Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ,ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ -ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Διατροφή και ποιότητα Ζωής
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ :http://iep.edu.gr/el/thematiki-evdomada-category/639-diatrofi-kai-poiotita-zois


Θεματικός Άξονας : Διατροφή και Ποιότητα Ζωής
Θεματική Ενότητα : Διατροφικές Συνήθειες και Επιλογές: Τρέφομαι ή διατρέφομαι
ΠΗΓΗ :http://iep.edu.gr/el/thematiki-evdomada-2018-2019/diatrofikes-synitheies-kai-epiloges-2

Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής
Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής είναι μια σχηματική απεικόνιση αυτών των διατροφικών οδηγιών. Η βάση της αναφέρεται σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ η κορυφή της σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα να βρίσκονται στις ενδιάμεσες θέσεις.

Διατροφή και εφηβεία:Τι πρέπει να τρώνε 

οι έφηβοι καθημερινά

Οι διατροφικές ανάγκες την κοριτσιών και 

των αγοριών που βρίσκονται 

στην εφηβεία είναι διαφορετικές.


Διατροφή και εφηβεία:Τι πρέπει να τρώνε οι έφηβοι καθημερινά
Η διατρο
φή των εφή
βων πρέπει να καλύ
πτει τις αυξημένες ανάγ
κες τους 
λόγω του εξαιρε
τικά γρήγορου ρυθμού ανάπτυ
ξης, της αύξη
σης των οστών και των
μυών κα
θώς και της
έναρξης εμμηνορρυσίας.
Το διαιτο
λόγιο των εφή
βων πρέπει
 να περιλαμβάνει:
• μια μικρή μερίδα σαλά
τας σε κάθε γεύμα και μαγει
ρεμένα λαχανι
κά ή χορτόσουπα.
• 2-
4 φρού
τα την ημέρα 
(ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κο
μπόστα).
• 2-3 μερί

δες γαλακτοκο
μικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, για
ούρτι, κρέμα ή παγωτό).
• 1-2 φορές την

 εβδομάδα όσπρια.
• 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 4-5 αυγά και 1-3 φορές την εβδομάδα κρέας ή κοτόπουλο.
• ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις.
• ξηρούς καρπούς ως μικρογεύματα.
• τα λίπη και τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι πολύτιμα συστατικά για να φτιάξουν οι έφηβοι ένα
 γερό σώμα και να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Και τα δύο βρίσκονται στα πολύχρωμα 
και γευ
στικά φρούτα και λαχανικά.
Προσφέρετε στους εφήβους καθημερινά:
• διάφορες σαλάτες,
• ψιλοκομμένα φρούτα με τα δημητριακά,
• φράουλες, μπανάνες ή άλλα φρούτα χτυπημένα με το γάλα για δρο

σερά
 ροφήματα,
• καρότο τριμμένο και πολύχρωμες πιπεριές στα σάντουιτς.
Όταν οι έφηβοι τρώνε από όλες τις ομάδες τροφών, δεν χρειάζεται να πάρουν
 συμπληρώματα.
Χαρακτηριστικά της διατροφικής συμπεριφοράς των εφή
βων
• Υψηλή κατανάλωση τροφίμων εύληπτων, πλούσιων σε λίπος, ζάχα

ρη 
και αλά
τι και φτωχών σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα
• Πολλά γεύματα εκτός σπιτιού
• Έτοιμα γεύματα – φαστφούντ
• Παράλειψη γευμάτων
• Αποφυγή κατανάλωσης πρωινού

Πρωινό
Το σώμα χρειάζεται συνέχεια ενέργεια για να λειτουργεί καλά, ακριβώς όπως ένα αυ

τοκίνητο χρειάζεται βενζίνη για να κινηθεί. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό μετά τον 
βραδινό ύπνο. Για να μπορεί επομένως ο έφηβος να αποδίδει στο σχολείο θα πρέ
πει να έχει φορτίσει τις μπαταρίες του, δηλαδή να έχει φάει ένα θρεπτικό 
πρωινό.
Ετοιμάστε τους ένα γρήγορο, αλλά θρεπτικό πρωινό, που μπορεί να πε

ριλαμβάνει:
• Γάλα με δημητριακά
• Γάλα και ένα κουλούρι
• Φυσικούς χυμούς φρούτων – μία φέτα ψωμί με τυρί
• Γιαούρτι με φρέσκα φρούτα
• Ρόφημα με γάλα, φρούτα και μέλι στο μπλέντερ
Φαγητό εκτός σπιτιού
• Στην εφηβική ηλικία αρχίζουν οι έξοδοι για φαγητό σε φαστφούντ, πιτσαρίες, κα

φέ και παρόμοια εστιατόρια με τους φίλους ή η κατανάλωση έτοιμων φα
γητών.
• Το έτοιμο φαγητό πρέπει να αποφεύγεται γιατί περιέχει αρκετό αλάτι, καρυκεύ

ματα, λιπαρά και ζάχαρη.
• Τα γεύματα στα φαστφούντ μπορεί να φαίνονται νόστιμα, αλλά έχουν 

αρκετά λι
παρά και πολύ λίγες βιταμίνες. Δεν βοηθούν λοιπόν στην ανά
πτυξη των εφήβων.
• Συνήθως το φαγητό εκτός σπιτιού με φίλους συνοδεύεται από κα

τανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, που καλό είναι να αποφεύγονται 
γιατί περιέχουν πολύ ζάχαρη.
• Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται ώστε να απο

τραπεί η κατανά
λωση οινοπνευματωδών ποτών, η οποία είναι αρκετά συνηθισμέ
νη μεταξύ των εφήβων.
Εικόνα σώματος και δίαιτες αδυνατίσμα
τος
Οι έφηβοι και κυρίως τα κορίτσια έχουν συχνά έντονη επιθυμία για λε

πτό σώμα και αισθάνονται δυσαρέσκεια για το βάρος και το σχήμα του
 σώματός τους, πράγμα που οδηγεί συχνά σε συστηματική ε
νασχόληση με δίαιτες αδυνατίσματος (στην Ελλάδα: 10% των εφή
βων κοριτσιών, 20% των μαθητριών ηλικίας 15-18
 ετών).
Η υπερβολική ενασχόληση με το βάρος και το σχήμα του

 σώματος μπο
ρεί να αποτελεί το πρώτο βήμα για την εμφάνιση διατα
ραχών στην
 πρόσληψη τροφής, όπως η ψυχογενής ανορεξία και η ψυ
χογενής βουλιμία.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα των Α
νοιχτών Κέντρω
ν Προστασίας της Υγείας (www.nsph.gr)

Ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων




Επιλογή 1




Επιλογή 1
Φύλο *




ΑΓΟΡΙ


ΚΟΡΙΤΣΙ
Tάξη *


Α΄ Γυμνασίου

Β΄ Γυμνασίου

Διατροφικές συνήθειες και επιλογές: Τρέφομαι ή διατρέφομαι; - ΔΔΕ Νομού Αχαΐας 

http://www.iep.edu.gr/images/IEP/EPISTIMONIKI_YPIRESIA/Epist_Monades/A_Kyklos/School_Democracy/Thematiki_Evdomada/DIATROFIKES_SYNITHEIES/Diatrofikes_Synitheies_Epiloges.pdf


1. Διατροφικές συνήθειες και επιλογές: Τρέφομαι ή διατρέφομαι; 

1. Στο πλαίσιο της επεξεργασίας της έννοιας «υγιεινή κατανάλωση», γράψτε όσες περισσότερες λέξεις σας έρχονται συνειρμικά στο νου σας στο άκουσμα της λέξης «υγιεινή κατανάλωση». .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .................. ............................................................................................................ 
2. Ταξινομήστε τις λέξεις που προέκυψαν στις ακόλουθες κατηγορίες (όσες είναι δυνατόν να ενταχθούν σ’ αυτές) 
Τρόφιμα                                     Προσωπική υγιεινή                          Υγιεινή χώρων












3. Χωριστείτε σε τρεις ομάδες, επιλέξτε μια από τις παραπάνω κατηγορίες (τρόφιμα, προσωπική υγιεινή, υγιεινή χώρων) και περιγράψτε τί σημαίνει για εσάς, υγιεινή κατανάλωση στην κατηγορία που επιλέξατε. Η κάθε μία ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματά της. Ομάδα Α: .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... Ομάδα Β: .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... Ομάδα Γ: .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... 4. Συζητήστε με τους συμμαθητές σας για δραστηριότητες που θα μπορούσατε να αναλάβετε, προκειμένου να συμβάλλετε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με το θέμα «κατανάλωση και υγιεινή». .......................................................................................................................................... ..................................................................................................................................

.......................................................................................................................................... .................. ............................................................................................................
5. Διαβάστε από την ιστοσελίδα http://www.newsdiet.gr/?p=2422 τα βασικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής. Χωριστείτε σε τρεις ομάδες και φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή. Ο εκπρόσωπος από κάθε ομάδα θα αναλάβει έναν ρόλο: ένας εκπρόσωπος θα αναπαραστήσει τον παρουσιαστή της εκπομπής, ο δεύτερος εκπρόσωπος θα αναπαραστήσει τον διατροφολόγο-καλεσμένο της




εκπομπής και ο τρίτος εκπρόσωπος θα αναπαραστήσει τον ιατρό-καλεσμένο της εκπομπής. Ο παρουσιαστής θα θέτει συγκεκριμένες ερωτήσεις βάσει του κειμένου που μελετήθηκε τόσο στον διατροφολόγο όσο και στον ιατρό, οι οποίοι θα κληθούν να τις απαντήσουν βάσει επίσης του κειμένου που μελετήθηκε. Τι σχόλια και παρατηρήσεις έχετε να κάνετε; .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .....................................................................................................................



















6. Χωριστείτε σε ομάδες των πέντε ομάδων. Καταρτήστε μια λίστα αγορών («ψώνια») για την κάλυψη των εβδομαδιαίων αναγκών διατροφής της δικής σας και της οικογένειάς σας. Επισκεφθείτε τα καταστήματα τροφίμων της περιοχής σας και μελετήστε προσεκτικά τις ετικέτες των διαφόρων τροφίμων. Επιτύχετε ώστε η λίστα σας να καλύπτει την αναλογία μεταξύ των κατηγοριών έτσι ώστε να διέπει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βάσει της διατροφικής πυραμίδας .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... ..........................................................................................................................................








Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει αναλλοίωτο στο χρόνο και στο χώρο και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή ξερά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, μέτριες ποσότητες ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, όλα συνοδευόμενα από κρασί ή αφεψήματα.
Τα οφέλη στην υγεία από την υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς επίσης και η προστασία που αυτή παρουσιάζει έναντι πολλών χρόνιων παθήσεων είναι γνωστά εδώ και καιρό.
Η πυραμίδα της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής έχει εξελιχθεί ώστε να μπορεί να υιοθετηθεί στο νέο τρόπο ζωής.







7. Με βάση την πυραμίδα διατροφής φτιάξε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής ΠΡΩΙΝΟ
 ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
 ΒΡΑΔΙΝΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΤΡΙΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΕΜΠΤΗ
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ
 ΚΥΡΙΑΚΗ

8. Προβολή ενός πεντάλεπτου video.

Α) Παρακολουθείστε προσεκτικά το video που παρουσιάζει τις διατροφικές προτιμήσεις εφήβων της ηλικίας σας σε βραδινή έξοδο.
 Β) Συζητήστε στην ομάδα σας και την τάξη τις επιλογές τους και καταγράψτε τις απόψεις σας στο σημειωματάριο. .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... ..........................................................................................................................................
 9. Προβολή ενός πεντάλεπτου video
(ένας μαθητής καλεί τους φίλους του στο σπίτι και τρώνε φαγητά που μαγείρεψε η μητέρα του – υγιεινές τροφές) Παρακολουθήστε το 2ο σχετικό video. Συζητήστε με τους συμμαθητές σας τις διατροφικές επιλογές τους και καταγράψτε τις απόψεις σας στο σημειωματάριο.



10. Χωριστείτε σε 2 ομάδες και οργανώστε μία συζήτηση αντιπαράθεσης απόψεων σχετικά με τα υπέρ και τα κατά στην επιλογή της υγιεινής διατροφής, όπως προκύπτουν από τα παραπάνω video. .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... ......................................................................................................


11. Συζητήστε με τους συμμαθητές σας για δραστηριότητες που θα μπορούσατε να αναλάβετε, προκειμένου να συμβάλλετε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμαθητών σας σε επίπεδο σχολικής μονάδας.



.......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... ......................................................................................................
11. Συζητήστε με τους συμμαθητές σας για δραστηριότητες που θα μπορούσατε να αναλάβετε, προκειμένου να συμβάλλετε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμαθητών σας σε επίπεδο σχολικής μονάδας. .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... ......................................................................................................

12. Συμπλήρωσε τον κάτωθι πίνακα βάσει των διατροφικών σου επιλογών
Τροφή
Ποσότητα
Λόγοι επιλογής
 Πρωινό
 Δεκατιανό
 Μεσημεριανό
Απογευματινό
Βραδινό

https://www.youtube.com/watch?v=bMfIgxrVgX8


https://www.youtube.com/watch?v=fxuP24GFSSg

Πρωινό και εφηβεία






ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΩΝ




https://www.youtube.com/watch?v=Ed9cCuLS6v8

Ancient Greek cuisine - Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων





ΕΞ-ΙΣΤΟΡΩ - Η Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα




Φύλλο εργασίας
ΠΗΓΗ :

Ονοματεπώνυμο:
Τμήμα:
Ημερομηνία:
Κείμενο 1

Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων



§1  Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν πολύ διαφορετικά φαγητά από ό,τι οι σημερινοί Έλληνες. Αντίθετα με τους κατοίκους των μικρών πόλεων, οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν όλο τον χρόνο να ασχοληθούν και με την υγιεινή διατροφή, αλλά και τη φυσική άσκηση μιας και στα σπίτια των αστών[1] υπήρχαν δούλοι για τις καθημερινές εργασίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το μαγείρεμα.

§2  Η αρχαία ελληνική κουζίνα περιλάμβανε τις περισσότερες από τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες σήμερα.   Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι Έλληνες συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους το μέλι το οποίο έτρωγαν με δημητριακά ως βραστό χυλό, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο, το νερωμένο κρασί, τα σύκα, το κρέας, τις φακές, τα ρεβίθια, τα κουλούρια, τα γλυκά,  όπως τα γλυκά ταψιού και τις μελόπιτες. Πολλά φαγητά τα έτρωγαν ψητά ή βραστά, ενώ χρησιμοποιούσαν και καρυκεύματα[2] στο φαγητό τους. Μερικά φαγητά τους ήταν χοιρινό με δαμάσκηνα, γουρουνόπουλο γεμιστό, «όρνις εν επτισσμένη κριθή», δηλαδή κοτόπουλο με χοντροαλεσμένο κριθάρι και «ξιφίας εν τρίμματι συκαμινίω», δηλαδή ξιφίας με σάλτσα από μούρα κ.ά.

§3  Το ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής των αρχαίων Ελλήνων ήταν πολύ λιτό, απλό.  Στην Αθήνα της κλασσικής περιόδου, για πρωινό οι Έλληνες έπαιρναν ένα λιτό γεύμα, το «ακράτισμα».  Το ακράτισμα ήταν κριθαρένιο ή σταρένιο ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί. Σε μερικά σπιτικά όπου υπήρχε μεγαλύτερη άνεση, το ακράτισμα συνοδευόταν από ελιές, σύκα ή κάποιον άλλο καρπό.
§4  Προς το μεσημέρι ή προς το απόγευμα έπαιρναν ένα γεύμα πολύ απλό, στα γρήγορα, το «άριστον», επειδή ακολουθούσε το «εσπέρισμα», δηλ. το βραδινό τους. Το δείπνο ήταν το πολυτελέστερο γεύμα στο τέλος της ημέρας.
§5  Από την άλλη, οι Σπαρτιάτες τρέφονταν με πιο πρωτόγονες τροφές.  Οι Σπαρτιάτες ήταν πολύ γενναίοι άνθρωποι. Κάθε άλλος θα προτιμούσε χίλιες φορές να πεθάνει, παρά να ζήσει όπως αυτοί. Τα συσσίτια[3] των Σπαρτιατών αποτελούνταν από τον μέλανα ζωμό, ο οποίος δεν είχε καθόλου ωραία γεύση.
§6  Εκτός όμως από τους Σπαρτιάτες, υπήρχαν και κάποιοι άλλοι που τηρούσαν ένα πρόγραμμα στο διαιτολόγιό τους, όπως για παράδειγμα οι αθλητές. Η δίαιτά τους περιλάμβανε καρύδια και γαλακτοκομικά, κυρίως φρέσκο τυρί. Τρέφονταν επίσης, με κριθαρένιο ή σταρένιο ψωμί, μαζί με τα πίτουρα και χωρίς προζύμι. Από τα κρέατα προτιμούσαν το βοδινό[4], το κρέας του ταύρου[5] και του ζαρκαδιού[6].   […]                                                                                   
                                                                                                                                Διασκευή
Ηλεκτρονική διεύθυνση:
                                                                                                Πηγή:  http://gastronomion.blogspot.gr
                                                                                                     Ημερ. ανάρτησης: 17-08-17
                                                                                                         Ημερ. τελευταίας λήψης: 30-03-18

Προτού διαβάσουμε το κείμενο 1:
1.     Βάσει του τίτλου του κειμένου, μπορείς να μας πεις αν γνωρίζεις κάτι για τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων;

2.     Μπορείς να βρεις από ποιες δύο λέξεις  παράγεται η λέξη: «διατροφή»;
·     Διατροφή < ______ + ρήμα ___________

·     Να γράψεις δύο (2) σύνθετες λέξεις με β΄ συνθετικό τη λέξη «τροφή».
_________________________________________________________
_________________________________________________________
Ανάγνωση κειμένου
από τον/την καθηγητή/καθηγήτρια


Δραστηριότητα 1
Να διαβάσεις την πρώτη παράγραφο και

(α)  Οι αρχαίοι Αθηναίοι ασχολούνταν με τη διατροφή και το σώμα τους.
(β)  Οι δούλοι αναλάμβαναν τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα.
(γ)  Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν τα ίδια φαγητά που τρώνε οι σύγχρονοι Έλληνες.

να γράψεις ορθό (Ο) ή λάθος  (Λ) στο τέλος κάθε πρότ









Δραστηριότητα 3
α) Να διαβάσεις τις παραγράφους 3 και 4 του κειμένου 1 και να συμπληρώσεις τον πιο κάτω πίνακα με το ημερήσιο πρόγραμμα των αρχαίων Ελλήνων.
β) Στη διπλανή (δεξιά) στήλη να συμπληρώσεις τα γεύματα μιας δικής σου συνηθισμένης μέρας.
γ) Να βρεις δύο (2) ομοιότητες και δύο (2) διαφορές ανάμεσα στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και το δικό σου. (προφορικά)

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΠΡΩΙΝΟ



ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ



ΒΡΑΔΙΝΟ




δ) Τρέφεσαι υγιεινά; Να αιτιολογήσεις την απάντησή σου. (προφορικά)
ε) Τι είναι αυτό που θα μπορούσες να αφαιρέσεις ή να εντάξεις στη διατροφή σου με βάση την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής; (προφορικά)
Ημερ. ανάρτησης: 03-04-2015
Ημερ. λήψης αρχείου: 20-04-2018











Από πού μαθαίνουμε για τους αρχαίους Έλληνες;
 


Το ήξερες ότι ….

Κείμενο 2
Μαθαίνουμε για την αρχαιοελληνική κουζίνα από τα γραπτά κείμενα πολλών αρχαίων Ελλήνων, όπως του «Αθήναιου», συγγραφέα των «Δειπνοσοφιστών», του Πλάτωνα, του Ησίοδου και του Πλούταρχου.





Κείμενο 3
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν πιρούνια. Κουτάλια υπήρχαν, τα λεγόμενα κοχλιάρια, αλλά προτιμούσαν να τα αντικαθιστούν με μια κόρα ψωμί. Το φαγητό το έπιαναν με τα χέρια τους. Τις μερίδες τις σέρβιραν ψιλοκομμένες για να πιάνονται εύκολα. Τα τραπεζομάντιλα και οι πετσέτες ήταν πράγματα άγνωστα. Σκούπιζαν τα χέρια τους με ψίχα ψωμιού και την έκαναν σφαιρίδια, πετώντας τη στα σκυλιά που τριγύριζαν στον χώρο.
Οι γαλέτες (αφυδατωμένο, σκληρό, ξερό ψωμί) ή τα τυριά έπαιρναν τη θέση πιάτου. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν πιάτα (ξύλινα, πήλινα ή μεταλλικά) για να φάνε πουρέδες ή βραστά.  Χρησιμοποιούσαν κουτάλια που έμοιαζαν αρκετά με τα σημερινά, και που το χερούλι τους ήταν διακοσμημένο.  Για το κόψιμο του κρέατος χρησιμοποιούσα μαχαίρια.

Πώς έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες;
 














Δραστηριότητα 5
Μπορείς να διαβάσεις γρήγορα τους πιο κάτω γλωσσοδέτες χωρίς να μπερδευτείς;
Χρονομέτρησε τον εαυτό σου!



Κουκιά βραστά, σκαστά απαστά
Με τη βραστή σκαστή κουτάλα


     Καλημέρα καμηλιέρη,
      Καμηλιέρη καλημέρα!

 






Δραστηριότητα 6
*              Να λύσεις το πιο κάτω κρυπτόλεξο με βάση τα κείμενα 2 και 3.

Π
Λ
Α
Τ
Ω
Ν
Α
Σ
Γ
Ψ
Κ
Π
Ι
Ρ
Ο
Υ
Ν
Ι
Α
Α
Ω
Ο
χ
Σ
Τ
Υ
Γ
Α
Τ
Β
Λ
Μ
Ρ
Μ
Α
Χ
Α
Ι
Ρ
Ι
Α
Ε
Ι
Α
Β
Τ
Π
Β
Τ
Π
Ι
Α
Τ
Α
Β
Κ
Ο
Χ
Λ
Ι
Α
Ρ
Ι
Α
Υ
Γ







ΛΥΣΕΙΣ: ΠΛΑΤΩΝΑΣ, ΚΟΧΛΙΑΡΙΑ, ΨΩΜΙ, ΚΟΡΑ, ΠΙΡΟΥΝΙΑ, ΓΑΛΕΤΑ, ΜΑΧΑΙΡΙΑ, ΠΙΑΤΑ


Κείμενο 4:

Είναι το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, για πολλοστή φορά. Μα τι τρώνε;

Aυτά είναι μερικά από τα 26 πιάτα του εστιατορίου Noma στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Ένα πολυβραβευμένο εστιατόριο που δείχνει ότι η φαντασία και η δημιουργικότητα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα ακόμα και στην κουζίνα.

Χοιρινή πέτσα με μια λεπτή, ξινή κορδέλα ενός είδους φραγκοστάφυλου.

Ένα τόσο λεπτό διαφανές μπισκότο από φύκια και μια τραγανή στρώση κοτόπουλου δημιουργούν τις φέτες που γεμίζουν ένα σάντουιτς με αυγοτάραχο κυκλόπτερου[7].

 
Αχλάδι, ψητό και στολισμένο με μικροσκοπικά λουλούδια και ένα αέρινο παρφέ με άρωμα πεύκου
 
Τα πάντα τρώγονται, ακόμα και το χώμα! Ραπανάκια σε «χώμα» φτιαγμένο από αλεύρι φουντουκιού. Τον πάτο της γλάστρας υπάρχει γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά.
 
Ψητά κρεμμύδια με θυμάρι με λίγο χυμό λαγοκερασιάς[8].

 




            Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.lifo.gr/team/fooddaily/30589
Ημερομηνία ανάρτησης: 29-04-14
Ημερομηνία λήψης αρχείου: 27-03-18







Δραστηριότητα 6

Να διαβάσεις το κείμενο 4 και να απαντήσεις προφορικά στα πιο κάτω ερωτήματα:

1.     Για ποιο λόγο νομίζεις ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο θεωρείται το καλύτερο του κόσμου;

2.     Ποιο φαγητό σού έκανε εντύπωση και γιατί;

3.     Με ποιες τροφές εξακολουθούμε να τρεφόμαστε ακόμα και σήμερα;

4.     Μερικά φαγητά των αρχαίων Ελλήνων σύμφωνα με το κείμενο 1 ήταν:
·        Χοιρινό με δαμάσκηνα
·        Γουρουνόπουλο γεμιστό
·        Κοτόπουλο με χοντροαλεσμένο κριθάρι
·        Ξιφίας με σάλτσα από μούρα κ.ά.

Να σκεφτείς μία (1) ομοιότητα και μία (1) διαφορά ανάμεσα στα φαγητά των αρχαίων Ελλήνων και στα φαγητά που ετοιμάζει ένα σύγχρονο εστιατόριο ή η οικογένειά σου (κείμενο 4).


                         





















[1] Αστοί είναι οι άνθρωποι που ζούσαν στις πόλεις.
[2] Το καρύκευμα ή το μπαχαρικό δίνει άρωμα, χρώμα και γεύση στο φαγητό ή στο γλυκό, π.χ. κανέλλα, πιπέρι
[3] Συσσίτιο είναι το φαγητό που ετοιμάζεται σε μεγάλες ποσότητες και προσφέρεται σε μία ομάδα ανθρώπων.
[4] Βόδι 
[5] Ταύρος 
[6] Ζαρκάδι 
[7] Ο κυκλόπτερος είναι ψάρι.

[8] Η λαγοκερασιά είναι φυτό.

















Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα




το 1ο αφιέρωμα για την Διατροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως και σήμερα
Λίγα πράγματα της καθημερινής ζωής έχουν οι σημερινοί Έλληνες κοινά με τους Έλληνες των αρχαίων χρόνων. Αυτά που λέμε «παραδοσιακά ελληνικά ποτά και τρόφιμα» ήταν εντελώς άγνωστα στην αρχαιότητα.
Το κείμενο αποτελεί το πρώτο επιλεγμένο Απόσπασμα από τη Διπλωματική  Εργασία του Μαρίνου – Παναγιώτη Τσετσενέκου που με μεγάλη μας τιμή μας παραχώρησε για την ενημέρωση των αναγνωστών του portal υγείας diatrofi.gr
Το αρχαιοελληνικό τραπέζι, γενικότερα, δεν έμοιαζε με το σημερινό. Άγνωστα ήταν τότε το ρύζι, η ζάχαρη το καλαμπόκι, ο καφές, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, οι μπάμιες και φυσικά οι πατάτες.
Για τους αρχαίους Έλληνες τα γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό. Το πρώτο από αυτά (ακρατισμός) αποτελούσε κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί (άκρατος), συνοδευόμενο από σύκα ή ελιές. Το δεύτερο (άριστον) λάμβανε χώρα το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Το τρίτο (δείπνον), το οποίο ήταν και το σημαντικότερο της ημέρας. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον ελαφρύ γεύμα (εσπέρισμα) αργά το απόγευμα. Τέλος το αριστόδειπνον ήταν ένα κανονικό γεύμα που μπορούσε να σερβιριστεί αργά το απόγευμα στη θέση του δείπνου.
Τα κύρια γεωργικά προϊόντα της αρχαίας Ελλάδας ήταν το κριθάρι, το σιτάρι, το κρασί, το λάδι και οι ελιές. Στην Αττική έβγαινε επίσης μέλι και σύκα που ήταν το πιο εκλεκτό φρούτο για τους αρχαίους. Το λάδι το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για τα φαγητά τους, αλλά και για το φωτισμό, για την παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών και ήταν απαραίτητο για τους αθλητές, που το άλειφαν στα κορμιά τους στις παλαίστρες. Οι Αθηναίοι ήταν οι διασημότεροι για την ολιγοφαγία τους, γι’ αυτό βγήκε και η έκφραση «αττικηρώς ζην».
Γενικά όμως οι αρχαίοι ήταν λιτοδίαιτοι, γι’ αυτό και είχαν αυτοχριστεί «μικροτράπεζοι» και «φυλλοτρώγες». Τα δημητριακά αποτελούσαν την κύρια βάση της διατροφής για τους αρχαίους. Αλλά τόσο το σιτάρι όσο και το κριθάρι δεν ήταν σε αφθονία για τους Αθηναίους, έτσι αναγκάζονταν να το εισάγουν από άλλα μέρη. Το αλεύρι από κριθάρι, ζυμωμένο σε γαλέτες ήταν το πιο συνηθισμένο καθημερινό ψωμί και ονομαζόταν μάζα. Στη ζύμη του ψωμιού έβαζαν διάφορα καρυκεύματα, όπως μάραθο, δυόσμο και μέντα ακόμη, για να πάρει το ψωμί μια διαφορετική νοστιμάδα. Ακόμα οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν τα τραπέζια να είναι πλούσια να έχουν ψωμί, γλυκίσματα, φρούτα, ελιές, πίτες, κρέατα, χορταρικά και φυσικά και από άφθονο κρασί.

Από τα όσπρια, γνωστά στους αρχαίους ήταν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα μπιζέλια και τα κουκιά, που τα έτρωγαν, συνήθως, σε πουρέ (έτνος). Οι Αθηναίοι συνήθιζαν να έχουν στα σπίτια τους μεγάλη ποικιλία τροφών όπως ψωμί, λουκάνικα, σύκα, γλυκίσματα, μέλι, τυρί, τρυφερά χταπόδια, τσίχλες, σπουργίτια και άλλα πολλά. Ένα από τα πιο απαραίτητα αγαθά σ’ ένα σπίτι ήταν το λάδι. Φημισμένα ήταν τα λάδια της Σάμου και της Ικαρίας. Οι αρχαίοι συνήθιζαν να βγάζουν λάδι από άγουρες ελιές, που το προτιμούσανε στις σαλάτες τους. Επίσης από τα αμύγδαλα και τα καρύδια έβγαζαν ένα είδος λαδιού, καλό για τα γλυκίσματα τους.
Από τα απαραίτητα επίσης στο καθημερινό τραπέζι των αρχαίων ήταν το γάλα και το τυρί, που ήταν όμως δύο σπάνια αγαθά. Από τα εκλεκτότερα εδέσματα ήταν οι κοχλιοί, τα σαλιγκάρια, που τα έτρωγαν οι Κρητικοί. Τα μικρά πουλιά, σπίνους, τσίχλες, ακόμη και τους λαγούς, αφού τα ψήνανε, τα διατηρούσαν μέσα σ’ ευωδιαστό λάδι. Μάλιστα, το παραγεμίζανε με διάφορα καρυκεύματα, κάτι που συνηθίζεται και σήμερα στα χωριά της Μάνης.
Για τους φτωχούς ανθρώπους οι σούπες ήταν το πιο συνηθισμένο καθημερινό φαγητό. Έτρωγαν βέβαια και ψαρόσουπες, που η πλούσια όμως τάξη της απέφευγε.
Οι Έλληνες φαίνεται να έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στα αρτύματα και στα διάφορα καρυκεύματα, που έδιναν πικάντικες γεύσεις στα φαγητά τους. Έτσι ένα σπίτι της Αθήνας φρόντιζε, να έχει πάντα στα ράφια του, αλάτι (άλας), ρίγανη (ορίγανο), ξύδι (όξος), θυμάρι (θύμον), σουσάμι (σύσαμο), σταφίδες, κάππαρη, αυγά, αλίπαστα, κάρδαμο, συκόφυλλα, κύμινο, ελιές, σίλφιο, πετιμέζι, σκόρδα και διάφορα άλλα. Από τα καρυκεύματα, το πιο περιζήτητο αλλά και το πιο σπάνιο ήταν το μαύρο πιπέρι. Επίσης στόλιζαν τα φαγητά τους με σμύρνα, κάππαρη, ρίγανη, δυόσμο, κύμινο και διάφορα άλλα.

Μια και η ζάχαρη ήταν άγνωστη στους αρχαίους, το μέλι ήταν κάτι από τα απαραίτητα για την καθημερινή διατροφή τους και βέβαια για τα γλυκίσματα τους που ήταν αγαπητά σε όλους. Το μέλι ήταν γι’ αυτούς θείο δώρο, αφού πίστευαν πως έπεφτε από τον ουρανό, με την πρωινή δροσιά, πάνω στα λουλούδια και στα φύλλα και από εκεί το μάζευαν οι μέλισσες. Η μελισσοκομία ανθούσε σε πολλά μέρη στην Αττική, στα νησιά και στην Αίγυπτο. Το μέλι ήταν τόσο σημαντικό για τους αρχαίους, που αρκετές φορές γέμιζαν μεγάλους αμφορείς με αυτό και τ’ ανακάτευαν με κρασί για να κάνουν τις σπουδές, τόσο στους θεούς που τιμούσαν, όσο και στις ψυχές των νεκρών.
Η αγάπη των αρχαίων για τα φρούτα θεωρείται φυσικά αναμφισβήτητη, αφού ήταν απαραίτητα για τη διατροφή τους. Για να υπάρχουν όμως τα φρούτα απαραίτητο ήταν το γλυκό μεσογειακό κλίμα που ευνοούσε την ανάπτυξη όλων σχεδόν των δέντρων. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν μήλα, όχι όμως με την πλούσια ποικιλία που παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά. Όμως το πιο αγαπημένο φρούτο των αρχαίων ήταν όμως τα σύκα και τα πιο περίφημα ήταν τα σύκα της Αττικής, κάτι που ύμνησαν αρκετοί.
Τέλος, το κρασί ήταν απαραίτητο στα γεύματα των αρχαίων και βέβαια στα συμπόσια. Όμως δεν έπιναν το κρασί όπως εμείς, αλλά νερωμένο, όχι μόνο με γλυκό αλλά και με θαλασσινό νερό, αφού απέφευγαν να το πίνουν, όπως φαίνεται, ανέρωτο (άκρατος οίνος, όπως το έλεγαν). Βέβαια, έδιναν μεγάλη σημασία στην αναλογία του νερού με το κρασί αφού τους ήταν πολύ αγαπητό και δεν έπρεπε να γίνει κανένα απολύτως λάθος. Οι αρχαίοι, ακόμη, έβαζαν συχνά μέσα στα κρασιά τους και διάφορα αρώματα, όπως θυμάρι, μέντα, γλυκάνισο, δεντρολίβανο, μυρτιά, ακόμη και μέλι
(http;//www.grizosgatos.blogspot.gr).

ΠΗΓΗ :https://www.slideshare.net/2dimierap/2-41162045
Η μακροζωία των αρχαίων ελλήνων 
ευθύνεται στην γυμναστική και στην καλή 
διατροφή. Οι αρχαίοι έλληνες έτρωγαν 
πάντα υγεί...

Το πρωινό, το οποίο ονομαζόταν συνήθως 
«άριστον», αποτελείτο από ψωμί, («μάζα» από 
κριθάρι γιο το λαό, «άρτο» από σιτάρι...

Συχνά, τα γεύματα ήταν μόνο δύο. Το πρώτο 
απαρτιζόταν από ψάρια, όσπρια, ή πρόχειρα 
φαγητά όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά,...


Των εννιά το φαγητό φτάνει και για τους 
δέκα. 
Αν βρεις φαγητό όρμα αν βρεις καβγά 
φύγε. 
Να πίνεις το κρασί και να μη σ...

Στους ξηρούς καρπούς συγκαταλέγονταν, 
μεταξύ άλλων, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, 
τα κάστανα, οι σταφίδες και τα ξερά σύκα.



Το βραδινό, το οποίο αποτελούσε και το 
κύριο γεύμα, ήταν αυτό του συμποσίου και 
της φιλικής συντροφιάς διότι στους 
αρχα...


Τα προϊόντα που υπήρχαν πάντα πάνω στο 
τραπέζι ήταν : Το Ελαιόλαδο, το κρασί, τα 
ψάρια, τα κρέατα, όσπρια και δημητριακά...

Κρεατικών σχετίζεται με την οικονομική επιφάνεια του 
σπιτικού αλλά και τη γεωγραφική του θέση: οι αγροτικές 
οικογένειες ...



Οι σαρδέλες, οι αντζούγιες και οι μαρίδες 
είναι οικονομικές και αποτελούν φαγητά της 
καθημερινότητας για τους αρχαίους 
...


Λαχανικά: λάχανα, κρεμμύδια (κρόμμυον), 
γλυκομπίζελα, πράσα, βολβούς, μαρούλια, 
βλίτα, ραδίκια κ.ά. Σερβίρονταν ως σούπα...


Οι Έλληνες ανέτρεφαν πάπιες, χήνες, 
ορτύκια και κότες για να εξασφαλίζουν 
αυγά. Ορισμένοι συγγραφείς κάνουν ακόμη 
αναφο...


Προτιμούσαν τους φασίολους, τις φακές, 
τα ρεβίθια, τα κουκιά (κύαμοι) τους 
θέρμους (λούπινα), τις φακές και τα 
ρεβίθια



Αλεύρι = άλφιτα 
Κρεμμύδι = κρόμμυον 
Κουκιά = κύαμοι 
Ψωμί = άρτος 
Σιτάρι = πύρος 
Παστέλι = σησαμίς 
Τούρτα = άμμιλος 
...



Η αρχαίοι επειδή τα φαγητά που έτρωγαν 
ήταν άνοστα και σκέτα χρησιμοποιούσαν 
τον γάρο για να νοστιμίσουν τα φαγητά 
τους...


Στην αρχαιότητα όπως και σήμερα 
υπήρχαν τρία πιάτα το πρώτο πιάτο, το 
κυρίως πιάτο και το επιδόρπιο


Πρώτα πιάτα 
Ρεπάνια (ρεπάνια, κρασί, ξύδι, μέλι, 
σιναπόσπορος) 
Ελιές (μαύρες ελιές σερβιρισμένες με μέλι και σπόρους αρ...

Μύμα (κοτόπουλο, τυρί, ξύδι, σταφίδες, κύμινο, θρούμπι, 
κόλιαντρο, σκορδολάσαρο, κρεμμύδι, παπαρούνα, ρόδι) 
Γεμιστό γουρ...



Γλυκό κουταλιού 
Δίπλες 
Άρτο



Οι αρχαίοι έλληνες σε κάθε γεύμα τις 
ημέρας είχαν και ένα πότο το μοναδικό 
ήταν το κρασί. 
Kυκεών (κόκκινο κρασί ξηρό, 
...



Οξυμέλι 
Για να φτιαχτεί το οξυμέλι θα χρειαστεί να 
ανακατεύσουμε περίπου 1,4 λίτρα η πέντε 
κουταλιές από ξύδι, περίπου ...


Αυγοτάραχο = Ωοτάριχος 
Αθερίνα = Αθερίνη 
Αχινοί = Εχινοί 
Γαρίδες = Καρίδαι 
Καβούρια = Καρκίνοι 
Καλαμάρια = Τευθίδαι 
...


1.Κυκερώνας Κίρκης 
2.Ομελέτα με μελί 
(Είναι 2 συνταγές από την αρχαιότητα που 
στην επομένη σελίδα έχουμε γράψει τα υλικ...


Υλικά 
0/5 ποτήρι σιμιγδάλι 
2 ποτήρια κρασί 
250gr μαλακό ανάλατο λευκό τυρί 
Μέλι 
Εκτέλεση 
Βάζετε το σιμιγδάλι με το κ...


Υλικά 
500ml γάλα 
6 αβγά 
3 κουταλιές της σούπας μέλι 
Τριμμένο πιπέρι 
Εκτέλεση 
Ανακατεύουμε με το μελί και τα αβγά έως...


Τα μπαχαρικά ήταν ένα από τα πιο 
πολύτιμα υλικά των Αρχαίων Ελλήνων. Τα 
έβαζαν συνήθως σε φαγητά και σε γλυκά. 
Υπάρχουν...



Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα 
βότανα κυρίως για θεραπευτικούς 
σκοπούς. Μερικά από αυτά είναι: Το 
κρεμμύδι, το σ...



ΤΕΛΟΣ 
Από τους μαθητές της ΣΤ’ 1 
2ο δημοτικό σχολειό Ιεράπετρας


Εργασία 2: Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων



Εργασία 2: Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων


Εργασία 2: Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων












https://www.slideshare.net/RODIANI/ss-35892256 Άνθρωπος και διατροφή
Ο άνθρωπος σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του ενδιαφέρεται
για :
•Αναζήτηση τροφής
•Συντήρηση
•Βελτ...

Για όλους τους ανθρώπους …
• Υπάρχουν βιολογικά καθορισμένες προδιαθέσεις, όπως
αποστροφή για πικρό, προτίμηση για γλυκό
•...

Περί τροφ ς τ ν ρχαίωνῆ ῶ ἀ
λλήνωνἙ
« ρχή καί ρίζα παντός γαθο τ ς γαστρός δονήἈ ἀ ῦ ἡ ῆ ἡ »
Επίκουρος
« κόριη τροφ ςἈ ῆ »...

« Οι άνθρωποι θα φτιάχνουν με σιτάρι ή κριθάρι αλεύρι
και μ’ αυτό ωραίες γαλέτες και ψωμιά»
Πλάτων, Πολιτεία
«Μάζα» από κρ...

Βάση της διατροφής
• Ελαιόλαδο- ελιές
• Τυρί (πρώτη αναφορά στον Όμηρο)
• Όσπρια :κουκιά, μπιζέλια, φακές, συχνά σε
μορφή ...


Μπαχαρικά
«Φέρε μου σταφίδες, μάραθο, άνηθο, σινάπι, κόλιανδρο,
ρόδι, κύμινο, κάππαρη, ρίγανη, σκόρδο, θυμάρι …»
Άλεξις, κ...
Επιδόρπια = Τραγήματα
• Φρούτα : «έχει απιδιές, ροδιές, μηλιές με τα λαμπρά τα
μήλα, συκιές γλυκόκαρπες κι ελιές γερές και...


Νωγαλεύματα – γλυκίσματα -
ροφήματα
• Μελιτούττα (μελόπιτες),σησαμίς(παστέλι)
• «τροφήν σησάμου τε καί μέλιτος» Όμηρος
• Γ...

Κρασί και Συμπόσια
• κρατος ο νοςἌ ἶ = ανέρωτο κρασί με ψωμί για πρωινό
Συνηθέστερα νερωμένο με γλυκό ή και θαλασσινό νερό...


Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ
ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Μια ιστορική διαδρομή

«Τροφή στερεά καί καταλληλοτέρα πασ νῶ ὁ
ρτοςἄ στίν»ἐ Νικ. Βλεμμύδης (1197-1272)
Βάση της διατροφής των
Βυζαντινών :
Το ψω...

Τα κυριότερα είδη διατροφής
• Τα κυριότερα είδη
διατροφής : το λάδι, οι
ελιές και το τυρί.
• Η φθηνότερη και πιο
διαδεδομέ...

«Κρέη πρόβεια χλία καί πτά καί ζωμούςὀ
καρυκευτούς»
Μηνολόγιο εροφίλου 7Ἱ ος
αι. μ.Χ.
Tο κρέας ήταν
είδος πολυτελείας
Σάλτ...


«Ο νος ε φραίνει καρδίαν νθρώπου»ἶ ὐ ἀ
Απαραίτητο
συμπλήρωμα του
γεύματος ήταν το
κρασί (λευκό, ή
κόκκινο, αλλά και
ρετσίν...


δύσματα καί ρτύματαἩ Ἀ
Χρησιμοποιούσαν :
Ρίγανη, δυόσμο, πιπέρι,
σέλινο, πράσο, άνηθο,
δενδρολίβανο και
κύμινο.
Ως εξαιρετ...


Επιδόρπια
• Τα ονόμαζαν πίδειπναἐ ή δούλκια και ήταν διάφορα
γλυκίσματα, όπως παστέλλιν, λαλάγγια (τηγανίτες) και
κολλύρια...

Κρόκος – “Το χρυσάφι της γης μας”
• Γνωστός και ως ζαφορά ή σαφράν
• Προσφιλές και πολύτιμο μπαχαρικό των αρχαίων
πολιτισμ...

Μεσογειακή Διατροφή
Τι γνωρίζουμε για αυτή;
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία
μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέ...

• Το «μυστικό» της μακροζωίας των μεσογειακών λαών και
δη των Κρητικών, ήταν η απλή και λιτή διατροφή τους, η
οποία βασιζό...

Οι διατροφικές αυτές οδηγίες διαμορφώθηκαν με τη μορφή
μιας πυραμίδας. Πρόκειται για την πυραμίδα της
Μεσογειακής Διατροφή...

Τι δείχνει η πυραμίδα της Μεσογειακής
Διατροφής;
Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής χωρίζεται σε
τρία επίπεδα βάσει της ...


Κορυφή
τροφές που
πρέπει να
καταναλώνονται
αραιά και σε
μικρότερες ποσότητες
Βάση πυραμίδας
Τρόφιμα για καθημερινή κατανάλ...


Χαρακτηριστικά της Πυραμίδας

Πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά
ολικής άλεσης.

Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικ...
ΠΗΓΗ:https://www.panathinaikinm.gr/%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B4%CE%B1/


Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει αναλλοίωτο στο χρόνο και στο χώρο και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή ξερά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, μέτριες ποσότητες ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, όλα συνοδευόμενα από κρασί ή αφεψήματα.
Τα οφέλη στην υγεία από την υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς επίσης και η προστασία που αυτή παρουσιάζει έναντι πολλών χρόνιων παθήσεων είναι γνωστά εδώ και καιρό.
Η πυραμίδα της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής έχει εξελιχθεί ώστε να μπορεί να υιοθετηθεί στο νέο τρόπο ζωής.