Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ http://cultureinfood.blogspot.com/2012/01/blog-post.html



Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ  Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (λήμμα) [πηγή: Βικιπαίδεια]  Εικονική περιήγηση στο κρυσφύγετο της Άννας Φρανκ [πηγή: Μουσείο Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ]
Γιώργος Βακιρτζής, Αφίσα για την κινηματογραφική ταινία Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Γιώργος Βακιρτζής, Αφίσα για την
κινηματογραφική ταινία

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
         Η καθημερινή ζωή της Εβραίας συνομήλικής σας Άννας Φρανκ, η οποία έγραψε μεγάλο μέρος του ημερολογίου της κάτω από δυσχερείς συνθήκες, στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου, διαφέρει πολύ από τις δικές σας εμπειρίες. Οι καταστάσεις όμως και οι σκέψεις που κατέγραψε η δεκατριάχρονη Άννα το 1942 στο παρακάτω απόσπασμα του ημερολογίου της είναι αρκετά αντιπροσωπευτικές τόσο για την εφηβική ψυχολογία όσο και για τις σύγχρονες οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες πολλές φορές αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα.

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 1942
Αγαπητή Κίτυ,*
         Η μητέρα είναι τρομερά εκνευρισμένη, πράγμα που με εκθέτει σε κίνδυνο. Είναι τάχα τυχαίο που πάντα εγώ τα πληρώνω και ποτέ η Μαργκότ; Χθες βράδυ, για παράδειγμα, η Μαργκότ διάβαζε ένα βιβλίο εικονογραφημένο με υπέροχα σκίτσα· κάποια στιγμή σηκώθηκε και βγήκε από το δωμάτιο, αφήνοντας το βιβλίο της ανοιχτό, για να συνεχίσει το διάβασμα μόλις θα ξαναγύριζε. Δεν είχα τίποτα το ιδιαίτερο να κάνω εκείνη την ώρα και το πήρα για να χαζέψω τις εικόνες. Μόλις γύρισε η Μαργκότ, με είδε με το βιβλίο στα χέρια, ζάρωσε τα φρύδια της και με παρακάλεσε να της το δώσω. Θέλησα να το κρατήσω ακόμα μια στιγμή. Η Μαργκότ θύμωσε για τα καλά και τότε μπήκε στη μέση η μητέρα λέγοντας:
         - Η Μαργκότ είχε και διάβαζε αυτό το βιβλίο· πρέπει λοιπόν να της το δώσεις.
         Μπαίνοντας στο δωμάτιο και αγνοώντας όμως για τι πράγμα επρόκειτο, ο πατέρας είδε το μισοκακόμοιρο ύφος της Μαργκότ και ξέσπασε:
         - Θα ήθελα πολύ να δω τι θα έκανες αν η Μαργκότ άρχιζε να ξεφυλλίζει ένα από τα βιβλία σου!
         Υποχώρησα στη στιγμή και, αφού άφησα το βιβλίο, βγήκα από το δωμάτιο - πειραγμένη, κατά τα λεγόμενα του πατέρα. Δεν ήμουν ούτε πειραγμένη ούτε στενοχωρημένη. Απλώς, ήμουν λυπημένη.
         Η δικαιοσύνη επέβαλλε να μη με μαλώσει ο πατέρας δίχως να ρωτήσει την αιτία της φιλονικίας*μας. Θα έδινα μόνη μου το βιβλίο στη Μαργκότ, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα, αν ο πατέρας και η μητέρα δεν είχαν ανακατευτεί· αντί γι' αυτό, πήραν άπρεπα το μέρος της αδερφής μου, σαν να την είχα αδικήσει.
         Η μητέρα προστατεύει τη Μαργκότ, αυτό είναι ολοφάνερο· προστατεύουν πάντα η μια την άλλη. Έχω τόσο πολύ συνηθίσει αυτή την κατάσταση, ώστε έχω γίνει εντελώς αδιάφορη στις μομφές* της μητέρας και στην γκρινιάρικη διάθεση της Μαργκότ.
         Δεν τις αγαπώ, παρά μόνο γιατί είναι μητέρα μου και αδερφή μου. Για τον πατέρα, το πράγμα είναι διαφορετικό. Πληγώνομαι κάθε φορά που δείχνει την προτίμησή του για τη Μαργκότ, που επιδοκιμάζει τις πράξεις της, που τη γεμίζει μ' επαίνους και χάδια, γιατί αγαπώ τρελά τον Πιμ. Είναι το μεγάλο μου ιδεώδες. Δεν αγαπώ κανέναν στον κόσμο όσο τον πατέρα.
         Δεν καταλαβαίνει ότι στη Μαργκότ δε φέρεται με τον ίδιο τρόπο που φέρεται σε μένα. Η Μαργκότ είναι αναμφισβήτητα η πιο έξυπνη, η πιο ευγενική, η πιο όμορφη και η πιο καλή! Παρ' όλ' αυτά έχω κι εγώ λίγο δικαίωμα να με παίρνουν στα σοβαρά. Υπήρξα πάντα ο κλόουν της οικογένειας, πάντα με χαρακτηρίζουν ανυπόφορη και πάντα είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος· εγώ πάντα πληρώνω τα σπασμένα, πότε εισπράττοντας επιπλήξεις και πότε πνίγοντας μέσα μου την απελπισία μου. Τα φαινομενικά κανακέματα* δε μ' ευχαριστούν πια, ούτε και οι λεγόμενες σοβαρές συζητήσεις. Περιμένω από τον πατέρα κάτι που δεν είναι ικανός να μου δώσει.
         Δε ζηλεύω τη Μαργκότ, δεν τη ζήλεψα ποτέ, δε φθόνησα ουδέποτε, ούτε την ομορφιά της ούτε την εξυπνάδα της· το μόνο που ζητώ είναι την αγάπη του πατέρα, την αληθινή στοργή του, όχι μόνο για το παιδί του, αλλά για την Άννα, αυτή που είναι.
         Γαντζώνομαι στον πατέρα, γιατί είναι ο μόνος που διατηρεί σε μένα τα τελευταία υπολείμματα του οικογενειακού αισθήματος. Ο πατέρας δε θέλει να καταλάβει ότι μερικές φορές έχω μια ακατανίκητη ανάγκη να ανακουφιστώ, να του μιλήσω για τη μητέρα· αρνείται να με ακούσει και αποφεύγει καθετί που έχει σχέση με τα ελαττώματά της.
         Περισσότερο απ' όλους τους άλλους, η μητέρα, με το χαρακτήρα της και τα ελαττώματά της, μου πλακώνει την καρδιά. Δεν ξέρω πια τι στάση να κρατήσω· δε θέλω να της πω βάναυσα πως είναι παράλογη, σαρκαστική και σκληρή· από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να είμαι πάντα κατηγορούμενη.
         Όπως και να το κάνεις, είμαστε τα δυο άκρα αντίθετα και, μοιραία, συγκρουόμαστε. Δεν κρίνω το χαρακτήρα της μητέρας, γιατί δεν είμαι αρμόδια να τον κρίνω· τη συγκρίνω μόνο με την εικόνα της μητέρας που είχα πλάσει με τη σκέψη μου. Για μένα, η μητέρα μου δεν είναι πάντα «η μητέρα»· κι έτσι αναγκάζομαι να εκπληρώσω αυτόν το ρόλο μόνη μου. Είμαι ξεκομμένη από τους γονείς μου, έχω χάσει λίγο τα νερά μου και δεν ξέρω σε ποιο λιμάνι ν' αράξω. Όλ' αυτά γιατί έχω στο νου μου ένα ιδεώδες παράδειγμα: το ιδεώδες της γυναίκας που είναι μητέρα, και το οποίο δε βρίσκω καθόλου σ'εκείνη που είμαι υποχρεωμένη να ονομάζω μητέρα μου.
         Έχω πάντα την πρόθεση να παραβλέπω τα ελαττώματα της μαμάς, να μη δω παρά μόνο τις αρετές της, και να προσπαθήσω να βρω στον εαυτό μου αυτό που μάταια αναζητώ σ'εκείνη. Αλλά δεν τα καταφέρνω, και το απελπιστικό είναι πως ούτε ο πατέρας ούτε η μητέρα υποπτεύονται ότι μου λείπουν στη ζωή κι ότι τους αποδοκιμάζω γι' αυτόν το λόγο. Υπάρχουν τάχα γονείς ικανοί να δώσουν πλήρη ικανοποίηση στα παιδιά τους; Μερικές φορές μού περνά η σκέψη ότι ο Θεός θέλει να με δοκιμάσει, όχι μόνο τώρα αλλά και αργότερα· το κυριότερο είναι να γίνω συνετή, χωρίς παραδείγματα και ανώφελα λόγια, για να είμαι αργότερα πιο δυνατή. Ποιος άλλος θα διαβάσει ποτέ αυτές τις επιστολές, εκτός από μένα;
         Ποιος άλλος θα με παρηγορήσει, γιατί συχνά έχω ανάγκη παρηγοριάς· πολύ συχνά μου λείπει η δύναμη, ό,τι κάνω δεν είναι αρκετό και δεν αποτελειώνω τίποτε. Δεν το αγνοώ· προσπαθώ να διορθωθώ, και κάθε μέρα χρειάζεται να ξαναρχίσω από την αρχή. Με μεταχειρίζονται με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Τη μια μέρα, η Άννα είναι πανέξυπνη και μπορεί κανείς να μιλά μπροστά της για οποιοδήποτε θέμα· την επομένη, η Άννα είναι μια χαζούλα που δεν καταλαβαίνει τίποτ' απολύτως και φαντάζεται πως έχει αντλήσει από τα βιβλία σπουδαία πράγματα.
         Ωστόσο, δεν είμαι πια μωρό και η χαϊδεμένη μικρούλα που γελάνε καλοσυνάτα μαζί της σε κάθε περίπτωση. Έχω το ιδανικό μου, έχω μάλιστα πολλά ιδανικά· έχω τις ιδέες μου και τα σχέδιά μου, μόλο που δεν μπορώ ακόμη να τα εκφράσω.
         Α, πόσα πράγματα δεν παρουσιάζονται στο μυαλό μου το βράδυ, όταν είμαι μόνη, ακόμη και την ημέρα, όταν είμαι αναγκασμένη να υπομένω εκείνους που μ' ενοχλούν κι εκείνους που παρεξηγούν ό,τι θέλω να πω!
         Τελικά ξαναγυρίζω πάντα αυτόματα στο Ημερολόγιό μου, που είναι για μένα η αρχή και το τέλος, γιατί από την Κίτυ δε λείπει ποτέ η υπομονή· της υπόσχομαι πως σε πείσμα όλων θ' αντέξω το χτύπημα, θα τραβήξω το δρόμο μου και θα καταπιώ τα δάκρυά μου. Μόνο που θα 'θελα πολύ να δω ένα αποτέλεσμα, θα 'θελα πολύ να έχω μια ενθάρρυνση, έστω για μία φορά, από κάποιον που μ' αγαπά.
         Μη με κρίνεις αυστηρά, μα φρόντισε να με βλέπεις απλώς και μόνο σαν ένα πλάσμα που μερικές φορές αισθάνεται ότι το ποτήρι ξεχειλίζει.
Δική σου, Άννα
Ά. Φρανκ, Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ,
μτφρ. Γ. Γ. Θωμόπουλος, Μίνωας
img
Γιώργος Ιωάννου, «Εν ταις ημέραις εκείναις...»

* Κίτυ: επινοημένη φίλη στην οποία απευθύνει η Άννα ό,τι γράφει στο ημερολόγιο της * φιλονικία: τσακωμός * μομφές: κατηγορίες * κανακέματα: χάδια, περιποιήσεις
Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής  εξωτερική δικτυακή πηγή

ΕΡΓΑΣΙΕΣ
1Η Αννα δεν έχει καλή σχέση με τη μητέρα της. Πώς δικαιολογεί η ίδια αυτό το γεγονός;
2Ποια αισθήματα έχει για τον πατέρα της η 'Αννα; Να βρείτε τα σχετικά χωρία στο κείμενο.
3Ποιες σκέψεις κάνει η Άννα για το ρόλο των γονέων, με αφορμή το περιστατικό με την αδερφή της;
4Ποια συναισθήματα κατακλύζουν την ηρωίδα την ώρα που γράφει στο ημερολόγιο της;
5Γράψτε ένα γράμμα στους γονείς σας (αν θέλετε μπορείτε και να τους το στείλετε!) στο οποίο θα εκφράζετε κάποια παράπονα που έχετε από τη στάση τους προς εσάς, τα αδέρφια σας, ή και για τη μεταξύ τους σχέση.
Φραντς Κάφκα, «Γράμμα στον πατέρα» (απόσπασμα)
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
♦ Πολλά παιδιά της ηλικίας σας κρατούν ημερολόγιο ή γράφουν σε λευκώματα. Ζητήστε από τον υπεύθυνο καθηγητή της τάξης σας να διαθέσετε μία ώρα για να συζητήσετε τα θέματα που σας απασχολούν και αποτελούν (ή θα αποτελούσαν) ύλη για το ημερολόγιο σας. Συζητήστε ακόμα τους λόγους για τους οποίους πολλά παιδιά εξομολογούνται στο ημερολόγιο τους τα προβλήματά τους.
Φραντς Κάφκα, «Τα ημερολόγια»  Ζλάτα Φιλίποβιτς, «Ένα ημερολόγιο από το Σεράγεβο» (απόσπασμα)
   
Άννα Φρανκ (1929-1945)  Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Βικιπαίδεια]
Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη και πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, σε ηλικία 16 ετών. Ήταν κόρη του Γερμανοεβραίου επιχειρηματία Ότο Φρανκ, η οικογένεια του οποίου, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, μετανάστευσε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Οι Φρανκ, εξαιτίας του διωγμού των Εβραίων, κρύφτηκαν στην αποθήκη του εμπορικού τους καταστήματος και έζησαν εκεί μέχρι τον Αύγουστο του 1944, οπότε τους συνέλαβε η γερμανική αστυνομία. Οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς, όπου πέθανε η μητέρα της Άννας. Η ίδια και η αδερφή της πέθαναν από τύφο σε άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Επέζησε μόνο ο πατέρας, ο οποίος από Ολλανδούς φίλους της οικογένειας παρέλαβε το ημερολόγιο που είχε μαζί της η κόρη του στο κρησφύγετό τους. Το ημερολόγιο εκδόθηκε το 1947 και, με τη μεγάλη διεθνή απήχηση που είχε, έκανε γνωστή τη δοκιμασία του νεαρού κοριτσιού.

ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ. Η Ανελίς «Άνε» Μαρί Φρανκ γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη στις 12 Ιουνίου του 1929. Ήταν η δεύτερη κόρη του επιχειρηματία Ότο Φρανκ (1889-1980) και της Εντίτ Χολέντερ (1900-1945). Η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας ονομαζόταν Μαργκότ (1926-1945) . Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, η οικογένεια Φρανκ μετακόμισε στο Άμστερνταμ. Αντιμετωπίζοντας την απειλή της εκτόπισης σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, ο Ότο Φρανκ και η οικογένειά του αποφάσισαν να κρυφτούν στην αποθήκη της επιχείρησής τους στο Άμστερνταμ (1942). Έχοντας εξασφαλισμένη τη διατροφή και τη βοήθεια ορισμένων φίλων τους μη Εβραίων, παρέμειναν στο κρησφύγετό τους έως τον Αύγουστο του 1944, οπότε τους ανακάλυψε η Γκεστάπο και τους συνέλαβε. Η οικογένεια Φρανκ οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου η μητέρα της Άννας πέθανε από τις κακουχίες. Η Άννα και η αδελφή της μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν και πέθαναν εκεί από τύφο. Ο Ότο Φρανκ ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που επέζησε. Μετά τη σύλληψη των Φρανκ στο Άμστερνταμ, φίλοι της οικογένειας ερεύνησαν το κρησφύγετο και παρέδωσαν στον Ότο Φρανκ διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και το ημερολόγιο της Άννας, που ήταν γραμμένο στα ολλανδικά. Ο πατέρας της το εξέδωσε το 1947 με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι) ή όπως είναι γνωστό στη χώρα μας Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες σε όλο τον κόσμο, έγινε θεατρικό και κινηματογραφικό[1] έργο ενώ το κρησφύγετο της οικογένειας έγινε μουσείο.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη συγγραφέα μπορεί να παρακολουθήσετε στα παρακάτω βίντεο:
Το πρώτο παρουσιάζει οπτικοποιημένη τη ζωή της . Το δεύτερο παρουσιάζει ενα μικρής διάρκειας κινηματογραφικό ντοκουμέντο στο οποίο φαίνεται και η ίδια!

Θέμα: Τα παράπονα της Άννας για τη μεροληπτική, όπως νομίζει, στάση των γονιών της υπέρ της αδελφής της και οι γενικότερες σκέψεις και κρίσεις της για τους γονείς της και τον εαυτό της.

Θεματικά κέντρα:
-        Η ψυχολογία των εφήβων και οι σχέσεις τους με τους γονείς
-        Οι ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια
-        Το ημερολόγιο και η συνομιλία του εφήβου με τον εαυτό του

v Ενότητες – πλαγιότιτλοι:
1)      «Αγαπητή Κίτυ… διάθεση της Μαργκότ» à Τα παράπονα της Άννας με αφορμή το επεισόδιο με τη Μαργκότ
2)      «Δεν τις αγαπώ… με τα ελαττώματά της» àΗ σχέση της Άννας με τον πατέρα της
3)      «Περισσότερο απ’ όλους… στα παιδιά της» à Η άποψη της Άννας για τη μητέρα της
4)      «Μερικές φορές… Δική σου, Άννα» à Οι συναισθηματικές ανάγκες της Άννας και η διάθεση αυτοκριτικής
Λογοτεχνικό είδος: Ημερολόγιο à με τον όρο αυτόν εννοούμε τη συστηματική καταγραφή από ένα άτομο των πιο σημαντικών γεγονότων της προσωπικής του ζωής, καθώς και της δημόσιας ζωής της εποχής του. Έχει προσωπικό χαρακτήρα (δηλαδή δε γράφεται για να δημοσιευτεί ή για να διαβαστεί από άλλους), γι’ αυτό και το ύφος του είναι εξομολογητικό, και η γραφή συχνά συνθηματική ή και ελλειπτική· περιέχει σχόλια, παρατηρήσεις, κρίσεις, σκέψεις και, γενικά μια υποκειμενική καταγραφή όλων όσων απασχολούν το άτομο που κρατά το ημερολόγιο, ενώ βασικό χαρακτηριστικό του είναι ο

ακριβής προσδιορισμός του χρόνου από τον συγγραφέα. Διαφέρει από την αυτοβιογραφία, όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει τη ζωή του σε συνεχή αφήγηση και χωρίς κενά, με σκοπό να διαβαστεί από άλλους. Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι το πιο γνωστό κείμενο αυτού του είδους, αν και δεν έχει τόσο την αξία ενός λογοτεχνικού κειμένου, όσο μιας αυθεντικής μαρτυρίας. Η συγγραφέας βρίσκεται στο μεταίχμιο προς την εφηβεία και ίσως γινόταν πολύ καλή συγγραφέας, αν δεν είχε πέσει θύμα της γενοκτονίας των Εβραίων.
Γενικά τα ημερολόγια των δημοσίων προσώπων προξενούν το ενδιαφέρον του κοινού, γι’ αυτό συχνά δημοσιεύονται.

v Αφηγηματική τεχνική: 
Ο συγγραφέας και ο αφηγητής ταυτίζονται.
Η Άννα απευθύνεται σε μια φανταστική φίλη, την Κίτυ, έτσι το κείμενο αποκτά χαρακτηριστικά επιστολογραφίας
Τόνος: εξομολογητικός, επικριτικός, ειρωνικός

v ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Στο απόσπασμα του βιβλίου η συγγραφέας καταγράφει, με αφορμή έναν ασήμαντο καβγά, τις σκέψεις της για τη σχέση με την αδερφή, τη μητέρα και τον πατέρα της. Την προβληματίζει κυρίως η ασυμφωνία με τον χαρακτήρα και τη στάση της μητέρας της, η οποία την εμποδίζει να επικοινωνήσει μαζί της. Οι σκέψεις της γύρω από τον γονεϊκό ρόλο παρουσιάζουν μια ασυνήθιστη ωριμότητα, η διάθεσή της όμως χαρακτηρίζεται από συχνές μεταπτώσεις.
Η σχέση με τον πατέρα της είναι καλύτερη, ωστόσο νιώθει πως δε βρίσκει τη συναισθηματική στήριξη που περίμενε απ’ αυτόν, με αποτέλεσμα να νιώθει αποξενωμένη μέσα στην οικογένειά της, καθώς διαπιστώνει ότι οι δικοί της δεν την καταλαβαίνουν και δεν της δίνουν τη σημασία που της αξίζει.
Αυτή η διαπίστωση την οδηγεί να εξομολογηθεί τις σκέψεις της στο ημερολόγιό της, το οποίο αναλαμβάνει να εκπληρώσει τον ρόλο ενός σιωπηλού συνομιλητή (με το τέχνασμα της φανταστικής φίλης – αποδέκτη των επιστολών της), ο οποίος  ενθαρρύνει και στηρίζει τη μοναξιά της.
Ø Οι σκέψεις της Άννας για τους γονείς: με αφορμή τη στάση των γονιών της, η Άννα διατυπώνει την άποψή της για τους σωστούς γονείς, οι οποίοι:
α) όταν  παρεμβαίνουν στις διενέξεις των παιδιών τους, πρέπει να είναι δίκαιοι, όχι να μεροληπτούν ή να συμμαχούν με το ένα παιδί
β) πρέπει ν’ αγαπούν τα παιδιά τους γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που εκείνοι θα ήθελαν να είναι
γ) πρέπει να είναι έτοιμοι ν’ ακούσουν τα παράπονα των παιδιών τους, να τα βοηθούν, να τα στηρίζουν και να συζητούν μαζί τους
δ) να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με σταθερό τρόπο, να τα ενθαρρύνουν και να τα στηρίζουν καθώς μεγαλώνουν
ε) να μην καλλιεργούν ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στ’ αδέρφια
Ø   Τα συναισθήματα της ΆνναςΗπροβληματική σχέση της Άννας με τους γονείς της παρουσιάζεται (από την ίδια) με ειλικρίνεια, αλλά η ψυχολογική της διάθεση χαρακτηρίζεται από αστάθεια και μεταπτώσεις. Ενώ πολλές από τις απόψεις και τις κρίσεις της χαρακτηρίζονται από ωριμότητα, από την άλλη πλευρά αρκετά από τα παράπονα της θυμίζουν χαϊδεμένο παιδί που θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Έτσι, οι αντιφάσεις που φανερώνονται στο χαρακτήρα και την ψυχολογία της είναι αρκετές. Είναι ένα κορίτσι που κακίζει τη μητέρα της, που ζηλεύει την αδερφή της, που κάνει παράπονα στον πατέρα και γενικά τα βάζει με όλους, επειδή δεν την καταλαβαίνουν.
Από την άλλη πλευρά, κάποιες απόψεις της για το μητρικό ρόλο και για την ανάγκη να βρει στη μητέρα της ένα ιδανικό πρότυπο δείχνουν συνετή κρίση, δυσανάλογη με την ηλικία της. Την ίδια ωριμότητα φανερώνει και η αυτοκριτική της, καθώς παρουσιάζεται δυσαρεστημένη για την ανεπάρκεια της να ολοκληρώσει ένα έργο. Οι αντιφάσεις αυτές είναι απόλυτα φυσιολογικές στη φάση της μετάβασης από την παιδική στην εφηβική ηλικία, στην οποία βρίσκεται η Άννα. Ψυχολογικές μεταπτώσεις, παράπονα, πείσματα και ζήλιες χαρακτηρίζουν πάντα αυτή την ηλικία[2] σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό
Ø Ο χαρακτήρας της Άννας: . Η Άννα, με τα χαρίσματα και τα ελαττώματα της είναι ένας αντιπροσωπευτικός για την ηλικία της χαρακτήρας. Τη διακρίνει φιλομάθεια, εξυπνάδα, ωριμότητα, ειλικρίνεια. Παράλληλα όμως έχει εγωισμό και ζήλια και γενικά, ως έφηβη, είναι απόλυτη στα συναισθήματα της. Έτσι, το μόνο που πετυχαίνει είναι να νιώθει μοναξιά ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους και κάτω από συνθήκες που δεν της επιτρέπουν τέτοιες «πολυτέλειες».

v Οι εξομολογήσεις των εφήβων σε ημερολόγιο: Οι έφηβοι βιώνουν εσωτερικές συγκρούσεις, αισθάνονται μόνοι, νιώθουν άγχος και κατάθλιψη, αμφισβητούν συχνά τον ρόλο των γονέων τους. Έτσι, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, αντιδρούν με κριτική διάθεση ή επιθετικότητα προς τους γονείς, εναντιώνονται απέναντι στο ενδιαφέρον και την προστατευτικότητά τους και επαναστατούν απέναντι στις ιδέες τους.
Συνήθως συζητούν τις ιδέες τους και αμφισβητούν το κατεστημένο μέσα στις ομάδες ων συνομηλίκων τους. Άλλοτε νιώθουν την ανάγκη να συνομιλήσουν με τον εαυτό τους, οπότε εξομολογούνται τις σκέψεις τους σε ημερολόγιο.
















[1] http://www.imdb.com/name/nm0290833/ Σ αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση μπορεί κάποιος να εντοπίσει πληροφορίες για την κινηματογραφική αποτύπωση της ιστορίας της Αννας Φράνκ
[2] Για την αστάθεια του χαρακτήρα της θα πρέπει να λάβουμε υπόψη εκτός από την ηλικία της και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε (πόλεμος, αντισημιτισμός, απομόνωση σε υπόγειο χώρο) κι έγραψε το ημερολόγιο οι οποίες ενδεχομένως δυσκόλευαν την κρίση της ως προς την αξιολόγηση των μελών της οικογένειάς της και τη σχέση της μαζί τους.




 Άννα Φρανκ, Το Ημερολόγιο
Θέμα: η έφηβη Άννα αναφέρεται σε καταστάσεις που συμβαίνουν στην οικογένειά της, οι οποίες αποτελούν αφορμή για να αναλύσει τις σχέσεις της με τους γονείς και την αδελφή της.
Ενότητες
1η ενότητα, §1-4 ≪Αγαπητή Κίτυ ... Μαργότ≫: Η φιλονικία της Άννας με την αδελφή της και η στάση των γονιών της.
2η ενότητα, §5-8 ≪Δεν τις αγαπώ ... ελαττώματά της≫: Η ανταγωνιστική σχέση ανάμεσα στις αδελφές και η σχέση του πατέρα με την Άννα.
3η ενότητα, §9-11 ≪Περισσότερο ... παιδιά τους;≫: Η αντιμετώπιση της Άννας από τη μητέρα της.
4η ενότητα, §12-16 ≪Μερικές φορές ... να πω!≫: Οι σκέψεις της Άννας για τον εαυτό της.
5η ενότητα, §17-18 ≪Τελικά ... ξεχειλίζει≫: Το ημερολόγιο ως σιωπηρός συνομιλητής και συμπαραστάτης της Άννας.
Χαρακτηρισμός προσώπων
Άννα:
  • τυπικό δείγμα νεαρής εφήβου
  • οι σκέψεις της παρουσιάζουν μια ωριμότητα ασυνήθιστη για την ηλικία της
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση, κυρίως σε σχέση με την αδελφή της
  • υπερβολική ευαισθησία
Mαργκότ
  • παρουσιάζεται ως το χαϊδεμένο παιδί της οικογένειας
  • τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρίσματά της αποσπούν όλη την προσοχή των δικών της, με αποτέλεσμα την ανταγωνιστική σχέση των δύο αδελφών
  • εγωίστρια
  • κτητική
πατέρας
  • καλοσυνάτος
  • το πιο προσεγγίσιμο άτομο μέσα στην οικογένεια
  • μεροληπτικός, καθώς επηρεάζεται από τη μητέρα της Άννας και τη Μαργκότ
μητέρα
  • στάση εντελώς αρνητική απέναντι στην κόρη της
  • μεροληπτική
  • ψυχρή
  • ανίκανη να κατανοήσει τα προβλήματα και τη γενικότερη συμπεριφορά της Άννας

Κίτυ (το ημερολόγιο)
  • η σιωπηρή φίλη της Άννας
  • δεν την κατακρίνει
  • υπομονετικά και ενθαρρυντικά θα τη στηρίξει στη μοναξιά της
  • το υποκατάστατο της τρυφερότητας, της κατανόησης και της ζεστασιάς που δε βρίσκει στην οικογένειά της
  • το καταφύγιό της
Συναισθήματα Άννας
  • μοναξιά
  • θλίψη
  • αδικία
  • απόρριψη
  • καταπίεση
  • αγανάκτηση
  • απελπισία
  • πίκρα
  • παράπονο
  • ταπείνωση
  • έλλειψη κατανόησης
  • αισθάνεται μειονεκτικά σε σχέση με την αδερφή της
  • ζήλια προς την αδερφή της
  • αγάπη και θαυμασμός για τον πατέρα της
  • προδομένη όταν ο πατέρας της αρνείται να ακούσει τα παράπονά της
  • αποξενωμένη και αποκομμένη από την υπόλοιπη οικογένεια
  • κουρασμένη να απολογείται συνεχώς για τη συμπεριφορά της
  • η ψυχική της διάθεση χαρακτηρίζεται από συχνές μεταπτώσεις
  • καταγράφει τους προβληματισμούς, τα σχέδια και τα όνειρά της στο ημερολόγιο, επειδή δεν υπάρχει κάποιος στην οικογένειά της με τον οποίο μπορεί να τα μοιραστεί όλα αυτά
Η σχέση της Άννας με τη μητέρα της
  • η Άννα δεν έχει καλή σχέση με τη μητέρα της
  • η μητέρα δείχνει φανερή προτίμηση στην άλλη κόρη της
  • η Άννα δέχεται συχνά επικρίσεις από τη μητέρα της
  • η Άννα και η μητέρα της είναι αντίθετοι χαρακτήρες και αυτό δυσκολεύει την επικοινωνία μεταξύ τους
  • η μητέρα με το χαρακτήρα και τα ελαττώματά της στεναχωρεί την Άννα
  • η Άννα θεωρεί ότι η μητέρα της δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο της μητέρας που έχει στο μυαλό της
  • νιώθει ότι η μητέρα της είναι απούσα από τη ζωή της
  • αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά της
  • έχει αποξενωθεί από τον άνθρωπο στον οποίο έπρεπε να στηρίζεται συναισθηματικά όσο σε κανέναν άλλο
  • έχει φτάσει στο σημείο να την αποκαλεί ≪μητέρα≫ χωρίς να το θέλει ή να το νιώθει πραγματικά
  • θεωρεί πως έχει προσπαθήσει πολλές φορές να παραβλέπει την άσχημη πλευρά της μητέρας της και να επικεντρώνεται στα προτερήματά της, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο
  • της είναι αδύνατο να ανακαλύψει τις αρετές της μητέρας της
  • δεν μπορεί να νιώσει ειλικρινή στοργή και σεβασμό γι’ αυτήν
  • θεωρεί ότι η μητέρα και η αδερφή της έχουν συνάψει «συμμαχία» εναντίον της, επηρεάζοντας συχνά και τον πατέρα της
Η σχέση της Άννας με τον πατέρα της
  • αγάπη
  • θαυμασμός
  • όμως, δεν έχει από αυτόν την υποστήριξη που θα ήθελε
  • παράπονα για τη συμπεριφορά του
  • η Άννα θεωρεί ότι ο πατέρας της επηρεάζεται από τη μητέρα και την αδερφή της
  • πληγώνεται κάθε φορά που δείχνει την προτίμησή του για τη Μαργκότ
Άννα Φρανκ, Το ημερολόγιο

Οι απόψεις της Άννας για τη στάση των γονιών
  • η Άννα βλέπει τους γονείς της ως πρόσωπα με αδυναμίες και ελαττώματα
  • έμμεσα διατυπώνει τις σκέψεις της για το πώς θα πρέπει να είναι οι σωστοί γονείς:
  • αφοσίωση στην ανατροφή και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους
  • αντικειμενικοί
  • δίκαιοι
  • αγάπη προς τα παιδιά τους για αυτό που είναι, όχι για αυτό που εκείνοι θα ήθελαν να είναι
  • έτοιμοι να ακούσουν τα παράπονα των παιδιών τους
  • να τα βοηθούν
  • να τα στηρίζουν
  • να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα
  • να κατανοούν τις ανάγκες των παιδιών τους
  • να είναι σταθεροί η στάση τους απέναντι στα παιδιά τους
  • να μην καλλιεργούν ανταγωνιστική σχέση ανάμεσα στα αδέρφια
  • να είναι παρόντες στη ζωή των παιδιών τους ουσιαστικά και όχι τυπικά
  • ιδανική μητέρα για την Άννα: καλόκαρδη, υπομονετική, στοργική, δίκαιη και αμερόληπτη προς όλα της τα παιδιά, τρυφερή και γλυκομίλητη (δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο από τη δική της)
  • η Άννα αναρωτιέται κατά πόσο υπάρχουν ιδανικοί γονείς, που είναι σε θέση να καλύψουν τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους
  • συμπεραίνει ότι η λανθασμένη στάση των γονιών αποξενώνει τα παιδιά από αυτούς και λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία τους
Γλώσσα
  • απλή
  • ρήματα και επίθετα που φανερώνουν την ψυχική διάθεση της Άννας
  • άλλοτε χρησιμοποιεί μακροπερίοδο λόγο και άλλοτε φράσεις μικρής έκτασης
  • σημεία στίξης που εκφράζουν τα συναισθήματά της
 Ύφος
  • προσωπικό
  • υποκειμενικό
  • εξομολογητικό
Σχήματα λόγου
Προσωποποιήσεις:§3 ≪Η δικαιοσύνη επέβαλλε ≫,  §16 ≪...πόσα πράγματα δεν παρουσιάζονται στο μυαλό μου ≫
Μεταφορές: §1 ≪πάντα εγώ τα πληρώνω≫, §5 ≪τη γεμίζει μ’ επαίνους …≫, §9 ≪η μητέρα μου πλακώνει την καρδιά≫, §18 ≪το ποτήρι ξεχειλίζει≫
Παρομοιώσεις: §18 ≪να με βλέπεις .. σαν ένα πλάσμα≫
Επαναλήψεις: § 6 ≪πάντα ... ανυπόφορη ... πάντα ... ο αποδιοπομπαίος τράγος・εγώ πάντα πληρώνω≫, §7 ≪Δε ζηλεύω ... δεν τη ζήλεψα≫, §17 ≪... θα’ θελα πολύ ... θα’ θελα πολύ ...≫.
Εικόνες: §1 - 2 ≪Χθες βράδυ ... λυπημένη≫, §10 ≪έχω στο νου μου ... μητέρα ≫, §14 ≪Με μεταχειρίζονται … πράγματα≫
Αντιθέσεις: §8 ≪ακατανίκητη ανάγκη να του μιλήσω≫ – ≪αρνείται να με ακούσει ...≫, §14 ≪Τη μια μέρα, η Άννα είναι πανέξυπνη≫ – ≪την επόμενη, η Άννα είναι μια χαζούλα ...≫
Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε και να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας σε μορφή pdf:
https://kupdf.com/download/alpha-nu-nu-alpha-phi-rho-alpha-nu-kappa-eta-mu-epsilon-rho-omicron-lambda-omicron-gamma-iota-omicron_58a047466454a75c1fb1e92d_pdf

Περιηγηθείτε εικονικά στο Κρησφύγετο της Άννας Φρανκ, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Τα χαρακτηριστικά του ημερολογίου είναι τα εξής:
Εξωτερικά γνωρίσματα
γίνεται αναφορά σε:
·        τόπο
·        χρόνο
      π.χ. Άγιος Νικόλαος, 11 Μαρτίου 2014
Περιεχόμενο
·        αναφορά  σε γεγονότα και πράξεις της προσωπικής ζωής του προσώπου που γράφει το ημερολόγιο (σημαντικά ή ασήμαντα)
·        πληροφορίες για γενικότερα θέματα της κοινωνικής ζωής ή της επικαιρότητας που τράβηξαν την προσοχή του γράφοντα
·        σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμοί, σχόλια για όλα τα παραπάνω
Είδος αφήγησης
·        αφήγηση σε α΄ ενικό πρόσωπο (πρωτοπρόσωπη)
·        εσωτερική εστίαση
Ύφος
·        προσωπικό
·        εξομολογητικό
·        αυθόρμητο
·        φιλικό
·        οικείο
·        υποκειμενικό
Σκοπός
·        διάλογος με τον εαυτό μας
(εσωτερικός διάλογος)
·        ψυχική εκτόνωση
·        έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων (για τα οποία ίσως δε θα τολμούσαμε να μιλήσουμε σε κάποιον άλλον)
·        διατήρηση γεγονότων και σκέψεων στη μνήμη μας
Δομή
·        χαλαρή
·        ελεύθερη πραγμάτευση θεμάτων
·        συνειρμική σκέψη

Άννα Φρανκ



H ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ
Η Άννα Φράνκ
    Η Άννα Φράνκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ήταν Γερμανίδα και στη θρησκεία Εβραία. Η Άννα έγγραφε ένα ημερολόγιο όταν ήταν κρυμμένη με την οικογένειά της στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Άμστερνταμ, όταν τη χώρα είχαν κατακτήσει οι Γερμανοί.Η μετακόμιση της οικογένειας της σε μια σοφίτα, προκάλεσε μεγάλο σοκ στην Άννα. Το 1944 οι Γερμανοί τους βρήκαν και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ύστερα, η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα ρίχνοντας στο πάτωμα περιοδικά μαζί και το ημερολόγιο της Άννας. Η Άννα και η αδερφή της πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αφού τελείωσε ο πόλεμος, ο πατέρας της Άννας, που είχε σωθεί, επέστρεψε στο διαμέρισμα, βρήκε το ημερολόγιο και το εξέδωσε με τον τίτλο The Diary of a Young Girl (Το Ημερολόγιο μιας Νεαρής Κοπέλας).
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
     Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ' αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Γραμμένο σταολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ ΕΙΔΟΣ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Είναι η συστηματική καταγραφή από ένα άτομο των πιο σημαντικών γεγονότων της προσωπικής του ζωής, καθώς και της δημόσιας ζωής της εποχής του.Είναι κείμενο με προσωπικό χαρακτήρα και γι' αυτό συχνά χαρακτηρίζεται από ελλειπτική γραφή ή και συνθηματική, περιέχει κρίσεις σχόλια, παρατηρήσεις, σκέψεις και γενικά υποκειμενική καταγραφή όλων όσων απασχολούν το άτομο που κρατά το ημερολόγιο.

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
  • Οι σχέσεις ενός εφήβου με τους γονείς του
  • Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια
  • Η καταγραφή ημερολογίου από έναν έφηβο ως συνομιλία με τον εαυτό του

Η Άννα
  • ζει στη σκιά της πρωτότοκης αδερφής της
  • προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των γονιών της
  • ως δικαστής κρίνει και αξιολογεί αυστηρά τους γονείς(υποκειμενικές κρίσεις)
  • φαντάζεται μια ιδεατή μητέρα που δεν μπορεί να υπάρξει
  • αγαπά πολύ τον πατέρα της και δεν αντέχει την επιδοκιμασία του, τον διεκδικεί εξολοκλήρου
  • συμπεραίνει την αποτυχία τους να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της
  • έχει αρνητικές προσδοκίες από αυτούς(πάντα θα τη μαλώνουν)
  • παρερμηνεύει τις προθέσεις τους(την άρνηση του πατέρα να ακούσει)
  • γίνεται εύθικτη και απομονώνεται
  • «εκρήγνυται» απέναντι στην Κίτυ
  • η οποία την ακούει χωρίς να την κρίνει.

Η μητέρα
  • κατηγορεί συχνά την Άννα και ακολουθεί τιμωρητική αγωγή
  • συγκρίνει τα δυο της κορίτσια και συμβάλλει στη δημιουργία ανταγωνιστικού κλίματος μεταξύ τους
  • αφήνει την Άννα συναισθηματικά ακάλυπτη

Ο πατέρας
  • Δε βοηθάει στην εκτόνωση της έντασης
  • Αρνείται να ακούσει τα παράπονα της Άννας, φοβούμενος την έκτασή τους.

Συναισθήματα της Άννας με αφορμή το περιστατικό
  • λύπη και συναισθηματικό κενό
  • αποστροφή για την αδερφή της
  • συναίσθημα κατωτερότητας και υποτίμησης
  • συναισθηματική ανασφάλεια
  • απελπισία
  • μοναξιά, απομόνωση.

ΓΛΩΣΣΑ
  • Απλή, καθημερινή ενός 13χρονου κοριτσιού με εξαιρετική αφηγηματική άνεση.
ΥΦΟΣ
  • Εξομολογητικό,προσωπικό με συναισθηματικές εξάρσεις όπως η ένταση, ο θυμός, η πίκρα.
ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • Εικόνες παραστατικές
  • Μεταφορές
  • Παρομοιώσεις
  • Προσωποποίηση του ημερολογίου της
  • Αντιθέσεις«Τη μια μέρα, η Άννα είναι πανέξυπνη» – «την επόμενη, η Άννα είναι μια χαζούλα»
  • Επαναλήψεις«ούτε πειραγμένη ούτε στεναχωρημένη», §4 «Ημητέρα προστατεύει... προστατεύουν »
ΑΦΗΓΗΣΗ
Ο αφηγητής του αποσπάσματος είναι ομοδιηγητικός, η εστίαση εσωτερική, ενώ η αφήγηση γίνεται σε α΄πρόσωπο.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ

Είναι παράδοξο που δεν έχω εγκαταλείψει τα ιδανικά μου, τα οποία φαίνονται τόσο παράλογα και καθόλου πρακτικά.
Ωστόσο εμμένω σ’ αυτά γιατί ακόμη πιστεύω, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μου, πως οι άνθρωποι είναι αληθινά καλοί στην καρδιά...

Είναι εντελώς αδύνατον για μένα το χτίσω τη ζωή μου πάνω στο χάος, στη θλίψη και στο θάνατο...

Βλέπω τον κόσμο αργά αργά να μεταμορφώνεται σε άγριο τοπίο. Ακούω τον κεραυνό που πλησιάζει και που μια μέρα θα καταστρέψει κι εμάς τους ίδιους...

Νιώθω τον πόνο εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι όμως, όταν κοιτάζω τον ουρανό, νιώθω μέσα μου πως όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, πως αυτή η σκληρότητα θα τελειώσει, πως η ειρήνη και η γαλήνη θα επιστρέψουν και πάλι...
Άννα Φρανκ, 15 Ιουλίου 1944

Πίστεψέ με, αν είσαι έγκλειστος για ενάμισι χρόνο, μπορεί να σου στοιχίζει πολύ κάποιες μέρες. Το ποδήλατο, ο χορός, το σφύριγμα, το να κοιτάς έξω απ’ το παράθυρο στον κόσμο, το να νιώθεις νέος, το να νιώθεις ελεύθερος, αυτά είναι τα πράγματα που μου λείπουν...

Δεν θέλω να ζω μάταια όπως οι περισσότεροι άνθρωποι. Θέλω να εξακολουθήσω να ζω και μετά τον θάνατό μου...

Κάποια μέρα αυτός ο φοβερός πόλεμος θα τελειώσει... Κάποια μέρα θα ξαναγίνουμε άνθρωποι κι όχι απλά Εβραίοι...

Ποιος μας προκάλεσε αυτή τη συμφορά; 

1,5 εκατομμύριο παιδιά σκοτώθηκαν από τους Ναζί κατά την εκτέλεση του σχεδίου, γνωστού ως «τελική λύση», με απώτερο στόχο τον αφανισμό των Εβραίων...
Η Άννα Φρανκ είναι ένα από αυτά... 


Ακολουθούν φωτογραφίες της Άννας και της οικογένειάς της

  
















video:
Ολλανδικό μουσείο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο της Άννας Φρανκ, η οποία υπήρξε θύμα της θηριωδίας των ναζί . Το μουσείο "Το σπίτι της Άννας Φρανκ" ανέβασε το βίντεο στο Youtube.
Το βίντεο χρονολογείται από το 1941 και είναι η μόνη απεικόνιση της Άννας Φρανκ σε φιλμ. Το βίντεο δείχνει την 13χρονη την ημέρα του γάμου μιας γειτόνισσάς της.
Το κορίτσι σκύβει από το μπαλκόνι για να δει καλύτερα τον γαμπρό και τη νύφη και εκεί τη συλλαμβάνει ο φακός. Την εποχή που έγινε ο γάμος, η νύφη έμενε ακριβώς απέναντι από το σπίτι της οικογένειας Φρανκ.
Η σκηνή κινηματογραφήθηκε στις 22 Ιουλίου 1941, ακριβώς ένα χρόνο πριν η οικογένεια κρυφτεί στο υπόγειο της επιχείρησης της οικογένειας, λόγω της εισβολής των ναζί.










ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ, ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΗΓΗ 

ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1.     Στις  ιστοσελίδεςhttp://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1_%CE%A6%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BA  και http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=144155    διαβάστε για τη ζωή και το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.
2.    Στην ιστοσελίδα του ψηφιακού σχολείου http://digitalschool.minedu.gov.gr/ , στο λεξικό λογοτεχνικών όρων διαβάστε για το ημερολόγιο ως λογοτεχνικό είδος και καταγράψτε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του.
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
3.    Ποιες είναι οι σχέσεις της Άννας με την αδελφή της, Μαργκότ; Να εντοπίσετε στο κείμενο τα αντίστοιχα χωρία.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………..
4.    Ποιες είναι οι σχέσεις της Άννας με τη μητέρα της; Να εντοπίσετε τα αντίστοιχα χωρία στο κείμενο.
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
5.    Ποιες είναι οι σχέσεις της Άννας με τον πατέρα της; Να εντοπίσετε τα αντίστοιχα χωρία στο κείμενο.
..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
6.    Ποια συναισθήματα κατακλύζουν την Άννα την ώρα που γράφει το ημερολόγιο της;
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
7.    Να σκιαγραφήσετε το χαρακτήρα της Άννας στηριζόμενοι σε στοιχεία του κειμένου.
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
8.    Ποιες σκέψεις κάνει η Άννα για το ρόλο των γονιών   με αφορμή το περιστατικό με την αδελφή της;
..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
9.    Να διαβάσετε τη σελίδα 49 από το βιβλίο « Τα Χέγια» της Ζωρζ Σαρή. Προσπαθήστε να συγκρίνετε τα συναισθήματα που νιώθουν οι δύο ηρωίδες για τους γονείς τους και τις σκέψεις που κάνουν.
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
10. Καταγράψτε σε μια ημερολογιακή σελίδα τα παράπονα που έχετε από τη συμπεριφορά των γονιών σας.





Ερωτήσεις που αφορούν τη σκιαγράφηση του πορτρέτου της Άννας
·         Ποια είναι η σχέση της Άννας με τα άλλα πρόσωπα του κειμένου;
·         Με ποια από τα πρόσωπα του κειμένου η Άννα δημιουργεί θετικές σχέσεις , με ποια αρνητικές και γιατί;
·         Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η Άννα και τι είδους είναι;
·         Ποια άποψη έχει η Άννα για τον εαυτό της;
·         Ποιοι είναι οι στόχοι της Άννας, τα όνειρα της και οι επιθυμίες της;

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1.ΠΗΓΗ https://nanalexandr.wordpress.com/2015/01/13/%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BA-%C2%A8%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1/


ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ: « ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ»
                                                
ΚΟΙΝΟ  ΦΥΛΛΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΓΙΑ  ΟΛΕΣ  ΤΙΣ  ΟΜΑΔΕΣ
1.α)Να εντοπίσεις και να καταγράψεις τα χαρακτηριστικά του επικοινωνιακού πλαισίου του ημερολογίου, αφού μεταβείς στην ηλεκτρονική σελίδα της πύλης για την  ελληνική γλώσσα  και κάνεις τη σχετική αναζήτηση μέσα από τα σώματα κειμένων:
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
ΜΟΡΦΗ:
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ:
ΥΦΟΣ:

β) Ποια από τα χαρακτηριστικά που μελέτησες εντοπίζεις στο συγκεκριμένο ημερολόγιο; Ποιες ιδιαιτερότητες διακρίνεις  και πώς κατά τη γνώμη σου αιτιολογούνται ;

ΣΥΝΗΘΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΝΑΣ



2. Με υλικό που θα αντλήσεις από το διαδίκτυο , να κάνεις τις ακόλουθες εργασίες .Μπορείς να  επισκεφθείς και τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
 http://www.annefrank.org/en/Subsites/Home/Enter-the-3D-house/#/house/0/hotspot/5205/video Εικονική περιήγηση στο κρησφύγετο της Άννας
http://www.youtube.com/watch?v=qyFW7GMqcdI Καταγεγραμμένη σε video η  Άννα
http://www.youtube.com/watch?v=AWRBinP7ans Ο Όττο Φρανκ μιλάει για το ημερολόγιο και την  κόρη του
http://www.youtube.com/watch?v=yLSvdEUA2wI Η ιστορία της Άννας animated

α) Να συνθέσεις ένα λογισμικό παρουσίασης για την Άννα Φρανκ επιλέγοντας ό, τι σε εντυπωσίασε ιδιαίτερα από την περιήγησή σου στο διαδίκτυο.

β) Φαντάσου ότι είσαι η Άννα. Να παρουσιάσεις τις συνθήκες ζωής σου στο κρησφύγετο περιγράφοντας παράλληλα τα συναισθήματα που δοκιμάζεις βιώνοντας μια τόσο ιδιαίτερη καθημερινότητα.

3. Ποιες σκέψεις κάνει η Άννα για το ρόλο των γονιών της ; Να αναπτύξεις την απάντησή σου σε μια παράγραφο ακολουθώντας τη δομή της παραγράφου που έχεις διδαχθεί .

4. Να μεταβείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.uptothesky.com/ και να δημιουργήσεις το δικό σου ημερολόγιο στο οποίο θα ξεδιπλώνεις τα δικά σου συναισθήματα , προβληματισμούς και σκέψεις για τις σχέσεις σου με τους γονείς σου. Μπορείς , αν   θέλεις, να επιτρέψεις το ημερολόγιό σου να είναι ορατό στους φίλους σου.

5. Μελέτησε από το ψηφιακό σχολείο και το βιβλίο της Λογοτεχνίας της Γ’ Γυμνασίου το κείμενο της Πηνελόπης Δέλτα ‘’ Πρώτες ενθυμήσεις ‘’ . Να εντοπίσεις και να καταγράψεις τα κοινά σημεία στα  συναισθήματα των δύο πρωταγωνιστριών για τους πατέρες  τους.
2Ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΜΑΔΑ 1

1. α) Ποια είναι η συναισθηματική σχέση της Άννας με τη μητέρα της και  πώς  την αιτιολογεί;
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΝΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ








β) Φαντάσου ότι είσαι η Άννα και αποφασίζεις να μιλήσεις στη μητέρα σου για όλα αυτά που σε ενοχλούν στη συμπεριφορά της. Γράψε το διάλογο που θα μπορούσε να γίνει μεταξύ τους , δίνοντας το τέλος της επιλογής σου.

γ) Να χαρακτηρίσεις τη μητέρα  από την οπτική γωνία της Άννας σε μια παράγραφο που θα αναπτύξεις με τη μέθοδο της αιτιολόγησης .

ΟΜΑΔΑ 2

1. α) Ποια είναι η συναισθηματική σχέση της Άννας με τον πατέρα της και  πώς  την αιτιολογεί;
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΝΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ








β) Φαντάσου ότι είσαι η Άννα και αποφασίζεις να μιλήσεις στον πατέρα σου για να του εκφράσεις τα συναισθήματά σου για εκείνον καθώς και όλα αυτά που περιμένεις απ’αυτόν. Γράψε το διάλογο  που θα γινόταν μεταξύ τους προσέχοντας ιδιαίτερα και τις αντιδράσεις και τα επιχειρήματα του πατέρα.

γ) Να χαρακτηρίσεις τον πατέρα από την οπτική γωνία της Άννας σε μια παράγραφο που θα αναπτύξεις με τη μέθοδο της αιτιολόγησης .

ΟΜΑΔΑ 3

1. α) Ποια είναι η συναισθηματική σχέση της Άννας με την αδερφή  της και  πώς  την αιτιολογεί;
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΝΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ  ΤΗΣ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ









                           ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
β) Φαντάσου ότι είσαι η Άννα και αποφασίζεις να μιλήσεις στην αδερφή σου για να της  εκφράσεις τα συναισθήματά σου για εκείνη  καθώς και όλα αυτά που περιμένεις απ’ αυτήν. Γράψε το διάλογο  που θα γινόταν μεταξύ σας προσέχοντας ιδιαίτερα και τις αντιδράσεις και τα επιχειρήματα της Μαργκότ.




Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Επιμέλεια: Σερδάκη Ευαγγελία - www.synodoiporos.weebly.com Σελίδα 1
Σχέδιο μαθήματος - Φύλλο...


Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Επιμέλεια: Σερδάκη Ευαγγελία - www.synodoiporos.weebly.com Σελίδα 2
2. α.)Με ποιο πρόσωπο η ...


Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Επιμέλεια: Σερδάκη Ευαγγελία - www.synodoiporos.weebly.com Σελίδα 3
5. Το κείμενο έχει χαρακ...



Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Επιμέλεια: Σερδάκη Ευαγγελία - www.synodoiporos.weebly.com Σελίδα 4
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
o Κείμενα Ν...

Λογοτεχνία Β΄ Γυμνασίου – Ανάλυση και λύσεις σχολικού βιβλίου

Λογοτεχνία Β΄ Γυμνασίου – ανάλυση και λύσεις σχολικού βιβλίου: Δημοσιεύτηκε η ανάλυση και οι λύσεις των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου για το κείμενο Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Για να μπορέσετε να δείτε την ανάλυση και τις λύσεις των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου εγγραφείτε Δωρεάν στο ksefteri.edu.gr

Άννα Φρανκ [Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ 



ΠΗΓΗ https://latistor.blogspot.com/2016/10/blog-post_31.html



Άννα Φρανκ [Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ]

Αγαπητή Κίτυ,

         Η μητέρα είναι τρομερά εκνευρισμένη, πράγμα που με εκθέτει σε κίνδυνο. Είναι τάχα τυχαίο που πάντα εγώ τα πληρώνω και ποτέ η Μαργκότ; Χθες βράδυ, για παράδειγμα, η Μαργκότ διάβαζε ένα βιβλίο εικονογραφημένο με υπέροχα σκίτσα· κάποια στιγμή σηκώθηκε και βγήκε από το δωμάτιο, αφήνοντας το βιβλίο της ανοιχτό, για να συνεχίσει το διάβασμα μόλις θα ξαναγύριζε. Δεν είχα τίποτα το ιδιαίτερο να κάνω εκείνη την ώρα και το πήρα για να χαζέψω τις εικόνες. Μόλις γύρισε η Μαργκότ, με είδε με το βιβλίο στα χέρια, ζάρωσε τα φρύδια της και με παρακάλεσε να της το δώσω. Θέλησα να το κρατήσω ακόμα μια στιγμή. Η Μαργκότ θύμωσε για τα καλά και τότε μπήκε στη μέση η μητέρα λέγοντας:
         - Η Μαργκότ είχε και διάβαζε αυτό το βιβλίο· πρέπει λοιπόν να της το δώσεις.
         Μπαίνοντας στο δωμάτιο και αγνοώντας όμως για τι πράγμα επρόκειτο, ο πατέρας είδε το μισοκακόμοιρο ύφος της Μαργκότ και ξέσπασε:
         - Θα ήθελα πολύ να δω τι θα έκανες αν η Μαργκότ άρχιζε να ξεφυλλίζει ένα από τα βιβλία σου!
         Υποχώρησα στη στιγμή και, αφού άφησα το βιβλίο, βγήκα από το δωμάτιο - πειραγμένη, κατά τα λεγόμενα του πατέρα. Δεν ήμουν ούτε πειραγμένη ούτε στενοχωρημένη. Απλώς, ήμουν λυπημένη.
         Η δικαιοσύνη επέβαλλε να μη με μαλώσει ο πατέρας δίχως να ρωτήσει την αιτία της φιλονικίας μας. Θα έδινα μόνη μου το βιβλίο στη Μαργκότ, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα, αν ο πατέρας και η μητέρα δεν είχαν ανακατευτεί· αντί γι’ αυτό, πήραν άπρεπα το μέρος της αδερφής μου, σαν να την είχα αδικήσει.
         Η μητέρα προστατεύει τη Μαργκότ, αυτό είναι ολοφάνερο· προστατεύουν πάντα η μια την άλλη. Έχω τόσο πολύ συνηθίσει αυτή την κατάσταση, ώστε έχω γίνει εντελώς αδιάφορη στις μομφές της μητέρας και στην γκρινιάρικη διάθεση της Μαργκότ.
         Δεν τις αγαπώ, παρά μόνο γιατί είναι μητέρα μου και αδερφή μου. Για τον πατέρα, το πράγμα είναι διαφορετικό. Πληγώνομαι κάθε φορά που δείχνει την προτίμησή του για τη Μαργκότ, που επιδοκιμάζει τις πράξεις της, που τη γεμίζει μ’ επαίνους και χάδια, γιατί αγαπώ τρελά τον Πιμ. Είναι το μεγάλο μου ιδεώδες. Δεν αγαπώ κανέναν στον κόσμο όσο τον πατέρα.
         Δεν καταλαβαίνει ότι στη Μαργκότ δε φέρεται με τον ίδιο τρόπο που φέρεται σε μένα. Η Μαργκότ είναι αναμφισβήτητα η πιο έξυπνη, η πιο ευγενική, η πιο όμορφη και η πιο καλή! Παρ’ όλ’ αυτά έχω κι εγώ λίγο δικαίωμα να με παίρνουν στα σοβαρά. Υπήρξα πάντα ο κλόουν της οικογένειας, πάντα με χαρακτηρίζουν ανυπόφορη και πάντα είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος· εγώ πάντα πληρώνω τα σπασμένα, πότε εισπράττοντας επιπλήξεις και πότε πνίγοντας μέσα μου την απελπισία μου. Τα φαινομενικά κανακέματα δε μ’ ευχαριστούν πια, ούτε και οι λεγόμενες σοβαρές συζητήσεις. Περιμένω από τον πατέρα κάτι που δεν είναι ικανός να μου δώσει.
         Δε ζηλεύω τη Μαργκότ, δεν τη ζήλεψα ποτέ, δε φθόνησα ουδέποτε, ούτε την ομορφιά της ούτε την εξυπνάδα της· το μόνο που ζητώ είναι την αγάπη του πατέρα, την αληθινή στοργή του, όχι μόνο για το παιδί του, αλλά για την Άννα, αυτή που είναι.
         Γαντζώνομαι στον πατέρα, γιατί είναι ο μόνος που διατηρεί σε μένα τα τελευταία υπολείμματα του οικογενειακού αισθήματος. Ο πατέρας δε θέλει να καταλάβει ότι μερικές φορές έχω μια ακατανίκητη ανάγκη να ανακουφιστώ, να του μιλήσω για τη μητέρα· αρνείται να με ακούσει και αποφεύγει καθετί που έχει σχέση με τα ελαττώματά της.
         Περισσότερο απ’ όλους τους άλλους, η μητέρα, με το χαρακτήρα της και τα ελαττώματά της, μου πλακώνει την καρδιά. Δεν ξέρω πια τι στάση να κρατήσω· δε θέλω να της πω βάναυσα πως είναι παράλογη, σαρκαστική και σκληρή· από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να είμαι πάντα κατηγορούμενη.
         Όπως και να το κάνεις, είμαστε τα δυο άκρα αντίθετα και, μοιραία, συγκρουόμαστε. Δεν κρίνω το χαρακτήρα της μητέρας, γιατί δεν είμαι αρμόδια να τον κρίνω· τη συγκρίνω μόνο με την εικόνα της μητέρας που είχα πλάσει με τη σκέψη μου. Για μένα, η μητέρα μου δεν είναι πάντα «η μητέρα»· κι έτσι αναγκάζομαι να εκπληρώσω αυτόν το ρόλο μόνη μου. Είμαι ξεκομμένη από τους γονείς μου, έχω χάσει λίγο τα νερά μου και δεν ξέρω σε ποιο λιμάνι ν’ αράξω. Όλ’ αυτά γιατί έχω στο νου μου ένα ιδεώδες παράδειγμα: το ιδεώδες της γυναίκας που είναι μητέρα, και το οποίο δε βρίσκω καθόλου σ’ εκείνη που είμαι υποχρεωμένη να ονομάζω μητέρα μου.
         Έχω πάντα την πρόθεση να παραβλέπω τα ελαττώματα της μαμάς, να μη δω παρά μόνο τις αρετές της, και να προσπαθήσω να βρω στον εαυτό μου αυτό που μάταια αναζητώ σ’ εκείνη. Αλλά δεν τα καταφέρνω, και το απελπιστικό είναι πως ούτε ο πατέρας ούτε η μητέρα υποπτεύονται ότι μου λείπουν στη ζωή κι ότι τους αποδοκιμάζω γι’ αυτόν το λόγο. Υπάρχουν τάχα γονείς ικανοί να δώσουν πλήρη ικανοποίηση στα παιδιά τους; Μερικές φορές μού περνά η σκέψη ότι ο Θεός θέλει να με δοκιμάσει, όχι μόνο τώρα αλλά και αργότερα· το κυριότερο είναι να γίνω συνετή, χωρίς παραδείγματα και ανώφελα λόγια, για να είμαι αργότερα πιο δυνατή. Ποιος άλλος θα διαβάσει ποτέ αυτές τις επιστολές, εκτός από μένα;
         Ποιος άλλος θα με παρηγορήσει, γιατί συχνά έχω ανάγκη παρηγοριάς· πολύ συχνά μου λείπει η δύναμη, ό,τι κάνω δεν είναι αρκετό και δεν αποτελειώνω τίποτε. Δεν το αγνοώ· προσπαθώ να διορθωθώ, και κάθε μέρα χρειάζεται να ξαναρχίσω από την αρχή. Με μεταχειρίζονται με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Τη μια μέρα, η Άννα είναι πανέξυπνη και μπορεί κανείς να μιλά μπροστά της για οποιοδήποτε θέμα· την επομένη, η Άννα είναι μια χαζούλα που δεν καταλαβαίνει τίποτ’ απολύτως και φαντάζεται πως έχει αντλήσει από τα βιβλία σπουδαία πράγματα.
         Ωστόσο, δεν είμαι πια μωρό και η χαϊδεμένη μικρούλα που γελάνε καλοσυνάτα μαζί της σε κάθε περίπτωση. Έχω το ιδανικό μου, έχω μάλιστα πολλά ιδανικά· έχω τις ιδέες μου και τα σχέδιά μου, μόλο που δεν μπορώ ακόμη να τα εκφράσω.
         Α, πόσα πράγματα δεν παρουσιάζονται στο μυαλό μου το βράδυ, όταν είμαι μόνη, ακόμη και την ημέρα, όταν είμαι αναγκασμένη να υπομένω εκείνους που μ’ ενοχλούν κι εκείνους που παρεξηγούν ό,τι θέλω να πω!
         Τελικά ξαναγυρίζω πάντα αυτόματα στο Ημερολόγιό μου, που είναι για μένα η αρχή και το τέλος, γιατί από την Κίτυ δε λείπει ποτέ η υπομονή· της υπόσχομαι πως σε πείσμα όλων θ’ αντέξω το χτύπημα, θα τραβήξω το δρόμο μου και θα καταπιώ τα δάκρυά μου. Μόνο που θα ‘θελα πολύ να δω ένα αποτέλεσμα, θα ‘θελα πολύ να έχω μια ενθάρρυνση, έστω για μία φορά, από κάποιον που μ’ αγαπά.
         Μη με κρίνεις αυστηρά, μα φρόντισε να με βλέπεις απλώς και μόνο σαν ένα πλάσμα που μερικές φορές αισθάνεται ότι το ποτήρι ξεχειλίζει.

Δική σου, Άννα

Ά. Φρανκ, Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ,
μτφρ. Γ. Γ. Θωμόπουλος, Μίνωας

Κίτυ: επινοημένη φίλη στην οποία απευθύνει η Άννα ό,τι γράφει στο ημερολόγιο της φιλονικία: τσακωμός
μομφές: κατηγορίες
κανακέματα: χάδια, περιποιήσεις

Εργασίες:

1. Η Άννα δεν έχει καλή σχέση με τη μητέρα τηςΠώς δικαιολογεί η ίδια αυτό το γε
γονός;

Η Άννα θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάμεσα σ’ εκείνη και στη μητέρα της ο ισχυρός
 δεσμός αγάπης, που θα έπρεπε κανονικά να τις συνδέει. Η μητέρα είναι περισ
σότερο αφοσιωμένη στην αδερφή της Άννας, τη Μαργκότ, και φροντίζει με κάθε 
τρόπο να την προστατεύει και να παίρνει το μέρος της, δημιουργώντας στην Άννα
 την αίσθηση πως η ίδια δεν έχει θέση ανάμεσά τους. Η συμπεριφορά της μητέρας 
πληγώνει την Άννα, διότι δεν χαρακτηρίζεται από εκείνη την ιδεώδη μητρική τρυ
φερότητα, που έχει τόσο ανάγκη η νεαρή κοπέλα, είναι, αντιθέτως, σκληρή, παρά
λογη και σαρκαστική. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, η ηρωίδα αισθάνεται πως
 η μητέρας της δεν είναι καν σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της «μητέρας» 
αναγκάζοντας την ίδια ν’ αναπληρώσει το ρόλο αυτό μόνη της. 
Η ηρωίδα αποδίδει αυτή τη συγκρουσιακή σχέση στο γεγονός ότι έχει τελείως 
αντίθετο χαρακτήρα από αυτόν της μητέρας της, κάτι που τις φέρνει συνεχώς
 σε αντιπαράθεση. Ενώ, συνάμα, επισημαίνει πως η μητέρα της δεν έχει κατορ
θώσει ποτέ να φτάσει στο πρότυπο της μητέρας που έχει πλάσει στη σκέψη της∙ 
στο πρότυπο της ιδανικής μητέρας που καταφέρνει να είναι πάντοτε παρούσα στη
 ζωή των παιδιών της με θετικό τρόπο και προσφέροντάς τους αγάπη και σιγουριά
. Η μητέρα της ηρωίδας διακρίνεται περισσότερο για την ανωριμότητά της και 
για την αδυναμία της να σταθεί με αμέριστη αγάπη στο πλευρό και των δύο παι
διών της, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ τους και χωρίς να φέρεται ανταγωνιστι
κά απέναντί τους.  

2. Ποια αισθήματα έχει για τον πατέρα της η ΆνναΝα βρείτε τα σχετικά χωρία στο
 κείμενο.

Η Άννα έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον πατέρα της κι όπως χαρακτηριστικά δηλώ
νει τον αγαπά περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο στον κόσμο, αφού ε
κείνος αποτελεί για εκείνη το μεγάλο ιδεώδες. «Για τον πατέρα, το πράγμα είναι 
διαφορετικό. Πληγώνομαι κάθε φορά που δείχνει την προτίμησή του για τη Μαρ
γκότ, που επιδοκιμάζει τις πράξεις της, που τη γεμίζει μ’ επαίνους και χάδια, για
τί αγαπώ τρελά τον Πιμ. Είναι το μεγάλο μου ιδεώδες. Δεν αγαπώ κανέναν στον κό
σμο όσο τον πατέρα.»
Η νεαρή ηρωίδα έχει εξιδανικεύσει τον πατέρα της και εξαρτά σε μεγάλο βαθμό την
 ευτυχία της από τη δική του συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να πληγώνεται βαθιά
 κάθε φορά που εκείνος αποτυγχάνει να της εκφράσει την αγάπη του με τον τρόπο
 που η ίδια το επιθυμεί ή κάθε φορά που εκείνος φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερη
 συμπάθεια στην άλλη του κόρη. Ό,τι αναμένει η Άννα από τον πατέρα της είναι 
κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από τις φαινομενικές περιποιήσεις ή τις θεωρητικά «σο
βαρές συζητήσεις» που επί της ουσίας αποτελούν μια ευκαιρία για να δώσουν
 οι γονείς νουθεσίες και συμβουλές στα παιδιά τους, προειδοποιώντας τους 
για τις δυσκολίες ή τους κινδύνους της ζωής. Η Άννα περιμένει από τον πατέρα της
 εκείνη τη μορφή αγάπης που δείχνει πως την εκτιμά, τη σέβεται και την αποδέχε
ται πλήρως, όχι γιατί είναι το παιδί του, αλλά γιατί έχει αναγνωρίσει τις ποιότη
τες που κατέχει εκείνη ως αυτόνομη προσωπικότητα. «Τα φαινομενικά κανακέμα
τα δε μ’ ευχαριστούν πια, ούτε και οι λεγόμενες σοβαρές συζητήσεις. Περιμένω από
 τον πατέρα κάτι που δεν είναι ικανός να μου δώσει... το μόνο που ζητώ είναι 
την αγάπη του πατέρα, την αληθινή στοργή του, όχι μόνο για το παιδί του, αλλά
 για την Άννα, αυτή που είναι.»
Η Άννα αισθάνεται την ανάγκη να της αναγνωρίσουν την αξία που έχει ως άτομο
 και ως προσωπικότητα, και επιθυμεί να λάβει αυτή την αναγνώριση κυρίως και 
πρωτίστως από τον πατέρα της, μιας κι είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που
 της προκαλεί πια αυτά τα αισθήματα οικειότητας και αγάπης που αναλο
γούν στα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος. Έχοντας αποξενωθεί από 
τη μητέρα και την αδερφή της, θεωρεί και αισθάνεται πως ο πατέρας είναι ο μό
νος που εκπροσωπεί την ιδιαίτερη αξία του οικογενειακού συναισθηματικού δε
σμού. «Γαντζώνομαι στον πατέρα, γιατί είναι ο μόνος που διατηρεί σε μένα τα τε
λευταία υπολείμματα του οικογενειακού αισθήματος.»
Επιπλέον, η Άννα θα ήθελε να λάβει από τον πατέρα της μια ακόμη μορφή συ
μπαράστασης, θα ήθελε να μπορούσε να του εκφράσει τα παράπονα που έχει 
για τη μητέρα της, αλλά εκείνος δεν της το επιτρέπει. Είναι εμφανές, άρα, πως η
 Άννα βλέπει στο πρόσωπο του πατέρα της έναν φίλο τη γνώμη, την εκτίμηση
 και τη συμπαράσταση του οποίου έχει μεγάλη ανάγκη, προκειμένου να κατορθώ
σει να αντέξει τις συνεχείς απογοητεύσεις που βιώνει από τα άλλα μέλη της οικογέ
νειάς της. «Ο πατέρας δε θέλει να καταλάβει ότι μερικές φορές έχω μια 
ακατανίκητη ανάγκη να ανακουφιστώ, να του μιλήσω για τη μητέρα· αρνείται να 
με ακούσει και αποφεύγει καθετί που έχει σχέση με τα ελαττώματά της.»

3Ποιες σκέψεις κάνει η Άννα για το ρόλο των γονέων, με αφορμή το περιστατικό
 με την αδερφή της;

Η Άννα θεωρεί πως οι γονείς της την αδίκησαν στη μικρή αντιδικία που είχε με
 την αδερφή της, καθώς πήραν κι οι δύο αμέσως το μέρος της Μαργκότ, χωρίς κα
ν να της δώσουν έστω κι ελάχιστο χρόνο για να τους εξηγήσει τα πράγματα από τη 
δική της οπτική. Άλλωστε η ηρωίδα επρόκειτο να επιστρέψει πολύ σύντομα το βι
βλίο στην αδερφή της, και μάλιστα θα το επέστρεφε πολύ πιο γρήγορα αν εκείνοι 
δεν είχαν ανακατευτεί στη μεταξύ τους φιλονικία.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το περιστατικό η Άννα δηλώνει πως έχει στη σκέψη της 
ένα ιδεώδες παράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να είναι οι γονείς και ιδίως 
μια μητέρα∙ ένα ιδεώδες παράδειγμα για τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έ
χουν οι ιδανικοί γονείς. Θα ήθελε τους γονείς να είναι πραγματικά παρόντες 
στη ζωή της, όχι με τη συμβατική έννοια της απλής παρουσίας, αλλά με 
την ενεργή εμπλοκή στη συναισθηματική και πνευματική της ωρίμανση. Θα ή
θελε να την αποδέχονται ακριβώς γι’ αυτό που είναι και όχι να την αντιμετωπίζουν 
σαν να είναι ένα ανώριμο παιδί, στο οποίο και αποδίδουν τις ευθύνες για ό,τι συμ
βαίνει στο σπίτι. Οι γονείς θα έπρεπε να είναι το συναισθηματικό της στήριγμα,
 το λιμάνι στο οποίο θα μπορούσε να αράξει, τις στιγμές που νιώθει ανα
στατωμένη ή αδύναμη να διαχειριστεί το πλήθος των συναισθηματικών εντάσεων
 της εφηβικής ηλικίας.
Στη θέση της σκληρότητας και του σαρκασμού που δέχεται από τη μητέρα της, θα
 ήθελε να αισθάνεται την αγάπη και την αποδοχή∙ θα ήθελε μια μητέρα που να 
διαθέτει όλες εκείνες τις ηθικές αρετές και ποιότητες που θα την καθιστούσαν το
 κατάλληλο πρότυπο για μια κοπέλα εφηβικής ηλικίας, που αναζητά την ταυτότη
τά της. Η Άννα κατανοεί, βέβαια, πως οι γονείς της είναι κι αυτοί άνθρωποι 
κι έχουν ελαττώματα και ελλείψεις, θα ήθελε, εντούτοις, να έβρισκε σ’ αυτούς περι
σσότερη κατανόηση και δικαιοσύνη. Οι γονείς δεν πρέπει να δείχνουν αδυναμία 
σε ένα από τα παιδιά τους και να αδικούν το άλλο ή να το αντιμετωπίζουν σαν 
να είναι λιγότερο ικανό ή λιγότερο άξιο.
Οι γονείς που έχει κατά νου η Άννα, οι γονείς που θα μπορούσαν να δώσουν πλήρη
 ικανοποίηση στα παιδιά τους, είναι εκείνοι που θα τους έδειχναν απόλυ
το σεβασμό και θα τα αντιμετώπιζαν ως ανεξάρτητες προσωπικότητες. Είναι εκεί
νοι που αναγνωρίζουν το πλήθος των δυνατοτήτων που έχουν τα παιδιά τους, κι εί
ναι εκείνοι που έχουν την προθυμία να πορευτούν μαζί τους στη δύσκολη εκείνη
 πορεία που οδηγεί στην πνευματική ωρίμανση του νέου ατόμου και στη διαμόρφω
ση του χαρακτήρα του.
Η Άννα δεν θέλει να την αντιμετωπίζουν τη μία μέρα σαν να είναι μια πανέξυπνη 
κοπέλα και την άλλη σαν να είναι μια χαζούλα που δεν καταλαβαίνει τίποτα. 
Θέλει από τους γονείς της συνέπεια στη συμπεριφορά και φυσικά την ικανότητα 
να τη βλέπουν γι’ αυτό που είναι, σαν μια νέα κοπέλα με πολλά ιδανικά και 
ιδέες, που προσπαθεί να αναγνωρίσει τα ελαττώματά της και να τα διορθώσει,
 με απώτερο στόχο να μπορέσει κάποτε να γίνει μια ολοκληρωμένη προσωπικότη
τα με τις κατάλληλες αρχές και αξιόλογο ήθος.     

4Ποια συναισθήματα κατακλύζουν την ηρωίδα την ώρα που γράφει στο ημερολό
γιο της;

Η Άννα καταφεύγει στο ημερολόγιό της αισθανόμενη έντονη λύπη ύστερα από τη
 φιλονικία με την αδερφή της, εφόσον διαπίστωσε για άλλη μια φορά πως οι γο
νείς της σπεύδουν πάντοτε να πάρουν το μέρος της Μαργκότ, χωρίς να δίνουν
 σημασία στα δικά της συναισθήματα. Η ηρωίδα νιώθει την ανάγκη να λάβει από 
κάποιον που την αγαπά ειλικρινά ενθάρρυνση και υποστήριξη, ώστε να μπο
ρέσει να συνεχίσει τον καθημερινό της αγώνα προς την ενηλικίωση και, φυσικά,
 προς τη δύσκολη εκείνη προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να διορθώσει 
τα ελαττώματά της και να γίνει ένας αξιόλογος άνθρωπος.
Η Άννα αισθάνεται βαθιά απογοήτευση διότι νιώθει πως στο πλαίσιο της οικογέ
νειάς της δεν έχει κανέναν που να την κατανοεί και να είναι πρόθυμος να τη στη
ρίξει. Η μητέρα της τής φέρεται συνεχώς με άδικο τρόπο, την κατηγορεί για όλα
 και την αντιμετωπίζει με σαρκασμό και ειρωνεία, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει
 τη Μαργκότ και παίρνει πάντοτε το δικό της μέρος. Νιώθει, έτσι, η ηρωίδα πως δεν
 μπορεί να βρει πουθενά τη στοργή που χρειάζεται, αφού ακόμη κι ο πατέρας που 

τόσο αγαπά έχει την τάση να φέρεται στην αδερφή της με διαφορετικό τρόπο
 και να της αναγνωρίζει περισσότερες αρετές. Η Μαργκότ είναι για τους γονείς 
τους η πιο έξυπνη, η πιο ευγενική, η πιο όμορφη και η πιο καλή, ενώ η Άν
να αντιμετωπίζεται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος για ό,τι συμβαίνει, εισπράττοντας
 διαρκώς κατηγορίες και επιπλήξεις.
Η ηρωίδα θέλει κοντά της κάποιον που να έχει την υπομονή να την ακούσει 
και να δείξει κατανόηση απέναντι στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες 
της. Θέλει κάποιον να του μιλήσει για την άδικη και παράλογη συμπεριφορά 
της μητέρας της, μα δεν βρίσκει σε κανέναν αυτού του είδους τη συμπαράσταση, 
αφού ο πατέρας της, που είναι ο μόνος που θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το
 ρόλο αρνείται ν’ ακούσει οποιαδήποτε κατηγορία εις βάρος της μητέρας. Η Άννα,
 επομένως, καταλήγει να εκμυστηρεύεται όλες τις σκέψεις κι όλα της τα παρά
πονα στην «Κίτυ», στην επινοημένη φίλη που απευθύνει όλα όσα γράφει στο ημε
ρολόγιό της. Η Κίτυ είναι εκείνη που εκπληρώνει τελικά το ρόλο που θα έπρεπε
 να εκπληρώνουν οι γονείς της, κι είναι εκείνη που προσφέρει στην Άννα
 την κατανόηση και τη συμπαράσταση που της έχουν τόσο λείψει από τα πρόσωπα 
της οικογένειάς της.
Το Ημερολόγιο της Άννας γίνεται ο αποδέκτης της θλίψης που βιώνει η ηρωίδα,
 των απογοητεύσεων και των διαψεύσεων που αντιμετωπίζει καθημερινά, αφού κα
νένας από την οικογένειά της δεν της προσφέρει λίγο χρόνο και λίγη προσοχή, 
προκειμένου ν’ ακούσει όσα η νεαρή κοπέλα αισθάνεται κι όσα την πληγώνουν.  

5Γράψτε ένα γράμμα στους γονείς σας (αν θέλετε μπορείτε και να τους το
 στείλετε!) στο οποίο θα εκφράζετε κάποια παράπονα που έχετε από τη στάση 
τους προς εσάς, τα αδέρφια σας, ή και για τη μεταξύ τους σχέση.

[Το γράμμα που ακολουθεί βασίζεται στις σκέψεις της Άννας Φρανκ, όπως
 αυτές καταγράφονται στο συγκεκριμένο απόσπασμα.]  

Αγαπητοί γονείς,

Είναι καιρός τώρα που αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τις σκέψεις και
 τα παράπονά μου για τον τρόπο με τον οποίο με αντιμετωπίζετε και, φυσικά,
 για τον τρόπο που τόσο έκδηλα δείχνετε την προτίμησή σας στη Μαργκότ. Αν 
και καταλαβαίνω πως η αδερφή μου έχει πλήθος προτερημάτων, αφού είναι σαφώς
 πιο όμορφη, πιο έξυπνη και πιο καλή από μένα, αυτό δε σημαίνει όμως πως μπο
ρείτε να με αντιμετωπίζετε σαν να μην αξίζω τίποτα! Έχω κι εγώ τις δικές μου ξεχω
ριστές ικανότητες κι έχω κι εγώ τη δυνατότητα να γίνω κατά πολύ καλύτερη α
π’ ό,τι είμαι τώρα, αλλά χρειάζομαι και τη δική σας υποστήριξη.
Είναι παράλογο να παίρνετε πάντοτε το μέρος της αδερφής μου και να θεωρείτε
 δεδομένο πως είμαι εγώ που φταίω πάντοτε για όλα. Κι είναι ακόμη πιο παράλογο 
το να έχετε την απαίτηση να μην αντιδρώ ή να μη στεναχωριέμαι όταν με αδικείτε
 τόσο κατάφορα. Έχω κι εγώ την ανάγκη ν’ ακούσω έναν καλό λόγο, κι ακόμη πε
ρισσότερο έχω την ανάγκη να με δείτε γι’ αυτό που είμαι. Έχει περάσει πολύς και
ρός από τότε που ήμουν το μικρό ανόητο παιδί με τα καμώματα του οποίου γελού
σατε. Είμαι πια δεκατριών ετών κι έχω μεγαλώσει αρκετά για να με βλέπετε και
 να μου φέρεστε σαν να είμαι παιδί. Χρειάζομαι πια ανθρώπους που να με σέβο
νται και να μου δίνουν την προσοχή που μου αναλογεί, κι όχι ανθρώπους που να
 με ειρωνεύονται και να γελούν εις βάρος μου σαν να μην καταλαβαίνω τι γίνεται γύ
ρω μου.
Ιδίως εσύ μητέρα θα πρέπει να αντιληφθείς τον αντίκτυπο που έχει η συ
μπεριφορά σου σ’ εμένα. Καταλαβαίνω πως δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς ελαττώ
ματα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ή να αποδεχτώ πως μια μητέρα δεν έχει 
συναίσθηση ότι οφείλει να δείχνει πάντοτε αμέριστη συμπαράσταση σε όλα 
της τα παιδιά και να τα αντιμετωπίζει με στοργή και αγάπη. Με πληγώνει κά
θε φορά που δέχομαι ένα ακόμη σαρκαστικό και υποτιμητικό σου σχόλιο, όταν το
 μόνο που ζητώ είναι λίγο από το χρόνο σου κι έναν λόγο αγάπης. Με πληγώνει το
 γεγονός ότι δεν σκέφτεσαι καν πόσο βαθιά μ’ επηρεάζει η σκληρότητα που μου
 δείχνεις. Αν δεν μπορώ να βρω αγάπη κι αποδοχή από την ίδια μου τη μητέρα, 
τότε σε ποιον θα πρέπει να στραφώ;
Θα ήθελα να καταλάβετε πως βρίσκομαι πλέον σε μια ηλικία που μου επιτρέπει να 
έχω πλήρη συνείδηση του εαυτού μου. Αναγνωρίζω τα ελαττώματά μου και προ
σπαθώ να τα βελτιώσω, αφού ό,τι επιθυμώ περισσότερο είναι να γίνω όσο καλύ
τερη μπορώ. Έχω πολλά σχέδια και πολλά ιδανικά για το πώς θέλω να διαμορφώ
σω τη ζωή μου και για το πώς θέλω να γίνω η ίδια μεγαλώνοντας. Όλα αυτά, ό
μως, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη δική σας συμπαράσταση και κατανόηση. Δεν
 μπορώ να επιτύχω αυτά που ονειρεύομαι κι επιθυμώ, αν νιώθω διαρκώς πως δεν υ
πάρχει γύρω μου κανένας που να θέλει να με ακούσει και να με σεβαστεί.
Ό,τι σας ζητώ, λοιπόν, είναι να αντιληφθείτε πως δεν είμαι πια ένα ανόητο παι
δί, που μπορείτε να του φέρεστε όπως θέλετε. Έχω ανάγκη την αγάπη και την απο
δοχή σας, κι έχω ανάγκη τη στήριξή σας στην προσπάθειά μου να γίνω ένας ολο
κληρωμένος άνθρωπος με τις αναγκαίες αρετές κι όσο γίνεται λιγότερα ελαττώμα
τα.

                                                                                                Με αγάπη κι εκτίμηση,
η Άννα σας

Άννα Φρανκ (1929-1945)


Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη και πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, σε ηλικία 16 ετών. Ήταν κόρη του Γερμανοεβραίου επιχειρηματία Ότο Φρανκ, η οικογένεια του οποίου, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, μετανάστευσε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Οι Φρανκ, εξαιτίας του διωγμού των Εβραίων, κρύφτηκαν στην αποθήκη του εμπορικού τους καταστήματος και έζησαν εκεί μέχρι τον Αύγουστο του 1944, οπότε τους συνέλαβε η γερμανική αστυνομία. Οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς, όπου πέθανε η μητέρα της Άννας. Η ίδια και η αδερφή της πέθαναν από τύφο σε άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Επέζησε μόνο ο πατέρας, ο οποίος από Ολλανδούς φίλους της οικογένειας παρέλαβε το ημερολόγιο που είχε μαζί της η κόρη του στο κρησφύγετό τους. Το ημερολόγιο εκδόθηκε το 1947 και, με τη μεγάλη διεθνή απήχηση που είχε, έκανε γνωστή τη δοκιμασία του νεαρού κοριτσιού.



Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ





H Άννα Φρανκ και η εποχή της      (1929-1945)




."Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" είναι το πιο γνωστό ημερολογιακό κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.








Η Άννα Φράνκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ήταν Γερμανίδα και στη θρησκεία Εβραία. 


ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ
Λίγο προτού ξεκινήσει η μεταφορά των εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ο Ότο αποφάσισε να εξαφανίσει την οικογένεια του. Για αυτόν το σκοπό δημιούργησε ένα προσάρτημα στην αποθήκη τροφίμων στο Πρίσενγρκατς, το οποίο αποτελούνταν από δύο διαμερίσματα εξοπλισμένα με τα κατάλληλα μέσα, για να φιλοξενήσουν δύο οικογένειες, των Φρανκ και των Βαν Πελ-την τριμελή οικογένεια του συνεργάτη του Ότο Φρανκ. Τις δύο οικογένειες ακολούθησε στο καταφύγιό τους και ο Ντάσελ, ένας ηλικιωμένος εβραίος  οδοντίατρος.

Η ζωή στο καταφύγιο ξεκινούσε αργά το απόγεμα. Φίλοι των Φρανκ προμήθευαν τους φυγάδες με εφόδια και φαγητό από τη μαύρη αγορά. Τις νυχτερινές ώρες, ο Ότο και ο συνεργάτης του διατελούσαν τη συνηθισμένη τους εργασία στο κάτω μέρος της αποθήκης.

Η Άννα Φρανκ βρήκε στη φυλακή αυτή ιδιάζουσα ελευθερία. “Αγαπητή Κίτυ”, γράφει στις πρώτες σελίδες του ημερολογίου της, το οποίο της δώρισε ο πατέρας της στα δέκατα τρίτα της γενέθλια, “ελπίζω ότι θα είσαι η παρηγοριά μου και το στήριγμά μου”. Πράγματι το ημερολόγιο αυτό εκφράζει, εκτός από τη μεγάλη αδυναμία που είχε η Άννα στον πατέρα της, την ωμότητα ενός πολέμου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, το οποίο σταδιακά έχανε συνειδητά την αθωότητά του. “Δε θα μπορέσω ποτέ να ξαναγράψω με αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζω βαθιά μέσα μου πως δε θα είμαι ποτές πια αθώα”, αναγράφει το ημερολόγιο στις               2 Νοεμβρίου του 1942.

Η φωνή της Άννας είναι η κραυγή ενός εβραίου στο κρησφύγετό του αλλά και η κραυγή του ανθρώπου του 20ού αιώνα, ο οποίος καταδιώκτηκε από την πιο αλλοπρόσαλλη δολοφονική μανία της Ιστορίας.
Η νεαρή συγγραφέας ωστόσο αποκαλύπτει στις σελίδες του ημερολογίου ένα φυσικό ταλέντο στην τέχνη του γραπτού λόγου και μια λογική που ξεπερνά τα όρια της ηλικίας της.
Η Άννα προβληματίστηκε για τη ζωή, την αγάπη, το μίσος, την αρχή και το μέλλον μιας σχέσης με αφορμή την επαφή της με τον Πίτερ, το δεκαεξάχρονο γιο των Βαν Πελ, για τον οποίο έτρεφε συναισθήματα, καθώς και για το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του.

Το 1942, οι ναζιστές ανακάλυψαν το κρησφύγετο των Φρανκ μετά τη συμπτωματική καταδίωξη ενός ληστή στην αποθήκη τροφίμων. Οι δύο οικογένειες, καθώς και ο ηλικιωμένος οδοντίατρος, μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς. Η Άννα Φρανκ, η μητέρα της και η αδερφή της άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, το στρατόπεδο στο οποίο μεταφέρθηκαν, όταν το Άουσβιτς δέχθηκε επίθεση από τους Ρώσους. Είχαν πληγεί από τύφο.
 Μοναδικός επιζών ο Οτο παρέλαβε το ημερολόγιο από τα χέρια των γειτόνων, Έλι Βόσεν και Μίεν Βαν Σάντεν, οι οποίοι το περισυνέλεξαν μετά τη σύλληψη των Φρανκ. Σε αυτόν οφείλεται η αρχική έκδοση του ημερολογίου, άλλωστε σε αυτόν οφειλόταν και η ύπαρξή του.
Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και ως σήμερα έχει πουλήσει 3οο.οοο αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Το καταφύγιο της οικογενείας στο Πρίσενγκρατς λειτουργεί σήμερα ως κέντρο νεότητας με την ονομασία “Το σπίτι της Άννας Φρανκ”.




Η Άννα και η αδερφή της πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αφού τελείωσε ο πόλεμος ο πατέρας της Άννας που είχε σωθεί επέστρεψε στο διαμέρισμά, βρήκε το ημερολόγιο και το εξέδωσε με τον τίτλο The Diary of a Young Girl (Το Ημερολόγιο μιας Νεαρής Κοπέλας).







ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ



Στο ημερολόγιο η Άννα περιγράφει τη ζωή της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Είναι γραμμένο στα Ολλανδικά.


“Τετάρτη 3 Μαρτίου 1944”
“Είναι μια φοβερή εποχή. Γύρω λυσσομανάει ο πόλεμος και κανένας δεν ξέρει αν είναι ζωντανός την άλλη μέρα. Θυμάμε που ζούσαμε όλοι μαζί στην πόλη και περιμέναμε απο στιγμή σε στιγμή να την αδειάσουν για να φύγουμε. Οι μέρες μας ήταν γεμάτες κανονιές και πυροβολισμούς και τις νύχτες μυστηριώδης ήχοι έρχονταν από τα βάθη. Αυτό συνεχίστηκε έτσι καμιά βδομάδα, ώσπου ένα βράδυ μας σκέπασε μια νύχτα που κρατάει ακόμη και σήμερα.”




It’s a wonder I haven’t abandoned all my ideals, they seem so absurd and impractical
Yet I cling to them because I still believe, in spite of everything, that people are truly good at heart...

Είναι παράδοξο που δεν έχω εγκαταλείψει τα ιδανικά μου, τα οποία φαίνονται τόσο παράλογα και καθόλου πρακτικά.
Ωστόσο εμμένω σ’ αυτά γιατί ακόμη πιστεύω, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μου, πως οι άνθρωποι είναι αληθινά καλοί στην καρδιά...


It’s utterly impossible for me to build my life on a foundation of chaos, suffering and death...

Είναι εντελώς αδύνατον για μένα το χτίσω τη ζωή μου πάνω στο χάος, στη θλίψη και στο θάνατο...


I see the world being slowly transformed into a wilderness, I hear the approaching thunder that, one day, will destroy us too...

Βλέπω τον κόσμο αργά αργά να μεταμορφώνεται σε άγριο τοπίο. Ακούω τον κεραυνό που πλησιάζει και που μια μέρα θα καταστρέψει κι εμάς τους ίδιους...


I feel the suffering of millions. And yet, when I look up at the sky, I somehow feel that everything will change for the better that this cruelty too shall end, that peace and tranquillity will return once more...

Νιώθω τον πόνο εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι όμως, όταν κοιτάζω τον ουρανό, νιώθω μέσα μου πως όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, πως αυτή η σκληρότητα θα τελειώσει, πως η ειρήνη και η γαλήνη θα επιστρέψουν και πάλι...
Άννα Φρανκ, 15 Ιουλίου 1944



Believe me, if you have been shut up for a year and a half, it can get too much for you some days… Cycling, dancing, whistling, looking out into the world, feeling young, to know that I am free – that’s what I long for...

Πίστεψέ με, αν είσαι έγκλειστος για ενάμισι χρόνο, μπορεί να σου στοιχίζει πολύ κάποιες μέρες. Το ποδήλατο, ο χορός, το σφύριγμα, το να κοιτάς έξω απ’ το παράθυρο στον κόσμο, το να νιώθεις νέος, το να νιώθεις ελεύθερος, αυτά είναι τα πράγματα που μου λείπουν...


I don’t want to live in vain like most people. I want to go on living even after my death…

Δεν θέλω να ζω μάταια όπως οι περισσότεροι άνθρωποι. Θέλω να εξακολουθήσω να ζω και μετά τον θάνατό μου...


One day this terrible war will be over… One day we will be people again. And not just Jews.

Κάποια μέρα αυτός ο φοβερός πόλεμος θα τελειώσει... Κάποια μέρα θα ξαναγίνουμε άνθρωποι κι όχι απλά Εβραίοι...


Who has inflicted this upon us?

Ποιος μας προκάλεσε αυτή τη συμφορά; 


One and a half million children were murdered in the genocide the Nazis called ‘The Final Solution’.
Anne Frank’s story is only one of them...

1,5 εκατομμύριο παιδιά σκοτώθηκαν από τους Ναζί κατά την εκτέλεση του σχεδίου, γνωστού ως «τελική λύση», με απώτερο στόχο τον αφανισμό των Εβραίων...
Η Άννα Φρανκ είναι ένα από αυτά... 








Μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα με πλούσιο υλικό σχετικά με την ιστορία και το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι:
Anne Frank House
http://www.annefrank.org/ 

Το σπίτι της Άννα Φράνκ

 
Μεταξύ άλλων εμπεριέχει υλικό στις ακόλουθες ενότητες:


Η ζωή στη Γερμανία 
http://www.annefrank.org/en/Anne-Franks-History/Life-in-Germany/

Στην Ολλανδία 
http://www.annefrank.org/en/Anne-Franks-History/Emigrating-to-the-Netherlands/

Δύο χρόνια στο καταφύγιο 
http://www.annefrank.org/en/Anne-Franks-History/Not-outside-for-2-years/

Η σύλληψη 
http://www.annefrank.org/en/Anne-Franks-History/Discovery-and-arrest/

Η επιστροφή του Otto Frank από το στρατόπεδο συγκέντρωσης 
http://www.annefrank.org/en/Anne-Franks-History/Otto-returns-alone/


Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
http://www.annefrank.org/en/Anne-Franks-History/The-diary-of-Anne-Frank/

Το ημερολόγιο: ένας εκλεκτός φίλος
http://www.annefrank.org/en/Anne-Franks-History/A-diary-as-a-best-friend/ 


Βιογραφικά κείμενα 

 είναι τα κείμενα που ο συγγραφέας των οποίων αφηγείται γεγονότα (ημερολόγιο, απομνημονεύματα, αυτοβιογραφίες) ή εκθέτει τα σημαντικότερα στοιχεία της δικής του ζωής.

 

Ημερολόγιο :
Η συστηματική καταγραφή από έναν άνθρωπο των συναισθημάτων, των σκέψεων και των γεγονότων της προσωπικής ζωής του ή και της δημόσιας ζωής.
 Ο χαρακτήρας τους είναι προσωπικός κι έτσι η γλώσσα του μπορεί να είναι συνθηματική και η γραφή τους υπαινικτική και ελλειπτική.
Χαρακτηριστικό των ημερολογίων είναι 

  • ο εξομολογητικός τόνος,

  • η υποκειμενική ματιά,

  • η αποσπασματικότητα

  • η κυριαρχία του α' προσώπου.

  • ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου συγγραφής κάθε καταχώρησης.

  • ο ελάχιστος χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στα συμβάντα (χρόνος των γεγονότων) και την καταγραφή τους (χρόνος της αφήγησης)
Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ 
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
 ΘΕΜΑ: Στο συγκεκριμένο απόσπασμα η Άννα με αφορμή το περιστατικό ενός ασήμαντου καβγά με την αδερφή της, καταγράφει τις σκέψεις της για τη σχέση με την αδερφή, τη μητέρα και τον πατέρα της.
Αυτό που κυρίως την προβληματίζει είναι η ασυμφωνία της με τον χαρακτήρα και τη στάση της μητέρας της, η οποία την εμποδίζει να επικοινωνήσει μαζί της. 
Γενικά οι σκέψεις της γύρω από το γονεϊκό ρόλο παρουσιάζουν μια ασυνήθιστη ωριμότητα, η διάθεσή της όμως χαρακτηρίζεται από συχνές ψυχολογικές μεταπτώσεις. 
 Η σχέση με τον πατέρα της είναι καλύτερη, ωστόσο νιώθει ότι και από τον πατέρα δεν βρίσκει τη συναισθηματική υποστήριξη που θα περίμενε. 
Νιώθει αποξενωμένη στο εσωτερικό της οικογένειάς της, διαπιστώνει ότι οι δικοί της δεν την καταλαβαίνουν και δεν της δίνουν τη σημασία που της αξίζει. Αυτή η πικρή διαπίστωση την ωθεί να εξομολογηθεί τις σκέψεις της στο ημερολόγιό της. Το οποίο αναλαμβάνει το ρόλο ενός σιωπηρού συνομιλητή που ενθαρρύνει και στηρίζει τη μοναξιά της.

ΔΟΜΗ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
1η ΕΝΟΤΗΤΑ: «Αγαπητή Κίτυ… διάθεση της Μαργκότ».
2η ΕΝΟΤΗΤΑ: «Δεν τις αγαπώ… με τα ελαττώματά της».
3η ΕΝΟΤΗΤΑ: «Περισσότερο απ’ όλους… στα παιδιά τους».
4η ΕΝΟΤΗΤΑ: «Μερικές φορές… Δική σου, Άννα».

ΠΛΑΓΙΟΤΙΤΛΟΙ:
1η ΕΝΟΤΗΤΑ: Τα παράπονα της Άννας με αφορμή το επεισόδιο με τη Μαργκότ.
2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Η σχέση της Άννας με τον πατέρα της.
3η ΕΝΟΤΗΤΑ: Η άποψη της Άννας για τη μητέρα της.
4ηΕΝΟΤΗΤΑ: Οι συναισθηματικές ανάγκες της Άννας και η διάθεση αυτοκριτικής.

ΤΕΧΝΙΚΗ:
-          Ο συντάκτης του ημερολογίου και ο αφηγητής ταυτίζονται.
-          Μορφή αλληλογραφίας.
-          Εξομολογείται με ειλικρίνεια τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

ΤΟΝΟΣ: Εξομολογητικός, επικριτικός, ειρωνικός.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ-ΉΘΟΣ:   Άννα: ώριμη, με διάθεση που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, αντιφάσεις στο χαρακτήρα της, ζηλιάρα, ωριμότητα για τις απόψεις της για το μητρικό ρόλο, ωριμότητα που φανερώνει η αυτοκριτική της, πεισματάρα, έξυπνη, ειλικρινής, εγωίστρια.

ΓΛΩΣΣΑ: Η γλώσσα είναι απλή, ζωντανή, αυθόρμητη και άμεση (περιορισμοί της μεταφραστικής διαδικασίας)
ΥΦΟΣ: Εξομολογητικό,λιτό, σαφές, ζωντανό
ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: Μεταφορές, Παρομοιώσεις, Επίθετα.

ΙΔΕΕΣ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ:   
  •  Η εξομολόγηση σε ένα ημερολόγιο δείχνει την επιθυμία του εφήβου για επικοινωνία.
  • Τραγική ειρωνεία αποτελεί η βεβαίωσή της ότι κανείς άλλος δε θα το διαβάσει.
  • Μέσα από τη γραφή του ημερολογίου και κυρίως από το συγκεκριμένο απόσπασμα διαφαίνεται μία απίστευτη ωριμότητα της Άννας – καταγράφει τα συναισθήματά της για τους γονείς της à αποκαλύπτεται ο τραυματισμένος ψυχικός της κόσμος
Συναισθήματα της Άννας:

Απόρριψη, αίσθημα αδικίας, μοναξιά και απομόνωση μέσα στην οικογένειά της, πικρία, ταπείνωση, έλλειψη πραγματικής αγάπης, θλίψη και πόνο, αίσθημα μειονεξίας, παράπονο για μεροληπτική συμπεριφορά, καταπίεση, απελπισία, αγανάκτηση




ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ


Επισκεφθείτε το http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=r1PpNjzZj-s και διαβάστε το "Γράμμα στον πατέρα" του Φραντς Κάφκα και συγκρίνετε την εικόνα της μητέρας της Φρανκ με την εικόνα του πατέρα στο κείμενο του Κάφκα.







Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ




ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ

- ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ
 ΘΕΜΑ: Τα παράπονα της Άννας στο ημερολόγιό της για τη μεροληπτική, όπως νομίζει, στάση των γονιών της υπέρ της αδερφής της και οι γενικότερες σκέψεις και κρίσεις της για τους γονείς και τον εαυτό της.
ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ: Η ψυχολογία των εφήβων και οι σχέσεις τους με την οικογένεια.
ΔΟΜΗ 1 η Ενότητα: «Αγαπητή Κίτυ… διάθεση της Μαργκότ». 2 η Ενότητα: «Δεν τις αγαπώ… με τα ελαττώματά της». 3 η Ενότητα: «Περισσότερο απ’ όλους… στα παιδιά τους». 4 η Ενότητα: «Μερικές φορές… Δική σου, Άννα».
ΠΛΑΓΙΟΤΙΤΛΟΙ: 1 η Ενότητα: Τα παράπονα της Άννας με αφορμή το επεισόδιο με τη Μαργκότ. 2 η Ενότητα: Η σχέση της Άννας με τον πατέρα της. 3 η Ενότητα: Η άποψη της Άννας για τη μητέρα της. 4 η Ενότητα: Οι συναισθηματικές ανάγκες της Άννας και η διάθεση αυτοκριτικής.
 ΤΕΧΝΙΚΗ: - Ο συντάκτης του ημερολογίου και ο αφηγητής ταυτίζονται. - Μορφή αλληλογραφίας. - Εξομολογείται με ειλικρίνεια τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. ΤΟΝΟΣ: Εξομολογητικός, επικριτικός, ειρωνικός.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ: Άννα: ώριμη, ζηλιάρα, με ωριμότητα για τις απόψεις της όσον αφορά το ρόλο της μητέρας, πεισματάρα, έξυπνη, ειλικρινής, εγωίστρια.
 ΓΛΩΣΣΑ: Απλή δημοτική.
ΥΦΟΣ: Εξομολογητικό.
ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: Μεταφορές, Παρομοιώσεις, Επίθετα.
 ΙΔΕΕΣ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: - Η εξομολόγηση σε ένα ημερολόγιο δείχνει την επιθυμία του εφήβου για επικοινωνία. - Τραγική ειρωνεία αποτελεί η βεβαίωσή της ότι κανείς άλλος δε θα το διαβάσει. -
Συναισθήματα που κυριαρχούν είναι η λύπη και η αγανάκτηση μιας έφηβης που αισθάνεται να την πνίγει η αδικία. - Η έλλειψη επικοινωνίας με τους γονείς της προξενεί επίσης στην Άννα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.
ΠΗΓΗ http://eumathein.gr/