https://www.youtube.com/watch?v=pHj-AQHW8SQ
https://www.youtube.com/watch?v=73l3vmUOK34
ΠΗΓΗ:http://discoverpreveza.gr/routes-category/strolling-the-historic-centre-of-preveza/
Παραλία
Η καρδιά της πόλης χτυπά στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο, με τα παστέλ νεοκλασικά, τα χαμηλά σπίτια που συνδυάζουν στοιχεία οθωμανικής και ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής με επιρροές από Ιόνιο, τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και τα χρωματιστά ποδήλατα έξω από τις εισόδους των καταστημάτων.
Η κεντρική οδός, Εθνικής Αντίστασης, ή απλώς «αγορά» διασταυρώνεται κάθε λίγα βήματα με πλακόστρωτα καλντερίμια που κατηφορίζουν προς την παραλιακή περαντζάδα, ή ανηφορίζουν προς τις ακόμα γοητευτικότερες «επάνω γειτονιές» της παλιάς πόλης.
Μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από την «παραλία», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, από το ύψος της πλατείας Ανδρούτσου.
Στα αριστερά σας απλώνεται ο Αμβρακικός κόλπος και το εμπορικό λιμάνι της πόλης. Το λιμάνι άλλοτε γέμιζε από καράβια που όργωναν τη Μεσόγειο, την εποχή της Ενετοκρατίας και της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Σήμερα παραμένει ενεργό λιμάνι και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί ιστιοφόρα, σκάφη αναψυχής αλλά και τα τρεχαντήρια που ψαρεύουν καθημερινά. Η Πρέβεζα φημίζεται για την εκλεκτή σαρδέλα της.
Στα δεξιά σας βρίσκεται το Δικαστικό Μέγαρο, λίγο πιο κάτω το ιστορικό κτίριο της Εθνικής τράπεζας και δίπλα το Δημαρχείο της πόλης.
Οι περισσότερες καφετέτεριες αλλά και ταβέρνες βρίσκονται κατά μήκος της όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα του Αμβρακικού που φθάνει μέχρι τα παραλιακά χωριά Ψαθάκι και Άγιος Θωμάς και το βράδυ μπορείτε να δείτε ακόμη και τα φώτα της πόλης της Αρτας!
Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου όπως η παρέλαση των γυναικών και του κομιτάτου τις απόκριες, συναυλίες που διοργανώνονται από το Δημοτικό ωδείο και άλλους πολιτιστικούς φορείς της Πρέβεζας.
Παράλληλα στην παραλία βρίσκεται ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της πόλης αφού εκεί βρίσκεται η εμπορική καρδιά της πόλης, “η αγορά”.
Πλήθος από εμπορικά καταστήματα αλλά και μικρά παραδοσιακά καφέ δίνουν στην πόλη ένα έντονο νησιώτικο χρώμα.
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Χαραλάμπους
Ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της παλιάς πόλης, είναι ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους του 18ου αιώνα, με τις αγιογραφίες του που φέρνουν στο μυαλό τους βενετσιάνους ζωγράφους της Αναγέννησης και το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του.
Ακριβώς δίπλα του στέκεται ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού με το ηλιακό του ρολόι που χρονολογείται από το 1752.
Κεντρική οδός – Αγορά
Η κεντρική οδός, Εθνικής Αντίστασης, ή απλώς «αγορά» διασταυρώνεται κάθε λίγα βήματα με πλακόστρωτα καλντερίμια που κατηφορίζουν σε ουζερί, ψαροταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τοπικά πιάτα όπως γαύρο μαρινάτο, μυδοπίλαφο, χταπόδι ξυδάτο.
Ανηφορίζοντας προς τις ακόμα γοητευτικότερες «επάνω γειτονιές» της παλιάς πόλης συναντάς παραδοσιακά σπίτια και γειτονιές με πανέμορφες αυλές.
Μέσα στην πόλη σώζονται ακόμη αρκετά παλιά διώροφα αρχοντικά. Ξεχωρίζουν από την ώχρα που φέρουν στους τοίχους και τα σκούρο πράσινο παραθυρόφυλλα.
Σε ένα από αυτά τα στενά θα συναντήσετε την Αίθουσα Γιάννη Μόραλη όπου πραγματοποιούνται εκθέσεις τόσο ντόπιων καλιτεχνών όσο και άλλων γνωστών εικαστικών.
Στο δρόμο της αγοράς βρίσκεται η Θεοφάνειος αίθουσα όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο.
Πιο κάτω η εκκλησία της Παναγίας των Ξένων και δίπλα ακριβώς η Δημοτική βιβλιοθήκη.
Σεϊτάν Παζάρ
Tο Σεϊτάν Παζάρ (Παζάρι του Διαβόλου), ο πιο ενδιαφέρον δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έχει τη δική του ιστορία και τη διηγείται μ’ έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο στους περαστικούς.
Στην πρόσοψη ενός κτιρίου τρεις ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες τοποθετημένες η μια πάνω από την άλλη, εξιστορούν πώς ο δρόμος αυτός απέκτησε την ιδιότυπη ονομασία του.
Hταν μια ιδέα του Mπάμπη Tσόκα, την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο γλύπτης Tόργκνι Λάρσον: «Mια φορά κατά τη διάρκεια της Tουρκικής Kατοχής, ήταν στη Πρέβεζα ένας Tούρκος στρατιωτικός διοικητής πολύ σκληρός και βίαιος. Eνα βράδυ, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν με σαπούνι το πέτρινο οδόστρωμα (γκαλτερίμ) στο σημείο που είχε την πιο απότομη κλίση. Oταν την επομένη ο διοικητής πέρασε απ’ εδώ, το άλογό του γλίστρησε και ο ίδιος έπεσε φωνάζοντας: «Σεϊτάν Παζάρ». Eτσι πήρε ο δρόμος την ονομασία του».
Κατοικία Κώστα Καρυωτάκη
Στο Σεΐτάν παζάρ σώζεται η κατοικία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη αλλά και η προτομή του στην πλατεία Δαρδανελίων που είναι ακριβώς δίπλα.