Σάββατο 13 Απριλίου 2019

3. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ,ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,

Ιστορία Α' Γυμνασίου : Ο Αλέξανδρος. Η κατάκτηση της Ανατολής

ΠΗΓΗ :http://skapanefs.blogspot.com/2012/03/blog-post_11.html


356 π.Χ. : Γεννιέται ο γιος του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας, Αλέξανδρος.

Παιδική ηλικία : ο Αλέξανδρος έχει δάσκαλο τον Αριστοτέλη και αποκτά παιδεία βαθύτατα ελληνική. Λατρεύει τα έπη του Ομήρου και διαβάζει Πίνδαρο, Ηρόδοτο και Θουκυδίδη. Από παιδί έδειξε τις στρατιωτικές του ικανότητες (στα 16 του, ενώ ο Φίλιππος έλειπε, κατέστειλε μια εξέγερση, ενώ στα 18 του, το 338 π.Χ. ήταν αρχηγός του ιππικού στη μάχη της Χαιρώνειας).

336 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος, πρωτότοκος γιος του Φιλίππου Β’ γίνεται βασιλιάς της Μακεδονίας μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Είναι μόλις 20 χρονών. Όνειρό του είναι η πραγματοποίηση του σχεδίου του πατέρα του (συντριβή Περσών και διάδοση ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο). Αυτή την χρονιά βασιλιάς των Περσών γίνεται ο ικανότατος Δαρείος Γ’ ο Κοδομανός. Συγκαλεί και πάλι το συνέδριο της Κορίνθου, το οποίο του αναθέτει την αρχηγία της εκστρατείας στην Ασία, ονομάζοντάς τον : «στρατηγό αυτοκράτορα».

335 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος αντιμετωπίζει με επιτυχία τους βόρειους και νότιους γείτονες της Μακεδονίας. Καταστρέφει τη Θήβα, όταν αυτή επαναστατεί (σκοτώνει 6.000 Θηβαίους, πουλά ως σκλάβους 30.000 και ισοπεδώνει την πόλη). Καμία πόλη δεν τολμά πια να επαναστατήσει. Είναι πλέον ελεύθερος να ξεκινήσει την εκστρατεία του : Στέλνει στην Προποντίδα τον Παρμενίωνα για να εξασφαλίσει το πέρασμα, από το οποίο θα περάσει ο στρατός του.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (334 – 323 π.Χ.)

334 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος αφήνει τοποτηρητή της Μακεδονίας τον Αντίπατρο και ξεκινά την άνοιξη την εκστρατεία με 30.000 πεζούς, 5.000 ιππείς και 160 πλοία. Χωρίς να συναντήσει αντίσταση, περνά τον Ελλήσποντο και φθάνει στην Τροία, όπου κάνει θυσίες. Το Μάιο αντιμετωπίζει με επιτυχία τους Πέρσες στον Γρανικό ποταμό (το μακεδονικό ιππικό αιφνιδιαστικά διασχίζει το ποτάμι).
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΝΙΚΟΥ

ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΕΡΣΕΣ
αρχηγοί
Αλέξανδρος
Διάφοροι σατράπες
δύναμη
47.000
25.000
νεκροί
300-400 και 4.500 τραυματίες
4.000 και 2.000 αιχμάλωτοι
Στη συνέχεια κατακτά είτε χωρίς αντίσταση, είτε με πολιορκία μεγάλες πόλεις (Σάρδεις, Έφεσος, Μίλητος, Αλικαρνασός). Απελευθερώνει τις ιωνικές πόλεις, καταργεί τη φορολογία τους και εγκαθιστά εκεί δημοκρατικά καθεστώτα.



333 π.Χ. : Γίνεται η δεύτερη μεγάλη μάχη εναντίον των Περσών, στην αμμώδη πεδιάδα της Ισσού. Ο Αλέξανδρος κερδίζει και ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος Γ’ τρέπεται σε φυγή.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΣΣΟΥ

ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΕΡΣΕΣ
αρχηγοί
Αλέξανδρος
Δαρείος Γ’
δύναμη
30.000
150.000 (ή 100.000)
νεκροί
7.000
110.000 (ή 20.000 επειδή οι υπόλοιποι οπισθοχώρησαν νωρίς)



332 π.Χ. : Μετά από 7 μήνες πολιορκίας, ο Αλέξανδρος καταλαμβάνει την Τύρο. Τα φοινικικά και ροδιακά πλοία μπαίνουν πια στις διαταγές του. Συνεχίζει με την κατάκτηση της Αιγύπτου.



331 π.Χ. : Οι ιερείς της Αιγύπτου τον ονομάζουν «γιο του Άμμωνα». Λίγο πριν φύγει από την Αίγυπτο, ιδρύει την Αλεξάνδρεια, η οποία στη συνέχεια θα γίνει σπουδαίο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της Μεσογείου. Η τρίτη και τελευταία μεγάλη μάχη εναντίον των Περσών γίνεται στα Γαυγάμηλα.
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΑΥΓΑΜΗΛΩΝ


ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΕΡΣΕΣ
αρχηγοί
Αλέξανδρος
Δαρείος Γ’
δύναμη
47.000
120.000
νεκροί
100 (πεζικό) και 1.000 (ιππικό)
40.000
Ο Δαρείος μετά την μάχη τρέπεται σε φυγή και ύστερα από λίγο δολοφονείται. Το περσικό κράτος διαλύεται και ο Αλέξανδρος μπαίνει νικητής στη Βαβυλώνα, τα Σούσα και την Περσέπολη, όπου βρίσκει τον αυτοκρατορικό θησαυρό των Περσών, μένει για κάποιο διάστημα εκεί και στο τέλος την καίει πάνω στο μεθύσι του. Στη συνέχεια καταλαμβάνει και τα Εκβάτανα. Όλες οι εξουσίες του Πέρση βασιλιά περιέρχονται στα χέρια του και στην ουσία ο σκοπός της εκστρατείας έχει πια πραγματωθεί.

330 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος κυνηγά τον σατράπη Βήσσο, ο οποίος είχε σκοτώσει τον Δαρείο και ήθελε να τον διαδεχθεί. Φθάνει ως το σημερινό Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν. Ο Βήσσος τελικά συλλαμβάνεται από τον Πτολεμαίο και εκτελείται. Ανακαλύπτεται  σχέδιο δολοφονίας του Αλέξανδρου από τον γιο του Παρμενίωνα. Και οι δυο εκτελούνται από τον Αλέξανδρο.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ (327-323)
327 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος παντρεύεται τη Ρωξάνη και την ίδια χρονιά προετοιμάζει την εκστρατεία του στην Ινδία, στέλνοντας τον Ηφαιστίωνα και τον Περδίκκα να προετοιμάσουν την επέλαση προς τον Ινδό ποταμό.


326 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος περνάει τον Ινδό ποταμό και στη συνέχεια τον Υδάσπη (παραπόταμος του Ινδού). Ακολουθεί μεγάλη μάχη με τον Ινδό βασιλιά Πώρο. Ο στρατός του Αλεξάνδρου νικά .
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΥΔΑΣΠΗ
Ινδοί : 30.000 πεζοί + 4.000 ιππείς + 300 άρματα + 200 πολεμικοί ελέφαντες !!!
Ο Αλέξανδρος θέλει να συνεχίσει και να φθάσει στον ποταμό Γάγγη. Στον ποταμό Ύφαση, όμως ο στρατός αρνείται να συνεχίσει την προέλαση και ζητά από τον Αλέξανδρο να επιστέψουν πίσω. Ο Αλέξανδρος τελικά δέχεται και χωρίζει το στρατό του σε 3 μέρη για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

324 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος, ως επικεφαλής του ενός από τα τρία μέρη του στρατού, φθάνει στα Σούσα, όπου μένει για λίγο, κάνει εκεί γιορτές και μοιράζει αξιώματα σε διάφορους Πέρσες.


323 π.Χ. : Ο Αλέξανδρος πάει στην Βαβυλώνα. Προετοιμάζει εκστρατεία στην Αραβική χερσόνησο, αλλά εκδηλώνει πυρετό μετά από ένα συμπόσιο και πεθαίνει στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ.

Επιμέλεια : Νίκος Μελιγκώνης 





ΠΗΓΗ :http://scriptamanentps.blogspot.com/p/blog-page_
28.html


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
336 π.χ. ο πρωτότοκος γιος του Φίλιππου, Αλέξανδρος γίνεται Βασιλιάς της Μακεδονίας, 20 χρονών.
Παιδεία του Αλέξανδρου
Μαθητής του Αριστοτέλη, αποκτά ελληνική παιδεία, διαβάζει Πίνδαρο, Ηρόδοτο, Θουκυδίδη, Όμηρο.

  1. Ποιες ήταν οι πρώτες ενέργειες του Αλέξανδρου;
Συγκαλεί συνέδριο της Κορίνθου και ονομάζεται ‘’στρατηγός αυτοκράτορας’’ των Ελλήνων.
Προετοιμάζει εκστρατεία κατά των Περσών.  Από το 336 π.χ. Πέρσης στρατηγός ο Δαρείος, ΄Γ Κοδομανός.

  1. Από που ξεκινά την εκστρατεία του ο Αλέξανδρος, πότε και ποιες οι μεγάλες συγκρούσεις;
Ξεκινά από την Πέλλα (334 π.χ.) àΕλλήσποντος.
1η σύγκρουση:  αντιμετωπίζει τους Πέρσες στον Γρανικό ποταμό  (334 π.χ.) και ο Αλέξανδρος γίνεται Κύριος της Μ.Ασίας.

2η σύγκρουση:  Στην πεδιάδα του Ισσού (333 π.χ.) Έλληνες εναντίον Περσών . νίκη Ελλήνων.   Ο Αλέξανδρος εισβάλει στην Αίγυπτο.  Εκεί ιδρύει πόλη και της δίνει το όνομα του, Αλεξάνδρεια.

3η σύγκρουση:  Ο Αλέξανδρος προχωρεί ανατολικά στο κέντρο του περσικού στρατού.  Ο περσικός στρατός συντρίβεται στα Γαυγάμηλα της Μήδας.  Ο Δαρείος δολοφονείται και ο Αλέξανδρος καταλαμβάνει τις Περσικές πόλεις Βαβυλώνα, Σούσα, Περσέπολη, Εκβάτανα.

Πορεία προς τον Ινδό
326 π.Χ  Μακεδονικός στρατός à κατευθύνεται προς τον Ινδό ποταμό. Στόχος του Αλεξάνδρου να φτάσει στο ανατολικότερο σύνορο του κόσμου όπου εκεί βρισκόταν η Ινδία. Τελευταία μάχη έγινε στον Υδάσπη παραπόταμο του Ινδού όπου νίκησε τον Ινδό βασιλιά  Πώρο.
è Επιθυμεί να φτάσει στον Γάγγη όμως ο στρατός του αρνείται αφού ήταν εξαντλημένος: Ο Αλέξανδρος αναγκάζεται να επιστρέψει στη Σούσα και ένα χρόνο μετά 323 π.Χ πεθαίνει στη Βαβυλώνα
·         Με τον Μέγα Αλέξανδρο η ελληνική παρουσία κυριαρχεί σε ολόκληρο τον κόσμο.


ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Α) Δημιουργείται ένα εκτεταμένο κράτος : από Αδριατική  μέχρι Ινδό από Κάσπια μέχρι Αίγυπτο πλήθος λαών με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, νοοτροπίες.

Β) Διοίκηση:    στρατός: εντάσσονται νεαροί Πέρσες, μαθαίνουν πολεμική τέχνη και ελληνικά γράμματα
           :    Διατηρείται η διοικητική διαίρεση περσικής αυτοκρατορίας
           :    Μεικτοί γάμοι à μέσο συμφιλίωσης Περσών και Ελλήνων

Γ) Ίδρυση πόλεων: Στις νέες πόλεις που κατακτήθηκαν εγκαταστάθηκαν αρχικά Έλληνες στρατιώτες. Αργότερα πολλοί Έλληνες  από Ελλάδα και Μ.Ασία . Οι πόλεις έγιναν κυψέλες ελληνισμού όπου εκεί αναπτύχθηκε η ελληνική παιδεία και ο πολιτισμός.

Δ) Ανάμειξη πληθυσμών: Δεν ήθελε να εξελληνίσει τους λαούς της Ασίας αλλά να τους αναμείξει σ’ένα αρμονικό σύνολο όπου ο καθένας θα είχε τη θέση του. ( ο ίδιος παντρεύεται Περσίδα, την Ρωξάνη ). Οργανώνει τη διδασκαλία ελληνικών για 40 000 παιδεία της Περσίας.

Ε) Ελληνικό πνεύμα : Καλεί καλλιτέχνες από Ελλάδα, οργανώνει γυμναστικούς και μουσικούς αγώνες
 Ανεξιθρησκεία :  επιτρέπει στον καθένα να πιστεύει ότι θέλει

ΣΤ’) Μέτρα για οικονομική ανάπτυξη : Ανταλλαγές ζωικών ή φυτικών προϊόντων  ανάμεσα σε απομακρυσμένες περιοχές, ανταλλαγές ανθρώπων, κοινό νόμισμα στην αυτοκρατορία.

Μέγα Αλέξανδρος
Γιατί ;
Ο Αλέξανδρος βασίλευσε 12μιση χρόνια μέσα στα οποία έφερε ριζικούς νεωτερισμούς που επηρέασαν την πορεία της ιστορίας. Έξυπνος, γενναίος, ευσεβής, νεωτεριστής, περιφρονούσε τους κινδύνους και επιθυμούσε τους επαίνους. Θεμελιώνει συγκεντρωτικό πολίτευμα, διαδίδει τον ελληνικό τρόπο ζωής σε Αίγυπτο και Ασία. αντιρατσιστική πολιτική, αναγνωρίζει την ισότητα των λαών.



 ΔΕΣ ΚΑΙ:ΠΗΓΗ :http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/

DSGYM-A105/29/161,933/


" ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ " - (ΙΣΤΟΡΙΑ Α' ΓΥ

ΜΝΑΣΙΟΥ)


             Ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς το 336 π. Χ. σε ηλικία 20 ετών.

Τι είδους άνθρωπος είναι ;

1.    Είναι μαθητής του μεγάλου φιλόσοφου, του Αριστοτέλη, έχει λάβει παιδεία ελληνική (Πίνδαρος, Ηρόδοτος, Θουκυδίδης)  και αγαπημένος του ήρωας είναι  ο Αχιλλέαςστον Τρωικό πόλεμο.

2.      Όνειρό του ήταν να διαλύσει την περσική αυτοκρατορία και να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικουμένης.

Η εκστρατεία προς την Ασία

Δαρείος
       Ο Αλέξανδρος συγκαλεί το Συνέδριο της Κορίνθου και ονομάζεται από αυτό «στρατηγός αυτοκράτορας» των Ελλήνων. Κατόπιν αρχίζει να προετοιμάζει την εκστρατεία εναντίον της Περσίας. Βασιλιάς της ήταν ο Δαρείος ο Γ’ ο Κοδομανός. Το 334 π. Χ. ξεκινά  με 40.000 περίπου άνδρες και διαβαίνει τον Ελλήσποντο.
Οι κυριότερες μάχες ήταν οι ακόλουθες:
  • ­                Στο Γρανικό ποταμό (334), όπου νικά και γίνεται κυρίαρχος της Μικράς Ασίας.
  • ­                Στην πεδιάδα της Ισσού (333), όπου οι Έλληνες νικούν πάλι.
  • ­                Στη συνέχεια εισβάλλει στην Αίγυπτο και ιδρύει τηνΑλεξάνδρεια. Η πόλη αυτή θα εξελιχθεί στο σπουδαιότερο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της Μεσογείου.
  • ­                Στα Γαυγάμηλα της Περσίας (331), όπου ο περσικός στρατός συντρίβεται. Μετά τη δολοφονία του Δαρείου ο Αλέξανδρος στέφεται ως νόμιμος βασιλιάς σε όλη την περσική αυτοκρατορία.
Το τέλος της εκστρατείας
         Όνειρο του Αλέξανδρου είναι να φθάσει στο ανατολικότερο σύνορο της οικουμένης, που πίστευαν ότι βρίσκεται στην Ινδία. Τελευταία μάχη : στον Yδάσπη, παραπόταμο του Ινδού ποταμού, αντιμέτωπος με τον Ινδό βασιλιά Πώρο (326 π.Χ.), τον οποίο και νίκησε. Από τον Yδάσπη προχωρεί προς τον άλλο παραπόταμο του Ινδού, τονΎφαση. Επιθυμεί να φτάσει ως τον ποταμό Γάγγη, όμως  ο στρατός του αντιδράκαι τελικά επιστρέφουν στα Σούσα. (324 π. Χ).

Το 323 π. Χ. πεθαίνει και το πρόσωπό του μυθοποιείται.



ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Διαδραστικός χάρτης της εκστρατείας του : 

http://blogs.sch.gr/billbas/files/2013/01/alexander.swf 



Ο ιστορικός άτλαντας της Μεσογείου για τον Μ. Αλέξανδρο:
                                
                                 3. Αλέξανδρος, η κατάκτηση της ανατολής from Kvarnalis75
                                               
                                                   Αναπαράσταση της μάχης της Ισσού :
 
                               
                                                      
  
                                                        Η μάχη στα Γαυγάμηλα :
                               

ΠΕΡΣΕΠΟΛΗ : Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΣΕ 3D ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

                              
ΠΗΓΗ:https://www.slideshare.net/mavraroda/3-33085032

3. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ
ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Χιωτέρη Αικατερίνη-1ο Γυμνάσιο Κοζάνης
(Βαλταδώρειο) ka...


Τα πρώτα χρόνια
 336 π.Χ.:
δολοφονείται ο
Φίλιππος.
 Βασιλιάς της
Μακεδονίας γίνεται σε
ηλικία είκοσι ετών ο
πρωτότοκος ...


Μαθητής του Αριστοτέλη από τα παιδικά του
χρόνια, αποκτά μια παιδεία βαθύτατα ελληνική.
 Διαβάζει Πίνδαρο,
Ηρόδοτο,
Θουκυ...


Ολυμπιάδα
Πριγκίπισσα της
Ηπείρου, μητέρα του
Αλέξανδρου Γ’
(Μέγα).
Χιωτέρη Αικατερίνη-1ο Γυμνάσιο
Κοζάνης (Βαλταδώρειο)
k...

Οι μεγάλες συγκρούσεις
 Συγκαλεί ξανά το
Συνέδριο της
Κορίνθου.
 Ονομάζεται από αυτό
«στρατηγός
αυτοκράτορας» των
Ελλήνω...


Η έναρξη της εκστρατείας
 Από το 336 π.Χ. βασιλιάς
της Περσίας ήταν ο
Δαρείος ο Γ’ ο
Κοδομανός, ικανός
ηγέτης, ο οποίος π...


Οι πρώτες μάχες
 Διαβαίνει τον Ελλήσποντο
και αντιμετωπίζει σε πρώτη
φάση τους Πέρσες στον
Γρανικό ποταμό (334
π.Χ.).
 Ο...


Η ίδρυση της Αλεξάνδρειας
 Ο Αλέξανδρος με τα κέρατα
του Άμμωνα σε αργυρό
τετράδραχμο
 Ο Αλέξανδρος, αφού
καταλαμβάνει τ...


Η κατάκτηση της Περσικής αυτοκρατορίας
 Το 331 π.Χ. ο Αλέξανδρος,
ξεκινώντας από την Αίγυπτο,
προχωρεί ανατολικά, προς το...


Ο Αλέξανδρος κυριαρχεί σε όλη την
περσική αυτοκρατορία
 Μετά τη δολοφονία του
Δαρείου ο Αλέξανδρος
προβάλλεται ως ο
νόμιμ...


Στην Ινδική
 Το 326 π.Χ. ο μακεδονικός
στρατός κατευθύνεται
προς τον Ινδό ποταμό.
 Την τελευταία μεγάλη
μάχη την έδωσε σ...


Ολοκλήρωση της
εκστρατείας
 Επιθυμεί να φθάσει στον
Γάγγη˙ όμως ο στρατός
του εξαντλημένος από
τους συνεχείς πολέμους
και...

Η εκστρατεία του Αλέξανδρου
Χιωτέρη Αικατερίνη-1ο Γυμνάσιο
Κοζάνης (Βαλταδώρειο)
katchiot.blogspot.gr

Κοντά στον μύθο
 Στην κληρονομιά του πατέρα
του, τη Μακεδονία και το
«Κοινόν των Ελλήνων» ο
Αλέξανδρος προσθέτει μια
ολόκ...