Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κειμενικοί δείκτες ,ερμηνευτικό σχόλιο,Λογοτεχνία Γ Λυκείου

 


https://www.youtube.com/watch?v=foEOHhqx3CQ

Λογοτεχνία| Πανελλήνιες| Τι είναι οι κειμενικοί δείκτες & πώς τους εντάσσουμε στις απαντήσεις μας



«Οι κειμενικοί δείκτες»

https://blogs.sch.gr › files › 2020/04 › ΚΕΙΜΕΝΙ... DOC

Κατά τη συγγραφή του ερμηνευτικού σχολίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να τεκμηριώνουν πάντα την απάντησή τους με συγκεκριμένες αναφορές στο κείμενο ή σε συγκεκριμένους κειμενικούς δείκτες. Οι τελευταίοι εντοπίζονται και αξιοποιούνται επιλεκτικά και ποτέ εξαντλητικά από τον αναγνώστη-μαθητή, με σκοπό αυτός να υπερβεί  το επίπεδο της απλής κατανόησης του κειμένου, να διεισδύσει όσο καλύτερα μπορεί στο βαθύτερο και – αρκετά συχνά – υπόρρητο στρώμα του  και εντέλει να συντάξει ένα ευσύνοπτο (εντός καθορισμένου ορίου λέξεων) ερμηνευτικό σχόλιο.

Σε κάθε λογοτεχνικό (και μη) κείμενο κυριαρχούν, λοιπόν,  πολλοί και ποικίλοι (μηχανισμοί) κειμενικοί δείκτες, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά τα μορφικά του στοιχεία  και  συνιστούν το εξωτερικό του περίβλημα αλλά και τον σκελετό του. Με λίγα λόγια,  είναι  οι προσωπικές  επιλογές του δημιουργού του εκάστοτε κειμένου τόσο σε επίπεδο δομής όσο και  περιεχομένου αλλά και (προσωπικής) έκφρασης και οι οποίες  έχουν συχνά στενή διασύνδεση με την παρουσίαση του θέματος, γι’ αυτό και λαμβάνονται υπόψη κατά την ερμηνευτική προσέγγιση ενός κειμένου.

Βέβαια, μολονότι συνυπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί κειμενικοί δείκτες σε κάθε κείμενο ή ποίημα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως όλοι έχουν την ίδια βαρύτητα και σημασία,  προκειμένου να οδηγήσουν στην ανάδειξη του βασικού, κάθε φορά, θέματος. Κάποιοι από αυτούς αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον δημιουργό του κειμένου/ποιήματος (ενεργοί – αξιοποιούμενοι κειμενικοί δείκτες), αποτελούν σημαντικά όπλα στα χέρια του, προκειμένου να εδράσει πάνω σε αυτούς, αλλά και να υπερτονίσει  τις κυρίαρχες ιδέες που το διέπουν και κατόπιν να παρουσιάσει εναργέστερα το θέμα, δίνοντάς τους ταυτόχρονα βαρύνουσα και ιδιαίτερη αξία για την κατανόησή του κεντρικού/βασικού θέματος. Κάποιοι άλλοι όμως κειμενικοί δείκτες έντεχνα «παραγκωνίζονται» θα λέγαμε και «παραμελούνται», λειτουργώντας δευτερευόντως, επικουρικά στο όλο εγχείρημα.  Στην προσπάθειά μας, λοιπόν, να εντοπίσουμε και στη συνέχεια να ανταποκριθούμε στο βασικό ερώτημα του κειμένου/ποιήματος , οι κειμενικοί δείκτες μάς δείχνουν ξεκάθαρα τον δρόμο. Αποτελούν τους οδηγούς μας. Αυτό που απλά έχουμε να κάνουμε εμείς ως αναγνώστες/τριες είναι να αναδείξουμε τους κειμενικούς δείκτες «βαρύνουσας» σημασίας, σε σχέση πάντα με το βασικό ερώτημα/θέμα  που τίθεται. Αυτοί αποτελούν και  τον σκελετό, το ιστό του κειμένου/ποιήματος, αλλά και της απάντησής μας, πλαισιώνοντάς τους πάντα με πλούσιες αναφορές παραδειγμάτων μέσα απ’ αυτό, προσέχοντας κάθε φορά να εντάσσονται σε διαφορετικά πεδία των επιλογών του δημιουργού. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η τεκμηριωμένη απάντηση μέσα από τους κειμενικούς δείκτες.

Βέβαια, αξίζει να επισημάνουμε πως η  αξιοποίηση των κειμενικών δεικτών αφορά κατά κύριο λόγο τα ποιητικά κείμενα, καθώς εκεί  το νόημα είναι στενότερα συνδεδεμένο με τις προσωπικές εκφραστικές και λεξιλογικές  επιλογές του δημιουργού τους.

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι κειμενικοί δείκτες που μπήκαν τόσο απρόσμενα στη ζωή μας και έφεραν για πολλές και πολλούς τα πάνω κάτω;

Όσον αφορά το περιεχόμενο, έχουμε:

lΤίτλος.

lΠρόσωπα/Χαρακτήρες.

lΣυγκρούσεις.

lΣυνειρμοί.

lΑξίες.

lΙδέες, αντιλήψεις.

lΣκοποί.

lΣτάσεις.

lΣυμπεριφορές.

lΚοινωνικο-πολιτισμικές συνθήκες.

lΑνθρώπινες σχέσεις.

lΚοινωνικά προβλήματα.

lΣυναισθηματικό κλίμα.

lΤο συγκείμενο.[1]

lΔιακειμενικότητα. [2]

Όσον αφορά τα μορφικά στοιχεία:

lΟι γλωσσικές/λεξιλογικές επιλογές (στίξη, γραμματικοί χρόνοι, εγκλίσεις, ρηματικά πρόσωπα, ονοματοποίηση, σχήματα λόγου, σύνταξη, γλωσσικές ποικιλίες, είδος λεξιλογίου, ευθύς – πλάγιος λόγος, χρήση προσωπικής – απρόσωπης σύνταξης κτλ)

lΤο λογοτεχνικό γένος (π.χ. ποίηση, πεζογραφία) και το λογοτεχνικό είδος (π.χ. ιστορικό μυθιστόρημα)[3].

lΟι αφηγηματικές τεχνικές.

lΟι αφηγηματικοί τρόποι.

lΤα εκφραστικά μέσα (π.χ. σχήματα λόγου).

lΗ δομή.

lΗ πλοκή.

lΤο ύφος/υφολογικά γνωρίσματα.

lΕπιλογή ενός λογοτεχνικού ρεύματος.

lΕικονοποιία.

lΣτίξη.

lΣτιχουργική.

lΘεατρικά στοιχεία.

lΤεχνική γραφής.

lΜέτρο, ομοιοκαταληξία.

lΛέξεις- φράσεις που συνδέουν τα νοήματα.

lΕπιλογή λεξιλογίου (ιδιοτυπίες, ιδίωμα, νεολογισμοί, ιδιόλεκτος…).

Η συνδυαστική ερμηνεία των κειμενικών δεικτών μάς βοηθά να διερευνήσουμε τις ανταποκρίσεις μας στο κείμενο 

 

 

 

ΤΑ ΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ΑΦΗΓΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:

Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο:

Ο αφηγητής μιλά σε α’ ενικό

Η αφήγηση αφορά ένα προσωπικό βίωμα του αφηγητή. Ο αφηγητής είναι ο ίδιος ο λογοτεχνικός χαρακτήρας, πρωταγωνιστής – αφηγητής  ο οποίος λέει την ιστορία του σε πρώτο πρόσωπο (πρωτοπρόσωπη αφήγηση, εσωτερική εστίαση, ομοδιηγητικός/αυτοδιηγητικός αφηγητής).

Παρατηρητής (θεατής) -αφηγητής: Ο αφηγητής είναι ένα από τα πρόσωπα της ιστορίας (αυτόπτης μάρτυρας ή απλώς θεατής των γεγονότων) που συμμετέχει στη δράση λίγο ή πολύ.

⟶  Υπάρχει αυτοαναφορικότητα.

Αποδίδεται ο μονόλογος (και εν μέρει ο εσωτερικός μονόλογος, όταν έχουμε απόδοση των σκέψεων ή συναισθημάτων σε α’ πρόσωπο).

Στο κείμενο ως τεχνική απαντά ο διάλογος, το μέρος της αφήγησης, στο οποίο τα πρόσωπα συνομιλούν σε ευθύ λόγο και σε α΄ πρόσωπο.

Το κείμενο αποκτά εξομολογητικό ή και απολογητικό χαρακτήρα, καθώς δίνει την αίσθηση της προσωπικής μαρτυρίας του αφηγητή. Προσδίδεται στο κείμενο προσωπικός τόνος.

Προσδίδεται αμεσότητα.

Προσδίδεται αληθοφάνεια και πειστικότητα και δημιουργείται στον αναγνώστη η αίσθηση ότι διαβάζει κάτι αξιόπιστο (το κείμενο κερδίζει σε αξιοπιστία).

Επιτυγχάνεται η ταύτιση του αναγνώστη με τον αφηγητή και η ενσυναίσθηση.

Ο αφηγητής μιλά σε α’ πληθυντικό

Μεταφέρει μαρτυρία-βιώματα μιας ομάδας.

ο αφηγητής/ ήρωας ταυτίζεται με την ομάδα, εντάσσει τον εαυτό του μέσα σε μια ομάδα ανθρώπων που αισθάνονται όπως ακριβώς κι αυτός [συλλογικότητα, καθολικότητα]

Επιτυγχάνεται η ταύτιση του αναγνώστη με τον αφηγητή και την ομάδα και η ενσυναίσθηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο ή η ταυτότητα αφηγητή και ήρωα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η αφήγηση είναι εστιασμένη στον ήρωα.

Αφήγηση σε δεύτερο πρόσωπο:

Ο αφηγητής απευθύνεται στον αναγνώστη σε β’ ενικό

Ο αφηγητής απευθύνεται στον εαυτό του [ουσιαστικά πρόκειται για μονόλογο]. Αποτελεί αποστροφή εις εαυτόν. Η χρήση του β΄ προσώπου σε έναν μονόλογο/εσωτερικό μονόλογο προσδίδει ζωντάνια και παραστατικότητα, υπογραμμίζει τη μοναχικότητα του μονολογούντος και τη διχοτομία του ανάμεσα στο εγώ και το alter-ego. Όμως, η χρήση του δεύτερου προσώπου σε μερικές περιπτώσεις εσωτερικού μονολόγου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατανόησης.

προσδίδει στο κείμενο αμεσότητα.

Δημιουργεί κλίμα διαλόγου με τον αναγνώστη

Δημιουργεί κλίμα οικειότητας.

Ο αφηγητής απευθύνεται στον αναγνώστη στοχεύοντας να τον διεγείρει συγκινησιακά  προκαλώντας συναισθήματα, προβληματισμό, αμφιβολία.

Ο αφηγητής προσπαθεί να κινητοποιήσει τους αναγνώστες.

Το κείμενο αποκτά θεατρικότητα και δραματικότητα.

Χαρακτηρίζεται και από έναν διδακτικό τόνο.

Ο αφηγητής μιλά σε β’ πληθυντικό

 ⟶ Ο αφηγητής αποστασιοποιείται από αυτά που λέει. 

Αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο:

Ο αφηγητής μιλά σε γ’ ενικό/πληθυντικό

Πρόκειται για ετεροδιηγητικό αφηγητή: Ο αφηγητής δεν συμμετέχει καθόλου στην ιστορία που διηγείται. Στην περίπτωση αυτή ο συγγραφέας αναθέτει την αφήγηση σε πρόσωπο ξένο προς την ιστορία, που αφηγείται σε τρίτο πρόσωπο (τριτοπρόσωπη αφήγηση).

Αποδίδεται συνήθως με αυτήν η απόλυτη παντογνωσία ή η σχετική γνώση του αφηγητή. Ο αφηγητής είναι συνήθως παντογνώστης και γνωρίζει τα πάντα, ακόμα και τις μύχιες σκέψεις των ηρώων. Έχει εποπτεία και δεν εστιάζει σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο έχοντας μπροστά του πάντα τη συνολική εικόνα, την οποία μας παρουσιάζει (εστίαση μηδενική). 

Κρατάει ουδέτερη στάση απέναντι στα γεγονότα. Είναι αποστασιοποιημένος, κρατάει μια απόσταση, συναισθηματική αλλά και πραγματική  από τα  δρώμενα, καθώς «αφήνει» τα γεγονότα να μιλήσουν μόνα τους παραμένοντας αμέτοχος και μακριά από αυτά.

Το ύφος γίνεται ουδέτερο και απρόσωπο.

Δημιουργεί την αίσθηση της αντικειμενικότητας

Ο πλάγιος λόγος [με τη χρήση κάποιου ρήματος εξάρτησης ]  και ο ελεύθερος πλάγιος λόγος αποδίδονται σε τρίτο πρόσωπο. Στην περίπτωση του ελεύθερου πλαγίου λόγου το κείμενο αποκτά ζωντάνια και αμεσότητα, και παρέχεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να γνωρίσει καλύτερα τον χαρακτήρα του εκάστοτε ήρωα.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΔΗ:

lΛογοτεχνική αφήγηση (μυθιστόρημα, διήγημα, μυθιστορηματική βιογραφία, κτλ.)

lΙστορική αφήγηση (ιστοριογραφία, απομνημονεύματα, αυτοβιογραφία, κτλ)

lΑφήγηση που καλύπτει καθημερινές ανάγκες (δημοσιογραφική είδηση, ημερολόγιο, κατάθεση μαρτύρων, υπηρεσιακή αναφορά, κτλ.)

lΑφήγηση πραγματικών γεγονότων (ρεαλιστική αφήγηση): ιστοριογραφία, αυτοβιογραφία, ημερολόγιο, απομνημονεύματα, ημερολόγιο, επιστολή, πρακτικά συνεδριάσεων, κτλ.

lΑφήγηση πλασματικών γεγονότων (μυθοπλαστική αφήγηση): μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα.

lΣτην αφήγηση πραγματικών και πλασματικών γεγονότων ανήκουν: το ιστορικό μυθιστόρημα, η μυθιστορηματική βιογραφία

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ:

1.Οι ποιητές, ενίοτε χρησιμοποιώντας προσωπεία, μιλούν σε πρώτο ή τρίτο πρόσωπο, κρύβοντας την ταυτότητά τους.

2.Άλλες φορές πάλι, απευθύνονται σε ένα άλλο πρόσωπο, ένα αόριστο «εσύ», προσδίδοντας στο ποίημα δραματικό λυρισμό.

3.Ένα Αφηγηματικό/Πεζολογικό ποίημα εκφέρεται συνήθως σε τρίτο πρόσωπο.

4.Ένα Λυρικό ποίημα εκφέρεται συνήθως σε πρώτο πρόσωπο.

5.Στην ποίηση το β’ ενικό / πληθυντικό ρηματικό πρόσωπο έχει διδακτικό, συμβουλευτικό, παραινετικό χαρακτήρα.

 

Λογοτεχνία Γ΄ Λυκείου: Κειμενικοί δείκτες & Ερμηνευτικό σχόλιο

Κειμενικοί δείκτες είναι τα μορφικά στοιχεία του κειμένου, που συνιστούν το εξωτερικό περίβλημα αλλά και το σκελετό του. Πρόκειται για τις επιλογές που κάνει ο δημιουργός προκειμένου να δώσει μορφή στο περιεχόμενο (ιδέες, θέματα, αντιλήψεις, αξίες, βιώματα κ.ά.) του κειμένου του.

Οι κειμενικοί δείκτες περιλαμβάνουν:
1Το λογοτεχνικό γένος/είδος: Μια πρώτη επιλογή του δημιουργού είναι αν θα παρουσιάσει τις ιδέες του με τη μορφή ποιήματος, πεζογραφήματος ή θεατρικού κειμένου (γένος). Επιλέγει, επίσης, μεταξύ των επιμέρους μορφών κάθε γένους. Σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, την πεζογραφία μπορεί να επιλέξει τη συγγραφή μυθιστορήματος, βιογραφίας/αυτοβιογραφίας, ιστορικού μυθιστορήματος κ.ά. (είδος).   

2Τις γλωσσικές επιλογές: Μεταξύ των γλωσσικών επιλογών του συγγραφέα/ποιητή, οι σημαντικότερες είναι:
- Η επιλογή ρηματικού προσώπου: Είναι διαφορετικό το αφηγηματικό αποτέλεσμα με τη χρήση α΄ ενικού (προσωπική διάσταση αφήγησης) απ’ ό,τι με τη χρήση γ΄ ενικού (αποστασιοποίηση).
- Οι γραμματικοί χρόνοι, εφόσον μέσω αυτών δηλώνεται αν τα γεγονότα αφορούν το παρόν, το παρελθόν ή το μέλλον.
- Οι γραμματικές εγκλίσεις, εφόσον υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στην οριστική (πραγματικό), την υποτακτική (επιθυμητό, πιθανό) και την προστακτική (απαίτηση).
- Η χρήση επιθέτων και επιρρημάτων, εφόσον -συχνά- καθιστούν εμφανέστερη τη συναισθηματική στάση ή την άποψη των προσώπων ή του αφηγητή απέναντι σ’ ένα ζήτημα.
- Η στίξη, εφόσον με τα σχολιαστικά, κυρίως, σημεία στίξης (θαυμαστικό, αποσιωπητικά, εισαγωγικά) ο λογοτέχνης μπορεί να εμπλουτίσει το κείμενό του -ιδίως το ποιητικό- με πρόσθετες νοηματικές αποχρώσεις (ειρωνεία, θαυμασμό, απορία, έκπληξη κ.ά.), καθώς και να αξιοποιήσει τη λειτουργία της αποσιώπησης.

- Τα σχήματα λόγου, (παρομοιώσεις, μεταφορές, προσωποποιήσεις κ.ά.) αποτελούν βασικό κειμενικό δείκτη, καθώς με τη χρήση τους ο δημιουργός έχει τη δυνατότητα να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου.

3Τους αφηγηματικούς τρόπους (αφήγηση, διάλογος, περιγραφή, σχόλια κ.ά.), καθώς με την αξιοποίηση του κατάλληλου κάθε φορά αφηγηματικού τρόπου ο λογοτέχνης μπορεί να ενισχύει τη θεατρικότητα του κειμένου (διάλογος), να προχωρά την πλοκή (αφήγηση), να δημιουργεί καίριες για την κατανόηση του περιεχομένου εικόνες (περιγραφή), να φέρνει στην επιφάνεια σκέψεις των προσώπων (εσωτερικός μονόλογος), ακόμη και να εκφράζει την άποψή του για τους ήρωες (σχόλια).

4Τις αφηγηματικές τεχνικές (είδος αφηγητή, εστίαση, ρυθμός αφήγησης, χρόνος αφήγησης), καθώς οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν στον δημιουργό να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία, επιβραδύνοντας την αφήγηση, να προσπεράσει άλλα λιγότερο σημαντικά (επιτάχυνση/παράλειψη), αλλά και να επιλέξει τον κατάλληλο τύπο αφηγητή για την καλύτερη ανάδειξη του περιεχομένου. Εύλογα, ένας πρωτοπρόσωπος αφηγητής, για παράδειγμα, προσδίδει στο κείμενο την αίσθηση της προσωπικής/αυτοβιογραφικής καταγραφής και το καθιστά πιο άμεσο.

5Τη δομή / πλοκή του κειμένου.  Είναι ο τρόπος με τον οποίο συντίθεται ένα ποιητικό ή αφηγηματικό έργο, ώστε το τελικό κείμενο να αποτελεί ένα οργανωμένο και αισθητικά αποτελεσματικό σύνολο.
Στα ποιητικά κείμενα, η δομή συνίσταται στην κατασκευή και τη στιχουργική τους (στροφικότητα, ομοιοκαταληξία/ελεύθερος στίχος, μέτρο/ρυθμός). Με τη μελέτη της δομής του ποιήματος φωτίζονται το νόημα, το συναίσθημα, ο τόνος και η πρόθεσή του.
Στα αφηγηματικά κείμενα, η δομή συνίσταται στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται τα γεγονότα της ιστορίας σε μια συγκεκριμένη σειρά (πλοκή). Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον τρόπο οργάνωσης και διευθέτησης της πλοκής. Ένα παράδειγμα είναι η αριστοτελική σειρά «αρχή-μέση-τέλος» (ή διαφορετικά: «αρχή και δέση, σταδιακή εξέλιξη και, τέλος, η λύση»). Η σύγχρονη αφηγηματολογία μάς εφοδιάζει με άλλες τυπολογίες συνδυασμών της πλοκής, που ονομάζονται λειτουργικά σχήματα. Ένα παράδειγμα είναι το σχήμα «αρχική κατάσταση, διαδικασία μετασχηματισμού (πρόκληση-δράση-τίμημα), τελική κατάσταση».
Βασικός μοχλός εξέλιξης της πλοκής είναι η δράση των χαρακτήρων (οι επιθυμίες, τα κίνητρα της δράσης τους, οι συγκρούσεις με το περιβάλλον, εμπόδια στην εκπλήρωση των επιθυμιών τους, καθώς και η τελική έκβαση της δράσης). Ό,τι δίνει ώθηση στην ιστορία ονομάζεται «στοιχείο πλοκής».

7Τους χαρακτήρες, εφόσον ο τρόπος με τον οποίο δρουν ή αντιδρούν, οι επιδιώξεις, οι επιθυμίες, τα λεγόμενά τους και η στάση που τηρούν απέναντι σε διάφορες καταστάσεις επιτρέπουν στον δημιουργό να αναδείξει συγκεκριμένες ιδέες, αντιλήψεις και προβληματισμούς, καθώς και να προβάλει συγκεκριμένα θέματα.

8Το ύφος του κειμένου, μέσω του οποίου ο λογοτέχνης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει μια συγκεκριμένη διάθεση, όπως και να διαμορφώσει το συναισθηματικό κλίμα του κειμένου. Ένα κείμενο με ειρωνικό ύφος, για παράδειγμα, υποδηλώνει τη διάθεση του συγγραφέα απέναντι στο θέμα του. Αντιστοίχως, ένα κείμενο με εξομολογητικό ύφος φανερώνει την πρόθεσή του να διαμορφώσει ένα κλίμα οικειότητας, με τον αφηγητή -αν αυτός είναι πρωτοπρόσωπος- να προχωρά στην παρουσίαση πολύ προσωπικών σκέψεων και βιωμάτων.

10Την τεχνική γραφής, εφόσον ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας/ποιητής επιλέγει να συνθέσει το κείμενό του ενδέχεται να υποδηλώνει την πρόθεσή του να αναδείξει συγκεκριμένα στοιχεία του. Ένα ποιητικό κείμενο, για παράδειγμα, στο οποίο οι στίχοι είναι μονολεκτικοί, ακόμη και μονοσύλλαβοι, φανερώνει πιθανώς την εσωτερική αίσθηση θραύσης του συναισθηματικού κόσμου ή την αδυναμία του ποιητικού υποκειμένου να αρθρώσει συνεχή λόγο εξαιτίας της επώδυνης φύσης του θέματός του.

11Τον τίτλο του κειμένου, ιδίως στα ποιητικά κείμενα, όπου λόγω της συντομίας τους κάθε επιμέρους στοιχείο αποκτά ιδιαίτερη νοηματική βαρύτητα. Ειδικότερα, μέσω του τίτλου ενός ποιήματος, ο δημιουργός ενδέχεται είτε να υποδεικνύει ποια είναι η κεντρική θεματική του, είτε από ποια οπτική θα πρέπει να ιδωθεί το περιεχόμενο που ακολουθεί.

Αξίζει να προσεχθεί πως όταν γίνεται λόγος για τους κειμενικούς δείκτες ενός κειμένου, εννοούνται πρωτίστως τα στοιχεία που καθορίζουν τη μορφή του και όχι τα στοιχεία του περιεχομένου του, όπως είναι οι ιδέες, οι αντιλήψεις, οι αξίες κ.ά.. Οι κειμενικοί δείκτες, άλλωστε, αξιοποιούνται ακριβώς για να αναδειχθεί το περιεχόμενο του κειμένου και να τονιστούν τα βασικά του θέματα.

Ερμηνευτικό σχόλιο
Είναι ένα γραπτό σχόλιο, περιορισμένης έκτασης, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη αφενός του βασικού, για τους μαθητές, ερωτήματος/θέματος του κειμένου και αφετέρου της ανταπόκρισής τους σε αυτό. Στο ερμηνευτικό σχόλιο, ο μαθητής δεν περιορίζεται στο «τι λέει το κείμενο» αλλά επεκτείνεται στο «τι σημαίνει για τον ίδιον». Με τη συγγραφή του ερμηνευτικού σχολίου, διευκολύνεται η ανάδυση του «εγώ» και «ελέγχεται» σύνθετα ο βαθμός εκπλήρωσης του γενικού και των ειδικότερων σκοπών διδασκαλίας του μαθήματος.

Θέμα - Ερώτημα
Για τη σύνταξη του ερμηνευτικού σχολίου είναι αναγκαία η κατανόηση του κειμένου, ώστε να εντοπιστεί το βασικό θέμα ή το βασικό ερώτημα που προκύπτει από αυτό. Σημαντικό είναι να διευκρινιστεί πως λόγω της πολυσημίας των λογοτεχνικών κειμένων, ενδέχεται να δοθεί έμφαση σε διαφορετικές πτυχές τους, ανάλογα με τα βιώματα, τις προσωπικές ανησυχίες, αλλά και την αναγνωστική εμπειρία του κάθε αναγνώστη. Ως εκ τούτου, για να αποφευχθούν οι αυθαίρετες αναγνώσεις έχει τεθεί ως αναγκαίος όρος η τεκμηρίωση της ερμηνείας που προτείνεται με παραπομπές σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου.
Το βασικό ερώτημα είναι αυτό που προκαλείται στον αναγνώστη, όταν διαβάζει ένα λογοτεχνικό κείμενο και απορρέει από αυτό που ο καθένας πιστεύει ότι είναι το πιο κρίσιμο θέμα συζήτησης που θέτει το κείμενο. Υπ’ αυτή την έννοια, το ερώτημα δεν έχει διευκρινιστικό χαρακτήρα κι η απάντηση σε αυτό δεν βρίσκεται εντός του κειμένου. Πρόκειται για τον ευρύτερο εκείνο προβληματισμό που επιχειρεί να προκαλέσει ο λογοτέχνης με το κείμενό του.
Για παράδειγμα, στο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Ιγνατίου τάφος» τα ερωτήματα που μπορούν να προκύψουν είναι ποικίλα, χωρίς οι απαντήσεις σε αυτά να εμπεριέχονται στο ίδιο το ποίημα. Ειδικότερα, η απόφαση του νεαρού ήρωα να αποκηρύξει τα χρόνια που πέρασε δοσμένος στην απόλαυση ενός πολυτελούς βίου και να υιοθετήσει έναν λιτό βίο, αφιερωμένο στον χριστιανισμό, προκαλεί ερωτήματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων:
- με το κατά πόσο ένας άνθρωπος μπορεί πράγματι να «αλλάξει» και να απαρνηθεί το παρελθόν του,
- με το πόσο σημαντικό -ή εφικτό- είναι το να ελέγξει ένας άνθρωπος την εικόνα και την αντίληψη που σχηματίζουν οι άλλοι γι’ αυτόν, διαμορφώνοντας ο ίδιος την άποψη που θα απομείνει για το άτομό του (υστεροφημία),
- με το κατά πόσο η επιλογή ενός λιτού, θρησκευτικού τρόπου ζωής μπορεί να προσφέρει πράγματι την ευτυχία σ’ έναν άνθρωπο.  

Εδώ δεν είμαι ο Κλέων που ακούσθηκα
στην Αλεξάνδρεια (όπου δύσκολα ξιπάζονται)
για τα λαμπρά μου σπίτια, για τους κήπους,
για τ’ άλογα και για τ’ αμάξια μου,
για τα διαμαντικά και τα μετάξια που φορούσα.
Άπαγε· εδώ δεν είμαι ο Κλέων εκείνος·
τα εικοσιοκτώ του χρόνια να σβυσθούν.
Είμ’ ο Ιγνάτιος, αναγνώστης, που πολύ αργά
συνήλθα· αλλ’ όμως κ’ έτσι δέκα μήνες έζησα ευτυχείς
μες στην γαλήνη και μες στην ασφάλεια του Χριστού.

Συγκείμενο
Για να γίνει ορθότερα αντιληπτό το περιεχόμενο ενός κειμένου, ιδίως αφηγηματικού, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία συγκειμένου, τα οποία σχετίζονται με το πλαίσιο αναφοράς του λογοτεχνικού έργου, δηλαδή τα ιστορικά, κοινωνικά και βιογραφικά/ιδεολογικά δεδομένα των συνθηκών της παραγωγής του.
Ειδικότερα, τα στοιχεία του πραγματικού κόσμου που αναπαριστώνται στα λογοτεχνικά κείμενα αποτελούν το συγκείμενό τους και συμβάλλουν στην ερμηνεία τους. Τέτοια στοιχεία είναι, μεταξύ άλλων, η χωρο-χρονική τοποθέτηση (πού και πότε εκτυλίσσεται αυτό που διαβάζουμε), οι ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του χρόνου συγγραφήςη πολιτεία και το δίκαιό της (άγραφο ή γραπτό), ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η θρησκεία, όπως μετουσιώνονται σε διαδεδομένες αντιλήψεις, παραδόσεις και ήθη.
Στοιχεία συγκειμένου ενδέχεται να υποδηλώνονται στο ίδιο το κείμενο, είτε να προκύπτουν από σχετικές διευκρινίσεις στο εισαγωγικό σημείωμα του κειμένου.
Αν ο αναγνώστης δεν λάβει υπόψη του το συγκείμενο ενός αφηγηματικού κειμένου που αναφέρεται σε μια παλαιότερη ιστορική περίοδο, είναι πολύ πιθανό να παρερμηνεύσει το περιεχόμενό του, εφόσον θα επιχειρήσει ενδεχομένως να αξιολογήσει τη στάση και τις απόψεις των ηρώων με κριτήριο τις δικές του, σύγχρονες αντιλήψεις και απόψεις.

Συναισθηματικό κλίμα
Όπως είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη το συγκείμενο για να προσεγγιστεί ορθά ένα κείμενο, ιδίως αν αυτό σχετίζεται με μια παλαιότερη εποχή ή μια κρίσιμη ιστορική στιγμή (π.χ. Κατοχή), αντιστοίχως κρίσιμη είναι κι η κατανόηση του συναισθηματικού κλίματος του κειμένου, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η στάση του δημιουργού απέναντι στο θέμα που θίγει στο κείμενό του.
Στο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «ν τ δ», για παράδειγμα, όπου θίγεται το θέμα της «άνομης» ηδονής, είναι κρίσιμο να ληφθεί υπόψη πως ο ποιητής προσεγγίζει με συμπάθεια και κατανόηση τον νεαρό ήρωα, διαμορφώνοντας μέσα από τις επιμέρους γλωσσικές επιλογές ένα θετικό για εκείνον συναισθηματικό κλίμα. Έτσι, ακόμη κι αν ο αναγνώστης έχει τελείως διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό, δεν θα πρέπει να ερμηνεύσει το ποίημα παρασυρμένος από τις δικές του αντιλήψεις και παραγνωρίζοντας το κλίμα που σκοπίμως δημιουργεί ο ποιητής.

Το συμπαθητικό του πρόσωπο, κομμάτι ωχρό·
τα καστανά του μάτια, σαν κομένα·
είκοσι πέντ’ ετών, πλην μοιάζει μάλλον είκοσι·
με κάτι καλλιτεχνικό στο ντύσιμό του
- τίποτε χρώμα της κραβάτας, σχήμα του κολλάρου -
ασκόπως περπατεί μες στην οδό,
ακόμη σαν υπνωτισμένος απ’ την άνομη ηδονή,
από την πολύ άνομη ηδονή που απέκτησε.

Αξιολογείται ως προς τα εξής:

Κατανόηση και ερμηνεία του λογοτεχνικού κειμένου
- Βαθμός κατανόησης των ιδεών και του συναισθηματικού κλίματος του κειμένου
- Βαθμός υποστήριξης της απάντησης με αναφορές- παραπομπές στο κείμενο

Κειμενικοί δείκτες και στοιχεία συγκειμένου (του λογοτεχνικού κειμένου)
- Βαθμός κατανόησης των επιλογών του συγγραφέα (κειμενικοί δείκτες, συγκείμενο), σχετικά με την οργάνωση και τη δομή (π.χ. γλώσσα, τεχνική, ύφος, εκφραστικά σχήματα κ.λπ.) με παραδείγματα από το κείμενο

Οργάνωση και γλωσσική έκφραση ερμηνευτικού σχολίου
- Αλληλουχία και συνοχή του ερμηνευτικού σχολίου
- Επίπτωση γραμματικοσυντακτικών λαθών στην κατανόηση της ερμηνευτικής εκδοχής
- Κατάλληλο λεξιλόγιο-ορολογία


1. Να παρουσιάσετε τη συναισθηματική κατάσταση του μάντη Τειρεσία, όπως αυτή καταγράφεται στο ακόλουθο απόσπασμαΝα τεκμηριώσετε την απάντησή σας αξιοποιώντας τέσσερις κειμενικούς δείκτες. (150-200 λέξεις)

Εισαγωγικό σημείωμα
Το κείμενο αναφέρεται στον μάντη Τειρεσία, ο οποίος τυφλώθηκε είτε από τη θεά Αθηνά είτε από τη θεά Ήρα.

Μου πήρε τότε το βλέμμα η θεά, ακουμπώντας μ’ ανήδονη δύναμη το χέρι της στα μάτια μου που τα είχε υγράνει το ανέφικτο. Τυφλός ξαφνικά· και δεσμώτης του νου μου. Να υπάρχω την κυριολεξία του δέρματος, να με μοιραίνει των ήχων των οσμών η ύλη βαριά ως το πένθος. Αποσπασμένος από έναν κόσμο που με τρόπους πολλούς ιστορούσε την ομορφιά του, το κυρτό με το κοίλο αρμόζοντας, το πορφυρό με το πράσινο, το υψηλό γαλανό με το υγρό του αντίκρισμα, το θεριό με την έλαφο, τον καρπό με τα δόντια που τον δικαιώνουν, το ωμό με το πνεύμα, το τερπνό με τη λύπη, τη σποδό με τη μορφή, την πέτρα με δρόσο, την ηδονή με το δίδυμο άδειο, τη μέθη με τη βέβαιη θλίψη της, το πυκνό με το ξέφωτο, τη ροή με το ακίνητο, τη σάρκα με το τέλος της: την άλλη σάρκα.
Τότε ήταν που άρχισα να βλέπω. Βαθιά να βλέπω, σε μια δίστομη όραση θητεύοντας. Το πίσω απ’ την εικόνα, το έξω, κι ό,τι οι θεοί είχανε τάξει της σκιάς. Τα δέντρα, απ’ τις ρίζες και κάτω μονάχα, εξόριστος πια όπως ήμουν από την ήπειρο του φαινομένου, του απλώς και αμέσως καλού. Το χρόνο ποτάμι να βλέπω και μονάχος εγώ να μπορώ, ευτυχία απαίσια περιούσιο άλγος, δυο φορές στα ίδια νερά του να μπω, τα μελλούμενα να ’ ναι από πριν παρελθόντα. Σκοτεινόβιος πορεύτηκα και στους άλλους το φως μου εδάνειζα, και συχνά μ’ αποστρέφονταν. Κι ως τον Άδη κατέβηκα, των θεών και του είναι μου. Και τρομάζω ακόμα να πω ποιος πιο άγριος ήταν.

Παντελής Μπουκάλας «Ο μάντης»


Ενδεικτική απάντηση
Η αιφνίδια στέρηση της όρασής του προκαλεί αρχικώς αρνητικά συναισθήματα στον μάντη Τειρεσία, εφόσον αποκόπτεται ξαφνικά από τον εξωτερικό κόσμο κι έρχεται αντιμέτωπος με μια απρόσμενη κατάσταση. Με τη χρήση α΄ ενικού προσώπου, που προσδίδει βιωματικό χαρακτήρα στο κείμενο, ο Τειρεσίας παρουσιάζει το πώς άρχισε ποια να καθορίζεται η πορεία του από την «ύλη» των ήχων και των οσμών. Η απώλεια της όρασης τον οδηγεί, κατ’ αυτό τον τρόπο, στο να αντιληφθεί την αξία των άλλων αισθήσεων, όπως το αποδίδει με τη χρήση μεταφορικού λόγου: «Να υπάρχω την κυριολεξία του δέρματος». Ο Τειρεσίας, ωστόσο, αισθάνεται βαθιά θλίψη για το γεγονός ότι αδυνατεί πλέον να αντικρίσει την ομορφιά του κόσμου, την οποία καταγράφει με τη χρήση αλλεπάλληλων αντιθέσεων («το κυρτό με το κοίλο», «το θεριό με την έλαφο», «το πυκνό με το ξέφωτο»). Η αδυναμία της θέασης του εξωτερικού κόσμου υποκαθίσταται, όμως, με τη δυνατότητα μιας βαθύτερης «δίστομης όρασης» που επιτρέπει στον μάντη να βλέπει πια ό,τι κρύβεται «πίσω απ’ την εικόνα». Το μέλλον γίνεται για εκείνον από πριν παρελθόν, εφόσον αποκτά το προνόμιο να βλέπει το χρόνο ως ποτάμι. Προνόμιο που του δημιουργεί αμφίσημα συναισθήματα, όπως προκύπτει από τις αντιθέσεις που χρησιμοποιεί «ευτυχία απαίσια», «περιούσιο άλγος». Η δυνατότητά του να βλέπει το μέλλον τον καθιστά, άλλωστε, αντιπαθή στους άλλους, όπως επισημαίνεται με τη χρήση γ΄ πληθυντικού προσώπου (συχνά μ’ αποστρέφονταν). Ενώ η στροφή προς το είναι του, τού αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του εαυτού του, που του προκαλούν τρόμο.

2. Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το βασικό θέμα του ποιήματοςΤι σημαίνει το θέμα αυτό για εσάςΝα τεκμηριώσετε την απάντησή σας σχετικά με το θέμα του ποιήματος αξιοποιώντας τρεις κειμενικούς δείκτες. (150-200 λέξεις)


Με τι πρόσωπο θ’ αντικρίσουμε εκείνους
που απλώσανε το χέρι τους στη φωτιά,
νηφάλιοι κι ωστόσο περιπαθείς
στην απόφασή τους,
εμείς που σε λόγια αρκεστήκαμε
ζυγιάζοντας το βάρος με τον κίνδυνο,
τα καθημερινά αισθήματα με τις ιδέες;
Με τι πρόσωπο, με τι μάτια θα τους ξαναδούμε;
Εγκάρδια χαμογελώντας πήρανε
το μακρύ δρόμο
μέσα στην πέτρα και στην καταχνιά,
με μια τούφα από ήλιο στο σκισμένο μέτωπο,
μ’ έναν κόμπο φαρμάκι στο ακροχείλι.
Κι ούτε που καταδέχτηκαν να κοιτάξουν βαθιά μας
πόσο μετρούσε η κίνηση της ψυχής,
ποια υπόσχεση κρυβόταν στο αντίο μας.
Συλλογιστήκαμε τη νύχτα, αυτό μονάχα,
τη δικαιοσύνη αγαπήσαμε, αυτό μονάχα,
κι είπαμε η λέξη είναι φωτιά, θα την πούμε τη λέξη,
όμως εκείνοι,
την ίδια τη φωτιά αγκαλιάσανε, δίχως λέξη να πούνε.
Με τι πρόσωπο, με τι μάτια θα τους αντικρίσουμε;

Γιώργος Γεραλής «Με τι πρόσωπο»


Ενδεικτική απάντηση
Βασικό θέμα του ποιήματος, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί η μεγάλη αντίθεση που προκύπτει ανάμεσα σ’ εκείνους που θυσιάζονται για τις ιδέες τους κι εκείνους που αρκούνται στα λόγια. Το ποιητικό υποκείμενο με τη χρήση επαναλήψεων («Με τι πρόσωπο θ’ αντικρίσουμε», «Με τι πρόσωπο, με τι μάτια θα τους ξαναδούμε;») τονίζει το οφειλόμενο αίσθημα ντροπής των αδρανών ανθρώπων απέναντι σ’ εκείνους που «απλώσανε το χέρι τους στη φωτιά» για τις κοινές τους ιδέες. Η χρήση α΄ πληθυντικού προσώπου (σε λόγια αρκεστήκαμε) αφενός εντάσσει το ποιητικό υποκείμενο σ’ εκείνους που αρκέστηκαν μόνο στη θεωρητική υπεράσπιση των ιδεών, κι αφετέρου υποδηλώνει το πλήθος των ανθρώπων αυτών. Ενώ με τη χρήση των ερωτημάτων (Με τι πρόσωπο, με τι μάτια θα τους αντικρίσουμε;), γίνεται αντιληπτή τόσο η διάθεση αυτοκριτικής του ποιητή, όσο κι ο θαυμασμός που αισθάνεται για την ηρωική στάση των ανθρώπων που δε δίστασαν να οδηγηθούν στην αυτοθυσία. Η διαφορά, άλλωστε, ανάμεσα σ’ εκείνους που θεώρησαν πως και μόνο το να πουν τη λέξη είναι κάτι το δύσκολο, και σ’ εκείνους που «την ίδια τη φωτιά αγκαλιάσανε» είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Προσωπικά θεωρώ πως το θέμα αυτό έχει διαχρονική αξία εφόσον σε κάθε νέα κρίσιμη ιστορική στιγμή ή συγκυρία υπάρχουν εκείνοι που με θάρρος προχωρούν σε πράξεις και υπερασπίζονται τα ιδεώδη τους, κι εκείνοι που περιορίζονται σε θεωρητικές απλώς αναφορές. Ιδίως, μάλιστα, στην εποχή μας, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει επιτρέψει σε πολλούς να εμφανίζονται ως θερμοί υποστηρικτές αξιών και ιδεών, έστω κι αν στην πραγματικότητα δεν τις εφαρμόζουν, ούτε είναι διατεθειμένοι ν’ αγωνιστούν γι’ αυτές.

3. Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το κύριο θέμα του ποιήματος που ακολουθείΠοια είναι η δική σας άποψη σχετικά με το θέμα αυτό; (150-200 λέξεις)

Κωνσταντίνος Καβάφης «Κεριά»

Του μέλλοντος η μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας
σα μια σειρά κεράκια αναμένα —
χρυσά, ζεστά, και ζωηρά κεράκια.

Η περασμένες μέρες πίσω μένουν,
μια θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων
τα πιο κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη,
κρύα κεριά, λυωμένα, και κυρτά.

Δεν θέλω να τα βλέπω με λυπεί η μορφή των,
και με λυπεί το πρώτο φως των να θυμούμαι.
Εμπρός κυττάζω τ’ αναμένα μου κεριά.

Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν.

Κ. Π. Καβάφη, Τα Ποιήματα (1897-1918), Τόμος Α΄, Εκδόσεις Ίκαρος

Ενδεικτική απάντηση
Κύριο, κατά τη γνώμη μου, θέμα του ποιήματος είναι το γοργό πέρασμα του χρόνου κι η επίδραση που ενδέχεται να έχει η επίγνωση αυτή στη συναισθηματική μας κατάσταση. Με μια παραστατική παρομοίωση ο ποιητής παρουσιάζει τις μέρες του ανθρώπινου βίου σαν μια σειρά κεριών. Εκείνα που ανήκουν στο μέλλον βρίσκονται μπροστά, είναι αναμμένα και με τη θελκτική τους εικόνα (χρυσά, ζεστά και ζωηρά) μας καλούν να επικεντρωθούμε σε αυτά, ενώ, κατά τρόπο αντίθετο, όσα ανήκουν στο παρελθόν βρίσκονται πίσω, είναι σβησμένα και με τη θλιβερή τους εικόνα (κρύα κεριά, λυωμένα, και κυρτά) μας υποβάλλουν αρνητικές σκέψεις σχετικά με το σύντομο της ζωής. Με τη χρήση α΄ ενικού προσώπου (Δεν θέλω να τα βλέπω), ο ποιητής τονίζει πως ο ίδιος δεν θέλει να κοιτάζει τα σβησμένα κεριά των περασμένων ημερών, διότι αφενός του προκαλεί λύπη η ανάμνηση του φωτός τους, κι αφετέρου τον τρομάζει το πόσο «γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει». «Εμπρός κυττάζω», δηλώνει ο ποιητής, αλλά το γεγονός ότι αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του ποιήματός του στη «θλιβερή γραμμή» των σβησμένων κεριών, φανερώνει πως εκείνα τον απασχολούν περισσότερο, ιδίως λόγω του γοργού ρυθμού με τον οποίο «πληθαίνουν».  
Προσωπικά θεωρώ πως οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας πως ο χρόνος περνά γρήγορα, μόνο, όμως, για να εκτιμάμε πληρέστερα κάθε νέα μέρα που ζούμε. Το να επιτρέπουμε, άλλωστε, στην επίγνωση αυτή να μας καταβάλλει ψυχολογικά, είναι κάτι το μάταιο, εφόσον η πάροδος του χρόνου είναι δεδομένη για όλους.

4. Ναντίν Γκόρντιμερ «Το όπλο του σπιτιού»
Ο νεαρός Ντάνκαν διατηρεί σχέση με τη Ναταλύ και συγκατοικεί με φίλους σ’ ένα συγκρότημα κατοικιών. Κάποιο βράδυ θα δει τη Ναταλύ να κάνει έρωτα μ’ έναν από τους φίλους του και θα φτάσει στο σημείο να τον δολοφονήσει. Οι γονείς του Ντάνκαν θα αναθέσουν την υπεράσπιση του γιου τους στον Μοτσαμάι, έναν από τους καλύτερους δικηγόρους στη Νότια Αφρική, με το φόβο ότι θα μπορούσε να τεθεί ακόμη και ζήτημα επιβολής της θανατικής ποινής.
 
Η φυλακή είναι σκοτάδι. Μέσα. Μέσα σου. Είναι μια νύχτα που ποτέ δεν τελειώνει, ακόμα και κάτω από το αμείλικτο φως των λαμπτήρων νέον που είναι βιδωμένοι στο ταβάνι του κελιού. Σκοτάδι ακόμα και όταν βλέπεις μέσα από το καγκελόφραχτο παράθυρο, όρθιος πάνω στο κρεβάτι, την πόλη να τρεμοπαίζει από τα φώτα. Είναι προσδοκία. Είναι ό,τι πέρασε. Τίποτα δεν σε καλεί, τίποτα δεν περιμένεις. [...]
Εκείνος ξέρει ότι κάθε φορά που τον επισκέπτονται μένει αναπάντητη μια ερώτηση που έχουν γι’ αυτόν. Ο δικαστής το δήλωσε ως γεγονός, όχι ως ερώτηση. «Δεν έδειξε καμία μεταμέλεια»Πώς να ξέρουν αυτοί, όλοι τους, τι σημαίνει αυτό που λένε με αυτή τη λέξη. Πώς να ξέρουν τι είναι αυτό που σκέφτονται, που μιλάνε γι’ αυτό. Χάραλντ και Κλόντια, δύστυχοί μου γονείς, θα θέλατε να δείτε το γιόκα σας να έρχεται με δάκρυα στα μάτια να πει συγνώμη; Θα διορθωθούν όλα, και το τζάμι που έσπασα με την μπάλα; Θα ξαναγίνω ένας πολιτισμένος άνθρωπος, για τον έναν, και θα με συγχωρήσει ο Θεός και θα με ξεπλύνει από την αμαρτία μου, για τον άλλον; Αυτό νομίζουν ότι είναι, αυτό το πράγμα, η μετάνοια;
Αυτός μου έφερε ένα βιβλίο όταν ήμουν προφυλακισμένος, νομίζω πως ήταν τότε που ήταν τόσο θυμωμένος, τόσο τρομαγμένος που ήθελε ο ίδιος να με κατηγορήσει, να με τιμωρήσει, αλλά υπήρχε κάτι μέσα στο βιβλίο που δεν ήξερε, δεν ξέρει και δεν μπορεί να ξέρει. Το κομμάτι που μιλάει για το δρώντα και τον πάσχοντα. «Είναι παράλογο ο δολοφόνος να ζει παραπάνω από το δολοφονημένο. Οι δυο μαζί -οι δυο τους μόνο, όπως δυο όντα είναι μαζί μόνο σε μια άλλη ανθρώπινη σχέση, ο ένας δρώντας και ο άλλος υπομένοντάς τον- μοιράζονται μεταξύ τους ένα μυστικό που τους δένει για πάντα. Ανήκουν ο ένας στον άλλον». [...]
Αντέγραψα αυτό το απόσπασμα ξανά και ξανά, δεν ξέρω πόσες φορές, μέσα στη νύχτα από μνήμης, το έγραψα σ’ ένα κομμάτι χαρτί όπως συνήθιζε εκείνη να σημειώνει ένα στίχο για ένα ποίημα, ενώ ήμουν συγκεντρωμένος πάνω από το σχέδιό μου, σταμάτησα στη μέση μιας τομής, κι έπρεπε να βρω κάπου να το γράψω. Είναι νεκρός, και εκείνος, εκείνη κι εγώ μοιραζόμαστε ένα μυστικό που μας δένει μαζί για πάντα. Δεν θα μπορούσε να το διατυπώσει κανείς καλύτερα· εκείνος είναι νεκρός, εγώ, κάπως έγινε, πήρα το όπλο και τον πυροβόλησα στο κεφάλι. Υπάρχει ένα κομμάτι σ’ αυτό το βιβλίο· για εκείνον που το έκανε. «Ικανοποίησε την πιο βαθιά επιθυμία της ψυχής του». Όταν τους βρήκα, όπως τους βρήκα, η πιο βαθιά μου επιθυμία ποια ήταν; Πόσο θα ήθελα να ήξερα τι ήθελα, όταν είδα αυτό που ήταν η προδοσία μου από εκείνους... και μήπως επειδή δεν μπορούσα να έχω αυτό που ήθελα, ό,τι κι αν ήταν αυτό, ικανοποίησα την πιο βαθιά μου επιθυμία όταν πυροβόλησα τον εραστή της. Εκείνος είναι νεκρός. Εγώ είμαι ζωντανός και γιορτάζω μαζί με όλους τους, τους γονείς μου, τον Μοτσαμάι, την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ο δολοφόνος επέζησε του δολοφονημένου. Για προσπάθησε να το πεις αυτό στους δικαστές μου, αυτούς στο δικαστήριο και αυτούς στο συγκρότημα. Δεν μπορείς να το πεις, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το ζήσεις μέσα σ’ αυτόν τον περιτοιχισμένο χώρο που υπάρχει γι’ αυτόν το σκοπό.
 
Ναντίν Γκόρντιμερ «Το όπλο του σπιτιού», Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999
 
Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το κύριο θέμα του κειμένου; Να το παρουσιάσετε αξιοποιώντας τους κατάλληλους κειμενικούς δείκτες (150-200 λέξεις)
 
Κύριο, κατά τη γνώμη μου, θέμα του κειμένου είναι η συναισθηματική συντριβή που προκύπτει από την επίγνωση πως δεν υπάρχει δυνατότητα εξιλέωσης, όταν κάποιος έχει διαπράξει κάτι το τόσο οριστικό, όπως είναι ένας φόνος. Το θέμα αυτό αναδεικνύεται μέσα από την ιστορία του Ντάνκαν, ο οποίος έχοντας σκοτώσει έναν φίλο του, δίνει την εντύπωση, όπως αυτό δηλώνεται από τον δικαστή («Δεν έδειξε καμία μεταμέλεια»), πως δεν έχει μετανιώσει για την πράξη του. Ο ίδιος ο ήρωας, ωστόσο, θεωρεί πως τόσο ο δικαστής, όσο και οι δικοί του άνθρωποι, δεν μπορούν να κατανοήσουν την πραγματική έννοια της μεταμέλειας, όπως αυτό εκφράζεται με μια πλάγια ερώτηση («Πώς να ξέρουν αυτοί, όλοι τους, τι σημαίνει αυτό που λένε με αυτή τη λέξη»). Για τον ήρωα η μεταμέλεια δεν μπορεί να εκφραστεί με μια συγνώμη και δάκρυα, όπως το τονίζει αυτό μέσω ρητορικών ερωτημάτων («θα θέλατε να δείτε το γιόκα σας να έρχεται με δάκρυα στα μάτια να πει συγνώμη;»), καθώς ό,τι έκανε κινείται πολύ πέρα από τα απλά λάθη και παραπτώματα. Τον πραγματικό ορισμό για το πόσο βαθύ είναι το αίσθημα ενοχής του τον εντοπίζει ο ήρωας σ’ ένα βιβλίο, όπως προκύπτει από τη σχετική διακειμενική αναφορά: «Είναι παράλογο ο δολοφόνος να ζει παραπάνω από το δολοφονημένο». Μόνο σε αυτή τη διαπίστωση αναγνωρίζει ο ήρωας το αληθινό εύρος της ενοχής που αισθάνεται. Γνωρίζει, ωστόσο, πως είναι μάταια η όποια προσπάθεια να εξηγήσει αυτό το συναίσθημα (« Για προσπάθησε να το πεις αυτό στους δικαστές μου»). Ό,τι του απομένει είναι να ζήσει με τις ενοχές του («Δεν μπορείς να το πεις, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το ζήσεις»).
Η ένταση με την οποία βιώνει ο ήρωας την ενοχή του καθιστά εμφανές το πόσο βαθιά επηρεάζει και καταβάλει κάποιον ένα τέτοιο έγκλημα. Είναι εύλογη, άρα, η δυσκολία του να εκφράσει με λόγια το πώς πραγματικά νιώθει.


Κειμενικοί Δείκτες σε Λογοτεχνία – Ερμηνευτικό Σχόλιο


https://filologika.gr › g-lykiou › neoelliniki-logotechnia

Θεωρία - Αναλυτική παρουσίαση


  1. Τι είναι οι κειμενικοί δείκτες;

Είναι όλοι εκείνοι οι εκφραστικοί τρόποι που χρησιμοποιεί ένας πεζογράφος ή ένας ποιητής στο κείμενό του για να δώσει μορφή στο περιεχόμενο.

Στις εκφωνήσεις οι κειμενικοί δείκτες μπορεί να ορίζονται εναλλακτικά ως:

  • αναφορές στο κείμενο
  • μηχανισμοί του κειμένου
  • στοιχεία του κειμένου
  • εκφραστικά μέσα
  • γλωσσικές/ σημειωτικές επιλογές

αλλά ακόμη και το ρήμα τεκμηριώστε/ να τεκμηριώσετε ή η φράση ερμηνευτικό σχόλιο παραπέμπουν στους κειμενικούς δείκτες.

  1. Είδη κειμενικών δεικτών στη λογοτεχνία:
  • Σύνδεση προτάσεων (παρατακτική, υποτακτική σύνδεση, ασύνδετο σχήμα)
  • Μικροπερίοδος ή Μακροπερίοδος λόγος
  • Εγκλίσεις και Ερωτήσεις (εκφράζουν τη στάση του ομιλητή απέναντι στο λογικό νόημα[i])
  • Σημεία στίξης
  • Ρηματικά πρόσωπα
  • Σχήματα λόγου (επαναλήψεις, αντιθέσεις, μεταφορές, προσωποποιήσεις, υπερβολές, κ.ο.κ.)
  • Εικόνες
  • Αφηγηματικές τεχνικές [αφήγησηπεριγραφή[ii], (εσωτερικός) μονόλογος, (εσωτερικός) διάλογος]
  1. Πώς διδάσκονται και πώς αξιολογούνται οι κειμενικοί δείκτες στη λογοτεχνία;

Οι κειμενικοί δείκτες δε διδάσκονται αυτοτελώς. Ενδιαφέρουν μόνο στον βαθμό που βοηθούν να αποδοθεί νόημα στο κείμενο. Οι αναφορές στο κείμενο ή σε συγκεκριμένους κειμενικούς δείκτες αξιολογούνται στον βαθμό που υποστηρίζουν επιτυχώς την ερμηνευτική προσέγγιση του μαθητή ή της μαθήτριας. (ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ10/1/20, Β3. Αξιολόγηση του ερμηνευτικού σχολίου)

  1. Πώς εντοπίζω τους κατάλληλους κάθε φορά κειμενικούς δείκτες;

Ένα λογοτεχνικό κείμενο, πεζό ή ποιητικό είναι προϊόν σύζευξης περιεχομένου και μορφής. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε λέξη ή φράση αποτελεί έναν εν δυνάμει κειμενικό δείκτη. Το είδος της ερώτησης καθορίζει την επιλογή και την ενεργοποίηση των κατάλληλων κειμενικών δεικτών. Συνεπώς, εντοπίζω κάθε φορά τις κατάλληλες αναφορές στο κείμενο που θα με οδηγήσουν στη σωστή τεκμηρίωση της απάντησής μου.

  1. Πώς συνδέονται οι κειμενικοί δείκτες με τον ερμηνευτικό διάλογο και το ερμηνευτικό σχόλιο;

Το λογοτεχνικό κείμενο είτε πεζό είτε ποιητικό είναι ένα επικοινωνιακό γεγονός. Δεν είναι ένα «γράμμα χωρίς αποδέκτη», δε γράφεται μόνο για να γραφεί ή για να εκφραστεί συγκινησιακά και αισθητικά ο δημιουργός. Γράφεται για να δημιουργηθεί μια «γέφυρα» επικοινωνίας ανάμεσα στον δημιουργό και τον αναγνώστη.

Πάνω σε αυτή τη βάση διεξάγεται ο ερμηνευτικός διάλογος, ο οποίος προάγει το άκουσμα και τη διασταύρωση διαφορετικών απόψεων για την ερμηνεία του κειμένου. Οι διαφορετικές «φωνές» των μαθητών/ τριών προέρχονται από τη διαφορετική προσληπτική κλίση και τα διαφορετικά βιώματα. Ωστόσο, η ελευθερία του ερμηνευτικού διαλόγου τιθασεύεται από τους κειμενικούς δείκτες.

Το ερμηνευτικό σχόλιο είναι το επιστέγασμα του ερμηνευτικού διαλόγου και αποτελεί ατομική εργασία. Σε αυτό ο μαθητής/ τρια εκφράζει την προσωπική  του θέση, εμπλουτισμένη – ίσως –  από τη διαδικασία του ερμηνευτικού διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση, η υποκειμενικότητα της απάντησής του οριοθετείται από τους κειμενικούς δείκτες του εκάστοτε πεζού ή ποιητικού κειμένου.(ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 10/1/20, Β1. και Β2. Για τη Λογοτεχνία (ως προς το ερμηνευτικό σχόλιο)

[i] Γ. Μπαμπινιώτη, Γλωσσολογία και Λογοτεχνία:Lyons, Η έννοια της τροπικότητας, σελ.226-227

[ii] Ν. Παρίσης, «Η εικόνα ως εκφραστικό μέσο ή ως εκφραστικός τρόπος ανήκει στο είδος της περιγραφής».

Πρακτική Προσέγγιση - Ενδεικτικά Παραδείγματα

Στα παρακάτω κείμενα, ακολουθούν ενδεικτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους κειμενικούς δείκτες.

Η τρίπλα των ονείρων

[Ο Μίμης Αρούκατος, άσημος και ξεπεσμένος παλιός ποδοσφαιριστής, παρακολουθώντας στην τηλεόραση το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1998, είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα μέσα από την τρίπλα του Μεξικανού ποδοσφαιριστή Μπλάνκο. Το διήγημα του Δ. Μίγγα συνδυάζει τον παλιό, ερασιτεχνικό, με τον σύγχρονο, επαγγελματικό, χαρακτήρα του ποδοσφαίρου και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Της Σαλονίκης μοναχά…(2003)]

 

Ο Μίμης Αρούκατος, ο επονομαζόμενος από φίλους και γνωστούς αέρινος, στο τέλος της ζωής του ζύγιζε εκατόν είκοσι κιλά, στα νιάτα του ωστόσο, όταν δεν ξεπερνούσε τα εβδομήντα, υπήρξε ποδοσφαιριστής – αριστερό εξτρέμ – στον Οδυσσέα Κορδελιού. Μέχρι να πεθάνει στα πενήντα από έμφραγμα, περιέγραφε στα καφενεία της συνοικίας μία, δικής του επινόησης, αέρινη τρίπλα όπως τη χαρακτήριζε – εξ ου και το προσωνύμιο. Την είχε στο μυαλό από μικρός, μελέτησε κατά καιρούς όλες τις εκδοχές και την εμπλούτισε με παραλλαγές, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες συμπαιχτών του και φιλάθλων του Οδυσσέα ουδέποτε κατάφερε να την υλοποιήσει μες στα γήπεδα.

Έτσι όπως θα τον έκλειναν, λοιπόν, δύο αντίπαλοι κάνοντας τάκλιν, θα έσφιγγε το τόπι ανάμεσα στους αστραγάλους, θα το σήκωνε ψηλά μαζεύοντας τα πόδια και το σώμα – ένα κουβάρι – και θα ξέφευγε περνώντας ανάμεσά τους σαν αέρας.

Πάσχιζε στις προπονήσεις, παιδευόταν χρόνια, προσπάθησε σε επίσημους και φιλικούς αγώνες δίχως αποτέλεσμα. Μπέρδευε τα μπούτια του, έφαγε τα μούτρα του, έχασε τη θέση του στην εντεκάδα, την εκτίμηση των φιλάθλων κι έγινε περίγελος της συνοικίας.

Η ποδοσφαιρική καριέρα του τελείωσε άδοξα και αποσύρθηκε πριν την ώρα του απ’ τα γήπεδα. Κανένας πια δεν ασχολήθηκε μ’ αυτόν κι η τρίπλα του ξεχάστηκε αλλά εκείνος δε λησμόνησε.

Κι όταν ύστερα από χρόνια, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του ΄98, είδε στην τηλεόραση σε κάποιο γήπεδο της Γαλλίας τον Μπλάνκο της εθνικής ομάδας του Μεξικό να σηκώνει με τα πόδια την μπάλα και να φεύγει μαζί της ανάμεσα από δύο αντιπάλους, έμεινε ακίνητος με ένα ποτήρι τσίπουρο στο χέρι. Μετά τη δεύτερη επανάληψη της φάσης – την έδειχναν οι Γάλλοι συνεχώς – πετάχτηκε από την καρέκλα και έκανε τον γύρο του θριάμβου μες στο μπαρ πανηγυρίζοντας με υψωμένες γροθιές, καταπώς συνήθιζε παλιά ύστερα από κάθε τέρμα που σημείωνε. Οι νεαροί θαμώνες κοίταζαν απορημένοι, κάποιοι ανάγωγοι γιουχάρισαν, όμως οι μεγαλύτεροι, κατανοώντας την αιτία του ενθουσιασμού, χειροκροτούσαν. Ξανάπεσε λαχανιασμένος στην καρέκλα του ο Μίμης. Τελικά ένας μικροκαμωμένος Μεξικάνος πραγματοποίησε την τρίπλα των ονείρων του Αρούκατου.

Δ. Μίγγας, Της Σαλονίκης μοναχά…,

Μεταίχμιο

  1. Να σχολιάσετε εκείνο το θέμα, από όσα θέτει το κείμενο, που κρίνετε το πιο σημαντικό. Να τεκμηριώσετε τη θέση σας.

Το πιο σημαντικό θέμα του διηγήματος, κατά τη γνώμη μου, είναι το άδοξο τέλος της καριέρας του ήρωα και η παρακμή στην οποία έχει περιέλθει. Από την αρχή του διηγήματος, η εξωτερική εμφάνιση του Μίμη Αρούκατου παραπέμπει σε έναν άνθρωπο που έχει εγκαταλείψει τον εαυτό του (στο τέλος της ζωής του ζύγιζε εκατόν είκοσι κιλά). Ένα ακόμη στοιχείο δηλωτικό της παρακμής του πρωταγωνιστή είναι η εμμονή. Ο Μίμης περιγράφει στα καφενεία της συνοικίας την «αέρινη τρίπλα» που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει ποτέ(Μέχρι να πεθάνει, στα πενήντα από έμφραγμα, περιέγραφε στα καφενεία της συνοικίας μία, δικής του επινόησης, αέρινη τρίπλα όπως τη χαρακτήριζε). Η εμμονή του αυτή γίνεται και η αιτία να του αποδοθεί το προσωνύμιο του «αέρινου» από την ομήγυρη των συνοικιακών καφενείων, καθιστώντας τον έτσι τη γραφική «φιγούρα» της γειτονιάς (ο επονομαζόμενος από γνωστούς και φίλους αέρινος, εξ ου και το προσωνύμιο).

Η εμμονή αυτή ανάγεται σε μια φαντασίωση της παιδικής του ηλικίας (την είχε στο μυαλό από μικρός). Στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να την υλοποιήσει, χωρίς, ωστόσο, επιτυχία. Το θέαμα ενός ποδοσφαιριστή που επιχειρεί το ακατόρθωτο σύντομα τον γελοιοποιεί μπροστά στα μάτια των φιλάθλων (Πάσχιζε στις προπονήσεις, παιδευόταν χρόνια, προσπάθησε σε επίσημους και φιλικούς αγώνες δίχως αποτέλεσμα. Μπέρδευε τα μπούτια του, έφαγε τα μούτρα του, έχασε τη θέση του στην εντεκάδα, την εκτίμηση των φιλάθλων κι έγινε περίγελος της συνοικίας).Έτσι, υπό το βάρος της γελοιοποίησης, ο Μίμης Αρούκατος εγκαταλείπει πρόωρα και άδοξα την ποδοσφαιρική του καριέρα.

 

Συλλέγω όλα εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν τη διαδρομή του ήρωα από την αρχή ως το άδοξο τέλος του.

 

  1. Πώς θα χαρακτηρίζατε το ύφος του διηγήματος; Για την τεκμηρίωση της απάντησής σας να αναφερθείτε σε τέσσερις κειμενικούς δείκτες.

Το ύφος του διηγήματος είναι ρεαλιστικό και κωμικοτραγικό. Οι ατελέσφορες προσπάθειες του ήρωα να πραγματοποιήσει την τρίπλα των ονείρων του αποδίδονται από τον συγγραφέα με ρεαλιστικές εικόνες από τις προπονήσεις και τους αγώνες. (Πάσχιζε στις προπονήσεις, παιδευόταν χρόνια, προσπάθησε σε επίσημους και φιλικούς αγώνες δίχως αποτέλεσμα. Μπέρδευε τα μπούτια του, έφαγε τα μούτρα του, έχασε τη θέση του στην εντεκάδα, την εκτίμηση των φιλάθλων κι έγινε περίγελος της συνοικίας), αλλά και από την περιγραφή της αντίδρασής του, όταν βλέπει στην τηλεόραση τον Μεξικανό ποδοσφαιριστή να εκπληρώνει το όνειρό του (Μετά τη δεύτερη επανάληψη της φάσης – την έδειχναν οι Γάλλοι συνεχώς – πετάχτηκε από την καρέκλα και έκανε το γύρο του θριάμβου μες στο μπαρ πανηγυρίζοντας με υψωμένες γροθιές, καταπώς συνήθιζε παλιά ύστερα από κάθε τέρμα που σημείωνε).

Όμως, σε άλλα σημεία του κειμένου διαφαίνεται η τραγικότητα του ήρωα, αφού η εμμονή του αυτή τον οδηγεί σε επαγγελματική και προσωπική παρακμή. Η εικόνα παραμέλησης του εαυτού του (στο τέλος της ζωής του ζύγιζε εκατόν είκοσι κιλά/ έμεινε ακίνητος με ένα ποτήρι τσίπουρο στο χέρι) σε συνδυασμό με την εικόνα της αντίδρασης των θαμώνων (οι νεαροί θαμώνες κοίταζαν απορημένοι, κάποιοι ανάγωγοι γιουχάρισαν, όμως οι μεγαλύτεροι, κατανοώντας την αιτία του ενθουσιασμού, χειροκροτούσαν) προκαλούν τη συμπάθεια και τον οίκτο του αναγνώστη. Αυτή η αίσθηση πικρού χιούμορ διαπνέει ολόκληρο το κείμενο.

 

Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον[i]

Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί

αόρατος θίασος να περνά

με μουσικές εξαίσιες, με φωνές –

την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου

που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου

που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανωφέλετα θρηνήσεις.

Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,

αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει.

Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πεις πως ήταν

ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σουֺ

μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.

Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,

σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,

πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,

κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ’ όχι

με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,

ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,

τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,

κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις.

 Κ. Π. Καβάφης

 

  1. Να διατυπώσετε το ερμηνευτικό σας σχόλιο για το ποίημα.

Το ποίημα στην ολότητά του περιστρέφεται γύρω από ένα ιδανικό που χάνεται και την αποδοχή αυτής της απώλειας με αξιοπρέπεια. Αυτό μπορεί να είναι ένας στόχος που δεν ευοδώθηκε, ένα όνειρο που δεν πραγματοποιήθηκε, ένας έρωτας που έφθασε σε τέλμα.

Ο ποιητής δημιουργεί ένα σκηνικό προοικονομίας της κατάκτησης της πόλης από τον Οκταβιανό. Μια απρόσμενη ακουστική εικόνα, τα μεσάνυχτα, «σπάει» την απόλυτη σιωπή που επικρατεί στην πόλη (Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί αόρατος θίασος να περνά με μουσικές εξαίσιες, με φωνές -). Αυτή η εικόνα είναι ο οιωνός γύρω από τον οποίο εκτυλίσσεται το υπόλοιπο ποίημα. Μόλις αυτό το άκουσμα ολοκληρώνεται, ο ποιητής απευθύνεται με φιλική αλλά και αποφασιστική διάθεση στο ποιητικό υποκείμενο, τον Αντώνιον, σε β’ πρόσωπο, με μια σειρά ρημάτων σε Υποτακτική και Προστακτική έγκλιση (μη θρηνήσεις/να  μη γελασθείς/ μην πεις/ μην καταδεχθείς/ πλησίασε/ άκουσε/ αποχαιρέτα) με τα οποία τον προτρέπει, τελικά, να αποδεχθεί την αναγκαιότητα του αποχαιρετισμού και της ήτταςΑυτή η αναγκαιότητα επιτείνεται από την επανάληψη των λέξεων (αποχαιρέτα/ Αλεξάνδρεια) και τη σύνταξή τους με λέξεις που δηλώνουν απώλεια (που φεύγει/ που χάνεις). Οι παρομοιώσεις δημιουργούν μια αναλογία ετοιμότητας για αυτό που πρόκειται να συμβεί (σαν έτοιμος/ σα θαρραλέος/ σαν που ταιριάζει σε).

Ο ποιητής μάς βάζει στο μεταίχμιο, στην αβέβαιη αλλά και οριακή στιγμή πριν από το τέλος. Η προτροπή του για αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι μια στάση υπεύθυνη, θαρραλέα και αξιοπρεπής.

  1. Να παρουσιάσετε τη συναισθηματική κατάσταση του Αντωνίου, όπως αυτή εμφανίζεται στο συγκεκριμένο ποίημα. Εννοείται ότι η γνώμη σας είναι ανάγκη να στηριχθεί σε δείκτες του κειμένου.

Ο Αντώνιος είναι ένα βουβό ποιητικό υποκείμενο με  μια ασαφή συναισθηματική κατάσταση, την οποία προσπαθεί να διαμορφώσει ο ποιητής. Από τον πρώτο κιόλας στίχο ο χρονικός δείκτης «ώρα μεσάνυχτ’» δείχνει την έγνοια του για την τύχη της πόλης του, μια έγνοια που τον κρατά ξάγρυπνο ασφαλώς. Και τότε συμβαίνει κάτι απρόσμενο, μια αίσθηση ακούσματος, ένας αόρατος θίασος διακόπτει την απόλυτη ησυχία της νύχτας.

Ο ποιητής αναλαμβάνει γρήγορα και αποφασιστικά να βγάλει τον Αντώνιον από οποιαδήποτε ανώφελη θρηνωδία (μη ανωφέλετα θρηνήσεις). Ο Αντώνιος βλέπει να έρχεται το αναπότρεπτο τέλος και είναι πολύ πιθανό να «λυγίσει» συναισθηματικά  και να αρχίσει να θρηνεί για την τύχη του, τα έργα του, τα σχέδιά του. Αυτό ακριβώς θέλει να αποτρέψει ο ποιητής και προσπαθεί με μια σειρά συμβουλών να ενισχύσει το ηθικό του (μη θρηνήσεις/ αποχαιρέτα/ να μη γελασθείς/ μην πεις/ μην καταδεχθείς). Ενδιάμεσα, με την επανάληψη των παρομοιώσεων «σαν έτοιμος, σα θαρραλέος» και την προσθήκη του «σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι» προσπαθεί να διαφυλάξει το κύρος του μέσα στην κρισιμότητα της στιγμής.  Λίγο πριν το οριστικό τέλος, επικαλείται τη δυναμικότητα, τη συγκίνηση και το θάρρος του (πλησίασε σταθερά/ άκουσε με συγκίνησιν, αλλ’ όχι με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους).

Ο ποιητής δεν αφήνει περιθώρια για ταπεινές συναισθηματικές εκδηλώσεις. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του Αντωνίου, στο μεταίχμιο της κατάρρευσης όλων των επιτευγμάτων του, υπάρχει μια μάχη που μπορεί και πρέπει να κερδίσει, η μάχη της αξιοπρέπειας.

 

Η συναισθηματική κατάσταση του ποιητικού υποκειμένου συνάγεται εν προκειμένω από τα λόγια του ποιητή.

 

[i] Ο τίτλος είναι παρμένος από τον Βίο Αντωνίου, 75, του Πλουτάρχου. Ο Πλούταρχος διηγείται πως το τελευταίο βράδυ πριν από την είσοδο του Οκταβιανού στην Αλεξάνδρεια (Αύγουστος του 30 π.Χ.) κάτω από το παράθυρο του Αντωνίου ακούστηκε ο θόρυβος ενός «αόρατου θιάσου». Δόθηκε η ερμηνεία πως ήταν ο προστάτης του Αντωνίου, ο θεός Διόνυσος που τον εγκατέλειπε.

Την αναλυτική παρουσίαση της θεωρίας προετοίμασε η εκλεκτή συνάδελφος Μαρία Κασιμάτη, η οποία στη συνέχεια παραχώρησε το υλικό στον ιστότοπό μας  σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Νέα Ελληνικά Λυκείου/Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: «Οι κειμενικοί δείκτες»

https://www.schooltime.gr/2020/01/13/neoelliniki-glossa-kai-logotexnia-likeiou-oi-keimenikoi-deiktes/

Του Άρη Ιωαννίδη

«Οι κειμενικοί δείκτες»

Κατά τη συγγραφή του ερμηνευτικού σχολίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να τεκμηριώνουν πάντα την απάντησή τους με συγκεκριμένες αναφορές στο κείμενο ή σε συγκεκριμένους κειμενικούς δείκτες. Οι τελευταίοι εντοπίζονται και αξιοποιούνται επιλεκτικά και ποτέ εξαντλητικά από τον αναγνώστη-μαθητή, με σκοπό αυτός να υπερβεί  το επίπεδο της απλής κατανόησης του κειμένου, να διεισδύσει όσο καλύτερα μπορεί στο βαθύτερο και – αρκετά συχνά – υπόρρητο στρώμα του  και εντέλει να συντάξει ένα ευσύνοπτο (εντός καθορισμένου ορίου λέξεων) ερμηνευτικό σχόλιο.

Σε κάθε λογοτεχνικό (και μη) κείμενο κυριαρχούν, λοιπόν,  πολλοί και ποικίλοι (μηχανισμοί) κειμενικοί δείκτες, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά τα μορφικά του στοιχεία  και  συνιστούν το εξωτερικό του περίβλημα αλλά και τον σκελετό του. Με λίγα λόγια,  είναι  οι προσωπικές  επιλογές του δημιουργού του εκάστοτε κειμένου τόσο σε επίπεδο δομής όσο και  περιεχομένου αλλά και (προσωπικής) έκφρασης και οι οποίες  έχουν συχνά στενή διασύνδεση με την παρουσίαση του θέματος, γι’ αυτό και λαμβάνονται υπόψη κατά την ερμηνευτική προσέγγιση ενός κειμένου.

Βέβαια, μολονότι συνυπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί κειμενικοί δείκτες σε κάθε κείμενο ή ποίημα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως όλοι έχουν την ίδια βαρύτητα και σημασία,  προκειμένου να οδηγήσουν στην ανάδειξη του βασικού, κάθε φορά, θέματος. Κάποιοι από αυτούς αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον δημιουργό του κειμένου/ποιήματος (ενεργοί – αξιοποιούμενοι κειμενικοί δείκτες), αποτελούν σημαντικά όπλα στα χέρια του, προκειμένου να εδράσει πάνω σε αυτούς, αλλά και να υπερτονίσει  τις κυρίαρχες ιδέες που το διέπουν και κατόπιν να παρουσιάσει εναργέστερα το θέμα, δίνοντάς τους ταυτόχρονα βαρύνουσα και ιδιαίτερη αξία για την κατανόησή του κεντρικού/βασικού θέματος. Κάποιοι άλλοι όμως κειμενικοί δείκτες έντεχνα «παραγκωνίζονται» θα λέγαμε και «παραμελούνται», λειτουργώντας δευτερευόντως, επικουρικά στο όλο εγχείρημα.  Στην προσπάθειά μας, λοιπόν, να εντοπίσουμε και στη συνέχεια να ανταποκριθούμε στο βασικό ερώτημα του κειμένου/ποιήματος , οι κειμενικοί δείκτες μάς δείχνουν ξεκάθαρα τον δρόμο. Αποτελούν τους οδηγούς μας. Αυτό που απλά έχουμε να κάνουμε εμείς ως αναγνώστες/τριες είναι να αναδείξουμε τους κειμενικούς δείκτες «βαρύνουσας» σημασίας, σε σχέση πάντα με το βασικό ερώτημα/θέμα  που τίθεται. Αυτοί αποτελούν και  τον σκελετό, το ιστό του κειμένου/ποιήματος, αλλά και της απάντησής μας, πλαισιώνοντάς τους πάντα με πλούσιες αναφορές παραδειγμάτων μέσα απ’ αυτό, προσέχοντας κάθε φορά να εντάσσονται σε διαφορετικά πεδία των επιλογών του δημιουργού. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η τεκμηριωμένη απάντηση μέσα από τους κειμενικούς δείκτες.

Βέβαια, αξίζει να επισημάνουμε πως η  αξιοποίηση των κειμενικών δεικτών αφορά κατά κύριο λόγο τα ποιητικά κείμενα, καθώς εκεί  το νόημα είναι στενότερα συνδεδεμένο με τις προσωπικές εκφραστικές και λεξιλογικές  επιλογές του δημιουργού τους.

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι κειμενικοί δείκτες που μπήκαν τόσο απρόσμενα στη ζωή μας και έφεραν για πολλές και πολλούς τα πάνω κάτω;

Όσον αφορά το περιεχόμενο, έχουμε:

  • Τίτλος.
  • Πρόσωπα/Χαρακτήρες.
  • Συγκρούσεις.
  • Συνειρμοί.
  • Αξίες.
  • Ιδέες, αντιλήψεις.
  • Σκοποί.
  • Στάσεις.
  • Συμπεριφορές.
  • Κοινωνικο-πολιτισμικές συνθήκες.
  • Ανθρώπινες σχέσεις.
  • Κοινωνικά προβλήματα.
  • Συναισθηματικό κλίμα.
  • Το συγκείμενο.[1]
  • Διακειμενικότητα. [2]

Όσον αφορά τα μορφικά στοιχεία:

  • Οι γλωσσικές/λεξιλογικές επιλογές (στίξη, γραμματικοί χρόνοι, εγκλίσεις, ρηματικά πρόσωπα, ονοματοποίηση, σχήματα λόγου, σύνταξη, γλωσσικές ποικιλίες, είδος λεξιλογίου, ευθύς – πλάγιος λόγος, χρήση προσωπικής – απρόσωπης σύνταξης κτλ)
  • Το λογοτεχνικό γένος (π.χ. ποίηση, πεζογραφία) και το λογοτεχνικό είδος (π.χ. ιστορικό μυθιστόρημα)[3].
  • Οι αφηγηματικές τεχνικές.
  • Οι αφηγηματικοί τρόποι.
  • Τα εκφραστικά μέσα (π.χ. σχήματα λόγου).
  • Η δομή.
  • Η πλοκή.
  • Το ύφος/υφολογικά γνωρίσματα.
  • Επιλογή ενός λογοτεχνικού ρεύματος.
  • Εικονοποιία.
  • Στίξη.
  • Στιχουργική.
  • Θεατρικά στοιχεία.
  • Τεχνική γραφής.
  • Μέτρο, ομοιοκαταληξία.
  • Λέξεις- φράσεις που συνδέουν τα νοήματα.
  • Επιλογή λεξιλογίου (ιδιοτυπίες, ιδίωμα, νεολογισμοί, ιδιόλεκτος…).

Η συνδυαστική ερμηνεία των κειμενικών δεικτών μάς βοηθά να διερευνήσουμε τις ανταποκρίσεις μας στο κείμενο και να το νοηματοδοτήσουμε.

Πηγές:

  1. Φάκελος Υλικού
  2. Οδηγίες ΙΕΠ, «Ενδεικτικές ερωτήσεις για την αξιολόγηση του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία»
  3. Ρουμπρίκες αξιολόγησης (οδηγίες υπουργείου)

[1] Εννοούμε το συγκεκριμένο και ξεχωριστό πλαίσιο αναφοράς που διακρίνει κάθε λογοτεχνικό έργο. Με άλλα λόγια, όλα εκείνα  τα ιστορικά, κοινωνικά και βιογραφικά/ιδεολογικά δεδομένα που οριοθετούν τις  ιδιαίτερες  συνθήκες  της παραγωγής του έργου, τα στοιχεία του πραγματικού κόσμου που αναπαριστώνται στα λογοτεχνικά κείμενα, όπως η χωρο-χρονική τοποθέτηση (δηλαδή το πού και πότε λαμβάνει χώρα το συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο που διαβάζουμε κάθε φορά), οι ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του (πραγματικού) χρόνου συγγραφής, ο  πολιτισμός, η κουλτούρα, η θρησκεία, τα ήθη, οι παραδόσεις, η πολιτεία και το δίκαιό της κ.ά. που συμβάλλουν δημιουργικά στην ερμηνεία τους και στη νοηματοδότησή τους. Όλα αυτά υποδηλώνονται στο κείμενο είτε συνδυαστικά είτε επιλεκτικά. Αποτελούν τα απαραίτητα εκείνα βοηθητικά στοιχεία, προκειμένου  να αντιληφθεί  ο αναγνώστης/αναγνώστρια πως  αυτό που διαβάζει αποτελεί απλώς μια μικρή φέτα ζωής του πραγματικού κόσμου, όπως αυτός διαθλάται στο κείμενο μέσα από τη φιλοσοφική και ιδεολογική ματιά του/της συγγραφέα και από τις γλωσσικές του επιλογές. Με άλλα λόγια, διαβάζει συγκεκριμένους χαρακτήρες σε ένα συγκεκριμένο χρονικό και χωρικό περιβάλλον, όχι απαραίτητα με τρόπο πραγματικό και ρεαλιστικό, αλλά μέσα από το είδος της αναπαράστασης που κάνει ο/η συγγραφέας με τις επιλογές του. Ο αναγνώστης/αναγνώστρια καλείται να λαμβάνει υπόψη όλα αυτά και να προβαίνει σε λεπτές διακρίσεις ανάμεσα στον πραγματικό κόσμο και το συγκείμενο.

[2] Πρόκειται για την «επαφή» του κειμένου με άλλα λογοτεχνικά έργα, με τα οποία συνομιλεί ρητά ή άρρητα.

[3] Το γένος αναφέρεται στις βασικές μορφές της λογοτεχνίας (ποίηση, πεζογραφία, θέατρο), ενώ το είδος στις υποδιαιρέσεις  κάθε γένους (π.χ. το ιστορικό μυθιστόρημα είναι είδος στο γένος πεζογραφία). Η διάκριση του γένους ή είδους ορίζεται από κριτήρια:

  • δομής (π.χ. το σονέτο, το επιστολικό μυθιστόρημα),
  • έκτασης (π.χ. το διήγημα, η νουβέλα),
  • σκοπού ή αποτελέσματος (π.χ. κωμωδία, τραγωδία),
  • θέματος (π.χ. μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας).

Σε πολλές ταξινομήσεις αναφέρονται και ορισμένες ενδιάμεσες μορφές μεταξύ λογοτεχνίας και γραμματείας: δοκίμιο, βιογραφία, αυτοβιογραφία, απομνημονεύματα κ.λπ.

Οι κειμενικοί δείκτες sos ΘΥΜΑΜΑΙ 

https://filologikosxoleio.gr/wp-content/uploads/2021/04/%CE%9A%CE%95%CE%99%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%99-%CE%94%CE%95%CE%99%CE%9A%CE%A4%CE%95%CE%A3-%CE%A4%CE%99%CE%A4%CE%9B%CE%9F%CE%A3.pdf

- Ο δημιουργός του κειμένου εδράζει στους κειμενικούς δείκτες αναδεικνύοντας τις κύριες ιδέες που το διέπουν και παρουσιάζει εναργέστερα το κεντρικό

 - βασικό θέμα συντείνοντας και στην κατανόησή του.

 - οφείλουμε κάθε φορά να τείνουμε:

  στον εντοπισμό τους

  στον σχολιασμό τους βάσει των δομικών συστατικών τους

  σε αναφορές παραδειγμάτων με χωρία του κειμένου του δημιουργού 

 στην παρουσίαση της επικοινωνιακής αποτελεσματικότητάς τους / σκοπός – στόχος – πρόθεση χρήσης τους από τον κειμενογράφο οι κειμενικοί δείκτες αφορούν το περιεχόμενο: 

 Τίτλος 

 Πρόσωπα/Χαρακτήρες

  Συγκρούσεις 

 Συνειρμοί 

 Αξίες

  Ιδέες, αντιλήψεις

  Σκοποί 

 Στάσεις -Συμπεριφορές

  Κοινωνικο-πολιτισμικές συνθήκες

  Ανθρώπινες σχέσεις

  Κοινωνικά προβλήματα 

 Συναισθηματικό κλίμα 

 Συγκείμενο 

 Διακειμενικότητα 

αφορούν την μορφή:

 γλωσσικές/λεξικογραμματικές επιλογές (μακροπερίοδος – μικροπερίοδος λόγος, 

είδος λεξιλογίου, 

αναφορική – ποιητική γλώσσα, 

παρατακτική – υποτακτική σύνδεση, ασύνδετο σχήμα, 

ευθύς – πλάγιος λόγος, 

προσωπική – απρόσωπη σύνταξη, 

ονοματοποίηση, 

γραμματικοί χρόνοι,

 εγκλίσεις, 

ρηματικά πρόσωπα, 

σχήματα λόγου, σημεία στίξης)

  Το λογοτεχνικό γένος (π.χ. ποίηση, πεζογραφία) και το λογοτεχνικό είδος (π.χ. ιστορικό μυθιστόρημα) 

 Οι αφηγηματικές τεχνικές - Οι αφηγηματικοί τρόποι 

 Τα εκφραστικά μέσα (π.χ. σχήματα λόγου) 

 Η δομή

  Η πλοκή

  Το ύφος/υφολογικά γνωρίσματα 

 Επιλογή ενός λογοτεχνικού ρεύματος

  Εικονοποιία

  Στιχουργική 

 Θεατρικά στοιχεία

  Τεχνική γραφής

  Στίξη - Μέτρο, ομοιοκαταληξία

  Λέξεις- φράσεις που συνδέουν τα νοήματα, επιλογή λεξιλογίου (ιδιοτυπίες, ιδίωμα, νεολογισμοί, ιδιόλεκτος…). 

Τίτλος Ενδεικτικές ερωτήσεις / δραστηριότητες του ΙΕΠ που αφορούν τον τίτλο 

-Ποιες πληροφορίες αντλείτε από τον τίτλο του κειμένου;

 Με ποιον τρόπο προϊδεάζει τον αναγνώστη; 

Θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο του κειμένου; 

Πιστεύετε ότι προσελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη; 

Είναι αποτελεσματικός; 

Ποιες είναι οι προσδοκίες βάσει του τίτλου; 

Δώστε έναν δικό σας (διαφορετικό) τίτλο.


  -Ποιες πληροφορίες παρέχει ο τίτλος σε σχέση με το επικοινωνιακό πλαίσιο;

 -Ο τίτλος του κειμένου ανταποκρίνεται στην επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα.

  -Στόχος του τίτλου ενός κειμένου είναι να αποδώσει με τρόπο πυκνό, σύντομο κι εύστοχο το νόημα του και παράλληλα να προϊδεάσει τον αναγνώστη για ό,τι ακολουθεί, κεντρίζοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον του.

 Πιστεύετε πως ο τίτλος του κειμένου εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη λειτουργία;

  -Πώς συνδέεται το ρεπορτάζ με τον τίτλο του κειμένου; 

 -Ποια σημεία του κειμένου ανταποκρίνονται στον τίτλο; 

  -Πώς συνδέεται ο τίτλος με το κείμενο; 

Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας με παραπομπές στο κείμενο. 

 -Πιστεύετε πως ο τίτλος του κειμένου είναι «εύστοχος» αποδίδοντας το συνολικό νόημα του κειμένου ή «άστοχος»;

  -Να δώσετε ένα δικό σας τίτλο στο κείμενο με αναφορική (ή ποιητική) λειτουργία της γλώσσας, αντικαθιστώντας τον ήδη υπάρχοντα.

  Πώς μας προϊδεάζει ο τίτλος για το θέμα [μέσα δημοσίευσης, χρονολογία, θέμα, συντάκτης κειμένου, κειμενικό είδος];

Πώς δημιουργούμε τίτλο βάσει των παρακάτω :

 α) Οπτική γωνία : Επιλέγουμε την οπτική γωνία προσέγγισης του θέματος. 

β) Λειτουργία γλώσσας: Επιλέγουμε 

τη ποιητική, μεταφορική, συνυποδηλωτική, συγκινησιακή λειτουργία της γλώσσας προσδίδοντας υποκειμενισμό και αμεσότητα. 

Συχνά, λόγω, κυρίως, της συγκινησιακής λειτουργίας της γλώσσας, ο τίτλος εμπεριέχει σχήματα λόγου, όπως μεταφορές, παρομοιώσεις, σημεία στίξης , όπως θαυμαστικά, αποσιωπητικά κ. α. που στοχεύουν να διεγείρουν το ενδιαφέρον του δέκτη, αλλά και να προσδώσουν στον τίτλο έμφαση. 

Η αναφορική, κυριολεκτική, δηλωτική λειτουργία επιλέγεται, για να προσεγγίζουμε το θέμα αντικειμενικά, με σαφήνεια και επίσημο ύφος.

 γ) Συντακτικά στοιχεία:

Ως προς τη σύνταξη, ο λόγος μπορεί να είναι ελλειπτικός, αφού παραλείπονται όσα εννοούνται εύκολα, όπως το υποκείμενο του ρήματος. 

δ) Ύφος: 

Ως προς το ύφος, αυτό ποικίλλει, ανάλογα με το περιεχόμενο του κειμένου (άμεσο, οικείο, τυπικό, σοβαρό, απλό, δραματικό, χιουμοριστικό, ειρωνικό, σαρκαστικό, προτρεπτικό, παραινετικό, χιουμοριστικό.)

 ε) Γραμματικά στοιχεία :

Ως προς τη γραμματική, από τον τίτλο παραλείπονται συχνά:

 τα ρήματα,  τα άρθρα,  οι σύνδεσμοι,  οι προθέσεις, και  λέξεις που εύκολα μπορούν να εννοηθούν. 

Αν στον τίτλο υπάρχει ρήμα, αυτό βρίσκεται στην ενεργητική φωνή, σε χρόνο ενεστώτα ή ιστορικό ενεστώτα ή αόριστο και στο γ' πρόσωπο. 

στ) Χρήση σημείων στίξης : 

Συχνή είναι και η χρήση διάφορων σημείων στίξης, γιατί και η στίξη αποτελεί σχόλιο

Με τη χρήση π.χ. του ερωτηματικού εκφράζεται απορία, αμφισβήτηση, ειρωνεία... ενώ με τα εισαγωγικά αποδίδεται διαφορετικό περιεχόμενο στις λέξεις.

 Έτσι, συχνά, ένας πομπώδης τίτλος, πρωτότυπος, χιουμοριστικός, δραματικός... διεγείρει συναισθηματικά τον δέκτη

Πώς σχολιάζουμε τον τίτλο ενός κειμένου 

Σχολιάζοντας τον τίτλο ενός κειμένου, προσέχουμε τα ακόλουθα στοιχεία

 Την απουσία ρήματος και λεκτικών στοιχείων, όταν ευκόλως εννοούνται. Ο ονοματικός λόγος προσδίδει επισημότητα, καθιστά πιο άμεση τη μετάδοση του μηνύματος.

  Τους χρόνους των ρημάτων και τις εγκλίσεις τους.

  Η οριστική δηλώνει βεβαιότητα , το πραγματικό.

  Η υποτακτική δηλώνει προσδοκία ή επιθυμία. 

 Τα ρηματικά πρόσωπα που χρησιμοποιούνται, όπως α' και β' πρόσωπο για οικειότητα,

  αμεσότητα και ζωντάνια και γ' πρόσωπο για αντικειμενικότητα. 

 Την αναφορική ή ποιητική χρήση της γλώσσας.

  Τη στίξη και τη λειτουργία της στο σχολιασμό του μηνύματος.

  Τις λέξεις που χρησιμοποιούνται (λαϊκές, λόγιες) και 

τα σχήματα λόγου, τη χρήση παροιμιών, λογοπαίγνιων. 

 Το ύφος (απλό, οικείο, επίσημο, αυστηρό, ειρωνικό, γλαφυρό).

  Τη χρήση ενεργητικής ή παθητικής φωνής. 

Τη σειρά των λεκτικών συνόλων:

Προτάσσεται όποιο λεκτικό σύνολο (ονοματικό ή ρηματικό) περιέχει τον όρο στον οποίο θέλει να δώσει έμφαση ο συγγραφέας. 

Σημείωση:

Συνυπολογίζουμε ότι όλες οι παραπάνω παράμετροι εξετάζονται ως προς την επίτευξη του επικοινωνιακού αποτελέσματος, του στόχου του συγγραφέα, την πρόθεση, το σκοπό του.

https://www.youtube.com/watch?v=foEOHhqx3CQ

Λογοτεχνία| Πανελλήνιες| Τι είναι οι κειμενικοί δείκτες & πώς τους εντάσσουμε

 στις απαντήσεις μας





ΝΟΠΗ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΟΥ
 ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ 2 
 e-mail: notach.123@gmail.com 1η έκδοση: Θεσσαλονίκη, Aύγουστος 2021t
  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 
Εισαγωγή ........................................................................................................ 7 

Αλεξάνδρου Άρης Φρόντισε .................................................................................................. 
13 Αναγνωστάκης Μανώλης Πρόκληση ............................................................................................... 
15 Κάθε πρωί… ...........................................................................................
 18 Ασλάνογλου Νίκος Αλέξης Το βράδυ .................................................................................................. 
21 Βαρβέρης Γιάννης Κόκκινη κάρτα ........................................................................................ 
23 Βάρναλης Κώστας Οι μοιραίοι ............................................................................................... 
26 Βλαβιανός Χάρης Η Φύση των Πραγμάτων (απόσπασμα) ............................................. 
31 Βρεττάκος Νικηφόρος Αυτοβιογραφία (απόσπασμα) .............................................................. 
35 Έλληνες (απόσπασμα) ...........................................................................
 38 Γώγου Κατερίνα  (απόσπασμα) ........................................................................................ 
41 Δεληγιάννη Πηνελόπη Με λένε Πηνελόπη ................................................................................. 
44  Δημουλά Κική Βρετανικό Μουσείο ( Ελγίνου Μάρμαρα) .........................................
 47 Κλωνοποίηση .........................................................................................
 51 Ελύτης Οδυσσέας Κατά το στρείδι και το μαργαριτάρι του ............................................ 
55 Θεοδώρου Βικτωρία Εγκώμιον (απόσπασμα) ......................................................................... 
58 Καβάφης Κωνσταντίνος Η Πόλις ....................................................................................................
 62 Η διορία του Νέρωνος ........................................................................... 
65 Μελαγχολία του Ιάσονος Κλεάνδρου· ποιητού εν Κομμαγηνή· 595 μ.Χ. ......................................................... 
68 Καββαδίας Νίκος Ιδανικός κι ανάξιος εραστής (Mal du Départ) ................................... 
71 Μαχαίρι .................................................................................................... 
75 Καζαντζάκη Γαλάτεια Αμαρτωλό ................................................................................................ 
79 Καρβέλης Τάκης [Κάθομαι εδώ και περιμένω...] ............................................................. 
82 Καρυωτάκης Κώστας Μικρή Ἀσυμφωνία εἰς Α Μεῖζον .......................................................... 
85 Kάθαρσις ..................................................................................................
 88 Κούσουλας Λουκάς Θερινός κινηματογράφος ..................................................................... 
92 Κουτσουμπέλη Χλόη Τέχνη ........................................................................................................ 
95 Κυπαρίσσης Πάνος Για μια έστω φορά .................................................................................. 
98 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 
7 Λειβαδίτης Τάσος Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος (απόσπασμα) .................................. 
100 Μαστοράκη Τζένη Περίληψη ................................................................................................. 
103 Μόντης Κώστας Έλληνες Ποιητές ..................................................................................... 
106 Η Φυλακή ................................................................................................ 
108 Παλαμάς Κωστής Σατιρικά γυμνάσματα, α΄ ...................................................................... 
111 Πατρίκιος Τίτος Οφειλή ...................................................................................................... 
114 Πολυδούρη Μαρία Κοντά σου ................................................................................................ 
117 Ρίτσος Γιάννης Ελευθερία ................................................................................................. 
119 Επιτάφιος Ι .............................................................................................. 
122 Ρουκ-Αγγελάκη Αγγελική Η ανορεξία της ύπαρξης ........................................................................ 
125 Σαχτούρης Μίλτος Έζησα κοντά ............................................................................................ 
128 Σεφέρης Γιώργος Επί Ασπαλάθων... ................................................................................... 
130 Σολωμός Διονύσιος Ο πειρασμός ............................................................................................ 
134 Τσακνιάς Σπύρος Επίσκεψη .................................................................................................. 
137  ΤΟ  Φιλύρας Ρώμος Madona Mia ............................................................................................ 
141 Χριστιανόπουλος Ντίνος Ενός λεπτού σιγή ................................................................................... 
143 Όταν σε περιμένω ..................................................................................
 
145 Βιβλιογραφία ................................................................................................. 
 
149 Γλωσσάρι Όρων ............................................................................................. 

153 



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Το παρόν βοήθημα φιλοδοξεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά την προετοιμασία του υποψηφίου των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και συγκεκριμένα στο θέμα που σχετίζεται με τη νεοελληνική λογοτεχνία. 

Περιλαμβάνει σαράντα τέσσερα νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα (42 ποιήματα και δυο πεζά κείμενα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών), τα οποία αναλύονται από την άποψη των κειμενικών δεικτών και του περιεχομένου. 

Παράλληλα περιλαμβάνει γόνιμους προβληματισμούς, που προκύπτουν από την ανάγνωση των κειμένων, και συσχετίζονται με θεματικές ενότητες της νεοελληνικής γλώσσας έτσι όπως διδάσκονται στις τρεις τάξεις του λυκείου.

 Τα κείμενα, στην πλειονότητά τους, προέρχονται από τα σχολικά εγχειρίδια της νεοελληνικής λογοτεχνίας κυρίως των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, καθώς επίσης από τον φάκελο υλικού αλλά και από τους θεματικούς κύκλους.

 Επιπλέον, περιλαμβάνονται κείμενα εκτός των παραπάνω πηγών, τα οποία εκφράζουν σύγχρονους προβληματισμούς τόσο μέσω της επιλογής των θεμάτων όσο και μέσω των τρόπων της ποιητικής έκφρασης. 

Το υλικό που περιλαμβάνεται στο παρόν βοήθημα οργανώνεται με βάση τα ίδια τα παρουσιαζόμενα ποιήματα, τα οποία ταξινομούνται αλφαβητικά με βάση το επώνυμο του δημιουργού (γνήσιο ή ψευδώνυμο), ώστε να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα του μαθητή στο βοήθημα.

 Κάθε ένα από τα ποιήματα παρουσιάζεται κατ’ αρχάς από την άποψη των κειμενικών δεικτών.

 Στο πλαίσιο αυτό, οι στίχοι του ποιήματος αντιστοιχίζονται στους συγκεκριμένους κειμενικούς δείκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση.

Οι κειμενικοί δείκτες σημειώνονται σε ιδιαίτερη στήλη, ώστε να διευκολύνεται η συσχέτισή τους με συγκεκριμένους στίχους, και αφορούν όχι μόνο τα μορφικά χαρακτηριστικά του ποιήματος αλλά και το καλλιτεχνικό κίνημα στο οποίο εντάσσεται. 

Παράλληλα  περιλαμβάνουν τοποθέτηση του ποιήματος στην παραδοσιακή ή μοντέρνα ποίηση, εκφραστικά μέσα, σχήματα λόγου, ιδιαίτερη λειτουργία της γλώσσας. Έτσι, ο μαθητής εξοικειώνεται στο να αναγνωρίζει και να εφαρμόζει τους κατάλληλους κειμενικούς δείκτες σε οποιοδήποτε ποίημα του δοθεί.

 Η επιλογή των συγκεκριμένων ποιημάτων υπακούει και σ’ αυτήν την αρχή: 

να συμπεριληφθούν δηλαδή ποιήματα όλων των τρόπων και των ρευμάτων της νεοελληνικής ποίησης (από τον Σολωμό μέχρι την Κατερίνα Γώγου), ώστε να παρουσιαστεί μεγάλη ποικιλία εκφραστικών μέσων και σχημάτων λόγου.

 Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι το βοήθημα αναγνωρίζει και εφαρμόζει μεγάλο αριθμό κειμενικών δεικτών, αν και η τελική απάντηση του μαθητή πιθανότατα θα απαιτεί τη χρήση πολύ λιγότερων. 

Αυτό γίνεται για να επέλθει εξοικείωση του μαθητή με τη χρήση των κειμενικών δεικτών και στοχεύει στην ανάπτυξη της ικανότητάς του να τους εντοπίζει στο σύνολό του ποιήματος, αλλά να χρησιμοποιεί μόνο όποιους η συγκεκριμένη διατύπωση της ερώτησης απαιτεί. 

Στη συνέχεια ακολουθεί το λογοτεχνικό σχόλιο, το οποίο αναφέρεται στο θέμα του ποιήματος αλλά και στους τρόπους που χειρίζεται ο ποιητής ώστε να επικοινωνήσει με το δέκτη. 

Το σχόλιο περιλαμβάνει το σύνολο των κειμενικών δεικτών, που έχουν εντοπιστεί, γι’ αυτό αναπτύσσεται σε περισσότερες από 150-200 λέξεις, που ζητούνται από το μαθητή. 

Ο βασικός σκοπός εδώ είναι διττός.

 Από τη μία πλευρά επιδιώκεται η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή να κατανοεί τη λειτουργία των κειμενικών δεικτών μέσα στην ποιητική δημιουργία 


και από την άλλη επιχειρείται να βοηθηθεί ο μαθητής να κατανοήσει ότι η ποιητική τέχνη εδράζεται στην κοινωνική πραγματικότητα και εκφράζει καίριους προβληματισμούς για τη δομή και το περιεχόμενό της καθώς και για τη δράση ατόμων και ομάδων
 όχι με τον στεγνό και πολλές φορές στριφνό επιστημονικό τρόπο αλλά με τον αισθαντικό, πολυσύνθετο και πολλές φορές αμφίσημο λόγο της τέχνης. 

Έτσι κατανοεί ότι κύριος σκοπός δεν είναι ο εντοπισμός των κειμενικών δεικτών επιφανειακά αλλά η οργανική ένταξή τους στο ποίημα και η εξυπηρέτηση των στόχων που αυτό υπηρετεί ως καλλιτεχνικό δημιούργημα. 

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η ένταξη των κειμενικών δεικτών στο σχόλιο τονίζεται με έντονα γράμματα και ακολουθεί την ανάπτυξη του περιεχομένου του ποιήματος
καθοδηγώντας το μαθητή σε μια δημιουργική ανάγνωση. 

Παράλληλα το σχόλιο περιλαμβάνει τεκμηριωτικές αναφορές στο κείμενο, οι οποίες επίσης εντάσσονται στην απάντηση ως οργανικά της μέρη τοποθετούμενες μέσα σε παρενθέσεις. 

Αυτό εξυπηρετεί την ανάγκη τεκμηρίωσης του προσωπικού σχολίου και κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της πολυσημίας αλλά και του υποκειμενικού χαρακτήρα του λόγου της λογοτεχνίας. 
Πράγματι, ο λογοτεχνικός λόγος επιδέχεται πολλές αναγνώσεις αλλά η καθεμιά θα πρέπει να τεκμηριώνεται με αναφορές στο κείμενο ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος αστήρικτης ερμηνείας. Καθοδηγείται δηλαδή ο μαθητής στην έκφραση προσωπικής γνώμης για το λογοτέχνημα βασιζόμενος σε στοιχεία (μορφής και περιεχομένου) που περιλαμβάνονται σ’ αυτό. 

Αυτό καθιστά τον μαθητή δημιουργικό αναγνώστη της λογοτεχνίας και όχι αυθαίρετο ερμηνευτή. 

Παράλληλα οξύνεται η κρίση του συνολικά στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας καθώς συνηθίζει να εμβαθύνει στο οποιοδήποτε κείμενο και να εκφράζει τεκμηριωμένες προσωπικές απόψεις σε σχέση μ' αυτό.

 Στο τέλος του σχολίου αναφέρονται προβληματισμοί που άμεσα ή έμμεσα τίθενται από το κείμενο κυρίως σε σχέση με το περιεχόμενο. 

Έτσι συσχετίζονται τα παρατιθέμενα κείμενα με ενότητες της νεοελληνικής γλώσσας, έτσι όπως διδάσκονται και στις τρεις τάξεις του λυκείου. 

Στόχος εδώ είναι να κατανοήσει ο μαθητής ότι τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα εκφράζονται και καλλιτεχνικά και μάλιστα η καλλιτεχνική έκφρασή τους είναι πολλές φορές αμφίσημη, υπαινικτική και παιχνιδιάρικη προκαλώντας το ενδιαφέρον και οξύνοντας την κρίση μας γι’ αυτά.

 Επιχειρείται έτσι να εξασφαλιστεί η ανταποκρισιμότητα του μαθητή συνολικά στις διδασκόμενες ενότητες της νεοελληνικής γλώσσας κυρίως μέσω της γοητείας που ασκεί ο λόγος της τέχνης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. 

Μετά τους προβληματισμούς παρατίθενται ερωτήματα με συγκεκριμένες διατυπώσεις θεμάτων που θέτει η ανάλυση του περιεχομένου του κειμένου, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξοικείωση του μαθητή με το λόγο της λογοτεχνίας και κυρίως με το λόγο της ποίησης. 

Η παράθεση των ερωτημάτων, τα οποία απαντώνται στο σύνολό τους από το λογοτεχνικό σχόλιο που προηγείται, αφορούν μεγάλο αριθμό ζητημάτων που εγκολπώνει το κείμενο, όπως για παράδειγμα: 

  ● Το θέμα των προσώπων. Η οπτική του ποιητικού υποκειμένου σε σχέση με το ζήτημα που αναφέρει. Η σχέση του ποιητικού υποκειμένου με άλλα αναφερόμενα πρόσωπα. 

● Το θέμα του χρόνου. Σε ποια εποχή αναφέρεται το καλλιτέχνημα; Πώς λειτουργεί ο χρόνος της αφήγησης; Υπάρχουν αναχρονίες; Τι εξυπηρετούν; 

● Το θέμα του τόπου. Σε ποιον τόπο τεκταίνεται η αφήγηση; Ποια η σημασία του τόπου αυτού για το ποιητικό υποκείμενο αλλά και για μας σήμερα; 

● Τις αντιθέσεις (σε σχέση με τα πρόσωπα, σε σχέση με το χρόνο κ.α.) και τη λειτουργία τους στο κείμενο. 

● Τη σύνδεση του κειμένου με την εποχή ή το καλλιτεχνικό ρεύμα, στο οποίο εντάσσεται.

 ● Τις τεχνικές και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην αφήγηση ώστε να εξασφαλιστεί η ανταποκρισιμότητα του δέκτη κ.α. 

 Είναι προφανές ότι ο μαθητής έχοντας υπ’ όψιν του τις τεχνικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους κειμενικούς δείκτες αλλά και την τεκμηρίωσή τους στο λογοτεχνικό σχόλιο πρέπει να συμπεριλάβει την προσωπική του άποψη στο συγκεκριμένο ερώτημα, ειδικά όταν αυτό ζητείται ρητά από τη διατύπωση του θέματος, ώστε να εκτιμηθεί η ανταποκρισιμότητά του στο θέμα που θέτει το λογοτεχνικό κείμενο. 

 Στο τέλος του βοηθήματος παρατίθεται ένα γλωσσάρι, το οποίο περιλαμβάνει τους όρους που έχουν χρησιμοποιηθεί.

 Οι όροι παρατίθενται αλφαβητικά και επεξηγούνται με σύντομο και εύληπτο ερμηνευτικό σχόλιο ώστε ο μαθητής αφ ενός να τους κατανοεί αφ ετέρου να τους εντάσσει στη δική του απάντηση.

 Ευχαριστώ θερμά τους μάχιμους έμπειρους φιλολόγους που εφάρμοσαν τη μέθοδο αυτή στις τάξεις τους (είτε με ηλεκτρονική είτε με φυσική διδασκαλία) και μοιράστηκαν μαζί μου τα συμπεράσματά τους από την εφαρμογή της τη σχολική χρονιά 2020-2021. 

Αλεξάνδρου Άρης 
 Φρόντισε

 Φρόντισε οι στίχοι σου να σπονδυλωθούν με τις αρθρώσεις των σκληρών των συγκεκριμένων λέξεων. 
Πάσχισε νάναι προεκτάσεις της πραγματικότητας όπως κάθε δάχτυλο είναι μια προέκταση στο δεξί σου χέρι. 

Έτσι μονάχα θα μπορέσουν σαν την παλάμη του γιατρού να συνεφέρουν με χαστούκια όσους λιποθύμησαν μπροστά στο άδειο πρόσωπό τους.

 Κειμενικοί Δείκτες

 Φρόντισε 

Κειμενικοί Δείκτες 

Φρόντισε οι στίχοι σου να σπονδυλωθούν
 Β΄ πρόσωπο, παραίνεση, προστακτική έγκλιση με τις αρθρώσεις των σκληρών των συγκεκριμένων λέξεων. 
μεταφορά Πάσχισε νάναι προεκτάσεις της πραγματικότητας
 Προτροπή για ρεαλισμό όπως κάθε δάχτυλο είναι μια προέκταση στο δεξί σου χέρι. Ελεύθερος στίχος 
Έτσι μονάχα θα μπορέσουν σαν την παλάμη του γιατρού
 Παρομοίωση, εικόνα να συνεφέρουν με χαστούκια μεταφορά όσους λιποθύμησαν 

γ΄ πρόσωπο μπροστά στο άδειο πρόσωπό τους

 μεταφορά  

Λογοτεχνικό Σχόλιο 

 Το ποίημα του Αλεξάνδρου εντάσσεται στη μακρά παράδοση των συμβουλών και των παραινέσεων από έναν λειτουργό προς ένα νέο μύστη. 

Το ισχυρό δεύτερο πρόσωπο που προτάσσεται στην αρχή του ποιήματος αλλά και 

η προστακτική έγκλιση («Φρόντισε», «πάσχισε») αποδεικνύουν τον παραινετικό χαρακτήρα του ποιήματος και το έντονο ενδιαφέρον του ποιητικού υποκειμένου για την τέχνη του. 

Το ποιητικό υποκείμενο προτρέπει ισχυρά σε χρήση συγκεκριμένων λέξεων ,ακόμη κι αν είναι σκληρές, («αρθρώσεις των σκληρών των συγκεκριμένων λέξεων») ώστε να αναδεικνύουν την πραγματικότητα χωρίς ωραιοποιήσεις και καλλωπισμούς («να είναι προεκτάσεις της πραγματικότητας»). 

Η ανάγκη αναφοράς της τέχνης της ποίησης στη ζώσα πραγματικότητα ενισχύεται από την παράθεση της παρομοίωσης, που σοκάρει με την ακρίβειά της, αφού παραλληλίζονται οι στίχοι των ποιημάτων με την παλάμη του γιατρού που χαστουκίζοντας επαναφέρει τους λιπόθυμους.

 Η ηχηρή και παραστατική εικόνα που δημιουργείται ενισχύει τη θέση του ποιητικού υποκειμένου αναφορικά με τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιεί η ποίηση αλλά και τους στόχους που πρέπει να υπηρετεί. 

Έτσι επιτείνεται η ανάγκη ρεαλισμού («να συνεφέρουν με χαστούκια») στην τέχνη της ποίησης και προβάλλεται η κοινωνική προσφορά του ποιητή ως αποδέκτη των κοινωνικών αιτημάτων. 

Οι ωραιοποιήσεις, οι καλλωπισμοί, ο υπερβολικά στολισμένος λόγος αποδεικνύουν την κενότητα πνεύματος, όσων τα χρησιμοποιούν, («μπροστά στο άδειο πρόσωπό τους») και δεν υπηρετούν σε καμιά περίπτωση την κοινή υπόθεση.

 Το ποίημα θέτει έντονους προβληματισμούς για τα μέσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τους στόχους που πρέπει να υπηρετεί το καλλιτέχνημα. 

Προτάσσει την ανάγκη η τέχνη (κυρίως η ποίηση) να συμβάλλει στην κατανόηση και όχι στην ωραιοποίηση της πραγματικότητας γιατί μόνο τότε επιτελεί τον κοινωνικό της ρόλο. 

Ερωτήματα 

1. Τι εξυπηρετεί, κατά τη γνώμη σου, η χρήση του δευτέρου προσώπου στο παραπάνω ποίημα;
 2. Ποια εκφραστικά μέσα χρησιμοποιεί ο ποιητής στο παραπάνω ποίημα ώστε να επιτύχει τους στόχους του;