255]
{2390}
Ρίτσος Γιάννης, Η τελευταία προ Ανθρώπου εκατονταετία, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 11η έκδ., [Α252]
{2387}
Ρίτσος Γιάννης, Καπνισμένο τσουκάλι, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 13η έκδ., [Α228]
{2353}
Ρίτσος Γιάννης, Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 8η έκδ., [Α236]
{2371}
Ρίτσος Γιάννης, Κωδωνοστάσιο, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 2η έκδ., [Α240]
{2375}
Ρίτσος Γιάννης, Μαντατοφόρες 1967-1969, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 5η έκδ., [Α233]
{2368}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά δεύτερη, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 7η έκδ., [Α238]
{2373}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά πρώτη, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 7η έκδ., [Α237]
{2372}
Ρίτσος Γιάννης, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 7η έκδ., [Α249]
{2384}
Ρίτσος Γιάννης, Όστραβα, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 5η έκδ., [Α243]
{2378}
Ρίτσος Γιάννης, Όταν έρχεται ο ξένος, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 7η έκδ., [Α229]
{2354}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Γ΄, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 8η έκδ., [Α231]
{2356}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Α΄, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 9η έκδ., [Α230]
{2355}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 8η έκδ., [Α224]
{2349}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 9η έκδ., [Α257]
{2392}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 18η έκδ., [Α242]
{2377}
Ρίτσος Γιάννης, Τα παιδιά της ΚΝΕ, Αθήνα, Οδηγητής, 1977, [Α248]
{2383}
Ρίτσος Γιάννης, Τέταρτη Διάσταση, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 5η έκδ., [Α253]
{2388}
Ρίτσος Γιάννης, Το μακρινό, Αθήνα, Κέδρος, 1977, [Α225]
{2350}
Ρίτσος Γιάννης, Το νεκρό σπίτι, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 8η έκδ., [Α223]
{2348}
Ρίτσος Γιάννης, Το παράθυρο, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 8η έκδ., [Α251]
{2386}
Ρίτσος Γιάννης, Το ρόπτρο, Θεσσαλονίκη, Εγνατία, 1977, [Α244]
[Ανατύπωση από το τραμ/6. Ολόκληρη η συλλογή κυκλοφορεί τον επόμενο χρόνο.]
{2379}
Ρίτσος Γιάννης, Το Υστερόγραφο της δόξας. Άρης Βελουχιώτης, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 4η έκδ., [Α254]
{2389}
Ρίτσος Γιάννης, Χάρτινα, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 3η έκδ., [Α245]
{2380}
Ρίτσος Γιάννης, Χάρτινα, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 2η έκδ., [Α234]
{2369}
Ρίτσος Γιάννης, Χειρονομίες, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 3η έκδ., [Α235]
{2370}
Ρίτσος Γιάννης, Χειρονομίες, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 4η έκδ., [Α246]
{2381}
Ρίτσος Γιάννης, Βολιδοσκόπος, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α267]
{2402}
Ρίτσος Γιάννης, Γκραγκάντα, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 5η έκδ., [Α259]
{2394}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 7η έκδ., [Α260]
{2395}
Ρίτσος Γιάννης, Διάδρομος και σκάλα, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 5η έκδ., [Α295]
{2430}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 26η έκδ., [Α292]
{2427}
Ρίτσος Γιάννης, Η γέφυρα, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 10η έκδ., [Α277]
{2412}
Ρίτσος Γιάννης, Η πύλη, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α269]
{2404}
Ρίτσος Γιάννης, Καπνισμένο τσουκάλι, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 15η έκδ., [Α261]
{2396}
Ρίτσος Γιάννης, Λοιπόν;, Αθήνα, Κέδρος, 1978, [Α262]
{2397}
Ρίτσος Γιάννης, Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα, σχέδια Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1978, [Α294]
{2429}
Ρίτσος Γιάννης, Μονεμβασιώτισσες, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α268]
{2403}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γερόντισσες κ’ η θάλασσα. Χορικό, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 5η έκδ., [Α276]
{2411}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρες Επαναλήψεις Κιγκλίδωμα, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 5η έκδ., [Α263]
{2398}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρινος χρόνος, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 6η έκδ., [Α279]
{2414}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1942, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 11η έκδ., [Α285]
{2420}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Γ’, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 9η έκδ., [Α280]
{2415}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1960, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 10η έκδ., [Α264]
{2399}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ’, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α287]
{2422}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1939-1960, τ. Γ’, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 10η έκδ., [Α289]
{2424}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1941-1958, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 10η έκδ., [Α286]
{2421}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Γίγνεσθαι. 1970-1977, τ. Ζ’, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α291]
{2426}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τα Επικαιρικά. 1945-1969, τ. Ε’, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 4η έκδ., [Α288]
{2423}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τα Επικαιρικά. 1945-1969, τ. Ε’, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 5η έκδ., [Α296]
{2431}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τέταρτη Διάσταση. 1956-1972, τ. ΣΤ’, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 7η έκδ., [Α290]
{2425}
Ρίτσος Γιάννης, Τα Επικαιρικά. 1945-1969, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α281]
{2416}
Ρίτσος Γιάννης, Τέταρτη Διάσταση, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 6η έκδ., [Α283]
{2418}
Ρίτσος Γιάννης, Το ρόπτρο, Αθήνα, Κέδρος, 1978, [Α265]
{2400}
Ρίτσος Γιάννης, Το σώμα και το αίμα, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α270]
{2405}
Ρίτσος Γιάννης, Το τερατώδες αριστούργημα, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α271]
{2406}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 19η έκδ., [Α274]
{2409}
Ρίτσος Γιάννης, Τοιχοκολλητής, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α272]
{2407}
Ρίτσος Γιάννης, Τροχονόμος, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α273]
{2408}
Ρίτσος Γιάννης, Φαίδρα, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 2η έκδ., [Α275]
{2410}
Ρίτσος Γιάννης, Φαίδρα. Σπουδές για μια παράσταση της «Φαίδρας» και για ένα ζωγραφικό έργο εμπνευσμένο από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, σχέδια Τσαρούχης Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 3η έκδ., [Α284]
{2419}
Ρίτσος Γιάννης, Χειμερινή διαύγεια, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 9η έκδ., [Α278]
{2413}
Ρίτσος Γιάννης, Χρυσόθεμις, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 10η έκδ., [Α293]
{2428}
Ρίτσος Γιάννης, 12 Ποιήματα για τον Καβάφη, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 5η έκδ., [Α308]
{2443}
Ρίτσος Γιάννης, Αγρύπνια 1941-1953, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 15η έκδ., [Α303]
{2438}
Ρίτσος Γιάννης, Γραφή τυφλού, Αθήνα, Κέδρος, 1979, [Α327]
{2462}
Ρίτσος Γιάννης, Διάδρομος και σκάλα, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 6η έκδ., [Α310]
{2445}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, ξυλογραφίες Τάσσος Α., Αθήνα, Κέδρος, 1979, 30η έκδ., [Α309]
{2444}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, σχέδια Eiriz Antonia, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 28η έκδ., [Α305]
{2440}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 31η έκδ., [Α329]
{2464}
Ρίτσος Γιάννης, Η Κυρά των Αμπελιών, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 16η έκδ., [Α319]
{2454}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 20η έκδ., [Α320]
{2455}
Ρίτσος Γιάννης, Ημερολόγια εξορίας 1948-1950, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 8η έκδ., [Α311]
{2446}
Ρίτσος Γιάννης, Ισμήνη, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 11η έκδ., [Α312]
{2447}
Ρίτσος Γιάννης, Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 3η έκδ., [Α307]
{2442}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γειτονιές του κόσμου, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 7η έκδ., [Α304]
{2439}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1942, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 12η έκδ., [Α297]
{2432}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1942, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 13η έκδ., [Α317]
{2452}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 5η έκδ., [Α323]
{2458}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 4η έκδ., [Α300]
{2435}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1939-1960, τ. Γ’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 11η έκδ., [Α299]
{2434}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1939-1960, τ. Γ’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 12η έκδ., [Α322]
{2457}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1941-1958, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 12η έκδ., [Α318]
{2453}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1941-1958, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 11η έκδ., [Α298]
{2433}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Γίγνεσθαι. 1970-1977, τ. Ζ’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 4η έκδ., [Α302]
{2437}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Γίγνεσθαι. 1970-1977, τ. Ζ’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 5η έκδ., [Α326]
{2461}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τα Επικαιρικά. 1945-1969, τ. Ε’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 6η έκδ., [Α324]
{2459}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τέταρτη Διάσταση. 1956-1972, τ. ΣΤ’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 9η έκδ., [Α325]
{2460}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τέταρτη Διάσταση. 1956-1972, ΣΤ’, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 8η έκδ., [Α301]
{2436}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 22η έκδ., [Α306]
{2441}
Ρίτσος Γιάννης, Το Υστερόγραφο της δόξας. Άρης Βελουχιώτης, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 8η έκδ., [Α315]
{2450}
Ρίτσος Γιάννης, Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 3η έκδ., [Α314]
{2449}
Ρίτσος Γιάννης, Χρυσόθεμις, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 12η έκδ., [Α316]
{2451}
Ρίτσος Γιάννης, «Η σονάτα του σεληνόφωτος – Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού (απόσπασμα) – Το δέντρο της φυλακής και οι γυναίκες – Γκραγκάντα (αποσπάσματα)», Θεατρικά Τετράδια, 2 (Ιανουάριος 1980) 24-41, [Δ 778.7-10]
[Μέρος τεύχους-αφιερώματος στον Γ. Ρ.]
{3141}
Ρίτσος Γιάννης, «Ο ποιητής και το ποίημα», Θεατρικά Τετράδια, 2 (Ιανουάριος 1980) 12, [Δ 778.4]
[Μέρος τεύχους-αφιερώματος στον Γ. Ρ. Αποσπάσματα από τις συλλογές «Παρενθέσεις», «Νύξεις», «Χάρτινα», «Το ρόπτρο».]
{3138}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 9η έκδ., [Α338]
[Για την αρίθμηση της έκδοσης βλ. Μακρυνικόλα.]
{2543}
Ρίτσος Γιάννης, Διαφάνεια, Αθήνα, Κέδρος, 1980, [Α362]
{2567}
Ρίτσος Γιάννης, Η Ελένη, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 14η έκδ., [Α335]
{2540}
Ρίτσος Γιάννης, Η επιστροφή της Ιφιγένειας, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 12η έκδ., [Α339]
{2544}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 22η έκδ., [Α348]
{2553}
Ρίτσος Γιάννης, Θυρωρείο, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 2η έκδ., [Α346]
{2551}
Ρίτσος Γιάννης, Κωδωνοστάσιο, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 9η έκδ., [Α359]
{2564}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά δεύτερη, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 8η έκδ., [Α332]
{2537}
Ρίτσος Γιάννης, Μαρτυρίες. Σειρά πρώτη, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 8η έκδ., [Α331]
{2536}
Ρίτσος Γιάννης, Μονόχορδα, Αθήνα, Κέδρος, 1980, [Α360]
{2565}
Ρίτσος Γιάννης, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 12η έκδ., [Α337]
{2542}
Ρίτσος Γιάννης, Ο αφανισμός της Μήλος, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 8η έκδ., [Α345]
{2550}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γειτονιές του κόσμου, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 9η έκδ., [Α343]
[Για την αρίθμηση της έκδοσης βλ. Μακρυνικόλα.]
{2548}
Ρίτσος Γιάννης, Όταν έρχεται ο ξένος, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 13η έκδ., [Α340]
{2545}
Ρίτσος Γιάννης, Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 15η έκδ., [Α341]
{2546}
Ρίτσος Γιάννης, Πάροδος, Αθήνα, Κέδρος, 1980, [Α361]
{2566}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1942, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 14η έκδ., [Α349]
{2554}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ’, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 6η έκδ., [Α352]
{2557}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1939-1960, τ. Γ’, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 13η έκδ., [Α351]
{2556}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1941-1958, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 13η έκδ., [Α350]
{2555}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Γίγνεσθαι 1970-1977, τ. Ζ’, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 6η έκδ., [Α355]
{2560}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τα Επικαιρικά 1945-1969, τ. Ε’, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 7η έκδ., [Α353]
{2558}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τέταρτη Διάσταση 1956-1972, τ. ΣΤ’, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 10η έκδ., [Α354]
{2559}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 25η έκδ., [Α347]
{2552}
Ρίτσος Γιάννης, Τα ερωτικά, σχέδια και επιμέλεια Βαλάσης Διονύσης, Αθήνα, 1980, [Α358]
{2563}
Ρίτσος Γιάννης, Το μακρινό, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 2η έκδ., [Α344]
{2549}
Ρίτσος Γιάννης, Το νεκρό σπίτι, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 14η έκδ., [Α333]
{2538}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 23η έκδ., [Α342]
{2547}
Ρίτσος Γιάννης, Φιλοκτήτης, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 13η έκδ., [Α334]
{2539}
Ρίτσος Γιάννης, «Σάρκινος λόγος — Μικρή σουίτα σε κόκκινο μείζον», Η λέξη, 8 (Οχτώβρης 1981) 591-593, [Δ 869.1]
[Τα ποιήματα, που αργότερα συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή «Τα ερωτικά», δημοσιεύονται εδώ σε φωτογραφική αναπαραγωγή του χειρογράφου του Γ. Ρ. ως μέρος αφιερώματος του περιοδικού στον Γ. Ρ.]
{3160}
Ρίτσος Γιάννης, Γίγνεσθαι 1970-1977, τ. Ζ’, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 7η έκδ., [Α375]
{2580}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 33η έκδ., [Α382]
{2587}
Ρίτσος Γιάννης, Καπνισμένο τσουκάλι, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 20η έκδ., [Α365]
{2570}
Ρίτσος Γιάννης, Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού, σχέδια Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1981, [Α363]
[Πρώτη αυτοτελής έκδοση του έργου. Περισσότερα για την αρίθμηση της έκδοσης βλ. Μακρυνικόλα.]
{2568}
Ρίτσος Γιάννης, Ορέστης, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 15η έκδ., [Α369]
{2574}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρες Επαναλήψεις Κιγκλίδωμα, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 6η έκδ., [Α370]
{2575}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρινος χρόνος, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 12η έκδ., [Α367]
{2572}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1942, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 15η έκδ., [Α371]
{2576}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1942, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 16η έκδ., [Α381]
{2586}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ’, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 7η έκδ., [Α372]
{2577}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1939-1960, τ. Γ’, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 14η έκδ., [Α377]
{2582}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1941-1958, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 14η έκδ., [Α376]
{2581}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τα Επικαιρικά 1945-1969, τ. Ε’, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 9η έκδ., [Α385]
{2590}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 16η έκδ., [Α368]
{2573}
Ρίτσος Γιάννης, Συντροφικά τραγούδια. Αφιέρωμα στα 40χρονα του ΕΑΜ, Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 1981, [Α378]
{2583}
Ρίτσος Γιάννης, Τα Επικαιρικά 1945-1969, τ. Ε’, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 8η έκδ., [Α373]
{2578}
Ρίτσος Γιάννης, Τα ερωτικά, σχέδια και επιμέλεια Βαλάσης Διονύσης, Αθήνα, Κέδρος, 1981, [Α384]
{2589}
Ρίτσος Γιάννης, Τέταρτη Διάσταση 1956-1972, τ. ΣΤ’, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 11η έκδ., [Α374]
{2579}
Ρίτσος Γιάννης, Το παράθυρο, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 15η έκδ., [Α366]
{2571}
Ρίτσος Γιάννης, Αποχαιρετισμός. Οι τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου μες στη φλεγόμενη σπηλιά, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 19η έκδ., [Α401]
{2606}
Ρίτσος Γιάννης, Γίγνεσθαι 1970-1977, τ. Ζ’, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 8η έκδ., [Α416]
{2621}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 10η έκδ., [Α402]
{2607}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 9η έκδ., [Α393]
{2598}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 35η έκδ., [Α424]
{2629}
Ρίτσος Γιάννης, Η γέφυρα, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 17η έκδ., [Α392]
{2597}
Ρίτσος Γιάννης, Η Κυρά των Αμπελιών, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 19η έκδ., [Α395]
{2600}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 25η έκδ., [Α398]
{2603}
Ρίτσος Γιάννης, Η τελευταία προ Ανθρώπου εκατονταετία, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 19η έκδ., [Α404]
{2609}
Ρίτσος Γιάννης, Ιταλικό τρίπτυχο. Μετάγγιση, Ο κόσμος είναι ένας, Το άγαλμα στη βροχή, Αθήνα, Κέδρος, 1982, [Α420]
{2625}
Ρίτσος Γιάννης, Καπνισμένο τσουκάλι, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 22η έκδ., [Α403]
{2608}
Ρίτσος Γιάννης, Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 16η έκδ., [Α394]
{2599}
Ρίτσος Γιάννης, Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα, σχέδια Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 2η έκδ., [Α388]
{2593}
Ρίτσος Γιάννης, Μονοβασιά, Αθήνα, Κέδρος, 1982, [Α421]
{2626}
Ρίτσος Γιάννης, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 16η έκδ., [Α390]
{2595}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γερόντισσες κ’ η θάλασσα. Χορικό, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 6η έκδ., [Α391]
{2596}
Ρίτσος Γιάννης, Όστραβα, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 7η έκδ., [Α408]
{2613}
Ρίτσος Γιάννης, Πέτρες Επαναλήψεις Κιγκλίδωμα, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 7η έκδ., [Α397]
{2602}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1942, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 17η έκδ., [Α412]
{2617}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ’, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 8η έκδ., [Α415]
{2620}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1939-1960, τ. Γ’, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 16η έκδ., [Α414]
{2619}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1939-1960, τ. Γ’, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 15η έκδ., [Α 409]
{2614}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1941-1958, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 15η έκδ., [Α413]
{2618}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τα Επικαιρικά 1945-1969, τ. Ε’, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 10η έκδ., [Α417]
{2622}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τέταρτη Διάσταση 1956-1972, τ. ΣΤ’, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 13η έκδ., [Α418]
{2623}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τέταρτη Διάσταση 1956-1972, τ. ΣΤ’, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 12η έκδ., [Α389]
{2594}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 28η έκδ., [Α406]
{2611}
Ρίτσος Γιάννης, Συντροφικά τραγούδια. Αφιέρωμα στα 40χρονα του ΕΑΜ, Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 1982, 2η έκδ., [Α423]
{2628}
Ρίτσος Γιάννης, Τα ερωτικά, σχέδια και επιμέλεια Βαλάσης Διονύσης, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 2η έκδ., [Α407]
{2612}
Ρίτσος Γιάννης, Το σώμα και το αίμα, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 9η έκδ., [Α399]
{2604}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 27η έκδ., [Α410]
{2615}
Ρίτσος Γιάννης, Υπόκωφα, Αθήνα, Κέδρος, 1982, [Α422]
{2627}
Ρίτσος Γιάννης, Χάρτινα, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 4η έκδ., [Α405]
{2610}
Ρίτσος Γιάννης, Χειμερινή διαύγεια, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 17η έκδ., [Α400]
{2605}
Ρίτσος Γιάννης, Αγρύπνια 1941-1953, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 20η έκδ., [Α426]
{2631}
Ρίτσος Γιάννης, Γκραγκάντα, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 14η έκδ., [Α440]
{2660}
Ρίτσος Γιάννης, Η Ελένη, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 19η έκδ., [Α441]
{2661}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 28η έκδ., [Α429]
{2634}
Ρίτσος Γιάννης, Μονοβασιά, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 2η έκδ., [Α443]
{2663}
Ρίτσος Γιάννης, Μονόχορδα, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 2η έκδ., [Α428]
{2633}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γειτονιές του κόσμου, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 15η έκδ., [Α427]
{2632}
Ρίτσος Γιάννης, Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού, σχέδια Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 20η έκδ., [Α444]
{2664}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Γίγνεσθαι 1970-1977, τ. Ζ’, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 10η έκδ., [Α439]
{2659}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Γίγνεσθαι 1970-1977, τ. Ζ’, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 9η έκδ., [Α430]
{2635}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο, σχέδια Δρόσου Καίτη, Αθήνα, Κέδρος, 1983, [Α431]
[Για την αρίθμηση της έκδοσης βλ. Μακρυνικόλα.]
{2636}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 20η έκδ., [Α445]
{2665}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 31η έκδ., [Α442]
{2662}
Ρίτσος Γιάννης, Τειρεσίας, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 9η έκδ., [Α432]
{2652}
Ρίτσος Γιάννης, Το χορικό των σφουγγαράδων, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 9η έκδ., [Α433]
{2653}
Ρίτσος Γιάννης, Δώδεκα ποιήματα για τον Καβάφη, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 6η έκδ., [Α465]
{2685}
Ρίτσος Γιάννης, Επινίκια, σχέδια Κατζουράκης Κυριάκος, Αθήνα, Κέδρος, 1984, [Α466]
{2686}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 38η έκδ., [Α468]
{2688}
Ρίτσος Γιάννης, Η Κυρά των Αμπελιών, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 23η έκδ., [Α461]
{2681}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 30η έκδ., [Α462]
{2682}
Ρίτσος Γιάννης, Ημερολόγια εξορίας 1948-1950, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 15η έκδ., [Α476]
{2696}
Ρίτσος Γιάννης, Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα, σχέδια Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1984, [Α469]
{2689}
Ρίτσος Γιάννης, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 19η έκδ., [Α460]
{2680}
Ρίτσος Γιάννης, Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 4η έκδ., [Α472]
{2692}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1942, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 18η έκδ., [Α467]
[Περισσότερα για την αρίθμηση του τόμου βλ. Μακρυνικόλα.]
{2687}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1942, τ. Α’, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 18η έκδ., [Α446]
{2666}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ’, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 9η έκδ., [Α449]
{2669}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ’, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 10η έκδ., [Α475]
{2695}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1939-1960, τ. Γ’, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 17η έκδ., [Α448]
{2668}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1941-1958, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 16η έκδ., [Α447]
{2667}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1941-1958, τ. Β’, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 17η έκδ., [Α474]
{2694}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Γίγνεσθαι 1970-1977, τ. Ζ’, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 11η έκδ., [Α452]
{2672}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τα Επικαιρικά 1945-1969, τ. Ε’, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 11η έκδ., [Α450]
{2670}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τέταρτη Διάσταση 1956-1972, τ. ΣΤ’, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 14η έκδ., [Α451]
{2671}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 34η έκδ., [Α471]
{2691}
Ρίτσος Γιάννης, Τα ερωτικά, σχέδια και επιμέλεια Βαλάσης Διονύσης, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 3η έκδ., [Α459]
{2679}
Ρίτσος Γιάννης, Ταναγραίες, Αθήνα, Κέδρος, 1984, [Α464]
{2684}
Ρίτσος Γιάννης, Το σώμα και το αίμα, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 14η έκδ., [Α463]
{2683}
Ρίτσος Γιάννης, Το τραγούδι της αδελφής μου, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 31η έκδ., [Α470]
{2690}
Ρίτσος Γιάννης, Φαίδρα, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 12η έκδ., [Α477]
{2697}
Ρίτσος Γιάννης, Χρυσόθεμις, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 19η έκδ., [Α473]
{2693}
Ρίτσος Γιάννης, Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού, εικονογράφηση Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1985, [Α486]
{2706}
Ρίτσος Γιάννης, Πάροδος, λιθογραφίες Φασιανός Αλέκος, Αθήνα, Μίμνερμος-Fata Morgana, 1985, [Α489]
{2709}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τέταρτη διάσταση 1956-1972, τ. ΣΤ’, Αθήνα, Κέδρος, 1985, 15η έκδ., [Α484]
{2704}
Ρίτσος Γιάννης, Το ρόπτρο, Αθήνα, Κέδρος, 1985, 2η έκδ., [Α479]
{2699}
Ρίτσος Γιάννης, Το τερατώδες αριστούργημα, Αθήνα, Κέδρος, 1985, 13η έκδ., [Α483]
{2703}
Ρίτσος Γιάννης, Εαρινή Συμφωνία, Αθήνα, Κέδρος, 1986, 21η έκδ., [Α500]
{2720}
Ρίτσος Γιάννης, 12 Ποιήματα για τον Καβάφη, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 7η έκδ., [Α513]
{2733}
Ρίτσος Γιάννης, 3 x 111 τρίστιχα, Αθήνα, Κέδρος, 1987, [Α521]
{2741}
Ρίτσος Γιάννης, Ανταποκρίσεις, Αθήνα, Κέδρος, 1987, [Α508]
{2728}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 11η έκδ., [Α512]
{2732}
Ρίτσος Γιάννης, Εαρινή Συμφωνία, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 22η έκδ., [Α520]
{2740}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 39η έκδ., [Α509]
{2729}
Ρίτσος Γιάννης, Η Κυρά των Αμπελιών, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 25η έκδ., [Α515]
{2735}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 32η έκδ., [Α505]
{2725}
Ρίτσος Γιάννης, Καπνισμένο τσουκάλι, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 26η έκδ., [Α514]
{2734}
Ρίτσος Γιάννης, Μαντατοφόρες 1967-1969, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 15η έκδ., [Α516]
{2736}
Ρίτσος Γιάννης, Μονεμβασιώτισσες, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 13η έκδ., [Α517]
{2737}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γειτονιές του κόσμου, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 17η έκδ., [Α511]
{2731}
Ρίτσος Γιάννης, Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού, σχέδια Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 21η έκδ., [Α510]
{2730}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τα Επικαιρικά 1945-1969, τ. Ε’, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 12η έκδ., [Α518]
{2738}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο, σχέδια Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 23η έκδ., [Α519]
{2739}
Ρίτσος Γιάννης, Ρωμιοσύνη, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 35η έκδ., [Α522]
{2742}
Ρίτσος Γιάννης, Συντροφικά τραγούδια. Αφιέρωμα στα 40χρονα του ΕΑΜ, Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 1988, 3η έκδ., [Α524]
{2744}
Ρίτσος Γιάννης, «6 ποιήματα απ’ τη συλλογή “Το γυμνό δέντρο”», Εμείς (Ο κόσμος της Εθνικής Τράπεζας), 19 (Μάρτιος 1989), [Δ 1324]

[Μέρος τεύχους-αφιερώματος στον Γ. Ρ.]

{3259}
Ρίτσος Γιάννης, Ημικύκλιο, λιθογραφίες Κατσουλίδης Τάσος, Αθήνα, 1989, [Α527]
{2747}
Ρίτσος Γιάννης, «Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου: “Στον Ροζέ Μιλλιέξ”», Αντί, (17 Νοεμβρίου 1990) 45
{1275}
Ρίτσος Γιάννης, «Ρωμιοσύνη (απόσπασμα)», «Οι γειτονιές του κόσμου (απόσπασμα)», «Επανόρθωση», «Πομπηία-θάνατος και έρωτας», «Το τερατώδες αριστούργημα (απόσπασμα)», Ριζοσπάστης, 13 Νοεμβρίου 1990
[Μέρος αφιερώματος στον Γ. Ρ.]
{1309}
Ρίτσος Γιάννης, «Απόσπασμα από τα “Συντροφικά τραγούδια”», Ριζοσπάστης, 17 Νοεμβρίου 1991
{1260}
Ρίτσος Γιάννης, «Για μια πληρέστερη και δικαιότερη ανθολόγηση της ποίησης του Γ. Ρίτσου [ανθολογία ποιημάτων του]», Νέα Εστία, 1547 (Χριστούγεννα 1991) 169-194

[Μέρος τεύχους-αφιερώματος στον Γ. Ρ. Η ανθολογία συνοδεύεται από σημείωμα του Μ. Γ. Μερακλή (σ. 169).
http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=159795&code=6775 ]

{904}
Ρίτσος Γιάννης, «Το τελευταίο καλοκαίρι», Τα Νέα, 5 Νοεμβρίου 1991
[Το τελευταίο ποίημα του Γ. Ρ., που ολοκληρώθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου στις 3 Σεπτεμβρίου του 1989. Συμπεριλαμβάνεται στον τόμο «Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα», Κέδρος 1991.]
{1272}
Ρίτσος Γιάννης, Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα, Αθήνα, Κέδρος, 1991
[Στον τόμο συμπεριλαμβάνεται το κείμενο της Χρύσας Προκοπάκη «Υστερόγραφο» στις σσ. 237-246 και «Σημείωμα» της Αικατερίνης Μακρυνικόλα στις σσ. 247-250.]
{2522}
Ρίτσος Γιάννης, Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού, Αθήνα, Κέδρος, 1991
{2519}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο: Ποιήματα, Αθήνα, Κέδρος, 1991, 24η έκδ.
{2521}
Ρίτσος Γιάννης, Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα: Ποιήματα, Αθήνα, Κέδρος, 1992, 3η έκδ.
[Στον τόμο συμπεριλαμβάνεται το κείμενο της Χρύσας Προκοπάκη «Υστερόγραφο» στις σσ. 237-246 και «Σημείωμα» της Αικατερίνης Μακρυνικόλα στις σσ. 247-250.]
{2518}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1938-1971, τ. Δ΄, Αθήνα, Κέδρος, 1992, 11η έκδ.
{2517}
Ρίτσος Γιάννης, Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα, εικονογράφηση Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1993
{2515}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1972-1974, τ. ΙΑ΄, επιμέλεια Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Αθήνα, Κέδρος, 1993
{2516}
Ρίτσος Γιάννης, «Επίγραμμα για το Δίστομο», Εμβόλιμον, 21-22 (Ιούνιος 1994) 181
[Αφιερωματικό τεύχος: «50 χρόνια από τη σφαγή του Δίστομου 1944-1994».]
{1522}
Ρίτσος Γιάννης, «Γιάννης Ρίτσος (Μονεμβασία 1909-Αθήνα 1990): “Η Κυρά των Αμπελιών” (1961). “Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού” (1964)», στο Ο οίνος στην ποίηση. τ. Γ΄. Κρασί από κάθε τρύγο. Ο οίνος στη νεοελληνική ποίηση, επιμέλεια Γεωργαντά Αθηνά, Αθήνα, 1995
[Το βιβλίο αποτέλεσε μέρος τετράτομης σειράς που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Φάνη Μπουτάρη.]
{1627}
Ρίτσος Γιάννης, «Επτά ανέκδοτα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου», Το δέντρο, 91 (Χριστούγεννα 1995) 9-11
{2860}
Ρίτσος Γιάννης, «Τρία ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου απ’ την ανέκδοτη συλλογή “Υπερώον”», Ελίτροχος, 4-5 (Χειμώνας ’94-’95) 11-13
[Μέρος τεύχους-αφιερώματος του περιοδικού για τον Γ. Ρ.]
{1725}
Ρίτσος Γιάννης, Η κυρά των Αμπελιών, Αθήνα, Κέδρος, 1996, 27η έκδ.
{2514}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1939-1960, τ. Γ΄, Αθήνα, Κέδρος, 1996, 19η έκδ.
{2512}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1941-1958, τ. Β΄, Αθήνα, Κέδρος, 1996, 19η έκδ.
{2513}
Ρίτσος Γιάννης, «Ειρήνη», Ριζοσπάστης, 30 Απριλίου 1997
{843}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, Αθήνα, Κέδρος, 1997, 41η έκδ.
{2509}
Ρίτσος Γιάννης, Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού, εικονογράφηση Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1997, 24η έκδ.
{2510}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1930-1942, τ. Α΄, Αθήνα, Κέδρος, 1997, 22η έκδ.
{2511}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1975-1976, τ. ΙΒ΄, επιμέλεια Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Αθήνα, Κέδρος, 1997
{2508}
Ρίτσος Γιάννης, Πρωινό άστρο, εικονογράφηση Δρόσου Τζένη, Αθήνα, Κέδρος, 1997, 26η έκδ.
{2507}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τέταρτη διάσταση 1956-1972, τ. ΣΤ΄, Αθήνα, Κέδρος, 1998, 19η έκδ.
{2506}
Ρίτσος Γιάννης, «Προσφορά – στον φίλο μου Κώστα Γκοβόστη (Αθήνα 1937)», Θέματα Λογοτεχνίας, 10 (Νοέμβριος 1998-Φεβρουάριος 1999) 3-13

{1514}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1976-1977, τ. ΙΓ΄, επιμέλεια Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Αθήνα, Κέδρος, 1999
{2503}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Επινίκια 1977-1983, τ. Η΄, Αθήνα, Κέδρος, 1999
{2504}
Ρίτσος Γιάννης, Τα ερωτικά, εικονογράφηση Βαλάσης Διονύσης, επιμέλεια Βαλάσης Διονύσης, Αθήνα, Κέδρος, 1999, 7η έκδ.
{2505}
Ρίτσος Γιάννης, Ανθολογία Γιάννη Ρίτσου, επιμέλεια και επιλογή κειμένων Προκοπάκη Χρύσα, επιμέλεια Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Αθήνα, Κέδρος, 2000
[Ο τόμος συμπεριλαμβάνει «Εισαγωγή» της Χρύσας Προκοπάκη (σσ. 9-29) και «Εργογραφικό σημείωμα» της Αικατερίνης Μακρυνικόλα (σσ. 455-470).]
{697}
Ρίτσος Γιάννης, Οι γειτονιές του κόσμου 1949-1951, Αθήνα, Κέδρος, 2000, 20η έκδ.
{2502}
Ρίτσος Γιάννης, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Αθήνα, Κέδρος, 2001, 15η έκδ.
{2501}
Ρίτσος Γιάννης, «Ο χώρος του ποιήματος», «Παρανοήσεις», «Ύστατη ώρα», στο Ελληνικά καβαφογενή ποιήματα. Ανθολογία, εισαγωγή-παρουσίαση-σχόλια Δασκαλόπουλος Δημήτρης, Πάτρα, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών, 2003
{1098}
Ρίτσος Γιάννης, Επιτάφιος, ζωγραφική Τάσσος Α., Αθήνα, Κέδρος, 2003
{2500}
Ρίτσος Γιάννης, Η σονάτα του σεληνόφωτος, λιθογραφίες Χάρος Μανώλης, 2003

[Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε ογδόντα αριθμημένα αντίτυπα, συνοδευμένο από τέσσερις αυθεντικές λιθογραφίες του Μανώλη Χάρου που τυπώθηκαν σε πέτρα, στο ιστορικό παρισινό εργαστήριο Clot George & Bramsen.]

{3277}
«35. Εαρινή Συμφωνία, V. Γιάννης Ρίτσος (1909-1990)», στο Μη μου άπτου! Η εικόνα της Μαγδαληνής στη νεοελληνική ποίηση, επιμέλεια Κεφαλέα Κίρκη, Αθήνα, Ίνδικτος, 2004
{1620}
Ρίτσος Γιάννης, «Γιάννης Ρίτσος. “Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού”», στο Να μαθαίνω γράμματα… Το σχολείο στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, Αθήνα, Μεταίχμιο, 2004
{1633}
Ρίτσος Γιάννης, «Πορθμείο: Συλλογισμοί», «Απομακρύνσεις», «Πέρασμα», «Μικροαντιστάσεις», «Υπό το μηδέν», «Έγχρωμη φωτογραφία», «Απομεινάρια», Η λέξη, 182 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2004) 611-615
[Τεύχος-αφιέρωμα στον Γ. Ρ.]
{1012}
Ρίτσος Γιάννης, Ανθολογία Γιάννη Ρίτσου, επιμέλεια και επιλογή κειμένων Προκοπάκη Χρύσα, επιμέλεια Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Αθήνα, Κέδρος, 2005, 6η έκδ.
[Ο τόμος συμπεριλαμβάνει «Εισαγωγή» της Χρύσας Προκοπάκη (σσ. 9-29) και «Εργογραφικό σημείωμα» της Αικατερίνης Μακρυνικόλα (σσ. 455-470).]
{2959}
Ρίτσος Γιάννης, Εαρινή συμφωνία, Αθήνα, Κέδρος, 2005, 32η έκδ.
{2499}
Ρίτσος Γιάννης, «Ανέκδοτο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου», Η Αυγή, 31 Μαρτίου 2006
[Το ποίημα συνοδεύεται από σημείωμα του Π. Αρώνη.]
{2851}
Ρίτσος Γιάννης, «Η ποίηση για το Δεκέμβρη του ’44. Δυο αποσπάσματα από τις “Γειτονιές του κόσμου” του Γιάννη Ρίτσου», Ριζοσπάστης, 30 Δεκέμβρη 2007
{2060}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα 1977-1979, τ. ΙΔ΄, επιμέλεια Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Αθήνα, Κέδρος, 2007, 1η έκδ.
{2498}
Ρίτσος Γιάννης, [Ανθολόγιο], Νέα Αριάδνη, 60 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2008) 16-18
[Δημοσιεύονται τα ποιήματα «Την Ρωμιοσύνη μην την κλαις», «Πρωινό άστρο», «Ειρήνη»]
{1435}
Ρίτσος Γιάννης, «Επιτάφιος», Νέα Αριάδνη, 60 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2008) 75
[Δημοσιεύεται απόσπασμα της σύνθεσης.]
{1443}
Ρίτσος Γιάννης, «Μονοβασιά», Νέα Αριάδνη, 60 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2008) 15
[Δημοσιεύεται απόσπασμα από το ποίημα.]
{1433}
Ρίτσος Γιάννης, «Τελική κατάφαση», Νέα Αριάδνη, 60 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2008) 73
[Από τον τ. ΙΔ΄ των Απάντων του Γ. Ρ. (Κέδρος 2007).]
{1441}
Ρίτσος Γιάννης, «Τρία ανέκδοτα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου», Το Δέντρο, 159-160 (Χειμώνας 2007-2008) 199-200
[Πρόκειται για τα ποιήματα: «Ονόματα», «Αλλαγή δρομολογίου» και «Οι άξιοι», που ανήκουν στην ανέκδοτη συλλογή «Πορθμείο».]
{1577}
Ρίτσος Γιάννης, «Μικρό ανθολόγιο ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου», Ριζοσπάστης, 3 Μάη 2009
[Μέρος αφιερώματος στο ένθετο «7 Μέρες μαζί».]
{2001}
Ρίτσος Γιάννης, Ποιήματα. Τέταρτη διάσταση 1956-1972, τ. ΣΤ΄, Αθήνα, Κέδρος, 2009, 25η έκδ.
{3224}
Ρίτσος Γιάννης, Συντροφικά τραγούδια, Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 2009, 4η έκδ.
{2957}
Ρίτσος Γιάννης, Ανθολόγιο μικρών… Θαυμάτων. Ποίηση Γιάννη Ρίτσου, ανθολόγηση Τουμανίδης Χρήστος, Αθήνα, Όμιλος Σκραμπλ Αθηνών – Πειραιώς (Ο.Σ.Α.Π.), 2010

Πεζογραφία

Ρίτσος Γιάννης, “Η Σοβιετική Ένωσις σήμερα. Είκοσι μέρες στην μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού. Οι εντυπώσεις του Γιάννη Ρίτσου. 27. Το νέο πανεπιστήμιο της Μόσχας. 27 χιλιάδες εργάτες δούλεψαν. 240 μέτρα το ύψος του. 41 πατώματα. 6 χιλ. φοιτητικά δωμάτια. Η βιβλιοθήκη …”, Η Αυγή, 2 Οκτωβρίου 1956, [Β146]
{385}
Ρίτσος Γιάννης, «Πέτρες κόκκαλα ρίζες», Αντί, 23 (Ιούλιος 1975), [Δ. 463.9]
{858}
Ρίτσος Γιάννης, Αρίοστος ο Προσεχτικός αφηγείται στιγμές του βίου του και του ύπνου του, Αθήνα, Κέδρος, 1982, [Α419]
{2624}
Ρίτσος Γιάννης, Αρίοστος ο προσεχτικός αφηγείται στιγμές του βίου του και του ύπνου του, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 2η έκδ., [Α438]
{2658}
Ρίτσος Γιάννης, Τι παράξενα πράματα, Αθήνα, Κέδρος, 1983, [Α436]
{2656}
Ρίτσος Γιάννης, Τι παράξενα πράματα, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 2η έκδ., [Α437]
{2657}
Ρίτσος Γιάννης, Με το σκούντημα του αγκώνα, Αθήνα, Κέδρος, 1984, [Α453]
{2673}
Ρίτσος Γιάννης, Με το σκούντημα του αγκώνα, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 2η έκδ., [Α456]
{2676}
Ρίτσος Γιάννης, Τι παράξενα πράματα, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 3η έκδ., [Α458]
{2678}
Ρίτσος Γιάννης, Ίσως να ‘ναι κι έτσι, Αθήνα, Κέδρος, 1985, [Α478]
{2698}
Ρίτσος Γιάννης, Ίσως να ‘ναι κι έτσι, Αθήνα, Κέδρος, 1985, 2η έκδ., [Α481]
{2701}
Ρίτσος Γιάννης, Ίσως να ‘ναι κι έτσι, Αθήνα, Κέδρος, 1985, 3η έκδ., [Α482]
{2702}
Ρίτσος Γιάννης, Ίσως να ‘ναι κι έτσι, Αθήνα, Κέδρος, 1985, 4η έκδ., [Α487]
{2707}
Ρίτσος Γιάννης, Ίσως να ‘ναι κι έτσι, Αθήνα, Κέδρος, 1985, 5η έκδ., [Α490]
{2710}
Ρίτσος Γιάννης, Ο γέροντας με τους χαρταϊτούς, Αθήνα, Κέδρος, 1985, 2η έκδ., [Α485]
{2705}
Ρίτσος Γιάννης, Ο γέροντας με τους χαρταϊτούς, Αθήνα, Κέδρος, 1985, [Α480]
{2700}
Ρίτσος Γιάννης, Όχι μονάχα για σένα, Αθήνα, Κέδρος, 1985, [Α488]
{2708}
Ρίτσος Γιάννης, Όχι μονάχα για σένα, Αθήνα, Κέδρος, 1985, 2η έκδ., [Α491]
{2711}
Ρίτσος Γιάννης, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων, 1. Αρίοστος ο Προσεχτικός αφηγείται στιγμές του βίου του και του ύπνου του, Αθήνα, Κέδρος, 1986, 3η έκδ., [Α499]
{2719}
Ρίτσος Γιάννης, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων, 2. Τι παράξενα πράματα, Αθήνα, Κέδρος, 1986, 4η έκδ., [Α496]
{2716}
Ρίτσος Γιάννης, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων, 3. Με το σκούντημα του αγκώνα, Αθήνα, Κέδρος, 1986, 3η έκδ., [Α494]
{2714}
Ρίτσος Γιάννης, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων, 5. Ο γέροντας με τους χαρταϊτούς, Αθήνα, Κέδρος, 1986, 3η έκδ., [Α495]
{2715}
Ρίτσος Γιάννης, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων, 6. Όχι μονάχα για σένα, Αθήνα, Κέδρος, 1986, 3η έκδ., [Α502]
{2722}
Ρίτσος Γιάννης, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων, 7. Σφραγισμένα μ’ ένα χαμόγελο, Αθήνα, Κέδρος, 1986, 2η έκδ., [Α497]
{2717}
Ρίτσος Γιάννης, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων, 7. Σφραγισμένα μ’ ένα χαμόγελο, Αθήνα, Κέδρος, 1986, [Α493]
{2713}
Ρίτσος Γιάννης, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων, 8. Λιγοστεύουν οι ερωτήσεις, Αθήνα, Κέδρος, 1986, [Α498]
{2718}
Ρίτσος Γιάννης, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων, 8. Λιγοστεύουν οι ερωτήσεις, Αθήνα, Κέδρος, 1986, 2η έκδ., [Α501]
{2721}
Ρίτσος Γιάννης, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων, 9. Ο Αρίοστος αρνείται να γίνει άγιος, Αθήνα, Κέδρος, 1986, [Α503]
{2723}
Ρίτσος Γιάννης, Ίσως να ‘ναι κι έτσι, Αθήνα, Κέδρος, 1986, 6η έκδ., [Α492]
{2712}
Ρίτσος Γιάννης, Ίσως να ‘ναι κι έτσι, Αθήνα, Κέδρος, 1991, 7η έκδ.
{2520}
Ρίτσος Γιάννης, «Διηγηματικό αφιέρωμα στα 60 χρόνια του δημοκρατικού στρατού Ελλάδας: Άγνωστα διηγήματα του Γιάννη Ρίτσου», Ριζοσπάστης, 12 Νοέμβρη 2006
[Δημοσίευση-αφιέρωμα στη μνήμη του Γ. Ρ. με την ευκαιρία των 16 χρόνων από το θάνατό του (11/11/1990). Τίτλος του διηγήματος: «Ένα ταξίδι με το τραμ».]
{2022}
Ρίτσος Γιάννης, «Μονοβασιά» [αποσπάσματα], Νέα Αριάδνη, 60 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2008) 10-13
[Πεζό – απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Ρ. «Μονοβασιά» με ποιήματα και πεζά]
{1431}
Ρίτσος Γιάννης, «Θύμησες, πράγματα, λόγια», Ριζοσπάστης, 3 Μάη 2009
[Μέρος αφιερώματος στο ένθετο «7 Μέρες μαζί». Απόσπασμα από το «Ίσως να ‘ναι κι έτσι».]

Θέατρο

Ρίτσος Γιάννης, Πέρα απ’ τον ίσκιο των κυπαρισσιών. Επικό δράμα σε τρεις πράξεις, Βουκουρέστι, Πολιτικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, 1958, [Α31]
{38}
Ρίτσος Γιάννης, Μια γυναίκα πλάι στη θάλασσα, Βουκουρέστι, Πολιτικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, 1959, [Α33]
{40}
Ρίτσος Γιάννης, Πέρα απ’ τον ίσκιο των κυπαρισσιών, Αθήνα, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 1979, [Α313]
{2448}
Ρίτσος Γιάννης, Πέρα απ’ τον ίσκιο των κυπαρισσιών. Επικό δράμα σε τρεις πράξεις, Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 1982, 3η έκδ., [Α396]
{2601}
Ρίτσος Γιάννης, Μια γυναίκα πλάι στη θάλασσα: τρίπρακτο δράμα, Αθήνα, εκδόσεις Θέατρο, 1990
{678}
Ρίτσος Γιάννης, Ο λόφος με το συντριβάνι: τρίπρακτο δράμα, Αθήνα, εκδόσεις Θέατρο, 1990
{681}
Ρίτσος Γιάννης, Πέρα απ’ τον ίσκιο των κυπαρισσιών: τρίπρακτο δράμα, Αθήνα, εκδόσεις Θέατρο, 1990
{679}
Ρίτσος Γιάννης, Τα ραβδιά των τυφλών: τρίπρακτο δράμα, Αθήνα, εκδόσεις Θέατρο, 1990

Μεταφράσεις

Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, μτφρ. Βελιώτης Πέτρος [=Ρίτσος Γιάννης], Αθήνα, εκδόσεις Σύγχρονα βιβλία, 1953, [Α13]
{20}
Τολστόη Αλέξη, Η γκρινιάρα κατσίκα και άλλα ρωσικά λαϊκά παραμύθια, μτφρ. Σαραντόπουλος Ανδρέας, διασκευή στα ελληνικά Βελιώτης Πέτρος [=Ρίτσος Γιάννης], Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1956, [Α17]
{24}
Μπλοκ Αλέξανδρος, Οι δώδεκα, απόδοση Ρίτσος Γιάννης, σχέδια και επιμέλεια Καλμούχος Τ., Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1957, [Α27]
{34}
Ανθολογία ρουμανικής ποίησης, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1961, [Α39]
{46}
Γιόσεφ Αττίλα, Ποιήματα, μτφρ. Βρεττάκος Νικηφόρος και Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1963, [Α48]
{55}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1964, [Α49]
{56}
Γκαμπέ Ντόρα, Εγώ, η μητέρα μου κι ο κόσμος, μτφρ. Ρίτσος Γιάννης, εικόνες Φιλιακός Φώτης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1965, [Α57]
{64}
Ανθολογία Τσέχων και Σλοβάκων ποιητών, απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Θεμέλιο, 1966, [Α67]
{74}
Γκιλλιέν Νικολάς, Ο μεγάλος ζωολογικός κήπος, απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Θεμέλιο, 1966, [Α68]
{75}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1966, [Α60]
{67}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1966, 2η έκδ., [Α62]
{69}
Έρενμπουργκ Ηλία, Το δέντρο, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1966, [Α63]
{70}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 3η έκδ., [Α85]
{213}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1970, 2η έκδ., [Α86]
{214}
Έρενμπουργκ Ηλία, Το δέντρο, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1971, 2η έκδ., [Α89]
{218}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1973, 3η έκδ., [Α108]
{253}
Μπλοκ Αλέξανδρος, Οι δώδεκα, απόδοση Ρίτσος Γιάννης, σχέδια και επιμέλεια Καλμούχος Τ., Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 2η έκδ., [Α149]
{293}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1974, 4η έκδ., [Α123]
{268}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 4η έκδ., [Α168]
{707}
Γιόσεφ Αττίλα, Ποιήματα, απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 1975, 2η έκδ., [Α172]
{711}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 5η έκδ., [Α184]
{2309}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1975, 7η έκδ., [Α190]
{2315}
Γκαμπέ Ντόρα, Εγώ, η μητέρα μου κι ο κόσμος, μτφρ. Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, «Κέδρος», 1976, 2η έκδ., [Α222]
{2347}
Τολστόη Αλέξη, Η γκρινιάρα κατσίκα, απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, «Κέδρος», 1976, [Α221]
{2346}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 6η έκδ., [Α199]
{2324}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1976, 7η έκδ., [Α219]
{2344}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, «Κέδρος», 1976, 8η έκδ., [Α220]
{2345}
Γκαμπέ Ντόρα, Εγώ, η μητέρα μου κι ο κόσμος, μτφρ. Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 3η έκδ., [Α258]
{2393}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 8η έκδ., [Α239]
{2374}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1977, 9η έκδ., [Α247]
{2382}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 9η έκδ., [Α266]
{2401}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1978, 10η έκδ., [Α282]
{2417}
Γκαμπέ Ντόρα, Εγώ, η μητέρα μου κι ο κόσμος, μτφρ. Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 4η έκδ., [Α330]
{2465}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 10η έκδ., [Α321]
{2456}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1979, 11η έκδ., [Α328]
{2463}
Τολστόη Αλέξη, Η γκρινιάρα κατσίκα, εικόνες Δρόσου Τζένη, απόδοση Ρίτσος Γιάννης, μτφρ. Σαραντόπουλος Ανδρέας, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 2η έκδ., [Α356]
{2561}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1980, 11η έκδ., [Α357]
{2562}
Γκαμπέ Ντόρα, Εγώ, η μητέρα μου κι ο κόσμος, μτφρ. Ρίτσος Γιάννης, εικόνες Φιλιακός Φώτης, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 5η έκδ., [Α387]
{2592}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 12η έκδ., [Α364]
{2569}
Γεσένιν Σεργκέη, Ποιήματα, απόδοση Ρίτσος Γιάννης, μτφρ. Ζορμπαλά Κατίνα, Αθήνα, Κέδρος, 1981, [Α379]
{2584}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 12η έκδ., [Α383]
{2588}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1981, 13η έκδ., [Α386]
{2591}
Γκαμπέ Ντόρα, Εγώ, η μητέρα μου κι ο κόσμος, μτφρ. Ρίτσος Γιάννης, εικόνες Φιλιακός Φώτης, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 6η έκδ., [Α425]
{2630}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1982, 13η έκδ., [Α411]
{2616}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 14η έκδ., [Α434]
{2654}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1983, 14η έκδ., [Α435]
{2655}
Γκαμπέ Ντόρα, Εγώ, η μητέρα μου κι ο κόσμος, μτφρ. Ρίτσος Γιάννης, εικόνες Φιλιακός Φώτης, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 7η έκδ., [Α455]
{2675}
Τολστόη Αλέξη, Η γκρινιάρα κατσίκα, εικόνες Δρόσου Τζένη, απόδοση Ρίτσος Γιάννης, μτφρ. Σαραντόπουλος Ανδρέας, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 3η έκδ., [Α454]
{2674}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1984, 15η έκδ., [Α457]
{2677}
Γκαμπέ Ντόρα, Εγώ, η μητέρα μου κι ο κόσμος, μτφρ. Ρίτσος Γιάννης, εικόνες Φιλιακός Φώτης, Αθήνα, Κέδρος, 1986, 8η έκδ., [Α504]
{2724}
Papp Árpád, Metszéspontok – Schnittpunkte – Points d’intersection – Punti d’intersezione – Σημεία διασταύρωσης, μτφρ. Ρίτσος Γιάννης, 1987, [Α523]
{2743}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 15η έκδ., [Α506]
{2726}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1987, 16η έκδ., [Α507]
{2727}
Γκαμπέ Ντόρα, Εγώ, η μητέρα μου κι ο κόσμος, μτφρ. Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1988, 9η έκδ., [Α526]
{2746}
Φαριάντ Φερεϋντούν, Όνειρα με χαρταετούς και περιστέρια, απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1988, [Α525]
{2745}
Μαγιακόβσκη Βλαντιμίρ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1989, 16η έκδ., [Α528]
{2748}
Χικμέτ Ναζίμ, Ποιήματα, πρόλογος και απόδοση Ρίτσος Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1989, 17η έκδ., [Α529]

Δοκίμια

Ρίτσος Γιάννης, Μελετήματα. Μαγιακόβσκη – Χικμέτ – Έρενμπουργκ – Ελυάρ – “Μαρτυρίες” – “Θυρωρείο”, Αθήνα, Κέδρος, 1974, [Α155]
{299}
Ρίτσος Γιάννης, Μελετήματα. Μαγιακόβσκη – Χικμέτ – Έρενμπουργκ – Ελυάρ – «Μαρτυρίες» – «Θυρωρείο», Αθήνα, Κέδρος, 1980, 2η έκδ., [Α336]
{2541}
Ρίτσος Γιάννης, «Ομιλία», στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσημοι Λόγοι. Από 26.2.1986 έως 31.8.1988, τ. 29ος (Μέρος Α΄), Αθήνα, 1992
[Ομιλία του Γ. Ρ. κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.]
{1783}
«Έγραψαν για τον Μπελογιάννη», Ριζοσπάστης, 4 Απριλίου 1997
[Παρατίθεται σχόλιο του Γ.Ρ.]
{830}
Ρίτσος Γιάννης, «Ο ποιητής της “Ρωμιοσύνης” για τον συνθέτη της “Ρωμιοσύνης”», Η λέξη, 182 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2004) 616- 617
[Τεύχος-αφιέρωμα στον Γ. Ρ.]
{1015}
Ρίτσος Γιάννης, «Ο ποιητής της “Ρωμιοσύνης” για τον συνθέτη της “Ρωμιοσύνης”», Ελευθεροτυπία, 18 Δεκεμβρίου 2004
[«Το κείμενο του Γιάννη Ρίτσου για τον Μίκη Θεοδωράκη γράφτηκε από τον ποιητή στη δεκαετία του ’60 και διαβάστηκε από τον ίδιο σε κάποια συναυλία του συνθέτη στον Πειραιά. (…) Το κείμενο δημοσιεύθηκε το 1966 στο περιοδικό “Η Γενιά μας”».]

Εικαστικά

Ρίτσος Γιάννης, Ρίζες της ρωμιοσύνης, φωτογραφίες Μάξιμος Πλάτωνας, πρόλογος Τσαρούχης Γιάννης, Αθήνα, Κέδρος, 1981, [Α380]

[Οχτώ φωτογραφίες του Π. Μάξιμου από ρίζες του Γιάννη Ρίτσου.]

 

{2585}
Ρίτσος Γιάννης, Ρίζες της Ρωμιοσύνης, φωτογραφίες Μάξιμος Πλάτωνας, Αθήνα, Κέδρος, 1991

[Οχτώ φωτογραφίες του Π. Μάξιμου από ρίζες του Γιάννη Ρίτσου.]

{683}
Μάξιμος Πλάτωνας, (φωτογραφίες), Γράβαλλος Παναγιώτης, (επιμέλεια), Γεωργουσόπουλος Κώστας, (λογοτεχνική επιμέλεια), Γιάννης Ρίτσος – Εικαστικά: Ορατά ποιήματα με το φακό του Πλάτωνα Μάξιμου, Αθήνα, εκδόσεις Αδάμ, 2002

[Λεύκωμα με φωτογραφικό υλικό και cd με απαγγελίες του ίδιου του ποιητή σε μουσική υπόκρουση του Νότη Μαυρουδή. Στο cd περιλαμβάνονται και δύο τραγούδια του συνθέτη σε στίχους του Ρίτσου και ερμηνεία του Πέτρου Πανδή. Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται τα εξής κείμενα: Ευάγγελος Βενιζέλος, «Ο ποιητής του χρωστήρα» – Άγγελος Δεληβοριάς, «Οι εικαστικές πλευρές της ποιητικής διάστασης» – Κώστας Γεωργουσόπουλος, «Ο ερωτικός φακός του Πλάτωνα Μάξιμου» – Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, «Με τον Γιάννη Ρίτσο, για τον Γιάννη Ρίτσο» – Γιάννης Τσαρούχης, «Από τον Γιάννη στον Γιάννη» – «Δυο λόγια του Γιάννη Ρίτσου» – «Ο Γιάννης Ρίτσος αυτοβιογραφείται» – «Μια βραδιά με τον Γιάννη Ρίτσο» – Γιάννης Ρίτσος, «Πέτρες – Ρίζες» – Πλάτωνας Μάξιμος, «Το βροχερό βράδυ του Σεπτέμβρη».]
Επιστολές

Ρίτσος Γιάννης, «Ένα γράμμα του Γιάννη Ρίτσου για την ποίησή του», Ο Πολίτης, 109 (Νοέμβριος 1990) 51-53

[Η επιστολή, γραμμένη στην Αθήνα στις 15 Μαΐου 1972, απευθύνεται στη Χρύσα Προκοπάκη και συνοδεύεται από «Σχόλιό» της.]

{1578}
Ρίτσος Γιάννης, «Ένα γράμμα του, για την ποίησή του», Νέα Εστία, 1547 (Χριστούγεννα 1991) 94-97
[Μέρος τεύχους-αφιερώματος στον ποιητή.
http://www.ekebi.gr/magazines/ShowImage.asp?file=159890&code=1207]
{887}
Γλυκιά μου Λούλα, επιμέλεια Γλέζου Δέσποινα, Αθήνα, εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνης, 1997
{694}
Ρίτσος Γιάννης, «Έτσι πορεύεται το πνεύμα», Πρόσωπα 21ος αιώνας, 30 (2 Οκτωβρίου 1999) 28
[Επιστολές στον Τίτο Πατρίκιο. Μέρος αφιερώματος στον Γ. Ρ.]
{3041}
Ρίτσος Γιάννης, «Δούλευα με σφιγμένα δόντια για να μη με πάρει κάτου ο πόνος και η απελπισά», Ελευθεροτυπία [Βιβλιοθήκη], 128 (Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2000) 12
[Επιστολή που στέλνεται από το Καρλόβασι της Σάμου το 1969 προς τους Χρύσα Προκοπάκη και Νικηφόρο Παπανδρέου. Μέρος αφιερώματος στον Γ. Ρ.]
{911}
Ρίτσος Γιάννης, «Επιστολική συντροφικότητα», Η Καθημερινή, (12 Νοεμβρίου 2000) 27-31
[Μέρος αφιερώματος στον Γ. Ρ., που συμπεριλαμβάνεται στο ένθετο «Επτά ημέρες». Επιστολές του Γ. Ρ. στη Μέλπω Αξιώτη, την Καίτη Δρόσου και τον Άρη Αλεξάνδρου.]
{2974}
Ρίτσος Γιάννης, «Η ποίηση δεν έχει πια άλλο συμπαραστάτη…», Ελευθεροτυπία [Βιβλιοθήκη], 128 (Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2000)
[Επιστολή που στέλνεται από το Καρλόβασι της Σάμου το 1969 προς τους Χρύσα Προκοπάκη και Νικηφόρο Παπανδρέου. Μέρος αφιερώματος στον Γ. Ρ.]
{912}
«Επίμετρο Ι. Ανέκδοτη Αλληλογραφία της Μέλπως Αξιώτη με τον Γιάννη Ρίτσο», στο Αξιώτη Μέλπω, φιλ. επιμέλεια Μικέ Μαίρη, Αθήνα, εκδόσεις Κέδρος, 2001
[Τίτλος βιβλίου: Ποιήματα]
{1096}
Ρίτσος Γιάννης, «Για το “Βραδινό Μονόλογο”», Η λέξη, 182 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2004) 738-739

[Τεύχος-αφιέρωμα στον Γ. Ρ. Επιστολή προς τον Β. Βασιλειάδη. Στη σ. 739 φωτ. του Γ.  Ρ. με τον Νίκο Γερμανάκο.]

34}
Ρίτσος Γιάννης, «Εγώ δουλεύω με μια πέτρα στο στόμα», Η λέξη, 182 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2004) 647-653

[Τεύχος-αφιέρωμα στον Γ. Ρ. Επιστολή προς τους Χρύσα Προκοπάκη και Νικηφόρο Παπανδρέου. Στη σ. 649 φωτ. του Γ. Ρ. με τη Χρύσα Προκοπάκη και τη Νανά Καλλιανέση το 1981.]
{1023}
Ρίτσος Γιάννης, «”Αγαπημένε Αλέκο…”: Δύο άγνωστες επιστολές του Γιάννη Ρίτσου», Θέματα Λογοτεχνίας, 37 (Ιανουάριος-Απρίλιος 2008) 30-41
{1561}
Τροχιές σε διασταύρωση. Επιστολικά Δελτάρια της εξορίας και γράμματα στην Καίτη Δρόσου και τον Άρη Αλεξάνδρου, πρόλογος Δρόσου Καίτη, επιμ.-εισαγ.-σημειώσεις Τσιριμώκου Λίζυ, Αθήνα, εκδόσεις Άγρα, 2008
{705}
Ρίτσος Γιάννης, «Αγαπημένε μου Τίτο. Γράμματα του Γιάννη Ρίτσου στον Τίτο Πατρίκιο (1952-1953)», Το δέντρο, 169-170 (Άνοιξη-Καλοκαίρι 2009) 7-14
[Μέρος τεύχους-αφιερώματος στον Γ. Ρ.]
Μελοποιημένα
Εαρινή συμφωνία σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, συνθέτης Μαμαγκάκης Νίκος, ερμηνεία Χριστογιαννόπουλος Τάσης και Μάλφα Μπέσυ, κιθάρα Παπανδρέου Έλενα, LYRA
{2637}
Σερένατα χωρίς φεγγάρι, συνθέτης Μεντής Σπήλιος, ερμηνεία Μάνου Αφροδίτη

[Περιέχει δύο μελοποιημένα ποίηματα του Γ. Ρ.]

{3275}
Η κυρά των αμπελιών, συνθέτης Κοτσώνης Γιάννης, ερμηνεία Καμένος Κώστας και Κρυστάλη Σάνια και Βιτάλη Ελένη, LYRA
[Επανεκδόθηκε τον Ιούνιο του 2009]
{2529}
Ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη, συνθέτης Θεοδωράκης Μίκης, ερμηνεία Καλογιάννης Αντώνης, POLYGRAM
[Συμπεριλαμβάνεται το «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις» του Γ. Ρ.]
{2638}
Παραμυθοτράγουδα, συνθέτης Ζουγανέλης Γιάννης

[Περιέχει δύο μελοποιημένα ποίηματα του Γ. Ρ.]

{3276}
Λιανοτράγουδα. Τραγούδια της γλυκιάς πατρίδας. 18 ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, συνθέτης Θεοδωράκης Μίκης, ερμηνεία Πανδής Πέτρος και Φαραντούρη Μαρία και Μάνου Αφροδίτη και Κωστούλης Αχιλλέας, FM RECORDS
{2639}
Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο και άλλα 4 τραγούδια του Γιώργου Κοτσώνη, συνθέτης Κοτσώνης Γιάννης, ερμηνεία Χασάπη Αρετή και Καμένος Κώστας, LYRA
[Πρώτη κυκλοφορία του έργου: το 1976 σε δίσκο. Ο Γιάννης Κοτσώνης μελοποιεί στίχους του Ρίτσου και τριών κύπριων ποιητών (Λοΐζος Δώρος, Λυκαύγης Άνθος, Μόντης Κώστας). Αποσπάσματα από το έργο του Γ. Ρ. διαβάζει ο ίδιος.]
{2524}
Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη, συνθέτης Θεοδωράκης Μίκης, ερμηνεία Βενετσάνου Νένα, ΜΒΙ
[Στα τραγούδια συμπεριλαμβάνεται και ο μελοποιημένος «Επιτάφιος».]
{2797}
Τραγούδια του Έρωτα και της Θάλασσας 2, συνθέτης Νικόπουλος Θανάσης, ερμηνεία Ανδρουλάκης Νίκος, Ευφωνία
[Συμπεριλαμβάνονται μελοποιημένα ποιήματα των ποιήματα του Γ. Ρ. Συμμετέχουν ακόμη οι Ζάρας Γιάννης, Παναγιωτοπούλου Δανάη, Δόβρης Θανάσης, Βουτσίνος Φραγκίσκος.]
{2641}
Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, συνθέτης Θεοδωράκης Μίκης, ερμηνεία Νταλάρας Γιώργος και Βίσση Άννα, MINOS-EMI
[Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1974]
{2530}
Επιτάφιος – Επιφάνια, συνθέτης Θεοδωράκης Μίκης, ερμηνεία Μπιθικώτσης Γρηγόρης και Λίντα Μαίρη, MINOS-EMI
[Ο Επιτάφιος είναι κύκλος τραγουδιών που συνέθεσε ο Θεοδωράκης το 1958 στο Παρίσι πάνω σε ποίηση Ρίτσου από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του τελευταίου. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε δίσκο το 1960. Τα Επιφάνια είναι κύκλος τραγουδιών που συνέθεσε ο Θεοδωράκης στο Παρίσι το 1960 πάνω σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1962. Στο ένθετο βιβλιαράκι παρατίθενται οι μελοποιημένοι στίχοι, καθώς και κατατοπιστικά σημειώματα.]
{2525}
Καπνισμένο Τσουκάλι, συνθέτης Λεοντής Χρήστος, ερμηνεία Ξυλούρης Νίκος και Τσανακλίδου Τάνια και Μπερνής Βασίλης, MINOS-ΕΜΙ
[Επανέκδοση του έργου του Λεοντή σε CD, που εντάσσεται στη σειρά «Οι 100 μεγάλες ηχογραφήσεις του αιώνα».]
{2482}
Οι γειτονιές του κόσμου, συνθέτης Θεοδωράκης Μίκης, ερμηνεία Φαραντούρη Μαρία και Θωμόπουλος Γιάννης, MINOS-EMI
[Συμμετέχει και η χορωδία της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου. Ποιήματα απαγγέλλει ο Γ. Ρ. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1979.]
{2532}
Επιτάφιος κατά Σταύρο Ξαρχάκο, συνθέτης Θεοδωράκης Μίκης, μουσική διασκευή Ξαρχάκος Σταύρος, ερμηνεία Σουλτάτου Μαρία, LEGEND
[Πρόκειται για ηχογράφηση που έγινε από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 2.10.2000. Το έργο παρουσίασε η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Στ. Ξαρχάκου.]
{2642}
Ο σχοινοβάτης, συνθέτης Μικρούτσικος Θάνος, ερμηνεία Θωμαΐδης Κώστας και Συλλαίου Γεωργία, MINOS-EMI
[Συμπεριλαμβάνονται μελοποιημένα ποιήματα από τη συλλογή «Κιγκλίδωμα», αποσπάσματα από τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» και το «Δελτίο ειδήσεων».]
{2533}
Ρωμιοσύνη, συνθέτης Θεοδωράκης Μίκης, ερμηνεία Μπιθικώτσης Γρηγόρης, MINOS-EMI
[Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1966]
{2531}
Τετραλογία. Καβάφης, Καρυωτάκης, Ρίτσος, Σεφέρης, συνθέτης Μούτσης Δήμος, ερμηνεία Μητσιάς Μανώλης και Πρωτοψάλτη Άλκηστις και Λεπονός Χρήστος, MINOS-EMI
[Πρώτη κυκλοφορία του έργου: το 1975 σε δίσκο. Συμπεριλαμβάνεται το ποίημα «Μετά την ήττα» από τις «Επαναλήψεις» του Γ. Ρ. Στο ένθετο βιβλιαράκι περιέχονται οι στίχοι των τραγουδιών και σημείωμα του συνθέτη.]
{2523}
Ρωμιοσύνη-Άξιον εστί, συνθέτης Θεοδωράκης Μίκης, ερμηνεία Νταλάρας Γιώργος και Χριστογιαννόπουλος Τάσης, UNIVERSAL
[Συμμετέχει ο Γ. Κιμούλης, η Ορχήστρα Σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη. Διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός.]
{2643}
Πάντως ήταν νύχτα – Λα Πουπέ, συνθέτης Γαδέδη Στέλλα, LYRA

[Το άλμπουμ περιλαμβάνει τρία τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου που ερμηνεύουν η Σαβίνα Γιαννάτου, η Αντιγόνη Μπούνα και η ίδια η Στέλλα Γαδέδη.]




ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γιάννης Ρίτσος: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ποιητή της "Ρωμιοσύνης"

Ο Γιάννης Ρίτσος
Ο Γιάννης Ρίτσος  WWW.YANNISRITSOS.GR

Με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Ρίτσου, καταγράφουμε πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τον πολυγραφότατο Έλληνα ποιητή.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Γιάννη Ρίτσου, ενός από τους σπουδαιότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες ποιητές, που έφυγε από τη ζωή στις 11 Νοεμβρίου του 1990.

Ο Γιάννης Ρίτσος ανήκε στη λεγόμενη "Γενιά του '30" και δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και μελέτες, ενώ στα έργα του συναντάμε και πολλές μεταφράσεις, αλλά και χρονογραφήματα. Επίσης, πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες, ενώ είχε λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσά τους το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο Λένιν.

ADVERTISING

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, καταγράφουμε πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τον πολυγραφότατο ποιητή.

Τα πρώτα χρόνια και η οικογένειά του

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1909 στη Μονεμβασιά και ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας Ρίτσου. Οι γονείς του ήταν ο Ελευθέριος Ρίτσος και η Ελευθερία Βουζουναρά, ενώ τα μεγαλύτερα αδέλφια του ήταν η Νίνα, ο Μίμης και η Λούλα. Ο ποιητής έχασε πολύ νωρίς τη μητέρα του και τον Μίμη μέσα σε ένα χρόνο από φυματίωση.

Το 1919 αποφοίτησε από το Σχολαρχείο της Μονεμβασιάς και το 1921 γράφτηκε στο Γυμνάσιο του Γυθείου. Το 1925 ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γύθειο και έφυγε με την αδερφή του Λούλα για την Αθήνα. Είχε προηγηθεί η οικονομική καταστροφή του πατέρα του κι έτσι ο ποιητής αναγκάστηκε να εργαστεί για τα προς το ζην, αρχικά ως δακτυλογράφος και στη συνέχεια ως αντιγραφέας στην Εθνική Τράπεζα.

Ο Γιάννης Ρίτσος
Ο Γιάννης Ρίτσος  WWW.YANNISRITSOS.GR

Η σχέση του με την Αριστερά

Ο Γιάννης Ρίτσος ανήκε πολιτικά στην Αριστερά. Η αγωνιστική του έφεση και η επαναστατική του φύση τον οδήγησαν στην προσχώρηση του κινήματος των "Πρωτοπόρων" και κατόπιν στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, ενώ έγινε μέλος και του Κ.Κ.Ε και αργότερα προσχώρησε στην Ε.Δ.Α.

Λόγω της ιδεολογίας του και της αριστερής δράσης του εξορίστηκε σε πολλές περιόδους της ζωής του. Συγκεκριμένα, εξορίστηκε στη Λήμνο, στη Μακρόνησο και στον Άγιο Ευστράτιο κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου, ενώ κατά τη διάρκεια της χούντας των Συνταγματαρχών εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο.

Η γνωριμία με τη Μαρία Πολυδούρη

Το 1926 προσβλήθηκε από φυματίωση, ενώ τον Φεβρουάριο του 1927 νοσηλεύτηκε στο σανατόριο "Σωτηρία", όπου έμεινε τελικά για τρία χρόνια. Στη "Σωτηρία" ο ποιητής ήρθε σε επαφή με μαρξιστές και διανοούμενους της εποχής του, ενώ γνωρίστηκε με τη Μαρία Πολυδούρη, η οποία νοσηλευόταν για τον ίδιο λόγο, και οι δυο τους ανέπτυξαν μια όμορφη φιλία. Αντάλλασσαν ποιήματα ο ένας στον άλλον και λόγω της αγάπης τους για την ποίηση θα βρουν παρηγοριά.

Ο ίδιος ο ποιητής έχει αφηγηθεί στον Κ. Σταματίου: "Υπήρχε μια μεγάλη "αίθουσα υποδοχής" με το μοναδικό πιάνο με ουρά στη "Σωτηρία". Τ' απόγευμα, πήγαινα εκεί και έπαιζα αναζητώντας κάποια παρηγοριά στη μουσική. Ακούγοντας το πιάνο η Πολυδούρη κατέβαινε από το δωμάτιό της και έτσι γνωριστήκαμε".

Ο Γιάννης Ρίτσος
Ο Γιάννης Ρίτσος  WWW.YANNISRITSOS.GR


Η ιστορία πίσω από τον "Επιτάφιο"

Στις 9 Μαΐου του 1936 σημειώθηκαν αιματηρές αναταραχές στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της μεγάλης καπνεργατικής απεργίας. Ο "Ριζοσπάστης" δημοσίευσε την επόμενη ημέρα μια φωτογραφία, στην οποία μια μάνα θρηνούσε το νεκρό παιδί της πάνω από τη σορό του, μόνη στο μέσο της διασταύρωσης των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας. Η φωτογραφία συγκλόνισε τον ποιητή και τον ενέπνευσε να γράψει τον "Επιτάφιο". Ο "Ριζοσπάστης" δημοσίευσε τα πρώτα τρία μέρη υπό τον τίτλο "Μοιρολόι".

Ο "Επιτάφιος" είναι ένα από πιο δημοφιλή ποίηματά του, που εκδόθηκε σε 10.000 αντίτυπα, ενώ με τη δικτατορία Μεταξά (1936-1940) τα τελευταία 250 κάηκαν στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Το 1960 ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε τον "Επιτάφιο" και σηματοδότησε την περίοδο της διάδοσης της μεγάλης ποίησης στο πλατύ κοινό.

Η φύση των έργων του

Στο έργο του Γιάννη Ρίτσου μπορεί κανείς να διακρίνει πολλές διαφορετικές περιόδους, ανάλογα με τις εκάστοτε εμπειρίες του ποιητή. Άλλες φορές γίνεται λυρικός, σατιρικός και σαρκαστικός, ενώ σε άλλα σημεία συναντάμε τα βιώματά του από τον Εμφύλιο, την Αντίσταση και τις εξορίες. Η έντονη κοινωνική του συνείδηση είναι εμφανής στο σύνολο του έργου του, ενώ μπορούσε να μετουσιώσει τα επικαιρικά στοιχεία σε ποιητικά γεγονότα.

Με πλούσια γλώσσα, με χρήση εικόνων και μεταφορών, με υποβλητικό λόγο και μερικές φορές με άντληση θεμάτων από τη μυθολογία, ο Ρίτσος προσέγγιζε την ανθρώπινη μοίρα και εξέφραζε την ανθρώπινη πολυπλοκότητα με τον δικό του τρόπο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ “Έδωσα και πήρα πολλά. Ήρθε η ώρα να φύγω”. Το συγκινητικό αντίο του Ρίτσου στους φίλους του μέσα από το νοσοκομείο. Ακόμη και στο χειρουργείο ζήτησε να καπνίσει 

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/edosa-ke-pira-polla-tora-den-perno-pia-oute-dino-irthe-i-ora-na-figo-to-sigkinitiko-antio-tou

ritsou-stous-filous-tou-mesa-apo-to-nosokomio-akomi-ke-sto-chirourgio-zitise-na-kapnisi-ke-tou-t/


Γιάννης Ρίτσος

Γιάννης Ρίτσος (1909 – 1990)
Γιάννης Ρίτσος (1909 – 1990)

Προσωπικά–Ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος μέσα απ'τα μάτια της μοναχοκόρης του Έρης(Α΄μέρος)12/2/17


Προσωπικά – Γιάννης Ρίτσος (Β΄ μέρος)



https://www.youtube.com/watch?v=iOBe4HmbQRg

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο σε καλλιτεχνική επιμέλεια Θάνου Μικρούτσικου





Σπουδαίος και πολυγραφότατος έλληνας ποιητής, με διεθνή απήχηση, που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ‘30. Ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» είναι τρία από τα πιο γνωστά έργα του. Το 1975 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την πρωτομαγιά του 1909. Ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά του μεγαλοκτηματία Ελευθέριου Ρίτσου και της Ελευθερίας Βουζουναρά. Τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια του ήταν η Νίνα (1898-1970), ο Μίμης (1899-1921) και η Λούλα (1908- 1995).

Το 1919 αποφοίτησε από το Σχολαρχείο της Μονεμβασιάς και το 1921 γράφτηκε στο Γυμνάσιο του Γυθείου. Την ίδια χρονιά πέθαναν ο αδερφός του Μίμης και η μητέρα του Ελευθερία, και οι δύο από φυματίωση. Το 1924 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στο περιοδικό «Διάπλαση των Παίδων» με το ψευδώνυμο «Ιδανικόν Όραμα».

Το 1925 ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γύθειο και έφυγε με την αδερφή του Λούλα για την Αθήνα. Είχε προηγηθεί η οικονομική καταστροφή του πατέρα του κι έτσι ο ποιητής αναγκάστηκε να εργαστεί για τα προς το ζην, αρχικά ως δακτυλογράφος και στη συνέχεια ως αντιγραφέας στην Εθνική Τράπεζα. Το 1926 προσβλήθηκε και ο ίδιος από φυματίωση και επέστρεψε στη Μονεμβασιά ως το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, οπότε γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, χωρίς να μπορέσει ποτέ να φοιτήσει. Συνέχισε να εργάζεται ως βοηθός βιβλιοθηκαρίου και γραφέας στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Τον Ιανουάριο του 1927 νοσηλεύτηκε στην κλινική Παπαδημητρίου και τον επόμενο μήνα στο σανατόριο «Σωτηρία», όπου έμεινε τελικά για τρία χρόνια. Στη «Σωτηρία» ο Ρίτσος γνωρίστηκε με τη Μαρία Πολυδούρη και με μαρξιστές και διανοούμενους της εποχής του, ενώ παράλληλα έγραψε κάποια ποιήματά του που δημοσιεύτηκαν στο φιλολογικό παράρτημα της Εγκυκλοπαίδειας «Πυρσός». Από το φθινόπωρο του 1930 και για ένα χρόνο έζησε στα Χανιά, αρχικά στο φθισιατρείο της Καψαλώνας και μετά από προσωπική του καταγγελία των άθλιων συνθηκών ζωής που επικρατούσαν εκεί σε τοπική εφημερίδα, μεταφέρθηκε μαζί με όλους τους τρόφιμους στο σανατόριο Άγιος Ιωάννης.

Τον Οκτώβριο του 1931 επέστρεψε στην Αθήνα κι ανέλαβε τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού τμήματος της Εργατικής Λέσχης. Εκεί σκηνοθέτησε και συμμετείχε σε παραστάσεις. Η υγεία του βελτιώθηκε σταδιακά, το ίδιο και τα οικονομικά του με τη βοήθεια της αδερφής του Λούλας, που είχε στο μεταξύ παντρευτεί και φύγει για την Αμερική. Τον επόμενο χρόνο, ο πατέρας του μπήκε στο Ψυχιατρείο στο Δαφνί (όπου πέθανε το 1938) και πέντε χρόνια αργότερα τον ακολούθησε η Λούλα, η οποία πήρε εξιτήριο το 1939.

Το 1933 συνεργάστηκε με το αριστερό περιοδικό «Πρωτοπόροι» και για τέσσερα χρόνια ως ηθοποιός με τους θιάσους Ζωζώς Νταλμάς, Ριτσιάρδη, Παπαϊωάννου και Μακέδου. Το 1934 άρχισε να αρθρογραφεί από τις στήλες του Ριζοσπάστη κι εξέδωσε την πρώτη του συλλογή με τίτλο «Τρακτέρ» με το ψευδώνυμο Σοστίρ (αναγραμματισμό του επιθέτου του). Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του. Το 1935 κυκλοφορεί τη δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Πυραμίδες» και προσλαμβάνεται ως επιμελητής κειμένων στις εκδόσεις «Γκοβόστη».

Στις 9 Μαΐου 1936 γίνονται στη Θεσσαλονίκη αιματηρές ταραχές, κατά τη διάρκεια της μεγάλης καπνεργατικής απεργίας. Την επομένη, ο Ρίτσος βλέπει στο «Ριζοσπάστη» τη φωτογραφία μιας μάνας να θρηνεί το νεκρό παιδί της και παίρνει αφορμή για να γράψει ένα από πιο δημοφιλή ποίηματά του, τον «Επιτάφιο», που εκδίδεται σε 10.000 αντίτυπα. Με τη δικτατορία Μεταξά (1936-1940) τα τελευταία 250 καίγονται στους στύλους του Ολυμπίου Διός.

Το 1937 νοσηλεύτηκε στο σανατόριο της Πάρνηθας και τον ίδιο χρόνο, συγκλονισμένος από την αρρώστια της πολυαγαπημένης του αδελφής Λούλας, γράφει την ποιητική σύνθεση «Το τραγούδι της αδελφής μου», ένα από τα ωραιότερα λυρικά της νεοελληνικής ποίησης. Ο Κωστής Παλαμάς, εντυπωσιασμένος από το ποίημα, έγραψε τους στίχους - εγκώμιο για τον Ρίτσο:

Γρήγορο αργοφλοίβισμα της γαλάζιας πλάσης
Να παραμερίσουμε για να περάσης.

Το 1938 κυκλοφορεί η «Εαρινή Συμφωνία» και προσλαμβάνεται στο Εθνικό Θέατρο. Δύο χρόνια αργότερα, εκδίδει την «Παλιά μαζούρκα σε ρυθμό βροχής» και προσλαμβάνεται ως χορευτής στη Λυρική Σκηνή.

Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Ρίτσος έζησε κατάκοιτος, παρόλα αυτά συμμετείχε στη δραστηριότητα του μορφωτικού τμήματος του ΕΑΜ και αρνήθηκε να δεχτεί χρήματα από έρανο όταν κινδύνεψε η ζωή του από τις κακουχίες το 1942. Μετά την ήττα του ΕΛΑΣ στα «Δεκεμβριανά» ακολούθησε τις δυνάμεις του στη σύμπτυξη. Περνά από τη Λαμία, όπου συναντά τον Άρη Βελουχιώτη και φθάνει μέχρι την Κοζάνη, όπου ανεβάστηκε το θεατρικό του «Η Αθήνα στ’ άρματα». Το 1945 γράφει τη «Ρωμιοσύνη», ένα ακόμη δημοφιλές ποίημά του, που το μελοποίησε το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου εξορίστηκε λόγω της αριστερής δράσης του στο Κοντοπούλι της Λήμνου (1948), στη Μακρόνησο (1949) και στον Άγιο Ευστράτιο (1950-1951). Το 1952 επέστρεψε στην Αθήνα και πολιτεύτηκε στην ΕΔΑ. Το 1954 παντρεύτηκε την παιδίατρο Φηλίτσα Γεωργιάδου από τη Σάμο, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Έρη (1955). Το 1956 ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση ως μέλος αντιπροσωπείας διανοουμένων και δημοσιογράφων και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Όταν το διάβασε ο σπουδαίος γάλλος ποιητής και συγγραφέας Λουί Αραγκόν (1897-1982) αισθάνθηκε «το βίαιο τράνταγμα μιας μεγαλοφυΐας» και αποφάνθηκε πως ο δημιουργός του είναι «ο μεγαλύτερος από τους ποιητές του καιρού μας που βρίσκονται στη ζωή».

Το 1960 ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε τον «Επιτάφιο» και σηματοδότησε την περίοδο της διάδοσης της μεγάλης ποίησης στο πλατύ κοινό. Το 1962 ο Ρίτσος επισκέφθηκε τη Ρουμανία και συναντήθηκε με το Ναζίμ Χικμέτ, του οποίου μετέφρασε ποίηματα στα ελληνικά. Κατόπιν πήγε στην Τσεχία και τη Σλοβακία, όπου ολοκλήρωσε την Ανθολογία Τσέχων και Σλοβάκων ποιητών, την Ουγγαρία και τη Λ. Δ. της Γερμανίας. Το 1964 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές με την ΕΔΑ.

Όταν ξέσπασε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, οι φίλοι του τον ειδοποίησαν να κρυφτεί, εκείνος όμως δεν έφυγε από το σπίτι του. Τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν στον Ιππόδρομο του Φαλήρου. Στα τέλη Απριλίου μεταφέρθηκε στη Γυάρο και αργότερα στο Παρθένι της Λέρου. Το 1968 νοσηλεύθηκε στον «Άγιο Σάββα» και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι της γυναίκας του στο Καρλόβασι της Σάμου. Το 1970 επέστρεψε στην Αθήνα, μετά όμως από άρνησή του να συμβιβαστεί με το καθεστώς του Παπαδόπουλου εξορίστηκε εκ νέου στη Σάμο ως το τέλος του χρόνου που μπήκε για εγχείρηση στη Γενική Κλινική Αθηνών. Το 1973 συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Μετά την πτώση της δικτατορίας και τη μεταπολίτευση έζησε κυρίως στην Αθήνα, όπου συνέχισε να γράφει με πυρετώδεις ρυθμούς. Το 1975 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με το μεγάλο γαλλικό βραβείο ποίησης «Αλφρέ ντε Βινί». Τον επόμενο χρόνο τιμήθηκε με το βραβείο «Λένιν» στη Μόσχα. Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια αναγορεύσεις του σε διάφορα ξένα πανεπιστήμια: Μπίρμιγχαμ (1978), Καρλ Μαρξ της Λειψίας (1984) και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987). Το 1986 του απονεμήθηκε το βραβείο «Ποιητής διεθνούς ειρήνης» του ΟΗΕ.

Ο Γιάννης Ρίτσος έφυγε από τη ζωή στις 11 Νοεμβρίου 1990, αφήνοντας πίσω του 50 ανέκδοτες ποιητικές συλλογές. Ενταφιάστηκε τρεις μέρες αργότερα στη γενέτειρά του Μονεμβασιά.

Το κύριο σώμα του έργου του συγκροτούν πάνω από 100 ποιητικές συλλογές, 9 πεζογραφήματα και 4 θεατρικά έργα. Οι μελέτες για ομοτέχνους του, οι πολυάριθμες μεταφράσεις και χρονογραφήματα, καθώς και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν την εικόνα του χαλκέντερου δημιουργού.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/1065

© SanSimera.gr

«Έρχομαι σαν προσκυνητής». Σπάνιο βίντεο με συγκινητικές δηλώσεις του Γιάννη Ρίτσου από την επίσκεψή του στην Κύπρο μετά την εισβολή ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/spanio-vinteo-me-sygkinitikes-diloseis-toy-gianni-ritsoy-apo-tin-episkepsi-toy-stin-kypro-meta-tin-eisvoli/

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ «Έρχομαι σαν προσκυνητής». Σπάνιο βίντεο με συγκινητικές δηλώσεις του Γιάννη Ρίτσου από την επίσκεψή του στην Κύπρο μετά την εισβολή του Μιχάλη Γελασάκη musicpaper Τα βίντεο που είναι διαθέσιμα για τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο, είναι μετρημένα στα δάχτυλα, για αυτό και το παρακάτω έχει τη δική του ιστορική αξία. Το βίντεο είναι από το αρχείο του ΡΙΚ και ψηφιοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακός Ηρόδοτος. Στα πρώτα 35 δευτερόλεπτα τα πλάνα δεν έχουν ήχο. […] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ιστορία της φωτογραφίας με τη μάνα που θρηνεί τον δολοφονημένο γιο της. Ο “ματωμένος Μάης των εργατών” στη Θεσσαλονίκη, ενέπνευσε τον Ρίτσο να γράψει τον “Επιτάφιο” (βίντεο) "Μέρα Μαγιού μου μίσεψες-μέρα Μαγιού σε χάνω-άνοιξη γιε που αγάπαγες-κι ανέβαινες απάνω" ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Πώς ο Κατράκης διέσωσε τα ποιήματα του Ρίτσου στην εξορία της Μακρονήσου. Το ριψοκίνδυνο σχέδιο με τον κουβά και τα μπουκάλια Ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης  είχε ενταχθεί στο ΕΑΜ και  κατά τη διάρκεια της Κατοχής πολέμησε στην εθνική αντίσταση. Τα πολιτικά του φρονήματα όμως μετά τον πόλεμο τον οδήγησαν στην εξορία στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Άη-Στράτη. Στην Μακρόνησο γνώρισε τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Ανέπτυξαν αμέσως μια μεγάλη φιλία. Τους ένωσαν οι κακουχίες της εξορίας και […] ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ “Το τραγούδι της αδελφής μου». Το ποίημα που έγραψε ο Ρίτσος για την αδελφή του, όταν αυτή νοσηλευόταν στο ψυχιατρείο μαζί με τον πατέρα τους Μια άγνωστη πτυχή για τη ζωή του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου είναι η αγάπη του για την αδερφή του, Σταυρούλα ή Λούλα όπως την φώναζαν. Η Λούλα και η κατάσταση της υγείας της αποτελούσε  πηγή έμπνευσης για τον Ρίτσο. Στις αρχές του 1937 η Λούλα εισήλθε στο Δημόσιο Ψυχιατρείο στο Δαφνί. Τα οικογενειακά προβλήματα κλόνισαν τη […] ΔΗΜΟΦΙΛΗ Η γυναίκα με τους τεράστιους γλουτούς και το υπερμέγεθες αιδοίο που έγινε σκλάβα και θέαμα σε freak show. Τη βίαζαν σε πάρτι οργίων και πέθανε από τις αρρώστιες στα 25 της Αγοράκι στη Βραζιλία γεννήθηκε με ουρά 12 εκατοστών – Έχουν καταγραφεί πάνω από 40 παρόμοια περιστατικά Η φρίκη του πολέμου σε δύο «αθώες» φωτογραφίες του ίδιου σοβιετικού στρατιώτη. Τραβήχτηκαν σε απόσταση 4 χρόνων Σούλι. “Έσπασε” η κατάρα του Αλή Πασά και ξανακάπνισε η καμινάδα στο Τζαβελαίικο. H ιστορική οικία άνοιξε μετά από 218 χρόνια 1 2 3 4 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ποιος μεγάλος ευρωπαϊκός δρόμος είναι αυτός στη φωτογραφία του 1946; Εικονίζεται το κτίσμα του Τσίλερ που κατεδαφίστηκε επί χούντας ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/tag/giannis-ritsos/










Βιογραφικό

Ο Γιάννης Ρίτσος (1909-1990) γεννήθηκε στη Μονεμβασιά και είχε τρία μεγαλύτερα αδέλφια, τα οποία πρωταγωνιστούν στα έργα του. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια, η οποία θα καταστραφεί οικονομικά στη δεκαετία του 1920. Το 1921 πεθαίνουν ο αδερφός του Μίμης και η μητέρα του. Το 1924 δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα στη Διάπλαση των Παίδων, με το ψευδώνυμο Ιδανικόν Όραμα. Λόγω της οικονομικής καταστροφής του πατέρα του, φεύγει μαζί με την αδελφή του Λούλα για την Αθήνα, όπου θα κάνει διάφορες δουλειές για να επιβιώσει, όπως δακτυλογράφος, διορθωτής, ηθοποιός, χορευτής, κ.ά. Το 1926 αρρωσταίνει από φυματίωση. Στη συνέχεια, θα νοσηλευτεί πολλές φορές, Αθήνα, Χανιά, και στη διάρκεια της Κατοχής θα είναι, λόγω της ασθένειάς του, κατάκοιτος. Η προσχώρησή του στο μαρξισμό μάλιστα σχετίζεται άμεσα με την ασθένειά του, αφού από το 1927 ως το 1930 νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου γνωρίζει και μαρξιστές διανοούμενους της εποχής και τη Μαρία Πολυδούρη. Τη διετία 1927-1928, σαράντα νεορομαντικά του ποιήματα, που κινούνται στο κλίμα μελαγχολίας και νοσταλγίας του μεσοπολέμου, δημοσιεύονται στο Λογοτεχνικό παράρτημα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας. Τα ποιήματα αυτά ανήκουν σε συλλογές που δεν θα εκδοθούν ποτέ - Στο παλιό μας σπίτι, Δάκρυα και χαμόγελα. Τον Οκτώβρη του 1931 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού τμήματος της Εργατικής Λέσχης, όπου σκηνοθέτησε και συμμετείχε σε παραστάσεις. Είναι μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής του, αφού τόσο η υγεία όσο και τα οικονομικά του βελτιώνονται σημαντικά, με τη βοήθεια της αδελφής του Λούλας, που είχε στο μεταξύ παντρευτεί και φύγει για την Αμερική.

Ο Γιάννης Ρίτσος συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες της Αριστεράς και δουλεύει αρχικά στο εμπορικό θέατρο, ενώ στη συνέχεια πηγαίνει στο Εθνικό Θέατρο και στη Λυρική Σκηνή, όπου δουλεύει από τα τέλη της δεκαετίας του '30 μέχρι και την Κατοχή.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή, Τρακτέρ, εκδόθηκε από τον Γκοβόστη το 1934. Την ίδια χρονιά προσχωρεί στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή, παρότι κατάκοιτος, δραστηριοποιήθηκε στον μορφωτικό τομέα του ΕΑΜ και, στα Δεκεμβριανά, κάηκε σχεδόν ολόκληρο το αρχείο του, που είχε δοθεί προς φύλαξη. Το 1948 εξορίστηκε λόγω της αριστερής δράσης του στο Κοντοπούλι της Λήμνου, τον επόμενο χρόνο στη Μακρόνησο, το 1950-1951 στον Άη-Στράτη. Το 1952 επέστρεψε στην Αθήνα και πολιτεύτηκε στην ΕΔΑ. Επισκεπτόταν συχνά τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και ασχολούνταν ενεργά με την προβολή της λογοτεχνίας τους στην Ελλάδα. Το 1964 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές με την ΕΔΑ. Μετά το πραξικόπημα το 1967 εξορίστηκε ξανά, αυτή τη φορά στη Γυάρο και τη Λέρο και το 1968 στη Σάμο, όπου τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι της γυναίκας του για λόγους υγείας. Το 1970 βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα, για να πάρει διαβατήριο. Λόγω όμως της άρνησή του να συμβιβαστεί με το καθεστώς του Παπαδόπουλου, δεν του χορηγήθηκε το διαβατήριο για το Λονδίνο, όπου θα πήγαινε προσκεκλημένος σε παγκόσμιο συνέδριο ποίησης, και έτσι επέστρεψε στη Σάμο, καθώς δεν είχε αρθεί ο κατ' οίκον περιορισμός. Το 1973 συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Μετά την πτώση της δικτατορίας και τη μεταπολίτευση έζησε κυρίως στην Αθήνα και τιμήθηκε για το έργο του από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου με πολλές διακρίσεις: το Μέγα Διεθνές Βραβείο Ποίησης της Biennale του Knokke-Le-Zout 1972, το Διεθνές Βραβείο Δημητρώφ 1975, το Μέγα Γαλλικό Βραβείο Ποίησης Alfred de Vigny, το Βραβείο Λένιν 1977, το Διεθνές Βραβείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης 1979, το βραβείο Ποιητή Διεθνούς Ειρήνης του ΟΗΕ, το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων 1987, το Μετάλλιο Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη 1989, τον Μεγάλο Αστέρα της Φιλίας των Λαών ΓΛΔ, το μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί 1990. Το 1986 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ακαδημίας Λογοτεχνών και Επιστημών Mainz της ΟΔΓ, και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης 1975, Μπέρμιγχαμ 1978, Karl Marx της Λειψίας 1984, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας 1987.

Τα ποιήματα που έγραψε στο διάστημα 1987-1989 εκδόθηκαν μετά το θάνατό του, με τον τίτλο Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα. Πέθανε το Νοέμβρη του 1990 και η σορός του ενταφιάστηκε στη γενέτειρά του. Άφησε πίσω του πενήντα ανέκδοτες συλλογές. Συνδυάζοντας τις μεγάλες αφηγήσεις με τα ολιγόστιχα ποιήματα, τις ευρείες συνθέσεις σχετικά με μεγάλες στιγμές της Ιστορίας με τους μονολόγους ή τα μικρά ποιήματα για την ανθρώπινη μοίρα και τη λειτουργία της τέχνης, ο Ρίτσος κάλυψε πραγματικά ολόκληρο το πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών.

Τα έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.

Επισκεφθείτε και την επίσημη ιστοσελίδα για τον ποιητή και το έργο του:  http://yannisritsos.gr/


δες:https://kelliteacher.weebly.com/rhoiotatausigmaomicronsigma.html

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΔΩ:

https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/

browse.html?cnd_id=14


ΓΙΑΝΝΗ΢ ΡΙΣ΢Ο΢
 
100 ΥΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΣΗ ΓΕΝΝΗ΢Η ΣΟΤ
 
Γ’ Γμνασίο, Γμνάσιο Επισκοπής, ΢. Έτος 2008
-2009
Τπεύθνη καθηγήτρια : Κέλλη Ειρήνη